Follow my blog with Bloglovin

Nytt år utan raketer, tack

Jag och tjejerna har slarvat lite med våra tisdagsfikor nu under julen och så, men idag var det dags. Vi åt dock mat istället för att fika. Ytterst angenämt. (Haha) (är jag sextio eller).

 

IMG_9126.JPG

 

Både på väg till stan och hem så var det pojkar som smällde raketer och smällare mot/vid oss. Fy vad jag hatar det. Jag hör dessutom hur det smäller utanför min lägenhet hela tiden. Jag kan verkligen inte förstå att fyrverkerier är tillåtet överhuvudtaget. Hur är det rimligt att fulla människor ska få hantera raketer? Hade jag fått bestämma så tycker att att kommunen hade fått sköta det under en kort tidsperiod och så kan den som vill titta. Eller så hade vi inte haft några fyrverkerier och kanske ersatt det med lyktor som man skickar upp i luften.

Ni som ska skjuta upp raketer eller liknande kan väl lova mig att göra det under ordnade former, inte ta några risker, inte vara för berusade och göra det endast precis vid tolvslaget. Inte innan eller efter. Tänk på våra stackars husdjur. Eller andra som är rädda, typ jag.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (41)

 • Susanne

  |

  Ja lovar! Jag älskar fyrverkerier men vi kör bara runt 12-slaget, är ganska nyktra, har långt avstånd till publiken och köper bara tårtor= en låda med fyrverkerier i som man tänder 1 gång så smäller det gång på gång tills det är klart. Den kan inte ramla omkull heller som vanliga raketer. Gott nytt år till dig å alla 🙂

  Svara

  • Moa L

   |

   Bara en varning i all välmening. Tro mig, tårtor välter lättare än man tror trots att de står stabilt. En gång började en tårta snurra runt efter att ha vält vid första smällen, skjutandes raketer till höger och vänster. Riktigt obehagligt!

   Ta hand om er

   Svara

 • M

  |

  Jag håller verkligen med dig. Så synd om alla stackars djur (tama som vilda) och människor. När jag var yngre var jag rädd för raketer, fick ångest innan varje nyår. Ingen förstod heller och skrattade när jag hållde för öronen.. nu har det blivit bättre, men tycker fortfarande det är obehagligt med raketer. Usch är rent sagt idiotiskt att vem som helst kan skjuta raketer när som helst. Kommunen borde sköta det om folk måste ha raketer på nyår…..

  Svara

 • Sara

  |

  Haha måste bara berätta vad som hände när ett gäng snorpöjkar sköt smällare mot mig och mina vänner en gång. Dom missade nämligen att vi precis varit och skjutit med soft air guns 😀 😀 😀 (på bana iklädda skyddskläder såklart!) och när vi, VRÅLFÖRBANNADE (och skräckslagna men ssssch) plockade upp ett gevär ur ena väskan och siktade.. Alltså har aldrig skrattat så mycket i hela mitt liv som när dessa, vadå, kanske 11-12-åriga pojkar sprang iväg och skrek efter mamma HAHAHA…

  http://www.hobbex.se/sv/artiklar/classic-army-colt-m4a1-paket.html Tror det är en sån här min kompis har, bara så ni vet vad det var vi plockade upp. i skymning är det lätt att tro att den är äkta! Och nej såklart sköt vi inte mot dom, bara skrämde lite 😉 (och ja vi är alla vuxna, vi vet vad vi gör och vi tycker detta är jättebra sätt att ha kul på istället för att tex supa skallarna av oss varje helg. Roligast är tjejerna mot killarna då vi girls är mycket bättre ;))

  För övrigt håller jag med om fyrverkerier. Kan förstå att folk vill smälla av, men då ska det bannemig göras inom vissa tider och inte året om.

  Svara

 • Jenny

  |

  och tänk på NATUREN!

  Svara

 • Robert

  |

  Håller med så otroligt mycket!! 🙂

  Svara

 • D. DeMarkey

  |

  Håller med om att det är jobbigt för alla djur. Min vän driver hundpensionat och har just nu ca 5 hundar som dom passar i familjen och ett antal hemlösa katter. En av hundarna kan inte höra en smällare utan att bli helt förstörd för resten av dagen. Han är livrädd, blir helt annorlunda efteråt och okontaktbar. Hemskt för dom stackars djuren som faktiskt inte kan skriva, säga, uttrycka sig lika starkt som vi kan, att dom faktiskt inte gillar ljuden.

  Och som du säger, att FULLA människor ska göra det, nja inte så kul.

  Heller inte kul för oss som har småbarn, som vill fira jul och nyår med partner och vänner men inte kan för att barnen konstant vaknar livrädda pga smällare som smälls PRECIS utanför ens fönster eller alla tusen fyrverkerier som ska upp 2-3 timmar INNAN tolvslaget och ca 3 timmar efter också.. blir inte mycket till firande för oss föräldrar då. Kan lika gärna lägga oss med barnen typ för ens gäster sitter ju ensamma där nere på undervåningen ändå medan man nattar sin unge för 5e gången!

  Nä fy för allt oljud, varför inte vara mer lugn och harmonisk som dom länder som använder lyktor.

  Ps vet att du hatar ordet DOM men inte alla vet hur man fan använder dom där onödiga DE och DEM orden. Så varför inte skriva DOM. haha.

  Ha en fin jul och ett gott nytt år!
  Kram

  Svara

  • Sara

   |

   Ett enkelt tips för att skilja mellan de och dem.
   Prova att byta ut de/dem mot vi/oss. Där det är oss är det dem och där det är vi är det de, Jättelätt att komma ihåg då det är två resp. tre bokstäver i orden 🙂

   Svara

  • Rebecca

   |

   Min lärare lärde mig något skitbra. När man skulle använt ”they” i engelska översättningen av meningen ska det vara de. Ska det vara ”them” så är det istället dem.

   Tex:
   THEY were going out : DE skulle gå ut.
   He did’nt fool THEM: han lurade DEM inte.

   Det går på automatik sedan när man testat att översätta några gånger när man är osäker. 🙂
   Gott nytt år! /Språknörd

   Svara

 • M

  |

  Åååååhh vad jag håller med dig!!! Jag är livrädd varje år och djuren likaså. Och jag är så rädd för olyckor som kan hända… hade varit jättebra om kommunen annordnade det under ordnade former.

  Svara

 • Josefine

  |

  Håller med dig! Lyktor är dock inte heller bra för de ska komma ner någon gång också och då skräpar de ner på annan plats.

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller med, men om man nu ”måste” göra något liksom 🙂

   Svara

   • Elin

    |

    Men det finns miljövänliga lyktor, vi skickade upp några ett år och på paketet var den nån bild på nån ko som åt lyktan tror jag. De skulle i alla fall vara nedbrytbara i naturen 🙂

    Svara

    • Egoina

     |

     Jaså! Vad bra 😀

     Svara

    • Anna C

     |

     (Ris)lyktor är oftast rätt okej miljömässigt bara ramen inte är av metall, utan istället av papp eller trä som bryts ner och inte skadar djur eller natur där de landar. Det krävs dock att man inte släpper dem för nära byggnader och liknande, precis som med fyrverkerier, eller där det finns klar brandrisk av annan anledning (torka, träd osv).

     Svara

 • Marie

  |

  Håller med fullständigt! Kommunen borde sköta om det med brandkåren på plats.

  Svara

 • Jessica

  |

  I vårt bostadsområde och utanför vår lägenhet har det också smällt varenda kväll, i drygt en vecka… både jag och katten flyger högt varje gång och jag tycker så synd om henne när jag tänker på hur mycket det kommer smälla imorgon 🙁 Ska som tur är fira nyår hemma med sambon så vi kan (försöka) lugna henne ☺

  Har inte varit emot fyrverkerier förut men nu har jag helt plötsligt blivit rädd? Och börjat tänka massa på alla djur som antagligen blir vettskrämda 🙁 Skulle aldrig få för mig att köpa fyrverkerier

  Svara

 • Lisa

  |

  Kan vara det bästa du skrivit! bort med de hemska raketerna!

  Svara

 • pezze

  |

  håller fasiken med dig..
  det borde va en samlad plats där alla går o kollar på en bra fyrverkeri som de proffs ordnar…

  kom ihåg en gång för flera år sen då jag gick men min syrra o hennes kille i gbg o såg på fyrverkeri som tog andan ur en o sen går man därifrån utan några skador, osv…
  fram med sånt o bort med amatörer som inte vet hur man hanterar raketer då de e fulla osv…

  Svara

 • N

  |

  Håller med! fått flera raketer på mig! folk till och med tänder på inne i bussar… ucsh.

  Svara

 • Amy

  |

  Skönt att det inte bara är jag som är rädd! Kommer följa efter djuren och gömma mig haha! Gott nytt år 😀

  Svara

 • Sofia

  |

  Håller verkligen med dig om att raketer borde förbjudas för privat personer. Har en border collier här hemma som är LIVRÄDD för smällare. Hos oss har de smällt sen november och min hund vägrar gå ut och springer runt eller gömmer sig under sängen när han hör dessa. Innan nyår kan man åtminstone gå ut på morgonen men så fort det börjar bli lite mörkt så börjar smällarna och min stackars hund vägrar gå ut. Lyfter man ut honom så gör han ändå inte sina behov vilket betyder att han håller sig väldigt länge vilket inte alls är bra. Efter nyår kan man knappt gå ut på morgonen då han är super rädd vilket håller i sig i ca 3 veckor innan han är normal igen. Vi har försökt mycket för att vänja honom vid detta men inget verkar hjälpa tyvärr. Ska man smälla raketer tycker jag att man åtminstone kan hålla sig till tolvslaget och inte smälla på andra tider eller andra dagar. Då har man som djurägare ändå en chans att göra det bästa för sitt djur, när man vet vilka tider som det smäller.

  Svara

  • Carro

   |

   men gud håller det i sig i 3 veckor? Stackarn! min blev rädd på nyår men först vi 20 som tur var då det sköts i närheten när vi var ute. efter det hade han panik. Han är idag fortfarande rädd och ville inte ens kissa på morgonpromenaden. Vet inte heller vad vi ska göra, funderar på om man ska testa att åka någon annastans och gå med honom ifall det skulle vara annorlunda där för här springer han bara in igen. Förra året gick bra där vi bodde då, de sköt endast en kvart vid tolvslaget sen var det bra.

   Svara

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian

  |

  Håller verkligen med! Raketer borde vara förbjudet för privatpersoner, så kunde istället varje kommun ordna ett fyrverkeri som de som ville kunde gå och titta på. Jag hatar detta och min stackars hund är livrädd. Värst av allt var att jag här om dagen såg ett gäng BARN vara ute och smälla raketer helt själva på en lekplats. Är föräldrarna helt jävla dumma i huvudet? Hur kan man tillåta det?

  Svara

 • Stina

  |

  Ja och tänk alla med trauma från krig, som flytt med bomber fallandes över dom osv osv..

  Svara

 • Rebecka

  |

  Håller helt med. Fulla människor ska inte handskas med raketer. Och nästan ännu värre är alla dessa barn som smäller raketer! Tycker det är väldigt oansvarigt av föräldrarna. Tyvärr har många inga respekt heller. Fulla, barn eller bara vem som utan smäller hej vilt framför människor och djur. Usch!

  Svara

 • Filip

  |

  I år är första året jag skippar raketer och smällare.
  Jag lägger mina raketslantar på en ruggigt god whiskysås istället! 😀

  Svara

 • Tjena Nina

  |

  Håller med. Förut bodde jag i ett hus där framsidan av lägenheten var på sjunde våningen, medan baksidan var typ nionde våningen p.g.a. höjdskillnader i marken. Gissa vems fönster alla raketer som folk brände av I BOSTADSOMRÅDET smällde utanför. Jävla idioter, rent ut sagt.

  Svara

 • Ingela

  |

  Gott nytt år och tack för en fin blogg!

  Svara

 • AYYY

  |

  YAAASSS 100% SANT.

  Svara

 • lollo

  |

  exakt! trodde bara det var jag som var rädd för fyrverkerier… vågar knappt gå ut på nyårsafton haha. skulle varit mycket bättre med ett proffsigt fyrverkeri på tolvslaget som det finns i stora städer, det verkar så fint!
  dock är det, som andra skrivit, inte alls bra för miljön. och dyrt som sjutton!

  Svara

  • LInda

   |

   Tack Sara, jag har skrivit under och delat länken vidare:

   http://www.skrivunder.com/fyrverkeribegransningar

   (Direktlänk för de som inte orkar klicka vidare :-))

   Förövrigt så håller jag med; bor i centrum med första parkett till alla ”pappskallar” som på rejäl fylla smällde av raketer häromnatten. Man blir mörkrädd….

   /Linda

   Svara

 • Fia

  |

  Visst att man ska tänka på djur och skador och liknande men jag tänker framförallt på människor som upplevt krig! Förstå att komma från ett land där det smäller och bombas, där man inte vet om sina nära ska överleva också kommer man hit och får vakna av dessa smällar?! Alltså vilket trauma för dessa människor att få uppleva detta igen.

  Svara

 • Cecilia

  |

  Jag ÄLSKAR fyrverkerier. Kan stå och bara stirra hänfört med öppen mun och bara vara lycklig. Så vill absolut inte att det försvinner. Men däremot så hade jag gärna sett att varje stad fixar ett stort fyrverkeri så att alla onyktra människor kunde låta bli. Med tanke på hur många som skadas varje år, och att jag helt enkelt inte litar på att andra människor faktiskt vet vad de sysslar med, så hade det känts mycket bättre. Dock vill jag ha fyrverkeriet exakt vid tolvslaget. Förstör lite hela grejen när de sätter igång t ex vid fem (som här i Göteborg igår). 🙂

  Svara

 • Ann

  |

  Ja, usch för raketer. En klasskompis till mig träffades av en raket i ansiktet och fick synen förstörd. Sen dess har jag varit livrädd! Fruktansvärt onödiga skador som inträffar varje år.

  Svara

 • Thove

  |

  Bra skrivet! Jag tycker personligen att det är så synd att många ser på fyrverkerier som ett måste! Jag håller med om att de är fina, men vi borde ha dom i en stor show inne i städerna och förbjuda resten. det skulle göra det enklare för alla rädda människor och djur och skonsammare för miljön. Om man nu måste ha saker som smäller… Jag har gjort en omröstning för att få reda på om folk brukar köpa fyrverkerier: http://www.plusett.nu/omrostning-4700/koper-du-fyrverkerier-under-nyar

  Svara

 • emma

  |

  En vän till mig blev hörselskadad och fick permanent tinnitus av en smällare.. gäller att vara försiktig.. Själv går jag inte ut utan öronproppar i på nyårsafton.

  Smällare är farligt för både djur och människor!

  Svara

 • fröken josefine

  |

  Jag är sjukt rädd för raketer och har alltid varit. På sin höjd har jag hållit i tomtebloss och kastat smällare i marken men det var när jag var ung och dum, hehe! Nej men tycker det är sjukt obehagligt, onödiga saker att lägga pengar på, det är farligt, skrämmer djur (och mig) ((och dig)) och bara skräpar ner.

  Svara

 • Tessy

  |

  Lyktor är inte bättre, vi såg på när några skulle skicka upp en och den höll på att sätta eld på vårat höghus.. blev ett flygande brinnande inferno för att den kom lite snett! :O

  på ett annat ställe förra året var det en lykta som hade flugit in på en balkong och satt eld på utemöblerna dom hade där, jävlans tur dom var hemma och kunde släcka det!

  ne kommunfyrverkerier röstar jag för!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv