Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

För det vidare

Jag vet inte vad jag hade gjort idag om det inte vore för några av de underbara lärare jag haft under min skolgång. Jag minns speciellt två av dem. Den första var en lärare jag hade under gymnasiet som uppmuntrade mitt skrivande. Vi hade skrivit noveller i skolan och några dagar senare startade hon en lektion med att läsa upp min novell för hela klassen eftersom att hon tyckte att den var så bra. Jag skämdes och klasskompisarna skrattade, men ändå var jag så stolt och fick en självförtroende-pepp över att hon tyckte att min text var så bra. Jag träffade henne igen av en slump för något år sedan. ”Där ser du, jag sa ju att ditt skrivande skulle ta dig långt”, sa hon då. Utan henne hade jag nog aldrig trott på mig själv.

 

Den andra var en lärare jag hade på gymnasiet. Jag hade min sämsta period i livet och ville bara dö och sjunka ur jorden på alla redovisningar. Men hon log alltid, såg mig i ögonen och gav mig styrka att prata vidare. Jag minns speciellt när jag läste retorik och höll ett hyllningstal till min mamma. När jag läste de känsliga delarna trodde jag att mina ben skulle gå av så mycket de skakade. Den andra läraren tittade bort besvärat, men hon tittade fortfarande uppmuntrande och den där tryggheten i att ha henne ”med mig” gjorde att jag klarade av att läsa klart.

 

Därför är jag ledsen över att det råder lärarbrist i Sverige idag och glad över att jag får vara en del av detta projekt. Vi behöver fler bra lärare! Skolverkets kampanj ”för det vidare” syftar till att fler ska få upp ögonen för vilket roligt, kreativt och utmanade arbete läraryrket är.

 

På sajten fordetvidare.se kan ni gå in och göra ett lärartest för att se vilken typ av lärare ni hade passat som. Där finns också information om utbildningen och själva yrket. Gå in och titta HÄR.

 

För att uppmärksamma detta har även kändisar gått in och ”vikarierat” i olika gymnasieklasser. Titta på klippen nedan. De är både kul och känslosamma.

 

 

 

 

 

 

 

Här är länkar om ni inte ser klippen:

 

Messiah

 

Filip

 

Nour

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (12)

  • Jessika

    |

    Superbra! Jag har länge känt att jag vill jobba med något som är värdefullt VARJE DAG. I våras bestämde jag mig för att ta tjänstledigt från mitt kontorsjobb och börja studera till lärare. Det är verkligen ett av de absolut viktigaste yrkena som finns, men det har blivit så oerhört smutskastat och fått så låg status. Fler behöver bli lärare, men läraryrket behöver även komma upp i status. Två personer med precis samma kunskaper i data och IT till exempel kan ha en lön som skiljer sig med 10 000 kr. Det beror på att den ena är LÄRARE i data och IT medan den andra (som tjänar mer) har ett kontorsjobb med data och IT. Men egentligen är det läraren som drar det tyngsta lasset, har ansvar för barn och ungdomars framtid och gör skillnad för varje elev, varje dag.

    Svara

  • alice

    |

    Det är väl sjukt. Att det var precis de tankarna som fick mig att börja studera till lärare. Jag har aldrig tyckt om skolan, jag vet att jag i alla fall tyckte om skolan mer än majoriteten av de i klassen. Det är därför jag vill bli lärare, för nu vet jag vad som behövs för att peppa upp eleverna till bra betyg och framtid.
    Tyvärr är det många som struntar i att bli lärare pga lönen, dåliga arbetstider och att elever för det mesta är så otacksamma mot sina lärare.

    Svara

  • Mickaela

    |

    Jag vill utbilda mig till lärare bara ett problem.. vet inte vilken årskurs och detta har fått mig att inte söka utbildningen än 🙁 har poäng som gör att jag kan komma in på de vilken jag vill men kan verkligen inte bestämma mig.. vill väl egentligen välja 7-9 eller gymnasie men är så rädd att jag inte ska kunna få en sån stor kunskap om 2-3 ämnen som jag tkr en lärare ska ha 🙁 men lärare blir det! känner att det är där jag hör hemma, jag vill bli som mina gamla favorit lärare

    Svara

    • Lina

      |

      Jag är nästan klar med min lärarutbildning, inom svenska och bild för högstadiet. Oroa dig inte, du kommer att få en bred kunskap, både inom dina ämnen och kring pedagogiken. När man arbetar med människor är man aldrig färdiglärd och mycket kommer med erfarenhet. Oroa din inte 🙂

      Svara

      • Mickaela

        |

        Åh, vad glad jag blev av att läsa ditt svar. Tack!! Nu känns det som jag verkligen vågar satsar på min stora dröm och bli antingen lärare för årskurs 7-9 eller gymnasiet. 🙂 Va så skönt att bara få höra det från någon annan att man inte behöve vara orolig.

        Svara

  • Erika

    |

    Tyvärr är det också så, att många av oss som studerar till lärare inte kommer att få jobb. Kommunerna anser att de inte har råd att anställa. Staten tycker att det råder lärarbrist. Ingen gör någonting. Min största dröm är inte att få ett jobb när jag tar examen – det är att kanske lyckas få ett större vikariat på 50-60%. Och då vet jag att jag har en jädra tur om jag lyckas med det.

    Svara

  • Annie

    |

    Det du säger är så bra. Det behövs verkligen bra lärare ut i vårt land. Som kan peppa och finnas där för sina elever. Därför blir jag ledsen då jag hör många av mina vänner (som pluggar till lärare) säger saker till mig som ”jag skulle ALDRIG klara ditt jobb!”

    Jag pluggar till behandlingspedagog och på somrarna jobbar jag som boendestödjare, vilket betyder att jag jobbar med vuxna människor som har någon form av psykisk funktionsnedsättning. Ofta ADHD eller Aspbergers. Jag blir ledsen när mina vänner som är blivande lärare säger att de inte skulle klara att jobba med dessa människor. För hur ska de då klara av att jobba med dessa barn? Med dessa diagnoser? Kommer de i så fall bli de där lärarana som tycker att ungen med ADHD bara är den ”jobbiga jävlen i klassen” som stör alla andra hela tiden och som inte klara att vara tyst och sista stilla? Dessa barn behöver ju en lärare som förstår.

    Svara

  • Tove

    |

    Kul projekt! Jag vill gärna bli lärare, det är det enda
    yrket som kommer upp i mitt huvud när jag tänker vad jag vill ”bli”. Utbildade mig dock till något annat, just på grund av den låga statusen på läraryrket. Dock älskar jag skolan och hela ”atmosfären”. Om några år (när studieskulderna är avbetalade) kanske det blir att jag utbildar mig till lärare 🙂

    Svara

  • Nathalie

    |

    Jag blir helt tårögd och jag hoppas så att det når fram till eleverna som sitter där. Och till de gamla lärarna!! Tänk vad glada dom kommer bli..

    Svara

  • H.

    |

    ÅH vad glad jag blir! Pluggar själv till högstadielärare och reaktionerna man får när man berättar det är verkligen SÅ trista.

    Svara

  • Sanna

    |

    Lite kul att läraren nour talar om (läs Tommy kvist) var min lärare i 3 år. och han är verkligen en toppenlärare!

    Svara

  • Sara

    |

    Blir så otroligt glad när jag läser detta inlägg och samtidigt sjukt stolt över mig själv som håller på att plugga till lärare! 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv