Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Veckans krönika

Antagligen sist i världen med den här hästgrejen, men kunde inte låta bli.

 

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (74)

  • Rebecca

    |

    Fast största orsaken till att det blivit sådan hysteri är för att de sällan slaktar hästar för att få fram kött utan för att hästarna är sjuka eller för gamla, alltså har vi ätit sjukt kött 🙂

    Svara

  • Johanna

    |

    Är nog inte själva hästköttet som folk är hysteriska över. Hästkött är bra kött om det är ordentligt kontrollerat. Eftersom detta kött troligtvis inte är kontrollerat så kan det innehålla sjukt mycket antibiotika, då hästar ofta får det. Detta kan i sin tur innebära att spridningen av multiresistenta bakterier ökar.

    Dessutom är det falsk marknadsföring.

    Svara

  • Frida

    |

    Så sant, så sant. Färdigmat är ju isch!

    Svara

  • Emma

    |

    Jag trodde att det värsta med hela grejen var att man inte vet om hästars mediciner osv är särskilt bra för oss, eller något. Inte så himla påläst.
    Är det hästkött i produkterna så ska det stå det tycker jag, för jag äter nog helst inte hästkött, av samma anledning som du nog inte skulle äta hund.

    Svara

  • Emma

    |

    Jag håller med helt! Och det sjuka är ju också att detta handlar om över 20 ton mat som kommer slängas. De får inte ens skänka det till Afrika för att innehållsförteckningen inte är korrekt. Idioti!

    Svara

    • Emma

      |

      Gillar din tanke, men tror inte det är så bra om de äter sjukt kött heller.

      Svara

  • Emma

    |

    Jag tror tyvärr att du har missat poängen!
    Det är inte själva grejen med att det är hästkött som upprör utan att eftersom det är hästkött, som inte avlats för slakt och därmed kontrollerats på vägen, så kan det vara vilka hästar som helst, och köttet kan innehålla antibiotika och andra läkemedel som hästar ofta får när de blir sjuka, men som man inte får ge till t.ex. kor.

    Svara

  • emma

    |

    Fast anledningen till att folk blev arga över att ha ätit hästkött va väl att dom gett hästarna mediciner som var farliga för människor? Inte just för att det var häst.

    Svara

  • Agnes

    |

    Hur kan man tycka att det är okej att företag säljer livsmedel utan att deklarera vad det faktiskt innehåller? Det gäller ju allt man köper. Kläder, möbler osv. Men också mat. Jag har som konsument rätt att veta vad jag betalar för och framförallt det jag sen ska äta. Problematiken är dessutom större än så, det kan vara livsmedel som folk är allergiska mot. Ska man inte kunna lita på innehållsförteckningen utan att alltid riskera en allergichock, sen utöver det om man nu ska fokusera på hästköttet – hästar som någon gång blivit medicineras får inte användas till livsmedel. Då kostar det att slakta en häst. Det folk då gör att sälja en häst som blivit medicineras ”vid sidan om” istället. Hästarna får lida igenom långa djurtransporter där de sen slaktas och blir livsmedel och vi får i oss onödiga mängder med penicillin och andra läkemedel som vi inte är tänka att konsumera. Att vifta bort detta som en struntsak är vansinnigt och ignorant.

    Svara

  • Sofia

    |

    Fast nu är det ju inte just hästen som är problemet för de flesta även om säkert många hästtokar är förtvivlade, för det handlar ju om att det blev så uppenbart att köttet inte var kontrollerat.
    Eftersom företagen fick se vaccinationsintyg för kossor eller grisar eller whatever och det faktiskt är reglerat vilka läkemedel och sjukdomar djuren får ha för att vi ska äta dem så.. eh.. ser du problemet?

    Svara

  • Julia

    |

    Tror inte att det handlar om att det är just hästkött så mycket som det handlar om att det är förgiftat hästkött. Djuren som hamnat i maten har i vissa fall varit sjuka och haft gifter i kroppen som kan vara direkt farliga. Dessutom pratas det om att 1000-tals hästar som stulits och sprungit bort varje år (även här i Sverige) fångats in och slaktats. Självklart blir det hysteri när man inser att man kanske äter andras eller sina egna hus(?)djur.

    Svara

  • EmmaLisa

    |

    Du har så rätt om det där med e-nummer! Men vill bara påpeka en sak 🙂 Problemet med hästköttet är inte att det skulle vara fel att äta häst, utan att hästarna i vissa fall varit tävlingshästar och blivit behandlade med steroider, hormoner och sådant. Även antibiotika och annat fräscht har de stoppat i hästarna, som sedan blivit mat.. Det är DET som är farligt och äckligt! :/

    Svara

  • Sarah

    |

    Inte för att klaga, och jag förstår innebörden med din krönika, skräpmat innhåller skräp och det är inget man ska bli förvånad över. Men det som hysterin handlar om är nog inte att det just är häst i maten, utan vad som finns i hästen. Vi behandlar hästarna med läkemedel för tusentals kronor när dem blir sjuka, exempelvis fenylbutazon som är ett smärtstillande preparat. Fenylbutazon är cancerframkallande (som allt annat) och skadar levern, därför får hästar som ätit detta inte gå till livsmedelsproduktion. Men många veterinärer slarvar med att skriva in det i hästarna pass utan de går till slakt ändå och på andra ställen i Europa är passet inte direkt nödvändigt över huvud taget.

    Jag är vegetarian, så har väll inte rätt att kommentera det här, men jag skulle inte ha något emot att äta häst jämfört med ko, om det inte vore för alla mediciner som finns i hästarnas kött. Då har jag ändå två egna hästar i stallet. Men hästarna får oftast bättre liv än vad kossorna får.

    Svara

  • marica

    |

    Anledningen till hysterin var för att hästarna innan de blivit mat hade fått en spruta med ämnen som är bevisat cancer framkallande för människor (om jag förstod allt rätt). Men jag förstår vad du menar. Vi vet ju ännu inte om alla dessa E ämnen är något som om 20-30 år kommer att vara bevisat att framkalla en eller en annan sjukdom. Så det är ganska skrämmande. Men det går inte heller att helt komma undan det även om man köper råvaror. Även kött är behandlat på den måten att hålla längre i kyldisken än vad kött egentligen skulle göra. Vill man verkligen ha det renaste så ska man gå till en slaktare eller charken som tar in nyslaktat kött som där jag jobbar. Där kommer köttet direkt ifrån en slaktare och renare än så går det inte att få om man inte uppföder, dödar och styckar djuren själva. 😛

    Svara

  • vegetarianen

    |

    TACK! Du satte ord på det jag gått runt och tänkt de senaste dagarna.

    Svara

  • Nightingale

    |

    Ja, jag håller med dig, att det är hästkött i lasangen tycker jag inte är hela världen. Men det som var med i de första rapporteringarna men som sedan ”försvann på vägen” är att det var medicinerar hästkött, och det är väl däri faran ligger. Om man konsumerar stora mängder av detta kött och får i sig för stor mängd av ”hästmedicinen” (vet tyvärr inte vad för sorts medicin det var frågan om) så kan det påverka ens hälsa.
    Men i övrigt, hästkött i sig är ju inte farligt! 🙂

    Svara

  • Erika

    |

    Men jag tror att det är just det att det står ”nötkött” som gör att folk blir upprörda. Sen innehåller hästkött sjukt mycket mer antibiotika och liknande som är farligt för oss att äta. En ko som blir sjuk skickar du till slakt, en häst försöker du bota så länge du kan.

    Svara

  • Patrik

    |

    Har egentligen inget problem med just hästkött, däremot är det inte ok att fuska och blanda ut maten med något som man inte berättar om. För vem vet hur mycket mer man fuskar med som man inte berättar om? Finns ju t.ex hästar med livstids karens som har fått medicin som gör att dom inte ska eller får ätas. Antar att man kan få en sådan ganska gratis när den är död… och med några hundra kg kött utan inköpskostnad så kan man hålla nere priserna på maten man tillverkar.

    Om man nu pressar priserna genom att fuska så blir det sned konkurrens mot dom som inte fuskar. Om snåla och prismedvetna konsumenter väljer fuskmaten så slår det snart ut dom som försöker sälja riktig mat, så endera blir den dyrare, eller så försvinner den ”riktiga” maten från marknaden.

    Svara

  • bella

    |

    Jag tror inte det är hästköttet i sig som man blir upprörd över, utan det måste ju vara något fel på hästarna.. för annars borde det ju bli dyrare att använda hästkött.. Det är det som jag tycker är lite skumt 😛

    Svara

  • Nikki

    |

    Nu äter inte jag färdigrätter, men jag tycker väl kanske ändå att de som gör det ska kunna lita på innehållsförteckningen. Jag tycker nog att det är lika illa som om det vore en ”råvara” som var felmärkt. Och vad gäller E-någonting så är många helt naturliga grejer. Alla är långt ifrån konstiga grejer som man bara stoppat i för sakens skull. Ett bra exempel är E300 – vanlig c-vitamin. Nu är väl inte det det vanligaste, men många är ämnen som måste tillsättas – utan konserveringsmedel i skinka skulle den inte hålla sig längre än någon eller ett par dagar.

    Svara

  • Robert

    |

    Håller med dig. 😀

    Svara

  • Kladdkakan

    |

    De värsta är väl inte att de finns hästkött i diverse färdigmat, de värsta är att vi inte vet vad hästköttet innehåller! Tex finns det mediciner som aldrig går ur kroppen/köttet, detta får vi i oss när vi äter det. Förmodligen finns det ingen koll på de hästkött som finns i produkterna, sen vet man ju aldrig hur djur behandlas i andra länder…

    Svara

  • Hanna

    |

    WORD!

    Svara

  • Minnie

    |

    ..problemet är ju att hästköttet är av okänt ursprung och därmed med stor säkerhet kan komma från hästar som fått mediciner/vaccinationer/maskmedel som kan vara direkt skadliga för människor att få i sig. Det är travhästar, galopphöstar och ridhästar som går till nödslakt och det är de kusarna som prepareras med flest läkemedel.

    För övrigt kunde jag inte bry mig mindre.

    Svara

  • Rebecca

    |

    WORD

    Svara

  • H

    |

    Det handlar inte om att det är hästkött (enbart) utan för att hästarna som slaktades hade fått en medicin som hästar som ska gå till slakt, inte får ha tagit. Konsekvenserna? Du kan få cancer.

    Och inte det där ”du kan få cancer av chips” utan du kan få cancer. Så enkelt är det. Och det är något att vara upprörd över, faktiskt..

    Svara

  • Ulrika

    |

    Typiskt dig att uttala dig om något du inte har någon koll på. Har tydligen missat vad hela problemet handlar om och väljer att skriva en krönika om sina förvirrade tankar… Lite ogenomtänkt, vilket inte är ovanligt när det kommer från dig.

    Svara

    • egoina

      |

      Varför ta dig tiden att läsa och kommentera här om jag alltid skriver så ogenomtänkt? Man kan absolut låta bli att hålla med mig om man vill, men att sprida negativitet såhär förstår jag inte. Finns ett kryss där i hörnet längst upp, KLICKA!

      Svara

      • Ulrika

        |

        Har läst din blogg i många år, då du skrev roliga inlägg som var menat att vara oseriösa. Det var du bra på, när du ger dig in på seriösa ämnen så faller allt dock platt! Borde kanske fortsätta med sånt du är bra på..

        Svara

        • egoina

          |

          Vem säger att jag bara är seriös nu då? Haha men visst 😉

          Svara

  • andrea

    |

    Det man dock kunde oroa sig över med hela den här hästköttshistorian, är väl mediciner och liknande som hästarna kanske fått? Jag är inte påläst på detta, men kan tänka mig att det inte är så bra för oss att få i oss. Sen så känns det kanske lite lättare att trycka i sig massa artificiella ämnen än häst, som faktiskt av många är ett älskat husdjur (kommer dock från tjejen som endast suttit på en häst en gång i hela sitt liv och aldrig vill göra om det)
    När jag ändå är igång, tack för en grym blogg 😀 kram

    Svara

  • Rebecca

    |

    Men det är ju inte det att det innehåller hästkött, utan vad hästkött kan innehålla, dvs läkemedel som kan vara farliga för oss att äta. Min reaktion var likadan, att vaddå hästkött… är inte hamburge”skinka” gjort på hästkött? Men tydligen var det inte VAD det var gjort på, utan läkemedel i dem…

    Svara

  • jen

    |

    meeehn, hela grejen var ju att de är gjort av sjuka hästar= medicinerade djur= rester finns kvar i köttet.. nu kanske du har skrivit de senare i krönikan, men läste bara de första:)

    Svara

  • Alex Awesome

    |

    Problemet med hästkött är dock att om det inte är godkänt så kan det innehålla radioaktiva ämnen från mediciner vilket inte är särskilt bra om vi får i oss.
    Så att det är just hästkött är inte riktigt problemet utan att det är stor riska att det inte är godkänt hästkött. 🙂

    Svara

  • Ellie

    |

    Alla E-ämnen är inte så ”konstiga” som folk kanske tror. T.ex. så är vanlig karamellfärg/hushållsfärg, som de flesta har hemma, också E-ämnen men väldigt få tänker att man behöver vara speciellt rädd för det…

    Svara

  • Fridah

    |

    alltså nu är jag den som är den som är aptråkig och förstör allt de roliga (om du inte redan vet detta, de vet ju inte jag:)), men varför vi inte ska äta hästkött är för att hästarna får massa mediciner och dyligt som inte är bra för oss människor att få i oss och herregud vilken lång mening det blev!

    annars- grym krönika som alltid. tycker du skriver fantastiskt bra! sparar alltid din krönika i VR till sist (nu är den ju iofs på sista sidan men jag brukar hoppa i tidningen), bara för att då vet jag att jag kommer få läsa något bra, relaterbart och en fin text innan jag lägger ifrån mig den i min lilla (läs: gigantiska och som jag inte har nån aning om varför jag ens sparar) hög av andra gamla tidningar.

    pyss!

    Svara

    • egoina

      |

      Jo, jag förstår det. Men min poäng är väl mest att det är en massa skit i snabbmat som folk aldrig tänker på. Men förstår helt klart din poäng. Tack vad gulligt!! 🙂

      Svara

      • Cissi

        |

        Men det är skit som vi VET finns i maten. Man kan själv välja att stoppa i sig det eller inte men när det står att det innehåller en viss produkt så ska man kunna lita på att det är det man får. Om det nu fuskas med köttet, vad mer ljuger dem om? Det är läskigt att man inte kan köpa färdigmat, för vem måste inte köpa det någon gång, utan att veta vad man nu köper. Sen skiter jag i att det är just hästkött och medicinerna som dem får i sig påverkar inte oss då det är en försumbar mängd.. Eller ja, antibiotika suger ju.

        Svara

        • egoina

          |

          Jo, jag håller verkligen med. Men köper vi råvaror har vi bättre koll på vad vi stoppar i oss. (Hoppas jag såklart!) 🙂

          Svara

  • liz

    |

    Ett av problemen är såklart att folk har blivit lurade om vad maten innehåller. Men det är ju också att hästarna som använts till slakt inte var tänkte till det och därför har under sin livstid kanske fått i sig mediciner, som är skadliga mot människor 🙂

    Svara

  • stina

    |

    saken är snarare den att många av de hästarna som slaktats från sverige utomlands är i stoppade saker som gör att det är livstidskarens på dem. Alltså kan vi bli ordentligt sjuka av att äta det.

    Svara

  • Mattias

    |

    Jag tycker du skriver bra! Hur gick du tillväga när du började skriva krönikor? Jag är själv intresserad. Blev du kontaktad eller kontaktade du tidningen/tidningarna?

    Vi skriver på ganska samma sätt. En touch av humor är den bästa kryddan!

    Svara

    • egoina

      |

      Det är bara att skicka runt texter! Våga fråga 🙂 Jag blev kontaktad, men Veckorevyn fixade jag själv 🙂

      Svara

  • Sandra

    |

    Fast problemet ligger väl ändå i svarthandeln av hästar och att hästarna som används i t. ex findus mat har blivit behandlade av olika slags läkemedel. Läkemedel som inte ska finnas i människans system av olika anledningar som jag inte har någon koll på. Hästarna får alltså inte egentligen användas för till mat och det är ju kanske inte så kul även om all färdigmat är proppad med massa annat skit.

    Svara

  • Sofia

    |

    Det var väl inte det att ”det är så känsligt med just hästkött” som är problemet heller. Trodde inte att det fortfarande fanns någon som inte insett det, haha 😛 I hästköttet har man hittat Fenylbutazon som är ett smärtstillande läkemedel för just HÄSTAR, och inget vi människor bör få i oss.. Vet inte på vilket sätt det påverkar oss människor om vi får i oss det men i och med att det är livstidskarens på läkemedlet så är det sannolikt inget man vill äta 😉

    Sen är det väl mer själva grejen att det står att det är nötkött eller vad det nu kan stå, men att rätten sen inte innehåller det. Att folk vill äta hästkött har jag förståelse för, men det känns ju lite olustigt att man inte kan lita på innehållsförteckningarna :S

    Svara

  • Sofia

    |

    Nu är det tyvärr inte riktigt så enkelt. Hästar föds inte upp för att bli mat utan lever som våra vänner/hobbys/tävlingsindivider. När hästen blir skadad ringer vi ut veterinären och behandlar hästen. Många preparat har livstids karens vilket innebär att hästen aldrig får bli mat. Veterinären har då skyldighet att skriva in detta i hästens pass men här slarvas det något otroligt. Jag har själv varit med om det med flertalet veterinärer. Exempel på ett vanligt preparat vi ger till hästarna är phenylbutazone. Det användes förr även till människor men slutade användas pga att det var cancerframkallande! Så anledningen att jag som hästtjej inte vill äta hästkött är inte av sentimentala skäl utan för att jag vet hur mycket preparat många hästar är fullproppade med som inte finns registrerat någonstans 🙁

    Svara

  • Sofia

    |

    Du är så klockren!!!! älska DIG!

    Svara

  • jessica

    |

    Problemet är ju att det är fenylbutason i mkt av hästköttet som är en smärtstillande medicin som har livstids karens..
    Dessutom rumänska hästar är väl inte de mest välvårdade.
    Annars är hästkött fint kött.

    Svara

  • Johanna

    |

    Tycker att det är så konstigt att folk klagar på att de inte vet vad det finns för mediciner i hästkött – har ni den blekaste aning vad för mediciner en ko får i sig, från dagen den föds? Allt som stoppas i fodret i förebyggande syfte, som är godkänt eftersom det är små mängder. Små mängder medicin, flera gånger om dagen, konstant hela livet blir en hel del.

    On another note, jättebra krönika som alltid Egoina!

    Svara

    • Jenny

      |

      Klockren kommentar.

      Svara

  • Izabella

    |

    och fanta innehåller fiskfjäll och tonfisk delfinkött. för i helvete. det är djuuur, båda två. sluta värdera vissa djur som mer ätbara. blir så trött på dessa hysterier.

    Svara

  • Linda

    |

    Tycker du har helt rätt i de du säger, verkligen! Måste bara tilläggga att största delen handlar om att mycket hästar som slaktats har ätit ett läkemedel som kallas fenylbutazon, vilket är ett smärtstillande läkemedel som ofta används åt hästar. Då man vet att det är farligt för människor att få i sig stora mängder av detta och de hästkött som smugglats in i färdigprodukterna antagligen kommer från svartslakt = hästar som egentligen inte får gå till livsmedel, är använt.. 🙂

    Svara

  • emma

    |

    Jag håller med! Och till dem som använder argumentet ”men allt annat står ju i innehållsförteckningen!”:
    En så oskyldig snutt som ”färgämnen” kan betyda ”pigment från krossade lushonor” så jag skulle inte välja att lita blint på den texten. Och hur många vet ens vad fan emulgeringsmedel är?

    Svara

    • egoina

      |

      Jo men precis! 🙂

      Svara

  • Friskey

    |

    Alltså, tror inte på riktigt att folk blir arga för att man har råkat äta hästkött, man blir ju snarare arg för man är lurad. Står det 100% nötkött stort på en förpackning så förväntar jag mig som konsument att det är 100% och inte 99% nötkött och 1% hästkött. Man har blivit så lurad.
    Sen visst att man äter en hel del annat skit men då står det nog inte på förpackningen att det ska innehålla andra saker än vad det gör.

    Sen att hästar inte bara får antibiotika utan en hel del andra konstiga mediciner med livstidskarens och ÄNDÅ går till slakt. Jag skulle avliva min häst som fått mediciner som gör att han inte fick bli livsmedel, veterinären hade missat att fylla i det och jag fick bråka i en vecka med FÖRSÄKRINGSBOLAGET och argumentera om varför han INTE skulle bli livsmedel annars riskerade jag att inte få ut hans livförsäkring om han inte blev livsmedel, dom förstod inte varför han inte kunde gå till slakt trots att han ätit och fått insprutat vissa preparat.

    Svara

  • Jenny

    |

    Största problemet för mig är att jag ser hästar som ett sällskapsdjur, ungefär som en hund eller katt.

    Svara

  • sara

    |

    ”E-hundranågonting” behöver inte vara farligt. Naturliga färgämnet klorofyll har ett E-nummer i livsmedel.

    Svara

  • E

    |

    Jag gillar verkligen din blogg Egonina men nu undrar jag seriöst om jag har felbedömt dig? Läser inte du tidningarna, ser du inte på nyheterna, är du lika ”uppe i det blå” som alla andra bloggerskor som bara bryr sig om mode och fester?? Denna krönika har du väl fått betalt för att skriva och publicera i en riktig ”vuxentidning”, det är inte bara en spontan åsikt på din privata FB eller blogg. Vill man bli tagen seriöst så MÅSTE man göra lite research då. Det är sådana här typer av inlägg som ger vuxna bilden av oss unga som korkade och oengagerade i samhällsfrågor!

    Jag menar verkligen inte att vara elak, men det är ett allt större samhällsproblem att folk har en massa åsikter utan att ens ORKA läsa på minsta lilla vad det handlar om i grund och botten… Jag har bara skumläst den lokala morgontidningen och visste att det handlade om att köttet dras tillbaka för att vi vet inte om slakthästarna har behandlats med mediciner som kan vara hälsofarliga för människor. Hur har du kunnat missa detta, om du har minsta lilla samhällsintresse utöver modebloggar? Det hade krävs SÅ LITE för att du skulle veta det.

    Vill inte vara en hater, men snälla tänk efter i fortsättningen… Du har inte bett om det, men du representerar inte bara dig själv utan en hel generation många gånger…

    Svara

  • Nikolina

    |

    Håller med dig till 100%. Vilken hysteri över ett kött som faktiskt håller högre klass än de flesta produkter.
    http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skinn på näsan.
    Nitar, läder och bajsblöjor

    Svara

  • Ida

    |

    Det känns som en debatt med många olika dilemman och din krönika förenklar problemet lite. Precis som du säger så är det så att genom att köpa halvfabrikat så stoppar vi i oss ämnen som vi egentligen inte vet vad det är. Men det står på förpackningen E-120balbla så har vi möjligheten att faktiskt kolla upp vad det står för. Vi konsumenter har då makten att kolla vad vi faktiskt stoppar i oss.

    Men kan företag helt plötsligt ljuga om vad det är i maten, vad säger det då som säger att de ”bara” kommer att ljuga om vilket djur köttet kommer ifrån? De kan ju lika gärna börja ljuga om att de använder sig av för konserveringsämnen i maten och använda sig av billigare men förbjudna ämnen istället.Det kan även handla om andra miljögifter eller hälsofaror i form av allergier.

    Man kan även dra det till ett vidare maktperspektiv. Var kommer köttet ifrån? Hur är djuren behandlade? Vad har de ätit under sin livstid? Har de fått i sig några gifter/mediciner som lagras i köttet? Om det hade handlat om andra varor ex. kläder är det då okej att säga att tröjan är sydd i Japan när den egentligen är tillverkad genom barnarbete i ett U-land?

    Jag tycker din krönika lyfter ett viktigt ämne, att människor stoppar i sig sjukt mycket olika konstgjorda ämnen utan att ens reflektera över det. Men jag kan samtidigt tycka att den förenklar problematiken i hästköttdebatten 🙂

    Svara

  • Sandra

    |

    Problemet i den här frågan har väl mest varit att hästarna har fått en massa mediciner under livet som inte finns dokumenterade och därmed kan man omöjligt veta hur det påverkar maten. Alla olika e-nummer är givetvis inte heller bra men där vet man (åtminstone de som tillverkar skiten) vad det innehåller och hur det påverkar maten. Men visst är det många som blir irriterade just för att det är hästkött, inte för att det är kött med massa mediciner i. Personligen skiter jag i vad det är för kött så länge det är friskt och står på förpackningen. 🙂

    Svara

  • Danielle

    |

    Jag tycker vi borde införa lektioner i ironi/humor i det här landet. Vet inte vad du tycker.

    Svara

    • egoina

      |

      Haha, jag är all in där 😉

      Svara

  • julia

    |

    Tack,någon som tänker lite som jag.. 😉

    Svara

  • Pilla

    |

    Nu vet jag inte om någon påpekat detta innan men tex muslimer äter inte hästkött, jag skulle må fruktansvärt dåligt om jag hade fått i mig något som stred så mot min tro, på grund av att någon lurat mig… Annars håller jag med dig, jag räknar med att få all sorts möjlig skit i mig när jag äter färdigrätter och halvfabrikat. Bättre laga eget i den mån det går!

    Svara

  • Anna

    |

    Jag håller med dig om alla E-ämnen och tillsatser, men grejen med hästköttet är väl mest att hästarna varit sjuka och fullproppade med mediciner som kanske inte är så lämpligt att få i sig. Men å andra sidan kan lika bra kossorna och grisarna också vara det..

    Svara

  • Sandra

    |

    Så sant. Vill man veta vad man äter och inte stötta denna galna industri så måste man köpa bra råvaror och laga sin egna mat. Är inte svårare än så.

    Svara

  • Frida

    |

    Alltså grejen med hästar är ju att de har haft ett värdigt och bra liv. Äter mycket hellre hästkött ur den synpunkten än exempelvis nötkött, griskött eller som värst kyckling. Dessa djur som levt plågade, instängda och oälskade endast för att bli köttfärs liksom. Eller ja inte kyckling då men du förstår.

    Men ja jag köper också bara råvaror! Och dessutom äter jag inte kött. Men det är en annan grej 😉

    Svara

  • Louise

    |

    haha, bästa krönikan ju!

    Svara

  • Rebecca

    |

    Det som stör mig mest med hela den här hästkött-paniken är att det verkar som om folk värdesätter hästars liv högre en grisar och kossors.
    Det är en sak om man blir arg över att blivit lurad (men som du säger borde ingen vara särskild förvånad heller, för den delen), men när folk blir alldeles till sig över att de fått i sig hästkött och mår dåligt över det kan jag inte låta bli att vara arg.

    Hästar som går till slakt behandlas inte bra, precis som kossor och andra djur får de genomlida långa, plågsamma transporter innan de skickas till en (i många fall) plågsam död. Vad gör det egentligen mer ”okej” att äta griskött än hästkött?

    Drömmen skulle ju vara om alla bara slutade äta kött överhuvudtaget, eller åtminstone la några kronor extra på krav-märkt.

    (En väldigt flummig kommentar, jag vet. Men behövde få de ur mig)

    Svara

  • edith

    |

    Men aaaaaah! Såhär är det:

    Hästar vaccineras och avmaskas jättemycket – det är farligt att äta. FARLIGT, ok?

    Svara

  • Signe

    |

    Klockren krönika!

    Svara

  • Moa

    |

    Alltsa, nu var det ju sa ocksa att hastarna hade blivit givna nagon drog som eventuellt skulle kunna skapa problem for manniskor om i helt sonika kakade upp den. Det var ocksa en av de storsta anledningarna till att det blev san hysteri.

    Svara

  • Jenny

    |

    Så mycket spam i din blogg Egoina, det enda jag ser i flödet här är ju ”Ja men nu är det inte så enkelt” och ”Fast nu är det ju inte hästköttet i sig som är problemet….”. Läser folk ens andras kommentarer? Eller är det bara copy och past? Alla skriver exakt samma grejer. Jag tror att Egoina har fattat grejen nu liksom, tack för femtielfte gången! LOL Bra poäng med skit i maten! Svårt att undgå E-hundranågonting i dagens matbutiker men man får helt enkelt försöka så gott det går! 🙂 Än finns det hopp.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv