Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

En fråga

Bästa Egoina!
Jag hoppas verkligen du har tid och lust att svara på denna kommentaren; står helt i valet och kvalet om jag ska bryta upp från mitt jobb och börja studera på högskola/universitet. Förutom att det är jäkligt svårt att bestämma vad man ska bli när man är stor så är jag rädd för att ta det där klivet att studera..ser framför mig nudlar till middag hela veckan, sno kläder från UFF containrar för att man lever snålt. Kan inte du berätta hur det är för dig att vara student? Vad det är du läser mer ingående och vad du hoppas att få kunna arbeta med i framtiden? Hoppas du vill svara, om inte – så är du bäst ändå ;)

 

Svar: Hej! Nu har jag ju fördelen att inte behöva ta studielån och lever på lika mycket pengar nu som jag gjorde innan jag började studera. Men jag skulle inte påstå att mina klasskompisar lever speciellt snålt. Det är inte bara nudlar och UFF-kläder liksom, haha. Man kan ju ha ett extrajobb bredvid och annars är inte 8000 kronor så lite ändå så länge man bor relativt billigt och lägger pengar på rätt saker. Själva studerandet är hårt. Jag blev totalt chockad nu när jag började på universitetet. Tempot är helt sjukt. Men sen å andra sidan har jag lärt mig otroligt mycket också och tiden går fortare än vad man tror.

 

Det är väldigt svårt det här med ”vad man ska bli när man blir stor”. Jag har faktiskt ingen aning om EXAKT vad jag vill bli och har aldrig haft. Jag känner också många i min närheten som känner likadant, så det är nog rätt vanligt. Grejen med att studera är att det inte är helt nödvändigt att välja helt rätt. Och det är inte heller så att man blir dödsdömd bara för att man läst en viss kurs eller gått ett visst program. Du kan arbeta några år och sedan ändra dig och du kan till och med välja ett helt annat spår efter examen. Jag som arbetsgivare hade valt en person med utbildning i bagaget framför en utan oavsett vad det var för utbildning (om de arbetssökandes kompetenser är likvärdiga i övrigt). Sen får man inte glömma att man också utvecklas som människa och att det är väldigt givande.

 

Frågan är om du ångrar dig om du inte studerar? Är du nöjd ändå tycker jag att du ska stanna. Viktigast i livet är att vara lycklig! Du kan säkert klättra inom din bransch på andra sätt och sedan finns det både kvällskurser och sommarkurser.

 

Jag läser strategisk kommunikation och just det programmet öppnar upp oändligt med dörrar. Kommunikation är ju väsentligt inom precis allt. Vad jag vill göra efteråt har jag verkligen ingen aning om. Jag var tidigare inne på PR, men är inte så säker längre. Det hade varit grymt kul att arbeta som presschef eller kommunikatör för ett större företag. Men vem vet? Detta är kanske inte min grej. Jag kände dock att jag ändå vill ha en examen och att jag borde passa på nu när jag ”får den gratis”. Ingen aning om var jag hamnar. Sky’s the limit!

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (15)

  • Becky

    |

    Kan säga att jag pluggar och lever på studielån och tillhörande bidrag. Är inga problem att leva på detta, bara man ser till att ha med sig matlåda till skolan och kanske inte äter ute flera gånger i veckan i övrigt. Jag brukar gå på bio, vara ute och festa(studentkrogar har billigare dricka dessutom) samt mycket annat roligt. Sen att shoppa kan man också göra, men är man en storshoppare så är nog ett extrajobb att rekommendera! Lägg upp en budget så kommer det gå galant!

    Svara

  • jenny

    |

    Bra inlägg!
    Nu är det ju tom 8900 man får i månaden, så nästan 9000 😉

    Jag är också student, och det går helt sjukt fort! Jag började beteendevetenskap hösten 2010 så jag är inne på sista året nu. Det är ett högt tempo, men det gör ju också att tiden går helt sjukt fort. Jag har alltid tyckt att det är helt galet duktigt av kompisar som väljer 5-åriga program, men nu när jag har lite mer än 1 termin kvar, känner jag att jag lätt kan stanna kvar i plugget ännu längre. Kommer förmodligen göra det också, läsa lite extra kurser för att bredda mig mer inför yrkeslivet.

    Känner du att du vill något annat i livet än där du är just nu är det alltid värt det att prova iaf! Du kan ju alltid ändra dig. Angående ekonomin så är det inte så farligt. Men lyxliv lever man ju inte direkt- beroende på hur du har det med extrajobb. Men jag anser att det är definitivt värt det att leva fattigt i några år för att sedan ha en bra utbildning och karriär som man trivs med! Lönar sig i slutändan!

    Svara

  • Patrik

    |

    Man kan ju smyga lite och läsa en fristående kurs vid sidan av jobbet för att ”känna på” också.

    Det där med att inte veta vad man vill bli är nog väldigt vanligt. Får ju ofta frågan vad jag ska bli nu när jag pluggar ”mitt i livet”. Grejen är att jag ska inte ”bli” något, jag är rätt bra som jag är redan, men har insett att jag ändå behöver utvecklas. Så, är det något jag ska bli så är det bättre, den bästa jag som jag kan vara. Jag pluggar inte för att passa i en yrkesroll åt någon annan.

    Men.. om man ändå inte vet vad man vill bli och känner att man vill bli något, så kan man köra på uteslutningsmetoden och välja borde allt det som man absolut inte vill bli 🙂

    Svara

  • Citrin

    |

    Jag levde på endast CSN i ca 3 år (mitt sista år extrajobbade jag) och det gick jättebra! Det man får se upp med är ju en hög hyra. Jag tyckte jag hade väldigt mycket pengar att röra mig med när min hyra var på 2900 kr/mån. Så kan man bo i lägenhet som kostar strax över det så är det lugnt. Jag hade ofta pengar över… Däremot säger det sig självt att man måste leva snålt om man har en hyra på 5000 kr/månad. Då kanske det är dags att byta lägenhet, eller flytta till studentkorridor eller hitta en inneboende? Där kan man spara mycket…

    Och jobbar man innan studierna så kan man ju spara ihop en buffert på kanske 10 000 – 20 000 kr? Då kan man alltid ta från den om det behövs ny vinterjacka eller något annat dyrt. 🙂

    Sist måste jag nämna att det är kul att plugga! De åren jag pluggade hade jag så sjukt roligt! Lärde mig massor, hittade massa nya vänner och aktiviteter…

    Svara

  • Amanda

    |

    Om hon redan har ett jobb kan hon kolla upp möjligheten att vara tjänstledig, är du anställd har du nämligen rätt till det enligt lag 🙂 jag är själv det och det känns jättebra att veta att jag har ett jobb son väntar på somrarna 🙂

    Svara

  • Lotta

    |

    Jag studerar också men behöver absolut inte leva något snålare för det. I och för sig började jag plugga direkt efter gymnasiet så jag är ju inte riktigt vad vid att ha en hel månadslön att leva på men som sagt, man behöver absolut inte leva dösnålt bara för att man pluggar 🙂

    Svara

  • Catharina

    |

    Är man rädd att behöva leva jättesnålt så är mitt tips: välj att plugga i en mindre stad. Det kanske säger sig självt, men jag vill ändå påpeka det. Jag pluggade i Eskilstuna där det är lätt att få en rätt billig lägenhet centralt. Då sparar man pengar på boende, man slipper betala busskort för 800 kr/månad som i Sthlm (vet ej vad studentkort kostar) mm. Så om det du vill plugga finns på många stället är mitt tips att välja en mindre stad!

    Svara

  • Helle

    |

    Alla blir nog chockade av tempot när man börjar på högskola/universitet. Efter över tre års studerande på en tung utbildning kan jag dock tala om att man vänjer sig;) Man kan absolut klara sig på CSN-lån + bidrag (glöm ej söka bostadsbidrag också, där kan man få flera hundralappar extra i månaden!), men vill man shoppa och leva riktigt roligt kan man ju alltid ha ett extrajobb, det har jag och det funkar jättebra:) Man behöver inte jobba särskilt många pass, nån tusenlapp i månaden gör stor skillnad!

    Svara

  • Sofie

    |

    Angående att ta lån: Jag vet att många är så emot det, men studielånet är det billigaste lån du någonsin kan ta. Så även om du inte behöver hela lånet, ta det ändå, lägg undan pengarna på ett konto med hög ränta och spara dem tills du ska köpa hus eller något.
    Nu bor jag ihop med min sambo, vi har låg hyra och vi är inga festande människor direkt. Vi lever ganska snålt även fast vi unnar oss mycket.
    Jag använder mig inte ens av hela min bidragsdel, jag sätter in alla pengar som blir över på mitt sparkonto och för tillfället så tjänar jag faktiskt pengar på att studera. Jag kommer vara rikare när jag är klar än jag var innan, även fast jag har ett lån att betala (som man har hela livet på sig att betala).
    Bara ett tips sådär till er som har läst i alla fall.

    Svara

    • Catharina

      |

      Jag vet flera som har gjort så, eller bott kvar hemma men tagit bidrag+lån. Det är som sagt det billigaste lån man kan ta, och lån behöver de allra flesta ta förr eller senare. Det är ju bra att ha sparat lite också om man som jag blir arbetslös efter utbildningen.

      Svara

  • Denise

    |

    Jag tycker faktiskt det är ganska tufft med ekonomin. 3300 i hyra, 1000 för mat, 250/månad för el, 300 för försäkringar, 300 i mobilräkning, 800 i transportkostnader… Nja, jag tycker det är rätt tight. Framför allt finns det ingen som helst buffert, jag har t.ex. aldrig råd att gå på konsert, köpa vinterjacka eller betala en räkning som råkat bli för hög.

    Dock tycker jag det är värt det för att få plugga. Högskolevärlden är helt fantastisk, har pluggat till lärare i tre år nu och vill aldrig sluta.

    Men tycker definitivt att man ska spara ihop några tusen att ha som buffert, det underlättar absolut! 🙂

    Svara

    • M

      |

      Att ha 3300 kvar efter räkningar och hyra är ganska bra, många som jobbar har inte så mycket kvar alls. Förstår inte hur du inte kan ha råd att köpa vinterjacka och sånt. Kanske dags att se över vad du egentligen spenderar?

      Svara

    • M

      |

      Ursäkta, räknade fel. Runt 2950 blir det ju, ändå ganska mycket 🙂

      Svara

  • M

    |

    Jag tycker att jag har det väldigt bra som får 8900 i månaden, då har jag hyra på 4200 om man räknar med elen. Sedan har jag en rätt fin volvo med all försäkring volvia erbjuder och dessutom fria mil på det (gillar att köra bil). Sedan äter jag aldrig någonsin nudlar, äter istället mycket grönt, fläskfile, kyckling, och rätt mycket frukt både i mat och som mellanmål. Har mobilräkning och tvlicensen utöver hyra/el samt bilen och mer behöver man ju faktiskt inte 🙂
    Jag tycker att vi har det lyxigt som får såpass mycket pengar, bostadsbidrag får man dessutom, 1100 om man har en normal hyra och inte jobbar alltför mycket vid sidan om.
    Däremot är en buffert guld värd om det skulle hända något eller om man bara vill hänga med kompisarna på solsemester, jag brukar spara ca 2500 i månaden och om jag inte kommer använda dem under studietiden så kommer de att bli handpenningen på min första bostadsrätt.

    Så, för att göra en lååång kommentar kort: Man kan leva väldigt gott på studielån/bidrag om man bara försöker och inte super bort halva summan första helgen efter utbetalning 🙂

    Svara

  • Emma

    |

    Hej!

    Som sagt man behöver inte leva supersnålt bara för att man pluggar. Bara man kan planera sin ekonomi någerlunda och kan prioritera rätt, jag äter hellre god mat än att kunna köpa nya kläder varje månad till exempel. Sparar gör jag också varje månad.

    Och btw så tycker jag att det är lite roligare att läsa din blogg nu när du pluggar kommunikation (älskade den redan innan men ändå). Jag pluggar också kommunkation men i Växjö (fast är från HBG) och gör praktik just nu som kommunikatör så om du vill läsa lite om hur det är att jobba som kommunikatör, ups and downs liksom så kan du kika in på min blogg om du vill 🙂 emmacnilsson.wordpress.com

    Ha en fin helg 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv