Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Kul plugg

Jag tog bort inlägget om microvågsugnen. Det visade sig att det inte var sant. Eller vad vet jag? Jag tycker det är så svårt att veta vem och vad man ska lita på, så jag hoppar över ämnet helt enkelt.

 

Just nu sitter jag och gör en annons i Photoshop till skolan. Jag tycker det är så himla roligt (så länge jag inte behöver använda Illustrator och Indesign, är inte kompis med de programmen än). Funderar nästan på att faktiskt sälja den här annonsidén på riktigt. Men får väl se om min lärare sågar mig först.

 

 

 

Jag och Mimsan igår. Verkligen ingen blogghund.

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (20)

  • Hanna

    |

    Ja jag tänkte väl! Haha. Tyckte att det lät lite väl illa med blomman som dog, jag tror säkert att det är mindre nyttigt med micrad mat men inte att det är så illa att det dödar!

    Svara

  • Robert

    |

    Hon är så bloggvan att hon inte orkar bry sig. 😀

    Svara

  • Nikolina

    |

    Måste bara säga tack för att du delar med dig av ditt härliga liv. Älskar din blogg 🙂
    Från Ankpung, 23 åring mamma med förkärlek för tatueringar, nitar och döskallar. Bloggar om stor sorg, men även stor lycka !

    Svara

  • Nomaden

    |

    Oh, du borde försöka dig på inDesign så snart som möjligt i så fall 🙂 Jag använde också Photoshop till sådana där grejer, och att sedan upptäcka inDesign var som att komma till en annan värld. Allt går smidigare och blir så mycket bättre i inDesign, jag lovar 🙂

    Svara

  • lina

    |

    indesign är ju programmet från helvetet hahah

    Svara

  • Jackie

    |

    Hehe jag läste ditt microinlägg och kände bara nää jag micrar min lunch varje dag, kan inte vara sant! Lätt att göra sånt inlägg men nu är det borta. Kan inte du göra ett inlägg där vi läsare får ge dig dagsuppgifter, tex ”idag ska du hoppa på ett ben över ett övergångsställe” så får du dokumentera det. Eller, ”laga något med kryddan dragon i” och ge en recension om det. Eller en i veckan i varje fall!

    Svara

  • Nathalie

    |

    Typ ingen av dessa stories på FB är sanna 😉

    Svara

  • frida

    |

    Alltså att säga att du tagit bort ett inlägg utan någon hint om vad det var som inte stämde var lite elakt. Nu kommer jag sova dåligt haha

    😉

    Svara

  • Johanna

    |

    Fast det Är vetenskapligt bevisat (Och många studier finns) att mikrad mat dödar maten, det finns praktiskt taget ingen näring kvar i mikrad mat (vilket är ganska uppenbart när man vet hur en mikro fungerar) och ingen näring = död mat.

    Äter man ”död” mat utan näring får man inte i sej alla viktiga ämnen, näring och vitaminer, vilket get dålig hälsa, vilket i sin tur leder till sjukdomar. Det är därför västvärlden har många mer sjukdomar än vissa andra kulturer som äter färsk mat och har en annan livstil.

    Så nej, äta mikrad mat dödar en inte på fläcken, men äter man det varje dag och långsiktigt kan det (Som mkt annat) ju leda till sjukdomar vilket i sin tur kan leda till döden. Det är bäst att hålla sej undan från det och värma upp på spisen eller ugnen, tar längre tid,, men man behandlar sin kropp lite bättre iallafall.

    Svara

    • bella

      |

      Hur ska man göra när man jobbar då? är ju inte alla som har möjligt eller råd att ute varje dag 😛

      Svara

      • bella

        |

        äta ute*

        Svara

    • Till Johanna

      |

      Hallå den forskningen skulle jag gärna vilja ta del av, har du länk? Och i vilken tidning publicerades detta? Har det visats i flera rapporter? Vem har stått för resultaten

      Jag förstår inte vad du menar med död mat? Mat är ju molekyler av kolhydrater, proteiner, fettsyror, vitaminer och mineraler. Kroppen tar upp dessa molekyler via tarmarna via olika portar som matchar molekylernas uppbyggnad. Det är inte onyttigare att värma upp mat på det ena eller det andra sättet, molekyl som molekyl. Ja, vissa ämnen dödas av upphettning – men det spelar ingen roll varifrån värmekällan kommer. Det är själva värmen som är problemet (om man kan kalla det problem ens eftersom vi i västerlandet knappt ens kan få näringsbrist utan underliggande sjukdom :P) Och en mikro värmer ju maten genom att via elektromagnetiska vågor hetta upp vattenmolekyler…. och det är väl i princip så en annan värmekälla också gör eftersom vatten är huvudbeståndsdelen?

      Svara

      • frida

        |

        Alltså orkar verkligen inte förklara det hela långa, men i stort sett fungerar en microvågsugn så att den motsvarar en lång tids matlagning på endast några sekunder.

        Alltså, att micra en morot tills den är varm motsvarar ungefär att koka en morot i 2 timmar (nej ingen statistik jag tar det här rakt ur luften för att illustrera ungefär hur det ser ut). Om du kokar en morot i två timmar kommer det inte finnas så mycket näring där heller. Men sen finns det massor med forskning och till resten av dina frågor säger jag: google, do you use it?

        Svara

        • Till frida

          |

          Anledningen till att jag skrev att jag ville ha länkar är för att de länkar som handlar om mikrougnars skadliga inverkan på mat tyvärr är kvacksalveri och bluff. Så i detta fallet skulle jag inte rekommendera googles toppresultat.

          Jag välkomnar folk att söka upp lite riktig, referee-granskat material på till exempel pubmed.com där RIKTIG forskning finns, istället för artiklar från typ ”health-science.com” av starkt ifrågasatta forskare (tyvärr existerar även forskare som inte riktigt lärt sig hur man arbetar naturvetenskapligt)

          Vidare måste vi förstå exakt vad det är som kokas bort ur moroten. Kolhydraterna gör det iallafall inte. Vitaminerna kanske? Isåfall kan vi vara lugna, för dessa är så kallade mikronutrition, dvs ämnen som behövs i ett väldigt litet dagligt intag för att fungera som coenzymer och antioxidanter i vår metabolism.

          Genom att värma upp mat (oberoende på tillagningssätt), kan vi ändå inte i princip få näringsbrist eftersom vi bor i ett av världens rikaste länder där mat är väldigt tillgängligt, samtidigt som behovet för dessa vitaminer är väldigt liten så fylls behovet mycket enkelt. Enbart en bakomliggande kroppslig orsak skulle ändra på detta (intrinsic factor deficiency och B12, riklig menstruation och järnbrist, anorexia etc etc)

          Tvärtom är upphettning (för det mesta) positivt för att döda bakterier och andra mikroorganismer som annars skulle skada vår kropp.

          Hur mycket av vissa vitaminer som bryts ner pga upphettning (ja, kokning/grillning/mikring whatever) har jag tyvärr inte i huvudet just nu, men som sagt, risken är försvinnande liten att du skulle ta skada av det. Och mikring är som sagt inte farligt. Annars hade vi nog varit rätt körda vi detta laget eftersom mikron funnits i årtionden :p

          Svara

  • Emelie O

    |

    Det är lugnt vettu! Allt man gör och allt man inte gör leder så småningom till samma sak… döden. Det är något som är oundvikligt. Så egentligen är det som är farligast är att födas.

    Okej, kom precis hem från operation så kanske (men bara kanske) påverkar det min positiva sida.

    Svara

  • E

    |

    Nu har ju jag inte läst ditt inlägg om micron som du tog bort. Men jag ser något om blomma och död. Så jag drar slutsatsen att du haft en blomma bredvid en micro som dog. Jag ville bara berätta att Microvågsugnar har en enormt stor strålning när den körs så man ska ALDRIG stå framför den när den är igång. Gravida ska inte ens vistas i köket då.

    Svara

  • Lilly

    |

    Illustrator är ju det bästa programmet som finns!!! Men jag tror att med Illustrator så kan man bara hata eller älska det, finns inget mellanting som det gör med Photoshop, där man kan älska en funktion men hata en annan. 😉

    Svara

  • Sandra S

    |

    Det jag har läst är att b-vitaminer kollapsar av microns strålar. Sen dör även andra vitaminer av värmen. Men vitaminer dör av värmen både i micro och i stekpanna och ugn. Man ska helst äta grönsaker råa och om man vill tillaga de så ska de ångkokas på låg värme. Kokar man i vatten så lakas vitaminerna ur och hamnar i kokvattnet.
    Microns strålning utanför micron har jag aldrig läst om. Möjligt att microns väggar inte är byggda för att stoppa alla strålarna, microluckan brukar ju bara vara glaslucka för att kunna kika in? Sen när stoppar glas strålning? men jag vet inte. Jag slutade använda micro helt när jag började läsa om vitaminer :p
    Som svar på nån tjejs kommentar så innehåller inte all vår mat så mycket bakterier och parasiter. Mjölk kan man dricka direkt från kon om kossan bara ätit normalt gräs. Äggulor från Sverige kan man äta råa. (Det gör folk redan till Carbonara) Kött från svensk ko (helst eko) kan man äta rått eller medium-rare utan att bli sjuk. Ju mer rare ju fler vitaminer. Människor har fått bakterieskräck och människor är för nojjiga med att värma sönder allting vi ska äta. Naturens kött och växter är inte skapta för att värmas/stekas/micras/kokas. Det är bara människor som sysslar med detta, trots att vi ser ut som djuren inuti kroppen.
    Vi får starkare immunförvar av att få i oss fler bakterier genom maten dessutom. Goda bakterier.
    Läs denna artikel om en man som äter allt rått: http://coltingblogg.com/2011/08/24/intervju-med-fredrik-colting-i-senaste-runner´s-world/

    Svara

  • Sandra S

    |

    Här är ett stycke ifrån en lång text om micro, från denna sidan http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=1361&print=1
    ”När molekylerna utsätts för mikrostrålning påverkas näringen genom att dunsta ur det du hettar upp, detta på samma sätt som när du kokar potatis och näringen till stor del försvinner ut i vattnet. Samma sak händer vid ångkokning, men det är sannolikt lättare att avgöra lämplig upphettningstid vid ångkokning som går långsammare, än när du använder mikro, eftersom det går så snabbt.

    Mikrovågornas förmåga att tränga in längre in i livsmedlet, gör att uppvärmningen blir ojämn och temperaturerna kan bli oerhört höga på delar av livsmedlet. Vitaminer och mineraler påverkas redan vid 70 grader och enzymer redan vid 34-40 grader, vilket gör ett mikrat livsmedel till ett ”dött” livsmedel. Läs mer om: enzymer

    Däremot finns forskning som visar att lätt upphettning ökar tillgängligheten i vissa grönsaker såsom tex morötter och broccoli. Detta innebär att lätt upphettning ökar ditt näringsupptag av grönsakernas näring. Det bör dock påpekas att detta gäller vid lätt upphettning och inte sönderupphettning såsom det lätt kan bli i en mikro. Det bör också påpekas att enzymerna dör, även om näringen är lättare att ta upp. Det gör att maten smälts sämre och påverkar matsmältningssystemet på olika sätt, detta beroende på hur bra vi är på att smälta vår mat, hur mycket enzymer som finns i annan mat och i våra kroppar.

    Tyvärr, så används denna forskningsstudie som ett argument för att använda mikro, vilket är helt missvisande, då näringsökning även återfinns vid lätt upphettning med ångkokning och/eller tillagning i ugn. Att det skulle vara ett argument för ökad användning av mikro är alltså helt taget ur sitt sammanhang och ett rent kommersiellt argument. ”

    Svara

    • till sandra s

      |

      Det är helt upp till dig att inte använda mikro, jag lägger mig inte i det, men det som gör mig ont är när desinformation sprids!

      Som sagt…källor…. alla källor som hon Zahrassida länkar till är tyvärr kvacksalvare. Att använda sig av peer-reviewade artiklar är A och O när man ska diskutera naturvetenskap och sina åsikter i frågor.

      Jag är mycket väl medveten om att man kan äta råvaror rått och att vi tack och lov har en ganska säker hållning till matvaror i sverige. Vidare kan jag det om immunologi också (läser till läkare). Och även om en del vitaminer förstörs av upphettning (fortfarande, spelar ingen roll vilken värmekälla), så kommer du inte ta skada av det pga överflödet av mat vi har här.

      Men men, alla gör som dom vill. Men ta gärna ”detox.se” eller vad sidorna nu heter med en nypa salt.

      Ska gå och mikra mitt kalla kaffe nu :p

      Svara

Lämna en kommentar

Arkiv