Follow my blog with Bloglovin

Några ord om feminism

Jag blir så otroligt ledsen och besviken när jag läser Blondinbellas blogg idag (syftar på detta och detta inlägg). Jag vet att det inte är någon vits i att ge någon form av “svar på tal” då hon fullständigt stängt av. Så det är inte henne jag riktar mig till när jag skriver detta inlägg, utan mina läsare som ännu inte fått en bild av feminism, som kanske inte riktigt vet vad det innebär och som ser Isabella som en förebild.

Hon är en förebild på så många sätt, men när det kommer till feminism är hon inte påläst och det är skrämmande hur en människa jag sett upp till så mycket kan vara så inskränkt, fördomsfull och trångsynt. Isabella väljer att endast fokusera på den, enligt mig, extrema formen av feminism. Jag förstår att hon har en negativ syn då hon fått uppleva en del onödiga påhopp och inte känner sig välkommen i “den världen”. Så kände jag också en gång i tiden. Hade någon frågat om jag var feminist för fyra år sedan hade jag svarat blankt nej. Antagligen hade jag skrattat lite hånande när jag svarade. Som om personen som frågade var lite dum i huvudet. Feminister är ju bara arga, orakade och osminkade kvinnor med korta frisyrer som hatar män. Sån är inte jag. Men så en dag började jag läsa på om feminism och förstod att jag ju alltid varit feminist.

Feminism handlar om att alla människor ska ha samma ekonomiska, politiska och sociala rättigheter oberoende av kön. Det handlar om att vi ska vara lika. Vi ska ha samma förutsättningar, man som kvinna. Många, precis som Isabella, känner att Sverige idag är jämställt och att denna kamp inte längre är lika viktig att ta som den var när kvinnor till exempel inte hade rösträtt. De menar alltså att feminismen “har varit en bra grej, men behövs inte längre”. Jag tycker att det är viktigt att vara medveten om att det fortfarande finns en maktstruktur. För det finns det i allra högsta grad och Sverige är tyvärr inte jämställt och kommer inte att vara det så länge media lägger fokus på kvinnors kroppar och mäns prestationer och en kvinna som blivit våldtagen för frågan om vad hon hade på sig och hur mycket hon druckit. Vi lever i ett samhälle där kvinnans kropp sexualiseras i den grad att hon inte är lika fri som mannen.

Feminismen är inte bara viktig för kvinnan, utan för kvinnan OCH mannen. Feminister hatar inte män, utan vi vill ha SAMMA rättigheter oberoende av kön och det finns aspekter som även påverkar män negativt. Det kan handla om vem som får rätt i vårdnadstvister, att vi ska tjäna lika mycket beroende på utfört arbete och inte på kön och att det inte ska “vara läskigt med en manlig förskolepedagog”. De rådande strukturerna förstör för oss alla.

Vi behöver inte vara ense om allt och man behöver inte identifiera sig med de “lättstötta, arga feministerna”. Som alltid så är det de som skriker högst som hörs mest. Men jag tycker inte att man borde avfärda hela feminismen bara för att man inte håller med i alla frågor.

 

Slutligen: Om ordet hen

Jag vill även ta upp det här med ordet “hen” som Isabella tjatar mycket om och och nog inte helt förstått. Enligt mig är hen användbart när man inte känner till könet. Exempel:

 

– Jag var hos läkaren idag.

– Vad sa hen?

Detta eftersom jag inte vill anta att läkaren är en man (vilket tyvärr hade varit min respons tidigare).

 

– Jag pratade med min chef igår.

– Jaha, vad sa hen?

Samma anledning.

 

– Jag har träffat någon. Jag tror jag är kär.

– Åh, vad kul. Vad heter hen?

Här hade jag använt hen eftersom jag inte vill anta att det är en tjej eller kille då det spär på heteronormen.

 

Detta är ämnen som känns viktiga för mig. Men i det stora och hela tycker jag att “hen” är användbart när man helt enkelt bara inte vet könet och istället för “hen” hade sagt “hon eller han”. That’s it. Det handlar inte om att beröva någon på sitt kön. Det handlar inte heller om att ersätta hon eller han.

 

Så. Tack för mig. Utveckla GÄRNA mitt inlägg genom att kommentera och länka till era egna och andras viktiga texter. Kunskap är viktigt.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (413)

 • RMCK - en blogg med skönhet, foto och tips

  |

  Så bra skrivet!!
  Håller med om att Isabella skrivit en del, enligt mig, knasiga saker men det är fan mer skrämmande att se allas hat på Twitter, Facebook och bloggar. Hon blir hånad, uthängd och dumförklarad och det tycker inte jag är rätt. Hon förtjänar sin egen åsikt och även rätten att få uttrycka den – dessutom tror jag att hon gjorde det dels för att provocera och få upp statistiken, vilket hon uppenbarligen lyckats med.

  Svara

  • egoina

   |

   Att det är så mycket hat kring det här gör det så mycket svårare. Önskar att det kunde hållas på en konstruktiv nivå, men det är klart svårt när det är så mycket känslor kring det..

   Svara

  • Emma

   |

   Hon förtjänar inte hat, men hon behöver få upp ögonen och förstå att hon har en stor blogg, där det är många som läser och det är skrämmande hur hon skriver när hon inte har någon kunskap om feminismen. Hon har ett ansvar när hon har så många läsare..

   Jag är jätte trött på att alla säger att hon provocerar, jag tillåter inte det längre, nu får hon stå för vad hon skriver. De hon skriver får hon stå för och ta konsekvenserna för. Skit töntigt att säga som dum förklaring att hon provocerar. Precis som alla andra som skriver tex artiklar i tidningar, så får de stå för de skriver, samma i bloggare. Hon har ett ansvar för de hon skriver, då de är så många som läser..

   Svara

   • johanna

    |

    Men vaddå ingen kunskap om feminismen? Det är ju hennes åsikt, det gör ju inte hennes åsikt om feminismen okunnig? Jag har samma åsikter som henne om feminismen och jag är inte okunnig. Jag har läst mycket om feminismen, jag har läst historiska texter om det, jag vet vilka som “kom på” och tryckte för feminismen och deras “intentions”. Jag håller inte med feminister helt enkelt. Bara för att man INTE är feminist betyder inte det att man är en outbildad nisse som inte har någon koll. Det betyder bara att man inte håller med. Kan vi bara hålla med att vi inte har samma åsikter?

    Svara

    • Emilia

     |

     Jag tror att många pratar om okunskap i sådana fall, eftersom det är så himla svårt att förstå att någon inte kan tycka att alla människor ska ha samma rättigheter i ett samhälle.

     Svara

    • Annika

     |

     du håller inte med om att kvinnor borde ha samma rättigheter som män? Varför?

     Svara

 • Isabell

  |

  Åh vad bra att du skriver detta! Jag blir precis som du ledsen och besviken på Isabellas inlägg, framför allt då hon når ut till många unga läsare som ser upp till henne och tar till sig hennes åsikter utan att reflektera djupare. Själv har jag ingen blogg där jag kan uttrycka mina invändningar mot hennes otroligt ogenomtänkta och rent ut sagt korkade uttalanden så därför blir jag oerhört glad av att se att du (och andra med stora bloggar) skriver inlägg och förklarar vad feminism faktiskt är!

  Svara

  • egoina

   |

   Det är just det jag är rädd för, att folk ska ta till sig hennes ord utan att reflektera djupare. Viktigt med kunskap! 🙂

   Svara

 • Ulrika

  |

  Bra skrivit!!! 😀

  Svara

 • m

  |

  Så bra sagt! Varje gång jag nämnt att jag är feminist reagerar folk och antar att jag är en bitter arg människa men så är det verkligen inte! Jag gillar smink, nagellack och att göra mig fin och är feminist! Trött på antaganden! Och feminist frågor är ingenting som hör till historien utan vi måste fortsätta kämpa för ALLAS lika rättigheter! Och ja jag gick in på bellas blogg men gick in på din på direkten för orkar inte läsa hennes inlägg som förstör synen på feminister för så många unga. Heja feminismen och heja dig! 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Heja oss! 🙂

   Svara

 • Likin

  |

  Fantastiskt bra skrivet, Egoina! Ditt inlägg var sakligt och vettigt, och det var fint att du tog tillfället i akt att skriva nåt om saken med tanke på all uppmärksamhet det har fått. 🙂

  Svara

 • Linnea

  |

  WORD! I love you! haha =D

  Svara

 • Annika

  |

  Otroligt bra bemött! Jag blir själv arg, ledsen och besviken när folk uttrycker sig som Isabella, speciellt när det gäller henne eftersom hon är en (feministisk!) förebild för många. Tack för att du står upp och ger en annan syn på saken!

  Svara

 • Maria

  |

  Shit vilken tur att sådana som du finns, kanske speciellt i bloggvärlden! Blev helt bedrövad av att läsa blondinbellas inlägg. Förstår verkligen inte hur hon tänker. Det värsta var väl att majoriteten av de som kommenterat höll med henne..

  Svara

 • Ida

  |

  Jättebra skrivet! Bra att bloggare med makt som du står upp för sina åsikter och visar en positiv bild av feminismen! Tänk bara på att inte skriva meningar som “Vi ska ha samma förutsättningar, man som kvinna.” då det stärker tvåkönsnormen och det finns personer som inte definierar sig som kvinna eller man. Skriv istället “Vi ska ha samma förutsättningar, man som kvinna som trans*person” eller “Vi ska ha samma förutsättningar, oavsett kön” så att ingen känner sig exploderad. Kram <3

  Svara

  • Ida

   |

   Exkluderad skulle det stå…

   Svara

  • Ida

   |

   Vi får heller inte glömma att hen även är ett pronomen som används av personer själva som inte definierar sig som kvinna eller man, båda eller något där emellan och att ordet är väldigt viktigt ur den aspekten.

   Svara

 • Jenny

  |

  Äntligen någon som tolkar “hen” på samma sätt som jag! Blev galen när jag läste Isabellas kommentar angående “hen”, haha.

  Svara

 • Amanda

  |

  Åh Egoina! Vad lycklig jag blev nu. Har aldrig riktigt vetat helt hundra vart du stod i den här frågan så jag var aningen orolig när jag såg rubriken. Nu är jag hur lättad som helst och det känns så skönt att du tycker precis som jag.

  Jag blev extremt provocerad av det som Isabella har skrivit. Hon ser allting på en sådan låg nivå och missar allt det viktiga (detta är hon absolut inte ensam om.), att det finns en struktur och en samhällsordning som är svårt att vara medveten om om man inte tittar riktigt nära. Sedan håller jag med dig precis med ordet hen. Jag känner inte att man måste börja kalla alla för hen istället för han eller hon, om inte personen i fråga mår bättre av det. Vill man bli kallad hen är väl inte det svårare att respektera än att någon vill bli kallad hon/han? Hela den här grejen borde inte handla om en sådan väsentlig detalj. Det riktiga jämställdhetsproblemet ligger i hur vi värderar saker och ting. Det är där man måste ändra saker. Det typiska feminina resp. maskulina ska värderas lika, sedan vad man väljer att “ansluta” sig till är upp till var och en. Hur man vill komma fram till det är dock en svår fråga.. men många missar att det är här det riktiga problemet finns.

  Go egoina, heja feminism!

  Svara

  • egoina

   |

   Håller med dig så himla mycket! Tack!

   Svara

 • Petra

  |

  Åååååhh! :D:D Du måste vara den första stora bloggaren som tar upp ämnet feminism, som jag verkligen kan hålla med helt och hållet!! Kommenterade Bellas inlägg nyss och anledningen till att jag inte själv skrev typ hela det här inlägget till henne var bara att jag inte orkade.. 😛

  Svara

  • egoina

   |

   <3 :)

   Svara

  • Linnea

   |

   Så jäkla viktigt och bra inlägg!!! Heja dig och heja feminismen! Kom ihåg att rösta i EU-valet i maj.

   Svara

 • Jenny

  |

  Jag blev så glad när jag läste det här. Ååh mer såna här inlägg, inte bara på din blogg utan gärna lite överallt. Jag har aldrig kallat mig feminism innan heller men insett att jag verkligen är det. Jag vill ha ett jämställt samhälle på alla sätt och vis. Jag vill att tjejer som blivit våldtagna ska mötas med respekt, förståelse och tillit på samma sätt som alla män. För vem i hela världen skulle fylla sin slida med sin platspappas sperma för att han skulle åka fast som en tjej som blivit våldtagen blev anklagad för?

  Jag vill inte att tjejer ska springa topless överallt, då jag anser det ganska osmakligt men jag vill att det ska fungera i teorin. Jag vill att en tjej/kvinna som blivit sexuellt utnyttjad inte ska behöva svara på frågor om sitt utseende precis som du skriver. Och håller helt med dig om Hen. Dock håller jag med Isabella om att när man inte vill “ge” sitt barn ett kön utan väljer ett könsneutralt namn och kallar barnet för hen så blir det fel då det är svårt nog att vara människa ändå man behöver inte krångla till det ytterligare genom att göra barnen “könslösa”. Sen tycker jag att det är skrämmande att någon kan säga att Sverige är jämställt när det ser ut som det gör i media och i rättsväsendet. Dock ska alla få uttrycka sin åsikt då vi lever i ett demokratiskt land och allt.

  Det är lite läskigt hur rätt du satte dina ord på mina tankar. Great minds think alike? 😉

  Ha de bäst och fortsätt med det du gör. Tycker det du gjorde med VIKT-igt även det var bra. 🙂 Heja femenismen då den fortfarande behövs.

  Svara

 • Therese

  |

  Åh. Vad. Sjukt. Bra. Du. Är!!! TACK!!

  Svara

 • Linnea

  |

  Braaaa skrivet!!!

  Svara

 • Camilla

  |

  Så fint med en offentlig person, en bloggare, som förstår. Många av Sveriges största bloggare har ingen förståelse för feminism och jag hoppas att det inte påverkar läsarna.
  Ditt inlägg är sjukt välskrivet och du är märkbart påläst, till skillnad från samtliga Blondinbellas inlägg. Jag hoppas att alla som läst Bellas inlägg och sett det som vettigt kan läsa ditt inlägg och få ett annat perspektiv.

  Svara

  • johanna

   |

   Hon är “märkbart påläst” för att hon har samma åsikt som du menar du. Man är inte påläst om man inte delar din åsikt?

   Svara

   • en annan camilla

    |

    Men alltså, du är helt ärligt lite dum som inte “håller med ” om feminism när det handlar om jämlikhet. Och jag antar att det är för att du fortfarande inte förstått, hoppas att du kommer att inse någon dag vad som är viktigt. Det är skillnad på olika åsikter och på att tycka att maktordningen vi har i samhället är okej. Du tycker uppenbarligen det sistnämnda, vilket inte är endast en annan åsikt, utan en åsikt som skadar människor.

    Svara

 • Tove

  |

  Heja Regina!!
  Har suttit här och varit galet förbannad tillsammans med min syster över att någon som har så stort inflytande över så många unga tjejer sitter och skriver något som är totalt jävla bullshit. Feminism står för jämställdhet och that’s it.
  TEAM EGOINA!

  Svara

 • Camilla

  |

  Så otroligt bra skrivet! Du har precis fångat det som känns som kärnan i feminismen och det som jag tycker är det viktigaste att fokusera på. Heja egoina!

  Svara

 • Elin

  |

  Väldigt bra skrivit! Har precis som du befunnit mig i samma sits för några år sen, när jag inte ens kunde tänka mig att va feminist. De va ju som du skrev, extrema manshatande kvinnor som skulle vara kortklippa och orakade. Men sen fick jag upp ögonen och insåg vad feminism var och efter det har det varit väldigt svårt att blunda igen.
  Fortsätt att kämpa och stå upp för dina åsikter så ska jag göra samma sak, kram!

  Svara

  • egoina

   |

   Heja heja! 🙂

   Svara

 • Erika

  |

  Fantastiskt bra skrivet!

  Svara

 • Sofie

  |

  Du sätter ord på det jag inte kan få ur mig när jag ska förklara för någon oinsatt om varför jag är feminist och varför feminism är så viktigt. Tack! Superbra skrivet ♥

  Svara

 • Sarah

  |

  Det känns som om du tagit orden direkt ut munnen på mig! Superbra skrivet!! 🙂

  Svara

 • Della

  |

  ÅHH EGOINA!! Detta är varför du är min förebild! Helt klockrent skrivet, jag hoppas SÅ att Isabella läser detta och lyfter blicken.
  Läste det på hennes blogg idag och blev kallsvettig över hur många som läste det och inte förstår bättre än så utan litar på det. Och att hon, som jag ändå tycker jag ser upp till i vissa avseenden, inte ser bortom “extremfeminismen” förvånar mignågot oerhört.

  Såg även en kommentar här om att Isabella kanske provocerar lite för statistikens skull. Jag hoppas inte det för det är så onödigt! Varför göra det för de där extra tusen läsare när konsekvenserna kan bli att folk tror att det där är vad feminism är, punkt slut?! Läskigt.

  Tack för en som alltid grym blogg!

  Svara

 • Victoria

  |

  Du är bäst! Punkt!

  Svara

 • Ellen

  |

  Åh vad du äger! Feminismen rockar! Tack för ett klokt inlägg och en sjukt bra blogg!

  Svara

 • Angelica

  |

  Gud vilket bra inlägg. Du är fantastisk! Jag har alltid haft svårt att förklara för folk varför feminister inte är orakade, bittra kärringar som springer runt och skriker på stan att dom hatar män. Du satte ord på det så jäkla bra. Tack för det! Du är en sann inspiration och förebild för många, både killar och tjejer. Min absoluta favoritbloggare! Keep it up 🙂

  Svara

 • Theresia

  |

  Håller helt med dig, bra skrivet! Hen är även bra istället för att skriva/säga “hon/han” då kan man säga hen istället. Det är lite smidigare. 🙂

  Svara

 • Angelica

  |

  Jag tycker även att ordet hen är viktigt eftersom det finns människor som inte är han eller hon. Det finns människor som är lite av båda eller ingen av dem och för dem är det otroligt viktigt att ha ett pronomen. Det är dels ett praktiskt ord när man inte vet könet, men än viktigare, enligt mig, är ordet för de som får ett ord för vad de känner och vem de är.

  Svara

 • Dennis

  |

  Först och främst: Väldigt bra skrivet! Skönt att läsa ett inlägg som faktiskt hålls på en konstruktiv nivå och inte bara är hat eftersom någon har gjort fel.

  Jag som är en 18-årig vit man får väldigt ofta höra “du kan ju inte vara feminist, feminister hatar ju män och vill att kvinnor ska ta över världen”; främst från kompisar som står mig nära. Jag försöker varje gång beskriva feminismen som du gjorde i ditt inlägg, men av någon anledning så verkar det som att nästan alla har fått en helt felaktiv bild av feminismen som de står fast vid.

  I de kommande diskussionerna med vännerna ska jag utan tvekan hänvisa dem till detta inlägg; där de får läsa en väldigt bra beskrivning av feminism!

  Länge leve feminismen!

  Svara

 • Ida Plantin

  |

  Du tog orden ur munnen på mig!

  Svara

 • Louise

  |

  Fan vad bra att du tog upp detta!

  Önskar verkligen att Blondinbella kunde vara mottaglig för att diskutera detta och ta in vad feminismen faktiskt innebär för den majoritet som definierar sig själva som feminister. Oavsett om det är hennes “riktiga” åsikter eller inte så ger hon sken utav det och det smittar så klart av sig på hennes läsare. Blir bara så upprörd över att hon inte kan ge alla de tidigare kvinnor som har kämpat, lidit och slagits för sina OCH hennes rättigheter den lilla respekten att åtminstone inte FÖRNEKA deras arbete. Oavsett om det är för att provocera, eller vad baktanken måtte vara, så är det för tidigt för att göra narr av feminismen. Det är inte självklart att hon skulle få driva företag och det är verkligen inte självklart att hon skulle få vara aktiv moderat med en ÅSIKT. Det är för tidigt att klanka ner på feminismen för kvinnors ställning i samhället är inte stabil nog.

  TACK för att du tog upp detta!

  Svara

 • sara

  |

  Hurra Egoina!
  Jag blev ledsen när jag läste Isabellas inlägg. Det andra inlägget orkade jag knappt läsa klart. Hur hon förminskar och förlöjligar de som kämpar varje dag – för ens rätt att vara människa, helt enkelt. På samma villkor. Jag har sett mycket reaktioner på detta och det gör mig så glad (!) att det finns så många människor som reagerat på det här. Och att fler och fler människor verkar reagera och framförallt se de olika maktstrukturer som finns bland oss.
  Feminism för mig handlar inte bara om lika rättigheter för män och kvinnor utan också om en vilja för ett allmänt accepterande av alla slags människor. Eller kanske om en vilja om att alla människor ska få finnas, leva och utvecklas på samma villkor. Med samma möjligheter. Jag blir så ledsen när folk runtomkring mig förlöjligar och förnekar de människor som inte vill eller kan identifiera sig inom en binär skala – man och kvinna. Det gör liksom ont i mig, när folk omkring mig (och vårat samhälle) försöker (och lyckas!) tvinga in människor i ett tvåkönssystem som inte passar alla. Jag blir ledsen när jag ser all transfobi som verkar vara totalt accepterat. Feminism för mig är också att ha ett intersektionellt perspektiv och att kunna kämpa för allas rättigheter att ha ett liv på samma villkor trots kön, bakgrund, sexuell läggning etc.
  Jag blir glad Egoina! Och det värmer om hjärtat när folk reagerar och agerar mot dessa orättvisor – trots ett system som straffar dem som försöker att göra detta. Är det inte ganska sjukt, att håna feminismen, som trots att det den gör är att kämpa för allas lika rätt. Kan inte alla de människor som verkar så arga på feminismen bara lägga denna tid på att håna, förminska och reagera mot den rasism och de rasistiska och främlingsfientliga strukturer som ligger så djupt rotade inom vårat samhälle *suck* – någonting som faktiskt är destruktivt – som vill vägra allas lika rätt, istället för att håna det som “vill väl” eller vad man ska säga.
  Lång kommentar igen. Men tack för att du reagerar – du når nog ut till många. <3

  Svara

  • egoina

   |

   Så viktigt! Tack!

   Svara

 • Sara

  |

  TACK världens bästa Egoina! Åh vad du är bra, hoppas inte andra unga tjejer blir som hjärntvättade av BBs inlägg om det här. Visst att människor har rätt till sina egna åsikter, men att vara totalt blind för hur verkligheten är.. Åh orkar bara inte mer sånt! Tack iallafall för att du är så himla fräck <3

  Svara

 • Matilda

  |

  Tack kloka Egoina för att du finns!

  Svara

 • Sara

  |

  Tack för att du förklarar det så bäst. Så himla jobbigt när en diskuterar med någon som redan är negativt inställd till feminismen. Då kan en lätt bara visa sådana här inlägg som är enkla att förstå, men också väldigt tydliga. HEJA EGOINA. Du är bäst i alla andra sammanhang också förresten.

  (Förstår icke människor som är emot “hen”. IT’S JUST A WORD. Man behöver inte använda det om man inte vill. Precis som med ALLA andra ord. Ingenting att behöva protestera emot.)

  Svara

 • Towe

  |

  Hej! Jag har läst din blogg länge nu, du muntrar upp när man har dåliga dagar och du vågar vara ärlig och ta upp saker som är jobbiga (kroppsideal, relationsproblem etc). Din blogg är så himla bra på många sätt men jag tror aldrig jag kommenterat något inlägg, vilket är dåligt av mig då jag verkligen vill uppmuntra ditt bra arbete. Så när jag läste det här, hur klok du är och på vilket bra sätt du bemöter frågan, konstruktivt men utan påhopp, så kände jag att jag banne mig behöver lära mig att kommentera mer. Tack för att du tar upp frågan, tack för att du ser en chans att påverka personer som kanske annars svalt vad Isabella skrev med hull och hår för att ingen annan förebild tagit upp fakta i frågan. Du har otroligt kloka åsikter och är påläst samtidigt som du skriver på ett sätt som är lätt att förstå och ta till sig. Och enormt tack för att du belyser att jämställdhetsfrågan inte handlar om att kvinnor ska ställas över män utan att vi ska vara just jämlika och att feminismen jobbar för män också. Tack! Detta inlägg gjorde mig oerhört glad. Mycket kärlek till dig!

  Svara

  • egoina

   |

   Tack fina du! <3

   Svara

 • vanessa

  |

  Väldigt bra, strukturerat och lättläst för personer som inte riktigt vet vad feminism är! Definitivt mitt favvo-inlägg av dig! Hade förövrigt en hen-diskussion med en manlig kollega idag och vann med hästlängder. Ofta har personer noll koll och går på det dom läser på flashback.. men när jag väl förklarde pedagogisk och målade in hans dåliga argument i ett hörn gav han upp. Ha!

  Svara

 • Stella

  |

  Grymt bra skrivet! Jag håller med dig om i princip allt, det Isabella skrev om var väl snarare en nidbild eller extremare form av feminism, och inte feminismen som den är tänkt i grunden. Skriv gärna mer om feminism, både i bloggen och i krönikor. För som du säger själv, kunskap är viktigt, och det är synd att så många har en helt felaktig bild av vad feminism faktiskt är.

  Svara

 • J.

  |

  Tack Egoina! Jag hoppas att så många unga tjejer som möjligt läser ditt inlägg.

  Svara

 • Jos

  |

  Vad glad jag blir! BRA skrivet!

  Vill lägga till att hen även är bra att använda till exempel då man berättar en historia och könet på en person i berättelsen är ovidkommande. Samt att det finns personer som inte definierar sig som “han” eller “hon” utan helt enkelt “hen”. Viktigt att respektera detta och inte tvinga på dessa personer ett kön (“köna” dem) som de inte känner sig bekväma med.

  Du är beundransvärd och bra! <3

  Svara

 • Malin

  |

  Så himla BRA att du skriver det här!

  Svara

 • Fia

  |

  Om det är något som Isabella ska läsa så är det ditt inlägg, jag tror det skulle få henne och kommer få så många andra läsare att förstå vad feminism är.

  Svara

 • Fanny

  |

  Jag tror minsann att du och jag delar samma hjärna!

  Svara

 • Irene

  |

  Köockrent! Du skriver exakt det jag tänker!

  Svara

 • Robert

  |

  Kloka ord från en klok människa, kommenterar jag det inlägget med. 🙂

  Även om jag kanske låter lite fördomsfull så tror jag att grundproblemet i många av de här debatterna är att människor i allmänhet är ganska korkade. 😉

  Svara

 • Bella

  |

  Brukar aldrig kommentera men måste bara säga:
  DU ÄR SÅ GRYM!!

  Svara

 • Frida H

  |

  Blev så rädd när jag läste rubriken då du är min absoluta favoritbloggare och jag vet att du gilla Isabella. Jag var helt enkelt rädd för att du skulle försvara hennes uttalanden. Jag är SÅ glad att du inte gjorde det och istället förklarade på ett konstruktivt sätt vad feminism är. Detta är det första inlägget angående Bellas uttalanden som jag kan säga att jag håller med till 100%
  Vill bara tacka dig Regina! Du är en inspiration på så många olika sätt.
  Tack!

  Svara

 • Martina

  |

  Måste sälla mig till alla som hyllar ditt välskrivna, pedagogiska och viktiga inlägg. Jag var precis som du “verkligen inte feminist” för några år sedan. Det ändrades i takt med att jag läste på mer om feminism och genus. Jag tror att de flesta antifeminister är rädda för det okända. Det känns tryggt och skönt om allt förblir som det är. Börjar man läsa på märker man dock snabbt att det inte alls är bra som det är nu. För den som inte är övertygad kan jag varmt rekommendera Lady Dahmers blogg.

  Svara

  • thilda

   |

   Jag vet inte om jag svarar på den kommentaren jag ville svara på men jag skriver ändå.
   Den bilden jag får av feminism genom Lady Dahmers blogg är obehaglig. Det är inte den synen jag vill ha av feminism.
   Skulle du/ni kunna rekommendera en annan blogg som inte skriver att män ska hålla käften och att alla män är potentiella våldtäktsmän? Jag kan i princip ingenting om feminism och vill lösa flera sånna här inlägg, pedagogiska och utan massa elakheter.

   Tack för mig!

   Svara

   • Camilla Lövgren

    |

    Thilda, jag håller med dig. Gillar inte lady dahmer. Hej blekk är bra, även Clara Henry har vissa bra youtube videos man kan kolla på.

    Svara

    • Camilla Lövgren

     |

     även hannapee! googla henne så hittar du 🙂

     Svara

     • thilda

      |

      Tack så mycket! 🙂

 • Jessica

  |

  Så jäkla bra skrivet!

  Tack för att du väljer att ta upp det här viktiga ämnet! <3

  Svara

 • Saga

  |

  Jag förstår faktiskt inte hur Isabella tänker, för hon känns ju egentligen som en hyfsat vettig människa. Hon säger att hon aldrig skulle joina en ism med mansförakt…Det visar ju bara att hon inte är påläst alls. En feminist är någon som kämpar för kvinnors sociala, politiska och ekonomiska rättigheter. Feminismen är en IDEOLOGI. Om man har rakade armhålor eller inte, är absolut irrelevant. Jag blir så arg, tänk om detta är någons första Inblick i feminismen?! Och så är den helt felaktig, helt falsk.

  Svara

 • T

  |

  Åh vad glad jag blev över att du skrev detta! Särskilt på ett sådant klokt sätt. Det är så himla viktigt att fler får upp ögonen för hur fantastisk feminismen är – och har varit. Tack! <3

  Svara

 • Klara

  |

  Vad glad jag blir! 🙂

  Svara

 • Sandra

  |

  Sjukt bra inlägg och vill gärna länka till detta klipp från föreläsningen “Killing us softly” om kvinnors kroppar och hur media påverkar ett jämställt samhälle. Hon ger ett par intressanta infallsvinklar som är värda att tas upp för diskussion. http://www.youtube.com/watch?v=PTlmho_RovY

  Svara

 • Emelie

  |

  Åh så bra!!! Äntligen en text så alla kan förstå. HURRA!

  Svara

 • Nellie sw

  |

  Jag har aldrig tidigare varit inne på din blogg, min vän länkade blondbellas inlägg och sedan ditt, och jag är tvungen att säga, tack! Huvudet på spiken! Tack tack!

  Svara

 • Issa

  |

  Åh vad glad jag blir! Detta gjorde min kväll. Blev så fruktansvärt arg och ledsen imorse när jag läste blondinbellas inlägg , just av anledningen att det är så många unga som läser, inspireras och tror på vad Bella skriver.
  Detta inlägget är genialiskt, tack Egoina!!

  Svara

 • Emelie

  |

  ÅH så bra! Äntligen en text som ALLA kan förstå också. Hurrraaaaaa för dig!!!

  Svara

 • Linnéa

  |

  Underbart fina och kloka du! Tack för du tog dig tid att skriva ner dessa viktiga och rätta ord. Nu hoppas vi bara Isabella läser detta. Kram till Dig!

  Svara

 • Elin Brunlöf

  |

  Jag avgudar dig Egoina och har nog aldrig förstått din förtjusning i just Blondinbella… Det här inlägget bevisar varför jag är kär i din blogg och undviker hennes så gott jag kan, sosse och feminist som jag är. 🙂

  Svara

 • Karin - mamma till Ella 130813

  |

  Där satte du huvudet på spiken! Fruktansvärt bra skrivet, sjukt bra att du tar upp detta eftersom du når ut till så många. Hoppas verkligen att Blondinbella läser detta! Hanapee, Spiderchick, Bloggkommentatorerna, Anna Larsson (pyttis.blogg.se) och många fler, har också skrivit klokt om den här stormen 🙂 Det positiva med Blondinbellas uttalande är ju att så många andra bloggare skriver och förklarar vad feminism är!

  Svara

 • cass

  |

  fast på tal om order hen så är det folk som inte pratar om folk som hon eller han alls. Exempel är folk som har barn och man frågar om det är en flicka eller pojke så säger dom “det är ett barn” och säger får sedan bestämma själv när HEN blir äldre om HEN vill identifiera sig som pojke eller tjej.

  Svara

  • Jackie

   |

   Det är just det där jag inte fattar, varför förvägra någon sitt kön? Vi kan byta benämningen på kön vettja, flicka=pojke och pojke=flicka, men vi kommer inte ifrån att mellan barnets ben finns en snopp eller snippa… och är det en hermafrodit så är de så få så det är inte värt att kalla alla för hen för en extremt liten minoritets skull.. Det är här jag tycker feminismen blir extrem och känns väldigt främmande.

   Svara

   • Eva

    |

    Cass och Jackie, har ni någonsin träffat någon som verkligen inte vill berätta vilket kön deras barn har? Det måste vara väldigt ovanligt och kan knappast kopplas ihop med feminism i allmänhet.

    Svara

    • Jackie

     |

     Det är säkert ovanligt men jag hör det ofta i samband med feminism. I det stora hela är det ju verkligen en icke-fråga tycker jag.

     Svara

     • Kattis

      |

      Jag rör mig i feministiska kretsar dagligen, både privat och på jobb och på internet. Ändå har jag aldrig stött på det fenomenet. Att man vill förvägra någon ett kön. Konstigt ändå att dom som väljer att stå utanför feminismen ser det så himla ofta..

 • E

  |

  åh tack och lov för detta inlägg!! Jag har aldrig egentligen varit så insatt i feminismen men ändå, såklart, haft ett hum om vad det innebär. Efter två år i restaurangbranschen känns det viktigare än någonsin då sexuella trakasserier är “vardagsmat” på barkvällarna. Så om folk frågar säger jag: jag är väll lite halft feminist.. minus allt det där extrema då.
  Jag blev så ledsen när jag läste blondinbellas inlägg för då kändes det som att jag var en av dom där extrem feministerna bara för att jag anser att jag inte vill bli behandlad på ett visst sätt på barkvällarna. Alltså fick det mig att kännas som att jag kanske inte borde bry mig? att jag ska sluta göra mig själv till ett “offer” ?

  Sen måste jag få säga att bara på min gymnasieskola är det fruktansvärt vilka skillnader det är på tex bygg programmet och restaurangprogrammet. På bygg FÅR dom alla sina kläder, hammrare osv.
  På restaurang lämnar vi in 300 kr för ett par skor vi ska ha i tre år. Lämnar vi tbx dom innan studenten får vi tillbaka pengarna.
  Kläderna lämnar vi in på tvätt hela tiden men absolut inget som är i våran ägo så att säga osv.
  Allt detta för att företag sponsrar byggprogrammet medan restaurang knappt har några sponsorer.
  Detta är inte heller ok tycker jag och jag borde få ha lika rätt att kämpa för jämnställdhet mellan kvinnor och män, som jämnställdhet mellan programmen på min skola. Det är konstigt hur ETT blogginlägg från blondinbella kan få mig att känna mig så nedtryckt som jag faktiskt gjorde. Fick mig att fundera jätte mycket över varför jag ifrågasätter så mycket som är orättvist (jag ifrågasätter alltid lärare, vrf det är si, vrf det är så, hur tänkte dom där osv) och att jag kanske borde skita i det. MEN jag har fått svar på så mycket ändå och jag vet att det slutgiltiga svaret ofta är: Livet är INTE rättvist.
  MEN man måste väll ändå få försöka att förändra det som går? Blondinbella kanske inte ville träffa alla dessa punkter som hon träffade på just mig MEN tankarna går ju längre och jag kan ju säga att jag kan sova gott inatt och fortsätta ifrågasätta och (försöka) förändra pga ditt inlägg!
  KRAM

  Svara

  • johanna

   |

   Men du, orättvisorna på din skola handlar inte om feminism… det handlar om att dom som går på byggprogrammet har bra företag bakom sej som backar upp dom. Tyvärr har inte ditt restaurang program det, men det är ju inte för att dom inte gillar kvinnor. Du har fått feminism helt bakomfoten.

   Svara

   • E

    |

    (vet inte om jag gör rätt här nu men)

    Självklart handlar inte skolans bygg/restaurang-problem om feminism! Jag drog det som en jämförelse, jag skrev ju: “Detta är inte heller ok tycker jag och jag borde få ha lika rätt att kämpa för jämnställdhet mellan kvinnor och män, som jämnställdhet mellan programmen på min skola.”

    Jag drog kanske iväg lite där och började skriva om annat men menade mest att Blondinbella fick mig att känna som att det var onödigt att kämpa för ett mer rättvist samhälle, vad det än handlade om.

    Svara

 • Zelal

  |

  Heja! :)))

  Svara

 • Malin

  |

  Håller absolut med! Att anta att alla muslimer är självmordsbombare och att alla feminister står på barrikaderna med håriga armhålor och vill förgöra männen är som att anta att hela svenska folket beter sig som AIK:s hejarklack..

  Den här okunskapen om att alla skulle vara radikalfeminister stör mig så. Det handlar inte om att förtrycka männen, det handlar om att kvinnan ska erkännas som människa och inte som en kön.

  Jag är rädd för synen på kvinnan idag. Jag är rädd för att mina småsyskon växer upp med starkare ideal än vad jag gjorde. Jag är orolig över vad denna sexualisering av kvinnor på tv och i media (instagram, facebook) kommer att betyda för mina småsyskon!

  Svara

 • Simone

  |

  TACK EGOINA!!!!!
  Kände precis samma sak när jag läste hennes inlägg.
  Tycker att det är skrämmande att människor har så negativ uppfattning och klankar ner på feminism som ideologi när de inte vet så mycket om det. Det finns tusen olika rörelser inom feminism precis som i vilken annan ideologi som helst som religioner tex. kristendom som har en gemensam grund som de bygger på. Med feminism är grundtanken att alla ska ha lika rättigheter, de som även avviker från normen ska ha bli hörda och inte trakasseras! När man säger att man inte gillar feminister är det samma sak som att säga jag gillar inte kristna, muslimer eller något annat. Det är helt absurt och man kan inte dra alla över en kam bara för att de tillhör samma ideologi!!
  Feminister kämpar för allas rättigheter, och den finns för alla! Jag är stolt över att säga att jag är feminist, man kan raka sig, inte raka sig, sminka inte sminka, det spelar ingen roll det sitter inte på utsidan! Vi har alla rätten till att bestämma över vår egna kroppar och vi ska bli bättre på att stötta varandra inte slå ner varandra!
  Nu känner jag att jag har fått ut lite aggressioner tack för mig! haha och kärlek till alla er o dig egoina <3

  Svara

 • Linda

  |

  Tack!

  Svara

 • Hanna

  |

  Himla bra skrivet! Skrev även jag ett inlägg rörande Isabellas uttrande. Är ju tråkigt när hennes ignorans går ut över så många och formar deras uppfattning och bild av “oss feminister”.

  Svara

 • mia

  |

  Har aldrig gillat Isabella eller sett henne som en förebild eftersom att hon helt enkelt inte är någon. Jag avskyr absolut inte henne men jag avskyr hennes sätt att slänga ut kommentarer och skriva inlägg om saker hon inte har nån jävla aning om.

  Känns även som hon i varje inlägg försöker säga ”så här är det, tyck som mig” och så skjuter hon sig själv i foten rätt ofta också.

  Säger att hon är emot mobbning då hon själv blivit utsatt för det och att ALLA är fina, oavsett hur man ser ut men sen sitter hon och klankar ner på norska ”fotbollsfruen” som är så smal (ja anorektiskt smal om man frågar Blondinbella). Ända tills den där stackars anorektikern började blogga på hennes portal, för då hade hon inte längre någonting emot henne, nej, nej… Suck.

  Sen ska (skulle?) man gärna trycka i sig bullar hit och dit utan att ha dåligt samvete, ”må bra över er själva tjejer” kan hon skriva för att följa upp det med 5 inlägg där och beskriver att idag har hon minsann tränat si och så många gånger och ett tag skrev hon i princip VARJE DAG; ”nu har jag 3 kg kvar sen väger jag som innan jag blev gravid” ”nu ska jag träna” ”nu kommer jag i mina gamla jeans”.

  Hon har även förändrats otroligt mycket sen hennes vidriga Odd kom in i bilden, undra vad han sitter och säger som får henne att förändra hela hennes psyke och alla fina tankar som hon förr hade om just tjejer och kvinnor.

  Spyr på personer som henne och blir så himla störd på denna människa. Ena veckan står hon för en sak och andra veckan för en annan. Hon ändrar sig stup i kvarten och kastar sten i glashus konstant.

  Att hon ens kallar sig för förebild och att andra faktiskt ser upp till henne är en gåta för mig…

  Svara

  • Camilla

   |

   Håller verkligen med dig. Jag mår dåligt av att folk ser upp till henne och hon ser allt så jävla svart och vitt. Hon tycker något, tills hon kan tjäna pengar på att tycka något annat . Nej, precis som du säger, det är en gåta att folk ser upp till henne enligt mig.
   Både min bästa kompis och min favoritbloggerska (alltså egoina) ser upp till BB men jag förstår det inte. Hos min kompis tror jag mest det handlar om hennes dröm att vara rik, men hon skulle ändå aldrig kasta ur sig så mycket fördummande åsikter som BB gör. Herregud alltså.

   Svara

 • Camilla

  |

  Så rätt. Tack Regina. <3

  Svara

 • Rebecka

  |

  Bli så himla glad när jag läser det här egoina, tycker precis samma efter att ha sett SVTs dokumäner om feminist och debatten. Innan visste jag knappt vad det var! Jag är också femenist och jag blev väldigt ledsen och förvirrad när jag läste blondinbellas inlägg, som lättpåverkad femtonåring är det inte lätt att veta vad som är rätt eller fel! Dessutom efter som jag gillar bellas blogg med! ( gillar din mer dock) kände dock när jag läste hennes inlägg där hon uttryckte sig om feminismen att det var helt fel det hon skrev! Jag älskar dig egoina och detta inlägg var ett av dom bästa jag läst i hela mitt liv!! Vi tycker typ lika om allt och jag älskar att du är en sån underbar bloggerska som står upp för dig själv och inte fokuserar på ytliga saker eller låtsas vara perfekt och alltid super lycklig! Din blogg är så fantastisk, då är en sån smart och modig bloggare! Jag håller verkligen med dig i ditt inlägg till 100% och har känt mig väldigt ledsen och förvirrad efter det Bella skrev, trodde inte hon var så inskränkt och ovetande, blev osäker och undrade.. Tack för att du skev detta inlägg och jag kommet sommna lycklig inatt! Sluta aldrig blogga Regina!

  Svara

  • Milla

   |

   Jag tycker det är sorgligt att Blondinbella int tänker längre än näsan räcker, hon sårar folk och påverkar folk utan att bry sig det minsta om det.
   Heja dig som kämpar att hitta en rätt väg när du är en vilsen tonåring och jag hoppas att du fortsätter tänka själv och läsa på, kunskap är viktigt! Var dock källkritisk också, allt man läser på alla sidor på nätet är inte sant, men det lär man sig såsmåningom. Hoppas du sov gott 😀

   Svara

 • Lina

  |

  HÄR har vi en äkta förebild. Fantastiskt bra skrivet. Egoina den fina!

  Svara

 • Greta

  |

  Är tyvärr för trött för att orka skriva en äkta hyllningstext men fyfan vad du rockar Egoina!!

  Svara

 • Ida

  |

  Kan inte göra annat än att hålla med alla andra, riktigt bra text och fantastiskt formulerat!

  Svara

 • Frida

  |

  JAAA!!! Så glad att andra bloggare lyfter frågan och ger en annan (och mer korrekt) syn på ämnet. Heja!

  Svara

 • Maja

  |

  Tack. Bästa blogginlägget jag läst på länge! Riktigt viktigt att stå upp för det här. Puss och kram till dig!

  Svara

 • Sara

  |

  Tack underbara du!

  Jag blir så orolig när jag läser blondinbellas inlägg, framförallt för att jag vet hur många unga tjejer som läser hennes blogg och kanske får en fel första bild av feminism. Att läsa på sig lite angående ämnet feminism är så viktigt för alla människor!

  Svara

 • frida

  |

  så bra skrivet! blev otroligt provocerad när jag såg blondinbellas inlägg, just för att hon är en så stor förebild för många och kanske egentligen är feminist (vill inte alla ha jämlikhet liksom?) och precis som du säger bara inte fått se rätt sida av det. Även om hon absolut har rätten att tycka som hon gör är det skönt att se dig skriva detta du som också har stor blogg, så att fler sidor framhävs. Grymt!

  Svara

 • Tuva Maja

  |

  Åh, tack! Jag är supermån om att få ordet hen att accepteras som det är i sin egentliga betydelse, det vill säga en ersättning för han/hon. Du har så rätt i det du skriver och jag blir glad att det tas upp!

  Sen tycker jag det är idiotiskt att beskylla ordet “hen” för att en mamma på söder uppfostrar sitt barn könlöst. Sånt går absolut att genomföra ändå, och jag tvivlar inte alls på att hon skulle gjort det oavsett om ordet hen förbjudits, bara uttryckt det på annat vis.

  Svara

 • Malin

  |

  Håller med dig i varje ord! Blondie verkar valt ståndpunkt innan hon haft en helt klar syn på somliga ord. Men alla tycker ju olika o är det hennes åsikt så fine. Men känns skönt att somliga andra har samma syn som mig och dig!

  Svara

 • Madelen

  |

  Heja!!
  Och håller helt med i hen, också sjukt skönt att kunna spara ord i rapporter när man kan använda hen istället för hon eller han 😉

  Svara

 • Maria

  |

  Helt fantastiskt bra skrivet! Så glad för att du skrev det här inlägget, jag höll just på att tappa hoppet om mänskligheten. Tack! <3

  Svara

 • Lovisa

  |

  Heja dig Regina!!
  Fler som dig behövs i samhället!

  Svara

 • A

  |

  Så jäkla bra skrivet! Jag har följt den här debatten med stort intresse och jag har själv kommit till mer insikt.
  Det känns mest som att BB raggar trafik nu och då väljer att slänga ut ett så dumt och framför allt otacksamt inlägg.

  Svara

 • marika

  |

  exakt så vill jag säga te alla! taaaaack. du är bäst <3

  Svara

 • Jessica

  |

  Bravo Regina!

  Svara

 • Anna

  |

  Hen är ett ord jag aldrig använt och kommer aldrig göra. Säger “hon eller han” istället och har alltid gjort. 🙂

  Svara

  • Eva

   |

   Vilken tur att det är helt frivilligt att använda hen då.

   Svara

 • Emilia

  |

  Jag har, precis som du, alltid varit den som suttit o flinat hånfullt med ett “nej” som svar när folk frågat mig om jag är feminist. Har aldrig haft orken till att faktiskt läsa på om det, men efter att ha läst ditt inlägg så har jag nog fan också insett att lite feminist är jag allt. Varför ska det vara så dåligt? Varför skulle feminister vilja att enbart kvinnor ska ha det bra? Självklart ska kvinnor OCH män ha det LIKA bra. Det ska gälla samma sak som båda… Sen är väl inte jag världens mega feminist eftersom jag inte ens är insatt i det, men jag tror att om fler skulle sätta sig in i vad det verkligen är så skulle nog de flesta i dagens samhälle inse att de är feminister.

  Och angående dedär med “hen”. ÄNTLIGEN någon som faktisk tar upp heteronormen. Jag är inte den som använder ordet Hen ofta, men när det gäller relationer så brukar jag faktiskt göra det av anledningen att hälften av alla i min umängeskrets är bi. För att slippa det pinsamma “jag har flickvän, inte pojkvän” eller tvärt om så är väl Hen perfekt att använda! 😀

  Svara

 • iza

  |

  Jag avskyr ordet HEN! Just det ordet känns som om att det är sånna EXtrema feminister som har skapat för att göra män och kvinnor samma. Jag har alltid och kommer alltid att använda ordet Den. “Jaha vad sa den då?” Den, som i Personen den. Inte hon eller han, inte hen. Den människan, Den personen. Den som sa det, inte en samman bildning av han/hon. Han och Hon är två helt olika Människor och kommer Alltid att vara det. HEN är ett ord för en Sak utan kön. En sten. (Jajaja blablabla, den som är född utan kvinligt kön eller manligt, nä men Den är fortfarande en människa, tyvärr så utvecklades den aldrig färdigt i livmodern eller liknande, samma som de som föds med magsäcken utanför magen, det gör inte dem till en hen.)

  Svara

 • Angelica

  |

  Åh tack underbara du för detta inlägg! Även om jag inte följer Isabellas blogg dagligen så hamnade jag där idag och kände mig direkt illa till mods när jag läste det hon skrivit om feminism. Hon har ju verkligen fått det om bakfoten så det känns så jäkla bra att se dig skriva om detta! TACK! Känner att jag fick tillbaka lite hopp. Feminism är så otroligt viktigt! 🙂

  Svara

 • Ella

  |

  Tack! Du satte verkligen ord på mina tankar. Det vissa inte verkar förstå är att man faktiskt kan ha blondt långt hår och korta rosa klänningar, OCH vara feminist. Det handlar verkligen inte om att hata män! Jag älskar män, men jag är fortfarande feminist. Jag vill att alla ska värderas lika högt oavsett kön. Punkt slut. Och angående hen, så handlar det helt enkelt om att ha lite respekt. Jag definierar mig absolut som en kvinna, men om någon säger att den har en sambo, så frågar jag “vad heter hen” för att visa att jag verkligen inte bryr mig om det ör en tjej eller kille och för att personen framför mig inte ska känna sig beklämd. Jag hoppas att Isabella som är en så bra förebild i andra sammanhang, kan öppna sinnet lite och inse att i detta fall hat hon faktiskt inte rätt. All kärlek till dig egoina som skrivit så bra om detta, hoppas ditt inlägg sprids!

  Svara

 • Moa Carlsson

  |

  Detta är nog det absolut bästa jag läst på bra jävla länge! Jag är 21år och är inte direkt insatt men efter att jag läst detta inlägg så fattade jag precis att jag också är feminist.
  Brukar inte kommentera, men detta var fasiken värt att kommenteras! 🙂 kram på dig!

  Svara

 • Tula

  |

  Gud, tack för detta inlägg. Har muttrat för mig själv hela kvällen angående Blondinbellas syn på världen, feminism och hen.
  Jag har velat kommentera hennes inlägg men lagt band på mig själv då jag själv verkligen inte tycker om näthat osv. Så tack för detta inlägg, nu kan jag sova gott. Kram!

  Svara

 • Rebecca

  |

  woho, vad bra skrivet! heja egoina 😀

  “Jämställdhet är ingen åsikt, det är kunskap.”

  Svara

 • Rebecka

  |

  Det är så oerhört konstigt att det ska behövas, men uppenbarligen är det nödvändigt att klargöra vad feminism egentligen innebär, när till och med Blondinbella – en kvinna som jag förväntat mig skulle förstå något så viktigt och självklart – inte verkar göra det ens en gnutta.

  Tyvärr är det många som verkar välja att se på feminism på samma sätt som Isabella gör. Just därför är det viktigt att det finns kloka och pålästa skribenter som förklarar detta på ett tydligt sätt.

  Du är så bra!!!

  Svara

 • moa

  |

  FAN VILKET BRA INLÄGG EGOINA! Jag kan tyvärr inte säga att jag blir ledsen och besviken på hur Blondinbella ser på feminism eftersom jag inte läser hennes blogg. Jag blir istället (trots att det kanske är fel känsla) förbannad på hur hon uttrycker sig och hur hon ratar hela den feministiska kampen och alla som kämpar för den och för att hon är så fruktansvärt oallmänbildad och opåläst på den fronten. Blir däremot ledsen och besviken över att hon med sin stora blogg och framgång är så pass opåläst som hon är…

  Svara

 • F

  |

  Bra inlägg, enkelt förklarat, sympatiserar man inte med feminismen efter detta vet jag inte riktigt vad, hehe.
  Jag har stött på flera feminister som tydligt uttrycker besvikelse, frustration och ibland hat gentemot män, men oftast är det för att de är så sjukt jävla trötta och less på männens överlägsenhet i många sociala och politiska sammanhang. Jag har full förståelse för att man hatar sådant, det gör ju jag med! Men vissa kortar ned det till “jag är så jävla trött på alla privilegierade män de är inte välkomna hit osv” och det tycker jag är lite synd.
  Något som är så otroligt stort är ju okunskapen om feminism och sexism. Vi som läst på om ämnet ser ju såklart mer i vardagen som faktiskt är diskriminerande men så många andra ser inte det som är fel (de som inte är pålästa), och detta leder ju ibland till att vissa “stänger av” och idiotförklarar en person utan att faktiskt göra klart för vad som är rätt och fel. För grejen är ju att alla (tänker främst på killar) växer upp i vårt patriarkala samhälle och kanske utför ett beteende som formas utav detta, och beteendet ifrågasätts nästan aldrig. Åter igen, okunskapen är så stor.

  Allt det här låter säkert som en enda stor röra, men katt har gått och tänkt så mycket på feminism så det var skönt att skriva av sig lite.

  Svara

 • Klara

  |

  Åh vad du är bra! Så himla bra, och RÄTT skrivet. Bästa bästa egoina!

  Svara

 • Sandra

  |

  Su-per-bra inlägg Egoina! Tycker det är så synd att Isabella är så okunnig och väljer att sprida det såhär. Odd är nästan ännu värre, han är ju rent hånfull! Respektlöst, tycker jag.

  Vill bara komma med ett litet inlägg: hen är inte bara till för de tillfällen då en inte känner till könet. Det finns människor som definierar sig som hen (kanske främst transpersoner) och det är jätteviktigt att inte felköna och kalla dem hon eller han när det är hen som gäller. Men det tror jag att du har koll på redan! 🙂

  Jag finns på Twitter om någon vill vidarediskutera ämnet under namnet “en till feminist” 🙂

  Svara

 • Kajsa

  |

  Vi kan inte som unga tjejer tro att Bella har alla svaren heller. Varför går vi runt och tror att Bella har svar på allt? gör vi verkligen det? För mig låter det som att vi tror att Bella har kunskap om allt. Tydligen så har hon inte kunskap om allt. Hon kanske får det att låta så, men nej. Bella kan inte allt om allt. Så enkelt är det. Och om ordet feminism kan hon inte mycket.

  Tror inte någon vill hänga ut någon, tror bara att det blir så när hon uttrycker sig så klumpigt helt enkelt.

  Svara

 • Anna

  |

  Jag skulle vilja tillägga att den så kallade “extremfeminismsn” inte är feminism. Eftersom feminism går ut på jämställdhet oavsett kön är inte de feminister som hatar män riktiga feminister, utan något en kan kalla matriarkatist. Sen måste jag tillägga att jag aldrig stött på en sedan person och jag umgås med en stor krets människor som kallar sig feminister. Att kalla en matriakatist för feminist är lite som att kalla Kina kommunistiskt; det kanske är vad som står på papper, men i praktiken är landet mer höger än något land i västvärlden.
  Sen vill jag även påpeka att hen är ett pronomen som människor som inte identifierar sig som man eller kvinna kan använda. Det finns mer än två kön. Lika ofta som det föds ett barn som är ginger föds det en intersexuell person, och även om dessa människor ibland identifierar som man eller kvinna och inland inte finns det även en hel drös människor som är intergender. Att säga att debatten om hen är fånig och att ordet är onödigt är at kränkta dem och ta ifrån dem deras identiteten och rättigheter.

  Svara

 • L I L I J A

  |

  Yeeeeey, Egoina!
  SuperduperBRA att du, som har en så stor blogg, tar upp det här med feminismen (& hen) & förklarar det så enkelt & bra 🙂

  Svara

 • majas

  |

  Är inte jämställdist bättre än feminist då? Det finns inget utrymme för män i feminist. Är det inte t.ex orättvist att mamman får ensam vårdnad vid födseln av barnet automatiskt om man inte går in och ändrar? Att pojkar inte klarar av skolan nuförtiden och ligger ljusår efter flickor? Bryr sig en feminist ens om sådana saker? Jag är ingen ist men bryr mig om sådana saker då min son är pojke och min sambo också vill ha vårdnaden om vårt barn.

  Svara

  • sara

   |

   Nu kan jag ju inte tala för alla men för mig ingår i alla fall mäns rättigheter inom feminismen också. Att mäninte får vårdnaden över sina barn, eller har väldigt svårt att få rätt i vårdnadstvister kan också förklaras med att vi lever i ett patriarkat – något som ger män en extrem fördel men också en nackdel i många fall, bla de du nämner. Tänk dig att i ett patriarkat “ingår” det att kvinnor anses vara bättre på att ta hand om barn – se bara på kvinnors överrepresentation i tex förskoleyrket eller kanske föräldraledighet, för att se det rent konkret. Ett patriarkat reproducerar och skapar normer och föreställningar som dessa. Och iom att kvinnan ses som den som ska ta hand om barnen ses män som någon som inte kan detta, “det är kvinnogöra”. Eller att killar inte klarar sig lika bra k skolan; det har med att göra (enligt mig alltså!) med samhällets syn på hur pojkar ska bete sig. Genom en vilja att inte vilja leva i ett patriarkat kommer också många fördelar för män – iom att ett patriarkat upprätthåller stereptyper etc. Alla som inte passar in i mallen straffas på olika sätt – tex män som vill ta hand om sina barn (!). Så det påverkar alla negativt på många sätt. Och att vara feminist innebär alltså, för mig, att ocksp kämpa för mäns rättigheter. Vi borde heller inte låta diskussionen handla om vad det ska heta – namnet har en anledning som grundar sig i en lång historia och detta borde hyllas var dag.
   Nu blev det ett långt och kanske inte särskilt pedagogiskt inlägg men jag kände att jag ville dela med mig av vad jag tänker kring detta.

   Svara

  • E

   |

   Jag håller med om jämställdist!

   Och jag tänkte som du innan att det var knäppt att bara mamman automatiskt blev vårdnadshavare om man endast var sambo med sin partner – MEN å andra sidan så är det klart man måste anmäla detta efter barnet är fött för hur konstigt vore det inte om ens sambo automatiskt blev vårdnadshavare? Man kan ju bo med en kompis, ha inneboende eller vad som helst som inte är den andre föräldern 🙂 Det finns ju inte direkt ett samboregister så det finns ju inte ens något att utgå från.

   Svara

 • fanny

  |

  Här visar du dig verkligen från din allra bästa sida. Ett väldigt välskrivet inlägg. Du lyfter många av de viktigaste aspekterna inom feminismen på ett sätt som är lätt att förstå för de som inte har fått någon tydlig bild av vad det innebär att vara feminist. När någon ifrågasätter att jag är feminist brukar jag ställa motfrågan; Tycker du att alla människor är lika mycket värda? Om svaret är ja så är hen också feminist. Det finns så mycket okunskap kring begreppet, många har redan skapat sin bild av det och den är svår att förändra. Men inlägg av denna typ är utbildande. Kunskap ÄR makt. Bra Regina!

  Svara

 • Patricia

  |

  Tycker fortfarande att hen låter så konstigt i tal så istället säger jag den när jag inte vet könet

  För övrigt bodre man inte kalla radikalfeminister för feminister, det ger nog mycket onödig förvirring

  Svara

 • Finsk

  |

  Tycker det är otroligt intressant just med ordet hen. I finskan säger man “hän” och det är betydelsen för både han och hon. Det är påtal om att man borde hitta ett specifikt ord för de olika könen. Utan ifall man vill veta könet frågar man, annars förblir det neutralt. Fungerar som hen skulle göra i Sverige, och jag ser inget fel i hen eller att man säger “hän” i finskan.

  Svara

  • Finsk

   |

   Skulle såklart stå, det är INTE på tal om att…

   Svara

 • Svorskan

  |

  God morgon, jenta mi! Som vanligt är du klok och alldeles underbar och gör mamma otroligt stolt.

  Svara

 • majas

  |

  Att hen är enklae att säga om man inte vet kön kan jag hålla med om men att inte låta sott barn veta om det är en hon eller han är ju bara misshandel. Vi har olika kön, testostero och östrogen och att veta om om man är pojke eller flicka är viktigt för ett barn i sökandet efter identitet. Jag har en extremt feminin pojke och har aldrig försökt ändra honom och göra honom mer manlig, han är trygg i sin identitet men om jag inte hade berättat för honom om han var en tjej eller kille så vet jag inte hur det gått. Och vad händer med de hens som råkar ha snopp men vill föda barn? Hur förklarar man att bara tjejer kan det? Om tjejer inte finns och alla heter hen. Dåligt exrmpel men ändå. Vad tycker du om hen i denna bemärkelse?

  Svara

  • Kattis

   |

   Men på riktigt. “Hen i den bemärkelsen” är inget problem. Om det finns någon som tycker att man ska förvägra barn deras biologiska kön så är hen (!) i ett extremt underläge. Den absoluta majoriteten av henförespråkarna ser ordet som ett komplement till hon och han, och som ett välkommet personligt pronomen för de vars könsidentitet inte passar in under varken hon eller han.

   Sluta göra problem där det inte finns problem.

   “Ja jag tycker iofs att grön är ett ganska bra ord när man ska beskriva gräs, men jag tycker INTE om dom som använder det för att beskriva enbenta hästar!!!”

   Svara

 • Sonja

  |

  Åhhh VILKET GRYMT INLÄGG! Många andra UNDERBARA (!!!) bloggare som skriver om feminism skriver lite för svårt tycker jag, för att de som är nybörjare ska förstå och det är ju just dom vi vill åt i det här fallet. Men ditt är grundläggande och mycket förklarande, tack tack!

  Svara

 • Ellinor

  |

  Tack tack Egoina! Du skrev precis det jag skulle kunnat skriva.

  Speciellt ordet hen. Så fort jag har nämnt det så blir många väldigt negativa innan jag hinner förklara varför jag tycker att det är bra.

  Som till exempel, i mitt jobb bokar jag ofta tekniker till kunder. Då skulle hen passa sjukt bra. För jag skriver nu teknikern kommer. Men om jag pratar med kunden så blir det ofta han (förutfattade meningar att det är en manlig tekniker helt enkelt).

  Toppeninlägg!

  Svara

 • Lina

  |

  Alltså Egoinaaaaa jag älskar dig så mycket, vad du säger är så himla viktigt!!

  Svara

 • Hannah

  |

  Tack Egoina, mitt i prick! Det är så många som missförstår feminism just för att det bygger på ordet feminint istället för maskulint. Förr var det kvinnor som behövde lyftas fram till 100% för jämställdhet. Idag är det dock viktigt att se det från alla håll. Det ska vara lika självklart att en kvinna är läkare som att en man kan vara förskollärare precis som du säger.
  Tycker att Isabella som är så liberal borde förstå vikten av att alla också ska få identifiera sig så som de känner. Vare sig det är hon, han eller hen!
  Tack för att du belyste ämnet så rätt och förlåt för min otroligt svamliga kommentar!

  Svara

 • Johanna

  |

  Jaaa! Så bra!! Tack för detta inlägg! Du är grym!!
  Tack, tack!!

  Svara

 • Agnes

  |

  Tack för det här inlägget!

  Svara

 • anne

  |

  Tack för att du skrev detta!

  Svara

 • Natalie

  |

  Du är så jävla grym! Tack för det här inlägget!

  Svara

 • Vendela

  |

  Om folk säger att de hellre säger: vad hette han eller hon? istället för hen, fine. Men när man säger att man aldrig i hela sitt liv tänker använda hen blir jag ledsen, för det finns personer som vill bli refererade till som hen, eftersom de helt enkelt inte upplever sig ha ett bestämt kön. Hur kan man inte respektera detta?

  Svara

  • Camilla Lövgren

   |

   mitt i prick. håller med fullt. förstår inte hur vissa tänker med det där.

   Svara

 • lisa

  |

  jättebra skrivet, exakt hur jag ser på feminismen as well och kunde inte uttryckt det bättre!

  Svara

 • Caroline

  |

  Bra skrivet! Jag blev själv ganska förvånad över isabellas inlägg och att så många höll med henne i kommentarerna. En sak jag tänkt en del på är skillnaden i löner för olika slags arbeten. Exempelvis tjänar politiker mycket för att det förr var ett yrke för mannen medan vårdarbetare tjänare lite eftersom det varit ett kvinnoyrke. Hemskt att man fortfarande ska behöva vara nöjd med 22.000 i lön som sjuksköterska efter 3 års högskolestudier!

  Svara

 • Bea

  |

  UNDERBART ATT SE! Om man ser på komentarerna ser man även att du har ett gäng riktigt bra läsare. Kram på dig din goe jävel!

  Svara

 • Karolina

  |

  som du säger så har ju Isabella förmodligen stängt av helt, vilket är så så SYND för om hon läste detta skulle hon ju aldrig kunna frånsäga sig hela feminismen. TACK för ett grymt inlägg, inte för att du säger emot Isabella, för för mig är det helt oväsentligt, men för att JUST DU kan ha påverkat unga tjejer och killar med dina ord. Jag hoppas verkligen innerligt att de väljer att läsa det här inlägget istället, och inse att en feminism inte är någon aggressiv, hatade varelse, utan en vettig människa.

  Svara

 • Emilia

  |

  Jag är själv feminist och håller med om det du skriver. Men någonstans kan jag tycka att allt detta har blivit för stort. Nu blir Isabella “uthängd” (lite överdrivet men kommer ej på ett bättre ord) överallt med storebrorsattityd, d.v.s “Du tycker fel, tyck så här”. Jag tycker hon blir lite idiotförklarad och DET tycker jag är fel. För lika mycket som alla ska ha rätt till lika villkor, ska alla ha rätt till sin egen åsikt. Detta är uppenbarligen hennes, kan inte alla bara respektera detta då? Och din rubrik “några ord om feminism” är lite missvisande. Du skriver att det inte är riktat mot Isabella, men ändå nämner du henne flera gånger i texten. Jag tycker du kunde ha utelämnat henne och bara skrivit ett rent inlägg om själva feminismen, inte om Isabellas åsikter.

  Tack för ordet.

  Svara

  • Camilla Lövgren

   |

   vill inte vara dryg, men man kanske förtjänar att bli idiotförklarad om man beter sig som en idiot och uttrycker sig om saker man uppenbart inte har en aning om vad det handlar om ? Men för att förklara varför detta sker, på ett bättre sätt:
   Som sagt. man får konsekvenser för sitt handlande, alltid. Hon får gärna ha sin åsikt och det är inget som nån skrivit att hon inte får ha (vad jag har sett), däremot försöker förmodligen folk förändra hennes åsikt eftersom de uppenbart märker att hon inte försökt söka fakta utan utgår bara från sina egna tankar och inget annat, detta kallas inte “idiotförklara och inte låta någon ha sin åsikt i fred” det kallas “utbilda och försöka förklara” (DVS om man nu gör det på ett shysst sätt och inte skriver DU ÄR DUM I HUVUDET, LÄS OM OCH BYT ÅSIKT!”) men det gör bl.a inte Egoina här, anser jag. Hon skriver välförklarande, pedagogiskt och inte nedtryckande om den andra partern (BB i detta fall)
   och förövrigt, på tal om att inte tala nedvärderande eller idiotförklara någon på grund av åsikt, kolla hennes mans inlägg om feminism, det känns lite nedlåtande

   Svara

 • hl

  |

  men åh du är så bra!

  Svara

 • Stina

  |

  Åh du är bäst alltså.

  Svara

 • Mli

  |

  Fick såna obehagskänslor av Isabellas inlägg. Precis som du säger, hur kan någon man sett upp till visa sig vara så inskränkt? Och att hon som en av Sveriges största bloggare lägger upp sådana åsikter? Jag tror att hon till viss del vill provocera, vilket hon lyckas väldigt bra med, men att hon ger sina unga läsare (som kanske inte riktigt vetat vad feminism är) en sådan felaktig bild… Det är bara fruktansvärt. Fy.

  Svara

 • Camilla

  |

  Underbart!!!

  Svara

 • Mli

  |

  Förresten, ni som har facebook: Gå med i världens bästa (feministiska) grupp, man lär sig helt gaaalet mycket!! Den heter “Varför apor aldrig bär rosa klänning” <3

  Svara

 • Mikaela

  |

  Mycket bra skrivet, välstrukturerat och välformulerat! Kunskap, oavsett ämne, är så viktigt!

  Svara

 • Jenny

  |

  Sjukt bra skrivet :)Kändes som att du tog orden ur munnen på mig! Håller med dig i allt du skriver.

  Svara

 • Emmeli

  |

  Det kanske är lätt för en rik kvinna med ständigt sällskap och lyxen att ta taxi överallt att säga att feminismen är skit. När hen kan betala sig runt för att få som hen vill, när en annan åker hem tidigare från vänner för att en inte är super entusiastisk över att gå hem i mörkret. Att kvinnor ständigt ska gå rädda över att bli våldtagna och veta att det kvittar om hela världen ser på och det finns tusen vittnen, för att i slutändan så är det min kjol som gick lite över knäet som orsakade våldtäkten. Så feminismen behövs ej? Så länge som kvinnor går rädda, så länge som det är skamligt när en man har på sig kvinnokläder, så länge som det är “omanligt” av killar att gråta, så länge som mitt kön “begränsar” mig så behövs feminism. Jag är stolt över att vara feminism och jag blir så glad över att DU Egoina tar upp det, istället för att tiga i det tysta. Du växte i mina ögon nu. Kram kram

  Svara

 • Ellen

  |

  Åh, TACK Egoina! Blir så otroligt ledsen av att läsa Bellas inlägg och tänka på alla de tjejer som läser henne och inte vet mer om saken. Himla vettigt, lättillgängligt och nyanserat skrivet av dig!

  Svara

 • Milla

  |

  Härligt med någon som har vettiga åsikter! Sjukt bra skrivet 🙂

  Svara

 • Anonym

  |

  Tack!! Äntligen någon som skriver något vettigt om den punkten!! Håller med dig på alla punkter!

  Svara

 • Julia

  |

  Åh jag håller med dig till 1000100010101% (om det fanns mer än 100). Herregud vad arg Isabella gör mig när det som du skrivit ovanför är så ENKELT att förstå. För fan. Tack för att du skrev en så bra text som kan upplysa fler. ÄLSKAR DIG FÖR DET.

  Svara

 • julia

  |

  Har jag sagt att du är fantastisk? Äntligen en storbloggare som tar upp den här frågan och som faktiskt har sunda värderingar. Du är en mycket vettig människa Egoina!

  Svara

 • Hanna

  |

  Heja! Klokast i stan som vanligt.

  Svara

 • Jackie

  |

  Jag tycker du skriver bra och din beskrivning av feminismen verkar vara något jag kan stå för. Tyvärr är det inte den bild media ger. Jag har alltid tyckt att betydelsen av feminism är luddig, är den manshatande, ser kvinnor som offer, inkvotering av kvinnor, ja sånt jag inte kan stödja men media visar just den bilden av feminism. Din fina beskrivning ser jag inte nånstans! Den är i minoritet i media enligt mina erfarenheter! Jag tänker ändå inte kalla mig feminist, för ni har så dåligt rykte, men kämpa på och sprid denna bild så kanske jag kan åtminstone kalla mig jämställdist nån gång i framtiden, det är mer neutralt. Så jag är väl också trångsynt, fördomsfull och inskränkt, som typ alla jag känner också är isåfall.

  Svara

  • Kattis

   |

   Ja, du är inskränkt och fördomsfull. Går du alltid på vad “media” säger istället för att skapa dig en egen åsikt baserad på verkligheten?

   Svara

   • Jackie

    |

    Det är så ledsamt att det är så hårda ord jämt, men jaja, självklart har jag diskuterat feminism med vänner, bekanta, familjemedlemmar.. Ingen vill kalla sig feminist. Jag kanske umgås med såna/dras till såna som ser dagens feminism på samma sätt som jag, och så det jag läser i tidningar och ser på TV ger mig min samlade åsikt. Vi umgås i olika kretsar du och jag. I min värld hör jag aldrig ordet hen eller att kvinnors lön borde magiskt öka, etc. I min värld är MINA åsikter i majoritet medan i din krets är dina åsikter i majoritet.
    Jag kanske inte får ha en åsikt eftersom jag inte är påläst. Isåfall kanske jag bara får ha åsikt om det jag är utbildad i/väl påläst om? Då får varken du eller jag säga så mycket alls. Då är både du och jag inskränkt och fördomsfull om alla ämnen vi inte är djupt insatta i. Varför är min åsikt fel och din rätt? DET om något är inskränkt! Vad hände med feministen som ska stötta alla tjejer oavsett åsikter?

    Svara

    • Kattis

     |

     Jag använde väl inte hårdare ord än du själv gjorde? Jag bara svarade att ja, du är det du skriver att du är. Hur kan det då vara jag som använder hårda ord?

     Jag umgås inte heller i kretsar som tror att kvinnors lön “magiskt” ska öka. Jag umgås i kretsar där man kämpar för kvinnors rätt till lika lön. Feminister du vet..

     ..och vi kämpar för dig med. Oavsett hur fördomsfull du är. Och oavsett vilka åsikter du har. Men DET innebär inte att du får stå oemotsagd när du uttrycker dig märkligt. Att vara tjej ger en inget frikort liksom.

     Svara

     • Jackie

      |

      Ni är långt ifrån en enad front och alldeles för spretiga i era åsikter och när jag läser kommentarer bb fått så är nivån väldigt låg. Gissa varför jag inte vill kalla mig feminist? Det Egoina skriver är en jättefin bild av feminism och om det var det jag såg i samhället, då kan jag kalla mig för jämställdist iaf. Hur exakt strider du i vardagen för mig och mina rättigheter? Jag lever nog mer enligt feminismen än vad de flesta gör, fast mina “feministiska” val sker nog på ett omedvetet plan.

     • Kattis

      |

      Vi är “spretiga” för att vi är enskilda individer, med egna bagage och erfarenheter. Det innebär inte att vi inte är enade. Jag vet inte vad man skrivit till BB, och jag tar heller inget ansvar för vad andra har skrivit. Men helt ärligt – om “låg nivå” är det du ser inom feminismen så tycker jag att du ska lyfta blicken. Feminism pågår överallt, och inte bara i en infekterad debatt i en blogg.

 • Amanda

  |

  Jag tycker att feminism är viktigt inte bara på grund av alla anledningar du skrev, men också våldskulturen och sexkulturen vi lever i idag. En person (ofta kvinna) blir våldtagen. Det var hennes fel. Hon var för full, klädde sig utmanande eller något liknande. Isablla förespråkar ju även att vi ska vara nöjda med oss själva, se ut hur vi vill, det är inte den norm samhället förespråkar. Jag själv är större än storlek 38, men tycker att jag är fin ändå. Det betyder inte att jag inte får blickar, kommentarer och på andra sätt får uppleva fördomar på grund av mitt utseende. Jag är hälsosam, tränar och äter rätt, men det räknas inte. Jag passar inte in i mallen. Femenism är viktigt för att vi kvinnor (och män för den delen) ska ha rätt till sin egen kropp. Till sin egen identitet och inte bli behandlad fördomsfullt på grund av sitt utseende, sexuella läggning eller kön. Isabella verkar inte ha förstått detta koncept då hon tror att alla feminister är manshatare. Jag hatar ingen, absolut inte män. Jag vill bara ha samma rätt till min kropp, min identitet, som en man. Inget annat.

  Svara

 • Shara

  |

  Vad glad jag blir av att läsa detta Regina. Jag, precis som du blev otroligt besviken efter Isabellas inlägg. Visst så kanske jag inte håller med henne till 100% (knappt alls för den delen) i hennes övriga värderingar, men detta var bara för mycket. Tycker det är otroligt bra att du med samma målgrupp vågar informera och rätta Isabellas uttalanden.

  Svara

 • Klara

  |

  Åh, vad bra! Du är medveten och respektfull i ditt upplägg, det är dina tankar. Det gör inte BB. TACK för att du vågar skriva om detta.

  Svara

 • Marielle

  |

  Egoina, jag är egentligen ingen bloggläsare, jag är en sådan som spanar lite på skvallerbloggarna då och då när man har tråkigt på pendeln eller så, men efter att ha läst ovanstående inlägg så måste jag bara säga~
  DU ÄR EN SÅDAN SJUKT GO MÄNNISKA! Snälla, sluta aldrig blogga!

  Svara

 • Jessica

  |

  HALLELUJAH!! Äntligen något riktigt klockrent att referera till i denna debatt, blir så OTROLIGT leds på folk som säger att de inte är feminister för samma anledning som Blondinbella. Och så kommer du. Tack för att du skriver bra och för att du är en sådan fantastisk förebild! 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Väldigt bra skrivet och jag håller med i allt du säger, min egen bild av feminism kom som för dig just när jag (på universitetet) började läsa på.
  Jag arbetar som gymnasielärare (ma/fy) och trots att jg är 24år är jag sjukt bra på det. Enligt eleverna bästa läraren. En gång var det en elev som vid flertal tillfällen grabbade tag om min rumpa (“den är nice!!!” Var hans kommentar) varpå jag givetvis går till rektorn och berättar detta. Hens respons är “jaa… Men du kan ju tänka på att inte ha så tighta jeans. Och inte ha rumpan mot eleverna”. Att vara lärare och samtidigt ha en rumpa är alltså en försvårande faktor. Har otroligt svårt att se att samma sak skulle hänt om ngn grabbade pungen på en manlig lärare – inte skulle han behövt dra in pungen varje gång han går förbi elever. Men jah borde ju ta det spm en komplimang. Att jag dessutom tjänar 1000kr mindre i månaden, trots mer erfarenhet och en examen, än min nyanställde manliga kollega, gör att blondinbellas kommentar “Sverige är jämställt och feministerna kan åka ut härifrån” (ish) gör mig så förbannad att det gör ont.
  Det ÄR jobbigt att vara feminist. För du ser problem i samhällsstrukturen so. Är STORA pch JOBBIGA, men som likväl behöver ändras. Antingen väljer man att se det och riskerar att klassas som en rabiat feminist, eller så väljer man den lätta vägen som många män, tyvärr gör, men även böondinbella. För att det är lättare.

  Svara

 • H

  |

  Tack <3

  Svara

 • Sarah

  |

  Vet inte om min förra kommentar kom fram, skriver från mobilen och mitt i allt skickades jag vidare till någon reklamsida? Aja, allt jag egentligen ville säga är; tack tack tack för att du skrev det här. Otroligt viktigt är det.

  Svara

 • emma

  |

  Du är ju bara för fantastisk!!!

  Svara

 • Johanna

  |

  jag håller med Isabella om vartenda ord. Är barnmisshandel att neka barnen rätten till ett kön framförallt och nej, hen är inget rijtigt ord. Och jag tycker inte heller det är fel att säga “framtida flickvän” Och slutligen. Feminismen handlar numera tyvärr mer om att kvotera in kvinnor trots att de inte har kompetens och att visa sig topless i badhus. Och det vill inte jag stödja.

  Svara

  • Camilla Lövgren

   |

   Så för att nån brud på söder som BB känner, behandlar sitt barn så (vill ej sätta kön), så är det helt plötsligt definitionen av ordet hen? Låt mig få skratta. Är hon typ ny stadsminister och hennes ord är lag?
   Herregud läs på med dig människa. Ordet hen uppkom inte för att hennes polare på söder fick för sig det, ordet hen uppkom för en anledning: det behövdes ett nytt ord i svenskan som beskrev det vi inte hade ett ord på förut.
   Och jag tycker int heller att det var fel med framtida flickvän uttrycket, det är något som man säger och det är tyvärr så man ser samhället men det är PRECIS det som är problemet. Vi är SÅÅ vana vid att bete oss på ett sätt, att skratta åt ett visst sexistiskt skämt utan att tänka igenom innebörden. BB hade inte haft problem om gillis blev bög, det är bara att normen säger att han inte ska vara det, vilket är fel. Låt ungen välja själv förfan.
   Och slutligen, nej, feminismen handlar inte alls om det, läs på igen.

   Svara

 • Ida

  |

  Åh kloka, kloka, Egoina! <3

  Svara

 • Sara

  |

  Vilket bra inlägg. Det är så härligt för att för varje hatiskt/ointelligenta inlägg mot feminism så produceras 100 stycken intelligenta för. Älskar det! ALLA vinner på feminism. Alla.

  Svara

 • Emma

  |

  Hen är också vissa människors pronomen, människor som inte vill definiera sig som något av könen eller som båda. Det är därmed inte endast inte ett sätt att använda då en inte vet könet eller då det inte har någon betydelse.

  Svara

 • nic

  |

  tack kloka underbara du!<3

  Svara

 • Nikki

  |

  Jag blir snarare lite arg på de som kallar sig feminister och kämpar för att alla ska ha lika rättigheter – där rättigheten att få ha egna åsikter borde vara högst aktuell – för att sedan hoppa på någon som uttryckt en åsikt de inte håller med om. Men, jag funderade faktiskt på det här om dagen, att feminism misstolkas när de som hamnar i media, som Nour el Refai, är de som är mest extrema. Jag tänker varken säga bu eller bä, blondinbella har rätt till den åsikt hon framfört, precis som alla andra som har kommenterat hennes inlägg.
  Och ordet hens grundtanke är att ersätta ordet han eller hon, att precis som beskrivet användas i de fall man inte vet könet. Tyvärr finns det förskolor som kör på tanken att de inte får förekomma någonting som definierar barnens kön, och då är det fritt fram att säga hen till de som man vet är tjejer eller killar. Dessutom kan de använda ordet person, vilket jag tycker är helt fel då man berövar människan all personlighet och individualitet. Jag såg inte direkt problemet med det hela tidigare.

  Svara

  • E

   |

   “– där rättigheten att få ha egna åsikter borde vara högst aktuell – ”

   Jag håller med! Det är skrämmande!

   Svara

   • mill

    |

    vad jag hittat bland kommentarer så har jag int sett någon som skrivit att hon inte bör få uttrycka sin åsikt eller liknande? hur menar ni?

    Svara

    • E

     |

     Det finns dels bland kommentarerna här och framförallt till inlägget på blondinbella.se. Folk dumförklarar henne, förstår inte “hur hon kan vara så korkad och trångsynt”, hon “borde läsa på innan hon uttalar sig” osv. Även den allra första kommentaren till detta inlägg (med Egoinas svar) tar upp problemet.

     Dessvärre inte särskilt svårt att hitta hatiska kommentarer och som dessutom vill beröva henne rätten till yttrandefrihet.

     Det är bara så tråkigt att folk tycker att “hon om någon borde kalla sig feminist” – enligt vem? Man får väl kalla sig vad man vill eller inte. Det finns nog väldigt få i Sverige idag som inte skulle vara för jämställdhet, och det är ju ändå det viktigaste.

     Svara

 • Johanna

  |

  TACK!! Jag kunde inte hålla med dig mer!! Har själv läst Blondinbellas blogg under flera år och trots att vi inte har samma åsikter om allt tycker jag ändå att hon står för sunda ideal, främst mat- och träningsmässigt. Men detta fick mig att tappa hakan. Hur man så fullständigt kan missuppfatta syftet med feminism är helt obegripligt. Jag trodde vi gått ifrån den här stereotypen att alla feminister är arga, orakade, högljudda kvinnor som bara vrålar om manshat? Det handlar inte om att radera ett kön med ordet “hen” och det handlar inte om att kvinnor är BÄTTRE. Det handlar om att kvinnor är människor och har rätt att gå hem om kvällarna utan att vara rädda för att vara en “sexuell trigger” för en man som går förbi och det handlar om att få betalt lika mycket som män inom samma yrkesnivå och det handlar om så mycket mer. SÅ./ Stolt feminist!!!

  Svara

 • 19 ÅR, TVÅBARNSMOR & GIFT.

  |

  Jag vet inte, men jag tycker att allt detta tjat om feminist börjat bli så himla uttjatat. Det behövs kanske en paus och att man andas för att landa i den värld vi lever i, vi lever faktiskt i en bra värld som vi ska vara glada över.

  Vi kan kanske istället fokusera på det positiva mer än det negativa, vi är väldigt bestämda på att vara kvar på det negativa i Sverige. Men tänk istället på vilka chanser och möhjligheter vi har i vårt land..

  Svara

  • Kattis

   |

   Visst, i jämförelse med andra länder är Sverige ganska jämställt. Men varför ska vi nöja oss med det? Jag undrar, på riktigt, varför vi ska nöja oss med att till exempel tjäna sämre och inte ha rätt till våra egna kroppar?

   Ta en paus, du. Jag fortsätter kämpa för dig, mig, min syster och min mamma. Samtidigt som jag i hjärtat tackar min mormor för att hon aldrig pausade.

   Svara

 • Ellinor

  |

  Du är så jäkla vettig!! Jag håller verkligen med dig! Jag läste Blondinbellas blogg innan men slutade, just för att hon har de åsikter hon har. Hurra för dig!

  Svara

 • Anna Katana

  |

  Så bra skrivet!
  Hoppas alla som läst BB:s inlägg tar och läser detta och förstår vad feminism är.

  Svara

 • Sara

  |

  Bra skrivet Regina! Du försvarar en VÄLDIGT viktig fråga utan att för den saken klanka ner på Blondinbella – proffsigt!

  Svara

 • Caroline

  |

  Egoina for president! Så jävla viktigt, så jävla bra!

  Svara

 • Felicia

  |

  Tack!! Ett riktigt bra svar. Det känns ibland så nedslående att det är så svårt att påverka någon som så starka antifeministiska idéer, det är som att tala med en vägg typ. Jag tror knappt att Blondinbella kommer läsa och ta in detta, men som du säger – texten öppnar kanske ögonen på någon annan!! Heja! 🙂

  Svara

 • Sanna

  |

  Bra att du tar upp det och bryter ner det hela.
  Ämnet ÄR jätteviktigt men jag tror att Isabella lessnat på hela “feminist”biten och även på ordet i sig då många tenderar till att ta det hela lite för långt när de ser att hon inte tycker “likadant”.
  Jag är feminist, men jag ser mig ännu hellre som humanist. Alla måste få lov att sätta egna namn och ord på sin inställning till världen och en humanist för mig utesluter ingen utan står för lika värde, varken mer eller mindre.
  Ordet “feminist” har fått en dålig klang pga många extrema och väldigt arga personer, det är svårt att få unga människor att se förbi det.
  Så, jag väljer att kalla mig humanist istället för feminist.
  Älska världen, hata ingen.
  <3

  Svara

  • Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

   |

   Nej feminism har inte fått en dålig klang för att många av oss är arga. Feminism har ALLTID haft en ”dålig klang”. I alla tider. I alla tider har feminister avfärdats som bråkiga, arga, rabiata, jobbiga, skrika manshatare. I ALLA TIDER. feminism har en dålig klang för att feminismen ifrågasätter männens makt och position.

   Svara

 • Lulle

  |

  Gooooo Regina !!

  Svara

 • Emma

  |

  Tack!!

  Svara

 • Freja

  |

  Hej verkligen ett jättebra inlägg ! Jag vill bara säga en sak om hen. Så många väljer idag att uttala sig om hen både offentliga och icke offentliga personer ofta är folk negativa och menar på att hen är fult och inte behövs , lika ofta är dessa personer som identifierar sig fullt ut som man eller kvinna och det är klart att inte dom känner ett behov av hen. Men alla dom som inte känner sig riktigt hemma i något av de klassiska könen man eller kvinna dom har ett behov av hen. DÄRFÖR tycker ja att man egentligen inte har någon rätt att säga nej till hen, för vi som är helt nöjda med man och kvinna för oss spelar inte hen särskilt stor roll egentligen så kan vi inte bara acceptera hen så alla kan känna sig hemma i ett kön det borde vara helt självklart! Hoppas ni förstår hur jag menar.

  Svara

 • Fridah

  |

  Sjukt jäkla bra skrivet!!

  Svara

 • Alma

  |

  Jag blir så himla glad när jag läser detta och inser att det fortfarande finns vettiga människor på denna jord!

  Svara

 • Camilla

  |

  Men vad bra skrivet!!! Heja 🙂

  Svara

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian

  |

  Jättebra att du tar ställning och skriver om det här!
  Nu har jag inte läst alla kommentarer så jag kanske upprepar något som redan har skrivits, men om jag får lägga till lite:
  – man behöver som du säger inte vara “extrem” feminist, men det är heller inget fel på att vara det. (Det tycker du säker inte heller, men vill ändå skriva det).
  – alla feminister är inte arga och håriga, men vissa är det och det är helt okej. (Det håller du säkert också med om, men det är ändå viktigt att förtydliga).
  – “hen” är även viktigt för människor som faktiskt inte har eller vill identifiera sig med ett kön.

  Återigen, bra att du som stor bloggare vågar ta ställning i frågan och skriva om feminism. Det är jätteviktigt! Kram!

  Svara

  • rabiat feminist och extremvänster

   |

   this. man MÅSTE få vara arg som kvinna, det finns hundra och åter hundra anledningar till att vara det. ingen revolution har genomförts genom att be snällt och vänta på sin tur. att inom rörelsen peka på “bra och dåliga” feminister är sjukt kontraproduktivt och reproducerar nidbilder som sedan sprids utanför rörelsen.

   Svara

 • Lady Dahmer / postpatriarkal feministfitta

  |

  Jag tycker det är lite synd att många av oss benämns som just ”lättstötta och arga” eller att man menar att vi skriker högt. Vi är inte lättstötta. Arga? JA VI ÄR SKITFÖRBANNADE! Är inte ni andra det? Blir ni inte förbannade när ni läser om kvinnor som våldtas och männen som går fria? Blir ni inte förbannade när ni tänker på att ni kommer tjäna mindre än era kolleger? Blir ni inte förbannade när ni tänker på att kvinnor är fredlösa och rädda och utsatta? Blir ni inte förbannade när ni tänker på att kvinnors utseenden alltid ska recenseras och bedömas och att hur vi än gör så gör vi fel?

  Att man är arg och ”skriker högt” när man utsätts för förtryck är inte en överreaktion eller nåt konstigt. Tvärtom är det en sund reaktion.

  Svara

  • johanna

   |

   -“Blir ni inte förbannade när ni läser om kvinnor som våldtas och männen som går fria? ”
   Det handlar inte om feminism, det handlar om att Sveriges rättsystem är för mesigt.

   -“Blir ni inte förbannade när ni tänker på att ni kommer tjäna mindre än era kolleger? ”
   Enligt vilka källor går du efter? Män, enligt deras natur, har högre chans att ta mer riskfyllda och farliga och tunga jobb.
   Kvinnor, dras mot mer mjuka lugna jobb. Vilket ligger i deras natur. Sedan finns det undantag självklart. Min make är konstnär och det är varken tungt eller riskfyllt, men har har många kvinnor som tjänar mer än honom på sitt företag. Kom att tänka på det, nästan alla “över” honom i företagen är kvinnor.
   Källorna folk går efter är många gånger snedvridna. Det är många olika faktorer som spelar in när det gäller att kolla vem som tjänar mest.

   -“Blir ni inte förbannade när ni tänker på att kvinnor är fredlösa och rädda och utsatta? ”
   Ehh, what? Igen, kom inte och ge en bild av kvinnor som offer och svaga! Det är feminister som ger denna bilden. Kvinnor är starka och har många fördelar i sin natur som inte män har.

   -“Blir ni inte förbannade när ni tänker på att kvinnors utseenden alltid ska recenseras och bedömas och att hur vi än gör så gör vi fel?”
   Feminister verkar bara se när kvinnor är lättklädda i reklamer, men jag ser precis lika många killar också. Sedan när det gäller “American Apparel” var det ett undantag, ialalfall i mina ögon. Har aldrig sett något liknande och det var definitivt kvinnofönedrande. Men det gör inte att jag kommer kalla mej för feminist. Jag anser fortfarande att killar också är utsatta för granskning av utseende och lättkläddhet.

   Svara

 • Jennie

  |

  Åh, tack tack tack för att du skrev det här fantastiska inlägget! Jag tog så illa vid mig av Bellas inlägg och det var så skönt att läsa det här. Du lyckades verkligen pricka helt rätt med det du skrev!

  Det var några saker jag tänkte på med Bellas inlägg som jag tyckte var extra fel (mer fel än allt annat hon skrev med andra ord). Det första var att hon anser att jämställdheten har gått för långt. Jag kan inte förstå det resonemanget, per definition kan ju inte jämställdhet gå för långt. Antingen är det jämställt eller så är det inte det? Det enda sättet jag kan tolka det på är att hon tycker kvinnor ska vara underlägsna.. Eftersom kvinnor fortfarande har ca 4000 kr lägre lön i genomsnitt tycker i alla fall inte jag att vi är i närheten av jämställda.
  Sen skriver hon även att vi alla föds med ett kön och att vi ska vara stolta över det. Där har hon delvis rätt eftersom vi alla föds med någon form av könsorgan. Men de könsroller som hon pratar om – manligt/kvinnligt osv är bara något samhället har lagt på oss. Jag menar, det finns ju inga bebisar som faktiskt föds med rosa klänningar. Just rosa och blått är ett jättebra exempel på ett samhällsfenomen. På 1920 talet var det faktiskt precis tvärt om, rosa var en killfärg. Det är svårt att tänka sig idag när det är så djupt rotat hos de flesta att ett ska vara tvärt om. Poängen är att de könsroller som finns idag i högsta grad är föränderliga och inget naturligt eller medfött. Och jag tycker man ska bekämpa de delar somutövar förtryck och får medmänniskor att må dåligt. Ett jättebra exempel är att säga “hen” om läkare för att öppna upp den yrkeskategori för alla istället för att spä på normen att alla läkare är män.

  Tack igen för ett jättebra inlägg på en jättebra blogg!

  Svara

  • Camilla Lövgren

   |

   väldigt väldigt bra skrivet

   Svara

 • Jasmine

  |

  Bra skrivet! Och det är precis det här jag har suttit och försökt förklara för så många när de stört sig på ordet hen, jag använder det precis som du, när jag inte vet könet på den personen vi talar om (t.ex. läkare då)

  Svara

 • Sofia

  |

  Jätte bra skrivit!! Du är grym!!

  Svara

 • Sara

  |

  Tack för det här viktiga inlägget! Du är så himla vettig och det glädjer mig att bloggsveriges ballaste brudar tar ställning i sådana här frågor. Blir alldeles varm i hjärtat! Samt vill skrika MEEEEEER!!!!!!! Men det är din blogg så jag antar att du bestämmer 😉 <3

  Svara

 • Andrea

  |

  Bästa Regina!
  Med denna text har du bidragit till återställandet av min tro på, och mitt hopp om mänskligheten. Samma sak med alla de positiva reaktioner som alla kommentarer skvallrar om. Jag sällar mig härmed till skaran som säger TUSEN, TUSEN TACK för detta oerhört kloka och enormt viktiga inlägg. Tack!!! Vilken tur att du använder din makt som storbloggare till detta! <3

  Svara

 • Hockeysmurf - Ja, det ÄR jag!

  |

  Vansinnigt bra skrivet!
  Har skrivit ner lite egna tankar om ämnet, dock utan att beröra ett av mina favoritord, hen. 🙂

  Svara

 • Kaisa

  |

  Du är så bra! Så bra skrivet, du är en riktigt bra förebild!

  Svara

 • Mimmi

  |

  Så himla kul att du skriver ett politiskt inlägg. Man blir så glad när “roliga” bloggare också ger sig in i kampen och sätter ned foten.

  Svara

 • Ebba

  |

  Sjukt bra skrivet Egoina!! Håller med dig till punkt och prickar.

  Svara

 • Mathilda

  |

  så jävla bra skrivet regina! så glad att det finns bloggare som dig och kenza. keep on keeping on

  Svara

 • E

  |

  Men JA!
  Jag och min roomie hade lite feministfittesnack imorse om att det verkar som att så många (i det här fallet vänner på facebook) har gått och blivit anti-feminister för att vi TYDLIGEN “påtvingar våra barn könsneutralitet genom att kalla dem hen” osv. Fattar inte vart det kommer ifrån?

  Blir så ledsen på allt tjafs om just ordet HEN.
  Vissa resonerar att det är ju minsan inte könsneutralt för det betyder ju Höna på engelska och det är ju minsan feminint (läst på en väns fb igårkväll. Hörde även detta av min EXAMINATOR I JURIDIK när jag blev opponerad på C-uppsats. Han hade trott att jag menade höna när jag skrev hen…) Engelska och svenska är olika språk. Punkt.

  Vidare att det ska vara så fel att göra “allting” könsneutralt osv. Flicka och pojke har ju minsan fungerad utmärkt förr?
  1. Hen är superbt att använda i texter, uppsatser osv istället för “han eller hon”. Och även i andra sammanhang då man inte vet könet på personen man pratar om. Så jädra smidigt!
  2. Hen kan även användas av och om personer som själva inte identifierar sig som man eller kvinna. För det gör inte alla! Har t.ex. en transsexuell vän som har världens ångest kring han och hon. Då kan hen vara jävligt behändigt. Könsidentitet är inte en enkel sak, och begreppen flicka och pojke räcker således inte till längre.

  Tack för mig. 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Åh, så himla bra skrivet! Klockrent!

  Svara

 • Ann

  |

  Vad bra att du förklarade när hen ska användas. Det är tyvärr fler än Bloninbella och Odd som har svårt att förstå det.

  Svara

 • I

  |

  Läste Blondinbellas blogg förr tills jag insåg att hon inte är någon förebild för mig och jag mer störde mig på hennes inlägg än inspirerades (väldigt onödigt och gå omkring och bli arg av något sådant så jag slutade såklart läsa). Jag blev iaf äldre och fick egna åsikter som inte alls stämde överens med hennes sätt att se på livet. Men kom genom en länk iaf in på det inlägget om feminism och genus hon skrivit och blev som många andra upprörd. Sen nu när jag kom in på din blogg blev jag faktiskt glad igen. Detta inlägg du skrivit visar på att jag valt rätt blogg att läsa (din blogg)! Mycket bra inlägg med bra åsikter jag kan relatera till. Jag kommer fortsätta läsa din blogg, den gör mig glad :)!

  Svara

 • Lovisa

  |

  Jag har alltid gillat dig Egoina och tyckt att du verkar ha vettiga åsikter och nu blev jag helt varm i hjärtat! Mitt i prick och fint och enkelt skrivit, precis så är det ju! Skrivet av en ‘vanlig’ människa som du är det nog lättare att relatera till för yngre tjejer! Detta ska du vara stolt över! Massa kramar!

  Svara

 • LINN

  |

  ÅH VAD DU ÄR BRA!

  håller med i EXAKT ALLT du skrivit i detta inlägg. Blev också sjukt besviken på isabella, trodde faktiskt att någon som henne var mer påläst om en sån viktig fråga..

  Svara

 • Michelle

  |

  Blir så otroligt jävla glad av det här inlägget. För när jag läste Isabellas inlägg och kommentarerna som följde nedan, tappade jag nästan hoppet. Blev så otroligt arg, ledsen och besviken över den okunskap hon sprider, snabbare och värre än pesten själv. Det kan kännas så lönlöst ibland med denna kamp, att ljuset i tunneln är alldeles för långt bort. Men så finns det då kloka solstrålar som du och som personerna som kommenterat före mig, som vet vad feminism är och handlar om. Som inte låtits styras av fördomar och okunskap. Det glädjer mig och det påminner mig om varför det är så viktigt att vi fortsätter att kämpa och att aldrig ge upp. Kunskap är makt.

  Svara

 • Frida

  |

  Tack egoina!
  Jag blev mycket glad av vad du skrivit och det är bra att det finns feministiska förebilder inom massmedia. Dock något att tänka på, de “lättstötta, arga feministerna” är inte ett så bra sätt att skriva. Värt att tänka på är att vi alla har olika bakgrunder och erfarenheter. Något som i min syn kanske inte är värt att kämpa för är extremt viktigt för andra. Alla har vi olika “triggers”, min syster klarar inte av att äta utan att tvätta händerna på grund av hennes ångest. Detta verkar enligt andra väldigt fånigt, men på samma sätt gäller det feminism. Dessutom är feminismen extremt sårbar i och med att vi blir enormt kritiserade och förlöjligade över allt, vilket då inte är bra att vi, feminister, inte har förståelse för saker vi inte kan relatera till. Dock säger jag inte att man inte ska vara kritisk, utan det handlar om hur man lägger fram det. Man kan istället säga för “de lättstötta”: de som har andra erfarenheter och behov än mig och även om jag inte kan relatera så är det ändå viktigt. Jag vill inte ändra dina åsikter utan bara lägga fram ett annat tankesätt och hur man kan uttrycka sig. Tänk dessutom på att kvinnor mördas endast på grund av att de är kvinnor, vi har rätt att vara arga.
  Tack återigen för att du är en bra förebild och jag tycker att dessa texter du skriver är både bra och intressanta!

  Svara

  • egoina

   |

   Håller med dig om att det är dumt uttryckt. Jag menar ju egentligen inte så. Det finns absolut anledning att vara arg och olika saker är viktiga för olika människor. Ville bara belysa att feminismen är en så viktig grund även om man inte håller med om allt. Tyvärr så ser de som inte är insatta många feminister som “lättstötta och arga” (och de brukar få upp ögonen för att de har all anledning att vara det när de läser på), men det var iaf dessa människor jag ville nå.

   Svara

 • Magdalena

  |

  Sjukt bra skrivet!!! Blev fruktansvärt arg när jag läste vad Blondinbella skrev.

  Svara

 • Maria

  |

  Gud vad bra! Jag själv blev både väldigt förvånad och besviken när jag såg Isabellas inlägg

  Svara

 • Ina

  |

  Icke att förglömma de människor som inte känner sig bekväma i den binära könsindelningen man och kvinna när en talar om hen också. Det ÄR mer än ett pronomen för många.

  Svara

 • Saga

  |

  Heja dig!

  Svara

 • Claudia

  |

  TACK för att du finns!

  Svara

 • Rebecca

  |

  Jag höll med det hon skrev i sin blogg faktiskt, men nu håller jag även med dig! Kan man hålla med båda eller handlar det om att ta ställning?

  Oavsett, tycker du har skrivit ett väldigt bra och viktigt inlägg min fina och smarta vän <3

  Svara

 • Ida Oscarsson

  |

  Hej Egoina! Tack för att du säger din mening. Tror faktiskt att väldigt många unga människor har lättare att identifiera sig med dig och ha dig som förebild, än, t.ex. “Blondinbella”. Hon är bra på vissa sätt, men på andra…nja.. Så till saken. Jag använder även “hen” som ett tredje kön. För många kanske det känns jättekonstigt, men det finns människor som inte identifierar sig med vare sig “hon” eller “han”. I Australien så har man t.ex. lagt till ett tredje kön när man gör pass. Det kanske låter asflummigt, men det är verkligen så viktigt efter som mindre människor kommer ikläm av ett öppnare och mer tolerat samhälle. Så “hen” kan med fördel användas till detta också 🙂
  You go girl!

  Svara

 • annika

  |

  Bra skrivet!

  Skönt att det finns några smarta bloggare med 🙂

  Svara

 • Clara

  |

  Jättebra skrivet Regina, håller totalt med dig. Feminism är inte enbart extremisterna som ger det en negativ klang, utan så mycket mer. Kvinnor har absolut ingen anledning att tjäna 86% av männens lön, och då måste ju några kämpa för en förändring. Grymt skrivet!

  Svara

 • Kix

  |

  Åååh, tacktacktack för det här inlägget, du lyckades sätta ner alla mina löst formulerade tankar i välskrivna ord!

  Svara

 • Caroline

  |

  Det jag har problem med är att många (bekanta & vänner) tycker att alla borde kalla sig feminister om man nu stävar efter de som feminismen innebär. Men varför måste man kalla sig feminist för det? Jag kallar mig verkligen inte för feminist även om jag vill att det ska vara lika för både kvinna & man. Sedan det där med hen, ärligt talat?! Visst det kan vara användbart i vissa situationer men när folk börjar kalla barn för hen när dom mycket väl vet könet då har det gått för långt!

  Svara

  • K

   |

   Åh jag håller med helt och hållet!

   Svara

 • Maja Qvarnström

  |

  Fantastiskt bra inlägg!

  Svara

 • Madde

  |

  Så himla bra skrivet Regina! Och så glad jag är att så många “svarar” på Blondinbellas inlägg då hon ju når ut till så många med sin okunskap.
  Det är så synd när hon gör så här, för hon skulle kunna vara ett fantastiskt språkrör för feminismen.
  Kram på dig

  Svara

 • dea

  |

  jag gillar dig.

  Svara

 • Linnea

  |

  Åh äntligen någon som säger ifrån och som faktskt har något vettigt att säga. Du inspirerar som fan. Du är guld!

  Svara

 • Jenny

  |

  Bra Regina!! Tycker iofs att hen är onödigt och inget jag själv kommer använda 😉

  Svara

 • a.

  |

  Jag hoppas BB läser detta och tar det till dig. Du är världens bästa egoina!!

  Svara

 • Mimmi

  |

  Angående ordet hen. Jag tycker också det är ett praktiskt ord istället för att skriva hon/han eller välja ett av dem. MEN, problemet är väl snarare att ordet fått mycket fokus för att vissa vägrar vara hon eller han, och ska vara “hen” för att könet inte ska spela någon roll. Jag vill aldrig bli en hen, jag vill vara en kvinna. Så länge ordet har såpass politiskt, så vill jag inte använda det. Men jag är på direkt när det är ett vanligt praktiskt ord.

  Det är lite samma sak med feminism. Ordet feminist står nu för tiden för så mycket mer än den enkla självklara betydelse det egentligen ska ha. Givetvis tycker jag alla ska ha lika rättigheter, men det betyder inte nödvändigtvis inte att det aldrig finns några skillnader mellan könen.

  Svara

  • sara

   |

   jag förstår inte riktigt ditt resonemang.
   du vill inte använda ordet hen, för att du tycker att det har blivit för politiskt – du vill ju inte vara hen, du vill vara kvinna. men innebär detta att andra måste se sig själv som kvinna eller man – för att du gör det? ingen tvingar dig till att se dig själv som hen, men däremot tvingas alla att se sig själva som man eller kvinna. ska vi vänta tills dessa människor, som inte vill/kan identifiera sig som något av de två könen (som idag är accepterade), inte vill det längre? menar du att det är då du vill använda hen? förlåt mig men jag förstår bara inte riktigt. Du har rätt, hen ska inte behöva vara politiskt. Dock kanske det behöver vara det för att väcka debatt kring vår extrema vilja att “köna” människor. förresten, skulle det inte hjälpa att “normalisera” ordet om du själv använde det? eller hade du tänkt att vänta tills det bara blev så?

   Svara

   • Mimmi

    |

    Jag förstår att ordet normaliseras snabbare om det används. Men i nuläget känns det som att ordet används till att ta ställning för att man inte ska behöva vara man eller kvinna. Jag vill inte vara med i den debatten allt för mycket. Oavsett om man vill ses som man eller kvinna, så är man det. Det är knappast samhället som tvingar någon att vara en man/kvinna istället för hen. Biologin har gjort personen till det. Eller ja, 99,99 % av alla är väl antingen man eller kvinna, och jag tror inte att procenten som har svårt att passa in hos något kön inte är så stor. Jag förstår bara inte hetsen till att allt ska vara så könsneutralt helt plötsligt.

    Svara

 • anonym

  |

  Med risken att bli hatad så kan jag inte förstå att både män och kvinnor ska ha exakt samma rättigheter. Då hade de ju bara behöbvts ett kön. De är ju de som är roligt, att vi är olika. Gillar inte alls de där med lika rättigheter. De gåååår inte att gämställa allt. Typiskt Sverige iallafall.

  Svara

  • Eva

   |

   Du kanske blandar ihop rättigheter och likheter? Det är väl klart att alla ska ha lika rättigheter, det innebär inte att vi måste vara exakt lika.

   Svara

 • Doktor Glas

  |

  Så bra skrivet! Idag sätter många likhetstecken mellan feminism och manshat och/eller vägrar se att det överhuvudtaget finns (makt)strukturer baserade på kön. Tragiskt!

  Skrev ett inlägg i ämnet för ett tag sedan, då en kvinna var så förmäten att hon vågade sig på att analysera hur kvinnor framställs i spel (ja du kan tänka dig reaktionerna)… http://doktorglas.blogg.se/2012/june/feminism-en-kalla-till-hat.html

  Svara

 • Alina

  |

  Tummarna upp! HEJA!

  Svara

 • AnnaLaily

  |

  Tack Egoina!
  Du är så sjukt smart!
  Jag började medvetet se mig och kalla mig som feminist för typ 2 år sen. Jag kände alltid att något i mig sa att det var fel när någon snackade skit om femism och sa att alla femenister hatar män och rakar aldrig sitt kroppshår m.m. För någonstans där inne kände jag att det måste vara fel och handlar det inte bara om jämnställdhet? Men jag läste inte på om det och jag ville inte kalla mig femeinst högt för jag visste fortfarande inte helt vad det var.
  Men för några år sen började jag läsa en femenistisk blogg av en rolig och smart tjej och jag började förstå mer och mer att jag hade haft rätt innerst inne hela tiden. Femenism har inget att göra med orakade ben,kort hår och att vilja se ut som en man. Tvärtom handlar det om att alla människor är lika mycket värda och förtjänar att bli rättvist behandlade. Det handlar om att alla ska kunna välja själva hur dom vill se ut och vara utan att folk hoppar på dom för dom inte passar “stereotypen”. Om en kille vill ha långt hår ska han kunna ha det. Om jag vill ha kort ska jag också kunna ha det, men jag kan också ha långt hår,sminkad och ha rosa på mig om jag vill det.
  Jag älskar att känna mig femenim och bryr mig tyvärr lite för mycket om mitt utseende (inte andras). Och jag är så mycket femenist jag kan bli ändå! Varför? För jag är för jämnställdhet och det är det enda femenism handlar om även om många är för okunniga för att förstå det!
  Och jag älskar min pojkvän och jag kommer skit bra överens med killar. Jag kan se godhet och dåliga saker i både killar och tjejer. Jag hoppas en dag folk ser att vi alla är mer lika än olika och om vi stöttar varandra och tillsammans gör saker för att förbättra världen så kommer vi leva i en mycket bättre värld.

  Svara

 • Johanna

  |

  Tack du kloka kvinna! 😀 du stal orden ur min min…eller ja…du fattar 😉

  Svara

 • louise

  |

  Bra skrivet! Jag ville så gärna se en annan version av feminism än den bella tror på, för jag tycker också hon resonerar väldigt fördomsfullt och hon har ju så många som ser upp till henne att det kan bli “farligt” om alla dessa följer i hennes fotspår vad gäller detta ämne. Det är konstigt för hon är annars så beundransvärd på många andra punkter. Men hon kommer väl antagligen från en annan erfarenhet. Bra för hennes framgång men vad händer med resten? Det finns så många tjejer/kvinnor både nu och framöver som kanske inte har samma power eller fightingspirit som hon och måste ha något att luta sig bakåt på: äkta jämställdhet och kunskap om rättigheter.

  Svara

 • Alice

  |

  Åh Regina <3 Fan vad bra! Kärlek till dig!

  Svara

 • Julianna

  |

  Fan vad bra du är! Glad att du har skrivit något om detta.

  Svara

 • CheeseCake

  |

  Väldigt bra inlägg. Tyvärr är det den extrema formen av feminism som visas upp i media. Antar att de skriker högst. Bella är okunnig när det kommer till ämnen som politik, samhället och feminism. Exempelvis när hon skriver att Moderaterna är det bästa valet för Sverige levererar hon inga argument eller varför läsaren ska överväga att rösta på M.

  Självklart ska man uppskatta vad feminister gjort för dagens män och kvinnor och vad dem fortfarande gör. Våra förfäder som lagt grunden till dagens bekvämma samhälle. Utan feminism hade kvinnan varit kedjad vid köket, ingen rösträtt. Mannen som arbetar och styr samhället.

  Svara

 • lisa larsson

  |

  Kloka ord.
  Jag håller helt klart med om det du säger. Och ordet feminist har fått en väldigt dålig klang. På något sätt måste ordet tas tillbaka till vad det egentligen betyder, att kämpa för samma rättigheter oavsett kön.
  Jag hoppas att folk sprider vidare denna text, för den är verkligen värd att läsa. Och som du sa: “Kunskap är viktigt”.

  Svara

 • Frida

  |

  Tack för att du är en röst för mig som gärna vill visa en annan bild av feminism än den som BB ger sken av är den förhärskande och som förespråkar kunskap! Eloge för att du kan göra det sakligt (det hade jag inte kunnat, tyvärr!. Fint att det för varje person med BB:s åsikter finns andra som du och HannaPee som bemöter på ett sakligt och vettigt sätt.

  Kram

  Svara

 • Sandra

  |

  Taaaack Egoina! Jag är en ung flicka som precis som du skrev gick in på Blondinbellas blogg (som för mig är en förebild) och läste inlägget om feminism. Jag tog åt mig det utan att reflektera djupare, tänkte att aa okej då är det så liksom. Men som TUR läste jag det här inlägget sedan så att jag fick en syn på feminism och vad det EGENTLIGEN innebär. I fortsättningen kommer jag att vara mycket försiktigare med vad jag blint tror på när jag läser! Heja dig ♥

  Svara

 • manda

  |

  Detta är varför DU är en bra förebild. Så jävla bra skrivet, kunde inte ha sagt det bättre själv!

  Svara

 • Josefine

  |

  Tack!!!!! Precis så 🙂

  Svara

 • Josefine

  |

  Takk for at du er et godt forbilde for unge kvinner! Ble så utrolig skuffet over BB,feminisme handler absolutt ikke om å hate menn sånn som hun sier=S ?!?! vi trenger flere som deg!

  Svara

 • fruwidlund

  |

  Citat från träningstidning (kommer inte ihåg vilken): “Sverige är inte jämställt förrän det finns lika många mediokra kvinnor på chefspositioner som det finns mediokra män”. Vet inte om jag köper det rakt av, men jag tycker att det är lite kul inlägg i debatten. 🙂

  Svara

 • Josefin

  |

  Feminism är en ideologi precis som socialism, liberalism och ekologism mf.fl. I alla ideologier finns undergrupper, bara för att man är socialist behöver man verkligen inte vara kommunist(till exempel). Allt för många drar idag alla över samma kant.
  Det finns flera olika sorters feminism, något som få tycks vara medvetna om. Vissa feminister tycker att man och kvinna helt är lika på ALLA plan och andra tycker bara att de har samma rättigheter trots deras olikheter. I vissa feminist-grupper ingår manshat, jovisst, men i långt ifrån alla.

  Härligt att någon lyfter ämnet. You go girl!

  Svara

 • Random 16 åring

  |

  Fyfan vad bra skrivit, det är skrämande att det finns vuxna människor som inte har den blekaste aning om vad feminism är och bara har fördomsfulla känslobaserade åsikter.
  Du är min förebild Egoina!

  Svara

 • H

  |

  Tack! Jag blir så glad att du som når ut till så många tar dig tid att informera om något så viktigt. Jag definierar feminism precis på samma sätt som du och blir arg och ledsen när vissa människor är så bångstyriga.

  Du som är så vis eller kanske någon av de vise bloggläsarna kan ge mig råd. Det är väldigt sällan som jag blir attraherad av någon på riktigt. Men, nu har det hänt. Jag har träffat en person genom bekanta ett par gånger och vi har en jättekonstig kemi. Vi kan liksom inte låta bli att ta i varandra konstant, och jag brukar hata att bli petad på. Vi skrattar åt alla dumma skämt som ingen annan tycker är ett dugg roliga.

  Men, jag har supersvårt för att prata om känslor och kommer förmodligen aldrig kunna ta ett första steg. Jag är också för feg för att ställa några viktiga frågor.

  Hen är väldigt kristen och jag har ingen aning om vad som gäller, vad synen på relationer och icke troende är. Jag blir arg på mig själv som ser religionsbiten som ett eventuellt hinder. Jag skulle aldrig försöka ändra på eller påverka hens personlighet eller tro men är rädd för att jag inte ska duga. Att hen och jag ska ha för olika syn på livet och många viktiga frågor.

  Är det någon som har några erfarenheter av detta?

  Svara

 • Bella

  |

  Grymt bra inlägg. Applåder!

  Svara

 • Camilla Lövgren

  |

  Jag tänkte skriva “jag älskar dig”, kort och gott. Men det vet jag inte eftersom jag inte känner dig. men att du tar dig tid och utbildar människor i viktiga frågor är för mig helt underbart och högt värderat. Go Egoina!
  Och Hen används även vid situationer då man inte FÅR uttala sig om könet, exempelvis vid polisutredningar.
  Alla de saker Blondinbella skrev på första inlägget var de anledningarna till att jag inte läser hennes blogg. Alla de sakerna visar vilken typ av människa hon är i grunden och hennes grundpelare i åsikter, och det är trots allt åsikter som formar människor rätt rejält.
  Jag läser inte hennes blogg annars men jag tackar dig för att du tog med hennes inlägg i länkarna här så jag hittade dem.
  Sen måste jag bara dra ett skämt för att… Du är du och det är lite pga din humor som jag läser din blogg. Antar att du hänger på 9gag ibland och känner till “the fact that you ~~ determine that was a lie”- memen.

  Så..
  The fact that Blondinbella used the sentance “3. Jag skulle aldrig i mitt liv använda ordet hen.” determines that sentance was a lie

  haha<3 Aja. min humor. Jag vill bara återigen TACKA för att du engagerar dig !

  Svara

 • Hej

  |

  Stora tummen upp för dig! Mycket klokt skrivet!

  Svara

 • Anna Röd - Nörd & Filmskapare

  |

  Så bra skrivet!! TACK!

  Hen tycker jag som jobbar i ett mansdominerat yrke är skitbra, efter några år blir man less på att antas vara man när kompisar delar ens filmer osv. Då är jag hellre hen faktiskt.

  Svara

 • Maria

  |

  åh TACK TACK för att du säger emot!! blev nästan illamående av blondibellas inlägg och alla kommentarer som hyllade henne. dessutom för man inte glömma att isabella blir jättechockad av att ställen inför extra omklädningsrum och liknade bara för att HON har ALLTID identifierat sig själv som kvinna och HON tycker det är viktigt med kön. Och liksom, alla föds inte med sådan självklarhet om kön och när hon säger sådana saker så uttrycker hon inte “bara en åsikt”, utan hon säger kränkande saker som försämrar livet för andra människor.

  Och ännu en grej, detta med att feminism hör ihop med orakade fula arga tjejer och att man som tjej alltid måste förklara “neeej jag är inte sån :))” och så har jag gjort hur länge som helst tills jag läste på lite mer. Vadårå om en tjej inte vill raka sig? Det betyder väl inte att hennes vilja för jämställdhet ska blundas för? Vadå om hon är arg? Det är väl klart det finns tjejer som är arga på grund av sexuella trakasserier och annat hemskt. (och innan en kränkt kille kommentarer MEN ÖH ALLA MÄN ÄR INTE VÅLDTÄKTSMÄN så måste vi visa förståelse för kvinnor som genomgått sådana saker, kvinnor är inte taskiga för att de drar alla män över en kam, de är mänskliga och rädda för sitt liv)

  Svara

 • Frida

  |

  Jag tror att Isabella har börjat inse att Feministiskt intiativ satsar fullt för att ta sig in i riksdagen och att det verkar som om de kan lyckas med det ( hoppas, hoppas, hoppas att de gör det!) och hennes utspel
  är lite av ett politiskt uttalande för att få färre att rösta på just feministiskt initiativ.

  Jag tycker mig se att moderaterna och feministiskt initiativ är lite av motparter och att moderaterna skulle missgynnas av att feministiskt initiativ blir invalda i riksdagen. Jag tror därför att Isabella väljer att kasta skit på feminismen för att ta det säkra för det osäkra, tyvärr.

  Svara

  • CheeseCake

   |

   Moderaterna är döda i valet. M rasar i mätningar och Reinfeldt framstår som den clown han är. M tappar röster till V och SD. Står mellan V och SD om positionen Sveriges tredje största parti. MP som också är ett parti med en fråga har tappat förtroende sen fler och fler forskare kan visa på att den globala uppvärmningen är en false flag. Ett globalt sätt att skatta medborgarna. MP är på väg ut. Tror inte FI når upp till spärren. Krävs att dem når ut till den breda massan och tar debatten på nätet. Så fler, speciellt yngre. Får se vilka dem är.

   Svara

 • Linnea

  |

  TACK för detta inlägg. Du är så jäkla bra!

  Svara

 • Linnea

  |

  Jag tycker hen är ett väldigt användbart uttryck inom sjukvården där jag jobbar eftersom det råder sekretess. Det är skönt att säga hen istället för “den” ( som i “den patienten”) . Jag tycker ditt inlägg var klokt!

  Svara

 • Linnea

  |

  ååh i love you i love you i love you! tack för detta inlägg, enligt mig är isabella som sagt en bra förebild i vissa aspekter men samtidigt en väldigt trångsynt människa som antar något och sedan vägrar ändra sina åsikter oavsett vad.
  här får du slutligen en länk till en sjukt bra grej om varför feminism behövs – http://glarrypotter.tumblr.com/post/76342229895 (klicka på bilderna för att förstora)

  Svara

 • Kajsa

  |

  Blir helt lycklig i magen av vettiga människor som dig! Du är min förebild Egoina. Kram!

  Svara

 • Julia

  |

  Och ännu en gång blir jag påmind om varför jag älskar dig. Tack!

  Svara

 • Elin Skånberg

  |

  Bra att du visar var du står i denna viktiga fråga! I och med att du också är en stor förebild för många är det superviktigt!

  Sen tycker jag också det är viktigt att lägga till att Blondinbella skriver från sitt vita överklass-perspektiv vilket gör hennes uttalanden ännu värre. Det verkar som att hon inte ens reflekterat över att det finns låg- eller medelinkomsttagare eller människor med annan bakgrund än vad hon själv har. Som har helt andra problem än vad hon har! Det är helt otroligt att någon människa kan vara så inskränkt och oförmögen att gå utanför sin egen bubbla då hon beskriver världen.

  Svara

 • Maja

  |

  GO EGOINA!!!
  Så. sjukt. bra. skrivet.
  Tack!

  Svara

 • hanna

  |

  Kändes hopplöst när Blondinbella gjorde sina “uttalanden” och kände mig ännu mera arg/ledsen/frustrerad/vansinnig när jag såg hur många som höll med henne på hennes blogg. Så TACK för detta! tack för att du är med i kampen och inte hävdar att det har “gått för långt” eller annat tjafs. Kändes rätt lönlöst och ensam ett tag men fan vad skönt det känns igen. Puss

  Svara

 • julia

  |

  Åh, så rätt och bra! Ett till hen-exempel är mär man pratar om en bebis i magen som man fortfarande inte kollat upp könet på! 🙂

  Svara

 • Amanda

  |

  Fan va glad jag blir! Du är helt genialisk! Så viktigt att människor som når ut till massa människor tar sitt ansvar. Du har alltid varit världens bästa bloggare, men nu är du ännu lite bättre. HEJA!

  Svara

 • Foofie

  |

  Heja Egoina, bra inlägg! Jag har inte ens läst Bellas inlägg för jag orkar då fan inte. Har läst hennes tidigare inlägg om feminism och hen och bara blivit förbannad. Hon får så många kloka kommentarer men det skiter hon ju i. Så ja bevisligen är hon allt det du skriver om henne.

  Svara

 • Isabelle

  |

  Tack för att du skrev detta! Hemskt att en person som har så många läsare, speciellt unga människor, som bara apar efter och ska tycka som hon. Skrämmande att hon vägrar kalla sig feminist. Hon om någon, borde kalla sig det.

  Svara

 • Amelia

  |

  Har alltid haft ett gott öga för din blogg, och du gav mig nyss ett par ytterligare anledningar till att tycka om den! Hoppas på att detta kan uppmärksammas lika mycket som Blondinbellas okunniga inlägg, så kanske unga tjejer och killar kan förstå vad feminismen verkligen står för. Angående “hen” så känner jag likadant, det är så bra att kunna uttrycka sig utan att avsiktligt rikta sig åt det ena eller det andra könet. Dessutom tror jag att det är viktigt för människor som inte vet om de är en han eller hon, att de kan identifiera sig i något mittimellan, som en blandning av båda eller inget av dem.
  Fet jävla eloge till dig Egoina!! Keep it up

  Svara

 • Sandra

  |

  Grymt bra skrivet och att du vågar ta upp dessa frågor som är så viktiga!
  Felet med feminist är att namnet, jag tycker mera att det borde heta jämställdhet mellan alla människor, vilket är samma sak. Det skulle leda till att folk blir mindre förvirrade om vad feminist egentligen är och få fler som tycker det är bra.
  Vad hen står för gillar jag, dock inte ordet, skulle mera gilla hån.
  Tack för alla dina inlägg som alltid är bra!

  Svara

 • Sara

  |

  Tack Regina för ett otroligt bra inlägg. Bra skrivet, bra formulerat. Inte med en massa aggressivitet utan faktisk fakta och vettiga synpunkter. Bra sätt att bemöta Isabellas inlägg på, mycket bra!

  Svara

 • Freja

  |

  Så fantastiskt bra inlägg att jag var tvungen att läsa det en gång till när jag hade läst klart det första gången!

  Tack!!

  Svara

 • Bella

  |

  Mycket klokt skrivet! 🙂

  Svara

 • johanna

  |

  TACK SNÄLLA FÖR ATT DU SÄGER DETTA
  att du som är en så stor förebild för mig skriver detta… wow. jag börjar gråta. det är så viktigt att alla får rätt information om vad feminism är, att det är för att precis alla människor ska ha samma rättigheter och inte om kvinnor som vill döda alla män. du är bäst. <3

  Svara

 • Isabell

  |

  HEJJA EGOINA!!!
  Vill bara säga att så sjuuuukt bra att du skrev detta. Förstår inte hur blondinbella som är en förebild för så många tjejer ens kan skriva något sådant. Om hon inte förstår själv att det var korkat och att hon har fått allt om bakfoten så är det bara så himla synd. Men SKITBRA skrivet av dig!!

  Svara

 • Sofia

  |

  Heja dig Regina!!!

  Svara

 • Jenny

  |

  jättebra skrivet egoina, och så grymt att du tar upp det här ämnet!! det är dock en sak som skaver i mig: i texten får du det att låta som att de “orakade, kortklippta feministerna” är fel och läskiga, vilket i mima ögon spär på den bild om att kvinnor måste vara lena, orakade, långhåriga, sminkade osv. vilket även det är en norm feminismen vill få bort!! jag själv älskar smink osv men vill inte känna att det ska vara ett krav för mig att ha det, och att jag är “en av de läskiga” feministerna bara för det. jag hoppas du förstår vad jag menar med denna kommentar! pusspuss

  Svara

 • E

  |

  Så himla bra sagt! Tack!

  Svara

 • Henrica

  |

  Tack att du orkar engagera dig. Isabellas inlägg gjorde mig helt matt.. Hon borde inte uttala sig om feminism.

  Svara

 • Tove

  |

  ÅÅÅH PUUSSS!

  Svara

 • Thea

  |

  Du är så himla bäst! SÅ glad att du skrev detta inlägg. <3

  Det här med att lägga till kommentarer/inlägg.. Min blogg är en väldig blandning mellan viktiga saker (enligt min åsikt då) och min vardag (bildjournaliststudent, just nu på långpraktik på awesome feministisk tidning).

  Har börjat skrapa lite på ytan om preventivmedel, och vad som förväntas av kvinnor där och hur vi behandlas.
  Kommer fortsätta då många vänner hört av sig och det finns MYCKET att lyfta. Visste du tex att det i bipacksedeln till ett av de vanligaste P-pillren står att det finns en ökad risk för bröstcancer? En risk som sedan är nere på normal nivå 10 år efter att en slutat med pillren?

  Om du tycker det verkar intressant får du gärna kika in. Vill gärna höra andras uppfattningar och berättelser också.

  Kram på dig!

  Svara

 • friday

  |

  Du är grym! You go girl! Älskar systraskapet.

  Svara

 • erica

  |

  tack för detta! Äntligen lite vettig argumentation

  Svara

 • jnk

  |

  BRAAAA!!! TAAAACKKK. HEJJJJJAAAA 🙂 🙂 Nu steg du i mina ögon, om man kan säga så! :p Kram

  Svara

 • annnelis.blogg.se

  |

  Jättebra skrivet, håller med dig helt! Keep going mate! 🙂

  Svara

 • Julia

  |

  Tack för att du skriver det här och når ut till många människor med det!! Det är så himla viktigt och jag blev så ledsen och fick ont i magen av det Blondinbella skrev. Men det här gjorde hjärtat lite varmare igen!

  Svara

 • Sandra

  |

  Det bästa du har skrivit någonsin, Egoina! Detta borde du ha skrivit i din krönika, så att budskapet kan nå fler läsare!

  Svara

 • Louise

  |

  Jag håller med dig, Egoina! Bra att du tar upp detta. Jag använder själv inte ordet “hen”, brukar oftast uttrycka mig med “den” eller “denne”. Det låter kanske lite stelt, som att man syftar på ett föremål, men det känns inte lika laddat som “hen” gör för tillfället. Jag tror folk måste få smälta ordet ett bra tag till innan det blir allmänt accepterat. Jag menar absolut inte att du gör fel i att använda det dock! Hade jag använt det, hade det varit på samma sätt som du gör. Det är ju faktiskt ett praktiskt ord! Det känns väldigt typiskt för den tid vi lever i nu. 🙂

  Svara

 • klara

  |

  Jag gillar att du som en bloggare/person med makt tar upp och säger dina åsikter sedan är det upp till läsarna att fatta egna beslut men det behövs en debatt för att få folket att tänka!

  Svara

 • Carro

  |

  Håller med om “hen”, för det är användbart utan att man byter ut hon/han med hen bara för att allt ska vara könsneutralt

  Svara

 • Lina

  |

  Ibland blir jag påmind om varför jag läser och följer din blogg dagligen, just detta inlägg var en sådan påminnelse. Vad bra du är!

  Svara

 • Ellen Melina

  |

  Så underbart bra skrivet! Du är bara för bäst Egoina!

  Svara

 • Maria

  |

  Bra sagt, dock gillar jag inte ordet hen, jag förstår hur du menar men för mig är det ett onödigt ord.

  När det gäller Blondinbella tycker jag mig gång på gång se hur hon relaterar allt till sin egen värld,
  själv blev jag väldigt ledsen när jag läste hur lätt det är att amma när det bara är att göra si eller göra så och det är toppen att vara kopplad till bebisen 24/7, och om man bara ser allt som ett problem att lösa så går det att lösa.

  Så ser det tyvärr inte ut i den riktiga världen utanför blondinbellas dörr – mammor och bebisar mår mycket dåligt för att det inte funkar och man tror att det är fel på en själv.

  Och nog är det underbart hur hon bara för att hon har en sådan bra inställning till livet inte grottar ner sig när en tant inte vill hjälpa till med vagnen på bussen vi har alla varit där och tro mig i den riktiga världen finns mycket större problem.

  Nåväl det som retar mig är det som du tar upp att hon är en förebild för unga tjejer – och tyvärr är inte det vanliga livet lika rosaskimrande som Isabellas.

  Svara

 • Amanda

  |

  Så himla bra skrivet!!

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag blir så glad när du frågar om kunskap och att vi ska utveckla detta inlägg i slutet, tack! Tycker att debatten har blivit så “hård” på sistone, det handlar om att ha rätt hela tiden när det i grunden handlar om kunskap. Med den här inställningen tror jag att femismen får en mjukare ton och känns mer välkomande 🙂

  Tack!

  Svara

 • Anna

  |

  Bra skrivet! Skönt att veta att det finns vettiga människor därute.

  Svara

 • Lina

  |

  Håller helt och hållet med dig Egoina! Du är så klok!

  Svara

 • Hanna

  |

  En sann förebild! Tack för att du vågar/orkar stå upp för din (och många andras) åsikt och tack för att du gör det lite lättare att ta sig genom vardagen! Frustrationen som uppstod över Bellas inlägg var som bortblåst när jag läst ditt inlägg. En gnutta hopp för mänskligheten, EGOINA FOR STATSMINISTER!

  Svara

 • Jessica

  |

  Jävla bra skrivet Egoina!! Gillar Blondinbella mycket annars, men när hon skrev inlägget om feminism sjönk hon lite i mina ögon. DU är grym!

  Svara

 • Amanda

  |

  I finska språket finns inget han och hon, utan det heter “hän”. Så jag ser inget problem i det 🙂

  Svara

 • Felicia

  |

  Tack, vad bra skrivet! 🙂 Blev rätt frustrerad när jag läste Isabellas inlägg. Men nu blev jag lite gladare!

  Svara

 • malin

  |

  Alltså WOW. Just när jag trodde att du inte kunde bli smartare/klokare/bättre/mer fantastisk/bättre förebild/mer underbar SÅ SKRIVER DU DETTA! Again – WOW.

  Kärlek till dig! <3

  Svara

 • Mika

  |

  Du är så himla, himla, himla bra! TACK för detta inlägg!

  Svara

 • Rosanna

  |

  Såå GRYMT inlägg!! Credd!! 😀

  Svara

 • Ida

  |

  Håller med dig! Denna ironiskt komiska video visar verkligen hur icke-jämlikt samhället fortfarance är: http://damn.com/p/this-is-what-everyday-sexism-feels-like-to-a-man-must-watch/

  Det är fortfarande en lång väg kvar tom i Sverige, inte bara i vissa länder där situationen är extrem som Blondinbella försöker påstå. För inte så länge sedan var det på nyheterna att gapet mellan kvinnor och män ÖKAT i Sverige senaste året angående löner: http://www.svt.se/nyheter/sverige/lonegapet-mellan-konen-okade
  http://www.svd.se/naringsliv/kvinnorna-ar-i-kapp-mannen-om-20-ar_8765704.svd

  Fast med lönen Blondinbella har, så behöver hon inte egentligen bry sig om den här frågan,och hon kanske inte ens märker sådant som “vanligt” folk gör när de slavar för en betydligt lägre lön än männen med samma jobb. Enligt statistik, tror jag inte det finns ett enda land i världen som är 100% jämlikt med något så grundläggande som LÖNER, trots påståenden om moderna och jämlika samhällen. Och utöver löner finns självklart en MASSA andra faktorer som också behöver fokus och utveckling när det kommer till jämlikhets-frågan.

  Svara

 • H

  |

  Bra!!!
  I Finland finns bara hen, han och hon existerar inte (därför ofta finlandssvenskar säger fel på han och hon på svenska. Förstår verkligen inte grejen.

  Svara

 • Karin

  |

  Brabrabra, Regina!! Håller med dig till 100 procent. Det är synd att Isabella, som jag verkligen hade kunnat se upp till, är så himla borta vad gäller politiska och moraliska värderingar. Jag beundrar dig för att du vågar skriva om och försvara feminismen, som tydligen är så himla provocerande, för det behövs. Så TACK!!

  Svara

 • Karro

  |

  Herregud tack för ett fantastiskt inlägg! Det är så gött att du kan leverera ett sånt här inlägg och lyfta upp vettiga tankar! Hoppas dina ord sprider sig till alla där ute som är lika opålästa som blondinbella så vi kan fortsätta arbeta för ett jämställt Sverige!

  Svara

 • Liv

  |

  Åh vad skönt att det finns vettiga människor i världen trots allt. Blev rädd ett tag när jag läste blondinbellas inlägg och alla hemska kommentarer av läsare som höll med!!!! Du är bäst!

  Svara

 • Emma

  |

  Du och Isabella har upplevt olika delar av “feminismen”, för precis en sådan här diskussion hade jag och min kompis för några veckor sedan när hon ville ha med mig på ett feministmöte och jag svarade “Njae, jag är liksom inte feminist.” varpå hennes reaktion var typ “URSÄKTA?!”, vilket ur din definition av feminism är helt förståelig haha. Och grundbetydelsen av feminism är just det du skriver om i det här inlägget – jämställdhet. Och visst fan är jag för jämställdhet! Ändå var mitt svar “Jag är inte feminism”. För även om grundbetydelsen av ordet betyder att man är för jämställdhet mellan kvinnor och män, så är det tyvärr inte alla som använder feminism på det sättet, utan det används på det sättet som det låter – att kvinnan ska vara frontfigur nu. Jag har hört såå många arga kvinnor yttra (enligt mig fåniga) åsikter om att “nu är det kvinnornas tur att dominera, männen har haft sin tur” ungefär. Och det är dessa extrema feminister som man oftast hör talas om, och det är DET jag är emot. Jag tycker inte att kvinnor ska få mer rättigheter än män eller att det är kvinnornas tur att dominera, för det är precis lika fel som att männen i alla år varit överlägsna. Jag är alltså för jämställdhet, så egentligen är jag ju feminist, men jag skulle fortfarande aldrig kalla mig feminist just för att jag tycker att ordet fått en felaktig klang. Men precis som du skriver så är inte feministernas jobb färdigt än och vi lever fortfarande inte i ett jämställt samhälle. Jag vill tex ha ett samhälle där två personer med likvärdigt jobb ska få ha likvärdig lön, även om den ena är kvinna och den andra man. För just i jobbsammanhang så är fortfarande männen överlägsna. Män har bättre lön, dels för att dom är män, dels för att dom är bättre på att förhandla om sin lön för att kvinnor ofta är lite mer lågmälda. Så det finns precis som du säger fortfarande ett behov av feminism i vårt samhälle.

  Jag håller helt enkelt med både dig och Isabella. Du ser feminism i dess rätta betydelse, men Isabella ser feminism i den nyare betydelsen det fått och som tyvärr oftare syns. Feminister är inte manshatare, men manshatare kallar sig feminister – där är skillnaden.

  Svara

 • Isabelle

  |

  Håller med Blondinbella till 100%,men alla får ju lova att tycka olika:)

  Svara

 • Sofia

  |

  Åh tack för det här inlägget! Kändes som att jag själv har skrivit det! Blev så ledsen när jag läste BBs inlägg, tycker om henne annars och det är så sorgligt att hon är så dåligt påläst om det här..

  Svara

 • Angela

  |

  Hej, grymt bra skrivet och jag håller med! Jag tycker att feminismen fortfarande behövs
  idag och jag ser varför hela tiden.

  Jag är en 15 årig tjej som går i nian och jag ser mansdominans hela tiden. Jag är speciellt trött på att tjejer ska slutshameas hela tiden! Det är inget fel att tjejer också gillar sex, att de har one night stands, att de gör det lika ofta som killar. Det som är värst är att det är även tjejer som kallar andra för “sluts, horor, slynor och slampor”. Det gör mig så ledsen för hur ska vi kunna slut på slutshamean för tjejer när tjejerna också gör det?

  Sen är det också att några killar i min klass har börjat använda feminister som ett skällsord. De tror,precis som BB, att feminismen endast är den mer extrema formen av feminism. Jag förstår de, jag trodde också att feminism var något i den stilen för bara något år sen men problemet är att de vägrar att lyssna när jag försöker förklara.

  Jag tycker inte att de måste bli feminister, det är upp till varje människa att tycka vad de vill, men jag hoppas verkligen att de iallafall kan lyssna innan de dömer.

  Det var jättekul att läsa dina tankar om det här tack så mycket, kram :D!

  Svara

 • Jessica

  |

  Jag håller med dig om mycket. ett väldigt bra inlägg som inte är svårt att förstå, vilket kanske får andra att förstå vad feminism går ut på. Dock får jag en känsla av att du vill trycka på att du avstånd från och inte relaterar med de orakade, lättstötta feministerna, vilket jag tycker är synd och osysterligt. Det finns kvinnor som inte blivit behandlade bra och att ta avstånd från ett dagligt förtryck som kvinnor får utstå, ja det tar sig uttryck på olika sätt. Vissa feminister väljer att bryta sig ut ifrån normen både när det kommer till beteende, men även genom sitt utseende och det är helt okej. Feminister är arga, att vara arg är något som tar oss framåt, utan ilskna kvinnor hade inget hänt. Missnöje bland ett förtryckt kön gör inte gruppen lugnare, det gör dem förbannade och det borde uppmuntras. Sedan är jag inte en förespråkare av våld, men jag menar ilska som att sätta ner foten och skrika “NU ÄR DET NOG!”.

  Förövrigt är “hen” ett ord som personer, som identifierar sig varken som kvinna eller man, väljer att använda om sig själva. Om folk har problem med det eller tycker ordet är laddat får stå för dem, dock transfobiskt som fan.

  Svara

 • Hanna

  |

  Så fruktansvärt bra! Precis vad jag tänker.

  Svara

 • Felicia

  |

  Idag har varit en dålig dag som feminist för mig. Jag har blivit upprörd över Blondinbellas inlägg och blivit så gott som gråtfärdig över ett feministiskt facebookbråk (som jag annars aldrig ger mig in i). Skulle just gå och lägga mig men tänkte att “näh, Egoinas blogg blir man alltid så glad av, jag uppdaterar mig där innan jag somnar”.
  Och tack gode gud för det. Jag blir så lycklig över att sådana som du finns, som sprider kunskap från en position där du når så många. TACK!

  Svara

 • Emelie - Divine Magazine

  |

  Så himla bra skrivet! Hoppas att BB en dag inser hur vilse hon är när det gäller begreppet feminism!

  Svara

 • Hanna

  |

  Så bra skrivet!

  Svara

 • kristin

  |

  Så bra skrivet! Så obeskrivligt skönt att nån offentlig ger respons på okunskapen!!

  Svara

 • Anna

  |

  Du är ju helt fantastisk! Du satte just orden på tankarna som rullat runt i mitt huvud sedan jag läste hennes inlägg angående detta. Skillnaden är att du kan uttrycka dem och inte jag 😉 Keep up the good work, du är en förebild!

  Svara

 • Julia

  |

  TACK, för att skriver på ett så bra och klokt sätt som är enkelt för alla att ta till sig. Jag blev bannemig alldeles varm i hjärtat när jag läste och förstod var du “stod i frågan” (inte för att jag egentligen trodde något annat hehe, har alltid tyckt du verkar så klok och bra).

  En stor fet kram till dig!

  Svara

  • Ebba

   |

   Heja heja!! Jag har beundrat dig och älskat din blogg i år- men nu är du utan tvekan min förebild. När jag läste Isabellas inlägg så bestämde jag mig för att sluta läsa hennes blogg, hur omoget det än må vara. Du satte verkligen ord på mina tankar och du framstår intelektuell, mångsidig och riktigt smart!! TACK för detta inlägg och för att du är en så underbar, cool förebild! Underbart skrivet! 😀

   Svara

 • karolin

  |

  Så. jävla. rätt.

  Svara

 • Mikaela

  |

  Hej! Först och främst vill jag tacka för en sjukt bra blogg!

  Jag läser inte Blondinbellas blogg i vanliga fall, utan råkade ramla över inläggen om feminism efter att en kompis hade länkat dem på Facebook. Jag blev, precis som du, väldigt arg och besviken över att läsa det Blondinbella hade skrivit och hur okunnig hon verkar vara i ämnet. Jag har tänkt precis likadant som henne en gång i tiden, vilket du också verkar ha gjort, men har fått inse att feminism handlar om så mycket mer än orakade armhålor och manshat. Det är nog det sista feminismen handlar om. Jag skulle snarare särskilja dessa kvinnor från feminismen och kalla dem manshatare, eftersom det är vad de är. Jag blir jätteglad att du tar upp det här i din blogg så att åtminstone alla DINA läsare får en mer rättvis bild av vad feminism handlar om. Det är jättetråkigt att Blondinbella uttalar sig som hon gör då hon har så många läsare.

  För övrigt vill jag tillägga att hen-fenomenet och allt det andra Blondinbella tar upp (som att inte vilja klä sin son i klänning osv) är en fråga om GENUS och inte feminism. Könsneutralitet och genus handlar om något helt annat än feminism. Hade hon varit mer påläst hade hon vetat även detta.

  Återigen, tack för en underbar blogg! Fortsätt göra det du gör, för du gör det riktigt bra!

  All lycka! //Mikaela

  Svara

 • Emilia

  |

  Min tjejkompis säger att hon absolut inte är feminist då hennes argument är “Ja men helt ärligt, vad är kvinnor bättre på än män? Ingenting!”. När hon säger så, tappar jag bara all ork, jag orkar inte ens längre diskutera och argumentera, vilket jag önskar att jag gjorde. Det ger mig lite dåligt samvete att bara sitta tyst när hon snackar om feminism och hur kasst det är (???), men att försöka få henne att förstå är precis som att försöka flytta på en klippa (=omöjligt).

  Hur som helst så blir jag så glad av att se inlägg som dessa, som sätter ord på vad en känner när en läser inlägg likt Blondinbellas.

  You go Egoina!

  Svara

 • E

  |

  Superbra skrivet egoina!!!

  Svara

 • Clara

  |

  SÅ SKÖNT att börja dagen med en text som ger en lite hopp för mänskligheten, TACK!!

  Svara

 • Anna

  |

  Du är så bra! tack för att du skriver! <3

  Svara

 • Emma

  |

  Tack! Det är sååå viktigt att andra betydelsefulla människor visar på Isabellas bristfälliga kunskap! Vi vill sprida jämlikhet och jämställdhet!

  Svara

 • Caroline

  |

  Så bra skrivet! Blev också oerhört ledsen av Blondinbellas inlägg. Det finns så mycket okunskap i världen, så det är inte så konstigt då att utvecklingen står still. Hoppas hon har tagit in vad folk skriver! Att hon läser det och inser att feminismen inte är det hon tror att det är.

  Svara

 • Märtha

  |

  såååååååå sant!!!!! Precis vad jag tänkte när jag läste hennes inlägg. Jag önskar att alla människor i Sverige var feminister, att vara feminist handlar om att det ska vara jämställt. ASSÅ VEM VILL INTE DET???? Helt sjukt att ens vilja något annat..

  Svara

 • Moa

  |

  Tack älskade kära egoina! Jag måste erkänna att jag blev väldigt illa berörd av blondinbellas inlägg och det var inte första gången. Hon är inte inskränkt bara om feminismen . Saker hon har skrivit har även varit djupt kränkande mot hbtq personer och när jag då läste hennes inlägg du länkade till så for andan ut mig. Skönt att det finns en ung bloggare som kan vara en bra förebild för andra unga tjejer! (Med det sagt menar jag ju inte att BB är en rutten människa då hon är stark på så många andra vis. Men de saker hon har skrivit och sagt är tyvärr helt åt helv*te! )

  Svara

 • Maja

  |

  Du är helt fantastisk. Vänner har kollat/lyssnat på mig och frågat om jag är feminist “javisst” svarade jag såklart. Ingen tvekan om saken. Men det senaste har jag funderat och inte alla känt mig och haft samma åsikter som “rabies feministerna” och därmed bestämt mig för att INTE vara det längre. Tack vare sig inser jag nu att det inte är något man kan välja, för enligt mina åsikter så är jag en av de “starkaste” feministerna jag känner och inte tänker jag skäms längre. Tack för att du är en sån bra förebild.

  Svara

 • Victoria

  |

  Så sjukt bra inlägg Egoina!

  Svara

 • Besinna

  |

  Wow, så himla bra, pedagogiskt och avdramatiserat förklarat. Jag hoppas att många yngre läsare tar till sig detta. Jag själv läser Blondinbella ofta och blir lika besviken varje gång hon skriver sånt här. Hon är lika radikal som de som hon ogillar i det här, fast åt andra hållet. Tur man kan räkna med dig, Egoina!

  Svara

 • Linda

  |

  Som Lady Dahmer skrev angående Blondinbellas inlägg om att vi feminister tar på oss “offerkoftan” (vilket sjukt nedsättande ord förresten att använda om en hel grupp olika individer):

  “Så jävla trött på att höra att feminismen gör kvinnor till offer. Nej, feminismen gör inte kvinnor till offer. Patriarkatet, förtrycket och rådande samhälle och dess normer gör kvinnor till offer, varje dag, och de enda som tjänar på att osynliggöra offren är förövarna.

  Feminismen uppmärksammar bara detta och slår tillbaka. Feminismen tillåter oss att vara aktiva istället för passiva. Feminismen ger oss verktyget att motarbeta förtrycket.”

  Blondinbella borde försöka hjälpa dem som inte har det lika bra som henne istället för att stjälpa, hon har ju makten!

  Svara

 • Josse

  |

  Så ser jag också på om ordet hen, jag känner mig inte riktigt inne i att använda det men skulle det vara ett ställe så är det i sådana situationer.

  Svara

 • Erika

  |

  Tack för ett sakligt svar och jag hoppas hon tar sig tid och läser ditt inlägg. Jag håller just nu på med en kurs om feminism och den har bara gjort så att jag har fler argument varför feminismen är bra!

  BB behöver verkligen inte vara feminist, men det är fel när hon sprider ut falska anklagningar om vad feminism är och vad feminister står för. Speciellt med hennes stora blogg med unga läsare.

  Det finns olika kategorier av feminism och de står för olika saker. Radikalfeminister får ofta kritik mot att de anklagar män, men det var samtidigt den kategorin feminister, som genomförde en lag på att en man inte får våldta sin fru ( vilket innan var okej) och är orsaken att preventivmedel finns.

  Det finns alltid personer som går till det extrema, men det grundläggande två principerna för att kalla sig feminism är: 1. Att man anser att män har fördelar socialt, ekonomiskt och politiskt och 2. Att man vill ändra det till ett mer jämlikt samhälle.
  -Hur kan någonting bli för jämlikt eller rättvist?

  Tack för en bra och rolig blogg! Du är en bra förebild 🙂

  Svara

 • Zara

  |

  Sverige ÄR inte jämställt oavsett hur mycket vissa av os tror eller vill det. It’s a long way. Mer jämställt än många andra länder ja, men som sagt det är långt kvar, tyvärr.
  Och du Egoina, vilken smart och rolig tjej du är. Du inspirerar! Tack!

  Svara

 • Sara

  |

  Språk ändras hela tiden, nya ord kommer in och några försvinner. Var och en som känner sig manad kan använda ordet hen när man anser det passar. Ordet har i mångas tycke blivit ett tramsord och det är främst det man bör vara medveten om dvs även om det används seriöst så kan det för andra uppfattas som tvärtom. Klockan har hittills varit en hon liksom båtar, men det kan hända att även det över tid förändras.

  Svara

 • Gabriella

  |

  Jag har nog aldrig sett mig själv som feminist. Minns att jag och min mamma började bråka om det där när jag var mindre. Tyckte helt enkelt som de flesta tycker att feminister är fula, orakade kvinnor som hatar män. Och det kändes liksom som något förnedrande om någon kallade mig feminist. Men det har förändrats ganska mycket på senaste åren. Skulle numera säga att jag är feminist, om någon frågar. Även om jag inte håller med alla feminister där ute. Alla har ju olika åsikter, som inom allt annat. Jag skulle nog inte vara så glad i att springa toppless för att protestera men jag vill kunna tjäna lika mycket som min blivande man gör, ha samma chans till en bra karriär, vill att han ska vara lika mycket med barnen som jag kommer vara i framtiden, vill att vi ska dela på hushållsarbetet osv osv. Jag vill att vi ska vara jämnställda helt enkelt. Sen kan alla ha sina egna åsikter, men så ser jag på feminism, åtminstone den feminism som jag står för. Det är jämnställdhet. Punkt. 🙂

  Svara

 • Julia

  |

  Tack för orden!

  Svara

 • daniela

  |

  mycket välskriver egoina!!

  Svara

 • Lina olofsson

  |

  Vilket fantastiskt bra inlägg Regina. Huvudet på spiken! Grymt.

  Svara

 • Sofie

  |

  Känner hur jag andas ut i en lättnadens suck när jag läser ditt inlägg. Det känns otroligt skönt att du vågar ta ställning och ifrågasätta Isabella Löwengrips åsikt. Det behövs fler unga starka kvinnor, som du, som visar upp den verkliga bilden av feminism. Man ska ha samma förutsättningar och respekt oavsett om man är man eller kvinna, svart eller vit, homosexuell eller heterosexuell,o.s.v. Det är jag helt övertygad om att även Isabella tycker, men hennes sätt att uttrycka sig skapar bara motsättningar kvinnor emellan och negativ energi. Jag hoppas att så många människor som möjligt läser ditt inlägg och vågar ifrågasätta mer. Vi måste sluta tjafsa om vad man kallar sig och lägga energin på något vettigt istället. Många delar samma värdegrund, men fastnar i ett bråk om benämning som aldrig leder någonvart.
  Tack för ditt välskrivna inlägg, du är en frisk fläkt i bloggvärlden! Ha en grym dag!

  Svara

 • Frida

  |

  Du kunde inte sagt det bättre, håller med dig till 100%!

  Svara

 • Linn

  |

  Heja Egoin, fy fasen vad bra skrivet! Såg här i kommentarsfältet att någon skrivit nåt om att generallisera alla feminister som manshatare, (hallå alla män som är feminister då, ska de hata sig själva då eller?), är som att säga att alla invandrare är självmordsbombare – så klockrent beskrivet. Är fruktansvärt trött på generaliseringar, fördomar oavsett om det handlar om muslimer, feminism eller kön. Inte konstigt att det finns mobbing och krig i världen. Vill även slå ett slag för källkritik och förnuft, är det någontingr som Blondinbella hört talas om? Skulle gärna vilja se lite mer referenser i bloggar, särskilt i såna här extremfrågor. Vore nämligen intressant att bli mer insatt i Blondinbellas “värld” och se vart hon får allt ifrån.

  Nu svävade jag iväg, ville egentligen bara säga stort tack till dig, bästa och klokaste bloggaren! <3

  Svara

  • anonym

   |

   men är det påriktigt sant att man frågar vad ett våldtags offer har haft på sig? gör dom de påriktigt i rättegångar?

   Svara

   • Daniela

    |

    Ja, det är sant att sådana frågor väldigt ofta ställs i våldtäktsfall. Det ställs även frågor om ens tidigare sexliv/sexuella historia.

    Svara

 • Jennifer

  |

  Jag älskar dig Egoina! Du är inte bara rolig, utan du har även otroligt bra och fina värderingar.
  Kram! <3

  Svara

 • Alex

  |

  Lämnar ämnet lite mensäger inte en del skåningar Hen när dem menar han xD ? Minns det från min tid på LU..

  Svara

 • Eli

  |

  Åh, jag hade inte läst din blogg på flera år och av en slump kom jag in här och såg detta inlägg. Blev hur glad som helst över att du tagit ställning till detta, och skrivit ett sådant bra och pedagogiskt inlägg!
  Men, som flera andra har påpekat så ÄR det problematiskt att skriva saker i stil med “man som kvinna” samt hävda att “hen” endast är användbart när en inte vet könet på personen ifråga. Jag, liksom många andra, identifierar mig inte med något av de binära könen och mitt pronomen är därför hen. Detta är inget som jag har “valt”, det är min könsidentitet och den är lika verklig som någon annans. Jag kämpar dagligen för att personer i min närhet ska respektera detta, men även i samhället så blir personer som jag extremt osynliggjorda och exkluderade. Därför vore det åtminstone en liiten bit på vägen om bloggare som når ut till många människor kunde erkänna vår existens.

  Feminismen är inte bara viktig för kvinnor och män, den är viktig för ALLA. Oavsett könsidentitet, sexuell läggning, etnicitet, funktionalitet osv. Intersektionalitet är grejen. <3

  Svara

 • Sofie

  |

  Håller verkligen med dig! Bra skrivet!

  Lily Allen – Hard out here är klockren

  Svara

 • Funderskan

  |

  Så sjukt jävla bra skrivet! Detta är precis vad jag velat få ur mig sedan jag läste Blondinbellas inlägg, för jag tycker det känns tråkigt att ha så fel uppfattning om feminismen (vilket hon långt ifrån är ensam om).

  Tack Egoina! <3

  Svara

 • Anna

  |

  Bra skrivet!

  Svara

 • LiveHealthyBeHappy :)

  |

  Tråkigt nog den bilden många, även jag har/hade om feminister. Dock är nog de flesta feminister iallafall haha.
  Blev så förbannad över krogen/tunnelbane-frågan idag att jag skrev ett inlägg om det. För dig som bloggar mycket kanske det inte är någonting men jag bestämde mig när jag startade min blogg att den ska vara fri från inlägg fyllda av negativa känslor (ilska är en) dock har jag ändrat mig. Min blogg ska vara fylld av det jag tycker är viktigt vilket bl.a. är alla människors rätt att få ha sina kroppar i fred!

  Jag skriver En istället för Hen då det ordet kommer naturligare för mig och inte är könsladdat 🙂

  Svara

 • Linnea

  |

  SÅÅÅÅ BRA!!!!!

  Svara

 • Anna

  |

  ÅÅÅÅÅh vad glad jag blir!!! Jag totalälskar när bloggare som du och kenza tar upp feminism. Amen till gudrun schyman och andra fantastiska kvinnor, men ni som har så många unga tjejer som läsare kan ju förändra och påverka något enormt. Tyvärr gäller ju detta även blondinbella, så jag älskar att det finns sunda motvikter. DU ÄR BÄST!!!!

  Svara

 • Tina

  |

  Bra skrivet.

  Svara

 • Sow

  |

  Det är nog lätt för Isabella som rik vit kvinna högst upp i hierarkin med männen att tro att att vi är jämställd. Försök att vara en fattig ensamstående lesbisk invandrarmamma istället så märker hon kanske att det inte bara är att kämpa mot allas fördomar…

  Svara

 • Julia

  |

  En av anledningarna till att jag är feminist är just för att man som feminist måste tilläga ”men jag rakar benen och hatar inte män” för att bli respekterad. För att kvinnor som inte rakar benen blir sjukt kritiserade. För att det blir ramaskrik när kvinnor uttrycker åsikter som nedvärderar män.
  Att behöva säga så är ett rent tecken på den samhällstruktur som feminism är emot. För tänk på saken, män behöver inte raka benen för att slippa hat och kvinnor nedvärderas kontinuerligt av hela samhället. Jag frågar mig hur man i helvete kan säga att det är jämställt när kvinnor objektifieras och får mottaga så mycket hat som är relaterat till deras kön, när den behandlingen av män är totalt oaccepterad. Varför i helvete blir folk så arga när kvinnor nedvärderar män och inte ens reagerar på att hela samhället nedvärderar kvinnor?
  Jag vill inte missuppfattas som om jag tycker att det är bra att män också får lite hat för att kompensera ojämställdheten eller något i den stilen, dels för att jag vet att jag förlorar respekt då och desto större del för att jag är så totalt jävla emot all illa behandling av människor. Och precis som att jag tycker det är illa att nedvärdera ett kön, man som kvinna, tycker jag det är illa att, som sagt, bara reagera när män nedvärderas och inte när kvinnor gör det – vilket är den reaktionen man tyvärr ofta får när man säger att man är feminist och därför måste tilläga det sorgliga ”men jag rakar benen och hatar inte män”.

  Svara

 • Caroline

  |

  Tack för detta inlägg! Blev så glad av att läsa det. Att vara påläst inom ett ämne gör så mycket för en rättvis medial bild av feminismen.

  Svara

 • Matilda

  |

  Jag blev så arg och trött att jag bara ville gråta när jag läste blondinbellas inlägg, jag orkade knappt läsa klart.
  Därför fyller det mig med sånt hopp när jag nu läser det du skriver, att det finns människor som du som är med och tar kampen! Jag är uppfostrad av två feminister, min mamma och pappa, för mig har det alltid varit naturligt och så jävla självklart att vara feminist att jag uppriktigt inte fattat hur man inte kan vara det. Hur kan man inte vara för jämställdhet? Men ju äldre jag blivit desto tydligare har jag förstått att det är klart att alla inte haft samma uppväxt som mig, och att man inte per automatik är en idiot om man inte är feminist – utan att man kanske helt enkelt inte vet vad det faktiskt innebär. Det gör ditt inlägg ännu viktigare, precis som du själv skriver, sprid kunskapen! Det är vår allas skyldighet för det är fan inte alltid lätt att skaffa sig en legitim uppfattning om saker och ting i den här världen. Tack för dina ord, tror och hoppas att de kommer spridas!

  Svara

 • Sandra

  |

  Underbart egiona! Skönt med folk som faktiskt är lite pålästa inom ämnen de tar upp!

  Svara

 • tytti

  |

  Riktigt bra skrivet! Som någon hade kommernterat på Isabellas blogg “Du tar orden ur munnen på mig” Du tar verkligen orden ur munnen på mig! Grymt inlägg!

  Svara

 • Saga

  |

  Å så bra skrivet! Alltid trevlig när en inflytelserik person uttrycker sina tankar om feminism(och tankarna såklart är välgrundade)!

  Svara

 • Mica

  |

  Så jävla bra skrivet!

  Svara

 • camilla

  |

  STÅENDE OVATIONER.
  Jag har slutat läsa hennes blogg nu. vill verkligen inte ge henne mer statistik..nog är nog.

  Svara

 • Daniela

  |

  När jag läste på komvux förra året så kom det upp en diskussion om just ordet hen under en lektion. Mest mellan mig och en tjej som hade väldigt olika åsikter när vi läste genuspsykologi. Ett exempel jag gav var om hon nämnde något om sitt/sina barn, då hade jag inte vetat könet på barnet och kunnat fråga exempelvis “hur gammal är hen?” eller vad som helst. Det tyckte hon var väldigt dumt, varför frågade jag inte bara om det var en tjej eller kille? Hon ansåg att det var ohyffsat och tydde på att jag inte visade något intresse för hennes barn om jag inte frågade vilket kön barnet har. Jag försökte då förklara att kön är väl ändå inte ditt barns viktigaste karaktärsdrag? Det finns väl massor av saker som är mer intressant och relevant. Att jag tyckte det var väldigt dumt att så fort någon nämner att de har barn så är det viktigaste att få veta om det är en tjej eller kille? Det tycker jag är helt sjukt. Nej om du säger att du har en dotter så kommer jag troligtvis inte att benämna henne som hen istället för hon. Men OM jag hade gjort det så innebär det väl för sjutton inte att jag ser ditt barn som “ett hen”. “Vadå hen? Hon är en människa inte ett jävla hen”. Äh. Ja, hon är en människa/hen är en människa. Hen är inget en människa är, det är ett jävla pronomen. /mvh arg feminist

  Svara

 • Malin

  |

  Helt rätt Regina!!!!!
  Har länge tyckt att Blondinbella har rätt snedvridna åsikter i denna fråga och att hon verkar rätt bimbo. Ditt inlägg beskriver precis som jag känner!
  Sverige har kommit långt i jämställdhetsarbetet och det är till stor del på grund av feministiska röster. Vi har en lång bit kvar och jag tycker det märks speciellt tydligt i sexualbrottsmål och vid våldtäkter där rättssystemet (till största delen bestående av äldre män) ofta sviker brottsoffrena.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv