Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Svar på några frågor

Det trillade in några frågor om min norska och om min familj när jag var i Norge som jag tänkte svara på.

 

 

Jag är också en norsk i Sverige, pratar flytande norska när jag är där och läser det utan problem. Men visst är det svårt att skriva skiten? Deras dubbelkonsonanter och grejer är helt ologiska! xD

– Jag kan precis som du prata och läsa norska, men kan inte heller skriva. Dock är min norska inte så utvecklad som jag önskar att den var. Det känns som att jag har en tioårings ordförråd. Därför känner jag mig ”dum” och inte helt mig själv när jag är där. Språket är så viktigt för mig och plötsligt kan jag inte uttrycka mig. Tidigare var jag inne på att plugga i Norge, men av den anledningen blir det inte så. Det känns annorlunda att plugga i till exempel England, för där känns det okej att inte vara bäst på engelska eftersom det inte är mitt förstaspråk. Okej, långt svar på din fråga, haha. Men nej, att skriva norska är knepigt, det håller jag med om.

 

Är hela din släkt jehovas vittnen eller bara de på din mammas/pappas sida ? :)

– Pappas sida, förutom pappa, är Jehovas Vittnen. Farmor blev det när barnen var små och pappa valde att inte bli det. Jag vill påpeka att det att bli ett Jehovas Vittne är ett val man tar i vuxen ålder och det är även då man döper sig. Så även om man som min pappa växer upp med en förälder som är det, är det inte därmed sagt att man automatiskt blir det själv. Det är ett val man tar.

 

Vilka härliga bilder! Angående videon så dök en fråga upp i huvudet på mig. Jag har ingen aning om när det var du som pratade och inte, hur mycket norska du pratar och har pratat och skillnaden mellan svenska och norska är ju egentligen minimal, men har du någon brytning när du talar norska? Min fråga har egentligen ingenting med just ditt tal att göra, jag tycker bara det är så väldigt intressant det här som sägs om åldrar och att lära sig språk, men det sägs ju inte riktigt lika mycket om åldrar och att ”glömma språk”.

– Jag tror nog man kan höra att min norska är rostig. Men för att ha bott i Sverige i 22 år pratar jag nog väldigt bra. Enligt mig bryter jag inte. Det kan bli lite grammatiskt fel ibland, men det är allt. Jag tror faktiskt att det vore lättare om språken vore helt olika, det är lätt att blanda ihop grammatiska grejer som till exempel att jag på svenska ”går i skolan” och på norska ”går på skolen”. Språken är ju så lika, men ändå inte. Hade varit lättare att hålla isär om de var totalt olika. Men jag tycker att jag lyckas bra. Dock kunde mitt ordförråd, som jag nämnde på frågan ovanför, varit bättre.

 

Ni är så gulliga mot varandra och ger en massa presenter ”bara sådär”!

– Ja, det är faktiskt lite så. Jag minns att min faster nämnde en gång för mig att hon tycker om att göra lite extra ibland eftersom att de inte firar jul och födelsedagar.

 

Du som kan både svenska och norska, håller du med mig (och nästan alla andra?) om att norska låter så glatt? alla som pratar norska låter alltid jätteglada och positiva haha.

– Haha! Detta är en av de vanligaste frågorna jag får. Nej, jag tycker ju inte det. Men jag håller med om att det är svårt att låta hotfull på norska. Arg kan man dock vara. Jag minns en gång min mamma skällde på mig och min kompis frågade frågade varför min mamma ”var så glad”, haha.

 

Ser ut som att vigseln ägde rum i en rikets sal?:) trevligt. Jehovas vittnen är bland de trevligaste människorna som finns:)

– Det stämmer. Både att vigseln ägde rum i Rikets Sal och att Jehovas vittnen är bland de trevligaste människorna 😉

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (37)

  • Annie

    |

    Trevliga människor som ser homosexualitet som en synd… Hej 2013!

    Svara

    • egoina

      |

      Läs gärna på innan du uttalar dig, tack. Eller fråga ett vittne.

      Svara

      • Annie

        |

        Så ifall någon av dina kusiner (som är troende) kom ut som homosexuell så skulle alla tycka att det var helt okej och inte utesluta den personen ur sekten? Vad trevligt!

        Svara

        • egoina

          |

          De hade nog inte tyckt att det var världens bästa grej, men han hade ABSOLUT INTE blivit utesluten. Det är en annan grej om han börjat leva som homosexuell. Jag vet att detta är svårt att förstå och jag själv har inte samma syn på homosexualitet. Men de tror på bibeln och vad den säger, det är inte så att de hatar homosexuella, men DE menar att det inte är meningen att man ska leva så. Jag har aldrig sagt att jag håller med om vad de tror på, men jag respekterar det.

          Svara

          • Desiré

            |

            ”Börjat leva som homosexuell” , vad menar du?

            Jag frågar av nyfikenhet och för jag tycker det är intressant. Har absolut ingenting emot Jehovas, eller någon annan sorts tro heller för den delen. 🙂 Väldigt gullig släkt verkar du ha för övrigt!

          • Elin

            |

            Fast det är väl ungefär samma sak att tycka att det är en synd om man inte tillåter folk att utöva homosexualitet? Hur går det annars ihop? Eller tillåter de inte heller folk att utöva heterosexualitet heller? 🙂

          • Anna

            |

            Boost till Egoina! <3

          • egoina

            |

            <3 !!!

        • Denise

          |

          Saken med Jehovasvittnen är ju att de följer bibeln väldigt strikt. Det innebär att de tycker att det är lika fel med sex före äkenskapet som de tycker det är fel med homosexualitet. I deras ögon är det samma synd, nämligen otukt. Så om de hatar homosexuella, så måste de ju hata varenda liten kotte som har sex innan de gifter sig. Det tror jag faktiskt inte de gör, eftersom de också tror att Jehova (namnet på gud enligt dem) är kärlekens gud som älskar alla människor. De gav ut en intressant tidning om det för ett tag sedan, som handlade om sex och där fanns ett stycke med rubriken: ”varför sanna kristna inte är homofober”. Jag tycker det är intressant att tala med jv och ofta får man veta att ens egna fördomar inte stämmer..

          Svara

  • Annie

    |

    Haha. Jag har också problem med att skriva, prata är inga problem, även om ordförrådet nog inte heller är så åldersadekvat;) Ett tips är att köpa böcker och läsa! Jag köpte massa böcker nu när jag var där i somras, haha. Ingen vanlig svensk turist alltså, men då ser jag mig inte heller som en sådan 🙂 Och jag håller med dig, Lollipop är bäst och ger sommarkänslor!

    Svara

  • Hockeysmurf - Ja det ÄR jag!

    |

    Kan inte annat än hålla med, skriva norska är ju skitsvårt! Prata och förstå, nemas problemas men alltså… Prøver å lære meg… ja, du hajar haha! (Hej Google Translate!)

    Svara

  • Greta

    |

    och DÄR slutade jag läsa. Jehovas är en sekt som inte alls är särskilt trevlig om man väl kommit in i det. För avhoppare blir i princip hela livet förstört. Väldigt trevligt folk.

    Svara

    • egoina

      |

      Du får gärna läsa på innan du uttalar dig. Jag vet inte vilken erfarenhet du har, men du kan inte dra alla över en kam. Även om jag inte håller med om vissa saker de tror på så är det fel att skriva så.

      Svara

  • Noomi

    |

    Älskar din vänliga inställning till Jehovas vittnen, är själv de och blir inte alltid så väl bemött pgr av fördomar och annat.
    Kul att höra positiv!:)
    / trogen läsare!

    Svara

  • Anna

    |

    Väldigt intressant det där med Jehovas vittnen. Är själv uppvuxen i en sluten sekt liknande jehovas, och därför väldigt förvånad över hur dina släktingar om de är vittnen, kan umgås med dig. I Sverige är det ju totalt förbjudet och du blir utesluten ur sekten om du umgås med en släkting som inte är med. Inte heller väljer man att bli medlem själv utan föds och indoktrineras i religionen. Att ta sig ur däremot är ett helvete, been there done that. (inte från Jehovas men har kontakter som har samt forskar mycket i ämnet). Det verkar alltså vara väldigt stor skillnad på jehovas i sverige och norge? Noterar även att dina kusiner använder internet flitigt, något som inte uppskattas i sverige av de röster inifrån just jehovas jag hört.

    Svara

    • egoina

      |

      Jag kan bara beklaga din erfarenhet och det är definitivt inte samma som jag har. Du har dock fel, man får absolut umgås med någon som inte är ett vittne. Dock kanske det inte är det optimala då de gärna umgås med andra vittnen som har samma värderingar som de har, vilket kan appliceras på alla människor. Jag umgås med människor som har liknande intressen och värderingar som mig själv, inget konstigt med det. Det du tänker på är kanske att de inte umgås med någon som är utesluten? Du har också fel i att man inte väljer själv, det gör man visst. Och det är en lång process att bli ett vittne. Du måste bevisa att du vet vad det innebär. Men såklart är det sannolikt att du kommer vilja bli ett vittne om du är uppväxt i det. Alla är vi mer eller mindre ”hjärntvättade” av våra föräldrar, vår uppväxt och vår omgivning enligt mig. Att ta sig ur är heller inga problem, men det finns konsekvenser, det har du rätt i. Det ska inte vara någon skillnad i på Jehovas någon stans i världen. Jag råder dig att forska bättre och kanske själv, samt använda rätt källor. Att använda Internet är inte heller något som är ett problem.

      Svara

    • egoina

      |

      Vill också tillägga att jag har tre kusiner som valt att inte gå med, TROTS att de har föräldrar som är vittnen. Inga problem där.

      Svara

    • Mia

      |

      Anna, det finns ingen skillnad på vittnen vilket land de än är ifrån. Det är likadant överallt. Som Egoina sa finns det inget som gör att man som vittne inte får umgås med människor som inte är vittnen. Hur skulle vittnen annars kunna gå i skolan eller ha jobb eller i huvudtaget finnas i samhället? Som Egoina säger väljer vi att umgås med de som vi har mest gemensamt med, vilket naturligt blir andra som delar samma tro, då vår tro är en så stor del av våra liv.
      Och det där med internet stämmer verkligen inte, jag känner inte många vittnen som inte använder internet. Vi använder internet flitigt, inte minst vår egen hemsida jw.org som har över 80000 besökare per dag, enligt en oberoende sida, http://www.statscrop.com/www/jw.org
      Om du vill veta Jehovas officiella inställning till något i framtiden är mitt tips att kolla den hemsidan. Man går inte till gula sidorna för att få svar om Skatteverket eller hur?
      Egoina, tack för att du är så respektfull mot oss vittnen trots att du inte delar våra uppfattningar. Kram!

      Svara

      • Mia

        |

        *jehovas vittnens officiella åsikt/ställning om något

        Svara

      • egoina

        |

        Tack för ditt svar 🙂

        Svara

    • rakelspektakel

      |

      Nu måste jag försvara, jehovas vittnen får visst umgås med folk som inte är med i församlingen. MEN om man en gång varit döpt och blivit uteslute av olika anledningar (brutit flera gånger mot bibelns ord) så får man inte umgås med den personen. eller får och får det får man visst göra men det avråds att umgås med den personen men det är ett personligt val. Blir så sur på folk som ska utala sig utan att ta reda på fakta först:/

      Svara

    • elina

      |

      Kanske har man olika ”regler” eller något bland de olika familjerna? Jag har ingen aning, vet nästan ingenting om Jehovas vittne. Men jag har en kompis vars mamma är de och han fick välja själv om han ville va de eller ej. Han använder internet och umgås med exakt vem han vill!

      Svara

  • Emma

    |

    Åh, känner igen mig så mycket i ditt svar på första frågan! Jag är själv från Finland men har bott i Sverige i 13 år och min finska har stannat på en viss nivå den också. Grammatiken blir fel ibland, ordförrådet är inte alls så stort som jag skulle vilja, jag har svårt att uttrycka mig och hänger inte med i det nya språket/slanget. Jag älskar Finland men skulle aldrig våga plugga/jobba där pga språket. jag menar, jag kan ju prata och skriva på ”vardagsspråk”, men skriva en uppsats? Nej. Aja, vad jag menar är att det var skönt att jag inte är ensam om detta 🙂

    Svara

    • egoina

      |

      Skönt att jag inte är ensam också! Man känner sig så begränsad. Det är hemskt på ett sätt. Fast man ska egentligen vara glad att man fortfarande kan prata språket. Vi får tänka så – Vi är grymma som fortfarande kan!! Kram 🙂

      Svara

      • Ulrika

        |

        Hej, jag känner också igen mig lite i första frågan! Min mamma är från Danmark, men jag har bott i Sverige hela mitt liv. Jag förstår dock inte alls varför ni inte vågar plugga i Finland/Norge? Det är väl något att sträva efter så ni faktiskt har en chans att lära er språket! Jag ska själv börja studera i Danmark om några veckor, delvis för att faktiskt lära mig danska helt flytande (uttalet är omöjligt, däremot går det rätt okej att skriva osv.).

        Det jag försöker få fram är; var inte rädd för att studera där, när ni väl gör det kommer ni ju lära er språket!

        Svara

        • Emma

          |

          Jo, egentligen vet jag ju att språket förmodligen skulle komma tillbaka snabbt och att man skulle lära sig om man bara pluggade/jobbade där… men jag är rädd och skäms för att jag inte kan lika mycket finska som mina släktingar och de finnar som bott i Finland hela sitt liv. Fast även om jag skulle komma över det, tror jag inte jag på riktigt skulle vilja plugga/jobba i Finland längre pga annat som att jag har pojkvän och hela mitt liv här osv… Men men, som Egoina sa, jag är ju glad att jag kan finska och utan problem kan prata och förstå språket, även om jag inte ligger riktigt på den nivå som jag skulle vilja. 🙂

          Svara

      • Jessica

        |

        Bara en lite lätt fråga om det du skrev tidigare, ”om dem börjar leva homosexuellt” vad menar du med det? Är man homo så är det ju det man lever som/med eller hur man nu ska säga. Hur menar du? 🙂

        Svara

  • Linnea

    |

    Förstår inte hur ni kan sitta och vara så jävla fördomsfulla och elaka när Egoina berättar om sin släkt. Hon hånar väl inte er för att ni är kristna eller muslimer, hon hånar er inte heller för att er mamma kanske är afrikan, hon säger inte att det är äckligt och hon frågar inte om hon har AIDS.Nu menar jag inte att alla afrikaner har aids, utan att det är en väldigt vanlig fördom, precis som att de som tillhör vissa sekter ska vara totalt hjärndöda.

    Och sen blir jag så ledsen och över att det är 2013 och folk fortfarande tendenserar till att dra alla över en kam, alla jehovas vittnen tycker inte likadant, de ser inte heller likadana ut och de värderar saker olika precis som helt vanliga individer gör. Och varför är det så? Jo, för att de är också individer, precis som vi.

    Visa lite respekt någon gång tack.

    Svara

    • linnea

      |

      så jävla bra sagt. tack

      Svara

  • Johanna

    |

    Hoppla, här pyrde okunskapen, halva min släkt är vittnen, inte jag själv dock, jag har arbetskamrater som också är vittnen. På samma sätt som några av mina bästa vänner tillhör olika pingstförsamlingar och några av mina barndomskamrater är muslimer. Och framför allt har jag en syster som valt att leva sitt liv med en annan kvinna. Nu ska jag inte göra mig själv till expert men vem hittar egentligen den djupt troende muslimen, kristna eller för all del juden som accepterar homosexualitet? Problemet i vår tid ligger kanske inte så mycket i religioners syn på människors val utan snarare gemene mans sätt att vilja glorifiera sig själv och sina åsikter genom att skylla krig, fattigdom och sjukdomar på religion i stället för att se till va människan har uppnått genom att vara introvert, dåligt påläst eller bara bitter. Istället för att omfamna våra olikheter eller uppmuntra oss till att gå vår egen väg. Och framför allt sluta sätta rubriker på vem vi är, vad vi vill och vart vi låter livet föra oss. Oavsett religion, sexuell läggning, utbildningsnivåer eller ställning i samhället.
    Tror förresten att jag ska skicka en länk till din blogg till mina kusiner som är vittnen, har dator, internet, inget jordstampat golv eller strypkoppel… Kramar

    Svara

  • Lee

    |

    Jag kan erkänna att jag varit lite ”rädd” för jehovas förut, pga fördomar. Men min pojkväns släkt på sin fars sida är vittnen, var lite nervöst att träffa dem första gången för jag trodde vi skulle bli hjärntvättade (haha idiotiskt av mig) men de är så förbannat roliga och trevliga och accepterar att ingen av oss eller hans syskon har samma tro. De älskar oss alla i alla fall och har inga problem att umgås med oss, det yttras knappt några ord om jehovas eller något när vi är med varandra.
    Så jag förstår att människor har fördomar eftersom jag själv haft det.. Men det mesta folk skriver här (negativt) är bara bullshit. Go Egoina!! Du är grym

    Svara

  • Sara

    |

    Hemskt att det finns människor som försvarar Jehovas vittnen.
    http://www.fritanke.se/att-vaxa-upp-i-jehovas-vittnen/
    – en tjej berättar om hur det är att växa upp med Jehovas Vittnen och vad som hände när Hön bestämde sig att gå ur sekten. Obehagligt, men värt att läsa!

    Svara

  • louise

    |

    Hej! Först vill jag bara säga att jag inte har massor med fördomar osv. Men jag har några frågor som jag undrat över länge. Vi har visserligen vittnen här son knackar på ibland men jag pratar inte med den personen då han varit hemskt otrevlig (vilket jag antar bara är en ytterst sorglig människa och att han varit likadan vilken religion han än haft…) men mina frågor:

    Ser alla vittnen det som att man inte får ge blod till exempelvis ett skadat barn?

    Och vad jag fattat det som så ser vittnen det som att det finns bara ett visst antal platser i himlen, och att resten ”bara” får evigt liv på jorden? Rätt eller fel?

    Svara

    • helen

      |

      louise. föräldra få inte neka sitt barn blod om det är skadat va så innan men nu är det helt läkarna som bedömer och bestämmer helt om barnet behöver blod eller inte även föräldran inte vill de så är det läkan som avgör 🙂 Som tur är 🙂

      Svara

  • Karin

    |

    Jag har en till fråga om din norska! Skorrar du på r:en, som t.ex. i Bergen? Eller gör du det bara när du pratar svenska? Många skåningar skorrar ju inte när de pratar engelska så då kanske du inte gör det när du pratar norska beroende på var du kommer ifrån? ^^

    Svara

    • egoina

      |

      Jag skorrar inte. tog faktiskt tid för mig att lära mig att skorra när jag flyttade hit minns jag 🙂

      Svara

  • helen

    |

    du säger det är ett val att bli jehovas min sambos föräldrar är det och för han o hans syster va de inget val . Nu är han inte med längre men som liten va han tvungen att va med. Så någ lite olika där från familj till familj 🙂 Men håller med att dom är trevliga men inte ALLA hans mamma är super snäll och försöker inte få med oss medans hans pappa beter sig som ett svin mot oss och bombadera med böcker och grejer för att vi ska gå med som vi verkligen inte vill. Men tro inte de bara jehovas utan alla religoner och sekter 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv