Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Tillbaka på noll hela tiden

Det här har varit en av de värsta skolveckorna i mitt liv. Dygnet runt har jag suttit med uppsatsen. Jag har knappt ätit eller sovit. Man skulle tro att vi kommit rätt långt då, men tyvärr inte. Vi har hela tiden kommit till en punkt då vi blivit tvungna att byta uppsatsämne. Det har varit olika saker som ställt till det, antingen så har frågeställningen inte blivit tillräckligt tydlig, eller så har vi inte hittat någon teori att knyta an till, eller så är ämnet inte tillräckligt ”nytt”, eller som nu senast när vi plötsligt insåg efter fyra dagars arbete på en jättebra idé att ämnet inte riktigt går att knyta till strategisk kommunikation.

Igår var jag beredd att lägga mig ner och ge upp. Vi var så himla ledsna och vårt självförtroende var kört i botten. Helst så ska 80% av uppsatsen vara klar den 20 april och vi hade ingen aning om hur vi skulle lyckas med det när vi inte ens har börjat. Jag mejlade vår handledare och hon var snäll och träffade mig idag (Betty kunde inte följa med). Vi satt och pratade i över en timme och kom fram till en ganska bra vinkel på en av idéerna som jag presenterade för henne. Det känns genomförbart, men flummigt. Fast sen när är inte samhällsvetenskapliga saker flummiga. Hur som helst så SKA det gå. Men jag mår inte bra just nu. Det här är stress på en helt ny nivå. Jag börjar i alla fall se ljuset i slutet av tunneln, hoppas bara det är på riktigt denna gång. Orkar inte börja om igen.

 

IMG_1433.JPG

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (39)

 • Inne hos Ina - examen i juni

  |

  Skrev uppsats i engelska för något år sen (också inom lärarutbildningen) och det var ren ångest hela vägen, trots att det gick ganska bra för mig. Den här gången känns det lättare eftersom jag har gjort det förut.Men ändå ångest. Andas och kör på magkänslan så brukar det bli bra!
  Kram

  Svara

 • J.

  |

  Stor kram! <3

  Svara

 • Clara

  |

  Gud vad jobbigt, känner igen mig från egna samhällsarbeten. Men du klarar det, tänk aldrig mer skola efter våren! <3

  Svara

 • Jenny

  |

  Åh, fy fasen… Jag riktigt känner din ångest! Jag har också varit i din sits och vet hur jäkla jobbigt det är. Men vet du, du klarar det!! Kämpa på allt vad du kan och går det ändå inte kan du trösta dig med att du har gjort ALLT du kunde. Mer än så kan man inte göra. Kramar

  Svara

 • Finnen

  |

  Alltså.. Jag måste vara dum men vad är en C-uppsats för något? Någon uppsats för examination? På andra sidan potten sysslar vi inte med sånt 😀

  Svara

  • Lotta

   |

   C-uppsats e samma som kandiuppsatsen, C står för att det är på C-nivå (nybörjarkurser är A, sen B etc)

   Svara

 • amanda

  |

  Kämpa på!
  Håller på med en c-uppsats själv nu. Och det är redan ett hatobjekt. Längtar tills det är över.
  Lycka till 🙂

  Svara

 • Emma

  |

  Skickar en stärkande kram och en lyckokick i rumpan :}

  Svara

 • Vendela

  |

  Det är ok att inte må bra. Det gör inte jag heller. Men ett steg i taget, och så småningom vänder det. Försök komma ihåg och hinna med att ta hand om dig själv mitt i alltihop. Kram & kärlek.

  Svara

 • Sofie

  |

  Kämpa på! Jag vet att det är sjukt jobbigt. Vi blev klara för en vecka sen. När man får höra att den är godkänd alltså, det är en så underbar känsla! Du kommer komma dit snart! Ju mer man kämpat, ju härligare är det när det är över 😉

  Svara

 • Emma

  |

  Sitter i exakt samma situation just nu… Känns också som att alla andra kommit så himla långt vilket gör mig ännu mer stressad!!

  Svara

 • Elin

  |

  I feel ya! När jag höll på med mitt examensarbete satt jag också dygnet runt, höll på till typ fyra på natten och sov fyra timmar och sen gick jag upp och satte mig och pluggade direkt igen. Det var HEMSKT. När jag väl var klar var jag så trött på skiten att jag inte ens ville ha någon examensfest. Tog mig hela sommaren och lite därtill för att varva ner igen!! Inget jag önskar min värsta ovän.

  Så nu håller jag tummar och tår för dig, du kommer fixa det! Lita på magkänslan! Och sen när du är klar kommer det vara den skönaste känslan i hela världen 😀 Kram!

  Svara

 • Felo

  |

  Du vet väl att du får ändra, lägga till, ta bort och byta ut frågeställningar och syfte fram tills du lämnar in uppsatsen? Därför kan ni ju börja med ett ämne som ni sedan vrider åt ett annat håll. När ni är klara kan ni fråga er ”vad har vi svarar på egentligen?” Och där har ni era frågeställningar 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Jo vi vet. Men det gick liksom inte tyvärr. Men det ska nog gå nu 🙂

   Svara

 • Robert

  |

  Bättre att läsa matematiska saker. Inte lika flummigt. 😉

  Svara

 • Kajsa

  |

  Andas! Jag skrev C-uppsats de första 15 poängen denna termin, och man klarar det! Det är helt normalt att bara gå in i uppsatsen, och jag känner igen att det är en heeelt ny nivå av stress, men det värsta som kan hända är att bli underkänd, och världen går ju faktiskt inte under av det.
  När man väl hittar ämne och vinkel så går ofta skrivandet ganska snabbt. Försök att inte tänka på hur ni skriver nu till en början, utan försök bara att få ner ord! Ta helg nu, utan uppsats i huvudet(sjukt svårt, ja), för det behövs! Kram!

  Svara

 • Victoria

  |

  Hej!
  Ha inte ångest! Det är inte värt det. Det jag tänkte på är att du har ju många läsare, varför inte skriva era uppsatsförslag här så kan vi hjälpas åt? Vi är nog flera som kan hjälpa till och hitta användbara teorier eller slipa till frågeställningen lite! Av erfarenhet vet jag att det är så lätt att köra fast och snöa in sig, så det kanske kan vara värt att ta lite hjälp? 🙂

  Svara

 • Nathalie

  |

  Usch blir riktigt ledsen när jag läser detta 🙁

  Det påminner mig lite om en ångestperiod jag hade för någon månad sedan just pga skolan.

  Men kämpa kämpa kämpa! Det kommer vara över innan du vet ordet av det och då kommer du känna världens största lättnad.

  Tror på er! <3

  Svara

 • Alva

  |

  Kämpa!
  Om du inte redan har gjort det så tycker jag att det brukar vara skönt att skriva en lista på exakt vad man ska göra och framförallt NÄR. Att plugga dygnet runt är ju faktiskt både omänskligt, omöjligt och ineffektivt, så då kan det vara bra att bestämma att ”okej, på söndag skriver jag den här delen kl 13-17 och tar 5min paus en gång i timmen, och på måndag gör jag det här…”. Att liksom föra över ”att-göra-listor” från huvud till papper tycker jag brukar vara otroligt avstressande, även om alla såklart funkar olika. Bara ett litet tips, men du använder dig säkert redan av grymma studiestrategier. 🙂
  Som sagt; kämpa, snart är det sommar!

  Svara

 • Hannah

  |

  Åh, jag skrev c-uppsats förra våren och minns ångesten. Men kan jag panikskriva större delen av min på ca 2 veckor och bli godkänd så klarar ni detta! Heja!

  Svara

 • Tinis - en blogg som vill göra dig glad!

  |

  Åh, jag vet inte om det här gör att det känns bättre men uppsatsen var verkligen piss för mig. Så piss att jag fick värsta psykbrytet och gjorde slut med min kille (som jag älskar). Kände typ inte igen mig själv och ville bara fly.

  Skickar en massa pepp och ge inte upp! Det GÅR! Även om det suger och det inte känns så.

  Massa kramar! /Tina

  Svara

 • a.

  |

  Åh, jag vet lite hur det känns 🙁 Vi fick nej på flera idéer till vår C-uppsats i psykologi som vi hade i början och fick börja om flera gånger. När vi väl fått ett ämne godkänt så var problemformuleringen inte tillräckligt tydlig, något som de tjatade på oss att utveckla under hela uppsatstiden.. så man gick runt och var orolig hela tiden för hur det skulle gå, att man kanske inte skulle klara det på grund av det.
  Hade dock två i klassen som hade det ännu värre, deras handledare godkände ingenting och bad dem göra om allting (och då menar jag allting) flera gånger under terminen. MEN! Det gick bra till slut, vår uppsats blev godkänd direkt efter inlämning, mina vänner i klassen fick komplettera lite (tog ca en vecka) och sedan blev de också godkända. Så det finns hopp!! Jag tror att när ni väl kommer igång så kommer det gå fort, ni kommer kötta sönder och klara det! HEJA ER!

  Svara

 • Alexandra Eriksson

  |

  Jag förstår lite av din stressade känsla för jag sitter själv med min c-uppsats just nu som ska in för opponering den 23e april och analysen är knappt påbörjad på grund av strul med inställda intervjuer. Som du säger…stress på en helt ny nivå. Har aldrig varit så stressad för något skolrelaterat nånsin. Men som min uppsatspartner sa ”ingen kommer liksom döda oss” haha, satte saker i ett litet annat perspektiv. Det är svårt men det löser sig! På något sätt.

  Svara

 • Natalie

  |

  Många kramar och peppönskningar!!! Håller tummar och tår för att ni ska klara det !!

  Svara

 • Karina

  |

  Jag älskar när du är så här öppen med saker som så många känner men som så många inte pratar om.. <3

  Svara

 • maria

  |

  Jag gick till kuratorn när jag pluggade och hon sa åt mig att inte skriva uppsatsen, jag kunde göra den senare i livet. ”Gör saker du tycker är roligt” sa hon jag gjorde det. Ett år senare kom inspirationen och orken och jag skrev skiten. Himla stolt att jag gjorde det och fick den där examen, men också skönt att höra att det inte är liv eller död. Hoppas ni kommer igenom den!

  Svara

 • Evelina

  |

  Jag känner så igen mig i det du skriver! Jag skrev c-uppsats för något år sedan och jag upplevde sån otrolig ångest och stress under större delen av tiden. Har aldrig mått så dåligt över skolan som jag gjorde under denna period. Vår uppsats strulade också och vi insåg att i aldrig skulle hinna få färdigt den i tid. I alla fall inte i den nivå vi ville ha vår uppsats. Så när jag och min skrivarkompis väl insett det och bröt ihop tog vi ett snack med vår handledare. Tillsammans bestämde vi att vänta att skicka in den tills efter sommaren (skulle vart inlämnad innan sommaren). Detta blev en enorm lättnad för oss. Vår handledare var snäll och la ner tid på oss även att vi redan utnyttjat våra handledartimmar. Vi la upp en ny plan och gjorde så att vi ändå hade det mesta av uppsatsen färdig innan sommaren och våra sommarjobb körde igång. Och när vi gick upp med vår uppsats i slutet av sommaren klarade vi det galant!
  Det känns kanske oöverkomligt för er nu, men jag är säker på att ni grejar det! Det kommer vara otroligt kämpigt, men ni fixar det! Massa lycka till önskar jag er!!!

  Svara

 • Emma

  |

  Åh, lider så mycket med dig! Skrev min uppsats för två år sen och det var verkligen ingen kul historia. Vi var tre i min grupp och tillslut valde vi ett ämne och riktning som jag inte kände mig så bekväm i men jag orkade inte diskutera mer så de andra två fick sin vilja igenom. Själva skrivandet gick bra, men när uppsatsen tillslut var färdig hade vi bara kommit fram till helt självklara saker och det kändes helt meningslöst. Därav fick vi bara G på den, men helt ärligt så var jag så jäkla glad bara att få godkänt utan komplettering så jag var ganska nöjd ändå. Ni kommer fixa det! Lycka till

  Svara

 • Sanna

  |

  Heja dej!!! Ni fixar det. För det löser sig till slut, det gör det alltid. Sätt på bästa pepp-låten efter en god natts sömn och försök fylla på med energi!

  Svara

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian

  |

  Lider så med dig, c-uppsatsen var den absolut värsta delen på utbildningen. Jag mådde också skit. Men det finns ett slut på detta också, det kommer gå bra! ♥

  Svara

 • Erika

  |

  Asch jag vet inte. När jag skrev min magisteruppsats hade jag inte en teori klar för mig, på riktigt, förrän tre dagar innan uppsatsen skulle in. Den blev godkänd ändå ^^

  Jag har skrivit en del uppsatser på universitetsnivå nu och det kommer inte sluta vara flummigt och abstrakt förrän allt text ligger på pappret, och då kommer du vara frustrerad eftersom du ser uppsatsen den kunde vara i kontrast med det faktiska resultatet. Man kan inte vinna.

  Uppsatser är samtidigt det roligaste med alltihop, när man väl är igång och gottar ner sig i något. Jag älskar det!

  Svara

 • Amanda

  |

  Vet du vad jag älskar med din blogg? Att du är så öppen och ditt liv känns åtkomligt. Man ser dessa modebloggare som har supersnygga pojkvänner, köper märkesväskor för jag vet inte hur mycket, reser utomlands 15 gånger per år osv osv. Det är självklart roligt att läsa också, men din blogg är så äkta på något sätt. Du visar att livet inte är en dans på rosor och man kan känna igen sig i dig, vilket jag tycker är jättehärligt.

  DET är anledningen till varför jag och troligtvis många andra läser din blogg så fortsätt som du gör och hoppas uppsatsen blir en kick-ass uppsats! ❤

  Puss & kram

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack, vilken fin kommentar <3

   Svara

 • Lisa

  |

  Jag minns när jag arbetade med min C-uppsats. Själva ämnet gick bra eftersom jag studerade IT och min handledare inte hade några särskilda krav förutom att det skulle vara IT-relaterat. Men jag var så förbaskat stressad att jag och min bästa vän kände att vi satt i ett vakuum i evigheter. Men det är värt mödan när målet väl är nått. Kämpa på för ni klarar det! Det vet jag!

  Svara

 • Maria

  |

  Tycker verkligen synd om dig!!! Men er handledare verkar ju vara alldeles alldeles för hård? Min och alla i min klass fick godkänt på ämnet på första ”försöket”, då var det alltså cirka 50 uppsatser och lika många handledare, och detta var ett riktigt bra program på Stockholms Universitet. Frågeställningen kan ju vara skit och man kan ändå få en bra uppsats, förstår inte varför er handledare är så hård! Jättekonstigt.

  Svara

 • Tove

  |

  Usch, känner igen mig så mycket i det du skriver! Jag var i en liknande situation för två år sedan när jag skrev uppsatsen. Har aldrig mått så dåligt. Samma dag som jag skickade in den slutgiltiga versionen, så sa min mamma: ”Åh, Tove, så skönt att se dig le igen!”. Vet inte hur denna kommentar ska hjälpa, men ville bara skriva av mig. Jag tror på dig och du kommer klara det <3

  Svara

 • Carro

  |

  Ja C-uppsatsen var det jobbigaste på hela vårt program. Jag klarade den inte första gången och tog ett skoluppehåll, sen klarade jag den i höstas =) så det är bara att kämpa på och komma ihåg att skriva för sig själv så att det är roligt också. annars sitter man bara där med noll inspiration och noll lust att skriva.

  Svara

 • David Schofläng

  |

  Sjukt snygg i kjol keep it up girl

  Svara

 • Fia

  |

  Jag känner också igen mig så väl i din situation. Nu var det sju år sen jag höll på med min, men vet också att jag tänkte att ”det här hinner vi omöjligt klart med”. Jag kunde sitta uppe hela nätterna och skriva, sova ett par timmar och sen upp och skriva vidare – allt annat kom i andra hand och visst hann vi klart (med vissa kompletterande uppgifter efteråt) och det är klart att det var skönt, men hade jag gjort om det nu hade jag fan inte offrat hela mitt mående för en uppsats. Så, jag förstår att du har svårt att släppa den men försök att ta tid till dig själv också – du måste ta hand om dig!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv