Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på några av era senaste kommentarer

Alltså… Jag har ett litet ilandsproblem.. I din text så börjar du med meningen “Jag sitter på biblioteket igen pga jag är duktig.”… VARJE GÅNG jag använder (eller läser) förkortningen pga så vet jag inte hur jag ska reagera!
jag skriver alltid pga ATT yaddayadda.. Så, du som är rätt duktig på svenska språket.. HUR FAN SKA MAN GÖRA?! :P

Det låter ju fel om man läser din text rakt ut “jag sitter på biblioteket igen på grund av jag är duktig” men det är ju rätt meningslöst att förkorta något om man ändå måste skriva med att hela tiden.. Då är det väl lika bra att skriva “eftersom” …? HJÄLP! <3

– Haha! Jag vet. Det är fel och jättekorkat egentligen då jag såklart skulle kunna skriva ”eftersom”. Men jag tycker om att använda pga på det sättet, eftersom jag tycker det ser så töntigt ut. Jag har irriterat mig på överanvändningen och felanvändningen av förkortningar i över ett år nu (speciellt på twitter, instagram och i bloggar) och gör det nu själv mest ironiskt. Så nu vet du. Haha! <3

 

Är det Malmö högskola eller lunds uni. du går på? Går själv på Mah o vi får inte skriva tentor med varken blyertspenna eller bläckpenna man kan sudda, så att man inte kan sudda o skriva om i efterhand o claim:a att man skrivit rätt för att få fler poäng :p hörde från en kompis igår att det bara är Mah som har det så, kan det stämma tro, nån som vet?

– Det är båda just nu, men den senaste tentan skrev jag på LU. Vi får skriva med vad vi vill, men förstår inte riktigt hur du menar? Så kan man ju ändå inte göra? Eller vi måste i alla fall överklaga INNAN vi ”tar med oss tentan” och i samband med att man tar den så måste man skriva på. Har man synpunkter eller klagomål får man säga det först. Man får självklart inte ta den och påpeka något för kursansvarig i efterhand, för då kan man ju, som du säger, ändra på den. Låter förresten oerhört jobbigt att man måste skriva allt med bläck? Hur gör ni då? Skriver allt på kladdpapper först? Så gör jag också ibland, men det händer ju att man ändå kommer på något nytt och måste sudda och ändra när man skriver tentan. Dessutom: Fyför att skriva t.ex en essäfråga på kladdpapper och sen på tentan. Det orkar man ju inte? Jag skriver bara stödord på kladdpapper för att vara säker på att få med allt då. Stackars hand annars!!! Men detta låter jättekonstigt tycker jag. Undrar också hur andra skolor har det?

 

Åh, vad heter tröjan? Tycker den är så himla fin men hittar inte den på hemsidan.

DENNA är det. Det är en helt vanlig stickad tröja typ, men gillar detaljen i ryggen.

 

IMG_8876.JPG

 

Hej!
Jag har en fråga till dig men först vill jag vara lite klyschig och säga att jag älskar din blogg. Men det är på riktigt. Du inspirerar mig till tusen och är störtskön på samma gång!

:-)

Nu till min fråga, jag började på universitetet i höstas. Har alltid haft ganska lätt i skolan men något jag lärt mig att mer eller mindre hata under den här hösten är salstentor. Jag vet inte hur jag ska få in all information i min lilla hjärna. Har du något bra tips på hur man kan plugga på bästa sätt till en salstenta? Tacksam för svar.

Ha de gött!

– Åh tack <3 Känns som att jag är fel person att fråga nu när det känns som att jag misslyckats med min senaste tenta. Men kan säga vad som brukar funka. Extentor är bästa tipset. Då ser du hur läraren brukar ställa frågorna och om det är något ämne eller begrepp som alltid återkommer. Sen är självklart föreläsningarna bra eftersom läraren tar upp det hen tycker är viktigt. Annars finns det tyvärr inga genvägar. Det gäller att plugga, plugga, plugga och försöka sålla ut vad som är viktigast. Jag tror att du kommer in i det efterhand och förstår hur du lär dig bäst. Jag brukar skriva egna sammanfattningar på de bitar jag tycker är viktiga, alltså inte bara läsa (brukar bli typ 20-50 A4 beroende på hur stor tentan är), sen skriver jag ut sidorna och lär mig det. Funkar liksom bättre när jag har det i handen. Du kommer hitta ditt sätt. Lycka till! 🙂

 

Är din norska mer påtaglig när du kommit hem till Sverige efter ett besök i Norge? :)

– Förstår inte hur du menar? Om jag ”bryter” på norska? Det gör jag inte. Min svenska är perfekt, men inte min norska. Eller menar du om min norska blir bättre? För det blir den verkligen. Det är så konstigt det där. När jag är i Sverige kan jag slå över till norska hur lätt som helst, men när jag är i Norge och varit där ett tag har jag jättesvårt för att slå över till svenska. Det låter bara så fel, det känns fejk och som att jag bryter tungan. Det tar ett dygn hemma innan det känns normalt att prata svenska igen.

 

Jag har ett problem. Jag kan inte gilla dina blogginlägg på datorn, bara på mobilen. Är gilla-grejen bara för mobiler eller är min dator kass? Använder chrome som webbläsare!

– Nej, det ska gå på datorn också. Konstigt! Jag kan i alla fall både i telefonen och på datorn. Använder dock Safari och Firefox. Är det likadant för någon annan?

 

Hej!
Jag undrar vad du har för sminkrutiner? Du gör det skitsnyggt!

– Åh tack. Just nu (eller ja de senaste åren egentligen…hehe) är jag inne i en eyeliner-period. Till vardags (de dagarna jag ens har smink) sminkar jag mig med mineralfoundation, eyeliner, maskara och ögonbrynsskugga. Till fest har jag gärna lite extra som t.ex. ögonskugga och sådär. Smink är ett av mina stora intressen och jag sitter ofta och tittar på tutorials och läser recensioner på olika produkter. Skulle önska att jag inte skakade så mycket på händerna, hade gärna arbetat som make-up artist eller sminkat typ monster till filmer annars.

 

IMG_9283.JPG

 

 

Hejj jag skulle verkligen vara jätteglad om du svarade! Jag är ganska kär i en kille som jag går i samma gymnasium som, men han är två år äldre och vi har bara pratat på de gemensamma lektionerna. Är det konstigt om jag börjar prata med honom när han står med kompisarna, eller hur ska jag göra för jag vill verkligen prata med honom!

– Nej, det tycker jag inte. Jag hade. Ni är väl ”vänner” liksom? Jag menar ni har ju pratat med varandra, så det är inte konstigt om ni skulle prata med varandra utanför lektionerna tycker jag. Våga! Fråga något eller säg hej bara. 🙂

 

Hej Egoina! Vill börja med att tacka för en fantastisk blogg!
Min fråga är.. Du fick ju för ett tag sen reda på att du hade en cellförändring på äggstock/livmoder.. Jag undrar.. Hur går man vidare i något sånt?
Jag har precis själv fått reda på att jag har en cysta på min äggstock som är stor som ett 1 kilos margarinpaket och inuti den växer det flera mindre cystor.. Min äggstock är alltså inte mycket att komma med längre så den ska opereras bort.. Alltså jag försöker hålla humöret uppe och jag umgås med bra vänner men när kvällen kommer är allt jag känner för att lägga mig under täcket och gråta och funderar massa på om jag kommer kunna få barn och sånt.. Hur handskades du med detta? Kram

– Jag hade cellförändringar på livmoderhalstappen och fick ta bort en bit. Som tur var blev det inte mer än så och på min senaste kontroll såg det bra ut. Förstår att detta måste vara väldigt jobbigt för dig <3 För min del hjälpte det att läsa på massor. Alla är vi olika, vissa mår sämre av att till exempel googla. Jag blir lugn av det. Nu vet jag inte mer om din situation än vad du skriver. Men som jag förstår har du en äggstock kvar? Förhoppningsvis så funkar den äggstocken hur bra som helst. Tänk istället att det var bra att detta hände så att du kunde ta bort den dåliga. Nu antar jag dessutom att på grund av detta så kommer du gå på kontroller oftare och det är ju en trygghet i sig. Din förmåga att få barn behöver inte ha påverkats alls. Man behöver ju faktiskt bara en äggstock till det. Jag tycker att du ska prata med din läkare och andra närstående som du känner dig trygg med. Du ska inte behöva känna dig så ledsen.  Massor med kramar! <3

 

Kan inte du göra någon lista på vilka spel som är bra? Pleeease!!!

– Antar att du menar Ipad-spel? Hmm nja, tröttnade på typ alla spel nästan direkt. Men jag spelar fortfarande Looney tunes. Påminner lite om Temple Run, fast mycket roligare!

 

Regina. Jag har sätt att andra ställt frågor om kärlek och nu när ingen av mina vänner kan hjälpa mig så ger jag en chans och hoppas på svar. Jag har dejtat samma kille i 8 månader, även om vi inte är tillsammans så älskar jag honom och vill gärna beräyta det för honom. Är dock så rädd att skrämma iväg honom, fast han snarare tror att han skulle skrämma iväg mig först. Ska jag bara säga det rakt ut till honom eller är det för tidigt? Mvh förvirrad men väldigt tacksam för svar. Älskar förresten din blogg och du är helt awesome

:)

– Jaaa säg. Älskar man någon ska man säga. Och helt ärligt, om han blir skrämd efter 8 månader tillsammans är han inte mycket att ha tänker jag.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (40)

  • Michaela

    |

    Såg att du fått en fråga om studieteknik och att du svarade med att du brukar skriva egna sammanfattningar och sedan skriva ut dessa. Ett tips till både henne som frågade och dig är att skriva för hand. Kanske inte 20-50 A4 😉 Men i alla fall så mycket man orkar.
    Det kanske inte funkar på alla, men det är en bra inlärningsmetod och för mig hjälper det massor 🙂 <3

    Svara

  • Elin

    |

    Usch, jag lider med dig som har svårt på universitetet!
    Jag var likadan under mitt första år och hade jättesvårt att lära mig allt men efterhand lär man sig hur man själv funkar bäst!
    På gymnasiet pluggade jag knappt alls men klarade det mesta ändå men nu på universitetet känns det ibland som att ta sig ur kvicksand. Bästa tipset från mig är dock att plugga själv & repetera med vänner. Man kan alltid norpa pluggtips från vänner 😉

    På Linnéuniversitetet får vi skriva med vilken penna vi vill förutom på framsidan där vi måste skriva namn & personnummer med bläck 🙂 Låter helgalet med bara bläck!

    Svara

  • Sandra

    |

    Till dig som måste operera bort en äggstock. Var inte orolig. Samma sak hände mig, och jag har fått två stycken små barn sen dess, visst är det lite mindre chans att bli gravid. Men min läkare sa att kroppen kommer kompensera och att den kvarvarande äggstocken jobbar lite mer.
    Och det verkar ju stämma.
    Prata med din läkare. Så kommer du säkert att bli lugnad. Men oro dig inte. För du kommer kunna bli gravid.
    Kram

    Svara

    • Alexandra

      |

      Åh, tack det känns bra att veta att du har fått barn efter detta! Men usch vad jobbigt det är! Har nu gjort operationen och håller på att läka, så just nu stör jag mig mest på det fula ärret som kommer bli på magen och att allt är så mycket svårare att göra med trasiga magmuskler och nervtrådar.. Eftersom att den var så stor var dom tvungna att öppna magen..
      Men det är skönt att veta att den är borta iaf, (vet dock ej om den var god eller elakartad ännu) och att chansen till att få barn fortfarande finns där! 🙂 Kram
      Och tack också Regina att du tar dig tid att svara på alla frågorna! <3

      Svara

      • Egoina

        |

        Håller alla tummar för dig <3 Och ett ärr på magen är ingenting jämfört med vad som kunde hänt. KRAM!

        Svara

        • Alexandra

          |

          Tack! Kramar <3

          Svara

  • Viktorian

    |

    Jag använder Chrome och kan gilla dina inlägg :p

    Svara

  • Milla

    |

    Jag pluggar på MAH och har aldrig hört talas om att man inte får skriva tentor med blyerts? Om det hade varit så på mitt program så hade nog vi alla hoppat av för längesen med tanke på våra 15 hp salstentor som tar en hel dag att skriva.

    Svara

  • Hanna

    |

    Till den som skrev att man måste skriva med bläck på tentor på mah så att det inte ska gå att sudda. Det stämmer inte helt på alla fakuliteter. På KS så kan man skriva tentor med blyerts ibland, ex. vid lingvistisk tentor där man måste markera på hundra ställen i texten. Dock så kan du inte överklaga när texten väl är i din hand.

    Svara

  • Alice

    |

    Jag känner att jag måste hjälpa stackars tjejen på Mah. Jag går själv där och har aldrig varit med om att man är tvungen att skriva med bläck. Inte på lärarprogrammet i alla fall. De skriver alla sina salstentamen med blyerts. Tycker du ska ta upp detta med någon som är ”högre upp” än lärarna. 🙂

    Svara

    • Delia

      |

      Va?! Alltså jag blir chockad (var jag som frågade ang pennorna på salstentor). På våra tentor står det på försättsbladet att bläck- eller kulspetspenna endast är tillåtet :S måste vara olika regler för respektive program eller kurs tydligen.. Jättemärkligt att det inte finns en enighet på högskolan om detta.
      Uppskattar all respons! Intressant att höra hur andra har det.
      Som svar till dig regina: jag har också ett kladdpapper o skriver mest stödord just pga den begränsade tiden, man skriver verkligen så (bläck)pennan glöder. O tentan hämtar vi ut innan läraren har tentagrnomgång, oftast i expeditionen där vi visar leg o får skriva under på att vi hämtat den.

      Svara

  • Ellen

    |

    Va? Nä jag går på Mah och får skriva tentor med blyerts!

    Svara

  • Kattis

    |

    Jag läser också på MAH (kultur språk media) och har aldrig behövt skriva under något för att få ut en tenta. En gång delade dom ut dom under en föreläsning (i en helt annan kurs än vad tentan gällde haha), annars kommer den på posten eller så får vi hämta den ur en låda utanför examinatorns rum. Där ligger allihop i en hög bara och ingen har koll på vem som hämtat vad.. och vi uppmuntras att prata med kursansvarig/examinator efteråt och vi bokas gärna in på möten om det är något vi undrar över eller anser oss ha rätt på (jämfört med andra som fått högre poäng tex) eller felrättningar osv.. däremot har jag aldrig fått instruktioner i vad för pennor vi får använda 😛

    Hur andra skolor funkar vet jag inte men jag har förstått att det i regel är strängare med hur man plockar ut tentor iaf..

    Svara

  • Ullis

    |

    pga är förkortning för på grund av. Så din mening ”pga jag är duktig” blir ofullständig ”på grund av jag är duktig”
    Korrekt blir att antingen skriva ett ”att” eller ett ”:” efter pga.

    Svara

    • Egoina

      |

      Ja precis 🙂

      Svara

  • Malin

    |

    Jag går på Södertörns Högskola och vi kan be om att få ta ut en kopia på vår tenta. Då har man rätt att överklaga om någonting har blivit fel! Detta är dock ingenting de har informerat oss elever om utan man har fått reda på det via äldre elevers erfarenheter. Min kompis i klassen gjorde en tenta som läraren GLÖMDE rätta en hel sida på (wtf?!). Då fick hon inte tillräckligt med poäng och hade inte heller några chanser att överklaga, så hon fick göra omtenta. Så trist och då hade det varit asnice om hon hade vetat om att hon kunde hämtat ut en kopia på sin tenta.

    Svara

  • Jasmine

    |

    Hejsan! Kan inte du lägga ut en video då du pratar norska? Kanske varierar mellan svenska och norska. Vore så kul att höra 😀

    Svara

  • Maria

    |

    Jag överklagade en tenta när jag pluggade på Linköpings Universitet 2010, och fick den godkänd! Till historian tillhör att samma dag som jag fick reda att jag inte hade klarat tentan fick jag hem en sån student tidning som skickades ut till studenter över hela Sverige. På framsidan av tidningen stod det något om ”hur du gör för att överklaga en tenta”. Det kändes som det var meningen att jag skulle få den just den dagen. I artikeln stod det att man inte skulle ta ut sin tenta. Oavsett om du har skrivit i blyerts eller bläck, så ta alltid ut en kopia på din tenta. Då har universitet kvar originalet och kan inte säga att du har ändrat något svar i efterhand.

    Svara

  • Carro

    |

    För mig funkar det att gilla på datorn och jag använder chrome.

    Till dig med cystor, be om att få prata med en kurator. Tror verkligen du behöver någon som är van att lyssna på personer med oro.

    Svara

  • Angelica

    |

    På Karlstads universitet får vi skriva med blyerts, tentorna skannar de in när de rättat så även om det skulle gå att få tag i originalet så har de ju kvar den inskannade.

    Svara

  • Helena

    |

    Angående frågan om norskan menade jag om du ställer om dig till svenska med en gång efter en tur till Norge, eller om norskan sitter i en stund även när du kommit hem 🙂 klargjort!

    Svara

  • Sandra

    |

    Jag pluggar i Kalmar, och här får man självklart skriva med blyerts. Ska man överklaga tentan måste man göra det direkt när man hämtat ut den, alltså tror inte ens man får gå iväg från lärarens sikte haha. Att bara få skriva med bläck för att man inte ska kunna fuska i efterhand är ju inte heller helt vattentätt? Är väl bara i sånna fall att skriva till det man missat med samma penna?

    Svara

  • Frida

    |

    Ååh älskar looney tunes! Vilken bana/level är du på? 😀

    Svara

  • A

    |

    Jag använder också chrome och det går inte att ”gilla” dina inlägg.

    Svara

  • l

    |

    På Linnéuniversitetet i Kalmar skriver vi tentor med vad vi vill. När man sedan hämtar ut sin tenta får man en kopia, som då inte går att sudda eller ändra på. Originalet behåller kansliet.

    Svara

  • Caroline

    |

    Tack så mycke för svar:)

    Svara

  • lisen

    |

    använder chrome och kan gilla inläggen utan problem 🙂

    Svara

  • RMCK - en skönhetsblogg

    |

    Vad kul att läsa att du är sminkintresserad! 😀
    Vilka bloggar/youtubers följer du? 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Följer ingen särskild. Har du tips?? Brukar klicka runt mest och googla om det är något speciell produkt eller sminkning jag är nyfiken på 🙂

      Svara

      • RMCK -+en+skönhetsblogg

        |

        Min är bra! Heheh. Och så gillar jag PurityBeauty.se och Beleza-Blogg för bra recensioner, Linda Hallberg för looks och Adaras för vackra bilder och kul event. På YouTube tycker jag om BeautyCrush, Pixiwoo, Sammmage (superbra recensioner!), EleventhGorgeous, Patricia Bright, Therese Lindgren … det finns hur många som helst!! Haha 🙂

        Svara

        • Egoina

          |

          Haha, tack! Får spana in det här någon dag 🙂

          Svara

  • Maria

    |

    Jag pluggar på MAH, på IMER och där har vi fått tydliga instruktioner på att vi inte får använda något annat än bläckpenna till salstentor. Blyerts eller annat suddbart är strängt förbjudet, just för att man inte ska kunna ändra i efterhand. Vi hämtar också bara ut tentorna utan att skriva under något. Och JA, det är skitjobbigt att skriva allt i bläck. Mina tentor är superkladdiga, för palla skriva allt på kladdpapper först liksom.. 🙁

    Svara

  • Robert

    |

    Snyggt hår. 😉

    Svara

  • C

    |

    Angående pga tror jag inte att folk skriver så för att de gör fel. Det handlar nog snarare om ett nytt, kreativt, medvetet sätt att leka med språket. Detta sätt att använda pga känns ju helt klart populärast på sociala medier. Har svårt att mig att pga utan ”att” skulle dyka upp i en uppsats, så det känns som att folk har koll. 🙂

    Svara

  • Frida

    |

    Nu studerar jag i England men vi måste använda bläck när vi skriver våra tentor. Har man skrivit något man sedan ändrar sig om eller vill ändra uttryck så stryker man bara det man inte längre vill ha. Om ett ord/mening/stycke är överstruket räknas det inte och blir alltså inte heller rättat, utan de hoppar bara över det. Tycker faktiskt det är skönare att skriva med en bläckpenna, eller känns som om jag får snyggare handstil då hehe. Dessutom går det fortare att stryka en mening/stycke än att sudda ut allt!

    Angående tentor så är mitt tips att börja i tid och därmed plugga på allt. Jag brukar börja göra flash cards (vet inte vad de heter på svenska) drygt 10 veckor innan en tenta. Alltså där jag skriver ett ord/namn/term osv på ena sidan och förklaringen på andra. Då har man gått igenom allt en gång redan när man skrev ner det. Sedan pluggar jag när jag går till/från jobbet, på min lunchrast och när jag skiter 🙂 När jag kan ett kort så lägger jag undan det. Högen som jag känner att jag kan visar min partner upp för mig ungefär varannan dag så att jag inte ska glömma bort dem. ’Kan’-högen växer för varje dag (sista tentan hade jag över 100 kort och jag kunde varenda en innan tentan). Dagen innan blir jag förhörd på allting och om det är något jag är osäker på så kollar jag upp det sista, men annars behöver jag inte göra något hetspluggande innan. Jag är halvvägs genom mina kriminologi/psykologistudier och har ännu inte blivit underkänd, så mitt pluggsätt känns som om det funkar 🙂

    Förresten skulle jag också behöva ha tips på roliga spel, den senaste veckan har jag spelat candy crush för att jag var så trött på alla mina spel 🙁

    Svara

  • viktoria

    |

    Hej!
    Jag har ett dilemma, och eftersom du verkar vara en klok och lite av en kärleksguru så hoppas jag att du kan svara på det här!
    Jag är en 17årig tjej som har fallit handlöst för en kille i min skola. Jag har aldrig pratat med honom, vi har inga gemensamma lektioner eller liknande, men jag har sett han i korridoren och matsalen x antal gånger. Det började med att jag ”kom på” honom med att kolla på mig (eller hur man nu ska beskriva det) och sedan dess har vi utbyt flirtiga blickar och rodnande leenden när vi ser varandra i förbifarten. I sann 2014-anda så har jag stalkat skiten ur han på sociala medier mm, och jag gillar verkligen honom, iaf internet versionen av honom. Och jag är ganska säker på att han gillar mig tillbaka. Men eftersom vi inte har några gemensamma lektioner mm så har vi ingen riktig ”anledning” till att börja prata med varandra, och jag suger verkligen på sånt här så jag vet inte hur jag ska göra… Jag vill verkligen prata med honom, men han verkar inte vilja/våga ta första steget, inte jag heller egentligen, men känner nu att jag orkar inte vänta på honom. Så hur ska jag göra? Hur ska jag ta kontakt med honom? Vad ska jag säga? Har sån ångest över detta för är rädd att jag bara inbillar mig det hela och att han kommer tycka annat om mig.

    Till saken hör också att jag blivit sårad djupt förut av en otrogen, första kärlek så har inte jättelångt för att göra mig sårbar igen och riskera att bli bränd åter igen…

    Tacksam för svar, om några andra läsare har tips/idéer så skriv gärna!

    Tack i förhand<3

    Svara

    • viktoria

      |

      Jättelust*

      Svara

  • Malin

    |

    Älskar pga-uttrycket, pga tycker det på ett fantastiskt sätt visar vad som händer när vi tillåts leka med språket. Sluta inte använda det 🙂

    Svara

  • Patricia

    |

    Åh min mamma fick också en eller flera cystor på ena äggstocken så den fick tas bort. Detta var innan jag föddes och här är jag! 🙂

    Svara

  • Anna

    |

    Hej! Har ett i-landsproblem.Har en total crush på en gammal klasskompis från gymnasiet.Har ingen regelbunden kontakt med killen, men om man stöter på varann så brukar vi prata lite.Är världensgoaste kille detta.Vill gärna bjuda ut killen, men är feg. Vad ska jag göra?

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv