Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Inga femtio nyanser för mig

Det bästa med att åka till biblioteket och plugga är att när man lämnar så är man ”ledig”. Det är som att åka till jobbet och sen åka hem. Man är ”klar för dagen”. Så skönt. Hjärnan är dock mos och jag känner mig så stressad. Men ikväll och imorgon ska jag vara ledig. Sen kör jag järnet söndag, måndag och tisdag.

Jag skulle egentligen på bio och se Fifty shades of grey idag. Men jag har känt mig osäker på om jag vill se den ända sedan mina kompisar frågade om jag ville med och häromdagen kände jag bara nej. Jag kan inte. Det går inte. Jag förstår absolut att man kan tycka om böckerna och att man vill se filmerna, men jag personligen vill inte vara en del i att romantisera misshandel och manipulation. Det handlar inte om ”dominans” eller ett s&m-förhållande på lika villkor. Om ni undrar hur jag tänker kan ni läsa HÄR. Annars kan vi vara okej med att alla känner olika. Man är varken kulturnisse eller superfeminist om man känner som jag (hehe, hint hint). Jag tycker snarare att det är sjukt att inte fler reagerar.

 

IMG_0160-0.JPG

Titta! Stor dag idag. Ska prova Marabou Japp. (Hehe ok, har redan öppnat och smakat såklart. Blev besviken : (((( )

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (143)

  • Amelia

    |

    Förlåt men känns verkligen som att folk som skriver att femtio nyanser av honom innehåller våldtäkt osv. inte läst böckerna och då kan man inte uttala sig. Trots att jag läste ”recensionen” du länkade till så håller jag inte med. För mig är det ett romantiskt drama. De träffas och det är inte ovanligt att man får ett sånt intryck att man vill träffa personen igen, om man då vet vart personen jobbar är det inte konstigt att komma dit och ”flörta” diskret. Enligt mig är det inte sååå orealistiskt. Och för det andra så varnar han henne tusen gånger och visar henne papper hon ska skriva på för att kunna, ja, ha sex med honom, men sen blir dem kära på riktigt och han ändrar sig för hennes skull. Den tredje boken innehåller inte alls lika mycket ”våld”. Många njuter av S&M(inte jag) och då ska man få göra det utan att mannen ska bli anklagad för våldtäkt. Är båda genuint med på det så kan jag tycka att andra inte har något med det att göra. Sen kan jag absolut förstå att det kan ses som att femtio nyanser uppmanar till våld-relaterat sex och att män ska dominera men så ser jag absolut inte det.

    Svara

    • A

      |

      De har ett ”safe word” de ska använda om det blir för mycket. Vid ett tillfälle i bok ett (ja jag har läst de här skitböckerna) använder Ana ordet men Grey fortsätter ändå. Det är såna mysiga anekdoter som gör att det blir våldtäktsvarning på det hela. Inte att han gillar att piska och så, herregud alla för väl syssla med de dem vill.

      Svara

    • Mira

      |

      Jag har iof bara läst första boken men i den så får man intrycket av att det som händer är inte något som båda är genuint med på. Ana erkänner flera gånger i sin inre monolog att hon känner sig osäker och att hon inte vet om hon vill vara med på det som Grey vill. Grejen är ju just att BDSM inte går till på det sättet i boken, iaf inte när det utövas seriöst. En person med mycket erfarenhet kör inte på i 180 med en person som inte ens haft ”viniljsex” förut! Kommunikations är otroligt viktigt, och man ska TILLSAMMANS komma överens om vad man ska och inte ska göra.

      Svara

  • Louise

    |

    Jag hade nog mest känt att jag inte vill se en pornografisk film med en massa främlingar ha ha ^^ böckerna är i mitt tycke fruktansvärt dåligt skrivna rent författarmässigt, men jag förstår faktiskt inte hysterin över deras ”maktförhållande”. Tjejen blir helt insatt i vad han är ute efter relativt tidigt – hon får ju för tusan läsa en mindre roman om hans krav på en relation och sedan välja att godkänna eller inte. Faktum är att hon börjar förhandla om villkoren hon inte gillar. Den här fiktiva kvinnan får alla fakta och fattar beslut därefter – samtidigt som mr grey avråder henne från att ens träffa honom. Hennes val och ansvar i den relationen är väl ändå helt och hållet hennes egna? Ska vi verkligen förminska henne och påstå att hon blir manipulerad bara för att det passar det feministiska perspektivet att kritisera dominanta män?

    Svara

    • Karolina

      |

      Hon försöker dock göra slut på mail men då kommer han till henne och är skitarg. Och även när hon säger att hon inte vill ha sex så tvingar han henne. Så allt är inte hennes val.

      Svara

    • Malin

      |

      Fast Ana är ju inte insatt egentligen. Hon är ju helt oerfaren inom BDSM (vilket deras förhållande inte ens har något av, men vi kallar det BDSM för att göra det enkelt). Grey säger ju typ åt henne att googla det hon inte förstår. Det är inte så det går till i ett BDSM-förhållande, där pratar man noga igenom allt man kan tänkas vilja göra, berättar vad saker är om den andra inte vet, man pratar igenom gränser, man pratar efter sexet (inte sticker på en gång som Grey gör) osv. Ja, hon förhandlar om punkter hon inte gillar, men ändrar han punkterna i kontraktet? Ehm nej. Ana säger att hon inte vill ha analsex, Christian säger något i stil med ”jag kommer vilja ha analsex, så jag kan inte gå med på att inte ha det”.
      Ana blir manipulerad ja. Boken är katastrofalt dåligt skriven, men den tolkar ett abusive relationship (förlåt, kommer verkligen inte på det svenska ordet för abusive) på ett otroligt tydligt och korrekt sätt. Ana vågar inte lämna för att hon är rädd för Grey… Hon vet inte vad han kan göra (herregud han har ju sökare på hennes mobil och stalkar henne överallt) för han är ju helt klart farlig och förjävla läskig.

      Svara

  • Amanda

    |

    WHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAT? Besviken? Jag har väntat hela veckan på att det ska bli fredag och att jag ska få smaka denna underbara choklad. Smakar ju som en jättestor Japp. Dör. Älskar. Behöver inte mat, behöver bara Japp. Allså fyfan va gott, jag dör lite. Förlåt för sjukt pinsam kommentar och så men alltså nä,nääää va gott det vaaar. Älskar att leva i ett land där Marabou Japp finns, sorry USA och Tyskland typ. Sverige = bäst.

    Svara

    • Amanda

      |

      Något jag älskar mer än Marabou Japp är ditt ställningstagande till 50 Shades blabla. En manipulativ och kontrollerande man är manipulerande och kontrollerande även om han är snygg och har kostym. Orkar inte att folk tycker det är en hälsosam relation. Jag vägrar typ ta i böckerna ens. Pest.

      Svara

      • vig

        |

        Så sant. Har själv kompisar som tycker han är så jävla het och sexig… vaaar nånstans???? Jag har typ läst halva första boken men KUNDE inte mer. För det första var den så förfärligt makalöst dåligt skriven (och då är jag verkligen inte en kulturnisse, herregud jag tycker PLL är det bästa som skapats) och för det andra så blev man bara irriterad på klyschorna och på allt skit han gjorde och hur hon i respons ”bet sig i läppen”… alltså HELVETE HELLER. Och nu när jag har läst (det fantastiska) blogginlägget du länkade till egoina är jag ännu mer säker på att jag faktiskt har rätt i att han är en äcklig psykopat och i att jag har all rätt i att inte kunna förstå hur man faktiskt drömmer om en sådan hemsk människa och ser han som The Sexyness To Be Achieved. Efter ha läst länken så kommer jag dock läsa alla böckerna och vara ännu mer uppmärksam på just allt det destruktiva och den psykiska och fysiska misshandeln. Det låter ju helt sinnesrubbat? Är dock lite sugen på att se filmen, tänker mig att det kan vara kul att se hur den är porträtterad i jämförelse med böckerna. Kanske är han inte en psykopat i filmen eller kanske är den vinklad så att ett sådant destruktivt förhållande inte romantiseras utan påvisar det negativa? Får helt enkelt se.
        TACK för ditt inlägg och för att du inte börjar inlägget med ”alla som inte tycker som jag är korkade bimbos utan livserfarenhet eller svaga kvinnor” som typ bb tyvärr gör med att direkt i sitt inlägg förminska de som inte gillar filmen/böckerna till antingen kulturnissar eller superfeminister därav kan man inte argue för man ligger redan i underläge för ens åsikt får inget värde för man är ju bara en superfeminist och de är ju lite dumma i huvvet. Typ så.
        Anywhos, ha en najs lördag och se på mello eller lev ett deprimerande liv.

        Svara

        • vig

          |

          Hehe, uttryckte mig sisådär cuzz that’s what I do. Jag menar inte att jag ”har rätt” (förutom i att han är en psykopat, det är han ju)i att han inte är sexig. Det är ju en smaksak och vill man får man ju falla för sånt där. Menar mer… jag är inte ensam eller konstig som inte tänder på en kontrollerande, störd och dominant man. Det känns lite skönt för innan var jag helt ”är det nåt fel på mig?” för typ alla älskade Grey and I just… didn’t. Av nämnda orsaker i din länk.

          Svara

    • Fia

      |

      Haha, håller med! Älskar!

      Svara

  • Karin

    |

    Ratar också Fifty Shades of Grey, förstår inte hur man kan tycka om sånt. Marabou Japp är jättegod juh men smaken är ju olika och tur är väl det:)

    Svara

  • Amanda

    |

    Jag förstår litegrann vad du menar, dock såg jag filmen idag. Jag undrar bara hur du/andra tänker om filmer om t.ex. krig? Det ska väl inte uppmuntras men folk ser sådana filmer utan att blinka. Menar inget illa utan jag är bara nyfiken på andras åsikter 🙂

    Svara

    • Lisa

      |

      Fast det är absolut inte samma sak. Filmer om krig handlar inte om romantisering av något slag utan om att visa upp viktiga händelser som har pågått genom tiderna och som aldrig får glömmas bort.

      Svara

      • Sofie

        |

        Jag tror du har missat väldigt många krigsfilmer…
        Men ta till exempel filmer där hjälten springer runt och skjuter människor då, eller filmer där man hejar på brottslingarna och polisen är the bad guys. Allt kan romantiseras i filmer.
        Nu har jag varken läst eller sett 50 shades och har egentligen inte alls koll på vad det handlar om och kan därför inte uttala mig, men jag tycker ändå det verkar vara lite onödigt mycket nedklankande på något fiktivt.

        Svara

    • ab

      |

      I krigsfilmer brukar det vara tydligt att krig är hemska och det skildras ofta hur människor lider till följd av krig. Budskapet av Fifty Shades är däremot att Christian Grey är en manipulativ och kontrollerande människa men det är okej för han gör det på grund av kärlek *swoon*…NOT!

      Svara

      • Malin

        |

        Jag håller inte med alls, krigsfilmer är ju ofta otroligt vinklade där något land målas upp som ”the good guy” och ett annat som ”the bad guy”. Så då kan man ju argumentera att krigsfilmer romantiserar krig genom att säga att krig är okej så länge man är på ”den goda sidan”. Ett riktigt äckligt exempel på detta är filmen Pearl Harbour där japanerna visas som svinaktiga och hänsynslösa medan amerikanarna visas som hjältar, medan man totalt ignorerar all förstörelse som USA orksakade på andra sidan jorden.

        Svara

        • Lisa

          |

          Nu använde du en otroligt dålig och amerikaniserad film som exempel vilket blir fel. Jag har sett de flesta filmer om första och andra världskriget och även Pearl Harbor vilket är en film jag avskyr – just av den anledningen. Men om vi ska diskutera Pearl Harbor så utgå från historien. Usa höll sig utanför kriget enda tills japanerna valde att blanda in dem i december 1941 och usa slog tillbaka på stort.

          Det må vara att inget land går att skylla på mer än någonting annat men förödelsen som usa sedan kontrade med hade aldrig inträffat om Japan hade låtit de vara.

          Svara

        • ab

          |

          Även om en film skulle vara vinklad, t.ex. med amerikaner som the good guys, brukar det visas mänskligt lidande…soldater som dör, som får se sina kompisar dö, som kommer till insikt om vad det innebär att döda någon annan, fatta omöjliga/lose-lose beslut, osv. Har aldrig sett en krigsfilm där jag har lämnat biosalongen och känt ”Åh, vad häftigt det skulle vara att vara med i ett krig.” Med Fifty Shades år det däremot en massa människor som önskar sig en egen Christian Grey och det tycker jag är skrämmande.

          Svara

          • Lisa

            |

            Exakt ab!

          • T

            |

            Men som kvinna kan man fortfarande vilja ha en man med makt och den karaktär som han är 🙂 Det är inget fel i det, att människor kan önska sig en egen mr Grey. Vissa gillar det, skulle uppskatta det och känna sig trygga! Inget skrämmande i det… vi alla är olika.
            Nu pratar jag alltså inte om Ana, utan om de människor som önskar sig en egen mr Grey.
            I övrigt tycker jag det känns som väldigt många som ratar på just filmen, kanske inte har läst boken?

      • Amanda

        |

        Men jag menar att folk kan lika gärna påverkas av krigsfilmer, till att använda vapen mm. (som med tv-spel). Så varför ska 50 shades vara så tabu att se? Jag såg den och den var inte alls lika hemsk som alla säger att den ska vara. Ja, jag förstår problematiken men om man ska förbjuda alla filmer som kan påverka unga på fel sätt så skulle det inte finnas många filmer kvar.

        Svara

        • Lisa

          |

          Jag förstår din poäng till hundra procent. Jag tror bara att den här filmen är så omtalad just för att den tar upp dominans och stalking vilket är väldigt vanligt i många förhållanden och det orsakar att många känner sig illa till mods.

          Svara

        • vig

          |

          Håller med om den biten dock. Finns ju många filmer som skildrar hemskheter och mindre hemskheter, både på ett romantiserande sätt och på ett icke-romantiserande sätt. Därför tycker jag inte heller det är hela världen med filmen men det beror just på hur vackert det målas upp. Som sagt, filmen kanske är inte lika hemsk som (halva första boken) var (och resten verkar vara), men eftersom just böckerna fått sådant genombrott och så många tjejer (och killar) (äldre kvinnor på mitt jobb dock är inte lika imponerade av boken *puh*) fascineras av en mr. grey och ”vill ha en egen”… ja, det känns lite skrämmande med tanke på hur han är. Det är väl det. För det är inget romantiskt i hans beteende. Det ska och borde inte normaliseras.

          Svara

          • T

            |

            Men det är INTE i hur mr Grey som han var förut, som ”alla önskar sig”.
            Det är hur han utvecklas, och hur dem utvecklas och växer samman, och kärleken mellan dem två… Det är ju en kärlekshistoria!
            Alla har vi olika psykiska men,,, vare sig vi erkänner dem eller ej. I dessa böcker får man följa Christians resa från långt inne i mörker och framåt in i ljuset,,, pga Kärlek.

          • Gorica

            |

            Tack! Äntligen någon som faktiskt läst ALLA tre böckerna. 🙂

  • Robert

    |

    Synd på chokladen där. 🙁

    Svara

  • Anna

    |

    Haha jag tyckte jappen var så god att jag inte kunde hålla mig från att skratta =P

    Svara

  • Sofia

    |

    Tack för att du tar upp problemet med 50 Shades! Har alldeles för många bekanta som inte FÖRSTÅR att det faktiskt är problematiskt och att den BDSM som påstås vara inte alls är som det ska vara. Många säger ändå att det ”bara är böcker/filmer”, men det är verkligen överallt och det ska tydligen vara ”sexigt”. Jag blir så himla besviken över de som inte förstår vad som verkligen pågår.

    Rekommenderar att läsa detta:

    http://www.mamamia.com.au/rogue/fifty-shades-of-grey-review-rosie-waterland/

    Svara

  • Ella

    |

    Hade samma tankar som dig inför filmen, men den blev faktiskt positivt överraskad. Förhållandet framstår på ett helt annat sätt än i böckerna! Jag tyckte att filmen var riktigt bra

    Svara

  • ab

    |

    Har sett folk försvara ”Fifty Shades” med ”ni har fel, han är så kär i henne och vill bli bättre” och känner bara NEJ.

    Svara

  • Frida

    |

    Jag tyckte boken var helt sjuk när jag började läsa den, men sen blir den ju en kärleksbok. Den handlar ju om en snubbe som är twisted och hur kärleken till the one får honom att förändra sig, typ. Men ja, vissa delar i den är ganska så läskiga, haha.

    Svara

    • ab

      |

      Det är precis det som jag tycker är problematiskt med boken…sagotänkandet att någon som misshandlar en (för han utövar ju psykiskt och fysiskt misshandel)/missbrukar/osv kommer att förändras på grund av den sanna kärleken…men hur blir det om han fortsätter att vara kontrollerande, aggressiv, osv (för det är ju så det brukar vara i verkligheten)? Då skyller man på att partnern inte var ”the one”, eller älskvärd nog eller inte älskade honom tillräckligt.

      Svara

      • T

        |

        Det är kanske så det brukar vara… MEN så är det INTE i denna bok!
        Att det oftast är så i verkligheten, att personen i fråga inte ändrar sig till det bättre… Gör väll det inte fel till att skriva en bok, där personen ifråga faktiskt ändrar sig och har en positiv psykisk utveckling? 🙂
        Som tex, de flesta överlever bröstcancer, men det får väll fortfarande skrivas en bok om en kvinna som inte överlever bröstcancer, eller?

        Jag tycker 50 shades, är intressant på flera nivår. Framför allt den som gräver sig in i det psykiska mörkret. Varför ska man inte få skriva om just en karaktär som Christian?
        Däremot att så många läser boken och önskar att dem var Ana,,, Ja… det kan kännas skrämmande! Men varför hacka på och rata just filmen och böckerna…
        Jag kan förstå att alla ”blir upprörda” över hypen att så många verkar vilja ha sin egen mr Grey. Men bara för att kvinnan vill vara självständig och vi vill ha könsneutralt samhälle etc, så måste det väll fortfarande få finnas kvinnor som vill ha en man med makt, och pengar och den karaktär han har? Som faktiskt skulle njuta, slappna av och känna sig trygga med en sådan person som Christian.

        Finns massa storys, böcker som filmer som innefattar olika känsliga ämnen, där det skulle kunna vara mycket värre scenarion än dem valt att berätta om i just i den storyn,
        men bara för att det är så måste man väll fortfarande kunna ta upp ett ”dåligt” ämne, utan att det är tvunget att den berättelsen måste sluta i katastrof ”för det är ju ett dåligt ämne”?(tänker på det du skrev, psykisk fysisk misshandel etc.)

        Svara

  • Hanna

    |

    Heja Egoina!! Ännu en anledning till varför du är en av min favoritbloggare. Blev så arg när jag läste vad bb skrev. Men å andra sidan, vad kan man förvänta sig av en person som tycker att feminister är arga tanter som vill ”hitta på något” att vara upprörda över…
    Har läst boken och förutom att den står för allt du skrev så är den dessutom extremt dåligt skriven. Förstår inte alls hus den har kunnat bli så uppskattad.

    Svara

  • Hanna

    |

    Tack för du länka till den texten!! Kommer definitivt inte kolla på Fifty Shades of Grey nu och bidra med pengar till filmen och boken…
    Alla bör läsa den texten, öppnade verkligen mina ögon!

    Svara

  • Desirée

    |

    Jag blev också väldigt besviken på marabou japp.. Den smakade inte alls som jag tänkt mig, den var lixom för söt och smakade inte bra helt enkelt! 🙁

    Bättre kan ni marabou!!!

    Kram kram! 🙂

    Svara

  • Carolin

    |

    (y) Tack för att du tar ställning, jag känner likadant och kunde inte ens förmå mig att läsa klart den första boken…

    Svara

  • rebecca

    |

    Åh vad glad jag blir av att läsa detta! Hade faktiskt tänkt fråga dig hur du tyckte och tänkte om det eftersom flera andra storbloggare skrivit om det (utan någon som helst reflektion…). Håller helt med dig om hur du resonerar, jag vill inte hindra någon från att läsa böckerna/se filmatiseringen, men när folk gör det utan någon form av analys och inte inser problematiken så blir jag ärligt mörkrädd.

    Svara

  • Pauline

    |

    Åh det är precis så jag känner om 50 shades of gray! Va skönt att någon offentlig person äntligen inser detta och skriver om det. Tycker det är sjukt att man tycker det är okej att behandla en tjej så. Även om de anser att det är Bdsm är det långt ifrån det på riktigt. Även inom Bdsm om man slår upp det handlar det om att lita på varandra och frivilligt ge kontrollen åt en annan och man är båda med på vad som är okej eller inte. Det är verkligen inte sånt ”tvång” som utspelar sig i böckerna. Att tjejer ofrivilligt ska gå med på allt för killen tvingar henne.

    All heder åt dig som tar upp detta! Kram på dig

    Svara

  • Amanda

    |

    YES! -Exakt- så jag känner för 50 Shades of Grey. Sex ska alltid vara på bådas villkor oavsett vad man tänder på.

    Svara

    • Malin

      |

      Det är på bådas villkor? I början skriver de ett avtal med varandra och kommer överens om kodord som de båda kan använda om det går för långt, och den gången Ana använder kodordet slutar Grey direkt. Så jo, det är på bådas villkor. Både män OCH kvinnor kan tända på undergivelse och dominans, uppenbarligen har du inte läst böckerna om du tror att Ana tvingas till sex.

      Svara

      • Amanda

        |

        Jag menade inte att hon tvingas till sex, det blev lite fel där. Jag menar att sättet de har sex på inte riktigt är på bådas villkor. Hon går med på det men det är först när han efter flera gånger försökt övertala henne till det. Hon säger t.o.m att hon kan gå med på att göra saker förbi hennes egna gränser för att göra honom glad, vilket enligt mig inte låter särskilt hälsosamt. Avtalet är dessutom inte något de -tillsammans- skriver, det är något han själv gjort och vill att hon ska skriva under. Jag struntar fullständigt i vad det är för typ av sex, det har inget med saken att göra.

        Svara

      • Azze

        |

        Ana knullas trots att hon uttryckligen säger ”nej”. OAVSETT hur många liter saft som rinner ur hennes fitta, hon sa NEJ och han sket i detta. Och detta var också _innan_ de skrev på kontraktet. Första boken. Kolla upp det.

        Svara

    • Amanda

      |

      Det är ju i allra högra grad på lika villkor, har du läst böckerna? 🙂 Ana älskar sättet Christian och hon har sex, vilket framkommer tydligt böckerna. Ditt uttalande är en logical fallacy! 😉

      Svara

      • Malin

        |

        Fast Ana skriver väl aldrig på kontraktet? Hon skriver på det där med att hon inte får prata med någon om vad dem gör, men inte det där med att båda ska vara okej med allt. Och är ju flera gånger som Ana börjar gråta för att hon är så förvirrad och egentligen inte vill ha sex med honom. Typ som när han mer eller mindre bryter sig in hos Ana när hon låtsas göra slut med honom. Då våldtar han ju typ henne. Hon är ju mer eller mindre panikslagen och letar flyktvägar, men det är ju tydligen såååå romantiskt… Har inte läst alla böcker (blev så sinnessjukt illa tills mods av hela grejen) men det jag har läst så har de aldrig sex där båda (Ana) är 100% med på det. Hon går med på det för att det är det lättaste, och för att hon tror att om hon inte går med på att vara tillsammans med Christian och ha sex med honom kommer hon bli en förevigt ensam crazy cat lady…

        Svara

  • Jämtlandshanna

    |

    Jag är också osäker på om jag vill se filmen. Jag har inte läst böckerna heller, så vi får se. Jag kanske börjar med dem.
    Kramar

    Svara

  • Mikaela

    |

    femtio nyanser av s-märken <3

    Svara

  • J.

    |

    Alltså vaa, Marabou Japp är ju hur god som helst!!

    Svara

  • Johanna

    |

    Men det är en film, Regina. Precis som att du läser/tittar på filmer och böcker om mord och en miljard andra grejer.

    Svara

    • Amanda

      |

      Håller med dig!!

      Svara

    • rebecca

      |

      Problematiken i detta ligger ju i att ingen tror att mord är okej, men många som läser dessa böcker tror att sättet Christian behandlar Ana på är okej. De får även uppfattningen om att deras relation är så en BDSM relation ser ut. Det är ju ingen direkt nyhet att allt vi ser och hör påverkar hur vi ser på saker och ting, även fast det bara är fiktion. Därför är det viktigt att vi diskuterar problematiken, för tillskillnad från mord som vi hör om dagligen och hur hemskt det är så gör vi inte det på samma sätt om dessa ämnen.

      Svara

  • Ida

    |

    Du är absolut inte ensam med att tycka detta, och jag själv förstår inte vad folk tänker!
    Utan att överdriva så är det 90% av alla kvinnor i min närhet, familj, vänner och kollegor som är helt upp i taket över denna film och böckerna.
    Jag var under 1 år i ett förhållande som var väldigt destruktivt där mannen först charmig och mystisk för att sedan visa sin rätta manipulativa och våldsamma sida.
    Så att dessa böcker och film har blivit så stora och omtyckta skrämmer ordagrant livet ur mig och gör mig riktigt förbannad.

    Svara

  • Sophie

    |

    Fast nae jag håller inte alls med. Du har inte läst böckerna eller? Jag är rätt mycket feminist av mig, men den här boken (och filmen) tolkar jag på ett helt annat sätt. Mitt sätt att tolka det är att han mår jättedåligt och är skadad från hans barndom. Men de har en dragning till varandra och han gör allt för att försöka förändra sig för henne. Så nae jag håller inte alls med faktiskt.

    Svara

    • Linda Monroe

      |

      Jag håller med dig helt. Jag var och såg den på bio igår. Och om man har läst alla tre böckerna så får man ett mer sammanhang, och ser att det är just som du sa: Han har haft en jädrigt taskig start i livet, och därför beter han sig som han gör. Men Anastasia förändrar honom till det bättre 🙂

      Svara

      • Hannah

        |

        Det är just det som är problemet anser jag. De lever i ett destruktivt förhållande fullt av manipulation, svartsjuka och ojämställda maktförhållanden (han bryter sig in i hennes hem????) men omvänder sig.

        Detta sker i princip ALDRIG i verkligheten. Genom att visa att ”de kan ändra sig om de älskar er” ökar problemet och risken finns att personer i destruktiva förhållanden stannar med precis den tankegången.

        Svara

        • Linda Monroe

          |

          Ja, jag förstår hur du tänker. Jag själv har levt i ett destruktivt förhållande, och vet att folk inte ändrar sig bara sådär. Kärlek kan inte alltid göra allting bättre. Men jag är som tur är väldigt väl förankrad i verkligheten, och ser 50 shades för det det är, en berättelse, en påhittad historia. Alla kanske inte ser det så. Men det gör jag 🙂

          Svara

        • T

          |

          Men herregud, bara för det ”i princip aldrig händer i verkligheten”, så måste man väll ändå få skriva böcker och film om sådana händelser?? 😛
          Och bara för att det ”ökar ett problem” och risken för en viss grupp människor, så ska man alltså inte skriva och och behandla detta ämne?
          Man får alltså inte skriva om psykiskt mörker, kontrollbehov, ”misshandel” etc?
          eller vänta, joo men bara om det är en negativ story?
          Detta är en positiv psykisk utveckling det handlar om, och ja det är en kärlekshistoria!

          Svara

    • T

      |

      Håller med dig helt 🙂

      Svara

  • Anna

    |

    Håller helt med och tycker att det är jättebra att du uppmärksammar det här. Go Egoina!

    Svara

  • linda

    |

    Tack, intressant sida som du länkade till. Har inte läst böckerna och aldrig förstått hajpen. Nu ännu mindre! Filmen verkar svindålig.

    Svara

  • Mikaela

    |

    jag brukar hålla med dig.. Men inte denna gången.. För de första är det inte första gången ”stalkning” eller ”abusive relationships” framställs på bio.. Inte är alla dessa filmer bojkottade? Nummer två; oavsätt om man ser på förhållandet som fel eller ej så har Anastasia gjort en deal. Med prestationer och motprestationer. Kodordet ”gul” och ”röd” används och lyssnas på. Detta sker inte i våldsamma förhållanden. Eftersom Ana är med på det så finner jag inget fel. Han gör bara det hon godkänner. Angående att han förföljer henne och håller henne borta från sin familj så visst är de så till viss del. Men de är oxå en film. Inget i filmen hävdar att detta förhållande är rätt, eller fel för den delen. Antar att du bijkottat american pie/darkness eller andra filmer då oxå…..:-)

    Detta är min åsikt och respekterar såklart din

    Svara

    • ab

      |

      Även om ”stalking” och ”abusive relationships” skildras i andra filmer så brukar dessa ju framställas som negativa saker…den som blir stalkad vill ha en ”restraining order”, det som misshandlas vill fly. Med Fifty Shades så presenteras det däremot som något önskvärd att ha en egen manipulativ och kontrollerande Christian Grey i sitt liv och alla ”creepy” saker han gör (stalking, överdrivet svartsjuka, hot, osv) ska tydligen vara något slags bevis för hur mycket han älskar henne.

      Svara

    • LInda

      |

      Det låter inte riktigt som att du respekterar andras åsikter, Mikaela. Jag förstår inte hur du kan jämföra American Pie med denna film – det är ju inte ens samma genre? Skillnaden är, åtminstone för mig, helt uppenbar: A P går inte att ta på allvar.

      Och nej, det är helt rätt, det är inte första gången som stalking och dylikt framställs i filmer och serier MEN det är första gången som man försöker försvara det och normalisera/förklara handlingen på detta sätt som Ni gör. Det är strunt detsamma ur vad han kommer, att behandla en person på detta sätt är inte okej. Någonstans. Att dessutom lägga över hans sätt att vara på henne med att hon ”accepterar det” är detsamma som att hävda att alla de kvinnor (och män) som blir misshandlade och kränkta inom relationer okejar det eftersom de stannar kvar!

      (Skrivsättet i böckerna.. herre du milde, det är på exakt samma nivå som Harlequin böckerna!)

      /Linda

      Svara

  • Lisa

    |

    Jag håller också med om dina åsikter kring den här filmen och böckerna. För det första undrar hur jag en medelålders kvinna är funtad son skriver någonting sådant och för det andra ska inte dominans uppmuntras – över huvud taget. Bara för att Christian har haft en ’taskig’ barndom så ska det vara acceptabelt att Anastasia ska vara under hans dominans? Det är struntprat att de skulle vara förälskade i varandra. Det gör mig spyfärdig hur människor kan försvara sådana här böcker och filmer.

    Svara

  • Anna

    |

    Efter att ha levt i en destruktiv relation där både psykisk och fysisk misshandel var vanligt, känns det otroligt skönt att höra att du och flera förstår att det som visas i 50 shades of grey inte är ”romantiskt” eller att han bara gör det för att han mår dåligt. Att glorifiera en sådan relation är skadligt och blir lika lycklig varje gång någon ifrågasätter detta eller förstår det absurda i det <3

    Svara

  • Victoria

    |

    Åh herregud. Har läst böckerna och tyckt att de var bland det sämsta jag läst men inte reagerat särskilt mycket över Greys beteende. Jag tycker ändå jag är rätt smart, hur faaan kan man bli så lurad att tro att det är romantiskt? Eftersträvansvärt, eller ens normalt? Hur kan man vifta bort ett sånt här beteende??? Den uppenbarelsen jag haft senaste halvtimmen är ju helt enorm, vad för sjukt samhälle lever vi i egentligen som gör att man inte tycker det här är helt absurt från början??

    Svara

  • Lisa

    |

    Tycker det är jättebra att du tar ställning till 50 shades, men seriöst. HUR KAN DU DISSA JAPPABOUN!!!!! det är det bästa som har hänt den här världen?? Är mycket upprörd över detta.

    Svara

    • vig

      |

      JAPPABOUN, vilket fabulöst name<33333 jappaboun var skitgod tyckte jag med, långt över mina förväntningar då deras oreou (??) inte alls var spec. god och då är marabou och oreo två av mina favoritting i världen. blev lika besviken på den som när tim burton (bästa) skulle filmatisera alice i underlandet (bästa) och det blev pannkaka. Så jappabou all the waaaay, right tere next to mintkrokant

      Svara

    • Hanna

      |

      Jappabou!!! Mitt nya favoritord.

      Svara

  • özlem

    |

    Vad är en superfeminist? Jag tycker inte feminist är något man kan gradera. Antingen är man det eller inte. Känns lite tråkigt för det blir som att du skriver det som något negativt att vara feminist.

    Svara

    • Egoina

      |

      Aha, nej så menade jag absolut inte! Blev kanske fel. Menade mest att blondinbellas uttalande lät så dumt.. 🙂

      Svara

      • özlem

        |

        hahahah ok 😀 Hade inte läst sorry!

        Svara

  • Ebba

    |

    Så himla bra att du tar upp det här! Jag tycker det är fruktansvärt skrämmande att inte fler reagerar på hur obehaglig Grey är! (Och ja, jag har läst böckerna och bildat denna uppfattning själv).

    Svara

  • Cornelia

    |

    Hej, har känt lite samma som dig och läst mycket kritik om böckerna, bland annat att Ana använder deras ”safe-word” men han lyssnar inte. Vilket såklart inte är okej. Men kände ändå att jag ville se filmen då det hela är så omtalat just nu. Det jag fick ut utav filmen är att Grey har ju obviously problem men det jag vill komma till är att dom som skapat filmen nog tänkt på vad böckerna fått kritik för och utelämnat mycket. Ana behövde till exempel aldrig ens använda ett safe-word i filmen. Så då jag inte är så insatt men ändå lite får jag känslan utav att filmen är mer inom ramarna och gränserna av vad dominans och s&m är än boken. Ni som sett filmen, rätta mig gärna om jag har fel.

    Svara

    • rebecca

      |

      Har inte läst böckerna själv, men har kompisar som har, och enda gången hon safewordar (med safewordet de satt upp iaf, har även läst något om att Ana glömmer vilket safeword de har(???)) är i tredje boken.

      Svara

  • Veronika

    |

    Herrejäklar vilken lista!
    Har aldrig läst böckerna för har avfärdat dem som tantsnusk som dem små skrämda böckerna i en hörna på tidningsstället på ICA.

    Man har hört lite detaljer då och då och tyckt att nej, detta är inget för mig.
    Men denna listan! Hur kan folk älska denna boken?

    Svara

  • Malin

    |

    Det kan väl knappast kallas misshandel och manipulation om båda är med på det? Klart att det finns förhållanden där den ena hamnar i underläge och tvingas till saker den inte vill, men för den sakens skull kan man väl inte döma dem som helt enkelt tänder på s&m. Folk får väl ha sex som de vill, och det förekommer ju knappast att Ana tvingas till något i 50 sades böckerna.

    Svara

    • ab

      |

      Hon har gått med på att vara den undergivna i sovrummet/lekrummet MEN han är ju ute efter att styra alla aspekter av hennes liv…köper företaget där hon jobbar, blir upprörd när hennes manlige kompis ringer henne, tjatar om att hon ska äta, inte respekterar när hon önskar få tid för sig själv…

      Svara

      • vig

        |

        ab, håller med. Kritiken handlar ju (knappt) inte om folks sexuella preferenser. Herregud lite olika maktförhållanden i sovrummet kan väl vara najs ibland (om man gillar det då), kritiken handlar ju om hur han är kontrollerande mot henne och en dirt bag. Manipulativ, avundsjuk, stalker, kontrollerande, arg, sinnessjuk och att DE egenskaperna ses som något romantiskt och att ”han bara älskar henne men är lite skadad, det kan väl inte han rå för”. Nej, de egenskaperna är destruktiva och borde inte under några medel underhållas mer än av en utbildad psykolog/psykiatriker. Kan ju en som jag tycka.

        Svara

    • rebecca

      |

      Fast det handlar ju inte om sexet, mer än att det de håller på med är inte BDSM (that’s just fact). Det handlar om att han stalkar henne, försöker kontrollera varje aspekt av hennes vardag, och i samband med att det inte finns de utmärkande egenskaperna för ett BDSM förhållande så blir det otroligt ohälsosamt.

      Svara

  • Jessica

    |

    Du är inte ensam om att bli besviken på Marabou Japp..
    Jag åt den för någon vecka sedan och jag kände : Bläää.
    Japp gjorde sig verkligen inte i en chokladkaka sådär..
    Men dom kan ju inte lyckas med allt 😉

    Svara

  • Marielle

    |

    Förstår dina tankar, men hur är det då inte med till exempel actionrullar eller skräckfilmer där de skjuter huvuden hejvilt och sågar sönder kroppsdelar och så vidare. Där killarna är hjältarna och får några skråmor, och såklart en pangbrud på köpet som viker sig för hjälten. Det är ju bara på film och för att dra in pengar. Inget som har med feminism att göra på det sättet tycker jag.

    Svara

  • Nathalie

    |

    Jag brukar ofta hålla med dig i sådana här sammanhang men nu har jag en helt annan åsikt faktiskt.

    Jag läste igenom vissa punkter på sidan (orkade inte läsa igenom alla 50 för jag kände att hon(?) bara kom tillbaka till samma sak hela tiden)

    Jag har läst böckerna och jag håller fullständigt med om att i första boken så är han väldigt hemsk, själv blev jag så frustrerad och nästintill hatade honom. Men jag fortsatte läsa de andra för jag blev så nyfiken och jag visste att det antagligen skulle vända till något bra. Vilket det gjorde också! I de andra två böckerna får man reda på mera om hans liv osv och han försöker verkligen skärpa till sig eftersom han vill ha henne. Deras förhållande är alltid lite/mycket kontrollerat av honom eftersom han är så som person men Ana säger ofta till när han gör fel och han FÖRSÖKER åtminstone bli en bättre person.

    Till sist är ju det hela inte ens ett BDSM förhållande längre utan helt enkelt grundar sig på kärlek. Och när dom har ett BDSM förhållande så är ju hon faktiskt med på allting, hon ropar dessutom kodorden någon gång som gör att han slutar. Om han var en misshandlare skulle han väl inte sluta av att någon ropar ”röd”, liksom? Ni ser henne som ett offer och ja vissa gånger håller jag med om att det är helt fel men de flesta gånger är hon med på allt.

    Och jag såg det mest som att han var överbeskyddande och inte att han ”stalkade” henne, men där ser man hur olika tankesätt man har helt enkelt. Tyckte såklart inte det var gulligt när han började snoka i hennes saker och spåra henne, men det är trots allt en bok.

    Svara

    • Hannah

      |

      Jag anser att det är precis att han ändrar sig som är problemet. Ana blir manipulerad, våldtagen (han fortsätter trots hennes stoppord) och psykiskt misshandlad, men han ändrar sig för hennes skull.

      Vilka signaler sänder det ut till andra människor i destruktiva förhållanden? Jo, att det går att få partnern att sluta. Vilket i princip ALDRIG stämmer. Och då detta redan är ett strukturellt problem (i Sverige sker varje dag ca 700 våldtäkter, majoriteten utförs av någon en känner) bidrar 50 shades med att jobba bakåt. Det ökar problemet istället för att motverka.

      Svara

      • Nathalie

        |

        Tänker inte uttala mig om att han ”fortsätter trots stoppord” eftersom det var 2 år sedan jag läste första boken, det jag minns (vet inte om det är från första eller andra boken) är att hon säger sitt stoppord och han slutar genast och blir grymt bekymrad och försöker prata med henne och trösta.

        Tänker inte säga mer än så eftersom det som sagt var väldigt längesen jag läste den. Men som jag sa, den första boken är hemsk, men jag anser att man ska läsa de andra/se de andra filmerna innan man dömer fifty shades-serien helt.

        Svara

        • Nathalie

          |

          Och att han ändrar sig för hennes skull såg jag inte som något dåligt alls? Man kan ju inte bara tänka ur ett negativt perspektiv hela tiden.

          Människor kommer alltid tro att en person går att ändra på, så jag tror inte att denna bok gjorde det ”värre” på något sätt.

          Jag ser det bara som att han ville bättra sig för att han älskade henne så mycket, och sedan när är det dåligt?! Att man faktiskt anser att det är dåligt om en person förbättrar sig, det om något är konstigt.

          Och nej, jag tycker inte det är okej med destruktiva förhållanden. Men hon hade faktiskt skrivit på ett kontrakt, hon hade ett val.

          Svara

          • T

            |

            Håller med dig nathalie

          • Azze

            |

            Hon fick kuk redan innan hon skrev på kontraktet. Även en gång då hon uttryckligen sa nej. Första boken. Kolla upp det.

            Hon hade inget val, han var efter henne HELA TIDEN. Han gav henne aldrig utrymme att tänka efter, han gav henne aldrig tid, och han vände det alltid till att HON inte kunde kommunicera, när han helt enkelt inte kunde ta hennes nej. Hon sa ju flera gånger att hon ej ville detta, redan i första boken. En sund jävla man som hör denna osäkerhet BACKAR. B.A.C.K.A.R.

            Och det dåliga är att den får tjejer att tro, att bara de låter killen fista en i röven några gånger kommer de kunna förändra honom. Kanske han ska fista sig själv i röven och ta itu med sina problem, innan han ger sig in i en relation? Kanske det.

            Folk får tycka vad fan de vill om böckerna och filmen, men kom inte här och påstå att han inte var manipulativ eller att han ej tvingade in henne i detta, för det är inte sant.

            OBS. Fista röven är egentligen allt annat skabb han gör.

  • Rebca

    |

    förstår inte hur du kan resonera på det sättet. Det ÄR en film? Tjejen i filmen går med på ALLT. Hur tänker du på andra filmer med misshandel, våldtäkt, krig, mord osv? Det är som sagt bara en film, jag tror inte det skulle vara så kul att se en film om en vanlig tråkig vardag, inget som händer.. Du kan ju inte ha många filmer att välja på om du tänker på det sättet?

    Svara

  • Camilla

    |

    Va!? jag gillade Marabou Japp, fast frukt och nötter är godast

    Svara

  • jonna

    |

    Jag förstår inte riktigt vad som är så skrämmande? 1. Det är en film 2. Hon vet klart och tydligt vad hon ger sig in i 3. Han blir förälskad i henne men vet inte hur han ska hantera sina känslor då han aldrig varit med om det innan 4. Låt oss vända på det, att hon hade varit som Mr Grey.. JÄVLAR vad hyllad hon skulle ha blivit bland alla feminister och kulturnissar 😉

    Jag älskar filmen och böckerna och ser det absolut inte som stalking eller förnedring 🙂

    Svara

    • Emelie

      |

      Håller med! Förstår inte varför alla ska hetsa så inihelvete, dom går ju igenom kontraktet och bestämmer tillsammans vad som är okej och inte, och då han piskar henne valde hon själv att testa. Blir så less på alla som säger att det är kvinnoförnedrande när hon är med på allting dom gör. Haha! Ta det luuugnt. Det är ju hon som har kontrollen och den är så himla fin eftersom han lär sig att älska en annan människa.

      Svara

      • T

        |

        Håller med er 🙂

        Svara

      • Jessica

        |

        Håller också med er helt!

        Svara

    • kat

      |

      Hade vart jävligt störd över om det var tvärtom också.. Har själv vart i ett förhållande med en människa som var expert på att manipulera mig och allt det som Mr.Grey utsätter Ana för känns igen! Inte just det fysiska problemet men den öppenbara emtionella behandlingen. Han bryter ner henne totalt, krankar ner på hennes personlighet, hennes umgängeskrets och beteende. För att sedan ta på sig offerkoftan med en tuff barndom eller stänga ner sig totalt för att vinna sympati och skapa förvirring hos Ana. ”Oj! Stackars kille, måste vara så jobbigt att leva med ett sånt förflutna.” Eller ”vad gjorde jag för fel nu? Sa jag något dumt? Det måste varit något förfärligt! Varför är jag så elak?” Det kanske inte är den exakta tankegången hon har men det är exakt samma mentalitet.
      Så funkade mitt ex som många andra sociala psykopater. Mr.Grey bryter ner henne så fruktansvärt att hennes självförtroende blir minimal nog att stanna kvar eller att inte pusha bort Christian vilket är varför så många reagerar över hur fan han har blivit hedrad som en sexgud!

      Man behöver inte vara feminist för att reagera över just den typen av misshandel för det finns så många kvinnor som har levt på det viset. Många som behövt sjunka så lågt i sig själva för att ens kunna ta sig ur cirkeln. Så nej det är inte bara en film/bok som så många fans vill försvara sig med, det är en påminnelse för alla offer som tagit sig ur ett destruktivt förhållande. En förolämpning mot BDSM samhället och bara allmänt vidrig serie!
      För att återuppta din feminist argumentation här, Gone Girl ligger på ungefär samma nivå där partnern blir emotionellt misshandlad och nerbryten i ett media som utgör hen till ett monster. Jag avskydde filmen, fick kalla kårar av den. Bara för att den byggdes på manipulation och kontrollbegär.

      Svara

    • ab

      |

      4. Hade det varit en kvinna hade hon skildrats som en bunny boiler a la Glenn Close i Fatal Attraction. Vad gäller besatthet så kan jag även tycka att Christians fd sub Leila är hans kvinnliga motpart…hyllas hon?

      Svara

  • Fia

    |

    Jag har läst alla böckerna, men det var några år sen så jag minns dem inte in i minsta detalj. Men det här med att många beskriver Ana som så oskyldig och osjälvständig, nä! När jag såg filmen i går var det väldigt tydligt att det egentligen är hon som har all kontroll – det dröjde innan jag förstod det av böckerna men i filmen blev det väldigt tydligt.

    Svara

  • Julia

    |

    Bra skrivet av dig! Behövs fler offentliga personer som tar upp problemet så som du gör! De flesta blundar annars bara elr bortförklaringar det som ingenting… för dessa böcker är inte någon kärlek att sträva efter.

    Svara

  • Monika

    |

    Alltså.. TACK!!! Känns fan som att alla älskar och hyllar böckerna och filmen medan jag sitter här och tycker de är vidriga. Skönt med fler som är vettiga! 🙂

    Svara

  • Josäfin

    |

    Blir arg på folk som skriver ”du har inte läst böckerna va?!” alltså, det är ju inte så att nån hittat på det ur ingenstans det måste ju komma från böckerna. Själv har jag bara läst första och jag mådde typ illa, både av den förskräckliga litterära delen och att ett sånt osunt och besatthets/ägande förhållande ses som något romantiskt. Som sagt, jag är hellre en kulturnisse eller superfeminist än någon som stödjer våldtäktskultur! 🙂

    Svara

  • Louise

    |

    Jag bestämde mig för att se filmen för att skapa mig en egen uppfattning av det hela (har inte läst böckerna). Alltså. Jag tyckte filmen var obehaglig! Ser inte alls att det han höll på med var romantiskt. Kontroll och manipulation, konstiga kontrakt, låter inte Ana komma nära honom osv. Förstår inte vad som är så sexigt? Jag kan förstå Anas dragning till honom, med mystiken osv. för jag har själv varit dragen till liknande personer, men som åskådare blir man ju bara rädd. Och hela grejen med hans ”lekrum” och dominansfetish… NEJ. Bara nej.

    Svara

    • Carro

      |

      Läs böckerna! Alla tre!
      Hela grejen handlar om att Ana ”fixar honom” till slut.

      Jag älskar historien för att det är en historia om en galen kärlek som till slut blir till en stark relation. Det blir mindre destruktivt på ”slavhållet”.

      Lätt att fördöma något när man bara gjort en ”snabbtitt” och inte satt sig in i ämnet. 🙂
      (Vilket verkar vara det som de allra flesta gjort vad gäller den här filmen).

      Har inte hunnit se filmen än men hoppas den kan leva upp till boken!

      Svara

      • LInda

        |

        Du får förlåta mig, Carro – men det är verkligen kräkvarning på ditt inlägg. Det känns nog knappast som en sannolikhet för de kvinnor som faktiskt och på riktigt lever i dylika relationer, att något ska ”fixas”. Det känns så oerhört naivt och provocerande att komma med något sådant för att försöka normalisera något som är helt sjukt, helt stört och helt uppåt väggarna. Det enda som skulle kunna göra denna film någorlunda intressant var ifall det vore tvärtom, d.v.s. att hon var den dominanta, den rika, den psykopatiska.

        Tummen upp, Egoina,

        /Linda

        Svara

  • h.

    |

    Du måstemåstemåste smaka marabou salta mandlar, alltså… fan att du fick mig att tänka på det, nu måste jag köpa… Godaste marabouchokladet EVER förutom sweet biscuits men den finns bara som liten chokladkaka. 🙁

    Svara

  • matilda

    |

    Håller med dig och tycker att det är viktigt att NÅGON uppmärksammar det någon gång. Modigt av dig då boken och filmen har såpass många ”dyrkare”! Stå på dig. Kram 🙂

    Svara

  • ronja

    |

    Jag känner precis som du gällande filmen. Tycker att du är jättecool som ens orkar ta upp detta ämne och stå för vad du tycker, för du visste nog att du skulle få motreaktioner från början.

    Tycker du överlag är så jäkla cool. Kärlek till dig!

    Svara

  • T

    |

    Jag håller med det du skriver och tycker det är bra att du inte heller tänker se filmen! Sen tycker jag också det är bra att du inte helt dömer ut de som faktiskt tänker se filmen eller har läst böckerna, för bara för att man inte håller med någon behöver man inte vara elak 🙂

    Svara

  • Ida

    |

    Det enda jag har att tillägga om ämnet är att det är rätt kul var historien kommer ifrån. EL James eller vad hon heter skrev det först som en fanfiction. Av Twilight. Så det är egentligen en snuskigare version av Edward och Bellas historia. Författaren publicerade historien på ett forum, där det först blev ratat för att det var för vulgärt. Men efter ett tag blev den populär, och då bytte hon namn på karaktärerna och gav ut det som bok istället. Hehe.

    Svara

    • emma

      |

      Det hade jag ingen aning om men har tänkt precis i den banan!!
      Kvinnor gillar filmen för att Christian ( i vissa fall) är en gentleman precis som i Twilight. Haha!

      Svara

  • Pauline

    |

    Heja dig som orkar! <3

    Svara

  • Bekka

    |

    Det hade varit roligt att se hur reaktionerna hade varit om det vore en man som skrivit böckerna. Håller med dig så jävla mycket om det här, och jag håller knappt aldrig med dig annars! Kram!

    Svara

  • Hilda

    |

    Har varken läst böckerna eller sett filmen. Trailern såg jag och tänkte … Porr?
    Bara annorlunda förpackat så stt man ska kunna kolla på.. Porr… På bio.
    Mysigt.

    Svara

  • Malin

    |

    Tack, äntligen någon som håller med! Helt galet med hela den här romantiseringen, skönt att du uppmärksammar det så någon kanske kan få en tankeställare. Du når ju ut till många människor så SUPER att du tog upp det!

    Svara

  • Tjena Nina

    |

    Jag tycker det är jättelätt att känna igen tecknen på psykisk misshandel, och se hur instabil Grey är, men jag har å andra sidan varit ett förhållande där jag blev utsatt för sådant. De som viftar bort allt och ba ”Neeej, Grey är så snygg och kärleksfull!” vet inte hur det är att vara i en relation med en psykopat, och borde kanske vara lite försiktiga med att förneka tecknen som uppvisas. Det finns faktiskt personer som beter sig som Grey gör, och det är inte okej. Att försöka få det att låta som romantiska gester är inte ett dugg hjälpsamt för de personer som utsätts för psykisk misshandel.

    Sluta ignorera Greys varningstecken, snubben är inte frisk, och att normalisera hans beteende är att normalisera tusentals fucked up förhållanden som inte borde existera. Ingen ska behöva stå ut med en partner som har psykopattendenser.

    Svara

  • Hanna

    |

    JAA! Vad glad jag blev att du har så vettiga tankar kring skiten.

    Svara

  • Hanna

    |

    Behövde ba komma in och lägga in till stöttande kommentar!Jag VISSTE egentligen hela tiden att du tyckte såhär (inte typ att jag tror att jag känner dig men jo lite!) och är så himla himla glad att du vågade säga det rakt ut trots all skit du får. Ett tips på blogg är https://mommypornandme.wordpress.com/ , som i princip går ut på att läsa och håna fifty shades of shit kapitel för kapitel! Läs och skratta! Bra även för alla som inte fattar problematiken – den är väldigt pedagogisk i sitt hån. MUCH LOVE REGINA <3

    Svara

  • Joanna

    |

    Jag håller verkligen med dig! Bra och viktigt inlägg. Det är synd att Isabella Löwengrip är så otroligt okritisk till nånting så oerhört viktigt.
    Grym blogg, jag läser den varje dag 🙂 Kram!

    Svara

    • Joanna

      |

      Alltså din blogg, det blev kanske lite otydligt, hehe..

      Svara

  • Julia

    |

    Take a chill pill, det är böcker och filmer. Men ja, alla får tycka som de vill och jag älskade böckerna (trots att de är fruktansvärt dåligt översatta till svenska). Vet dock inte om jag vill se filmen, sånt kan förstöra ens egna bilder så mycket.

    Svara

  • A.R.

    |

    Jag håller med dig fullständigt. Att glorifiera den psykiska och fysiska misshandeln som han utsätter henne för med ursäkten att ”det är romantiskt” är bara sjukt. Tack för att du ser igenom alla romantiska lögner och vågar skriva det när alla andra älskar den.

    Svara

  • Nev

    |

    Chill people! Det är bara fansati, det är en bok!! Not reality, be a little open minded guys.

    Svara

  • Linda

    |

    TACK! Seriöst <3 hatar att min kille vill att jag ska läsa böckerna och se filmerna och älska det. Jag bara hatar vad Grey har lett till

    Svara

  • Emma

    |

    Jag är av exakt samma åsikt som dig Regina!!!

    Svara

  • Ingela

    |

    Åh, och jag håller med dig! Har haft ett förhållande med en svartsjuk man och de två första böckerna gjorde mig smått illamående, så filmerna tänker jag inte se. Försökte ge böckerna en chans eftersom en kompis tyckte de var såå bra, men nej… Jag ser verkligen ingen romantik eller charm i dem. Det är inte ens sexet som gör mig mest illa till mods, utan alla hans försök att kontrollera och styra henne.

    Svara

  • Camilla Lövgren

    |

    1. HEJA DIG för att du tar upp det, tycker precis som du att det är sjukt att inte fler reagerar.
    och
    2. Varför besviken på jappchokladen ? ;( är aspepp på den men inte smakat än..

    Svara

    • Egoina

      |

      För att det var så lite Japp i. Kanske fick ett dåligt exemplar, men alltså kunde inte ens ANA Jappen. Så dåligt 🙁

      Svara

  • Sanna

    |

    PRECIS min åsikt. Förstår inte alls poängen. Kan omöjligt förstå hur det ens kan vara bra, romantiskt, sexigt eller vad man nu vill/tycker. Bryr mig inte nämnvärt om ifall folk vill se det här men jag förstår verkligen inte varför.

    Svara

  • Ninni

    |

    Jag tycker den var jättegod! det smakade jättemycket japp enligt mig. Det kändes nästan som att det var japp jag åt, utan den krämiga konsistensen. 😛

    Svara

  • e

    |

    hej eggis
    jag har en fråga som jag undrat över länge, hur mycket tjänar du på din blogg i månan? kram

    Svara

  • Nici

    |

    WOW! Nät man läser något som någon annan skrivit som går att man förstår mer om sig själv är verkligen så skrämmande men coolt! Tror att jag läste två kapitel eller något av första 50 Shades-boken och bara hatade det genom varje ord. Är inte pryd eller liknande så blev förvånad att jag inte tyckte om böckerna men så tänkte jag att äsch jag får kolla på filmen när den kommer. Nu har filmen kommit ut men jag tror inte att jag vill se den och har inte förstått varför. Nu läste jag det här samt artikeln du länkade till och nu fattade jag precis vad som gjort att jag inte uppskattar detta. Du är grym Regina, älskar att det finns så många kloka och unga tjejer som bara regerar så som du! PS. Trist med Jappen

    Svara

  • Mikaela

    |

    Alltså alla får tycka vad dom vill och så och Fifty Shades är inte för alla, men han varken manipulerar eller misshandlar henne. Hon gör ju ett fritt val, så jag förstår inte vad som är så hemskt med det. Bara för att vissa kanske inte förstår hennes val så betyder det ju inte att det är fel, hon är ju inte sämre som person för att hon vill ha honom precis.

    Har läst alla böcker och sett filmen och tycker absolut inte att den förtjänar den kritik den har fått och tycker inte på något vis att den är kvinnoförnedrande. Har man verkligen kollat upp det så vet man att han inte gör något mot hennes vilja, det tar ju till och med slut mellan dom i slutet av första boken/filmen för att han går för långt och har dåligt samvete över det så han är inte så hemsk som vissa vill vinkla det till.

    Menar inget illa mot just dig Regina, gillar verkligen din blogg och så men var bara tvungen att få det sagt haha.

    Svara

    • anna

      |

      Men om han går för långt och har dåligt samvete så gör han ju något mot hennes vilja, eller? Är genuint intresserad, har inte sett filmen/läst boken.

      Svara

  • Sofia

    |

    Det jag tycker är konstigt är att folk glömmer att det bara är en bok (och en film nu då). Bara för att jag väljer att läsa en bok så betyder inte det automatiskt att jag stödjer innehållet. Om jag läser en bok om en seriemördare så betyder ju inte det att jag ”stödjer” mord. Lite konstigt exempel kanske men jag tycker boken har fått onödigt stor uppmärksamhet. Ibland tycker jag att man ska sluta överanalysera allting och låta en bok bara vara en bok. 🙂

    Svara

    • Isa

      |

      Det är ju bara en bok/bara en film, skillnaden mellan denna och många andra tycker jag är hur folk tänker. Jag tror inte det är så många som läser en bok om en seriemördare och tänker ”åh, vilken sexig man/kvinna!” utan snarare tycker det hela är hemskt.
      Hade det varit en verklig relation som någon av ens nära vänner hamnat i tror jag inte att så många tyckt det varit särskilt sexigt eller trott att detta beteende varit av kärlek.

      Svara

    • Isa

      |

      Vet inte om min kommentar kom fram så jag skickar för säkerhets skull igen!

      Det ÄR bara en bok/film, men skillnaden tycker jag är i hur folk tänker kring den. De flesta som läser en bok om seriemördare tänker ju inte ”vilken sexig man/kvinna!” utan tycker att det är hemskt.
      Om det här var en relation i verkliga livet som någon av ens bästa vänner hade, så tror jag inte så många skulle tycka att det var sexigt eller handlingar av kärlek. Jag skulle på alla sätt försöka få personen att lämna. Klassiska kommentarer som fysiskt/psykiskt misshandlade personer säger är:
      – han/hon är snäll egentligen.
      – han/hon älskar ju mig.
      – jag älskar ju honom/henne.
      – men han/hon sa förlåt (och köpte en dyr present/gjorde en romantisk gest för att släta över det hela).
      – det blir nog bättre…
      – DET VAR MITT FEL egentligen.
      Och andra saker som försvarar personens beteende för att den manipulerat och vänt på saker.

      Svara

  • Fanny

    |

    Har inte heller tänkt se Fifthy Shades of Grey, försökte läsa böckerna men kunde helt enkelt inte läsa klart dem! Det kan man ju tolka hur man vill… men jag förstår varför du inte vill se filmen! 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv