Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Några tankar

…Jag har alltid trott att man sa ”ha det näran” när någon fyller år och har inte förstått riktigt varför. ”Näran”, liksom. Varför säger man så? Men jag förstod precis att man säger ”ha den äran”. Såklart. Fast det låter som ”ha de näran”. Det är inte lätt när man är liten och bara tar saker för vad de är och hur det låter utan att ifrågasätta. Sedan hänger det med en genom livet.

 

…Ordet ”raring” är så märkligt för mig. Rar betyder nämligen konstig på norska. Och när man säger ”raring” så blir det typ som att man säger ”konstig-ing” i mina öron.

 

…Innan jag började på universitetet hörde jag folk prata om ”tentaperioder”, som att det var vissa perioder på året då man skrev tentor. HAHHAAHAHAAA. Jovisst. Känner mig ju inte alls lurad såhär i efterhand. Det är ju tentaperioder hela tiden? Det var ingen som sa att den himla perioden var tre år lång.

 

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (46)

 • Nathalie

  |

  Det här med om tentaperioder finns eller inte skiljer sig ganska mycket mellan olika universitet och fakulteter. När jag pluggade förra året hade jag tentor hela tiden medan min pojkvän bara hade/har tentor ungefär fyra gånger om året och då är det ofta tre tentor som ska skrivas på två veckor.

  Svara

 • Jea

  |

  Haha, känner igen det där!

  När jag var yngre missförstod jag meningen ”svär värre än en borstbindare”, blev istället; svär värre än en borstspindel… Så jag förstod aldrig logiken bakom det hela, haha!

  Svara

 • En Jennie

  |

  Fast det heter väl haR den äran? Jag har den äran att få gratulera dig på födelsedagen.. typ? 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Jaha… Haha, där ser man, då hade jag fel på det med 😉

   Svara

 • Patrik

  |

  Näran kanske kan ha ett samband med alla presenter som bara är nästan rätt? När du önskar en sak och får något liknande, för att det var billigare typ.

  Som i den filmen: http://youtu.be/-JvtlB_NzI8

  Svara

 • M

  |

  Denna terminen har jag två tentor i maj och det är allt så det kan man väl kalla tentaperiod då 🙂

  Svara

 • Karro

  |

  Det beror nog helt på vad man pluggar; vi har bara terminstentor (pluggar till läkare) och då blir det väldigt tydliga tentaperioder i slutet av varje termin 😉

  Svara

 • Sofia

  |

  Fast tentaperioderna finns ju om man plugga tekniska utbildningar typ det bästa (och värsta på samma gång) med att plugga till ingenjör 😉

  Svara

 • Linda

  |

  Haha, ja men på sista punkten måste jag nog säga emot: min rumskompis läser civilingenjör och de kan ha 3 månader utan en tenta, sen har de tentaperiod (tenta-P) i en-två veckor där de har flera tentor med kort mellanrum. Jag läser lärare dock och jag har en tenta i månaden ungefär, föredrar helt klart det! 🙂

  Svara

 • Julia

  |

  Hahahaha jag tror jag älskar dig

  Svara

 • Ellen

  |

  Vad är tenta ens? Går i nian så har inte sån stor koll, men är det ungefär som prov? 🙂

  Svara

 • Elin

  |

  Åh jag hörde också ”ha det näran” och tog det som att man kom närmre döden, och snart är det nära… härligt positiv unge jag var då 🙂

  Svara

 • Caroline

  |

  Haha känner igen det där första. Fram tills typ för några månader sedan trodde jag man sjöng ”jag viskar hon leva” i ja-må-hon-leva-sången, har aldrig riktigt fattat varför haha.

  Svara

  • sofie

   |

   HAHAHA

   Svara

 • kajsa

  |

  jag läser till gymnasielärare och just nu läser jag engelska, och de kurser vi har haft i höst och nu i vår har vi faktiskt haft tentaperioder, tre/fyra parallella kurser som går över en tid och sen tenta av alla under samma vecka, det är dock mycket skönare att ha en kurs i taget-tenta, en ny kurs-tenta, då kan man fokusera mer på den tentan 🙂

  Svara

 • Ida

  |

  Trodde också det hette ”ha de näran”! Det är typ som med låten med Freestyler där de sjunger ”Rock the microphone”. För åtta åriga mig lät det som ”rocka macka fån” vilket jag glatt trallade på.

  Svara

 • Emelie

  |

  Fast tentaperioderna (på mitt uni heter det tenta-p) syftar ju på den vecka/veckor när tentorna väl infaller. Så när nån säger ”det är tenta-p nu” så betyder det typ sista veckan innan själva tentan är 😛 Så är min definition iaf 😛 Hehe.

  Svara

 • julia

  |

  jag har två tentaperioder/år en för var termin. Så varje tenta är 30p förutom nästa januari för då är det på allt från vi startade dvs. 150p. så du har det ganska bra, plus att du verkar ju inte ha skola var dag. Vi har 8-17, då är en fm för våran master men det er ej tillräckligt med tid så blir att vi jobbar mer med den + att vi måste plugga utöver dessa 40h/vecka i skolan. Men så är det och om lite mer än ett år är det slut och dags för jobb. Det ska bli kul 🙂

  Svara

 • a

  |

  måste bara kommentera detta med ”ha den äran”, så att folk kanske ser det. Det heter INTE ”HA den äran”. det heter HAR den äran. Det kommer från ”har (den) äran att gratulera”. Det är inte den som blir grattad som ska HA nån äran, utan du som grattar säger att du HAR den äran (att gratulera). Ser så ofta folk skriva ”ha den äran” och blir lika ledsen varje gång. Sluta förstöra språket!!! 🙁 Än en gång, det heter ”har den äran”!!!

  Svara

 • Kim

  |

  Tentaperioder beror på vad du läser. Tekniska och naturvetenskapliga utbildningar har ofta perioder medan mer humanistiska ämnen har skiten konstant istället 🙂

  Svara

 • Lotta

  |

  Det där sista håller jag verkligen med dig om! Helt sjukt att man får ha såhär mycket ju :p

  Svara

 • Filip

  |

  Jag har tentaperioder!
  Avundsjuk? 😉

  Svara

 • Robert

  |

  Så kan det vara. Kom inte på nåt kul att skriva just nu. 🙂

  Svara

 • Ulrika

  |

  Jag är 17 år och har tills nu trott att det heter ”inbilda” istället för ”inbilla”. Nu kan jag inte säga det ordet längre för jag tycker att det låter så sjukt konstigt. Är det liksom inte mer logiskt med inbilda, att man bildar sig en inre bild??

  Svara

  • egoina

   |

   Haha, jo det är mer logiskt 🙂

   Svara

 • Malin

  |

  Jag bara undrar varför alla som kommenterar inte läser andras kommentarer först? Tycker att det alltid är så i dina inlägg. Jättemånga kommenterar samma sak, tex när de svarar på en fråga eller rättar dig. Blir det inte tjatigt?

  Svara

  • Lina

   |

   Skriver man innan kommentarerna hunnits godkännas ser man ju inte vad dom andra har skrivit! 🙂

   Svara

 • Hanna

  |

  Haha jag förstår precis det första! Har alltid trott att det var normalt att säga: ”Nu är det planläge!” när man skulle sova (man är ju liksom i ”plant läge” när man ligger ner) något min mamma sa till mig varje kväll när jag var liten! Har aldrig reflekterat över att det skulle vara något konstigt med det, tills mamma påpekade det nyligen! Känner mig ganska dum nu… 😉

  Svara

 • Miriam

  |

  Jag trodde tills för bara några år sedan att det hette ”Älgspåret”. För visst låter det så när man säger ”Elljusspåret” snabbt? 😉

  Svara

 • Rebecka

  |

  Hahaha, så skön! Jag har med hört fel på massa ord. Har trott i hela mitt liv, fram tills för några år sedan, att det heter asvalt. Såg sedan på en stor lastbil att det stod ”ASFALT”, jag började asgarva och visade personerna jag var med att lastbilen hade stavat fel. Slutade med att jag blev utskrattad och fick typ världens ”aha-upplevelse” 😛 likadant när jag jag läste på fikapåsen ”mandelskubb” och frågade vad fan en ”skubb” var för något, haha 😀

  Svara

  • egoina

   |

   Hahaha!

   Svara

 • Mika

  |

  Typ som att jag alltid trott att man sjöng ”Lusselelle, el man äter för jul” och trott att låten handlade om att käka lussebullar. Mitt andra år på estetiska programmet i gymnasiet fick jag låten på text och fick världens chock när jag insåg att det var ”elva nätter före jul” och att låten handlade om lucia… då har jag alltså sjungt låten i kör ungefär varje år sen jag var typ.. fyra? fem? Så lurad.

  Svara

 • Amanda

  |

  Hahaha! Jag trodde alltid att ”Ja må hon leva” Gick ”Jag viskar hon leva” istället för ”Ja visst ska hon leva”

  Svara

  • egoina

   |

   Hhaha!

   Svara

 • Johanna

  |

  Tentaperioder är något vi teknologer får pröva på. Där jag går har vi oftast tre kurser parallellt som vi sedan har tenta på under en vecka. Tre tentor på fem dagar är vanligast men harman otur kan man ha tre på tre dagar plus eventuella omtentor. Tentap är både skönt och fruktansvärt, man är inte schemalagd men man har oftaste helvetiskt mycket att lära sig!

  Svara

 • Caroline K

  |

  Lol, det var som när en vän sms:ade mig till idag precis när jag skulle äta… ”Smak i måltid :)” skrev hon och jag skickade ett förvirrat svar tillbaka. ”Jaha heter det smaklig måltid? Det har jag aldrig fattat!” skrev hon efter att jag hade rättat henne 😛

  Svara

  • egoina

   |

   Hahah!

   Svara

 • Nikolina

  |

  Hahhah, ooh jag tänker på min sambo.
  Han trodde i hela sitt liv, innan han träffade mig. i 24 år har han sagt prestabera. Istället för prestera . hahahaha.
  http://www.ankpung.se 23 åring mamma med skyddad identitet

  Svara

 • Malvina

  |

  haha jag då… den klassiska födelsedagssången ”ja visst ska han leva” har jag alltid trott var ”jag viskar halleva(???!!)” tills förra helgen. och jag är 16 år………..

  Svara

 • caroline

  |

  Haha jag trodde låten (psalmen?) Tryggare kan egentligen hette trygga räkan när jag var liten. Även om jag vet sanningen nu ser jag alltid en liten räka framför mig när jag tänker på det….

  Svara

 • Pm

  |

  Jag har alltid trott att det heter ”båtdräkt”. För något år sedan skrattade mamma och min ”bonus pappa” åt mig vid middagen och sade att det heter ”våtdräkt”…

  Svara

 • Malin

  |

  Haha, så fel det kan bli!
  Jag minns när jag var liten, och trodde att vanilj hette ”banilj”. Sen var det i nån barnbok där de skulle äta glass, och det stod vanilj på paketet, som jag lärde mig det. Samma med favorit, som jag trodde hette faborit. (Vad var det med mig och b/v?)
  Ett annat kul ord jag hör folk använda då och då är ”konfundersam” 😀

  Svara

 • njomeza

  |

  5 år vissa för andra inklusive mig:(

  Svara

  • njomeza

   |

   5 år för vissa andra inklusive mig*:(

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv