Välj ekologiskt

Jag tänkte att vi skulle prata mat! Jag nämnde för några veckor sedan att jag nästan endast köper ekologisk mat. De enda gångerna jag inte äter ekologiskt är när jag äter ute, när det inte finns ett ekologiskt alternativ och när jag äter godis (jag köper dock ekologisk choklad).

Det finns många anledningar till att välja ekologiskt, något av det viktigaste för mig är att maten inte är besprutad, att djuren får bättre liv och att människor får bättre arbetsförhållanden. Läs gärna mer HÄR.

För några år sedan läste jag en liknelse om att kroppen är som en bil som behöver bränsle för att fungera och jag har tänkt mycket på det sedan dess. Hur jag fungerar och mår hänger ju ihop med vilket bränsle jag har stoppat i mig. Jag vill inte mata min kropp med tillsatser och kemiska ämnen. Det är läskigt hur vi varje dag utsätts för en massa främmande ämnen, och ingen vet egentligen hur det påverkar oss. Jag bestämde mig då för att ha minst en vegetarisk dag i veckan, köpa ekologiska hudvårdsprodukter, aldrig mer köpa margarin istället för smör och att äta ekologiskt i den mån jag kan, eller orkar. Jag inser att jag skulle kunna “göra mer”, jag skulle till exempel kunna bli vegetarian, odla mer själv och köpa andra typer av kläder – jag försöker alltså inte måla fram mig själv som perfekt här.

Jag har den stora fördelen som har råd att köpa ekologiskt, jag inser det. När jag var liten hade vi aldrig haft möjlighet till det. Besprutad mat och massproducerat halvfabrikat är tyvärr ofta billigare. I vissa hushåll fungerar det inte heller att mat blir “gammal så fort” (ehh ja, vilket den blir när den inte är sönderbesprutad). Jag tänkte ge er några tips på hur ni kan tänka eller hur ni kan göra om ni vill äta ekologiskt, men inte har råd:

Ekologisk mat är inte alltid dyrare. Det är en antagen sanning att det är så, men jag råder er att alltid titta på de ekologiska alternativen och jämföra pris. Ibland skiljer det någon krona, ibland inget alls och ibland kan till och med det ekologiska vara billigare. Men ekologiskt mat är ofta dyrare, så om ekonomin inte tillåter kan man fundera på om det finns andra alternativ eller endast välja några saker ekologiskt. Bättre att göra något än inget.

Prioritera. Det kan man göra genom att känna till vilka livsmedel som är viktigast att köpa ekologiskt. Viss mat är nämligen mer besprutad och gör större skillnad för miljön än annan mat, och genom att veta vilka livsmedel som är värst så kan man prioritera. I topp tio bland värsta livsmedlen finns kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, jordgubbar, kött och potatis (läs mer HÄR). Det finns också varor som inte är lika viktiga att köpa ekologiskt och det är bland annat avokado, majs, svamp, honungsmelon och lök.

Betala mer för din mat. Mat har aldrig kostat så lite som den gör idag. Istället för att tänka på varför ekologisk mat är dyr, tänk istället på varför annan mat är billig. Ur ett långsiktigt perspektiv gynnar det alla om efterfrågan på ekologisk mat blir större.

Titta efter kött med kort hållbarhet. Ofta när jag inte vet vad jag ska laga till middag (och ska äta samma dag eller snart) går jag till köttdisken och tittar efter ekologiskt och kravmärkt kött med kort hållbarhet och bestämmer min maträtt utifrån det. På så sätt är köttet är billigare och genom att jag köper det slängs det inte.

20140522-111328.jpg

 

Fyll gärna i med era tankar om ekologiskt! HÄR finns några vanliga myter.

Insåg nu att alla mina länkar leder till Naturskyddsföreningen. Vill påpeka att jag inte är sponsrad på något sätt.

0

Trackback from your site.

Comments (98)

 • Karina

  |

  Så himla bra inlägg! Jag brukar tänka att min kropp är som ett filter. Allt jag stoppar i mig filtreras genom min kropp och allt dåligt stannar i min kropp. Då gäller det att äta bra saker.

  Sen är det viktigt att välja eco när varan består av mycket fett. Då fett håller kvar gifter mer än annat. Så olivolja, lax osv äter jag alltid bara eco.

  Hur mer eco vi köper – desto billigare blir det.

  Reply

  • Egoina

   |

   Är det så med fett? Det visste jag inte! Tack för info 🙂 Ja, men precis!!

   Reply

  • Louise

   |

   Dock så är det ju bara fettlösliga gifter som ansamlas i fett, det är bland annat tungmetaller. Hurvida besprutningsmedel är vatten/fettlösligt vet jag dock inte.

   Något att lära sig!

   Reply

 • Louise

  |

  Ååååh vad bra inlägg! Kör lite enligt regeln att köpa ekologiskt för de varor som påverkar mest. Detta pga av ekonomi, men är det en bra månad ekonomiskt sett kan man ju unna sig mer ekologisk mat! 😉 Tack för världens bästa blogg i flera ååår, hoho!

  Reply

 • WEBPRESENT

  |

  Så bra att du lyfter detta! Det är viktigt att fler människor blir mer medvetna om det här.

  Stor kram och trevlig helg!

  Reply

 • Sofie

  |

  Det är minst lika viktigt att undvika varor som är märkta med butikens namn, alltså ICA, Coop osv. Dessa varor har producenten fått väldigt lite betalt för, så risken finns att fler och fler matproducenter går i konkurs om vi fortsätter köpa EMV, egna märkesvaror.

  Reply

 • Amanda

  |

  Jag handlar på Coop och de har börjat med att ha ett antal ekologiska varor på kampanj varje vecka. Därför kikar jag alltid varje måndag vilka grönsaker och vilket kött som är billigare för veckan planerar måltiderna utifrån det. Förra veckan var det billig eko-mozzarella och eko-kalvstek. Lyxmat till överkomligt pris. Desstom smakar det såååå mycket bättre!

  Reply

 • Susanne

  |

  Hej och tack för bra info och en spark i röven till mig. Jag vet att jag borde och har möjlighet att förbättra mig markant vad gäller ekologiskt. Finns 1000 ursäkter, men inga som håller egentligen. Alla kan ändra något.

  Reply

 • Matilda

  |

  Jag skulle också vilja äta eco egentligen, men just nu är jag student och har inte råd.. Men blir sambo i oktober och då ska ja ta mig tusan börja handla så mkt eco jag kan! Och den dagen jag får barn, skulle aldrig trycka i dom massa besprutat skit..

  Reply

 • Linda B

  |

  Ät mer vegetarisk och veganskt! Finns ju en massa underbara (ekologiska) grönsaker och rotfrukter. Varav många av dom innehåller mer protein än kött! (Ja folk brukar alltid klämma in “men proteinet” då)

  Storkok på det och man kommer undan relativt billigt 😀
  Plus att det är gott och inte bidrar till den hemska köttindustrin

  Reply

  • lisa

   |

   Amen! +1

   Reply

  • Ingen Annan Än Anna

   |

   Yey, bra där! 😀 Många tror att det ska vara så himla svårt att vara vegetarian/vegan. Typ “Hm, gurka eller morot idag? Det är frågan…”

   Reply

  • Hannah

   |

   Hah, vilka rotfrukter och grönsaker innehåller mer protein än kött? 🙂

   Reply

  • Caro

   |

   Åh, kan du snälla tipsa om grönsaker/rotfrukter som innehåller mycket protein? Jag har vego/vegan-dagar i veckan då min partner älskar kött. Men försöker blanda in så mycket vego jag kan. Men kan inte så mycket om vad som innehåller protein? 🙂

   Och tack för detta inlägg, så jäkla vettigt och peppigt skrivet. Är helt med på din inställning att göra det en kan. Hellre någon/några vego-dagar i veckan med ett medvetet tänk att skita i det helt.

   Reply

 • Johanna

  |

  Go go Egoina! Vad bra att du lyfter fram sånt här! Att äta hållbart är sjukt viktigt, särskilt om man bryr sig om de som faktiskt producerar maten.

  Reply

 • lias

  |

  ÅHHH vad glad jag blir att du skriver om detta!! :DD

  Reply

 • Pernilla

  |

  Hej!

  Tycker också det är bra att du lyfter fram det här, läste bla Ronnie Sandahls krönika om miljön och hur vi misshandlar den. MEN, det är väldigt viktigt att inse att ekologiskt inte alltid betyder bra! Dvs, det finns många sk “naturliga” saker som anses ekologiska men som är värre än de icke-ekologiska. Hörde bland annat igår om att man hade importerat hovmjöl från kor i Indien (heligt då antar jag :)) men väl framme så innehöll det tydligen salmonella men användes ändå som gödsel på fältet.

  Sen finns det ju också skalor på det här, ett bekämpningsmedel som de nu har förbjudit innehåller kanske 3-4 kg av en viss substans som är ohälsosam. Samma substans används årligen 36 ton av i trallimpregnering. Och det låter vi barn krypa över! Så, ekologiskt är bra, men man måste hålla lite koll på vad det innebär också.

  Tack för en bra blogg!

  Reply

 • Marie

  |

  Vore bra om det kom lite ekologiskt laktosfritt också, dock så är de produkterna redan så mycket dyrare så jag vet inte om det skulle fungera så bra

  Reply

  • lisa

   |

   Eller så kan man låta bli att äta mjölkprodukter som inte är gjorda för oss att äta öht

   Reply

   • Lotta

    |

    Ja, världen skulle var en mycket bättre plats om alla gjorde som du Lisa. 🙂 Snacka om att sprida en negativ aura över detta kommentarsfält. De är personer som dig som gör att folk än mindre väljer ekologiskt, bättre att berömma dom som faktiskt försöker! Lite är bättre än inget!

    Reply

    • lisa

     |

     Å älskar den inställningen, “bättre än inget”.
     Men en del saker är rätt så självklara och lätta att läsa sig till. Mjölk = bebismat. Och då ens morsas mjölk inte en JÄVLA KO’S! Haha kossans mjölk är till för att föda upp en jäkla KALV som ska bli lika stor som kossan. Vad ska vi med den mjölken till? Plus när producerar kon mjölk? När den ska ha kalv, men kalven tar man oftast (jo faktiskt) ifrån mamman för mjölken vill ju vi dricka och kalven vill vi smaska på! Mm vad gott med kalvstek, dör matdöden! Nej juste det gör kalven ja.. hm. Bye

     Reply

     • Madde

      |

      Kalven måste ha råmjölk i alla fall första dagarna. Kalven kan bli jättesjuk om man låter den dricka vatten för tidigt.

   • Maria

    |

    Hahaha, vilken mat är “gjord för att äta” då? All mat vi äter är ju manipulerad för att passa vårt behov, eller tror du kanske de tidiga homo sapiens åt samma morötter och grönsallad som vi käkar idag? Dålig formulering!

    Reply

  • Jess

   |

   Jag är laktos och köper alltid eko-produkter, finns i välsorterade butiker. Brukar dessutom finnas bra ekologiska alternativ gjorda på havre eller soya! 🙂

   Reply

  • Veronica

   |

   Jag håller med dig, men det finns ju i alla fall ekologisk laktosfri mjölk. Det är ju ett steg i rätt riktning även om jag gärna hade sett ekologisk fil också. Men som du även påpekar, vår matbudget blir ju redan högre eftersom det laktosfria fortfarande får ett rejält prispåslag. Det positiva är ju ändå att det utvecklas till fler produkter hela tiden och ett tu tre så blir det mer ekologiskt också.

   Bra inlägg Egoina!

   Reply

 • Robert

  |

  Kan vara värt att tänka på framöver. 🙂

  Reply

 • Sandra

  |

  Skitbra att du skriver om det här! I min uppväxt hade vi heller aldrig haft råd med ekologiskt, men nu när ekonomin är lite mer normal har jag verkligen sett till att prioritera det. Gillar dina matinlägg som tusan!

  Reply

 • elin

  |

  Grymt bra inlägg, så glad att du skriver om detta!!! 🙂 jag är ännu studerande och utgifter för matinköp är nåt jag verkligen alltid försöker spara in på, men har ändå börjat öka mängden ekologiskt som jag köper. Jag har appar till alla de största affärskedjorna och eftersom pris är viktigare än bekvämlighet för mig (livet som studerande va) så burkar jag plocka vilka grejer jag köpar vartifrån. Ofta annonsera de ut riktiga bra ekologiska kampanjvaror, så det gäller bara att hålla koll! 🙂

  Reply

 • Miranda

  |

  Så himla bra och viktigt inlägg! Jag försöker också alltid köpa ekologiskt och man kan ju även frysa in kött som har kort datum.

  Reply

 • Josse

  |

  Tack för tipsen, inspirerade mig stort! Tyvärr tillhör min familj den delen som inte har råd med mycket ekologiskt… Men det inspirerade mig inför framtiden!

  Reply

  • Louise

   |

   Man behöver inte köpa allt ekologiskt utan tex. Välja bort hårt besprutade produkter, exempelvis banan och vindruvor och äta mer svensk frukt. Det finns flera sätt att minska spridning av besprutningsmedel i miljön! Kram 🙂

   Reply

 • Frida

  |

  Fördelar och nackdelar borde ändå vägas mot varandra. Och kanske ska världen vara vid den punkten att alla ska kunna få tag i mat innan vi börjar med ekologiskt.
  En ekologisk skörd ger ungefär 80 % av vad en besprutad skörd skulle ge.
  Innebär alltså att en femtedel av det som får mat idag måste bli utan.
  Självklart vi klara oss, vi har pengar. Men i andra länder.
  Vid mindre skörd kan de självklart öka priserna och de kommer dom göra. Starkast överlever typ.
  Sen är det skillnad på att köpa t.ex fairtrade eller kött där djuren behandlats på ett värdigt sätt, om det nu kan vara det. Det ska man absolut göra i den mån man kan!
  Men att tro att man äter ekologiskt kött stämmer inte riktigt. Djuren äter fortfarande inte alltid obesprutad mat.

  Reply

  • Heja Emma!

   |

   Har aldrig riktigt förstått detta synsättet. Så för att en del svälter ska vi inte försöka göra världen till det bättre genom att ta hand om det vi kan? Jag kan äta ekologiskt, ta hand om mig själv, betala mina skatter, skänka pengar och engagera mig i den mån jag kan, men att stoppa världssvälten? Ja inte inom den närmsta tiden iaf.

   Reply

  • Matilda

   |

   Fast det där stämmer ju inte. Det är inte alls ett faktum att ekologiskt ger 80% av vad konventionellt odlat mat ger. Om man odlar grödor där grödorna växer naturligt, så kan ekologiskt ge minst lika bra, eller bättre, skördar än konventionellt odlade grödor. Dessutom förbättrar ekologiska varor välfärden i fattiga länder. Hur kan du anse att fattiga människor ska behöva jobba med gifter dag ut och dag in? Hur kan du försvara att Amazonas försvinner i takt med att det odlas palmolja och soja bara för att vi ska få äta billiga kakor och billigt kött? Ditt argument om att ekologiskt skulle vara dåligt håller inte, det är bara människor som vägrar inse att vi förstör världen som kommer med sådana befängda argument. Öppna ögonen och se dig omkring i världen. De fattiga, svältande människorna kommer INTE må bättre för att du äter konventionellt och stödjer en industri där det är JUST DE FATTIGA som råkar illa ut.

   Reply

  • Matilda

   |

   Jag blir ständigt förundrad över vilken fantastisk förebild du är! Så himla kul att du bryr dig, utan att låta “överlägsen”. Tyvärr är det så många som tycker att man är nån jobbig “jag-är-bättre-än-du-för-jag-äter-ekologiskt”-människa, vilket är så tråkigt, för det är ju verkligen inte syftet med att informera om fördelarna med eko. You go! Dela gärna med dig av dina vegetariska recept nån gång 🙂

   Reply

  • lisa

   |

   Word!

   Reply

  • Maria

   |

   Det där med 80% stämmer inte alltid, det finns många exempel där ekologiska odlingar går bättre. Se länken i inlägget. Dessutom har inte fairtrade något med djurhållning att göra, det ha att göra med om den som framställt produkten har schyssta arbetsvillkor, inte arbetar som slavar osv..

   Problemet med svält är även att bönder odlar mat som går till bioenergi istället för mat. Det är fler än bara en sak som spelar in. Ekologiskt och fairtrade en bra start!

   Reply

  • Maria

   |

   Det produceras tillräckligt med mat för att alla ska kunna bli mätta, men matsvinnet är tyvärr stort. I vår del av världen beror det till stor del på konsumentkraven (ingen vill äta fula bananer så de slängs direkt) men i utvecklingsländer går en stor del av maten till spillo på grund av en ineffektiv transportkedja och begränsade möjligheter till kylförvaring osv.

   Sen finns det även GM-grödor som många är emot, men som jag personligen tror kan vara ett hjälpmedel i att effektivisera lantbruket och ge mer mat. Det finns tyvärr enormt mycket skrämselpropaganda kring GMO i allmänhet.

   Reply

 • Sofia

  |

  Jättebra inlägg

  Reply

 • Mia Elisa

  |

  Otroligt bra inlägg! Ett tips som jag brukar tänka på: om man inte har råd att köpa ekologiskt av allt, fokusera på köttet. Det är extremt stor skillnad på hur djur som är KRAV-märkta och djur som inte är det behandlas. KRAV-märkta djur får bättre mat, får ta hand om sina ungar och får vara utomhus. Samma sak gäller för ägg! 🙂

  Reply

 • lisa

  |

  Bra att du köper eko, men undrar ändå egentligen;
  1. Bryr du dig om vad du äter?? Isåfall har du ju otroligt lite kunskap om vad som är bra och dåligt. Läs Matens Pris, som handlar mycket om eko och besprutning. Äkta Vara, om fusket med maten och alla onödiga tillsatser vi glatt äter. Finns oändligt med bra böcker på ämnet. Har nog inte undgått någon läsare att du inte äter särskilt hälsosamt för din kropp…Internet finns ju det med.
  2. Dra ner på köttet om du bryr dig om djurens mående. Slaktdjur har inte ett särskilt bra liv och ingen vill dö…

  Reply

  • Egoina

   |

   1. Haha, tack för “omtanken”, men jag har väldigt bra koll på vad som är bra och dåligt. Jag visste inte att du hade superkoll på vad jag äter vid varenda måltid varje dag? Du måste komma ihåg att du endast får se en LITEN, LITEN del av mitt liv. Och ja, jag äter skit. Men inte bara! Majoriteten av tiden väljer jag bra saker. Jag fokuserar dock mycket mer på att undvika kemiska ämnen än att fundera på socker, fett och dylikt. Dessutom har jag en blogg som unga människor läser som ständigt matas av bilder och meddelande från media om att banta, tänka på sin kropp, äta sunt osv osv. Jag vill vara en motvikt till detta!

   2. Precis som jag nämnde i mitt inlägg så hade det varit ett ännu bättre val att vara vegetarian, men jag vill inte. Det är bättre att ha vegetariska dagar och välja KRAV-märkt kött än att inte göra något alls.

   Sådana som du gör mig så förbannat trött på att blogga.

   Reply

   • Heja Emma!

    |

    WORD! Förstår inte hur sådana människor orkar leva med sig själva. Blä.

    Reply

    • lisa

     |

     Omg, så gulligt! Inte lätt att orka leva nej.

     Reply

   • Zandra

    |

    Men jissus, alltid ska de va något negativt!!
    Tycker de är ett kanoninlägg, som visar att du bryr dig om vår planets framtid!

    Reply

   • lisa

    |

    Nej men plastbröd och koncentratsjuicer, come on vi har inte sett dem EN gång i bloggen.
    Nej det klart, en rejäl bit lik är ju så GOTT!
    Ja krav är bättre än alternativen, men ynkligt att jämföra sig med det allra sämsta alternativet…

    Reply

   • Maria

    |

    Hur orkar människor?! Så jävla glad att någon i bloggvärlden äntligen lyfter det här med ekologiskt, det är så otroligt viktigt! Tycker även det är viktigt med fairtrade som ser till att de som framställer vår mat har schyssta villkor!

    Reply

  • Lisa m

   |

   Sluta påtvinga människor att sluta äta kött. Det är himla fint att du är vegetarian Lisa men alla kanske inte vill vara vegetarianer och alla kanske inte kan vara vegetarianer och då skall man uppskatta att det finns människor ~ som Regina i det här fallet ~ som väljer ekologiskt och rättvisemärkt kött istället. Om djuren har det bra under tiden de lever och är lyckliga och kan få springa runt fritt ser jag absolut inget fel i att äta kött men om de lider i trånga burar och blir förgiftade med antibiotika som de blir i Danmark för att växa snabbare så är det att bojkotta kött med en gång. Allt handlar om att välja vad man äter och låt Regina äta det hon vill och var glad att hon tänker på miljön över huvud taget och är noga med att äta ekologiskt så ofta hon kan.

   Om vi skall acceptera dig för den du är och den ideologi du lever efter så måste du lära dig att acceptera andra människor tillbaka och speciellt människor som inte lever efter samma ideologi som du gör.

   Reply

   • Egoina

    |

    Kärlek till dig Lisa M <3

    Reply

 • Charlie

  |

  Hej! Jättebra att du skriver om ekologiskt så att det når ut till ännu fler. Att ett livsmedelsföretag använder sig av besprutade produkter, kan dock mycket väl ha positiva effekter. Vid ekologisk framställning av vissa livsmedel (ex på kaffeplantager) så sliter det otroligt på marken att den ej är besprutad, utan det leder till att regnskog skövlas vilket är det sista som den här planeten behövs just nu. En märkning som är bra att gå efter är Rainforest Alliance (grodan) som arbetar aktivt för just jordens regnskog.

  Men som du säger är det viktigast att titta till vad man själv prioriterar för det går knappt att inte göra “någon” skada – t ex hade vi fått ge upp all vår exotisk frukt ifall vi skulle tillräkna oss klimatutsläppen som de transporterna ger.
  Hoppas allt är fint med dig!

  Reply

  • Egoina

   |

   Hade ingen aning, tack. Det är så svårt att tänka på allt tyvärr. Men ska absolut läsa på om det där!

   Reply

 • camilla

  |

  Duktig tjej! Vi köper också mycket ekologiskt och svenskproducerat1 Känns bra i hjärtat, och mycket dyrare behöver det inte bli heller 🙂

  Reply

 • Marie

  |

  Mycket bra inlägg, försöker köpa ekologiskt. Ska bara köpa ekologiskt när jag har pluggat klart och får lön. Jag brukar också kika efter kött för halva priset och bestämma mat efter det 🙂

  Reply

 • Camilla Lövgren

  |

  Jag älskar att du tar upp det här! SÅ JÄVLA viktigt och samtidigt så jävla intressant (iallafall om man är matintresserad som jag xD och dessutom lite natur nörd).
  Svinbra enkla tips du gav och jag TACKAR dig för att du berättade lite om det 😀
  Förövrigt, eftersom du har något i stil med meatless monday så vore det kul om du slängde upp några recept på det någon dag ;D jag har alltid svårt för att komma på vad jag ska göra på måndagarna.. Men det är såklart bara om du har bloggtorka ;D ingen press!
  Förövrigt så får du rätt ofta tips om vad du kan blogga om.. Spara tipsen i ett textdokument så du har det när du sitter där och bara “JAHA? Nu då? Denna dagen har exakt noll saker hänt. Behöver något bra att blogga om…” (Y) Bara ett tips sådär snällt som du tipsar andra om ekologiska grejer ;D

  Reply

 • lisa larsson

  |

  Ett tips för alla som bor i närheten av skogen är att plocka sina egna bär istället för att köpa från andra sidan av världen. Mer ekologiskt än så blir det inte, och sen är det ju helt gratis också.
  Man kanske tycker att det tar för lång tid, men jag brukar plocka blåbär några få timmar på hösten (tar inte mer än en dag), och fryser in så att jag har hela året!

  Bra inlägg!

  Reply

 • Emma

  |

  Mitt supertips är att äta upp all mat som man har hemma! bra va? Släng ingenting! matsvinn är ju sjukt slösigt, mat rakt i soporna!!! rester brukar jag äta på natten när man är uppe och pluggar. 🙂
  Se över och rota runt vad som står i skafferiet egentligen, jag hittade t.ex. 5 halvfulla burkar rostad lök, som jag bara köpt ny när jag varit och köpt annat som går till hamburgare. Längst bak stod en burk med en massa tepåsar också, och hade bulgur som glömts bort.
  Jag kan rekommendera icas sojburgare, de smakar godare än vanliga faktiskt tycker jag 🙂 bekvämt också för mig som är lite för feg för att gå över till vegan/vegetarian men om du funderar på det så ät upp alla djur du har i frysen först så de inte dött i onödan 🙂

  P.S Alla bekämpningsgifter i o-ekologiska bananer går igenom skalet in i frukten! hur äcklgt som helst ju!!
  Kram på dig!!

  Reply

 • Annika

  |

  Jättebra skrivet! En grej för de med ekonomiska argument mot ekologisk matkonsumtion att fokusera på är att istället för att stirra sig blind på prislappen på de ekologiskt märkta varorna köpa säsongsbaserade grönsaker och närproducerat/sverigeproducerat! Var maten är odlad/producerad påverkar miljön minst lika mycket som besprutning då det innefattar mer eller mindre långa transporter med allt från båt till flyg. Mat i säsong är ofta billig. Att äta säsongsbaserad mat från Sverige innebär alltså att man kan bidra mindre till miljöpåverkan utan att betala massa extra!

  Reply

 • Susanna

  |

  Blir så himla glad när människor som verkligen har möjligheten att påverka försöker att göra just det med såna här viktiga saker! *torkar mig lite i ögonvrån*

  Reply

 • Charlotte

  |

  Tyvärr är det ofta så att de ekologiska alternativen är dyrare i jämförelse med andra… Jag kollar flera alternativ i många butiker och det ser likadant ut. Till exempel kostade ekologisk gurka 56 kr kilot medan “vanlig” gurka kostade 6 kr kilot… 50 kr i skillnad i kilopris är ju rätt mycket för en person med genomsnittlig inkomst.

  Reply

 • Lisa m

  |

  Tänk på det när det gäller kläder också. Undvik att köpa kläder från billiga klädkedjor som använder sig av barnarbete i slitsamma och miljöfarliga lokaler [H&M till exempel] utan shoppa istället inte lika ofta och när du väl gör det så köp från finare och dyrare märken. 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Detta är så viktigt, ska försöka bli bättre på det!

   Reply

  • Josephine

   |

   Fast vi måste sluta smutskasta ENDAST H&M och dessa budgetkedjor för barnarbete, dåliga arbetsvillkor & rättigheter.
   H&M är den man hört mest om. Men även märken som ex NIKE och GANT (där GANT räknas som ganska fint “vardagsmärke) (kommer inte på fler nu, men vet att det var massa DYRA!!! och stora märken) har fabriker i samma länder med dåliga villkor etc.
   Ofta hakar man upp sig på budgetbutiker och tror att det är bättre bara för att det kostar mer…

   Reply

 • Lovisa

  |

  Så himla bra inlägg! Ett till tips är att bara köpa svenskt kött, om läser på lite om ämnet så inser man hur fruktansvärt tex grisar i danmark har det.

  Reply

 • TM

  |

  Jättebra att du tar upp det här!
  Nu vill jag inte trampa på någons tår, men jag tycker det kan vara tröttsamt att gå på “har inte råd”-argumentet för mycket. Det handlar ju om prioriteringar i de allra flesta fall. När jag gick gymnasiet bodde jag själv och hade 1700kr att spendera på mat och allt utöver de fasta kostnaderna, och jag handlade nästan allt ekologiskt ändå (dock fick jag ju skollunch).

  Jag menar inte att det fungerar för alla och heller inte att gnälla på de som inte tycker sig ha råd. Jag vill bara belysa om att det faktiskt går även med en knaper ekonomi. Allt handlar om prioriteringar och vad en jämför med. Det är klart att det är trevligare att ha mer pengar över, men till priset av vadå?

  Reply

  • Olivia

   |

   Fast det kanske är lite svårare om man har knaper ekonomi att köpa ekologiskt när man är flera stycken? Exempelvis en hel familj med fyra barn, allas magar ska bli mättade och då kanske man faktiskt har RÅD att köpa ekologisk mat. Det är ju inte direkt mat som är den enda utgiften i vardagen, då måste man prioritera vad pengarna ska läggas på. Sen tycker jag att man ska kunna köpa någon ekologiskt mat som är billigt, kanske mejeriprodukter/viss frukt etc. Men allt är inte svart eleör vitt, jag tror de flesta garanterat skulle köpa allt ekologiskt om det inte var någon prisskillnad. Sen blir ju ekologisk mat billigare ju större efterfrågan det blir, men hen ska ju ha pengarna också. Jag köper Sjölv alltid ekologiskt för mina pengar (bor hemma, så jag bestämmer inte direkt maten på bordet liksom) men vet att det är knapert för många fast de jättegärna VILL äta ekologiskt. Och ja, prioritera kan man ju säga men har man barn och andra utgifter är det kanske svårt att prioritera ekologiskt mat? Det behövs pengar kläder, räkningar, andra vardagliga utgifter och då kanske man inte kan välja det dyraste, bästa och krav märka köttet även om man gärna skulle vilja. Är man flera stycken dessutom är det ju många magar som skall mättas och då behövs ju ofta mer mat än om du är två stycken, så på det sättet blir det ännu dyrare allting. Som sagt, det är inte så svart eller vitt allting.

   Reply

   • Olivia

    |

    Och då kanske man faktiskt *INTE har råd att köpa ekologiskt, ska det stå.

    Reply

 • Sara

  |

  Bra skrivet! Jag tycker också att man i möjligaste mån ska välja ekologiska varor! Jag har lovat mig själv att alltid göra det när jag flyttar hemifrån och köper min egen mat. Och om jag inte har råd med den ekologiska produkten, köper jag inget alls.

  Reply

 • Malin

  |

  Ja!! Så himla kul att du skriver om och uppmärksammar detta! Blev jätteglad nu 😀

  Och även om man inte har möjlighet att köpa allt ekologiskt gör det jätteskillnad om alla bara kan göra vad de kan. Det handlar INTE om att göra ALLT ELLER INGET!! Något som många inte verkar fatta.

  Som miljövetarstudent blir jag så förbannad när man måste argumentera för att göra vår gemensamma planet lite friskare. Så jävla ansträngande är det inte.

  Reply

 • Moa

  |

  Bra att du skriver om detta! 🙂

  Reply

 • Ellen

  |

  Det viktigaste är ju nästan hur långt den har färdats, det är ju det som är farligt för miljön. Man kanske inte behöver äta apelsin mitt i sommaren, då den måste fraktas från Sydamerika.

  Reply

 • Sara

  |

  Åh, vad glad jag blev av att läsa det här inlägget eftersom det är något jag själv tänker mycket på! Och som dessutom är jätteviktigt.

  Som sagt så är det inte alltid så mycket dyrare heller. Jag har ingen superkoll på det här men jag har hört något med att i “billigt” kött t.ex så sprutas det många gånger in en massa vatten (eller om det var något annat ämne) för att fylla ut produkten, som sedan dunstar bort vid tillagning. Ett “bättre” kött som kanske hade ett dyrare kilopris från början försvinner det inte alls lika mycket av vid tillagning, så det kan till och med bli ett billigare kilopris med det kött som var dyrare från början! Så slipper man betala för det som försvinner i luften när man lagar maten.

  Sen håller man sig mätt längre om man fått i sig ordentlig mat också och går inte och småäter hela dagarna, det sparar man in en och annan slant på 😉 och som sagt en massa annat som är bra också!

  😀

  Reply

 • Petra

  |

  Om man vill att maten ska hålla längre kan man lägga in alla grönsaker i kylen och sänka temperaturen. Jag bor ensam och köper mycket ekologiskt, men det brukar inte bli dåligt..

  Reply

 • thilda

  |

  Jag köper inte speciellt mycket ekologiskt men är noga med att köpa svenskt kött 🙂

  Reply

 • Emmy

  |

  Riktigt bra inlägg, sånt här gillas! 😀

  Reply

 • E

  |

  Superbra inlägg! Tycker Naturskyddsföreningen gör ett jättebra jobb med att informera om eko på ett lättillgängligt sätt.

  Du nämnde tillsatser också, så jag vill tipsa dig om föreningen Äkta vara, som jobbar för att konsumenter ska ha rätt till att veta vad maten som säljs faktiskt innehåller och för att uppmuntra industrin till att producera renare mat. De har även en märkning på mat som har gjorts helt utan tillsatser, Ä-märket. Det går att bli medlem i föreningen för bara 100 kr och på så sätt stötta deras arbete. Läs gärna mer på http://www.aktavara.org

  Reply

 • azzazin

  |

  Underbart inlägg!
  Jag brukar tänka såhär och även säga såhär till de som tycker att det kostar lite för mycket:

  Betalar gör du oavsett, antingen för bra mat nu eller för bra vård senare.

  Reply

 • Johanna

  |

  Hej!
  Här råder lite okunskap..
  Ekologisk odling är inte så bra som det låter och som du framställer det…
  Det du missar är att ekologisk odling, på samma yta som kommersiell odling, ger hälften så stor skörd…och vad innebär det då?
  Jo att vi behöver dubbel så stor yta att odla på, som i sin tur leder till större bränsleförbrukningar (vilket du kanske vet är skadligt för miljön)
  Dessutom så använder ofta de bönder som kör ekologisk odling gamla maskiner som i sin tur förbrukar mera bränsle. Att de ofta använder äldre maskiner beror på att det oftast inte finns ekonomi för nyare maskiner.
  Med dubbel så stor yta så kan kommer vi inte kunna mätta lika många magar då många länder redan har brist på odlingsmark, vi har det bra i Sverige på den fronten.
  Sen så är utsädet man odlar ekologisk oftast kommersiellt på grund av att det ekologiska utsädet ofta är/blir smittat av sjukdomar. Så från grunden är det inte ekologiskt och vi kommer tack och lov aldrig kunna få ett helt ekologiskt jordbruk.
  Köper du tex. kravmärkta grönsaker från andra länder så är dessa ofta vattnade med rent avloppsvatten…hälsosamt!
  Köp hellre närodlat och svenskt. Men ekologiskt är inte så bra som det låter.
  Prata med en bonde som odlar kommersiellt så kanske du får ett annat perspektiv!

  Reply

 • kajsa

  |

  När det gäller de allra viktigaste eko-varorna, så har jag har börjat tänka som så, att om varan inte finns i ekologisk tappning, alternativt är tillfälligt slut. Ja då finns den inte. Då får jag gå någon annan stans, eller köpa nästa gång jag handlar…

  Reply

 • tina

  |

  så himla bra inlägg, tack! detta kanske du kunde skriva om i din krönika, om det inte är försent 😉

  Reply

  • Linna

   |

   håller med Tina 😀

   ( och hej tina saknar diiig ^^)

   Reply

 • Josefine L.

  |

  Hej! Tack snälla för ditt inlägg. Om det är ok för dig tänker jag dela och sprida det här kloka inlägget till alla jag känner, och några till. Vet inte om ditt citat är unikt eller om du hört det någonstans, men att fråga sig varför all annan mat är så billig, är så klockren att jag bara vill spricka! Jag är nog bomben som vill brisera när klockan slutat slå.

  TACK!

  Reply

  • Egoina

   |

   Ja sprid, så viktigt ämne! Åh, jag hoppas att det var jag som kom på det citatet. För när jag tänker på det är det ju väldigt bra 😉

   Reply

   • Josefine L.

    |

    Du är väldigt bra och jag önskar fler kunde göra som du. Jag älskar kött, det gör jag, men jag försöker att minska på det och det viktigaste för mig är att det är KRAV. Nåja, det blir väl dubbelmoral där, men jag väljer svenskt och allra helst vilt. Jag ska försöka att investera i höns så att jag har ägg och kyckling/höna att slakta själv. Och så småningom försöka utöka till en liten minifarm för eget bruk!

    Fast jag väger för- och nackdelar. Risken är att jag fäster mig hos varje individ och då skulle det kännas jobbigt att veta att lilla Astrid blev veckans söndagsstek. Haha! Hemskt, men jag tycker att det är helt naturligt och bra.

    Sen är jag glad över att fler och fler butiker gör andra val. Nu är efterfrågan på ekologiskt större än någonsin, och jag har en i min närhet som jobbar i butik och tror att det här är en fluga. Jag tror att hen har fel och att folk som en gång börjar att välja ekologiskt kommer att fortsätta med detta även i framtiden, samt föra över på sina barn.

    Ingen kan göra allt, men alla kan göra lite. Och som vi alla är bekant med, många bäckar små! Du är en förebild. OCH, som ett avslut nu då:

    Köp VIN ekologiskt/krav etc. Jag vet inte om det är så, men det var någon som sa att vin utan en massa tillsatser gör att man är mindre benägen att bli bakis. Källkritisk så in i bomben! NOT! Trevlig helg!

    Reply

 • Johanna

  |

  Vill bara ösa kärlek över dig! Tycker att det här med miljön är typ det viktigaste som finns och så se det här! Grymt bra skrivet, kan väl säga som så att min fredagskväll i stort sett är gjord. TACK

  Reply

 • Natalie

  |

  Jättebra initiativ att ta upp matfrågan! Hade ingen aning om att du åt vegetariskt en dag i veckan men jättekul att höra! 😀

  Reply

 • Malin

  |

  Gud vilket bra inlägg! Riktigt inspirerande, önskar bara att min familj var intresserad för det här med eko.. Har nämligen en mamma som inte tror på ekologiskt alls och det är så synd! Ska definitiva tänka på det i framtiden och längtar tills jag flyttar hemifrån och kan börja påverka själv. Dock brukar jag faktiskt försöka handla ekologiskt när jag handlar, speciellt bananer senaste tiden. Ett steg i taget, ska tänka på detta mer nu. Och som någon annan skrev skulle även jag gärna se mer tips på vegetariska recept! 🙂

  Reply

 • Anonym

  |

  Jag blev lite chockad över att du inte skrev “ekologiskt choklad”, men jag är väldigt glad över att du äntligen gör som resten av den svenska befolkningen och anammar den korrekta n-genusformen för ordet choklad.
  Keep it up, girl!

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha men ÅH. Jag pratade om choklad i allmänhet och då säger jag såklart “chokladen”, men om jag syftar på endast ett så säger jag chokladet 😀

   Reply

 • louise

  |

  Åh vad jag älskar detta! Tack tack tack egoina!!!

  Reply

 • Rebecca

  |

  superbra inlägg! känner igen mig i allt du skriver, jag resonerar väldigt lika. det jag är sämst på är just kläder och resor. så det jag försöker tänka på extra nu är att köpa mindre kläder och köpa kvalitetsgrejer när jag handlar som håller länge. så himla bra att du som har så många läsare upplyser om det viktiga ämnet 🙂 heja heja!

  Reply

 • annnelis.blogg.se

  |

  Åh vad glad du gör mig. Brukar inte kommentera men för en gångs skull kommenterade jag mikroinlägget men insåg att jag inte kan låta detta gå okommenterat. Jag blir sjukt glad att någon som du, som når ut så många, använder det på ett så positivt sätt. Ekologiskt och klimatsmart är inget jag sett i någon annan blogg, där är det bara slit och släng och inte ett ord om miljön men det är ju så sjuukt jäkla viktigt! Och du är viktig! Visar folk att det även är dom själva som skadas av att äta oekologiskt. Tack. Verkligen, tack för att du använder ditt inflytande på ett bra sätt 🙂 och tack för en grym blogg, blir alltid glad av att gå in här!

  Reply

 • Josefin

  |

  ALLTSÅ DU ÄR JU BARA SÅ BÄST, YOU GO GIRL, LET’S SAVE THE WORLD OCH SÅNT

  Reply

 • alex

  |

  Jag som jobbar i mataffär vill typ pussa alla kunder som köper varor som snart går ut i datum och därför är nedsänkt med halva priset. Det gör ont i ögonen att se all mat som slängs.

  Reply

Leave a comment

Arkiv