Kan vi inte bara sluta fokusera på folks vikt?

Tyckte att jag fick en ganska klok kommentar idag:

 

 

 

Alla får tycka olika, men ibland känns det nästan som att vi tappat greppet.

 

Men oavsett: Kan vi inte bara släppa den här besattheten av hur andra ser ut? Varför måste jag få kommentarer om min kropp när jag lägger ut en bild på mig själv? Varför måste jag bli granskad? Varför måste vi alltid bestämma oss för huruvida en person är tjock eller smal? Vad spelar det för roll?

 

Många frågor, men jag undrar faktiskt. Det finns så många andra sätt att se på en människa och “döma” en människa utifrån. Vad har vikt med saken att göra? Uppenbarligen har i alla fall några av er en inbyggd radar som registrerar om folk är tjocka eller smala hela dagarna, men de flesta av er tror jag inte har det. Ni hade väl inte gått fram till en människa på gatan och sagt “ursäkta, men du börjar faktiskt bli lite tjock”. Varför då göra det på Internet?

 

Jag har skrivit en krönika på ämnet, HÄR.

 

Ibland känner jag att jag hade kunnat prata om det här hela dagarna. Men det är just det som är grejen. Jag vill ha BORT fokus. Min blogg ska vara en undanflykt, ett frirum, en paus. Samtidigt som jag vill predika vill jag inte.

 

Bara var. Bara lev. ♥

 

0

Trackback from your site.

Comments (48)

 • Elin

  |

  Precis så som jag tänker! Varför, varför, varför spelar det roll hur folk ser ut?! Släpp utsidefokus, helt rätt 🙂

  Reply

 • Robert

  |

  Bra skrivet! 😀

  Reply

 • juliajohannesson.blogspot.se

  |

  bra skrivet!! Jag blir så himla sur när jag ser kommentarer som: “om jag får säga det själv så är hon inte SÅ himla smal.. ” eller “asså du är så sjukt smal! ät en macka eller nåt” det är inte som att någon bett om er åsikt?!? det är bara en outfit bild?!

  Reply

 • Elin

  |

  Det här är varför du är en så grym bloggare och förebild! Tack!

  Reply

 • Sandra

  |

  JA! Kan bara instämma med allt du skrev. Bort med fokus från vikt!

  Reply

 • Olivia

  |

  Var du på knutan vid 8 tiden imorse? Annars var det någon som var ruskigt lik dig..

  Reply

 • Mallan

  |

  Mycket bra skrivet! 🙂

  Reply

 • Arw

  |

  Håller med :/ har man inget bättre för sig om dagarna liksom?

  Reply

 • Sara

  |

  Du är tuff du 😉 Faktiskt jag tycker det. Riktigt tuff och härlig. Jag har också ofta funderat över varför man måste kommentera kroppar hit och dit. Who the fuck gives a shit, eller typ 😉 Jag dömer människor efter deras hår istället 😉 Eller inte, skämt o sido. Du är så underbar, keep it up!

  Reply

 • Linnea

  |

  Ja det hemska är ju ändå kommentarer som “det är så en kvinna ska se ut”…. Så tröttsamt! Kvinnor kommer i alla former och har alltid gjort det. När ska vi förstå att våra kroppar inte är gjorda för att följa idealen? Det värsta är väl ändå hur kvinnoidealen förändras. Att det finns något så sjukt som ett mode i hur vi kvinnor ska se ut? Man blir ju mörkrädd…

  Reply

 • Alex Awesome

  |

  Fast samtidigt så måste man ju synliggöra och prata om problemet, det går liksom inte att tiga ihjäl det för då kommer folk aldrig att uppmärksamma vad de gör och börja ifrågasätta varför och om det är nödvändigt över huvud taget utan allt kommer bara att fortsätta.

  Reply

 • VIKTigt « repsus

  |

  […] jag inte har något vettigt att blogga om idag tycker jag ni kan gå in och läsa det här. Jag håller med Egoina. Varför lägger folk så stor fokus på vikten? Det viktigaste är väl att […]

  Reply

 • M

  |

  Precis. Om man bara struntar i att diskutera massa ideal, bara låter allt och alla vara och normaliserar allt, då blir det väl normalt?

  Reply

 • Erika - Gravid ♥

  |

  Jag säger inte emot dig nu, okej? (Man får så fruktansvärt mycket skit från andra läsare i din blogg om man vågar ha en annan åsikt) Men jag förstår inte riktigt skillnaden mellan att bry sig om sin vikt på ett ytligt sätt (dvs att man kanske tränar för att få en snyggare kropp, bantar eller försöker gå upp i vikt för att _få en snyggare kropp_) och att bry sig om resten av sitt utseende av ytliga skäl? Visst att du inte påverkar din hälsa på något sätt genom att tex. sätta in löshår eller bleka tänderna (förhoppningsvis) så som det kan göra att banta/äta för mycket. MEN, det lägger ju ändå fokus på det ytliga, och jag antar att det är vad du vill komma bort ifrån? Jag har till exempel mått väldigt dåligt över att mina tänder inte var supervita, precis som jag har mått dåligt över att mitt hår var kort och fult. Förstår du vad jag försöker säga?

  Jag skrev en kommentar här ang en bild att jag tyckte det var fint att vara smal. Jag skrev ingenting om att jag hatade tjocka personer eller det ens var finare att vara smal än att vara tjock, men jag fick ändå en ett par motkommentarer om att sånt ska man inte ens kommentera. Tror du att jag hade fått liknande motkommentarer om jag hade skrivit “Vilket fint tjockt hår du har egoina!” eller “Vilket fint leende du har, det är så snyggt med vita tänder!”

  Bara en liten tanke 🙂

  Reply

  • egoina

   |

   Jag förstår absolut vad du menar och vilken bra poäng! Jag har så många tankar om det du precis skrev, så vet inte vad inte helt vad jag ska svara, eller vad jag egentligen tycker. Jag tror att jag själv har tyckt att det här med vikt och tjock/smal är det som ligger som nummer ett på listan (av vad folk mår dåligt av) och också det som är mest destruktivt och att det är därdör jag vill ta bort fokus från just det. Men så klart finns det en massa annat ytligt trams som är “okej att kommentera”. Tror dock inte att du-har-fult-hår-kommentarer är lika vanliga som du-är-tjock-kommentarer och det är därför det är okej att kommentera sådana saker eftersom de inte är negativa. Hade folk ALLTID BARA kommenterat positivt om kroppsformer hade ju det varit härligt, men man lägger mer värde i det. Nu blev mitt svar superflummigt, men ändå. Verkligen en superbra tanke. Tack för den 😀

   Reply

 • Nathalie

  |

  Felet i den kommentaren var meningen “Bara för att världen idag är fylld av spinkisar med/utan ätstörning….” Tycker faktiskt att det är riktigt irriterande (även om inte denna person skrev så rakt ut) att folk tycker det är helt okej att klanka ner på smala personer. Kommentarer som “en riktig kvinna ska ha kurvor”, “killar vill ha något att ta i” osv är väldigt vanliga nu.. Tycker det är fel att trycka ner folk vare sig de är smala eller stora. Det finns folk som föds smala och inte går upp i vikt även om de äter ordentligt osv.. Varför anser då folk att det är okej att trycka ner dem? Det är inte okej någonstans att trycka ner någon som är smal eller stor. Så jättebra skrivet Egoina, skulle vara skönt om denna vikthets kunde upphöra!

  Reply

  • Frida

   |

   Jag kan inte låta bli att säga ifrån här.
   Jag är en tjej som varit mindre än normen i stort sätt hela mitt liv. Jag väger 49 kg och kan inte gå upp. Jag lever precis så som alla andra. Jag är bara “liten”. Men jag blir fruktansvärt ledsen när jag hör att folk påpekar att man vill “ha något att ta i” eller att man inte är en riktig kvinna om man inte har lite kött på kroppen.
   Du är smal, Egoina. Det är du verkligen. Jag håller med om det ni säger i inlägget MEN i detta fallet så känner jag mig träffad av ordet “superspinkisar” som tjejen skrev i kommentaren. Man kallar inte en överviktig människa tjock rakt upp i fejan på henne. Hur kan man då gå fram till en OFRIVILLIGT smal tjej och kalla henne “spinkis”?
   Dessutom låter det alltid som att alla smala bantar sig till sin vikt.
   Kommentarer som “ÄT människa” eller “Hur kan du komma ner i ett par jeans med storlek 25, Är inte det för barn typ?!” sårar mig.

   Vikthetsen måste sluta men det gäller båda hållen för så som det är idag handlar det bara om att få folk att inte klara på större människor. Jag skulle aldrig lägga ut en bild på mig i bikini för att jag vet att folk kommer kommentera hur smal jag är. Jag vill inte höra det för det mår jag dåligt av.

   Ge vikthetsen BÅDA sidor av verkligheten.

   Reply

   • Frida

    |

    Alltså inget mot dig Natalie.. utan allmänt 🙂 Du har heeelt rätt i det du skriver!

    Reply

 • Linn

  |

  Åh så klockrent! Brukar också tänka på det där. Oerhört skönt att inte vara ensam!

  Reply

 • Emma

  |

  Jag anser det korkat hur man, när man vill gå emot skelettidealen (ja, de är dåliga), istället hyllar överviktiga.
  Det har inget med dig personligen Egoina, men som ett exempel kan man ta tjejen som för bara några veckor syntes i media med sin bild på sig själv i bikini/underkläder och skrev något om hur hon trivs med sig själv. Alla hyllade henne som fan.

  Jag säger inte att man inte ska trivas i sin kropp, det är ju självklart(!) och på så vis ska alla få se ut hur de vill.

  Men! När man i sina försök att motväga de supersmala idealen hyllar folk med 20 kg’s övervikt är det ju bara korkat. Ska man hylla någon överhuvudtaget så ska det vara de som är normalviktiga, inte de som, face it, faktiskt är feta.

  Men som sagt, hellre inte hylla någon utan bara låta alla vara som de är utan kommentarer över huvudtaget, än att hylla ohälsosamma ideal som antingen övervikt eller undervikt.

  Reply

 • Liebling

  |

  det är så sant. varför ska man alltid sträva efter ett förvrängt ideal och dessutom alltid bli påmind om av omgivningen att man inte ser ut på “rätt sätt”?

  Reply

 • Line

  |

  Bästa inlägget i blogg-världens historia! Du är så himla bra Regina, blir så glad av dig och din blogg är ett frirum för mig. Är så trött av att vi mestadels döms på grund av vår kroppsform och inte av vilka vi är. Varför utsätter vi oss för detta samhället? Du är grym 😀

  Reply

 • Josefin

  |

  Sen tycker jag att dom som är smala har fått tagit jävligt mycket skit. Folk säger utan problem saker som “Asså du är sjukligt smal” “Äter du ingenting eller?” Osv i verkligheten. Men hur ofta går folk fram till någon irl och säger “Fan vad tjock du är, du borde banta”?

  Om någon är smal verkar det som att man kan säga vad som helst till den personen medan någon med lite mer kurvig kropp får massor med kommentarer om hur “modig den är som lägger upp en bild på sig i bikini” Och uppnärksammas i Aftonbladet typ. Wtf. Alla ser olika ut, och man får lov att vara smal, tjock, kort, lång. Så länge man mår bra utav det själv.

  Reply

  • L

   |

   ehm. Det händer hela jäkla tiden?

   Reply

 • Linnea

  |

  Sen blir jag ledsen på kommentarer som att smala människor ser ut som skelett, eller att det skulle innebära en ätstörning att vara väldigt smal. Det är som att ingen någonsin hört talas om människor som är naturligt smala?

  Ingen bestämmer någonsin hur någon annan SKA se ut eller vad som är en okej/hälsosam kropp, vi är alla olika. En smal människa kan vara mindre hälsosam än någon som väger 150kr, MAN VET INTE DET PGA UTSEENDET. Tack för mig

  Reply

 • johanna ~

  |

  & this is why i love you ! 😀

  Reply

 • A

  |

  Jag älskar dig Egoina.

  Reply

 • PmsHannah

  |

  Ja du är klok du! 🙂

  Vart har din mamma tagit vägen, har hon slutat blogga? Hon är ju min idol! buhu…

  Reply

 • Karolina

  |

  Du är fantastisk! <3

  Reply

 • Ida

  |

  “superspinkisar med/utan ätstörningar”.. vänta, va? Vad hände där då? Varför skulle DET vara okej att säga då? Ska man skriva en sådan “klok” kommentar kan man väl försöka tänka lite längre näsan räcker åtminstone..

  Reply

 • Lisa

  |

  Hej Egoina! När jag läste denna kommentar och detta inlägg fick jag en tår i ögat, för förut så var jag helt besatt av min vikt och hur mycket jag vägde. Just för jag inte vägde 50 kilo eller mindre (är 168cm) och efter ett tag när jag hade varit med min kompis som jag nyss träffat som är jätte smal så tänkte jag; varför ska jag vara någon annan som jag inte är? Varför måste alla vara jätte smala och inte ha några kurvor och inte vara olika? Så nu har jag bara slängt iväg vågen och tänker inte alls på hur mycket jag väger utan, så länge jag är nöjd med det jag ser i spegeln varför skulle inte andra vara det då? När andra ser på mig så ser dem ju inte siffror om hur mycket jag väger, dem ser ju mig som jag är!
  Tack för att du tog upp detta! Kram

  Reply

  • egoina

   |

   Jag väger mig inte heller, siffrorna betyder ingenting. Glad för din skull! Så som man tänker om sig själv speglar av sig 😀

   Reply

 • Ylva

  |

  Hej! Hittade in hit till din blogg, genom dina krönikor i VR. Måste säga bara att f*n va bra du skriver, här i din blogg och krönikorna, verkligen! Blev så sugen på att kommentera nu när jag läste detta inlägg, kom och tänka på att jag kanske är en av de personer som inte har radar insatt på att döma andras utseende via internet (främst jag tänker på nu) och när jag läste vad du skrev kände jag exakt samma sak. Måste bara säga att creed till dig, bara för att du är du,blir nu en förebild för andra att man kommer längre genom att bara leva. Lev så du mår bra och gör dig själv så lycklig du bara kan, och framför allt blir man så mycket gladare av att va snäll, både irl eller bakom skärmen, än att slänga iväg en elak kommentar.. varken personen har bett om det eller inte. Tack för en fruktansvärd bra blogg och förlåt för ett fruktansvärt långt inlägg. Haha 🙂 Tummen upp Egoina! (Y)

  Reply

  • egoina

   |

   Tack vad glad jag blir! 🙂

   Reply

 • Emma

  |

  Du verkar vara en riktigt skön människa!

  Reply

 • C

  |

  Jag blev stannad på stan idag och intervjuad av en svensk tv-kanal. Jag var alltså inte alls beredd på detta och såg väl ut som en påse skit ungefär. Det jag har tänkt mest på nu var att mitt hår var så spretigt och jag hade en lortig tröja på mig och glömmer helt bort att jag sa jättesmarta saker och verkligen är nöjd med min prestation! Tänkte att jag är en sån jävla tjej som ens funderar så, hur många killar funderar på att de hade en fläck på skjortan eller är orakad samtidigt som han säger något bra? (jaja genus tjata på ni bara!) Så nu ska jag skita fullstäldigt i hur jag såg ut och bara vara glad att jag fick fram ett bra budskap i tv..

  Reply

  • egoina

   |

   Du har så rätt! Tänk vad mycket onödig energi vi lägger på att tänka på utseende. Så tramsigt!

   Reply

 • Lisa

  |

  Så bra sagt och jag håller med. Jag har släppt fokuset på min vikt och hur jag ser ut. Det betyder inte att jag har släppt allt för det, men jag lägger fokus på det viktiga, hur jag mår. Jag försöker göra samma med min omgivning och fokuserar på hur andra mår snarare än hur de ser ut, men önskar ibland att omgivningen kunde hänga med också.

  Det jag ville säga är att du är en bra förebild för många och jag tror att många behöver höra det du har att säga.

  Reply

 • Charlotta

  |

  Jag har sett otaliga bilder på internet med budskapet: killar vill inte ha pinnsmala tjejer, de vill ha kurvor. Men då undrar jag 1); vem är denna människa att avgöra vad ungefär 3 miljarder av mänskligheten har för åsikt? 2); ersätter vi inte bara ett ideal med ett annat?
  Enligt de nya idealen ska vi vara kurviga, osminkade, inte färga håret och spara ut hår på ben och i armhålor. Det läggs så mycket press på att älska oss själva precis som vi är, varken mer eller mindre. Men jag tycker om att sminka mig. Jag tycker också att mina ben är som vackrast utan hårväxt liksom mina armhålor, jag färgar håret och jag – gud förbjude – är ganska smal. Min bästa kompis däremot är raka motsatsen. Hon vet inget drygare än att spendera tid framför spegeln med foundation och mascara, rakar armhålorna men låter benhåret gro och har aldrig ens slingat sitt mörkbruna hår, och är lite kurvig. Ganska sexig så om man ska tro mitt nyhetsflöde på Facebook. Men vi är lika vackra båda två. Vi faller olika killar i smaken men en sak är de alla överens om – vår goda självkänsla är supersexig. Även om den bygger på olika grunder.
  Hon har alltid älskar sig själv precis som hon är medan jag älskar att experimentera med smink och hårfärger, och till och med färgade linser.
  Men så vet jag hur lätt det är att gå vilse i sökandet efter god självkänsla i denna djungel av samhällsideal. Och det kan ta tid, det tog flera år för mig innan jag förstod att det är okej att jag trivs bäst med lite mascara på fransarna. Så länge jag gör det för att JAG ska trivas, inte för att tillfredsställa någon annans ideal

  Reply

 • Charlotta

  |

  Och tack, TACK egoina. Tack för dina visdomsord

  Reply

 • Karin

  |

  Alltså, jag blir nästan lite ledsen nu, jag hade skrivit, seriöst nästan en exakt likadan kommentar, tänkte “åh, tänk om egoina skulle uppmärksamma min kommentar” men det hände inte, och så kommer det här, haha, bara för att jag har en ganska dålig dag och är känslig blir jag typ ledsen för att det inte var min kommentar, hahahaha, håller för övrigt med kommentaren till 100 procent.

  Reply

 • tina

  |

  spelar absolut ingen roll om hur människor ser ut! men asså man tar ju illa upp när folk säger ”superspinkisar” osv.. jag är smal, kanske inte superspinki men jag är smal. och det är faktist sårande att se sånna kommentarer. för att jag äter som en kossa men går inte upp i vikt och det är ju inte direkt något jag kan göra åt saken, eller hur? så jag tycker alla borde sluta me de där ”man ska ha valkar” ”en kvinna ska ha kurvor” ”bara hundar går efter ben” för det är faktist sårande för oss som inte kan göra något över hur vi ser ut 🙂 och vill bara säga att du inte är tjock Egoina 🙂 you’re freaking perfect! (okej ingen e perfekt men vi kan låtsas)

  Reply

 • Olga Korbut

  |

  Om alla struntade i vad andra väger/hur de ser ut, och fokuserar på att 1.hjälpa t ex Läkare utan gränser 2.utbilda sig 3.slutar lägga pengar på livsfarliga och obehövliga läppförstoringar (så jävla tragiskt) eller att 4.läsa enfaldiga bloggar med en massa tips om giftiga hudcrémer, barnmatsdieter etc, skulle världen se betydligt bättre ut. Och då menar jag inte att det här är en av ovan nämnda bloggar. Denna blogg skrivs av en klok person! Sådeså.

  Reply

 • LinneaNatalie

  |

  Jo jätteklok kommentar som kallar de smalare än dig för superspinkisar. Hur man än vänder och vrider på det hugger det alltid i hjärtat på någon. Mvh superspinkis

  Reply

 • malin

  |

  du är den klokaste människan jag vet! tänkte säga “känner” men jag känner ju (tyvärr) faktiskt inte dig 😉 och JA, din blogg är verkligen ett frirum så det har du verkligen lyckats med! man mår alltid bra när man går in här 🙂 du är ju fruktansvärt rolig, klok, begåvad, genomgod och sen får du ursäkta men du är faktiskt väldigt fin på utsidan också.

  Reply

 • Linda

  |

  Oj, såg inte att du bloggat om min kommentar förrän nu, och känner att jag behöver kommentera den lite, då det blivit lite “debatt” här. För det första så ska jag be om ursäkt då jag såg att några blivit ledsna över hur jag uttryckte mig om “superspinkisar”. Ser nu att det var elakt skrivet (kommentaren är förresten skriven i all hast och inte en länge genomarbetad debattinsändare), så förlåt om någon tog illa upp.

  När jag skrev kommentaren trodde jag inte att den skulle uppmärksammas som den gjorde, och det Egoina skrev angående min kommentar – att man inte borde kommentera andras vikt över huvud taget – var inte den åsikt jag förmedlade i min kommentar. Dock så håller jag med Egoina att det ju vore ypperligt med en värld där folk håller sådant för sig själv. Speciellt vid tillfällen när det inte passar sig, när det inte är “ämnet”. Att kommentera någons utseende, t.ex. vikt, bara för att en person lägger ut en bild på sig själv, är ju egentligen väldigt konstigt/sjukt. Eller, det konstiga är, att det är just det människor ser. Jag tror att det talar mer om personen som ger kommentaren än den som får den (haha, här får jag äta upp min förra spinkiskommentar!). Med det menar jag alltså att den som vid första anblicken av en person ser endast vikt kanske har problem med relationen till sin egen vikt, snarare än att det säger så mycket om den person som får en kommentar.

  För att försöka omformulera mitt “spinkis”-klaver så menade jag bara att det är väldigt många som är smalare än Egoina, och då menar jag särskilt i bloggvärlden idag. (Så är det, och det säger ingenting om Egoinas varande eller inte varande smal.) Min bild är att de är överrepresenterade just i bloggvärlden, vilket ger en felaktig bild av “normalmänniskan” (förlåt ordet normal, men se det som synonym för “det mest vanliga förekommande”, det finns egentligen inget bra ord, men det ordet används i alla fall inom den forskning jag sysslar med = skolan). Dessutom inbillar jag mig att många idag – som är smala, supersmala eller ser ut hur som helst egentligen – har ätstörningar. Inte nödvändigtvis anorexi/bulimi, men som inte har en sund relation till mat, eller sina kroppar. Därför slängde jag in det där “med eller utan ätstörningar”.

  Nu ska jag inte kommentera mer i det här ämnet, utan tänker släppa hela tjatet om hur folk ser ut. Folk ser ut som folk gör mest, eller hur?

  Reply

  • M

   |

   Jag har ett BMI på ungefär 17 och borde således klassas som rätt spinkig, men jag blir inte ett dugg sårad av ditt superspinkis-uttryck. :>

   Reply

Leave a comment

Rekommenderade inlägg

Arkiv