Follow my blog with Bloglovin

Aldrig hormoner igen

DSC03811

 

Jag slutade med p-piller för många månader sedan och har sedan dess använt mig av billingmetoden. Vi ska inte börja diskutera det och hur dum i huvudet jag är (som kommentarerna brukar lyda). Faktum är att jag varken vill eller kan stoppa i mig hormoner och kopparspiral är inte ett alternativ. Det har fungerat bra för mig att hålla koll på min egen cykel, men det känns såklart lite riskfyllt. Därför provar jag just nu en p-dator!

Jag vill gärna vara en del i att sprida kunskap om hormonfria metoder. Många vet inte att en kvinna endast är fertil cirka 5 dagar varje cykel och många känner inte ens till vad som händer i kroppen och när man egentligen har ägglossning. Jag vet att det finns kvinnor som plågas av p-piller när de faktiskt inte behöver göra det och vissa vet inte ens om att det är hormonerna som får dem att må dåligt. Jag kan säga att jag är en helt annan människa utan.

Jag har använt min p-dator i snart en månad och är väldigt nöjd. Det känns bra att ha en ”second opinion” som jag kan lita på. Varje morgon när jag vaknar mäter jag min temperatur och så får jag ett resultat. Grönt om det är fritt fram och rött om jag är fertil. Sen kan man välja hur man vill göra utifrån det. Avstå, kondom eller ja, helt enkelt försöka bli gravid.

Pearly är 99,3 % säker (alltså lika säkert som kopparspiral och hormonella preventivmedel) och helt utan biverkningar! Den är dock väldigt dyr, så jag ska recensera den så ärligt jag kan så att ni som överväger att köpa en kan göra ett bra beslut. HÄR kan man läsa mer om Pearly.

Mina tankar såhär långt: Jag hade svårt att förstå hur den fungerade i början. Jag tycker själv att jag är väldigt bra på att förstå engelska, men blev ändå väldigt förvirrad av bruksanvisningen som följde med. Men så googlade jag och hittade en svensk bruksanvisning på hemsidan och då var det genast lättare. Jag började med att föra in min mensdata, man kan lägga in historik upp till 99 dagar bak i tiden, vilket inte var några problem för min del eftersom jag hållit koll själv och har allt uppskrivet. För att aktivera mätning för nästa morgon måste man ställa ett larm till nästa morgon (man behöver inte använda Pearly som väckarklocka i fortsättningen, men man kan om man vill). Så enkelt var det att komma igång och sedan dess har jag använt den. I början fick jag många gula dagar eftersom den fortfarande höll på att lära sig min cykel och inte kunde ge mig ett säkert resultat. Det var jag beredd på, därför blev jag förvånad när mina gröna dagar kom så snabbt.

Positivt: Slipper hormoner!! Mycket enklare än vad jag trodde. Datorn är liten, väger ingenting (den är som en större tamagotchi ungefär..haha, hej 90-tal) och väldigt lätt att förstå sig på med hjälp av bruksanvisningen. Jag stoppar ”antennen” i munnen varje morgon och inom en minut får jag ett resultat.

Negativt: Det är viktigt att komma ihåg att mäta varje dag innan man gått upp sängen, det är nämligen basaltemperaturen som ska mätas så man får inte ha aktiverat sig. Jag har glömt bort att mäta en dag, vilket ändå är rätt bra för att vara mig måste jag säga. Jag trodde att jag skulle glömma typ varannan dag. Jag lägger den bredvid min telefon som är det första jag ser när jag vaknar, så jag antar att det är därför jag kommer ihåg. En negativ sak är att man måste mäta under en tidsintervall på +-3 timmar. Detta kan bli lite knepigt om jag går upp sent på helgen och tidigt i veckan. Till exempel om jag skulle mäta klockan 07.00 på fredag morgon så får jag mäta senast 10.00 på lördag morgon, men jag har löst det genom att sätta ett tidigare larm och sen somna om.

Jag återkommer med vad jag tycker och hur jag tycker att den fungerar när jag testat den ett tag till. Ställ gärna frågor så svarar jag på dem i ett inlägg.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (100)

 • Julia

  |

  Det här med med p-dator verkar som ett superbra alternativ om man inte klarar av att ta hormoner och det är verkligen toppen att det finns 🙂 Själv är jag en av de få (?) som inte blir påverkad av p-piller alls. Bytte nyligen till p-ring och inte heller det reagerade kroppen på. Dessutom äter jag andra mediciner som innehåller hormoner så därför känns lite som ett hormon mer eller mindre spelar ingen större roll typ. Är inte helt säker på vart jag vill komma med kommentaren, men typ att det är toppen att det finns preventivmedel för alla, det är en mänsklig rättighet liksom. Men hormoner behöver inte vara dåligt för alla, men jag är glad att det finns hormonfria alternativ 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Varför är inte kopparspiral ett alternativ? Funderar själv på det nämligen..

  Svara

  • Sara

   |

   Jag har haft kopparspiral och det var ett hemskt alternativ (för mig personligen). Blödningen vid mens blev fruktansvärt smärtsam och mängden blod ökade massor. Fick oerhört ont vid sex. Ja, det var hemskt för mig.

   Men jag är också en person som står bakom hormonfria (och kopparfria) metoder. Har man koll på sin ägglossning så inser man att det bara är ca 4-5 dagar som man ligger i riskzonen för att bli gravid och det känns oerhört onödigt att proppa i sig massa hormoner eller annat bara för dessa få dagar.

   Tjobre 😉

   Svara

  • Hanna

   |

   Jag vill också ”varna” för kopparspiral. Vet att det är olika för alla och att skräckexempel är vanliga men jag fick rådet att inte lyssna på exempelena och det ångrar jag. Det gjorde sjuuukt ont att sätta in den, blödningarna har varit extremt rikliga och har även jag fått ont vid sex mycket mer än förut (fast gynekologen säger bara att ”så kan det vara”). Så strunta i koparspiralen om du har möjlighet!

   Svara

 • Johanna

  |

  Åh vad intressant att du skriver om det här! Jag har ätit p-piller i flera år och har inte upplevt några biverkningar men kan ändå inte komma ifrån tanken på att det inte riktigt kan vara nyttigt att stoppa i sig en massa hormoner… Dock vet jag inte om jag verkligen skulle kunna känna att jag litar på en p-dator? Hur länge måste man kartlägga sin menscykel innan datorn börjar visa ett tillförlitligt resultat? Jag har ju haft regelbunden mens så länge tack vare p-pillerna men vet ju inte hur den blir om jag slutar med dem… Ser fram emot en utvärdering när du använt den längre 🙂

  Svara

  • Birgit Linderoth

   |

   Ingen har mens som äter p-piller. Din kropp luras tro att den är gravid och du har en bortfallsblödning när du inte får i dig de hormonstörande läkemedlet, som p-tabletter är. Men ägglossning och mens har du inte.

   Många förstår först när de slutar med p-piller vilka biverkningar de hade.
   P-piller har i Sverige ofta en säkerhet på ca 95%, i USA 91%, sen varierar det förstås.
   En korrekt använd p-dator har en säkerhet på över 99% liksom Naturlig Familjeplanering,NFP, där en kartför sekret och temperatur och det kan bli lite fler ”gröna dagar” än med p-dator. Samt gratis.

   Kolla gärna http://www.familjeplanering.se http://www.dinrytm.se http://www.justisse.com http://www.menskoll.se eller läs boken Grönt är skönt-miljösmart födelsekontroll. Där står hur du använder NFP och om alla andra hormonfria metoder.

   Här är en blogg kopparspiral och kopparförgiftning.
   http://kopparspiral.blogspot.se

   Alla ska självklart välja sin egen metod, men först efter att ha skaffat ordentlig information om alla. Bara då kan en göra ett informerat val. Det finns helt biverkningsfria metoder. Pearly är en.

   Svara

   • Lou

    |

    NPF är verkligen inget alternativ för alla. Som du säkert vet är det mycket mycket vanligt att fertila kvinnor har som mest lust och lättast att få orgasm just under de farliga dagarna och enligt den information jag har fått ska inte NPF kombineras med kondom eftersom det påverkar sekretet.

    Jag själv t.e.x skulle om det med kondom och sekret stämmer inte ha någon som helst glädje och nytta av den här preventivmetoden hur säker den än är eftersom min lust mångdubblas just under de farligaste dagarna.

    Att avstå från sex när man har som mest lust är ju lika sorgligt och tragiskt som att äta P-piller för att kunna ha sex även om P-piller tar bort tar bort lusten.

    Är detta med kondom sant måste man om man rekommenderar NPF förklara att det enbart är ett alternativ för de kvinnor vars lust inte påverkas så mycket av var i menscykeln de befinner sig.

    Själv skulle jag kunna tänka mig en ”naturlig” preventivmetod om det fungerade att kombinera med kondom de farliga dagarna.

    Svara

 • Hanne

  |

  Kan man lita på den om man har feber också? Eller om man har någon liten förkylning i kroppen eller så?

  Svara

  • Carro

   |

   Ja det undrar jag också 😛 om man har lite feber, påverkas den då?

   Svara

   • jossan

    |

    Om man har feber, eller om man typ är bakfull (tydligen förändrar alkohol kroppstemperaturen något också) så känner den av det och indikerar då det via en gul markering. Har själv en p-dator sedan typ ett halvår tillbaka. Trodde inte att jag fick biverkningar av hormonerna men där hade jag så fel, det märkte jag när jag slutade. Bästa jag gjort att byta!

    Svara

 • Sarah

  |

  Tips på billigare alternativ: https://www.naturalcycles.com/?locale=sv#!ncprevention

  Man mäter temp. på samma sätt (men med en annan slags termometer), och sedan för man in temp. i en app. Fungerar superbra för mig, så ville bara dela med mig av tipset då kanske inte alla har råd med p-datorn! Tack för att du tar upp ett viktigt ämne i alla fall!!

  Svara

 • Jämtlandshanna

  |

  Va spännande! Jag äter själv piller och märker av hormonsvägningar ibland. Tror dock inte att jag skulle använda en sån där, men man ska aldrig säga aldrig. 😉

  Svara

 • daniela

  |

  Jag har väldiga problem med att välja vilken väg jag ska gå. Vill inte ta hormoner pga uppenbara skäl men jag är allergisk mot latex och latexfria kondomer är väldigt dyra samt att min partner inte känner så mycket med dem på, de är dessutom ganska svåra att få på och det förstör stämmningen lite. Jag har funderat på p-dator, när jag får ett riktigt jobb kommer jag nog köpa en.

  Vet du hur det är när man glömmer ta tempen, vad blir konsekvenserna? Är det bara att man inte vet om man kan va säker eller måste man börja om på nått vis? Om jag ska välja nån så är det nog med temperatur, och ha den vid telefonen som du(bra tips!). Såg att hejblekk även skrev om det här för ett tag sen. Bra att ämnet kommer upp på bordet 🙂

  Svara

  • Birgit Linderoth

   |

   De moderna pessarerna, FemCap och Caya är latexfria och är tillverkade av medicinskt silikon. FemCap går att använda två dygn i taget, så det funkar med spontant sex. Inte känns det heller.

   Svara

 • Line

  |

  Jag har aldrig tagit p-piller utan jag och min pojkvän kör med kondom. Dock känner båda att p-piller vore något att testa på. Men jag är så himla osäker på detta med att stoppa i sig massa hormoner då det inte är så bra för kroppen egentligen(?). Jag är rädd att jag ska bli en helt annan människa utan att ens märka av det, tappa min lust, bli deprimerad, få sämre hy och dylikt. Sämre hy är väl egentligen det jag är mest orolig över då jag förr, och än idag ibland, visade starka tecken på BDD. Men sedan försöker jag intala mig att många av de tjejer/kvinnor som går på p-piller gör ju det av en anledning, de trivs med det helt enkelt och mår inte dåligt av det eller så. Jag har kanske bara läst allt det negativa med p-piller och därför blivit avskräckt. Hur tycker du att jag ska tänka? Var du någonsin osäker? Ska jag testa och se hur det känns? Jag vet ju även att man kan byta sort om man inte trivs med den man har

  Svara

  • Sofie

   |

   jag var precis som du förut, livrädd för allt haha. men har ätit p-piller i snart 2 år utan en enda biverkning och bara positiva effekter, inga finnar och varken pms eller mensvärk. Det känns som det bästa valet jag gjort i mitt liv typ. jag började äta när jag var 20 år, så för min del känns det inte som något jag kommer äta många år av mitt liv och är inte så rädd för några biverkningar längre heller.

   Det är ju en större påfrestning för kroppen att vara gravid, och det slipper jag gärna just nu 😉

   Men alltså, alla är ju olika och det är bra att det finns olika alternativ men för mig funkar det super.

   Svara

  • Mich

   |

   Hej.
   Om ni kan använda kondom skulle jag faktiskt rekommendera att ni fortsätter med det. Önskar jag själv kunde , men det svider och gör ont så fort använder kondom. Just nu äter jag p-piller och har gjort det i snart 2 år. Min hy har inte blivit sämre utan jag skulle nog säga att den blivit mycket bättre!Det enda negativa är väl att jag har fått mindre sexlust. Dock gillar jag inte att det innehåller massa hormoner. Eftersom det påverkar både kroppen plus tex fiskar i sjöar och hav.
   Om jag hade pengar skulle jag köpa en p-dator. Men är fattig student :/

   Svara

   • Birgit Linderoth

    |

    Du är förmodligen allergisk mot latex. Du kan lära dig Billingsmetoden i princip gratis. Be biblioteket att beställa hem boken Grönt är skönt-miljösmart födelsekontroll.
    pessar är numer av silikon, som du säkert tål. Finns latexfria kondomer också, men lite dyrare..

    Varför, som frisk människa, acceptera ett läkemedel som minskar sexlusten?

    Svara

  • Emma

   |

   Hej Line! Kände att min erfarenhet kring p-piller kan vara till hjälp här. Det finns massor av p-piller som hjälper mot dålig hy. Jag har själv haft acne sen jag var 12-13 år och har fortfarande problem med det. Har testat Cilest vilket är det typiska Ungdomsmottagningen rekommenderar om man har dålig hy och ska börja på p-piller. Många av mina vänner gick upp mycket i vikt av det vet jag, men inte jag. Däremot fick jag mensvärk från helvetet. Min läkare rekommenderade istället Diane vilket har varit min räddning. De är dock lite jobbigare att få tag på, det måste nämligen en läkare skriva ut men man kan få de på ungdomsmottagningen också, du måste bara boka en speciell tid för det. De är bäst!! Har gjort underverk för min hud. De brukar faktiskt skriva ut Diana till tjejer i väldigt ung ålder just om man har problem med huden. Kanske ska tillägga att man även måste betala för de eftersom de inte klassas som p-piller utan läkemedel (korkat, jag vet). Kostar runt 300 för 3 månader tror jag.

   Det är också enda anledningen till att jag går på p-piller. Har inte påverkat min sexlust alls, har inte gått upp i vikt eller något sådant. Testa Diane om du känner att du vill börja med p-piller! 🙂

   Svara

   • Frida

    |

    Fast man går inte upp i vikt av p-piller. Man går upp i vikt för att man äter mer (och/eller tränar mindre). P-piller kan öka ens lust till att äta, men genom att veta om detta i förväg så har man kunskapen att inte bara börja häva i sig mat. Lite som att vara gravid, man ska då inte äta för två personer och har i alla fall vetskapen om att man inte ska ge in för cravings och lusten till att äta mer och ’njuta’.

    Svara

    • Birgit Linderoth

     |

     Just det, p-piller ÄR som att vara fejk-gravid-light. Det är så de funkar. I början tillverkades de av urin från gravida ston.
     Och en del får ett konstant sug efter att mumsa och det kan vara svårt att stå emot.

     Svara

   • Birgit Linderoth

    |

    Alla hormonella preventivmetoder är läkemedel!! Alla som använder läkemedel bör läsa bipacksedeln om vilka biverkningar som kan uppkomma. Om nån läkare frågar vilken medicin du använder måste p-piller tas upp. Vissa p-piller innebär ännu högre risk för blodpropp…

    Svara

  • Gia

   |

   Jag vill inte hylla tabletter men För mig har faktiskt minipiller varit något som gjort mitt liv lättare. Jag hade rikliga blödningar som höll i sig i en vecka, dessutom gräslig mensvärk och både veckan innan mensen och veckan med mens hade jag väldigt ont i alla leder. Allt detta slipper jag nu, har inga blödningar alls, ingen smärta och ingen pms.

   Svara

  • Christine

   |

   Hej! Jag använder ett p-piller som heter Zoely och har inte upplevt några biverkningar alls! Detta är relativt nytt också, bara funnits sen 2011, om jag inte kommer ihåg helt fel.. Här hittar du mer information om dom.

   Så här säger dem själva om p-pillret: Zoely är ett kombinerat p-piller som innehåller två hormoner,
   östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Östrogenet
   i Zoely är exakt likadant som det kroppen själv tillverkar.
   Gulkroppshormonet i Zoely liknar kroppens eget hormon
   progesteron.

   🙂

   Svara

   • Egoina

    |

    Har ätit just dem faktiskt, mådde tyvärr inte alls bra av dem. Dessutom tycker jag att det är lite läskigt med helt nya piller. Men skönt att du mår bra!! 🙂

    Svara

   • Birgit Linderoth

    |

    Nej, gulkroppshormonet är inte som kroppens egen tillverkade progesteron. Det är syntetiskt gestagen, som är nåt helt annat och som blockerar kroppens egen tillverkning av hormoner. Däremot är östrogenet bioidentiskt och bryts ned snabbare när det kommer ut i miljön. Ur miljösynpunkt borde enbart Zoely och Qlaira användas, även om gestagenet tyvärr är dåligt för vattenlevande organismer också. Läs bipacksedeln om vilka biverkningar som kan bli även med Zoley…

    Svara

 • D. DeMarkey

  |

  Det jag inte kan förstå är varför du gör reklam för denna när den kostar nästan 4000 kr och kan istället vara snällare mot dina unga läsare och göra reklam för NaturalCycles istället som är myyycket billigare och har samma funktion. Antar att du fick din gratis men vi andra vanliga arbetarmänniskor ( ha ha ta det inte så hårt som det låter), har inte lust att köpa ett preventivmedel för 4000 kr.

  Jag tipsar er istället om en MYCKET billigare version som har samma tänk. NaturalCycles: http://www.naturalcycles.com/?locale=sv#referral-email?uid=2lq7nvssgertmdpn

  Trevlig dag och lycka till med din dator 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Du får mig att låta som en superhjälte. Jag är också en vanlig ”arbetarmänniska” och får ingen sjuk lön om du tror det. En bit under medel skulle jag tro. Jag gör inte ”reklam”, utan jag testar den och jag tänkte att det skulle vara intressant att läsa om, därför skriver jag om det. Men jag är såklart starkt för ALLA hormonfria preventivmedel (eller alla preventivmedel folk mår bra av för den delen – det är individuellt). Men nu är det ju just denna JAG testar 🙂 Ja, 3500 är mycket pengar. Men P-datorn har en livslängd på tio år och tänker man på hur mycket pengar man lägger på p-piller (de pillerna jag åt var iaf sjukt dyra), så jämnar det nog ut sig. Jag kunde inte se vilken livslängd det du länkade till har (kollade inte så länge), men som jag förstår kostar det 500 konor och går ut på samma princip, bara det att man får fylla i det själv? I så fall är ju det superbra! Men jag kan inte uttala mig om den då jag använder Pearly.

   Svara

   • Ella

    |

    Jag har testat både Pearly och NaturalCycles och jag måste säga att NaturalCycles är sååå mycket bättre. Du borde verkligen testa det. Mycket mindre komplicerad att använda och man får mycket bättre överblick av vad som sker. Dessutom kan man maila dem så kollar de på ens data och ger feedback. Detta är svårt att få med Pearly så klart.

    Lycka till!

    Svara

    • Egoina

     |

     Jag förstår inte hur det kan vara mindre komplicerat? Det enda jag gör nu är att vakna, trycka på en knapp och mäta min temperatur. Sen är det klart. Men ska absolut testa om jag inte är nöjd med Pearly 🙂

     Svara

 • janni

  |

  Vet du ungefär hur mycket pengar du satt på p-piller ända fram tills nu? skulle det löna sig att köpa en genast istället för att börja alls med p-piller?

  Svara

 • Emelie

  |

  Väldigt spännande att se hur många som börjat med dessa, skönt att slippa p-piller!

  Svara

 • Danielle

  |

  Åh jag har länge velat skaffa en p – dator. Kör också billingmetoden, men tycker p – datorn verkar vara super. Priset är ju det som avskräcker.. kan man avbetala räntefritt så kan jag tänka mig det. Ska bli spännande att se din recension!

  Svara

 • Anna

  |

  Alltså, 99,3% låter ju bra, men när man tänker efter är det inte speciellt säkert! Alltså nästan 1 gång av 100 samlag man blir gravid. Plus dyr!

  Svara

  • Egoina

   |

   Din tankegång stämmer inte riktigt där. Men ja, det är alltid en risk att ha sex. Men man måste ju inte ha det, bra va? 😀

   Svara

  • Sara

   |

   Då tror jag till och med att det är lättare att bli gravid med en kondom 😉

   Svara

  • Marielle

   |

   Det betyder att o,7 av 100 kvinnor blir gravida under ett år. Och då är den mänskliga faktorn alltid inräknad, dvs slarvande.

   Svara

  • Birgit Linderoth

   |

   Hjälp… så går det inte att räkna eller tänka. Det är bara samlag som sker under de fertila dagarna som nån kan bli gravid på.
   Ingen blir till exempel gravid under perioden tre dagar efter ägglossning fram till mensens första dag.
   Pearl index på Pearly dvs om 100 kvinnor använder metoden under ett år, så blir 0,7 av dem gravida.
   När det gäller p-piller kan Pearl Index vara 5-9 eller mer.
   Effektiviteten på en metod beror främst på hur noga användarna är, hur fertila de är och hur ofta de har samlag under den fertila perioden.
   Men p-dator ska det vara 0 samlag under fertil period. Därav den höga säkerheten.

   Svara

 • Sandra

  |

  Jag har cokså haft problem med hormonerna och efter att jag slutade med p-piller för ca 2 år sedan har jag mått så mycket bättre fastän min cykel har hamnat i en vissobalans efter p-pillrerna.

  Jag kör femcap, liknande pessar, som funkar jättebra, helt hormonfritt också. Tycker verkligen att man ska informera om hormonfria metoder mer än vad som görs.

  Svara

 • Stephanie

  |

  jag har funderat pa en sandar jag med, men den ar sa dyr och inget man impulskoper liksom… upplever precis som du att hormoner paverkar mig for mycket. hoppas pa de dar manliga preventivmedlet snart

  Svara

 • Robert

  |

  Mycket intressant. 😉

  Svara

 • Svorskan

  |

  Är det möjligt för besökare att manipulera manicken? Och vart ville DU gömt den om du var rädd någon skulle försöka? 😉 😀

  Från skoj till allvar, jag är stolt över dig. Att du gör allt du kan för att må bra, att du tar hänsyn till din hälsa och att du tar ansvar.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha tack <3

   Svara

   • Emma

    |

    Hahahaha såg först inte att det var din mamma som kommenterat och tyckte det var en väldigt obehaglig kommentar. ”Jag följer din blogg och vill göra dig gravid” typ.. Tur att det var din mamma dock 😉

    Svara

 • Marielle

  |

  Hej hej!

  Jag använder NaturalCycles (www.naturalcycles.se). Har läst deras studie som har visat att den är både mer säker och ger fler gröna dagar än Pearly och Lady-comp. Tror de är bättre på att hitta ägglossningsdagen.

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag läste bara snabbt på deras hemsida, men är det om man kompletterar med ägglossningsstickor man får fler gröna dagar? Hur är den mer säker? Länka gärna studien 🙂 Sen undrar jag också hur lång livslängd t.ex. termometern har, vet du det? Det jag kan känna är jobbigt är att behöva skriva in sakerna själv i appen (inte min favoritsyssla när jag precis vaknat på morgonen kan jag tänka mig, haha). 🙂

   Svara

 • malin

  |

  Jag har använt både Pearly och den dyrare varianten LadyComp i åtta år nu drygt, först som preventivmedel och sedan som hjälp att bli gravid. Jag har haft fast förhållande hela tiden och det har aldrig ”skett en olycka” om man säger så. Däremot blev vi gravida sedan när vi ville 🙂

  De är absolut värda pengarna! Jag testade först Pearly några år för att se om det var något för mig, och bytte då sedan till LadyCompen som går att ladda så man slipper meck med att byta batteri osv.

  Någon frågade om feber, och de tar den hänsyn till och det är inget som påverkar.
  Det enda som var negativt var att det tog lite tid de allra första månaderna för den att ställa in sig, jag hade ingen historik att lägga in. Men sen har den varit fantastisk! Så ni som börjar och tycker att det är lite tjatigt, det är SÅ värt det i längden.

  Hellre att lägga ut en klumpsumma på något sådant här, än att småpytsa ut en massa pengar på hormoner som påverkar hela din kropp. På det här sättet är man helt naturlig och har själv makten!

  Heja Egoina!

  Svara

 • Y

  |

  Kul att du testar, har varit nyfiken på den där metoden! Något som jag dock funderat på är hur den hanterar exempelvis feber. Får man skriva in att man är sjuk? Och hur fungerar den med alkohol? Dagen efter kan man ju lätt bli lite varm haha. Samma sak om man är utomlands, då är man kanske lite varmare än normalt?

  Svara

 • Thea

  |

  Jag använder en liknande och är också så himla nöjd. Det bästa är att slippa hormonerna (som jag i efterhand har insett hur mycket de påverkade mig och min kropp utan att jag förstått det – så mycket depression, illamående och humörsvängningar som jag inte förstått att det berott på ppiller eftersom jag ätit dem så länge) och att det är dessutom är miljövänligt. Min kropp är min egen och alla reaktioner beror på något naturligt och inte något ”konstgjort”. Lätt bästa beslutet jag tagit.

  Svara

  • Egoina

   |

   Så känner jag också! <3 Heja!

   Svara

 • rebecca

  |

  Åh vad bra, då kanske du kan förklara för mig något jag funderat på med denna metoden. Spermier kan ju överleva upp till 72 timmar i livmodern, hur vet den tre dagar innan man har ägglossning? Baserat på statistik från tidigare menscykler bara eller påverkas temperaturen också upp till tre dagar innan?

  Svara

 • Rebecca

  |

  Har funderat länge på en sådan! Var köpte du den ifrån?

  Svara

 • towe

  |

  Har haft oskyddat i snart 2 år med min fasta partner, pga att jag inte vill stoppa i massa extra hormoner i kroppen. Känner min egen cykel och kropp välldigt bra!
  Skulle dock vara välldigt intressant med en rescention från dig ang. denna lilla dator! 🙂

  Svara

 • Christine

  |

  Jag hade nog provat en sån här metod om det inte va för att jag äter p-piller för att för att släppa extrema menssmärtor. Jag började på ett nytt p-piller för 2 år sedan och aldrig upplevt några biverkningar. P-pillret heter Zoely och jag rekommenderar det verkligen, speciellt till tjejer som har så extrema menssmärtor.

  Detta säger Zoely om p-pillrena: Zoely är ett kombinerat p-piller som innehåller två hormoner,
  östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Östrogenet
  i Zoely är exakt likadant som det kroppen själv tillverkar.
  Gulkroppshormonet i Zoely liknar kroppens eget hormon
  progesteron.

  Min poäng är väl: Bra att du har hittat något som funkar! 🙂

  Svara

  • ch

   |

   Jag har svåra menssmärtor till följd av endometrios (i princip mensvärk varje dag mer eller mindre. När det är som värst förlorar jag medvetandegrad, tror jag ska dö, spyr, svimmar och så vidare). Har testat massa ppiller, bland annat zoely. Mensvärken försvann i tre månader sen kom den tillbaks. Fick varenda liten biverkning som finns. Mådde fruktansvärt med depression, 0 (noll) sexlust, sköra slemhinnor och så vidare. Tål absolut inte ppiller eller minipiller.

   Jag rekommenderar att man direkt söker sig till gynekolog som specialiserar sig på smärta om man har svåra menssmärtor 🙂
   Själv har jag sån otur att det enda som funkar är ett läkemedel som försätter mig i ett ”falskt klimakterie”. Dessa går ju inte o ta i samband med att man vill bli gravid så får gå med dödssmärtor. Men vad gör man inte 😉 tyvärr funkar inte ens morfinpreparat för min del (eller ja intravenöst men kan ju inte bli inlagd varje månad för det).

   För att återgå till inlägget: den där datorn låter ju toppen om man verkligen vill ha koll på cykeln oavsett om man vill undvika eller om man vill bli gravid! =) mera hormonfritt åt folket!

   Svara

 • Isa

  |

  Superbra ämne att ta upp! Jag själv använde mig av Billigmetoden när jag och sambon planerade barn, en väldigt bra metod enligt mig – i alla fall ur ”göra barn”-synpunkt 🙂

  Gällande p-dator och andra liknande metoder så är jag väl till största del positivt inställd till detta. Enda är väl att de som är unga och fortfarande kanske inte har så stabil menscykel (vissa får ju mens först i övre tonåren) så kanske detta inte fungerar lika bra. Och att vara 16-17 år och råka bli gravid kanske inte är så optimalt.. Personligen skulle jag nog ha rekommenderat kondom (om man vill slippa hormonerna) om tjejen är under 18 år, och 18 år och äldre i så fall p-datorn.

  Jag själv har både ätit p-piller och använt p-ring, tyckte det fungerade mycket bra för min del, inga biverkningar för min del. Kondom tycker jag faktiskt också är ett bra alternativ. Upplever inte att det tar tid eller förstör stämningen. Har bara positiva erfarenheter av det.

  Nåja, vilken roman det här blev. 😀
  Hoppas du, eller någon som läser detta, inte tar illa upp med mitt resonemang kring åldersgränser. Är som sagt positivt inställd till detta, men jag känner mig lite osäker på om detta är en så bra metod om man har oregelbunden cykel och är ung, vilket kanske innebär att man blir oönskat gravid.

  Jag ska absolut fundera över denna metod själv. Och skulle jag, mot förmodan, råka bli gravid trots allt så är det inte hela världen (heh, min menscykel går som en klocka). Vi planerar för syskon, dock vill både jag och sambon att sonen ska vara aningen äldre innan vi börjar med det. Och om inte annat så får jag testa med Billigmetoden igen när ”verkstaden” sätter igång 🙂 Tillsvidare kör jag vidare med p-ringen. Känns inte helt optimalt med hormonerna och miljöpåverkan, men försöker tänka att jag kompenserar det med att vi till säkert 70% köper ekologiskt.

  (Japp, det blev en roman av det här… )

  Kram fina Egoina! Tusen tack för dina viktiga och givande inlägg! 🙂

  Svara

  • Egoina

   |

   Det som händer, om man har en oregelbunden cykel, är istället att man får fler röda eller gula dagar. Det är aldrig så att datorn ”chansar”, så håller inte med dig i ditt resonemang. Men vad gäller att räkna dagar eller att köra billingmetoden håller jag verkligen med dig, det är INTE att rekommendera om man inte har en regelbunden cykel 🙂

   Svara

   • Isa

    |

    Tack för svar! Vad bra att det tagit med det i beräkningen, då ser jag inte det som något problem 🙂

    Svara

   • Birgit Linderoth

    |

    Billingsmetoden ger oftast fler gröna dagar än Pearly och är ännu mer effektiv. Samt gratis när du lärt dig. Går att använda vid oregelbundna cykler, vid amning och klimakteriet. Utgår från att dagligen kartföra och kolla sekret, gärna även temperatur och lita andra saker.
    Livmodertappen förändrar läge, modermunnen öppnas och stängs och tappen har olika konsistens. Ljumsksympomet, och pulstecknet är andra indikatorer.

    Däremot att räkna dagar och gissa- dvs ”säkraperioder” eller ”rytmmetoden” är mycket osäkert och kräver helt regelbundna cykler. Och det vet ingen i förväg om de har just den här gången…
    Blanda aldrig ihop dessa metoder!

    Svara

 • Jackie

  |

  Jag tyckte p-piller fungerade super för mig (inga finnar, liten blödning, mm) i flera år, men när jag fyllde 25 år hände nåt med min kropp, den började reagera mot pillrerna! Jag testade att byta p-piller men kom fram till ganska snart att det var hormonerna som skapade obalans i min kropp. Körde först med kondom och sen ”säkra perioder”. För min del kommer jag aldrig återgå till hormoner, det funkar inte för mig! 🙂

  Svara

 • Inez

  |

  Detta verkar spännande, måste erkänna att jag är lite skeptisk.. Men kan förstå tanken med att inte vilja trycka i sig hormoner. Själv har jag inte mycket val, äter cerazette för att bli av med mensen främst och inte som prenetivmedel, hade jag inte gjort det hade det resulterat i minst 3 sängliggande dagar/månad på grund av extrem mensvärk.

  Svara

 • Lisa

  |

  Inez: Jag fick Cerazette av min gynekolog men har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv så får fortsätta min mindre roliga 3 dagars sängliggande varje månad men det går ju åtminstone över ~ fast det känns bara inte så.

  Svara

 • Nina

  |

  Tack för tipset! Har slutat med P-piller för länge sen(har testat 3 sorter och fått konstiga biverkningar av alla) – en sort fick jag migrän med aura av och fick problem med flimrande syn(!) Aldrig mer. 🙂

  Svara

 • Rebecka

  |

  Om man har fel på sköldkörteln då? (hypotyreos). Min kroppstemp ändras varje dag på grund av det och beroende på hur mycket medicin jag tar. (Men ligger oftast på 37,2). Är ändå fett nyfiken då jag inte heller tål hormoner för jag har ju redan fel på mina hormoner med sköldkörteln 😉

  Svara

  • Rebecka

   |

   Åh! Tack för att du tog upp det!! Jag går just nu på utredning för att se om jag har det…

   Svara

 • Malin

  |

  Jag har fått för mig att argumentet mot att köra oskyddat är att spermier kan ligga kvar i kroppen och att man därför kan bli gravid trots att det borde vara lugnt? Men det kanske inte stämmer?

  Svara

  • Birgit Linderoth

   |

   Spermier kan bara överleva i ett visst sorts sekret som kommer från livmoderhalsen. Ofta så tappar de simförmågan rätt snabbt.

   Svara

 • Linnéa

  |

  P-dator kanske är något att fundera på. Jag vägrar hormoner (och är dessutom ett ’riskfall’ ur hälsosynpunkt) och kör personligen på kondom i nuläget. Med det sagt är p-piller super för dem som de fungerar för, likadant andra metoder, för man ska inte glömma att trots att de kan ifrågasättas gällande påverkan på hälsa och miljö så ger de kvinnan möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Vad man än väljer är helt upp till en själv och ska inte fördömas (nackdelar måste diskuteras, men skambelägg inte de som kör säkra metoder eller äter P-piller osv. You get my point).

  Vad gäller pris så kan man om man har en fast partner ju dela upp kostnaden om man tycker det är dyrt. Och göra research för att se om man hittar billigare alternativ.

  Svara

 • Malin

  |

  Jag själv reagerade dåligt med p-piller men går sedan 5 år tillbaka på mini piller vilket fungerar bättre för mig. Min fundering är, vad händer de röda dagarna? Är det kondom som gäller då? För i så fall så blir det ju jobbigt för de som exempelvis har svårt på grund av att de är känsliga eller allergiska. I det läget är ju något annat preventivmedel bättre? Annars så håller jag väl med, hormoner är inget att leka med och kopparspiral verkar inte vara ett bra alternativ.

  Svara

  • Monica

   |

   Man kan väl ägna sig åt sex som inte involverar ”klassisk penetration” just de 5 dagarna? 🙂

   Svara

 • alicia

  |

  Låter som ett bra alternativ. Dock väldigt dyrt, som du skrev. Tvekar på om det verkligen skulle vara värt närmare 4 000 kr. Går inte själv på p-piller och skulle aldrig kunna tänka mig att göra det. Konstgjorda hormoner i kroppen… Nej tack. Så en sån här skulle egentligen vara bästa alternativet (efter kondom dvs – som skyddar mot sjukdomar också). Men ja, som sagt, riktigt dyrt. :/

  Svara

 • Matilda

  |

  Jag är så sugen på att testa! Men jag bara velar och kan inte bestämma mig.. just nu äter jag minipiller och dom har fått min mens att försvinna, och jag tycker det är så skönt! Har sån fruktansvärd mensvärk annars och vem vill ha tillbaka den? Sen är det inte så jättekul att börja använda kondom igen heller. Men samtidigt så känner ja att de inte borde va speciellt bra med alla hormoner man stoppar i sig och skulle vilja sluta.. beslutsångest!

  Svara

 • a.

  |

  Just nu har jag P-piller som jag trivs jättebra med. Har fått bättre hy, har knappt någon mensvärk och har inte fått några negativa biverkningar. Dock så var de förra jag hade helt sjuka, fick bl.a. sämre syn av dem och det var nära att jag skaffade glasögon för jag kunde inte se skyltar eller tavlan i klassrummet… direkt när jag bytte till de jag har nu så blev synen bra igen och det var då jag förstod att det var p.g.a p-pillerna (det står även med som bieffekt på andra p-piller men inte de jag hade, antagligen för att de var för nya).

  Även om jag trivs med mina nya så känns det inte bra att stoppa i sig hormoner varje dag, särskilt inte när det finns så skumma biverkningar. Undrar som några andra hur det är när man har feber/är lite småförkyld? undrar också om barnmorskor rekommenderar detta? Om du har koll så får du gärna svara, ska läsa på själv också för detta lät mycket intressant!

  Svara

 • Lisa

  |

  Varför är inte kopparspiral ett alternativ för dig? Jag planerar att skaffa en nästa vecka och blir lite nervös nu. Jag tyckte det var världens bästa idé för att jag vill slippa hormonerna.

  Svara

  • Emelie

   |

   Jag har haft en kopparspiral i ungefär 3 år nu och aldrig haft några besvär! Inte upplevt kraftigare mensvärk/blödningar, eller känt av den. Lite obehaglig att sätta in, men inget jättejobbigt. Jag är 20 år, och har inte varit gravid innan. (Vanligt missförstånd attman måste ha varit.) Så testa! Ända är väl att man inte ska ha sex med olika personer då man har den så att man riskerar att få någon sti/std (eftersom trådarna leder upp bakterier från slidan till livmodern lättare). Världens längsta kommentar blev det nu, men lycka till med din spiral, det är underbart att slippa hormoner!

   Svara

  • Lina

   |

   Vad jag hört av andra som använt kopparspiral så blöder man tydligen mer eller mindre hela tiden.

   Svara

  • Sophia

   |

   Jag har haft kopparspiral i flera år och är jättenöjd! Däremot är det ju ibland inte jättekul tex om man redan blöder mycket, många dagar eller har extrem mensvärk, eftersom spiralen kan göra just det. Jag blöder lite mer än utan och får lite mer ont, men inget som besvärar:)

   Svara

   • Lisa

    |

    Tack för svaren!
    Känns bra att höra från dom som faktiskt har spiral själva 🙂

    Svara

 • Amanda

  |

  Jag har själv varit i valet och kvalet när det kommer till att byta preventivmedel. Jag går för tillfället på p-piller men funderar på att sluta och tycker att en p-dator verkar som ett vettigt alternativ. Jag ser därmed fram emot recensionen! 😀

  Svara

 • Malin

  |

  Tycker det är så himla fint av dig att ta upp sånthär! Din blogg är bäst på så många nivåer och det är fint att du delar med dig av dina erfarenheter och tankar! Jag har aldrig ätit p-piller men har inte heller haft behov av det ännu. Har hela tiden känt att jag inte vill börja med det heller eftersom jag inte tycker om att stoppa i mig massa konstiga piller som påverkar min kropp. Dock började jag känna att jag kanske inte har något val snart, för man vill ju vara på den säkra sidan och har inte riktigt vetat om mina alternativ. Kondom såklart men det slog mig nu att jag fått veta att jag kan vara allergiskt mot latex, kanske därför det inte fungerade så bra. Så stort tack för att du skriver om detta! Detta låter som ett riktigt bra alternativ! Och pengarna tycker jag det kan vara värt, för sin hälsa och sitt välmåendes skull.

  Svara

 • Sara G

  |

  Jag har använt min p-dator i nästan 6 år nu och är supernöjd. Jag kan inte ens föreställa mig livet fyllt med hormoner. Alla problem man stod ut med… Usch.

  Jag läste på väldigt noga innan och var noga med att det var en produkt som var testad och medicinskt godkänd som preventivmedel.
  Har läst på om Natural Cycles som flera av er nämner. Men det är BARA en app och ett bra sätt att hålla koll på sin cykel. Dock skall man inte använda den som preventivmedel. För det första får de inte lov att marknadsföra den som preventivmedel eftersom de faktiskt inte har ett medicinsk godkännande i EU eller USA… Och dessutom bör säkerhetsmarginalen ifrågasättas starkt eftersom det saknas flera oberoende kliniska studier över tid som stärker detta.

  Det var ju samma sak med den gamla p-datorn Persona som togs bort från marknaden för att för många blev ofriviilligt gravida.

  Så kolla verkligen upp fakta och godkännande. SUPERVIKTIGT!
  Ett billigare pris är inte alltid bättre. Då skulle jag hellre använda billingmetoden eller kopparspiral eller pessar.

  http://www.hormonfri.nu samt den gröna barnmorskan http://www.dengronabarnmorskan.se kan man läsa mer om hormonfria SÄKRA alternativ

  Svara

  • Johanna

   |

   Hej Sara! Är själv intresserad av detta med P-dator och undrar om du har källa på det du skriver om att den är ”medicinskt godkänd som preventivmedel”?
   Tack på förhand 🙂

   Svara

   • Birgit Linderoth

    |

    Den är CE märkt, Europas motsvarighet till USA FDA approved,
    och är en medicinteknisk produkt med massor av forskning i många år.
    Egentligen inget preventivmedel, alltså inget preventivläkemedel, som hormoner, utan en preventivmetod.
    Precis som pessar, sätta-på -kondom, stoppa-in-kondom, samt kopparspiral. Alla dessa är medicintekniska produkter.

    Svara

  • Emma

   |

   Hej! Blev lite nyfiken på de du skrev om persona, varför var inte den ok?med den gör man ju ett urinprov vissa dagar i månaden och det låter ju trovärdigt…min syster använde den i flera år och den funkade bra. Jag däremot fick en helt underbar gosse när jag använde den 🙂

   Hormonfritt låter bra men har inte vågat provat det efter det…

   Svara

 • Johanna

  |

  àh vad roligt att du tar upp detta!! Har själv använt pearly i 1.5 àr. Inga bebisar här inte, även fast min gynekolog sa att jag skulle bli gravid inom 3 mànader ”med en sàn osäker metod”
  haha har minsann visat henne och alla andra som tvivlade 😀
  tusen kramar fràn din trognaste läsare i schweiz

  Svara

 • Mli

  |

  Måste man ha någorlunda regelbunden mens för att detta ska funka eller funkar det även om den kommer och går lite som den vill?

  Svara

  • Linda

   |

   Undrar samma ska, behöver man ha regelbunden mens för att den ska funka?

   Svara

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian

  |

  Ett bra och viktigt ämne, det här med hormonfria preventivmedel! Jag är 22 och slutade med mina p-piller för ett halvår sedan, och då hade jag ätit sedan jag var fjorton… Det var ett väldigt bra beslut, jag mår så mycket bättre psykiskt och ”känner” min kropp på ett helt annat sätt nu.

  Svara

 • Linnea

  |

  Så himla bra att du tar upp detta då jag blir ännu mer positiv till att skaffa en p-dator efter jag har läst det du har skrivit om den hittills! Jag funderar dock på hur det blir om jag jobbar natt, kan jag ändå ta tempen innan jag lägger mig vid ca 07.30? För man skulle väl inte vara aktiv innan man tog den?

  (kan ju även passa på och säga att din blogg krossar alla andra bloggar, du är grym!)

  Svara

  • Elin

   |

   Det undrar jag med!

   Svara

 • Sofia

  |

  Gud vad skönt att höra att du säger nej till hormoner och testar den här metoden. Jag är jätteintresserad, men avvaktar fortfarande med att köpa en. Jag skulle önska att p-piller kunde sluta att vara en norm, jag tycker att det känns dumt att ta hormoner i onödan. Visst funkar det för många, men… Men TACK!

  Svara

 • Birgit Linderoth

  |

  Pessar har varit helt kostnadsfritt för kvinnor i alla åldrar mellan 1974 till 2010. Nu får landstingen själva bestämma om de ska subventionera eller inte. I exempelvis Stockholms Län är pessar kostnadsfritt. Även i vissa andra. De pessar som finns idag heter FemCap, Caya och Milex och de allra flesta kan ha nåt av dem. Men få får information om dem hos sin barnmorska…

  Ta kontakt med landstingspolitiker eller lämna medborgarförslag där det går om ni anser att fler landsting borde subventionera även en pessar, en biverkningsfri metod som inte skadar miljön som exemplevis utkilade p-piller gör.

  Svara

 • lishious

  |

  Testa NaturalCycles istället för en gammaldags p-dator. Det är en app med basal termometer, skitenkelt att använda

  Svara

 • Nora

  |

  Jag åt p-piller i nästan ett år (utan biverkningar) och bestämde mig för att prova en hormonspiral. Den där spiralen är nog det värsta valet jag någonsin gjort. Den gjorde ont att sätta in, jag får mycket mer mens som varar i cirka 3 veckor och otrolig mensvärk. Får exakt samma hormoner med spiralen som jag fick av p-pillerna så förstår inte vad problemet är :/

  Svara

  • Egoina

   |

   Varför bytte du till spiral? För att slippa komma ihåg att ta pillerna? Det finns ju kopparspiral som är ett hormonfritt alternativ, men som du skriver så kan biverkningarna med just spiral vara mer mensvärk. Tråkigt att höra i alla fall. Tycker du ska plocka ut den om du inte mår bra!

   Svara

 • Zahra

  |

  Hej!

  Jag funderar starkt på att skaffa en P-dator, men jag har fortfarande några funderingar som jag hoppas att någon har svar på 🙂

  Jag har hört att efter man har sex, så stannar sperma kvar i kroppen 3-5 dagar. Så säg att jag har sex en dag då det lyser grönt, och nästa så lyser det rött. Är det hög risk att bli gravid då eftersom det finns kvar i kroppen?

  Kanske är en dum fråga, men det är något jag undrar.

  Sen undrar jag hur lång tid det tar för datorn att kalibrera till din cykel, eller hur man ska säga?

  Vet att jag kommenterar långt efter, men det är som det är. 🙂

  Och om man har feber, druckit, är bakis osv, ska man ta tempen då med eller ska man avvakta till en dag efter?

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv