Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Saker som smartphones gjort bättre och sämre

Något jag tänker på rätt ofta är hur vår tillgång till smartphones förändrat livet och gjort det bättre, samt sämre. Här är några exempel on the top of my mind:

 

1) Tidtagning. När jag var liten och skulle ta tiden på något kunde jag inte bara trycka ”starta” på telefonen, nej man var tvungen att räkna. Etttusenett, etttusentvå, ettusentre och så vidare. En kille som jag bodde granne med som jag var hemligt kär i brukade fråga mig om jag kunde räkna hur snabbt han sprang runt huset och då räknade jag extra sakta för att han skulle bli glad. Omöjligt idag ju.

 

2) Frågor som barn ställer som föräldrarna inte kan svara på. Tänk vad allmänbildade dagens barn kommer att bli. Frågan ”varför är himlen blå” hade för tio år sedan fått svaret ”jag vet inte”. Idag tar föräldern istället upp telefonen *google-google* och bara: ”jo, det är så att när ljuset är på väg ner mot jordens yta så sprids de kortaste våglängderna kraftigast. Det blå ljuset är den mest kortvågiga färgen i det synliga spektrumet och därför blablabla”.

 

3) Tipsrundor och quiz. Ja, men precis. Hur onödigt är inte det numera? Jag har redan bloggat om det HÄR.

 

4) Man kan inte försvinna. Alltså man kan ju låtsas att batteriet på telefonen hade dött och att det var därför man inte svarade, men det är inte hållbart. Man är alltid, alltid, alltid tillgänglig på något sätt och förväntas vara det.

 

5) Böcker hos frisörerna. Den industrin måste ju totalt ha dött ut? Eller ni kanske inte minns de välbläddrade böckerna som låg hos frisören som man tittade i för att hitta vilken frisyr man ville ha? Sen pekade man på tre olika bilder och bara ”jag vill ha den luggen, med den längden, med den färgen”. Nu googlar man en kändis bara.

 

6) Har inte fler exempel just nu, men orkade inte med att det skulle bli ett ojämnt antal punkter. /Stördtjej89.

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (15)

 • Filip

  |

  Min pappa kunde svara på alla frågor när jag var liten! Jag vill bli som honom (när jag blir stor)

  Svara

  • egoina

   |

   Samma med min pappa faktiskt. Jag kunde vad presidenten i USA hette och vad förkortningen för DNA stod för innan jag knappt kunde mitt eget namn, haha 😀

   Svara

 • Marica

  |

  haha, så sant! Detta fick mig att tänka på filmen jag såg på naturkunskapen. De sa att vi så snart som 2030 kommer kunna läsa av internet direkt in i hjärnan (typ ungefär), jag blev rädd men tänk vad mycket som skulle bli omöjligt då!

  Svara

 • Robert

  |

  Så sant, så sant. Gillar slutklämmen också. 😀

  Svara

 • emma!

  |

  En av de sämsta sakerna är att man inte pratar med varandra på samma sätt längre. Jag o min sambo kan ligga i varsin ände av soffan o klicka på mobilen istället för att prata!

  Svara

 • Fanny

  |

  Fast min telefon som jag hade för 10 år sedan hade tidtagning…. 😛

  Svara

 • seperti ♥

  |

  Detta tycker jag kan vara rättså jobbigt, kollr jag på barn nu för tiden så sitter de med sina föräldrars telefoner/smartaplattor osv… aah, vad hände med monopol, spela kort, leka med lera!?? Jag kommer nog aldrig skaffa barn så länge som barnen i skolan mobbas för att de inte har en egen telefon vid 6år… Crazy.

  Svara

 • Jessika (Fillös)

  |

  Åh, jag tycker att sånt här är så intressant! Hur kommer framtiden se ut, när dagens barn vuxit upp i samhället med smartphones och STÄNDIG tillgång till Internet. Det finns både för- och nackdelar tror jag! Det där med att alltid vara tillgänglig kommer att visa sig vara en stor nackdel gissar jag på, även om man inte känner av det just nu så kan det inte vara bra för psyket att ständigt vara ”uppkopplad” och tillgänglig… vi är inte gjorda för det.

  Svara

 • Mella - stolt medlem i PK-maffian

  |

  När jag skulle bestämma balfrisyr tog faktiskt frisören fram en bok. Jag förstörde det dock med att plocka fram lite bilder jag googlat fram.

  Svara

 • Anna

  |

  Haha, visst googlade du nummer två nu ? 😉

  Svara

  • egoina

   |

   Självklart 🙂

   Svara

 • Emelie

  |

  De nya telefonerna är totalt livsfarliga!! På mobilerna med knappar visste man vart knapparna satt och kunde därför smsa när man körde bil utan att släppa blicken från vägen. Omöjligt och livsfarligt med dagens oknappsmobiler (ett ord va?!)

  Svara

  • egoina

   |

   Så sant!

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv