Follow my blog with Bloglovin

Omvänd frågestund, del 1

Jag skulle vilja skriva krönikor, typ som du, men har ingen författar-aktig utbildning, (tror inte ens jag har högskolekompetens, trots att jag är skitsmart!) och VG i Svenska A och B, bara, vad ska jag göra?

– Älskar ditt självförtroende, klart du är skitsmart! Det är jag också 😉 Jag har inte heller någon författar-utbildning, just vad det gäller att skriva krönikor eller frilansa så behöver du inte det. Det blir nog svårare att få en anställning som journalist (dock inte omöjligt), men dina texter kan du absolut få publicerade. Hur du ska gå tillväga har jag skrivit om HÄR. Ge inte upp. Skriv några krönikor och skicka runt. Har du tur vill de ha fler. Lycka till!

 

Hur ska man gå vidare från en kille man vart och fortfarande är kär i, när han tappat känslorna efter ett år tillsammans och man fortfarande är vänner? Det är svårt som fan, vill bara gå vidare för bådas skull men sänker mig själv istället. Kloka kvinna, hjälp mig.

– Den ständiga frågan: Hur går man vidare? Jag tycker det är viktigt att vara ledsen och sörja så att man får det ur sig och inte dränker sig med annat för att senare behöva ta itu med det. Men det är klart, man kan inte ligga hemma och gråta för evigt, man måste låta den där jävla ”tiden” ha sin gång också och under tiden kan man försöka tänka på annat. Börja följa en serie, skaffa en ny hobby, börja umgås med nya människor, uppfyll en dröm du tänkt på länge, gå en kurs, omge dig med människor, färga håret i någon galen färg. Låt ditt liv handla om dig och bara DIG. Tänk inte på vad han gör eller tänker, tänk på vad DU gör och tänker. Just i din situation tycker jag att du ska bryta kontakten. Processen tar så mycket längre tid med honom i ditt liv, speciellt då du fortfarande känner för honom. Kanske ni kan vara vänner längre fram, kanske inte. Men nu gör denna vän dig mer skada än nytta. Och jag lovar, du kommer ur detta! Ge inte upp bara.

 

När borde man ha ”the talk” med någon man träffar/dejtar? Hur svårt och jobbigt som helst ju.. Jag har ingen aning vad killen jag träffar tycker osv osv.. Något tips??

– Den där är svår! Egentligen borde jag säga att du ska vara rakt på sak och bara ta upp frågan, men då jag inte lever som jag lär tänkte jag komma med ett annat tips. Hinta om saker! Gör det på ett casual och flörtigt sätt och sedan läser du av hans reaktion. Till exempel: ”vi måste åka dit någon gång” eller ”hej min fina”.  Om han inte är så seriös kommer han att reagera, orden VI och MIN är känsliga. Om ni redan är tillsammans och du vill veta om det finns en framtid kan du till exempel säga ”åh, vilket fint hus! Sådana fönster måste vi ha när vi flyttar ihop”. Om det inte finns i hans värld att ni ska flytta ihop så lär han nog ta upp det. Då är det han som ser dum ut och inte du.

 

Jag undrar kort och gott hur man blir kär. Jag har träffat massa fina trevliga killar (15+ st) men efter bara några veckor så tröttnar jag. Jag kan dessutom oftast inte komma på vad ”felet” är på killen men jag blir inte kär helt enkelt. Blir knäpp, har jag för höga krav eller är jag otålig? Kram från en bloggläsare sen 4-5 år!

– ”Du hittar honom när du slutar leta” är det något som heter och jag tror att det finns en poäng i det. Man kan inte tvinga sig själv att bli kär. Enligt en undersökning så är samma centra i hjärnan aktiverad när man är kär som hos en galen person, försämrat logiskt tänkande och så vidare. Alltså tror jag att det är svårt att uppnå att bli kär när man hela tiden analyserar och har koll på sina känslor. Det här med att bli kär brukar ju mest inträffa på de konstigaste och mest otippade tillfällena. Så låt hjärnan slappna av och bara lev. Fortsätt ha höga krav, men tänk inte att alla killar du träffar är en eventuell Mr Right. Sen kommer du att sitta där totalförälskad i någon random kille och tänka ”vad fan var det som hände???”.

 

Jag har flera personer i min omgivning som har ADHD. Hur sätter man sig bäst in i deras situation? Alltså, hur får man bättre förståelse?

– Googla! Haha, jag är tyvärr ingen expert vad gäller ADHD. Men kunskap ger dig förståelse, så är det med allt.

 

Hur ska jag göra för att hinna med skolan (går andra året), umgås med minna vänner, min pojkvän och min familj? Hur får man tiden att räcka till? :/

– Den biten är jag rädd för nu när jag ska börja plugga. Har tenta redan om två veckor, crazy! Men jag tänker såhär: Ha något fast som du gör med din familj, till exempel att de bjuder dig på middag (du måste ju ändå äta, två flugor i en smäll). Samma sak med dina vänner. Gå och handla tillsammans, powerwalka tillsammans, plugga tillsammans. Alltså sådana grejer som du ändå gör kan du passa på att göra tillsammans med någon, så att det inte egentligen tar tid från din pluggtid. Vad gäller pojkvännen kan han kanske få en natt eller två? 😉 Sen när du har lugna perioder i skolan kan du se till att ge alla kvalitetstid på riktigt. Men att umgås medan man gör något är fortfarande att umgås.

 

är 14 årig oskuld och ska nog snart göra ”det” med min pojkvän, men undrar, ska man raka sig ”där nere” elr ska man låta de va? om man ska, typ hur mycke ska man raka sig? och gör man inte illa sig?
tacksam för svar, och tack för en underhållande och bra blogg!<3

– Jag känner inte dig och vet inte hur mogen du är för din ålder eller hur ert förhållande ser ut, men för min del får du gärna vänta några år. Har du ändå bestämt dig för att du vill göra det vill jag att du tänker efter först och att det är bara ditt beslut. Vad gäller att raka sig så är det helt upp till dig. Det är absolut inget man ”ska” göra, alla har hår där och det är inget konstigt med det. Dock har porrindustrin fått vissa att tro det, men det är något vi måste kämpa mot. Om du själv vill ta bort hår och känner dig bekväm med det rekommenderar jag en ny rakhyvel och att du gör det i duschen. Vissa tar bort allt, andra bara lite. Var försiktig så gör du inte illa dig. Och du! Använd skydd! 🙂

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (23)

 • Michaela

  |

  Ang. frågan om adhd..
  Jag skulle vilja ge ett svar på den 🙂

  Bästa sättet att sätta sig in i hur en person med ADHD har det, och bästa sättet att lära sig ”leva” med det på bästa sätt, är att fråga personen/personerna i fråga det du vill veta.

  Jag lever med en bror som har ADHD, och som tyvärr inte längre äter medicin för det. Han vet till exempel sällan vart ”gränsen” går. Han blir för överdriven eller går för långt. Och då måste man tala om det för honom. Det är bättre att man talar om att ’Stopp. Nu har du gått över gränsen.’, än att det börjas snackas skit bakom ryggar osv..

  För folks ovisshet bygger gärna skitsnack. Många utav min och min brors gemensamma vänner har jag ”fått lära upp”. Jag har alltså talat om att han lider utav ADHD, och att man måste våga säga Nej. Stopp. osv.. Han blir inte sårad eller ledsen utav det. Han vet ju med sig sin sjukdom. Då är det mer sårande att blunda, och sen kanske säga till person B ’Fan vad jobbig han är nu.’ För då pratas det genast bakom ryggen på personen.

  Hoppas det inte blev för rörigt nu ;P

  //Michaela
  Anhörig till ADHD.

  Svara

  • josefin

   |

   Adhd är dock ingen sjukdom utan en störning eller funktionsnedsättning 🙂

   Svara

  • Vendela

   |

   Jag lider själv av ADHD och det bästa sättet är faktist att fråga som du säger Michaela. Och det är många som pratar bakom ens rygg om det men om man sätta sig in hos nån som har ADHD kan du ju tänka på hur det skulle vara att bli lätt arg och ha det svårt att behålla koncetrationen på lektioner genom att jag har ADHD har jag det svårt i skolan men jag har fått lära mig leva med det och som tur är finns det ju mediciner nu 🙂

   Svara

 • Anna T - Nörd & Filmskapare

  |

  Till tjejen som är 14, tycker du ska vänta iaf ett år till. Är din kille äldre än 15 och du under så räknas han som pedofil, haha faktiskt. Det är olagligt att ha sex med någon under 14. Jag gjorde ”det” när jag var 15 och det var iofs med en kille jag varit tillsammans med i ett år men förutom att det kändes rätt med han så hade jag gärna väntat några år till.

  Svara

 • Mella

  |

  Gud vad jag funderade på det där när jag var tretton-fjorton. Ska man raka eller inte?
  Känns så skönt att vara äldre och inte bry sig så mycket om sådant längre.

  Svara

 • Lotta

  |

  Härlig frågestund 🙂

  Svara

 • Lina

  |

  Tycker också tjejen som bara är 14 borde vänta ett par år. Det är ju inte bråttom, det blir faktiskt bättre att vänta tills man är mer mogen och redo för det. Och tills man är hundra på att man väljer att göra det för sin egen skull, inte för att pleasa killen. Man kan göra massa roligt utan att göra ”det”. Och raka eller inte raka, nja, det är väl smaksak. Men kroppen mår ändå bäst orakad så det luftas bättre, håret har ju ändå en funktion. Tjejen ska ju göra som hon själv vill, men hon kan ju prova att trimma först och gå kortare stegvis. Och självklart göra det för sin egen skull och se vad hon själv trivs bäst med! En bra kille ställer inga såna krav utan fattar att man ska vara som man själv trivs bäst. Men åh vad viktigt det är att inse att det inte ”ska” vara på ett visst sätt. Och skydd! Det kan inte sägas nog.

  Svara

 • Nadja

  |

  Grym är du Egoina! 😀

  Svara

 • Susanna

  |

  ”du hittar honom när du slutat leta” är nog det mest sanna någon någonsin sagt. precis så var det när jag träffade min pojkvän för lite mer än två år sedan. jag hade stött på alla tänkbara svin och kände att jag inte orkade anstränga mig mer. jag gav upp! Då dök han upp 🙂 Nu bor vi i ett jättefint hus och väntar vårt första barn. Sluta leta!!

  Svara

  • Joanna

   |

   Precis! Jag älskar det citatet!
   ”Don’t try to find love, love will find you.”

   Svara

 • lovisa

  |

  åh mer sånt här, super kul frågestund!!! 😀

  Svara

 • Johan

  |

  Bra svar Egoina !!! 😀

  Svara

 • jnk

  |

  mycket bra svar på sista frågan! tack!! 🙂

  /student

  Svara

 • therese

  |

  Kan du inte köra en sånhär omvänd frågrstund med bara kärlek & sex, ala egoina style? 😀

  Svara

 • Anna

  |

  Grymma svar, Egoina! Jag imponeras alltid över hur duktig du är på att uttrycka dig klokt. 🙂 Om du får kämpigt att svara på alla hundra frågorna får du gärna skicka över några till mig. Jag har utbildning i sexologi och genusvetenskap och kanske kan hjälpa till lite.

  Till den 14-åriga oskulden: Precis som Egoina och de andra har svarat hoppas jag att du väljer att ha sex för att du vill och har lust, inte för att du ska ha det avklarat eller för att din pojkvän vill det. Det är såklart helt okej att ha sex när man är 14, om det är vad du är sugen på! Glöm inte att sex kan vara så mycket mer än snoppen i snippan, ta det lugnt i er egen takt och glöm inte att skydda er. På ungdomsmottagningarna och hos de flesta skolsköterskor ska det finnas gratis kondomer att hämta och om du vågar tycker jag att du ska gå och prata med någon av dem ändå om alla funderingar du har över sex och hur det går till. De är vana vid att prata om såna saker och tycker inte att det är konstigt att få frågor.

  Till Anna T: Att vara pedofil innebär att man har en sexuell dragning till barn som inte nått puberteten än, det är inte riktigt samma sak som att ha sex med en minderårig, bara så du vet. Fråga gärna om du undrar mer om det. Det är inte heller olagligt att ha sex när man är under 15 och visst har det kommit lite olika domar under åren men om åldersskillnaden är liten ses det oftast inte som ett brott vid samtyckligt sex, t.ex. om den ena är 15 och den andra 14.

  Svara

  • egoina

   |

   Sexologi och genusvetenskap låter intressant. Tack förresten! 🙂

   Svara

   • Anna

    |

    Det var awesome. 🙂 Jag är en sån där som hade kunnat fortsatt plugga i en evighet. Jag ångrar nu bara att jag inte hållt igång mitt skrivande och att jag använt upp allt csn, annars kanske jag hade haft en bättre chans att liksom bli nåt av det också.

    Svara

 • carlsberg

  |

  Proffsigt svarat på alla frågor, ser fram emot nästa del av frågestunden!

  Svara

 • Lisa

  |

  Inte för att jag trodde nåt annat, men jag måste ändå säga att jag är impad av dina svar Egoina! Du är en förebild för många tjejer så vad du svarar är viktigt. Gött jobbat!

  Svara

 • Ehlin

  |

  Du använder smileyyys! Bra svar, tycker jag! 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Tycker det är okej i svar. Känns så befriande att använda smileys 🙂 😉 😀 Nästan så att jag vill göra det i mina inlägg också. Men aldrig.

   Svara

 • Nathalie

  |

  Till er som letar/väntar på ”the talk:
  Jag slutade leta, och helt plötsligt fanns han där. Världens finaste man. Behövde inte ens ha ”the talk”, utan en dag så sa han bara ”I’m crazy in love with you, please be my girlfriend?”. Kort därpå bjöd han med mig till Malta så att jag skulle få träffa hans vänner och släkt som bor där (han är engelsman med en pappa som är maltes). Nu har vi bokat biljetter till Sverige över jul efter att jag sa i förbifarten att min mamma hade skojat om att jag borde ta med honom.
  Han är allt jag någonsin velat ha. Och han är så enkel, en lycklig man, utan bagage. Kompletterar komplicerade mig med ett par skelett i garderoben. Han älskar mig för den jag är, och han gör mig lycklig.

  Till dig som är 14 år:
  Jag var 16 när jag hade sex första gången, utan att oroa mig över rakning. Nu när jag vet vem jag är idag, så hade jag gärna kunnat vänta lite längre! Känner du att du är redo och mogen vid 14, så visst kan du ha det. Men när jag tänker tillbaka på 14-åriga Nathalie, glöm att jag hade varit mogen nog att ha sex!

  Svara

 • Sawen

  |

  Väldigt bra svar på sista frågan Egoina! Svår fråga att svara på men du gör det klockrent.

  Och älskar avslutet ”Och du! Använd skydd!”

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv