Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Frågestund, del 2

Jag har ett vagt minne av att du en gång för länge, länge sedan lade ut dina riktiga(!) namnskyltar från Burger King i samband med ett inlägg om att något på en livsmedelsbutik frågade dig vart mjölken fanns någonstans eftersom dom trodde du jobbade där.

Hittar inte numera inlägget, men stämmer det att den unga Egoina avslöjade sitt namn för sina fåtal läsare år 2007?

– Haha, just det! Vilket rookie mistake.

 

Gillar du att bada? Badkar? Havet? Pool? Jacuzzi?

– Jag ÄLSKADE att bada när jag var yngre. Jag kunde vara i vattnet i timmar. Med åren har jag blivit känslig för när det är kallt. Hatar att frysa. Men om det är rätt temperatur gillar jag att bada. Skulle vilja ta dykarcertifikat.

 

Om du kommer till Norge (Oslo) nån gång, kan vi fika då? Du verkar vara den roligaste personen att fika med, no doubt!

– Såklart! Men om jag är världens roligaste fikare vet jag inte. Återstår att se 😉

 

Vad exakt är det du pluggar? (inte så rolig fråga kanske men jag har nyligen börjat läsa din blogg)

– Jag läser strategisk kommunikation på Lunds Universitet. Orkar jag kämpa mig genom fyra terminer till har jag en kandidatexamen 😉

 

Vad tror du att andras första intryck av dig är?

– Jag har hört från flera att jag verkar dryg eller nonchalant vilket jag absolut inte vill uppfattas som. Så otroligt tråkigt! Men jag tror att det har att göra med att jag blir lite blyg i nya sammanhang. Måste komma ihåg att le kanske? 😀

 

Om du hade varit singel nu men verkligen velat dejta och ingen i kompiskretsen känner någon som verkar lockande. Vart hade du gått då för att träffa någon? :)

– Dejtingsida kanske? Annars hade jag försökt lära känna nya människor eller skaffat mig en ny hobby. Men det är svårt det där, hur gör man liksom?

 

Pratar du något med ditt ex? eller har du stött på honom något .. nu pratar jag om det där första exet (som jag minns det) ni var kära sen var det slut och du blev hjärtkrossad och aldrig samma som förr. Men så är det ibland helt enkelt.

– Vi går faktiskt på samma skola, haha. När jag kom över det hela så var vi vänner, men just nu är vi inte direkt vänner. Lång historia det där. Idag kan jag tänka på det vi hade och känna mig glad och tacksam. Jag önskar honom all lycka. Kul om jag visste att jag skulle känna såhär för fyra år sedan, då trodde jag att jag skulle vara bitter för evigt.

 

Är du nöjd med utbildningen/skolan?

– Ja. Men helt ärligt så var den en liten chock från det jag var van vid på Malmö Högskola. Första dagen på Campus sa vår föreläsare typ ”ja, och så ska ni läsa tre böcker tills på torsdag, sen ska ni skriva ett paper på engelska tills på fredag och imorgon ska ni hålla föredrag om blabla”, man bara shit, wakeupcall. Fast det har gått ganska bra. Jag har fått göra om några tentor, men så blir det när jag jobbar bredvid och inte lyckas vara så motiverad alltid. Huvudsaken är att jag klarar det till slut och det hoppas jag verkligen.

 

Vilken tid i ditt liv skäms du mest över med hur du klädde dig osv? BILD SNÄLLA!

– Typ på de här bilderna undrar jag verkligen hur jag tänkte:

 

 

 

Jag har för mig att du skrivit att du inte mår bra av p-piller. Får man fråga hur du skyddar dig? Tar du piller ändå?

– Det stämmer. Nej, jag har bestämt mig för att inte stoppa i mig något som gör mig deppig. Jag känner inte igen mig själv och mår verkligen inte bra av piller. Jag skulle kunna prova ännu fler sorter, men vill inte experimentera mer. Eftersom spiral inte fungerade så bra för mig kör jag på säkra perioder. Kanske inget jag rekommenderar. Men om man har koll på det och sin kropp så fungerar det bra. Det är faktiskt bara 24-36 timmar under en cykel man kan bli gravid (+ 5 dagar), resten är säkert. Sen gäller det ju såklart att man har koll på när man har ägglossning. Finns många bra sidor, tecken och appar. Googla!

 

Kan inte du köra omvänd frågestund igen som du hade en gång? :)

– Ja, absolut. Det var kul. 🙂

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (106)

  • Emma

    |

    Har du testat p-pillerna Jasminelle (eller Jaz)? Dom är nya på marknaden (och ganska dyra) men dom funkar superbra för mig och för många andra!

    Hade Neovletta innan men de var ju rena skiten, usch aldrig igen. Konstant ledsen och var inte mig själv på ett halvår…
    Känner INGENTING av dom jag tar nu (Jaz). Är mig själv helt och hållet och inga jobbiga biverkningar. Är bara 4 sockerpiller också så lite win win över dom. 🙂

    Svara

    • egoina

      |

      Har provat både Yaz och Yasmine och Yasminelle. De var okej, men mår ändå inte riktigt bra.. 🙂

      Svara

    • Nina

      |

      Jag fick blodpropp i benet av Yasminepiller. Skitläskigt!

      Svara

    • bonnietyra

      |

      Helt rätt! Neovletta är troligtvis djävulens påfund! HEMSKT!

      Svara

  • Emelie

    |

    inte för att vara den som är den men att du vågar köra på ”säkra perioder” 😛 hade varit sjukt nojig hela tiden! men som du säger, har man bra koll så borde det väl vara lugnt 🙂

    Svara

    • egoina

      |

      Det har funkat i snart ett år i alla fall 😉 Ska jag vara ärlig så var jag mer nojig när jag gick på piller, då tog jag typ tre test i månaden för att jag ”kände mig gravid” (illamående, svullna bröst osv.) vilket var symptom från tabletterna. Jag har inte mått så en enda gång sedan jag slutade. Det är lite mer risky med säkra perioder, men jag känner att det är värt det när jag får må bra. Men jag vill tillägga att jag har superkoll, hade typ kunnat ta examen i menscykel/ägglossning/säkra perioder och jag har alltid kondom eller avstår när jag inte är säker 😀

      Svara

      • Carolina

        |

        Jag är likadan, provat både minipiller, p-piller, p-plåster osv. Har redan riklig mens och i 7 dagar och det brukar bli värre med spiral.
        Körde avbrutet/säkra perioder med mitt ex i 4 år. Han gjorde sin nuvarande gravid på första försöket.
        Jag har också kört säkra perioder (kondom när det inte varit säkert) med min nuvarande i 3 år. Vår son blev till på tredje försöket.

        Så nog fungerar det om man har koll 😉

        Svara

  • Steffanie

    |

    Känner igen mig med p-pillerna! Mådde piss rent ut sagt när jag gick på det, bytte senare till p-ring och den har jag inga biverkningar av alls! 🙂 Ibland är det verkligen omöjligt att försöka hitta något p-medel som passar.

    Svara

    • egoina

      |

      Skönt att höra 🙂

      Svara

  • sanna

    |

    Visst vet du att det finns en ”kissdator” man kan använda som preventivmedel, man kissar på en sticka och stoppar in i manicken och lyser den grönt är det bara att tuta och pippa.
    Man kan köpa här http://www.naturafemme.se/
    Hur bra som helst när man inte vill/kan stoppa i sig konstgjord skit 😀

    Svara

    • egoina

      |

      Tack!!! 😀

      Svara

  • Sandra

    |

    Oj tror att jag blev lite kär i dig efter att jag såg din videoblogg. Härlig blogg.

    Svara

  • Angeliqa

    |

    När du skriver ’Det är faktiskt bara 24-36 timmar under en cykel man kan bli gravid (+ 5 dagar), resten är säkert.’, hur menar du då?
    Förlåt om jag frågar, men förstod inte det med 24-36 under en cykel (?) och plus 5 dagar? 😮

    / vilsen tjej :p

    Svara

  • Starlet

    |

    Men… Vad är det för fel på kondomer, det är väl ett utmärkt alternativ? 🙂

    Svara

    • Victoria

      |

      Fast det är ju inte lika skönt med kondom!!
      Så har man ett förhållande så vill man gärna slippa den :p

      Svara

  • Minna

    |

    Aj, aj, aj… det är aldrig säkert att inte använda skydd eller piller mm. En orgasm kan göra att man får ägglossning, fast man egentligen inte borde ha det, och man kan alltså alltid bli gravid. Till och med när man har mens. Ett tips: använd skydd! 😉

    Svara

    • Tess

      |

      Öhm, nej en orgasm kan INTE göra så att man får ägglossning, det fungerar inte så, dels så behöver ägget flera veckor på sig att mogna, och dels så styr helt andra hormoner när ägget släpps, själva orgasmen har inget med det att göra. Man släpper ägget när hormonerna når en topp, och det sker vanligtvis mitt i mellan två mens, dock så kan vissa ha ägglossning flera gånger eller flera ägg som mognar samtidigt, men det brukar man isf märka av.

      dessutom så finns det flera tecken på ägglossning, som med lite träning kan göra det enkelt att hålla koll på det med.

      man kan heller inte bli gravid när man har mens, då mensen är en ”utspolning” av slemhinnan som hade hyst ägget om den hade fastnat, men det sker ca. 2 veckor efter att man har haft ägglossning, så såvida man inte släpper ägg lite hipp som happ (vilket man märker! för då är hormonerna helt fucked och man borde må väldigt dåligt och borde söka läkare för hjälp!)

      Man kan INTE alltid bli gravid, det är bara en väldigt dålig myt.

      (och dom väldigt, extremt få som verkligen blir gravida endå, trots att allt ”funkar som det ska” (dock måste man ta hänsyn till att väldigt många ljuger för att dölja/ursäkta att dom slarvar och ”gjort bort sig”) är väldigt ovanligt)

      Svara

      • Minna

        |

        Öhm, jo, man kan bli gravid, och vid en kraftig orgasm kan ett ägg lossa. Tro mig, jag är väldigt påläst om ämnet, väntar själv andra barnet, som blev till dagen innan jag borde ha fått mens, jag har hört en sexualtetapeut tala om ämnet, och jag har pratat med en barnmorska om saken. Så jag vet vad kag pratar om! Det finns inga säkra perioder!

        Svara

        • Tess

          |

          Såg att du startat en tråd på FL om just det här, antar att du inte är så säker på din sak då om du måste fråga där ^^

          och hon som sa att hon använt sig av avbrutet, hon blev gravid genom försatsen, det kanske du kan hälsa henne?

          Svara

          • Minna

            |

            Inte för att jag var osäker, jag tror fortfarande fullt och fast på vad jag säger.

        • Tess

          |

          Minna

          som min gamla mellanstadielärare sa
          ”Tro gör man i kyrkan”

          vad du tror spelar ingen roll om du inte har något som backar upp det
          du får och kan tro att en enhörning bor i din garderob men om du inte kan bevisa det, så spelar inte det någon roll, det är inte fakta utan ditt fantasifoster.

          fakta måste gå att bevisa eller motbevisa, flera gånger om, av oberoende källor och innehålla klara bevis som stämmer överens med andra fakta som går att göra likadant med.

          Din tro, är INTE fakta.
          så sluta utge det för att vara något det fullt och fast inte är.

          Svara

  • emma

    |

    hej!

    Jag tänkte tipsa om p-ring. Jag fick samma problem som du av p-piller och valde att sluta. Då fick jag höra om p-ring och det fungerar jättebra 🙂 Ifall du skulle vilja ha skydd då..

    Svara

  • Fanny

    |

    Fast det är inte väl? sant, man kan bli alltid bli gravid när man inte har mens, chansen/risken är dock väääldigt liten mot för när man har ägglossning då chansen/risken ligger på typ 20 %

    Svara

    • Tess

      |

      Man kan enbart bli gravid när det finns både ägg och spermier som möts

      ägg släpps bara en gång i månaden (och inte hipp och happ, eller varje dag som en del verkar tro..) och är bara mottagliga för befruktning under 24-36 timmar

      spermier kan överleva upp till 5 dagar, men oftast mycket kortare än så

      det blir ingen bekfruktning om spermierna dött innan ägget släppts eller om dom kommer efter ägget slutat vara mottagligt

      om man lär känna sin kropp, tecken och ev. använder hjälpmedel (som en p.dator) så kan man vara minst lika säker som om man använder p.piller eller kondom (dock skyddar det inte mot könsjukdomar såklart)

      tyvärr så är väldigt många dåligt informerade om det eller inte kan tolka tecken från sin kropp
      och därför blir dom gravida.
      det finns väldigt många som använder den metoden och som det funkar väldigt bra för, och som sagt så använder i princip alla kondom när dom är osäkra.

      dessutom så måste det finnas ett ägg för att man ska bli gravid, så har man ingen ägglossning så kan man inte bli gravid ^^ det säger sig själv lite (och även om man någon enstaka gång skulle ha två ägglossningar under en cykel, vilket är ovanligt om man inte alltid har det, så märker man ofta det väldigt tydligt om man lärt känna sin kropp)

      Svara

      • egoina

        |

        Tack för denna kommentar! Håller med 😀

        Svara

        • polly

          |

          Jag körde på säkra perioder och hade alltid avbrutet samlag. Jag har nu en dotter 🙂

          Svara

          • egoina

            |

            Grattis! 😀

  • Frida

    |

    Jag mådde också piss av p-piller och spiral var ju ingen hit. Så jag testade P-stav och är skitnöjd!

    Men alltså i detta läge är det ju verkligen: Whatever floats your boat 😉

    Svara

    • Rebecca

      |

      Testade p-stav i över ett år och mådde jätte dåligt på den. Dålig libido, mådde illa hela tiden, hela min kropp mådde skit, och så blev jag deprimerad. Gick till barnmorskan för att ta ut den och hon verkade helt oförstående, liksom vaddå, det där är petitesser. Suck.

      P-stav och hormonspiral är de två säkraste p-medel på marknaden. P-stav kan ge stora biverkningar, och hormonspiralen kan perforera livmodern. Kul! xD

      Svara

  • julia

    |

    Är det FYRA (??!?!) år sedan du gjorde slut med Jimmy? Herregud, jag har verkligen följt din blogg alldeles för länge. Kommer till och med ihåg när jag fick reda på det, min bästa vän som också läste din blogg då berättade det för mig när jag kom på bussen en morgon. Åh, ibland saknar jag allt Burger King-tiden. Gud vad jag låter gammal nu haha…

    Svara

  • Ehmz

    |

    Kondom, tjejen. Kondom..

    Svara

    • egoina

      |

      Absolut!!!

      Svara

  • Nathalie

    |

    Jag behövde läsa om ungefär 29 gånger innan jag insåg att det stod säkra perioder och inte säkra steroider.. Googlade och allting. Känns bra.

    Svara

    • egoina

      |

      Hahahaha <3

      Svara

  • Lova

    |

    kul att alla verkar tycka p-piller-grejen var mest intressant att diskutera.. Jag skulle också vilja göra ett inlägg i debatten 🙂
    P-ring är min räddning, när jag hulkande i telefon förklarar för ungdomsmottagningen att jag inte vill ta p-piller längre.. Har haft nuva-ring ( http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Lakemedel-A-O/NuvaRing/?ar=True ) i över sex år och aldrig känt av de fysiska och mentala förändringar som andra preventivmedel gett… Det är dyrare, men värt det!!

    Svara

    • Fanny

      |

      Nä fyfan för P-ring. Så sjukt jobbigt man känner sig så äckligt ofräsch. Själv kör jag med P-plåster. Fungerar kanoners.

      Svara

    • Elinor

      |

      Ååh vad roligt det är med frågestund! 🙂

      Svara

  • ellinor

    |

    hej! jag undrar lite om strategisk kommunikation som du läser. är det en bra utbildning? intressant? lär man sig mycket? vad innehåller den egentligen om? kramaar 😀

    Svara

  • Veronica

    |

    Jag körde också på ”säkra” perioder, det funkade i några månader sedan var jag gravid. Min menscykel har alltid varit 28 dagar och helt regelbunden, det finns inget som heter avbrytet samlag och som funkar, däremot så finns det något som heter försats :/

    Jag tar nu yasminelle, fysiskt mår jag bra, psykiskt är jag ett monster som har gigantiska humörssvängningar och blir arg på allt och alla. Men what to do…

    Svara

  • anna

    |

    Hoppas du tänker på att spermier kan leva upp till 72 timmar inne i dig…

    Svara

    • egoina

      |

      Därför jag skrev +5 😉

      Svara

  • Fanny

    |

    Förresten, vilket ex menar ni i fråga nr 7? För det är väl David som är ditt senaste ex, men låter som ni pratar om Jimmy?

    Svara

  • Anna

    |

    Egoina! Nils mamma var precis på Trinny & Susannah stylar om Sverige! Eller jag är 99 % säker på att det precis var din vän Nils som pratade 🙂 skitfin blev hon!

    Svara

    • egoina

      |

      Haha seriöst? Vad roligt!

      Svara

  • T

    |

    Vad kul att höra om den där p-datorn… 🙂 Dyrt, och man får nog höra runt lite innan man vågar sig på det!
    Har haft p-ring (nuva). Funkade bra, inga biverkningar… annat än att pojkvännen och jag märkte min minskade sexlust :(((
    På UM sa hon till mig att: -ja men det är ju inte en så farlig biverkning. Det är ju något man kan ta!

    Man bara ”sure du gamla kvinna som har sex 1 gång i månaden…” Jag tar ju preventivmedel för att kunna ha hett fritt sex, och så minskas lusten pga pmedlet… :(((
    Ett stort problem där…

    Nu ska jag testa P-plåster. Sen blir det att gå vidare till piller om det inte funkar. Helst är jag utan hormoner! Får bli modigare och våga sätta in kopparspiral…
    Vill inte tillsätta hormoner, känns inte bra! Sjukt tycker jag, att man ska behöva göra det…
    Kört utan skydd 6 mån m pojkvännen, men man vill ju ha något så att man inte blir gravid… Känns oansvarigt köra utan.

    Svara

    • egoina

      |

      Jag är också nyfiken på den där p-datorn. Den håller ju i tio år, så med tanke på priset känns det ändå värt det. Känner igen det där med sexlusten, vaddå inte så fatrligt? Det är ju därför man äter pillerna, haha. Jag tycker inte att det är oansvarigt att köra utan skydd så länge man har koll på vad man gör. Jag har läst på massor och ”hållt koll på min kropp” i snart ett år så att jag känner igen tecken. Att ha sex innebär allting en risk oavsett hur man gör. Men för min del har jag hellre ”en lite större risk” och mår bra än stoppar i mig hormoner och bli deprimerad.

      Svara

      • Minna

        |

        Så då gör du heller inte abort om du blir gravid?

        Svara

        • egoina

          |

          Amen gud. Vad är det för fråga att ställa? Jag kan bli gravid om jag tar p-piller också, men inte skriver du väl och frågar varenda människa som äter piller om hon skulle välja abort om hon blev gravid? Det här är hur jag skyddar mig för att JAG MÅR BRA AV DET. Och det fungerar bra. Det är alltid en risk med att ha sex, annars får man leva i celibat.

          Svara

          • polly

            |

            Jag tycker att du överreagerade nu. Du har tagit upp detta samtalsämne i din blogg och det lät som det var öppet för diskussion. Du kunde enkelt ha svarat att du tycker att det är privat utan att låta så otrevlig.

          • egoina

            |

            Jag har inte tagit upp något för diskussion, utan endast berättat hur JAG GÖR. Jag tycker aldrig det är okej att ifrågasätta så som Minna gjorde. Ni vet inte alls så mycket som ni tror er veta om mig. Ni vet inte varför detta är det bästa alternativet för mig. Ni vet ingenting. Man kan bli gravid även om man använder sig av ett ”accepterat skydd”. Sköt ert så sköter jag mitt!!!

          • Minna

            |

            Okej, kanske borde ställt den frågan annorlunda, eller inte frågat alls. Men jag tänkte bara på att du ändå har så många läsare, som är så unga. Ville väl mest få ut till dem att det inte finns ”säkra perioder”. Men nu sköter vi alla vårt egna, som du skrev. (till exempel ska jag snart få sköta ett till barn, som blev till i en ”säker period”.) men nu lämnar vi detta. Ska bli roligt att följa din blogg när du är gravid sen nångång 🙂

          • egoina

            |

            Jo, det finns säkra perioder. Men sen finns det en massa omständigheter som kan göra att perioden inte är säker ändå. Till exempel stress och andra faktorer kan flytta ägglossningen. Därför kan man självklart inte stirra sig blind på en kalender och kryssa av dagar. Och det gör jag inte heller. Jag håller koll på min kropp, tar temperaturen osv. Är jag det minsta osäker skyddar jag mig med kondom. Var är det som är så provocerande med det? Jag har läsare som är unga, men jag skrev också att jag INTE rekommenderar det och att de skulle kolla upp information. Jag tror faktiskt högt om mina läsare och att de är kapabla till att fatta egna, kloka beslut. Jag var så deprimerad att jag inte ville leva när jag provat piller och spiralen fungerade inte (orkar inte gå in på det…:/) därför är detta det bästa alternativet för mig. Och ja, din fråga var riktigt låg och det är det också när du skriver ”ska bli roligt att följa din blogg sen när du blir gravid”. Jag vill bli gravid någon gång och jag räknar med att när jag väl blir det så är du en av dem som kommer att skriva ”HAHA, vad var det jag sa, säkra perioder fungerade inte”. Även fast det var planerat.

            Jag undrar om du gick in och klagade på paulas.me vars p-piller inte fungerade? Eller alla mina TRE(!!!!) vänner som också blivit gravid med preventivmedel (två av dem med p-piller). Att ha sex innebär en risk, men för mig är säkra perioder det enda preventivmedlet som dunkar. Och JO, det funkar om man gör rätt. Fast nu har jag fått en massa tips från mina läsare med andra saker jag kan prova som jag ska kolla upp. 🙂 Kan vara skönt att slippa köra en kontroll på sig själv varje dag, hehe 😉

          • Minna

            |

            Och nu missförstod du mig. Jag menade verkligen att det SKA bli roligt om du blir gravid, inget ”haha, vad var det jag sa”, utan ”grattis, verkligen jätteroligt :D. (jag läser inga andra större bloggar, vem är Paula?)

    • SS

      |

      egoina: prova pessar/femcap. Det är inga hormoner och stör inte kroppen. kontakta barnmorska för att prova ut storlek.

      Jag har använt pessar i 4 år, funkar jättebra.
      7 år utan p-piller/minipiller/spiral, så himla skönt

      Svara

  • Frida

    |

    Jag äter Jasmin men egentligen är det ju inte helt bra med p-piller… man vet ju inte precis de långvariga effekterna…
    Jag hade nog inte heller vågat köra på säkra perioder…! Får se hur jag gör om jag någonsin träffar nån ny vettig kille…

    Svara

  • Pia

    |

    Jag hade väldig jobbig mens innan p-pillerna kom in i mitt liv, blödde i 14 dagar, MYCKET (Tänk dig efter en lektion i skolan och sedan vara tvungen att springa till toan för att inte blodet ska rinna längs benen) och väldigta smärtor. Däför erbjöds jag att börja med p-piller.

    Men jag tålde inte p-piller, jag tror jag provade ca 6-7 olika men spydde och mådde psykisk dåligt av alla. Men fick tillsist prova östrogenfria p-piller, cerazette (typ minipiller, fast ändå inte).
    Mår skit bra, känner inte av något och trivs jättebra med dem! (Och har normal mens! :D)

    Svara

  • Selina

    |

    Haha så roligt att folk tror att det fungerar med ”säkra perioder” Jag har gjort precis som dig, var helt säker på min cykel eftersom att den alltid har varit lika. Jag använde ändå kondom nästan varje gång fast jag var säker bara för att göra min pojkvän säker. Det funkade ett halvår men nu är jag gravid med mitt första barn vilket jag är super glad över nu men det var inte riktigt så jag tänkt mig.

    Svara

    • egoina

      |

      Då kom det ändå något positivt utav det hela 😀

      Svara

    • Aina

      |

      Vi körde oxå på säkra perioder och avbrutet. Nu är min lille son sex månader gammal, haha! Har dock en väninna som det fungerade för i fem år…

      Svara

      • Tess

        |

        Vart har Egoina skrivit att hon kört avbrutet?
        jag hittar inte det någonstans.

        Svara

        • Aina

          |

          Okej, för att göra det tydligt – Vi körde säkra perioder OCH avbrutet. Alltså – det som Egoina gör OCH ngt mer.

          Svara

  • Rebecca

    |

    Åh vad skönt att någon annan inte tar p-medel. Jag klarar inte av det heller och det blir säkra perioder ist. Ska nog pröva pessar med, när det närmar sig ”osäker period” (tsm med kondom).

    Känns som om alla tycker man är jätte oansvarsfull om man gör så, men jag mår PISS på p-medel, och totalvägrar spiral.

    Svara

  • Molly

    |

    Hej!

    Jag måste bara säga att jag inte tycker om när du skriver ”Men om man har koll på det och sin kropp så fungerar det bra. Det är faktiskt bara 24-36 timmar under en cykel man kan bli gravid (+ 5 dagar), resten är säkert”. Eller, det kanske snarare är sättet du skriver det på och pratar om ”man”. Jag har alltid fått lära mig att det inte är säkert med ”säkra” perioder och jag tror det är standard. Eftersom många unga läser det här tycker jag det är dumt att uttala sig så generellt och definitivt. Någon kan ta det ordagrant.

    Svara

    • egoina

      |

      Det jag skriver är sant och ingen myt. Man kan endast bli befruktad under 24-36 timmar varje månad (om inte man har ägglossning mer än en gång). Har man koll på sin kropp och vet hur detta funkar är det en relativt säker metod. Inget preventivmedel kommer utan någon form av risk och risken med detta är upp till mig och det bästa alternativet för MIG.

      Svara

      • Rebecca

        |

        Det är ju inte som om du har sagt NÄR folk har ägglossning. Det är ju olika för alla (14 dagar innan mens är standard, men det är ju svårt att veta när man får mens för att den kan ju bli uppskjuten av stress osv, alltså då blir ägglossningen uppskjuten). Jag tycker du ska vara öppen om detta, för allt för många tror att p-medel är det enda alternativet och lever med hemska biverkningar som de kan vara utan. Visst, det är inte lika säkert som p-medel (98% säkerhet jämfört med 99% om man använder perfekt, och ”normalt användande” så är det ju 80% mot 98%), men bättre än inget!!

        Jag beundrar dig egoina, att du vågar säga det högt, för det skulle inte jag våga. Så länge man vet sin kropp och vet vad man gör… varför inte??

        Svara

        • egoina

          |

          Tack <3 Jag kände också att det var viktigt!

          Svara

        • Lisa m

          |

          Precis. Himla bra att det finns en sådan fin liten person i bloggvärlden som talar öppet om sådant här som Egoina gör. Och allt varierar som sagt från person till person och det är inte alla som vågar ha säkra perioder av hemskt många anledningar. Jag får ägglossning på nionde eller tionde dagen så jag skulle absolut inte våga det eftersom min cykel gör lite som den vill och är hemskt besvärlig. Men tummen upp till finaste Egoina och alla hennes fina läsare där ute!

          Svara

      • R

        |

        Jag blev gravid en dag efter mens, alltså på min sjunde dag. Har en cykel på 28 dagar. Hur gick det till då? Trodde det var säkert.

        Ingenting är säkert. Allra minst säkra perioder. Tänk på det. Att det funkat hittills betyder inte att det funkar.

        Svara

        • E

          |

          Vad menar du med att du blev gravid en dag efter din mens? Hade du sex dagen efter din mens och blev -därefter- gravid, eller har någon barnmorska lagt datumet så att det ”måste” vara dagen efter din mens var över?

          Svara

          • R

            |

            Hade sex dagen efter mens och blev då gravid. Hade inte sex på nästan 3 v sedan så jag vet vilken dag jag blev gravid. Har också fått det bekräftat av bm. Blev mkt förvånad. Men glad som tur är eftersom vi ville bli gravida. Men pga resor och annat så blev det inte mer sex den månaden. Men blev ju gravid ändå. Vanligtvis hade jag definitivt ansett att dag sju var söker. Men det var alltså fel. Brukar annars ha äg dag 14, så fick jag min son med hjälp av ägglossningstest. Så dag sju är alltså konstigt men fakta!

    • Tess

      |

      p.piller skyddar till 99% om det används rätt
      p.dator skyddar till 96% om det används rätt

      så farligt stor skillnad är det inte, kombinerar man sen p.datorn med kondom på dom osäkra dagarna (och precis innan och efter) så skyddar det ännu bättre + p.dator används mest av kvinnor över 25år eller som redan har fått barn
      och inte av 15åringar (dels så har dom nog inte råd, tid, lust eller kunskap för att hantera det)

      säkra perioder (med eller utan p.dator eller ägglossningsstickor) rekommenderas enbart till dom som har en regelbunden cykel, som testat och inte klarar av andra preventivmedel och som ev. skulle klara av en graviditet om det skulle hända (eller abort)

      ALLA preventivmedel innebär risker och inget (förutom celibat) skyddar till 100% mot graviditet.

      Egoinas har INTE rekommenderat någon att använda sig av den metoden, utan enbart uppmuntrat till att ta reda på information om man vill veta mer (kunskap är makt)

      och berättat att det funkat för henne och att hon använder sig av det (alltså hon som en egen individ!)

      Svara

      • egoina

        |

        Haha tack för att du förklarar 😉

        Svara

  • Fina

    |

    Jag har helelr aldrig trivts med p-piller. Hade nuvaring/p-ring innan som några här nämner och den funkade bra men var lite dyr. Nu har jag köpt en slags pessar, femcap, som funkar fint. Lite lurigt i början att sätta in det rätt men nu funkar det bra, så vi använder säkra perioder, femcapen och kondom lite som det passar. Funkar för oss. Jag känner också min kropp och vet när jag har ägglossning, har även en app till hjälp. 🙂

    Svara

    • egoina

      |

      Ska kolla upp det, tack för tips 😀

      Svara

  • Anne

    |

    Jag körde också på säkra perioder. Fick en son tack vare det.. (y)

    Svara

    • egoina

      |

      Grattis 😀

      Svara

  • Tm

    |

    Jag och min fästman kör också på säkra perioder då jag mår extremt dåligt av p-piller. Vi har gjort det i 2 års tid nu och inga bebisar här inte! Det gäller att känna sin kropp och veta vad man gör. Självklart finns det en risk att man kan bli med barn, men som flera andra sagt: det finns inget preventivmedel som är 100% säkert. Så alla ni som klagar på Egoina och frågar dumma frågor om abort och grejer.. tyst med er!! 😉

    Svara

    • R

      |

      Nä ingen bebis ännu. Men den kommer. Var så säker. En vacker dag längtar din kropp efter en bebis och då blir du gravid. Kroppen ändrar sin cykel när den är redo. Säkra perioder finns inte.

      Svara

  • R

    |

    Söta du. Tänk dig noga för. Är gravid med mitt andra barn, skulle egentligen varit mitt tredje barn men pga en abort så är det alltså andra barnet. Man kan aldrig lita på säkra perioder. Plötsligt kan din cykel ändra sig och det krävs så lite för att bli gravid.
    Frågan är inte om utan när du blir gravid. En abort är en hemsk upplevelse som man får leva med resten av sitt liv. Är du redo att bli mamma?

    Det är lätt att tänka att abort finns. Men när man blir gravid så är det inte lika självklart. Och det är jobbigt efteråt också.
    I Sverige har vi världens slappaste abortlag. Fel tycker jag. Man dödar faktiskt ett litet liv. Inte lätt att leva med en abort. Skaffa skydd! Annars är du snart gravid.

    Svara

    • Tess

      |

      fast jag tror också det finns dom som kan vittna om att det krävs väldigt mycket för att bli gravida ^^
      särskilt när det är vanligt att det tar upp till 1år innan man är gravid när man aktivt försöker.
      och sen säger forskningen att det krävs lite mer än bara sex, hormoner måste stämma, spermien måste vara bra, ägget måste vara bra, livmodern måste vara bra, tajmingen måste vara bra, sekretet måste vara bra m.m
      för att inte tala om att nästan var tredje graviditet slutar i så tidigt missfall att många inte ens vet att dom varit gravida!

      det är en förenkling att säga att det enbart krävs ett ägg och en spermie, vilket det ju gör, men det krävs lite mer också.

      Moralpanik?
      varför skulle hon göra något för att du (som kör med härskarteknik dessutom) en nobody på internet, säger åt henne att göra det, och dessutom kommer med dåliga påståenden och försöker skrämma henne..

      Gå tillbaka till FL!

      Svara

      • R

        |

        Till Tess. Vilket otrevligt meddelande. Jag skrev och berättade om mina erfarenheter för att dela med mig. Det är väldigt olika hur svårt eller lätt man har för att bli gravid. Det vet man inte innan. En abort är en väldigt otrevlig och sorglig upplevelse som jag inte önskar någon. Jag menar att ev biverkningar av prev medel är bättre än abort.
        Det är inget litet ingrepp utan full operation med narkos och massor av personal. Kommer alltid att ångra min och aldrig göra abort igen. Är absolut ingen moraltant men man talar väldigt lite om abort och hur det faktiskt går till. Ibland lever fostret när det tas bort och får ligga och dö.
        Man ska inte utsätta sig för att bli gravid om man inte tänkt noga igenom det.

        Svara

        • Tess

          |

          oj!
          vilken sten har du bott under?
          det pratat visst om abort, men då gärna från den sidan som du nu visar, det vill säga skrämselpropaganda och lögner

          Man måste inte må dåligt över en abort. dom flesta gör abort redan i v. 4-6 och då är det inte värre än en kraftig mens, om ens det.
          det du snackar om är kirurgisk abort, vilket enbart sker efter v. 12 (vilket är en liten del av alla aborter, då majoriteten sker innan v. 10)
          och nej, ett foster kan inte leva då, dels så får man tabletter som stänger av moderkakan, dels så får man kramper som ”dödar” fostret och dels så överlever det inte ingreppet

          vid särskilt sällsynta fall av extremt sena aborter har foster visat ”livstecken” (vilket för övrigt en redan död människa kan göra, pga. muskelreflexer)
          men 98% av alla dom aborterna görs pga. allvarliga fosterskador som gör att den endå aldrig skulle kunnat överleva en förlossning eller fått leva ett kort och smärtsamt ”liv” (så det är mer som att man förkortar lidandet)

          Dom flesta mår inte alls dåligt över sin abort, för dom varken anser att det var ett ”barn” eller fel val, ja det finns dom som ångrar sig, men inte nödvändigtvis pga. själva aborter, utan mer pga. skuldkänslor och skam som andra trycker på dom.

          Man kan förövrigt bli gravid med preventivmedel, när man använder dom rätt,
          vill man inte bli gravid så ska man inte ha sex, men nu råkar det vara så att dom flesta vill ha det, och då är det upp till var och en vad dom vill göra vid en ev. graviditet.

          Om Egoinas vill utsätta sig för ”risker” (vilket alla gör) så får hon göra det, utan att du ska komma och moralisera.
          jag tror förövrigt att hon vet om allt det du säger, så lite onödigt att upprepa och trycka på. (om du läser så har hon redan förklarat att hon vet mycket om allt det, och tagit ett beslut som är bäst för henne)

          Svara

  • Anna

    |

    Jag är utbildad sexualvetare (psykologi med inriktning mot sexologi samt klinisk sexologi) och ordförande i en av RFSu:s lokalföreningar och måste varna lite för säkra perioder. Som du skriver fungerar det ofta bra så länge man har full koll på sin kropp men det är aldrig riktigt säkert. Man kan bli gravid precis när som helst under menscykeln. Ägget kan ”fastna” på vägen efter ägglossningen, spermier kan lura i livmodern i 5-6 dagar och det har till och med skett befruktningar under själva mensen. Med tanke på hur många läsare du har vill jag flagga för detta. Som en liten brasklapp ifall nåpn skulle råka bli på smällen.

    Svara

    • Tess

      |

      oj!
      antingen ljuger du eller så är din utbildning sorgligt dålig..

      även om ägget skulle ”fastna” så är det inte längre mottagligt för spermier efter hormonpiken ^^
      spermierna kan inte forcera den yttre hinnan och kan inte befrukta ägget för ägget är ”avstängt”.
      dessutom sker befruktningen i äggledarna och ägget fastnar i livmodern, bara när det är befruktat (i få fall utan att vara befruktat, då kallas det Mola eller druvbörd, och det måste man tas bort) efter hormonpiken kan ägget inte fastna för sekretet är för dåligt, och ägget signalerar inte längre för att fastna utan sjunker längre ner i slemhinnan för att sedan komma ut. (är hormonerna för dåliga eller något är fel på ägget så ska det inte fastna, men om det gör det så brukar det resultera i tidigt missfall)

      det kan inte ske befruktningar under mensen då ingen ägglossning äger rum då och hormonerna är väldigt låga då, sekretet som skulle ha hyst ett ägg ”spolas” ut
      befruktningen kan dock ha ägt rum under ägglossningen och kroppen inte fattat det än, och man då tror att befruktningen skedde under mensen.

      dessutom har ny forskning visat att ägg, embryon och foster nödvändigtvis inte behöver utvecklas precis likadant varje dag, utan en del embryon kan vara ”långsamma” och då se yngre ut än vad dom är, vilket kan göra att befruktningsdatumet blir fel.
      i få fall har det visat 1-3 veckor fel, forskare tror att det beror på hormonnivåer, signalsubstanser, kroppens reaktion på graviditeten och vitaminbrister.

      dessutom kan en del ha regelbundna ”mensliknande” blödningar under första delen eller till och med hela graviditeten, vilket gör fastställandet av ett datum svårare.

      Svara

  • E

    |

    Jag blir fundersam. När t ex du Anna säger att det har hänt att folk blivit gravida under mensen? Hur kan man med 100% säkerhet säga att det är under mensen? Det verkar konstigt att man kan säga helt stensäkert att just den DAGEN blev barnet till? Eller? Och så kommer följdfrågan, hade personen sex under mensen och blev SEN gravid, eller fäste ägget i livmoderslemhinnan, eller räknar ni från när spermien och ägget smälts samman? Det skiljer ju åtta dagar beroende på vad man menar!

    Svara

  • Fanny

    |

    Du har förmodligen läst massor om preventivmedel men jag vill ändå rekomendera kopparspiral. Funkar jätte bra för mig, har haft det i flera år. Det är inga hormoner så några biverkningar finns inte.
    Man måste inte ha fått barn för att sätta in en kopparspiral som många tror, jag har inte fött några barn.
    Visst, det kan göra skit ont att sätta in den, men sedan har man skydd i 5-10 år så några minuters obehag kan man leva med 🙂

    Svara

    • egoina

      |

      Som jag skrev fungerade inte spiral för mig. Vill inte gå in på varför, men jag hade spiral och kommer aldrig att ha det igen… :/ Tack ändå!

      Svara

  • Linnea

    |

    seriöst, det finns unga tjejer som läser din blogg, hur fan kan du uppmuntra dem till att inte använda kondom? oansvarigt!

    Svara

    • egoina

      |

      Haha, det har jag inte 🙂

      Svara

    • Tess

      |

      har du dyslexi eller kan du se saker som ingen annan ser?

      för hur mycket jag än letar så kan jag inte hitta vart hon skrivit det..

      Svara

  • Tess

    |

    Egoina!

    jag tror ditt kommentarsfält har blivit infekterat av Troll! :O

    och jag har tyvärr sjukdomen ”måstedratrollenisvansen” så detta är inge bra för mig 🙁

    Svara

    • egoina

      |

      Hahaha 😉 Tur du är här och förklarar!

      Svara

  • Josefin

    |

    Sluta hetsa så mycket – preventivmedel och sexualliv OM NÅGOT är väl något man får bestämma hur man vill över och det ska alla andra rent ut sagt skita i. Jag kan av olika anledningar inte heller äta p-piller eller andra preventivmedel med hormoner, och jag och min pojkvän har kört avbrutet i fyra år, och det har fungerat bra. Var och en måste få känna vad som är rätt för denne själv, och det ska man inte behöva ta emot kritik för.

    OM nu Egoina skulle bli gravid – har ni då med det att göra överhuvudtaget? Är det er sak hur hon väljer att göra då, eller? Om jag skulle bli gravid nu skulle jag mest troligt göra abort. Och ingen har rätt att säga till mig att det är fel. Vi har kommit så långt i Sverige att vi låter kvinnor bestämma över sina egna kroppar, och det gäller även frågan om preventivmedel.

    En parantes är att alla klagare bara lägger ”skulden” på Egoina. Andreas då? Kan ni släppa era gamla patriarkala medeltidsåsikter och börja leva 2013 tack?

    Svara

    • egoina

      |

      Så himla bra, tack! 🙂

      Svara

      • polly

        |

        Vad ska man säga om Andreas?. Det är egoinas kropp och hon bestämmer över den? Jag har läst din blogg länge och har tyckt om den mycket, jag kommenterar aldrig elakt på någons blogg. Men jag har lite svårt med aggressivt beteende både från bloggare och läsare. Det finns en del kommentarer som är obehagliga här och även egoinas egna kommentarer till läsarna känns inte bra. Att sedan skriva att du är arg på dina läsare? Nej jag förstår inte och det känns inte bekvämt direkt.

        Svara

        • Tess

          |

          mycket i livet är inte bekvämt
          vänj dig eller gå

          ingen tvingar dig att läsa varesig hennes blogg eller kommentarerna.
          och förstår du inte, så förstår inte jag varför du ens kommenterar?
          du ställde ju inte ens en fråga.

          obehagligt eller ej, Egoinas blogg, hennes regler, hennes kommentarer, hennes liv.
          om du inte gillar det, så synd för dig.

          (menat på bästa möjliga sätt, men du får faktiskt ursäkta men jag förstår inte syftet med att du måste berätta att det är obekvämt för dig? förlåt men jag bryr mig inte och ingen tvingar dig att läsa kommentarerna)

          Svara

        • Josefin

          |

          Att man är två om ansvaret att skydda sig, kanske? Att det är tämligen ensidigt att gå in här och kommentera om hur oansvarig Egoina är, när detta mest troligt är ett beslut som de som par tagit i samförstånd, men överväganden och hänsyn som varken du eller jag har någon insyn i – och därför inte har någon rätt att kritisera. Fast när jag läser dina kommentarer, polly, så ser jag att du inte klagat på Egoinas beslut, utan mer hänger här inne som någon slags debattpolis. Du berörs med andra ord inte av min kritik.

          Svara

    • R

      |

      Det är kvinnan som bestämmer slutligen. Andreas kan knappast tvinga Egoina till något. Han tar dock en stor risk. Mkt större än Egoina eftersom hon gör det som hon vill om hon blir gravid… Han blir maktlös.

      Svara

      • Josefin

        |

        Fast R, det där är en sanning med stor modifikation. Visst är det kvinnan som slutgiltigt bestämmer om P-piller, spiral osv, men såvitt min sexualkunskap sträcker sig så sitter kondomen på killen – men din logik är det alltså han som bestämmer om det ska användas eller inte. Utöver detta så är det faktiskt ingen som tvingar män att ha sex om de inte tycker att skyddet duger till. Ergo, sådana här beslut är man alltid två om, såvida man är öppna och ärliga mot varandra, vilket jag förutsätter att man är. Låt alla par besluta som de själva vill, så löser sig detta till det bästa.

        Svara

  • Anna

    |

    Haha ojdå, det är så kul att se vad som upprör människor. Skit för tusan i vad Egoina gör, det är hennes val och som hon säger finns det risker med allt. Dessutom tvivlar jag inte på att hon, som andra vettiga människor, kan hantera en situation om den skulle uppstå (vilket det kan göra oavsett preventivmedel). Kör på med vad du vill Egoina, och framförallt vad du mår bra av!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv