Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Två frågor om skola och så

Hej egoina! Har precis börjat första terminen på universitetet och har PANIK! Hur tror dem jag ska få in 1000 sidor fakta i huvudet? Tänkte höra om du har några bra pluggtips, du verkar ju ändå kunna se till att ha tid för lite skoj trots studier! 🙂

 

Svar: Man kan inte få in 1000 sidor fakta i huvudet, så är det bara. Mitt tips är att gå genom litteraturen och läsa mer om sådant du tycker är viktigt, speciellt det som tagits upp på föreläsningarna. Det är ju garanterat det föreläsaren tycker är viktigt och relevant och det som antagligen till störst del kommer på tentorna. Förutom det så se till att du får en överblick och förstår hela sammanhanget. Ett tips är också att läsa kursmålen, så vet du vad som förväntas av dig.

 

Ett annat bra tips är att se studierna som en helhetsgrej. Alltså: pluggar du på heltid så är det verkligen heltid. Du är egentligen inte ledig bara för att du inte har föreläsningar en dag. Man måste ändå lägga ner några timmar varje dag. Mer eller mindre beroende på såklart. Det är också givande att vara förberedd på föreläsningarna. Du kanske inte behöver lusläsa materialet, men att ha en överblick är bra, för då hänger du med bättre.

 

Så se det som ett jobb och kanske gör upp ett eget schema, så vet du när du är ledig också. Det är verkligen lättare sagt än gjort, jag har inte heller lyckats få in strukturen än och panikar alltid i samband med deadlines, haha. Önskar jag kunde följa mina egna tips.

 

 

Undrar verkligen hur du lyckas balansera allt, jag har precis börjar min första termin av sju och det är så himla mycket att tänka och göra och jag vet ej hur man ska få tid över till annat.

Tycker det är grymt bra jobbat av dig som pluggar på heltid, driver en av sveriges populäraste bloggar och har tid över till vänner och familj, i alla fall verkar det så.

 

Svar: Tack, vad glad jag blir! Sanningen är att jag inte är så bra på att balansera allt. Även om jag tänker att jag ska ”börja i tid” och strukturera min tid sitter jag ändå timmarna innan inlämning/tenta och har panik.

 

Bästa tipset är just det: planera! Gör upp ett schema, en plan. Skriv upp allt som behövs göras och beta av listan. Skaffa pluggkompis, googla studietekniker och se vad som funkar bäst för dig.

 

Tyvärr är det så att du kommer att ha mindre tid till vänner och familj, så är det att plugga. Men det kommer att lösa sig bättre än du tror, jag lovar. Lycka till!

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (16)

 • Linda

  |

  Mitt bästa tips är att starta en liten studiegrupp med några kompisar i klassen och plugga tillsammans inför tentorna. Bäst är att börja i god tid innan tentan och att sätta sig tillsammans och gå igenom och diskutera det man läst och det som sagts på föreläsningar. Detta höjer förståelsen, gör att man faktiskt avsätter tid till att plugga, och så blir det såklart mycket roligare också än att sitta själv sista veckan och panikplugga.

  Svara

 • Emelie

  |

  Jag har pluggat fyra år och jag kan säga att jag aldrig läst ut en bok pärm till pärm, undantaget någon bok eller två, men då korta sådana.

  Man får sålla ut det relevanta. Allt i boken är faktiskt inte relevant. Tänk att man ska ta in en sammanfattning av boken. Vad är huvuddragen i boken?

  Specifika teorier får man såklart läsa in men en teori är väl sällan en hel bok men boken kan bestå av många teorier.

  Jag har haft studiekompisar som plöjt sida efter sida men de kan inte sålla ut det relevanta så även om man läser precis allt är det inte säkert att man ändå förstår hur man ska hantera informationen. Informationen i boken måste bli kunskap 🙂

  Lycka till med studierna Egoina, och alla andra! 🙂

  Svara

 • Em

  |

  Extentor är också bra! Ofta förekommer samma frågor, eller iallafall frågor på samma område vid varje tenta.

  Läser man populära/vanliga kurser som företagsekonomi etc. brukar det även finnas sammanfattningar av kursböckerna, skrivna av tidigare studenter. Fråga runt bland studenter som redan läst kursen eller kursare så brukar de kunna maila en kopia.

  Svara

  • egoina

   |

   Ja extentor är bra! 🙂

   Svara

 • Carro

  |

  Jag fick tips av min sambos bror-som är lärare på hur man kan lägga upp bokläsandet.
  Minns inte allt, men ungefär såhär:
  Läs en bestämd bit i taget.
  Typ.. först baksidan.
  Sedan läser du igenom kapitelförteckningen.
  Sedan går du igenom alla rubriker i boken.
  Därefter läser du undertexter.
  Sedan sammanfattningen av texten.
  Efter det vet du någorlunda hur boken är uppbyggd osv.

  O alltså-dela upp det. EN sak i taget.

  Och bestäm även en tid när det är dags att pausa eller sluta. Ställ en klocka.
  Då ska du avsluta oavsett om du är mitt i en mening.

  Svara

 • Robert

  |

  Det gäller att komma på hur man gör när man lär sig. Tror det kan finnas tester på lärstilar och dylikt. 🙂

  Svara

 • Elvira

  |

  Fick lite ångest nu. Jag jobbar nämligen samtidigt som jag pluggar heltid. Visserligen som förskolevikarie, men minst tre dagar i veckan. Är precis i startgroparna på pluggandet men hoppas att jag klarar av det..

  Svara

 • Karro

  |

  Jag gick en kurs i studieteknik i Malmö i sommar och där fick vi bland annat göra ett personlighetstest som heter MBTI (googla och gör testet! Engelska sidor är bäst.) Mycket intressant faktiskt! T.ex. insåg jag att jag är en P-person som jobbar effektivast och bäst alldeles på slutet nära inpå min deadline, P-personer måste nämligen ”se hajen” innan de verkligen får inspirationen till att plugga effektivt. Hittills har jag alltid tyckt jag var lat och dålig som alltid satt de där sista timmarna/dagarna och råpluggade, men ett strukturerat schema med exakt lika många timmar plugg 7 dagar i veckan kanske inte är det bästa sättet för alla. Nu säger jag ju inte att strukturera och göra scheman är dåligt, och att man ska skita i plugget alla dagar utom den sista, bara att man inte ska försöka abeta bort stunderna då man naturligt får ”flow”. Jag har hittills alltid inför tentor försökt ”ta ledigt” sista kvällen eller dagen innan tentan, jag har en kompis som gör så och det verkar ju så himla skönt, men det som funkar så bra för henne var ju helt fel för mig! (Inte undra på att det tidigaste jag lyckades ”ta ledigt” var klockan åtta på kvällen, haha!) Nåt av det viktigaste jag fick lära mig var faktiskt att slipa på sina styrkor, för det tar alldeles för mycket tid och energi att plugga med ”hjälp av” sina svagheter. Behöver man diskutera med folk så planera in pluggpass tillsammans med andra, behöver man fundera själv så gör raka motsattsen! Kom underfund med i vilka situationer du pluggar bäst och välj medvetet att försätta dig i såna!

  Och herregud vad långt detta blev nu! Men ärligt talat så blev jag nästan lite frälst av studieteknikkursen, den öppnade mina ögon för plugget kan man säga 🙂

  Svara

 • Tom

  |

  I din presentation står det du pluggar på Lunds Universitet men jag fick för mig att du pluggade på campus Helsingborg. Vart pluggar du egentligen?

  Svara

  • egoina

   |

   Jag pluggar på Lunds universitet Campus Helsingborg. Men kändes lite overkill att skriva allt det. (Campus tillhör LU).

   Svara

   • Tom

    |

    Ta inte illa upp, men det är faktiskt stor skillnad på att plugga på Lunds Universitet och på Campus Helsingborg.

    Svara

    • egoina

     |

     Hahaha jovisst. Samma skola. Bitter much?

     Svara

     • Tom

      |

      Nja när det gäller svårighetsgrad är det stor skillnad. Samma sak gäller kvaliteten på studenter då det är mycket svårare att komma in på program/kurser i Lund.

     • egoina

      |

      Det beror ju på vad man söker. Stratkom ligger på 19 och socionom borde ligga högt. Som sagt så är det samma universitet och samma krav. Men du kan tycka vad du vill. Förstår dock inte poängen med dina kommentarer. Vill du få det till att LU som ligger i Lund är bättre så visst. Okejdå.

 • ells

  |

  Ett tips om man är orolig för att ha för lite tid för sina nära och kära är att planera in att göra saker som man gör ändå tillsammans med någon annan, t.ex. träna, åka och storhandla, laga mat ihop och förbereda matlådor inför veckan, eller vad man nu känner att man kan behöva göra 🙂

  Svara

 • Lulle

  |

  Tack för att du svarade på min fråga. En ordentlig planering är väl egentligen det uppnbara, bara det att det är så svårt att hålla sig till planering. Har dålig självdisciplin haha.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv