Göra egen müsli

På begäran tänkte jag visa hur jag gör min müsli och vilka ingredienser jag brukar ha. Den är supergod och perfekt eftersom att jag slipper alla äckliga saker som brukar vara i sådana man köper i affären, som typ russin.

Fast gillar ni russin får ni klart ha i det. Jag dömer inte. Jag kommer bara tycka att ni är lite konstiga och misstänka att ni kanske har felkonstruerade smaklökar. Eventuellt hatar er själva. Men dömer absolut inte.

 

DSC02292

Här är mina favoritingredienser. Två påsar med müsli i lösvikt (återkommer angående det), kokos, mörk choklad, kakao nibs, honung och puffad quinoa.

 

DSC02293

I den ena påsen plockar jag sånt som jag inte vill rosta i ugnen. Typ som havre, solrosfrön och pumpakärnor.

 

DSC02294

Och i den andra sånt som jag vill rosta. Olika typer av nötter. Gillar mandlar mest.

 

DSC02295

Jag blandar det som ska in i ugnen med vatten och honung. Typ några matskedar vatten och lite honung efter känsla. Freestylar helt enkelt, blir bra så.

 

DSC02296

Sen sprider jag ut nötterna och kokosen på en plåt. Och in i ugnen på ungefär 170 grader.

 

DSC02298

Under tiden det är inne kan man hälla över müslin och annat som inte ska rostas i en behållare.

 

DSC02299

Och hacka lite mörk choklad som kan vara trevligt att ha i.

 

DSC02301

MEN! Man får inte glömma att röra runt ofta. Helst nästan oftare än vad som känns nödvändigt. Det kanske är min ugn som är dum, men hos mig får müslin alltid ojämn färg, så man får hålla koll så att det inte bränns.

 

DSC02305

När det är klart ser det ut såhär. Tar ungefär tjugo minuter. Men ta inte tiden, utan kolla när det är klart istället. Låt svalna ordentligt…

 

DSC02310

…och blanda sedan med resten. Woho. Klart!

 

Ät. Och tänk fina tankar om mig.

 

0

Trackback from your site.

Comments (20)

  • Robert

    |

    Smarrigt! Glömde att jag skulle köpa kakao nibs nån gång, vad det nu är, men nyttigt skulle det vara – eller nåt. 😉

    Reply

    • egoina

      |

      De är lite beska, men har en svag chokladsmak. Och så har jag också hört att det skulle vara nyttigt 🙂

      Reply

  • Josefin

    |

    Så grymt gott det ser ut! Vad sjysst att du la ut steg för steg! Alltid kul och göra egna saker;) och jag hatar russin jag med! Förstår verkligen ikke hur man kan äta dom skrynkliga torrbollarna .. men smaken e som baken 🙂 eller? Jag brukar göra godis av müsli med bär i från axa (inga russin där heller ) i en pannan med lite sötningsmedel och smör blir sjukt gott strövar godis 🙂 ska göra egen müsli när pengarna trillar in i slutet , Mörk chocklad låter mumma 🙂 måste provas !

    Reply

    • egoina

      |

      Är lite skeptisk, men det är nog gott 🙂 Ja, gör det!

      Reply

  • Emma

    |

    … Vart hittar man musli i lösvikt? 😮

    Reply

    • egoina

      |

      I vissa matvaruaffärer. Men annars kan du köpa nötter och annat du vill ha i typ påsar, eller kanske bland naturgodis (osaltat då). Kokos, havre och sånt finns bland baksaker och quinoa hittade jag på den ekologiska avdelningen. Borde finnas i de flesta matvaruaffärer. 🙂

      Reply

  • Jenny

    |

    Låter supergott, måste prova! Tack för bästa bloggen förresten 🙂

    Reply

    • egoina

      |

      Tack, glad jag blir 🙂

      Reply

  • Marielle

    |

    Du är ju knäpp 😉

    Det är ju russinen som gör hela müslin <3

    Reply

  • Sara

    |

    åh ser ju supergott ut!

    Reply

  • Maja

    |

    vet du var i Skåne man kan köpa kakao nibs? har letat men inte hittat 🙁

    Reply

    • egoina

      |

      På ekologiska avdelningen i affärer. Annars beställ på nätet 🙂

      Reply

  • Sofie

    |

    Russin som redan finns i müsli är torra och äckliga, men saftiga russin är ett måste i min müsli. De är det godaste ju.
    Men pumpakärnor? Usch. Men jag dömer inte heller. Tycker bara du är väldigt konstig 😉

    Reply

  • fanny

    |

    Hur vet man vilka saker man vill rosta/sätta i ugn då? 😀

    Reply

    • egoina

      |

      Vet inte faktiskt, man gör som man vill 🙂

      Reply

  • Elina

    |

    Men gud så smaskigt! Ska genast sätta igång och göra egen!!

    Reply

  • Petra

    |

    Angående müsli i lösvikt: “min” butik har valt att inte ha det då det är vanligt att det efter ett tag kryper runt larver bland de olika ..ööh, grejerna, om butiken inte är jättenoga med att göra rent behållarna ofta, och det är det långt ifrån alla som gör! En kompis köpte i lösvikt i någon Ica-butik i Stockholm och ja – hon fick lite extra protein i påsen… 🙂

    Reply

Leave a comment

Arkiv