Follow my blog with Bloglovin

Jag är inte frälst

Min dator är så seg just nu att jag får paaaaniiiik. Men jag borde kanske skylla mig själv då jag typ aldrig stänger av den, borde kanske börja med det. Hade det varit en pc hade jag fått säga hejdå till den för längesedan. Tacka vet jag mac, jag har haft min i över fem år och den är inte mycket sämre.

Men vill ni veta en sak? Jag tycker fortfarande inte om den. Alla sa att jag skulle bli frälst och aldrig vilja gå tillbaka till pc….men alltså…den är skitstörig. Eller så kanske jag använder den fel? Hur gör ni med era bilder till exempel? Jag använder Iphoto, men får panik på det och förstår inte riktigt hur det funkar. Andra störiga saker: När jag ska klicka upp en bild, till exempel på skrivbordet för att “förhandsvisa” så tar det en miljon år innan bilden öppnas (så har det varit sen jag köpte den), är det så för er också? Ibland går det inte att klicka upp filer, får liksom klicka typ tio gånger innan något händer (så har det också varit sen jag köpte den). Och är det bara jag som aldrig kommer från “mappsystem” som man hade på pc och inte fattar hur man ska spara alla sina dokument och grejer?

Nä, jag känner att jag borde gå en mac-kurs eller något. Fem år för sent kanske. Men bättre sent än aldrig.

Jaja. Nu ska jag snart sova. Är redo för måndag imorgon!

 

20141130-231816-83896030.jpg

Min utsikt just nu.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (39)

 • Robert

  |

  Har nästan aldrig använt en mac så jag är ingen expert på området. Bensinmackar har man ju hört talas om, men detta… 😉

  Svara

 • Mie

  |

  Känner mig också lite lurad när det gäller frälst-biten, väntar på att det ska hända … så här efter 3 år 😉

  Svara

 • Camilla

  |

  Hej! Iphoto är ett riktigt skitprogram. Superlaggigt är det dessutom. Jag använder lightroom för att hantera mina bilder men har också allt organiserat i mappar som jag hade på min pc. Och att det tar lång tid att förhandsvisa, om du ställer dig på en bild och sen trycker på mellanslag så öppnas en typ “snabbvisning” av bilden. 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh tack! Mellanslagsgrejen gjorde precis mitt liv lite bättre 😉

   Svara

   • Camilla

    |

    Haha ja, jag kände samma sak när jag hittade den. 🙂

    Svara

 • M :)

  |

  Jag har en pc och är dålig på stänga av den. Är inne på 4:e året nu. Funkar felfritt. Så gott som ny 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Eftersom jag fick med paket med adobeprogram på min dator genom skolan så har jag ett program kallat Bridge vilket är ett väldigt bra program för att sortera och förvara bilder. Sen så sparar jag bara alla dokument i mappar i “Dokument” precis som på en pc, lägger bilder och allt som hör till, har en “Skola” mapp där allt är sorterat i ämnen osv. 🙂

  Svara

 • Elin

  |

  Ett tips från en mac-användare sedan 3 år tillbaka är att inte spara bilderna i iPhoto, min kompis gjorde det och från ingenstans så blev filerna skadade i programmet och gick inte att rädda…

  Om du vill att det ska gå fortare att förhandsvisa bilder på skrivbordet, testa att markera bilden och klicka på mellanslag så bör det gå fortare.

  Hoppas att det kunde vara till en liten hjälp i alla fall 🙂

  Svara

 • Patrik

  |

  Har haft min mac i sju år och fortfarande nöjd 🙂 Lika snabb som tidigare, men efter uppdatering av OS så har jag även stoppat i mer minne.

  Om man har många program igång samtidigt kan den bli lite seg. Syns ju om det är en liten pil eller skugga under programmen som är igång. Så kan man stänga ner dom som man inte använder för tillfället.

  Ibland samlar datorn på sig en massa filer och elände som man kanske bör rensa. Märktes väl på min när hårddisken började bli full. Installerade CCleaner och brukar köra det ibland. Med den kan man rensa Internet cache, internet history mm… så brukar datorn bli snabb igen.

  Mappar… visst kan du använda mappar om du vill det. Fast oavsett hur man gör så brukar snabbaste sättet att hitta något vara att söka i förstoringsglaset uppe till höger (Spotlight).

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack! Ska kolla upp det!

   Svara

 • Jessica

  |

  För det första finns det ju en hel del olika pc-varianter, så köper du en pc från ett vettigt företag i samma prisklass som din mac ska du nog se att den håller lika länge 😉 (är inte en mac-älskare som du kanske anar ^^)

  Svara

 • fanny

  |

  När du ska föra över bilder, använd bildinsamling istället (sök på det så tror jag att det programmet ska finnas, och man kan ställa in så att iphoto inte öppnas automatiskt när man kopplar in kameran). Och det med förhandsvisning, markera de bilderna du vill se och tryck på mellanslag istället, mycket smidigare! 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack, ska prova det 🙂

   Svara

  • Rebecca

   |

   Haha, kan instämma här. Tappade min från ett biltak och den lever än. Lika pinsamt varje gång någon undrar vad jag gjort med den…

   Svara

 • Citrin

  |

  Visserligen har en PC lite kortare livstid, men man betalar bara för det man får och inte extra för ett fancy märke. 😉 Fast det bästa jag gjort är faktiskt att skita i laptop och köpa en stationär. Snacka om att få sjukt mycket för pengarna.

  Svara

 • Caroline

  |

  Kan säga att min dator inte är en Mac utan en vanlig pc, snart 6 år och går som tåget utan att någonsin ha varit inne på lagning. Så höj inte Macs uthållighet till skyarna riktigt än 😉

  Svara

 • Tove

  |

  Brukar du tömma papperskorgen? Min segar om jag inte gjort det på ett tag. Tänk då på att göra säker papperskorgstömning och inte vanlig. Tar lite längre tid men då försvinner filerna helt.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag gjorde det precis, hade visst inte gjort det på ett tag…hehe. Hur gör man en “säker papperskorgstömning”? Det har jag nog aldrig gjort.

   Svara

   • Tove

    |

    Beror sig på om lite på.. Har du Mac os x 10.3 eller senare kan du göra det. Och då finns det under Finder menyn. Precis under töm papperskorgen. Sen antar jag att du har mycket bilder? Det brukar sega ner datorn. Jag brukar ha en del på externa hårddiskar istället.

    Svara

 • Petra

  |

  Jag har också hört det där att när man väl kommit in i mac-användantet ska det vara det bästa som hänt än, typ. När jag själv skulle använda en mac var jag tvungen att googla “snabela” för att kunna kolla mailen, fatta alltså inte ens hur man gjorde ett snabel-a. Så.. Pc är nog det jag ska hålla mig till hehe.. 🙂

  Svara

 • Lisa-Jill

  |

  Tänkte tipsa om en serie som håller hög kvalitet. ER (Cityakuten) De första säsongerna är fantastiska. Den är väldigt realistisk, och inte överdriven. Hoppas du får en bra dag! Kram

  Svara

 • Elin

  |

  Du kan ju använda bildinsamling istället! Jag har alltid hatat iPhoto och använder detta istället. Ska finnas på alla Mac-datorer. Sen finns ju “mellanslagsgrejen” som fler har kommenterat!

  Svara

 • Emma

  |

  Det där med förhandsvisning tyckte jag också var SKITJOBBIGT. Men när ngt går trögt med en mac, då görs ngt fel. Det räcker med att markera bilden och sedan trycker man på mellanslag – enkelt! 🙂 (Om du vill ändra namn: markera + enter) 😉

  Svara

 • özlem

  |

  Det där med datorernas livstid är så konstigt. Jag köpte en Acer laptop för mer än 4 år sedan och den fungerar bra (förutom att batteriet är dåligt) och den har varit på sen jag köpte den i princip hehe så inte så konstigt. Den var inte speciellt dyr.

  Min syster köpte en Sony Vaio i nästan samma prisklass som Mac och den höll bara lite längre än 1 år. Först var det problem med skärmen och hon betalade 1000 kr för reparation och nu är det problem med tangeterna och tydligen lönar det sig inte att reparera den så det är bara att slänga :S

  Svara

 • Tilda

  |

  Jag använder aldrig iphoto! Förstår mig verkligen inte på det. Dock kan du ju spara bilderna i mappar precis som du gör på en PC.

  Finder fungerar ju precis som “dina dokument” på en PC. Där samlar jag alla mina bilder under “bilder” och lägger dem i mappar efter månad. Det är så jag föredrar det. Där finns även “dokument” där jag sparar alla skolsaker och övriga dokument, och under “Hämtade filer” hittar du dina eventuella nerladdningar osv.

  Så om du laddar över dina bilder från kameran eller mobilen till iphoto, kopiera dem och klistra in i mappar i Finder, så kommer det kännas mycket mer som din gamla PC!

  Hoppas du hängde med och att det underlättar något! 😀

  Svara

 • Hanna

  |

  Genom att starta om datorn rensar du minnet. Minnet är viktigt för alla snabba operationer som ska göras och utan plats i minnet måste datorn utnyttja hårddisken vilken är väldigt (väldigt) mycket långsammare.

  Att jämföra PC med Mac är typ som att jämföra ett bilmärke med alla andra bilmärken som finns. Ganska svårt. Visst finns det bilar med tråkiga delar, men samtidigt finns det ju en hel del skitbra bilar ifrån de flesta märkena. Det handlar om vad för delar som sitter i bilen/datorn.

  De enda fördelarna med just Mac (enligt mig, studerar data) är:
  *Snygg (?)
  *Pekplattan oftast bättre (laptop)
  *Om man är van vid deras operativsystem + har andra Appleprodukter kan de upplevas smidigare

  Annars är Apple duktiga på att marknadsföra sig själva, vilket leder till att många tror att de gör bättre datorer. Egentligen är de mest dyra, enligt mig.

  🙂

  Svara

  • Hanna

   |

   Håller med till 100 %!
   Priset är så löjligt dyrt så jag vet inte vad.
   Har själv haft min PC i ca 4-5 år och den fungerar perfekt!

   Svara

 • l

  |

  Jag har en laptop från Dell som jag fick när jag fyllde 18. I januari fyller jag 26 och lilla laptopen hänger fortfarande med. Så det där med att Apple håller längre beror nog på vad man gör med sin dator samt vilket pcmärke man har (gissar jag. Jag kan inte ett skit om datorer)

  Svara

 • Emma

  |

  Spara bildet och andra stora filer i dropbox, iCloud eller annan cloud-tjanst. Da har du dessutom backup om datorn skulle ga sonder + det gar att öppna pa andra datorer om det skulle krisa. Dropbox ar grymt bra.

  Svara

 • Sara

  |

  Du har ju massa mappar i Finder… Typ dokument, musik, bilder m.m… 😉 Typ mappsystem 😉

  Svara

 • ab

  |

  Har liknande problem sedan jag började med Windows 8. Skulle nog bespara mig själv en massa irritation genom att lära mig dess finesser men orka. 🙂

  Svara

 • Malin

  |

  Jag har haft min acer (PC) i sju år nu, fortfarande lika snabb och underbar. Älskar den! Köper bara acer numera! Så det finns bättre än äppelskruttar 🙂

  Svara

 • Seriesphere

  |

  Det bästa med Mac är att det är nästan omöjligt att få virus på dem, känns som att alla missar den delen? Har man en PC måste man hålla på med antivirussystem och förnya och uppdatera och hålla på, jag har haft min fina underbara macbook i 3,5 år och dem är nog lite ömtåligare än PC, men är man försiktig med dem och inte tappar dem eller något så fungerar dem finfint! Dessutom har Apple sån sjukt bra service. Betalade inte för min data utan fick den i gymnasiet men jag skulle lätt lägga den summan på en Macbook om något skulle hända min nu.
  Jag blev iaf frälst två veckor efter att jag fick den och jag hatar när jag måste använda PC i skolan haha.

  Svara

  • Mikaela

   |

   Fast du kan ha en pc med linux istället för Microsoft som operativsystem så kan du inte heller få virus.

   Svara

 • Ebba

  |

  När du ska titta på en bild, markera den och tryck på space (mellanslag)! Då kommer den visas i större format utan att förhandsvisning öppnas!

  Och istället för iPhoto så lägg bara in alla bilder direkt i mappar i Finder istället, det gör jag 🙂 där har du även “mappsystemet” att använda dig av och det finns mappar för bilder, filmer, dokument osv.

  Svara

 • JOhanna

  |

  MArkera bilden och klicka på mellanslag så förhandsvisas bilderna mycket snabbare!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv