Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Mu

Sitter på biblioteket och tar tag i C-uppsatsen igen. Vår handledare var inte pepp sist heller, men vi känner att vi ändå kommer att hitta något på området vi är på, så vi kör på ändå. Måste bara lyckas få till en bra spets på frågeställningen. Så tröttsamt det är ändå, vill bara komma igång.

Vi skriver bland annat om mjölk och ju mer jag läser om mjölk desto mindre sugen blir jag på mejeriprodukter. Så pass att jag idag valde sojamjölk i mitt kaffe. Både hatar och älskar att bli upplyst om saker.

 

IMG_1347.JPG

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (19)

 • Sara

  |

  Hej!

  Blir så fundersam när jag läser att du fått uppsatsplaner ratade av handledaren både under B & C-uppsatsen. Jag läste en liknande linje som dig fast i en annan stad, och jag vet ingen i vår klass som behövde göra om uppsatsplaner gång på gång. Ni måste ha otroligt kritiska handledare?

  Ett tips på ämne är att skriva om något inom Youtube. Det verkar inte finnas speciellt mycket svensk forskning som behandlar ex. aspekter som genererar klick eller egenskaper i videos som lockar tittare.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, det har vi verkligen. Det är på gott och ont! Men nu börjar jag nästan känna att jag inte riktigt litar på min handledare.. Men det kan också vara att hon varit negativ eftersom vi inte kommit med så mycket än, vi har liksom väntat på att få ett ämne ”godkänt”. Kanske blir annorlunda om man presenterar syfte, metod, litteraturöversikt och inte bara frågeställningar samt bakgrund. Hoppas det i alla fall!

   Svara

  • Mikaela

   |

   I min klass på 150 elever fick de flesta tänka om och ändra i sitt ämne (lärarutbildning). Det är ju naturligt eftersom vår c-uppsats var tvungen att behandla ett helt outforskat område. Vi fick ju inte reproducera material.

   Svara

 • Ida

  |

  Frågeställningen/syftet kan förändras eftersom ni skriver så länge ni är i samma område går det att omformulera., lägg tid på teorierna. Det kände jag var det tyngsta när jag skrev c-uppsats i kommunikation för några år sedan!

  Svara

 • Robert

  |

  Mu! Kanske man borde testa sojamjölk nån gång? 🙂

  Svara

 • Stina

  |

  Se filmen Forks over Knives så blir du ännu mindre pepp på mejeriprodukter eller animaliskt protein överhuvudtaget. Sen har du Cowspiracy och Earthlings också. Fast Earthlings är det verkligen en varning på, den är hemsk att se.

  Svara

 • hanna

  |

  Din handledare verkar sjukt hård :O. Vad är det med mjölk som inte är bra? Är det hur korna behandlas?

  Svara

 • emma

  |

  usch. håller på med precis samma sak och jag är redan trött på de 🙁

  Svara

 • D

  |

  ja, mejeriindustrin är verkligen vidrig! Den går ju hand i hand med köttindustrin så jag avstår från båda. Tanken på att kalven tas direkt från mamman efter att ha legat i magen i 9 månader får mig illamående. Finns ingen reklam som gör mig så frustrerad och irriterad som Bregott-reklamen med ”Bregott-fabriken” som visar lyckliga frigående kossor med kalvar på en stor grön äng. Det är ju ren och skär lögn! Jag kan inte förstå hur det kan vara okej att ljuga för konsumenterna så där?
  Haha det här blev långt! Men ja skippa mjölken Regina! Den bidrar bara till lidandet och är dessutom dålig för hälsan.

  Svara

 • Maj

  |

  Att skippa mjölkprodukter har varit sååå bra för mig! Varit utan nu i snart ett halvår och det känns sjukt bra ur etisk synvinkel (mjölkindustrin är ju vidrig helt enkelt…) och ur hälsosynvinkel! Min hy är bättre än den någonsin varit och det är i princip bara ibland när jag dricker alkohol jag får finnar. Starkt tips om man har fet och finnig hy då mjölk kan förorsaka inflammation i kroppen (hormoner etc). Du som är en sådan foodie skulle säkert ha sjukt kul och testa alla vegetabiliska mjölkar som finns haha 😉

  Svara

 • Sara

  |

  Folk tycks tro att ALLA djur inom matproduktion har det så jävla hemskt hela tiden. Min bästa vän är just mjölkbonde och där lever kossorna som drottningar, de skiljs inte från sina kalvar direkt efter födseln utan de får gå hela sommaren tillsammans (och längre om det är kviga som de väljer att behålla för framtida mjölkproduktion). De käkar gräs och hö/ensilage, dricker vatten och har väl en saltsten någonstans att slicka på om de blir sugna. Deras mjölk säljs och blir Arlas ekologiska mjölkprodukter.

  ALL djurhållning är inte ihopknökade plågade djur som matas med antibiotika och tillväxthormoner. Det FINNS glada kor som promenerar in till mjölkrobotrn 1-2 gånger om dagen och sedan ut i hagen igen eller tar sig en tupplur i halmen inomhus. Som får mysa med sina kompisar men ändå finns det tillräckligt med plats så att de kan gå en ensam promenad i hagen om de vill.

  Det vi som konsumenter kan göra är att ställa krav, både i affärerna som köper in produkterna och till de politiker som röstar om våra djurhållningslagar. Ja, ekologiska mejeriprodukter är dyrare men kan inte kossan som producerat mjölken i just den förpackningen vara värd den extra kronan så hon kan fortsätta leva ett bra liv? Med bra mat och en glad bonde som älskar att kliva upp 4:30 på morgonen för att starta mjölkningen och slänga in mer ekologiskt odlad mat.

  Eh förlåt för lite arg kommentar men jag blir så förbannad när folk bara ser den hemska delen av djurhållningen och blint vägrar inse att det finns djur som har det bra och är lyckliga trots att deras mjölk hamnar i affärerna. Det är den vidriga djurhållningen som ska försvinna så djuren kan få leva bra liv, den bra djurhållningen ska inte få skit för det som andra gör.

  Nu ska jag dricka ett glas oboy gjord på KOMJÖLK.

  Svara

  • D

   |

   Hej Sara! Vad fint att din kompis kossor verkar leva ett bra liv. Sanningen är fortfarande att majoriteten av de animaliska produkter som säljs idag kommer från djur som inte levt ett bra liv (väldigt långt ifrån till och med). Jag tycker att det är viktigt att upplysa folk om detta och inte låta folk tro något annat. Jag håller verkligen med dig om att man som konsument bör betala mer för att på så sätt ställa krav på hur ens mat produceras. Men sedan tror jag att våra åsikter skiljer sig ganska mycket åt. Vet du vad specisism är? Om inte så googla. Jag kan även tipsa om filmen earthlings eller boken äta djur. Djuren är inte våra att utnyttja. Dessutom låter det väldigt äckligt i mina öron att dricka ett annat djurs bröstmjölk som egentligen är till för en liten kalv. Finns ingen annan varelse som gör så. Mycket onaturligt.

   Svara

  • Angelique

   |

   Dock är det ju otroligt många fler djur som vi använder för matproduktion som har det dåligt än som har det bra, så det är klart att det blir fokus på de djur som inte har det bra för att de ska kunna få ett värdigare liv. Sen är inte alltid ekologiskt någon garanti för att det är bra heller, när det tex kommer till ägg så har till och med hönorna som värper dem ekologiska äggen en ganska dålig tillvaro.

   Svara

  • M

   |

   Att välja ekologiskt kött, mejerier och ägg är fortfarande att utnyttja djur. Det är en form av förtryck och maktutövande mot djuren och jag förstår inte att folk inte inser hur sjukt det är att vi som människor ser det som vår rätt att förslava djur för att kunna äta animaliska produkter som vi inte ens behöver egentligen. Är vegan och stolt över att inte längre orsaka lidande hos andra varelser! Önskar bara att fler såg det på samma sätt.

   Svara

 • Frida

  |

  Hejsan. Vad är det för negativa upplysningar om mjölk som du tagit del av? Nyfiken.

  Svara

 • Nina

  |

  Förstår dig! Tror ärligt talat inte att människan är gjord för att dricka ett annars djurs mjölk i vuxen ålder. Försöker dra ner på mejeriprodukter både för min och djurens skull men det är inte alltid så lätt.

  Svara

 • Anna

  |

  Det finns mycket intressant att läsa om sojaprodukter också, och vilken påverkan det kan ha kroppen speciellt på oss kvinnor.
  Nu spelar ju inte en kopp kaffe med sojamjölk någon roll i det stora hela, men om man ska byta ut komjölk mot något så finns det en hel uppsjö med havre, mandel och kokosbaserade mjölkprodukter

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv