Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Allergisk mot avokado

Jag har misstänkt att jag är allergisk mot avokado ett tag nu. Varje gång jag äter det så svullnar jag upp lite i munnen, det sticker och kan klia. Jag ignorerar alltid det, för jag älskar avokado. Dessutom har jag tänkt att jag kanske inbillar mig.

Men så åt jag avokado precis och det hände igen. Så jag googlade:

 

 

Skarmavbild 2014-03-19 kl. 23.54.41

Skärmavbild 2014-03-19 kl. 23.54.30

 

Jahaja. So that’s why. Samma sak händer dessutom med ananas och honungsmelon om jag tänker efter.

Hur allvarligt är det om man, som i mitt fall, bara reagerar lite? Kan jag fortsätta äta och ”ta smällen” eller är det att leka med elden? Någon som vet?

 

2 gillar

Spåra från din sida.

Kommentarer (67)

  • Sandra

    |

    Jag äter kiwi, och har gjort i flera år, fast munnen hatar mig för det – och jag har inte dött än, så det borde vara lugnt för dig också 😀
    Sen kanske det ska nämnas att jag fått någon kommentar om att det inte är så smart då munnen är steget före halsen – och uppsvullnad i halsen vill man ju helst undvika ..

    Svara

  • Louise

    |

    Jag har väldigt mild nötallergi och äter nötter ganska ofta! Den värsta som händer är att det klias lite i halsen/får eksem. Men tror inte det är farligt.. Men vet faktiskt inte

    Svara

  • lina

    |

    Hmm jag har hört att man kan bli svullen i munnen av typ ananas, kiwi och liknade frukter för att det finns ämnen som ”äter tillbaka” på dig, har något med syror att göra tror jag. För jag får jättesvullna läppar av det iallafall, men det är ofarligt och försvinner efter ett tag!

    Svara

  • Anonym

    |

    Jag har också fått massvis av korsallergier i och med min rätt så extrema pollenallergi. Jag är fruktansvärt allergisk mot äpplen, päron och hasselnötter men mindre allergisk mot alla frukter med stor kärna i (typ mango, persika, plommon, körsbär osv), ananas, kiwi och morötter. Ibland står jag bara ut med lite svullen hals och kliande tunga just för det är så himla segt att jämt äta bananer.. Jag skulle säga att jag nästan blivit lite mindre allergisk mot vissa saker, t.ex. morötter, så jag köttsår på med dem samtidigt som jag ibland utmanar ödet med lite ananas eller kiwi. Dock vågar jag inte äta äpple igen efter att ha fått stora andningsproblem senast jag åt det. Men jag tänker att man känner av lite själv vad man klarar och inte 🙂

    Svara

  • Elli

    |

    Det kan faktiskt vara så att din kropp efter ett tag vänjer sig vid de födoämnen du nu reagerar på! Ät och var glad men se till att vara uppmärksam på om det blir värre vid något tillfälle. Antihistaminer som du tar med pollen brukar också lugna ner den allergiska reaktionen från födoämnena!

    Svara

  • T

    |

    Jag får sticksel i munnen och på läpparna av morötter, kiwis och ananas! Inget farligt, men äter det begränsat just pga obehaget. Fick dock höra som yngre att ja skulle undvika äta råa morötter just för, som någon redan sagt, att svullnar man i munnen så svullnar man i halsen som nästa steg…

    Svara

  • Myhrans

    |

    Jadå det där med allergi är så himla konstigt! Jag var också allergisk mot björkpollen och fick en lätt nötallergi på köpet. (Så himla suspekt att nötallergi sitter kvar medan pollenallergiker har försvunnit.) Om du vill fortsätta äta det kan du kanske skaffa allergipiller så märker man inte av problemen. 🙂

    Svara

  • Anna

    |

    Jag har också korsallergier och reagerar som du gör mot äpple, nötter, körsbär osv (bara under pollensäsongen). Men som har jag förstått det så är korsallergier inte farliga utan bara irriterande. Detta fick jag dock reda på genom att googla så det är ju inte världens säkraste källa haha, men jag fortsätter äta som vanligt och så går det över efter en stund 🙂

    Svara

  • Svorskan

    |

    Du kan plötsligen få en allergichock, så man skall absolut undvika saker man ”reagerar på”. Och så borde man alltid ha allergitabletter till hands ifall man får en stark reaktion (man kan få i sig utan att veta om det också). Så va försiktig!

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • Amanda

    |

    Jag har samma problem när jag äter kiiwi och ananas men jag äter ändå eftersom jag älskar det. Jag antar att sålänge mam inte äter överdrivet mycket ska det gå bra. 🙂

    Svara

  • Amanda

    |

    Jag har samma problem när jag äter kiiwi och ananas men jag äter ändå eftersom jag älskar det. Jag antar att sålänge mam inte äter överdrivet mycket ska det gå bra. 🙂

    Svara

  • Wilma

    |

    Frågade min läkare samma sak då jag har pollen o reagerar på äpple. Hon sa att det var helt ofarligt och att det är upp till mig att känna om jag vill ta smällen eller avstå. 🙂

    Svara

  • Lina

    |

    Nu är jag inte helt hundra här, men jag är allergisk mot typ allt och jag brukar ignorera det om jag är sugen på ett äpple, haha! Men skadar nog inte att ta en allergitablett innan, och sen finns det säkert de som säger att det är livsfarligt och halsen kan svullna upp och oj oj oj, men man kan ju dö vilken dag som helst ändå så x)

    Svara

  • Ann-Sofie

    |

    Om jag inte har för mig fel så är korsallergier inte lika farliga som ”riktiga” allergier.

    Svara

  • Moa

    |

    Jag är allergisk mot alla ”stenfrukter” som kiwi, päron och äpple men jag äter det nästan vsrje dag! Det är INTE farligt när de bara kliar och sväller upp lite. Jsg brukar bli uppsvälld kring munnen och ibland utslag, men de försvinner ganska fort! Det. Jobbiga är ju när det kliar, men jag äter cetrizin som finns receptfritt på apoteket vilket funkar jättebra, så de kan jag verkligen tipsa om!!

    Svara

  • Anna

    |

    När det är en korsallergi så finns det inte risk för anafylaktisk chock (dvs andnöd, åka till sjukhus och få adrenalinspruta m.m.) utan det är bara som du beskriver att man får klåda och i värsta fall hudutslag. Att äta mycket av det du inte tål kan dock göra dig ännu känsligare så du kanske ska undvika att ”vräka” i dig av det som du reagerar på, speciellt i pollen-tider då immunsystemet redan är belastat. MVH Pollen- och korsallergiker samt leg.dietist 🙂

    Svara

  • Nathalie

    |

    Vet inte hur farligt det är med avokado, eller kiwi och liknande frukter heller för den delen. Men om jag var du skulle jag ju boka tid för allergitest så du får lite större koll på vad du inte borde äta. Kan vara kul att veta innan man får en kraftigare reaktion som ex nötter kan framkalla, läs vidare om korsallergier.
    Håller tummarna för dig!

    Svara

  • Frida

    |

    Jag åt jordnötter fram till den dagen min tunga svullnade lite och har ej ätit det på 7 år men min allergi har utvecklats ändå och nu kan jag inte ens vara i samma rum som jordnötter 🙁
    Jag hade inte ätit det om jag var du för just när det är munnen/halsen då är det inte så kul om det faktiskt svullnar upp på riktigt någon gång!
    Men gå till vårdcentralen, enkelt blodprov så får de reda på det mesta! 🙂

    Svara

  • magda

    |

    Jag är allergisk mot nästan alla kärnfrukter men äter dem ändå eftersom det aldrig känns mer än att det kliar lite. Däremot har de symptomen försvunnit för min del sen jag började äta allergitabletter varje dag! Är nämligen allergisk mot katter också men har en liten misse hemma haha.

    Svara

  • Ragna

    |

    En allergisk reaktion är alltid en allergisk reaktion. Bara för att kroppen ena gången inte reagerade så mycket innebär inte det att reaktion alltid kommer vara så liten. Nästa gång kan det bli värre. Och ju fler gånger man utsätts desto känsligare kan kroppen bli. Men jag är ingen läkare så kanske inte ska säga för mycket.

    Svara

  • Jessica

    |

    Du kan ju börja äta santa marias avokado-dip, innehåller typ 1% avokado 😀 haha

    Svara

  • fiia

    |

    Det är bättre att undvika pga att kroppen plötsligt kan reagera starkare om den redan utsätts för tex pollen. Kan bli allvarligt. Har samma problem själv,och det suuger. Älskar ananas. Men viktigare att täbka på sin kropp. (Tråkigt ja vet )

    Svara

  • Bex

    |

    Jag korsreagerar mot selleri, men jag måste åka in på akuten för halsen svullnar igen.. Allergiläkaren sa att det kanske bara kliar en gång, o nästa är det akut… Alltså vara försiktig, för allergi ska man inte leka med..

    Svara

  • Nadja

    |

    Jag är likadan mot avokado och banan, jag äter endå 🙂 ibland känner jag inte av och ibland känns e värre 😛 jag tror inte de är farligt, jag är dödligt allergisk mot andra saker så egentligen borde man va försiktig kanske men de har gått bra hehe ;P

    Svara

  • Becca

    |

    Jag själv har väldigt många allergier nötter, avokado mm.. Haft detta sedan liten och har fått höra flera gånger av läkare att det kan lagras i kroppen, så även om du inte reagerar kraftigt nu så kan du göra det nästa gång du äter det. Den reaktionen kan vara att det först börjar med klåda i munnen och stickningar och sedan går det till luftvägarna som svullnar upp och det blir svårare att andas. Inte det du vill höra kanske ..

    Svara

  • Lovisa

    |

    Jag tål inte stenfrukter (äpple, päron, körsbär, nektariner, plommon osv). Vissa av dom blir det typ kaos av, som persikor och nektariner. Men äpplen och körsbär och så har jag ätit ändå så länge jag kan minnas. Det kliar lite men funkar tex bättre om jag dricker vatten direkt efter eller äter det tillsammans med annat. Så länge du liksom inte känner att det trappas upp så är det nog ingen fara. Om man äter det jättesällan så känns det som reaktionen bara borde bli värre för att man inte är van, men det kanske är inbillning 😛

    Svara

  • Anna

    |

    Jag har korsallergier med pollen och kan reagera mot hasselnötter, äpple, körsbär, persika och andra kärnfrukter under våren/försommaren, men det är olika från år till år. Jag brukar dock bara undvika hasselnötter som jag reagerar mot året runt, resten brukar jag ”testa” lite. Alltså ta en tugga, vila lite och känna hur mycket det kliar och sen avgöra. Börjar det svullna så låter jag bli! Även när det är som värst med pollen hoppar jag över för säkerhets skull. Man får göra en avvägning, och du kan säkert fortsätta äta. Men, ta alltid det säkra före det osäkra! Pappa, som har liknande allergier som mig, svullnade upp så mycket att det blev panikåka in till akuten. Så var försiktig!

    Svara

  • Matilda

    |

    Jag har hört att man kan reagera (alltså att det kliar och ev sväller lite) mot kiwi, ananas, apelsin mm. för att det är mycket C-vitamin i dem, inge farligt 🙂

    Svara

  • Sara.R

    |

    jag är allergisk mot nötter och svullnar då i halsen = livsfarligt och måste ta kortison eller adrenalin samt uppsöka sjukhus. har även reagerat på ananas och kiwi men då bara att det kliar och sticks, vilket är samma symtom som min nötallergi börjar med så försöker undvika det fast det är sjuuuukt gott!
    du borde göra allergitest och få utskriven medicin ifall det blir värre än gångerna innan du har ätit avokado, om du tycker att det är värt att fortsätta äta det så borde du vara redo på att det skulle kunna bli värre en gång. vet inte vad du har för medicin mot din pollenallergi men brukar som sagt behövas kortison och i värsta fall adrenalin om man svullar upp.

    Svara

  • Malin

    |

    Jag hade så med äpplen men en dag svullnade hela halsen igen. Det var inte så käckt. Du kanske iaf ska ha antihistaminer hemma?

    Svara

  • amanda

    |

    Jag har samma allergier jag med. Björkpollen, avocado, alla rotfrukter och kärnfrukter, osv osv. Korsallergier suger balle. Jag får samma symtom som du när jag äter avocado, men det är ingen fara alls. Det går över. Äter jag äpplen så svullnar läpparna upp och det ser ut som jag fyllt som, och så svullnar halsen igen. Märker du av något sådant så tycker jag du ska undvika det, annars, go for it. Jag fick tipset av min läkare en gång att värma fruken/grönsaken lite för då dör ”bakterierna” som man är allergisk emot. Jag kan exempelvis äta arma äpplen, men att micra det var inte så gott så jag får hålla mig till äppelpaj 😉 Testa att värm avocadon lite, och låt den svalna och se om det blir någon skillnad.

    Svara

  • Louise

    |

    Ananas innehåller enzymer som bryter ner kött, så det kan nog kännas lite konstigt i munnen för de flesta när de äter det. 😉

    Svara

  • Anna

    |

    Ät inte! Jag har en massa allergier (12 födoämnen för att vara exakt) får du en allergisk reaktion i munnen eller halsen (kliar, svullnar osv) så ska man aldrig äta det man får reaktion av. Det blir bara värre och värre då. Min avokadoallergi har som tur är försvunnit. Men ät aldrig saker som ger dig allergier i hals och mun! Jag vet hur mycket det suger att inte få äta avokado men tar man hand om allergin ordentligt kan det växa bort!

    Svara

  • Emelie

    |

    Med korsallergier är det ingen fara, jag är pollenallergiker och känslig mot bland annat jordgubb, kiwi, mango och ananas. Alla dessa har ju syror i sig som många är känsliga mot, däremot varierar det- vissa gånger reagerar jag jätte starkt och andra gånger knappt alls. Fortsätt äta avokado det är ju så gott!

    Svara

  • Ticka

    |

    Jag har samma problem fast med äpplen, vilket också ofta kopplas till björkpollen-allergi. Men jag äter äpplen ibland ändå. Ibland känner jag ingenting alls, ibland känns det som att tänderna ska ramla ur munnen (dom gör det så klart inte). Men jag har aldrig haft värre problem än så så jag tror du kan fortsätta äta det ibland. Så länge du inte får värre problem som nässelutslag eller så.

    Svara

  • Nadine

    |

    Lev inte farligt. Jag var länge allergisk mot kiwi, vindruvor, banan, avocado och lite fler saker, och fick just det symtomet – kli och svullnad i munnen. Gommen, tungan och svalget. Banan gjorde även att läpparna svullnade och ibland också bubblade och blev gult (!). Läkaren avrådde mig att äta de sakerna då nästa steg är att halsen svullnar upp. Idag har jag försökt skippa så mycket e-ämnen som möjligt i ett halvår och mina födeallergier är borta sedan 3 månader, helt otroligt! Jag kan äta fruktsallad och guacamole igen!

    Svara

  • Linda

    |

    Käka på, ta smällen. Jag är allergisk mot ALL rå frukt och grönsaker men jag käkar på när det bara är en liten reaktion. Kan få som du beskriver av gurka och isbergssallad liksom och skulle jag inte äta då så skulle jag aldrig få i mig frukt och grönt. Men det finns grader i helvetet, råa äpplen, päron, morötter och potatis kan jag inte vara i närheten. Får svårt att andas när någon äter äpple framför mig på bussen eller när någon skalar potatis tex. Men litet kli dör vi inte av. Momsa på säger jag.

    Svara

  • L

    |

    Jag har hört om allergier/överkänsligheten som blir värre om man äter ex mjölkprodukter trots sin laktosintolerans. Men det kanske inte gäller alla allergier?

    Svara

    • Lotta

      |

      Du tänkte nog på gluten, laktosintolerans blir inte värre av att äta mjölkprodukter, eftersom mängden laktas man producerar (dvs hur bra man hanterar laktos) är genetiskt. Många laktosintoleranta tål en del laktos dagligen utan att må dåligt. Gluten däremot ska man absolut hålla sig borta från om man är glutenintolerant.

      Ingendera av dessa är dock allergier, dvs det är inte kroppens immunförsvar som protesterar mot dem, så det går inte så bra att jämföra dem med allergier.

      Svara

  • Andrea

    |

    Jag har samma grej fast med stenfrukter (äpplen, päron, nektariner osv, alltså frukter som endast innehåller en kära/ett frö). Om man är allergisk mot stenfrukter är man ofta, som jag, allergisk mot björkpollen också. Jag har även en lätt nötallergi, främst valnötter och hasselnötter. Alla dessa allergier jag har tycker jag är relativt milda, och jag känner igen mig väldigt i dina symtom! Det är liksom inga symtom som kräver sjukvård, utan som oftast går över, men som är lite irriterande såklart.

    Jag brukar inte äta dessa frukter och nötter som jag är allergisk mot, men skulle jag råka få i mig det ändå så går det oftast över utan att jag behöver ta någon medicin. Ibland känner jag inte något alls. Om jag känner såpass mycket att jag vill göra något åt det, tar jag lite Betapred (allergimedicin). Jag tror att allergier är något som man kan vänja sig vid. Säger inte att du ska trycka i dig avokado i mängder nu, men att äta det och då och då kommer inte döda dig, och det kanske tillochmed gör dig mindre och mindre allergisk med tiden.

    MEN! Jag är ingen läkare, utan jag rekomenderar dig självklart att besöka din vårdcentral och göra något slags allergitest för att få bekräftelse på din allergi.

    Skrattar åt mig själv som precis skrev en jäkla novell om allergi. Visste inte att jag hade det här inom mig ens haha 🙂

    Lycka till och tack för en grym blogg!!

    Svara

  • Luucy

    |

    Haha du är så rolig som frågar här istället för att ringa en allergimottagning 😉 Den i Lund är förresten sjukt bra!

    Men jag hade också korsallergier innan (har behandlat bort min allergi med Bicom Bioresonansterapi och tål djur och mat och så nu) men då kunde jag äta lite av allt jag inte tålde och fick ingen större reaktion. Fast en gång när jag åt ananas så svullnade hela munnen och tungan upp från ingenstans så det var ju inte världens säkraste metod kanske att ”bara äta lite” haha. Men ät avokado men ha allergimedicin redo om det skulle hända nått 😀

    kram!

    Svara

    • egoina

      |

      Haha, men alla läkare jag har kan inte svenska och vet inte ett skit om allergier 🙁

      Svara

  • Eva

    |

    Hej 😉 Ja har massor av allergier tyvärr… och även pollen etc. och har åxå lärt mig vilka produkter som ger korsallergi….Jag tycker personligen att man ska undvika det som man märker att man inte tål för att man provocerar fram det ännu mer och vips en dag så kanske det inte längre stannar vid att sticka och klia lite utan kanske svullnar upp rejält och kan ge akut andnöd och det är tro mig inte roligt alls 🙁 Bättre att undvika det alltså och sen kanske om om ett år testa lite för att se om det försvunnit för viss allergi kan ju ”växa bort” det tipset har jag fått av min allergiläkare. Och faktiskt det allra bästa tipset är att ringa upp och nämna detta för sin läkare och helt enkelt göra ett litet allergitest för säkerhets skull och för att direkt få veta hur mkt man tex reagerar på ett visst födoämne-kram Eva

    Svara

  • Alexandra Eriksson / Design & Foto

    |

    Jag är ”tydligen” allergisk mot kärnfrukter, och är också pollenallergiker. Det kliar när jag äter ananas, äpple och kiwi men jag reagerar också så pass lite att jag ”tar smällen”. Det är inget allvarligt utan en allergisk reaktion som går över efter ett tag.

    Svara

  • Linnea

    |

    Micra det i 15-30 sekunder så lär det sluta, det är något som gör när det är lite tillagat att hjärnan slutar tro att det är björk.

    Svara

  • Make the seconds count

    |

    Jag är allergisk mot pollen vilket har kopplingar till vissa frukter. Äter jag äpple, banan eller citrusfrukter börjar halsen klia och i vissa fall svullnar tungan och läpparna upp. Kanske inte så kul just då men TOTALLY WORTH IT! Har inte dött än så länge. Så länge du inte får andningssvårigheter eller någon annan allerigsk reaktion som du inte klarar av, så är det fritt fram. =)

    Svara

  • Malin

    |

    Jag är också pollenallergiker och har korsallergi till ungefär allt man kan tänka sig och har varit så länge jag kan minnas. Så länge det bara kliar så tycker jag inte att det är någon fara, jag har ju inte dött än men jag undviker det ändå eftersom jag inte tycker det är särskilt skönt. Sen ska man väl vara medveten om att vissa saker kan man plötsligt reagera mycket kraftigare på. Som jag när jag åt morot och fick problem att andas. Har även fått höra att dessa korsallergier kan ändras och att man vet aldrig när man plötsligt får en kraftigare reaktion, så det kan vara bra att ha allergitabletter med sig om det skulle hända. För mig är som sagt morötter värst men även nötter, sen kan jag knappt äta någon frukt men då är det ingen större fara utan bara kli i munnen. Var glad så länge det bara är ett fåtal saker som du reagerar på! Så trist när man knappt kan äta några frukter alls 🙁 på tal om just avokado så brukar det klia i munnen på mig om jag bara äter avokado rakt av men om jag har det på tex en knäckemacka eller i salladen så reagerar jag inte lika mycket av någon konstig anledning, kanske för att det blandas ut med massa annat, så om du inte vill ge upp avokado helt så kan du ju prova! 🙂 blev en jäkla lång kommentar här! Ber om ursäkt haha

    Svara

  • Joy Wagner

    |

    stackare… cant live whitout avocado 😛

    Just nu har jag en tävling i min blogg där du kan vinna fina hårprodukter av mig som frisör (tävling finner ni i inlägg 2). sista chansen nu att vara med…

    Kram på er<3

    Svara

  • Emelie

    |

    Läkarna i Sverige borde kunna svenska? Förstår inte.. Vi bor ju ändå i Sverige

    Svara

  • Dennis Bokedal/Astma- och Allergiföreningen i Göteborg

    |

    Vid pollensäsong kan man vara mer känslig mot det man korsreagerar mot än övrig tid på året. Är det så att det inte blir mer än att det kliar i halsen mm så är det inte så farligt. Börjar det bli så att du får svårt att andas då är det mer allvarligt tom att du kan behöva akut till läkare då. Det du skall medicinera dig mot är pollenallergin. Apoteken kan rek dig vad du skall ha för receptfri medicin. Symptom mot pollenallergi är kliar i ögonen, nyser, näsan rinner. Att man känner sig förkyld fast skillnaden är just det att ögonen kliar som är tecken på allergi.

    De frukter och grönsaker som du inte tål är bara det i rå form. I processad form = koka, steka mm så är det helt ok att äta det.

    Jag har samma fast mot rå morot, äpple, päron. Men kokt morot och tex fruktsallad går bra.

    /Dennis

    Svara

  • Linn

    |

    Hej.
    Jag är allergisk mot nötter och även korsallergisk mot avokado, kiwi och andra ”kärn-frukter”.
    Det är absolut inte bra att utsätta sig för sina allergier då det oftast växer sig starkare och du riskerar också att utveckla fler allergier mot liknande födoämnen eftersom allergenerna i din kropp blir fler för varje gång.

    Jag resonerade precis som ni förut, och ”tog smällen”, men det blev värre efter nåt år och till slut kollade jag upp hur det egentligen låg till med detta samband.
    Men det är ju såklart upp till var och en 🙂

    Svara

  • Caroline

    |

    Jag är också björkpollenallergiker och enligt blodprov jag lämnat är jag allergisk mot en hel massa ärbara saker men jag märker inte av det alls. Läkaren jag pratade med sa att detta är korsallergier och det är inte lika allvarligt som primära. Man kan alltså inte svullna upp i halsen och dö av det! Det som kan vara bra att tänka på är att inte äta det du får känningar av samtidigt som pollenblomningen är som störst, för då gör korsallergin av det man äter att man blir ännu mer allergisk av pollen.

    Svara

  • Tia

    |

    Varje gång du utsätter dig för en allergisk reaktion ”bygger du upp” ett lager kan man säga. Så även om det är okej just nu när du äter, kan det när som helst hända att du får en mycket allvarligare reaktion, karaffen rinner över eller vad man ska säga.

    Jag har väldigt mycket pollenallergi, är allergisk mot stenfrukter (allt med stor kärna, inklusive avokado) och nötter. Nötter undviker jag helt, och till vardags låter jag även bli stenfrukter, avokado osv. Men om det är något speciellt så går det ju bra ändå att äta lite, jag tänker mig att låter jag bara bli nästan alltid så kan jag ändå ”unna” mig det ibland. Men du ska absolut inte äta något du är allergisk mot varje dag!

    En annan grej värt att nämna är att allergier kan gå över, när jag var yngre var jag allergisk mot potatis och morötter (kan fortfarande idag inte skala dessa utan att få eksem på händerna) men nu går det hur bra som helst för mig att äta potatis. Men trots detta försöker jag hålla det till att bara äta det kanske en gång i veckan, så onödigt att fylla på den där karaffen i onödan…

    Svara

  • Hanna

    |

    haha, alltså. jag upplever EXAKT samma sak med avokado, ananas och honungsmelon. gud vad lustigt. men eftersom att jag inte tycker att det är så jobbigt så äter jag det ändå, för det är ju så gott 😀

    Svara

  • D

    |

    Hejhej E. Korsallergi är inget du kan få en ”farlig” allergisk reaktion av, så ät din avocado du om du tycker det är värt”smällen” =)

    Svara

  • Foofie

    |

    Jag är också allergisk mot avokado. Det upptäckte jag när jag åt på taco bell i Cypern. Fick samma som dig fast lite värre. Fick även typ vita prickar kring läpparna, blev yr mådde illa men knäppaste av allt var att min röst började låta konstigt, lät typ som anki & pytte. Till slut spydde jag och mådde bättre. Aldrig ätit avokado sedan dess, men det går ingen nöd på mig för jag tyckte ändå inte det var något märkvärdigt den enda gången jag smakade.

    Sen är jag allergisk mot massa annat också, typ banan och russin/vindruvor. Det är lite mer besvärligt för jag kan inte dricka rödvin (tycker inte det är någon höjdare ändå iofs men ändå) och jag m.m. tror att bananmuffins är sjukt gott men will never know :-P. Men om du råkat äta något du är allergisk mot te.x så kan man ta antihistaminer som brukar hjälpa, jag har attarax som funkar ganska bra. Det är även ångestdämpande.

    Svara

    • Michaela

      |

      jag är ju ingen läkare men… hade du aldrig känt av avokado innan besöket på cypern (eller hade du aldrig smakat tidigare?) ? För det låter ju som att det KAN ha varit något helt annat du reagerade på. Väldigt otäck reaktion ju!!

      Och banan och vindruvor/russin/rödvin, har du kollat upp allergin eller känner du bara av det? Funderar lite över att just dessa livsmedel är två av de mest besprutade vi har och det skulle kunna vara de ämnena du reagerar på (jag vet personer som jobbar på ”frukt och grönt”-avdelningar i affärer och har handskar på sig för att det börjar klia i händerna när de plockar med icke-ekologiska bananer!!!).
      Då skulle det ju kunna vara så att du kan äta ekologiskt!! 😀

      Nu kanske du är testad eller reagerar även på ekologiskt, men tänkte att om inte, så kanske detta var ett bra tips 😉

      Svara

  • A

    |

    Min mamma jobbar på apoteket och hon har tjatat i år och dar när det gäller allergi, så jag vet en del…
    Allergier ska man ”inte leka med”. Det finns en risk, även fast den är väldigt liten att du kan få en allergichock där halsen svullnar igen helt. Enligt min mamma.

    Herregud, jag låter som henne. Haha!
    Men var försiktig iallafall och ta hand om dig! 🙂

    Svara

  • MYLLENBERG | kärlek, livsglädje & lite svettlukt

    |

    Det är inte bra att fresta på kroppen genom att fortsätta äta något man är allergisk mot. Kroppen bildar bara mer och mer antikroppar mot ämnet du inte tål, så du kommer få en värre reaktion varje gång du utsätter dig för det. Till sist kan man få en anafylaktisk chock som är direkt livshotande, så mitt tips är att hålla sig borta från det man inte tål, hur gott det än är (tyvärr) /Nötallergikern 🙂

    Svara

  • Caroline

    |

    åh vilken tur att jag inte är allergisk mot honungsmelon. Hade definitivt tagit smällen för den!!

    Svara

  • Josefin

    |

    Min nötallergi började med att det kliade lite i halsen och nästa gång svullnade halsen upp och jag fick åka in till akuten . Jag hade inte tagit några chanser om jag vatt du utan bokat en tid för allergitest och sett till att få utskrivet betapred så du har det om du skulle råka få i dig det någon mer gång.

    Svara

  • Amanda (Relationsrummet)

    |

    Om du är säker på att det är en korsallergi pga björkpollen så är det ingen fara. Man gör skillnad på ”äkta” allergi och korsallergi då korsallergi gör att man reagerar för att det man äter liknar björkpollen, det är alltså just björkpollen man är allergisk mot ”på riktigt”. För mig är korsallergin säsongsbetonad, under våren tål jag inte äpplen, avokado och andra stenfrukter, men det brukar funka under andra delar av året. Är dock alltid lite allergisk mot hasselnötter. Men brukar ta smällen lite då och då o det är inte farligt. Ta en allergitablett när du vet att du ska äta avokado så är det säkert ingen fara 🙂

    Svara

  • Tess

    |

    Jag reagerar på ananas, kliande och svullen tunga och hals, men bara på färsk, om den legat i sockerlag eller är tillagad så tål jag den utan problem, men äter fortfarande färsk ananas lite då och då för det är så jävla gott!
    tål inte kiwi alls, kan inte ens röra vid en men brukar fortfarande slicka på den om sambon äter kiwi, bara för att det är sååå gott! reagerar knappt av det iaf
    tål inte ull, kan inte röra vid det för då kliar det fruktansvärt i flera timmar och området blir rött och lite svullet, väldigt irriterande när man ska shoppa kläder och inte vet materialet

    Svara

  • nina

    |

    Jag har pollenallergi..och reagerar smått på avokado,nötter etc,precis som du…har alltid tänkt att lite får man väl tåla för allt de goa..men för en v sedan fick ja en stark reaktion efter jag åt sötmandel som jag aldrig haft innan efter mina 24 år..hela halsen svullnade upp..fick åka akut med ambulans..mnu har ja dock fått medicin om de skulle.hända igen..men man ska nog tänka sig för för de är bland de värsta jag varit med om..paniken och inte kunna andas..läkarn sa typ den 100 gången får man en stark reaktion eller vad han redde om..fattade inte redigt haha..kr

    Svara

  • Michaela

    |

    ha! äntligen! ingen har någonsin trott på mig när jag sagt att jag och mamma är allergiska mot annans.. och jag har också misstänkt avokado det sista … som om björkpollen inte va illa nog liksom så skall man inte Kinna käka de två godaste sakerna i hela världen….. grattis i efterskott 🙂

    Svara

  • Frida

    |

    Jag är smått allergisk mot de flesta frukter och grönsaker, men det värsta som händer är att det börjar klia i halsen och ibland får jag små blåsor på läppar/ i munnen. Jag har haft det såhär sen jag var liten men jag fortsätter äta iallafall. Dock kan jag äta allt om det är tillagat. Jag har även fått medicin som jag alltid har med mig sen jag åt sojaprotein och fick en ganska stor allergisk chock. 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv