Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

KONY 2012


Jag vet inte vem eller vad man kan lita på. Jag föreslår att ni som ser denna film (och vill donera) också klickar er in på de länkar som blivit postade under kommentarer på detta inlägg.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (61)

  • Shitstain Barbie

    |

    Organisationen ”Invisible Children” är inte alls vad den utsäger sig för att vara. It’s total BS!

    Svara

  • astrid

    |

    Vad glad jag blir av att du delar den här videon du med. Du som når ut till så många människor.

    Svara

    • Lisa

      |

      ”Re: The photo of the founders with the guns (see banner image)

      A story told by Jason Russell: The photo of Bobby, Laren and I with the guns was taken in an LRA camp in DRC during the 2008 Juba Peace Talks. We were there to see Joseph Kony come to the table to sign the Final Peace Agreement. The Sudan People’s Liberation Army (SPLA) was surrounding our camp for protection since Sudan was mediating the peace talks. We wanted to talk to them and film them and get their perspective. And because Bobby, Laren and I are friends and had been doing this for 5 years, we thought it would be funny to bring back to our friends and family a joke photo. You know, “Haha – they have bazookas in their hands but they’re actually fighting for peace.” The ironic thing about this photo is that I HATE guns. I always have. Back in 2008 I wanted this war to end, like we all did, peacefully, through peace talks. But Kony was not interested in that; he kept killing. And we still don’t want war. We don’t want him killed and we don’t want bombs dropped. We want him alive and captured and brought to justice.”

      Källa: http://s3.amazonaws.com/www.invisiblechildren.com/critiques.html

      Svara

      • Lisa

        |

        Källkritik? Just den bloggen du hänvisar till har även hänvisat till inlägget jag hänvisade till.

        Svara

  • Anonym

    |

    Jättebra att du delar videon här!

    Svara

    • Lisa

      |

      haha fine att man länkar till kritik. reddit? det är ju typ som att ta flashback som källa och alla dess troll.

      Svara

  • Hanna

    |

    Har läst lite nu och ändrat uppfattning om detta. Invisible Children som är organisationen bakom denna film är en ohederlig organisation som använder ett bra budskap (att man vill bekämpa en riktig hemsk person) genom imperialistiska medel. Invisible Children förordar direkt militär intervention, d.v.s. krig. Vidare så stödjer organisationen Ugandas militärdiktatur och Sudans Liberation Army, en terrororganisation som själva använder barnsoldater och som utför våldtäkter i sin krigsföring, det vi vill göra oss av med?! Läs mer på denna länk: http://visiblechildren.tumblr.com/post/18890947431/we-got-trouble

    Kolla även in denna bild: http://4.bp.blogspot.com/_-PnDZmngAhM/Sa_KBGNySiI/AAAAAAAAAJY/uBOfiAysghs/s1600-h/IMG_2941.JPG

    Känns lite fel att sponsra en diktators militär som avrättar folk utan rättegång och till exempel vill införa dödsstraff på homosexuella!

    Dessutom så får skaparna, bla killen i filmen en VÄLDANS massa pengar i egen ficka. Plus att militären är misstänkta för att avrätta hela byar i jakten på LRA känns inte så aktuellt. Det enda som är bra med denna Kony-grej är att världen får upp ögonen för att sådant här faktiskt sker.

    Svara

      • Sofia

        |

        Många länkar tillbaka till IC egna hemsida. Bra! Här kan man se svart på vitt vad de själva utger sig för att stå för och det är just det som är problemet.

        Fakta från IC egna hemsida som de själv har lagt upp och hävdar att de står för. Inget som någon annan har sagt eller skrivit om dem:
        1.
        ”vi stödjer ugandas armé” D.v.s att det städjer en diktatur som anser att homosexualitet bör straffas med döden och en armé som mördar och våldtar. Detta är information från FN, Amnesty och andra oberoende källor.
        2.
        ”vi stödjer en militär intervention”
        De vill alltså sjuta på Konys armé, en armé som består av fångade och utnyttjade barnsoldater.
        Jag studerar utvecklingsfrågor och krig och konflikts frågor på universitetsnivå, nästan all literatur pekar på att en sådan aktion inte förbättrar situatione.

        Svara

  • Miranda

    |

    Blev riktigt rörd.
    Bra att du länkar den, du som har masssvis med läsare.
    Länkade vidare den jag med.
    LET’S GET THAT BASTARD!

    Svara

  • linda

    |

    Tack för att du länkade detta! Ja, visst är IS misstänka för mycket, men poängen är väl att uppmärksamma Kony och det är jag tacksam för att så många som möjligt gör.

    Svara

  • Linda

    |

    Oj vad mycket åsikter det ploppar upp om det här. Först är alla för och sedan är alla emot. Är folk inte källkritiska längre? Går ni på allt ni läser bara för det är bra skrivet!

    BRA att du länkar videon Egoina!
    1. Det kostar att göra den här filmen. Det kostar att åka runt och informera. Flygbiljetter kostar. Alla kan inte ta pengar ur egen ficka. Självklart går inte alla pengar oavkortat till Uganda. Folket måste kunna ta sig det med. Det kostar. Såg ni äns filmen? Kvalitén? Tänk vad det kostade att göra den, både tid och pengar.
    2. Det vore konstigt om organisationen inte syns på bilder med melis och vapen. Såg ni filmen? De stödjer ju militären för att kunna finna denna rebell ledare.
    3. Folk skadas i krig. De vill uppmana till krig. Vapenförsedda barn som skyddar ledaren kan komma till skada. De är drogade, hjärntvättade och tvingas till detta. Flickorna våldtas. Ska militären dra sig undan och se på när detta händer? För barn kan bli skadade? Barnen är skadade. De kommer inte heller bli lyckliga, slippa undan och välkommnas tillbaka till sina byar. De kommer dö. Eller röva bort fler barn. Så ser verkligheten ut!
    Stöd orginisationen eller sprid i varje fall filmen så att alla får veta!

    Svara

  • L

    |

    Har också läst att organisationen är tvivelaktig… Men om man inte stöttar dem ekonomiskt utan ”BARA” sprider själva kunskapen om Kony?? (Vilket Egget gör..)så känns det ju ändå positivt. Jag vill veta vem Kony är = Jag tittar på filmen.

    Svara

  • Marie

    |

    Tycker det är synd att alla verkar se hela grejen med Invisible Children som något negativt, när grejen med den här videon egentligen är att få alla att veta om vad som egentligen händer. Visste ni vad som egentligen hände där nere innan ni såg detta? Troligen inte, eftersom media i Sverige inte tar upp sådant som inte rör oss, bara för att det inte finns någon export av olja eller annat skit från Uganda. Grejen är inte att man ska stödja ett krig, utan att man ska öppna upp ögonen för världen så att vi faktiskt kan se vad som händer.

    Sen vet jag faktiskt inte om det är 100% säkert att lita på en sida från tumblr. För vad jag vet så finns det ingen info om detta någon annanstans?

    Svara

    • Sofia

      |

      Fakta från IC egna hemsida som de själv har lagt upp och hävdar att de står för. Inget som någon annan har sagt eller skrivit om dem:
      1.
      ”vi stödjer ugandas armé” D.v.s att det städjer en diktatur som anser att homosexualitet bör straffas med döden och en armé som mördar och våldtar. Detta är information från FN, Amnesty och andra oberoende källor.
      2.
      ”vi stödjer en militär intervention”
      De vill alltså sjuta på Konys armé, en armé som består av fångade och utnyttjade barnsoldater.
      Jag studerar utvecklingsfrågor och krig och konflikts frågor på universitetsnivå, nästan all literatur pekar på att en sådan aktion inte förbättrar situatione.

      Svara

      • Tova

        |

        Sofia kan du spamma lite mer med exakt samma inlägg? Egoina delade videon för att dela budskapet att Kony ska uppmärksammas och förhoppningsvis störtas. No one gives a fuck om vad du studerar.

        Svara

        • Sofia

          |

          ”spammandet var för att svaret passade på flera inlägg och därför gjorde jag så för att vara med i flera diskutioner som jag ansåg viktiga. Jag är ledsen om du uppfattade min information om vad jag studerade som högdragen och jag ser nu att det låter att jag är bichig vilket inte alls var menat, men jag ville bara att visa varifrån jag kom och vad mina informationskällor var. Vad det gäller videon är det bra att info sprids och att egogina bryr sig men synd att det inte är från källor som amnesty som har lång erfarenhet av sånt här

          Svara

      • Marie

        |

        Såhär skriver IC dock:
        ”We do not defend any of the human rights abuses perpetrated by the Ugandan government or the Ugandan army (UPDF). None of the money donated through Invisible Children ever goes to the government of Uganda. Yet the only feasible and proper way to stop Kony and protect the civilians he targets is to coordinate efforts with regional governments.”
        http://s3.amazonaws.com/www.invisiblechildren.com/critiques.html

        Där säger de alltså precis tvärtemot vad du just skrev att de står för, så jag skulle gärna vilja att du visar mig var de har skrivit att stödjer Ugandas armé.

        Svara

        • Sofia

          |

          De säger de i filmen som finns på deras hemsida samt här. dessutom säger de ”However, we fear that unless existing U.S. efforts are further expanded, your strategy may not succeed” i sitt brev till Obama.

          Svara

  • Johanna

    |

    Okej, så här är det. Anledningen till att vi sprider denna video är för att göra folk, oss människor på hela vår planet, MEDVETNA. Ingen tvingar oss att skänka pengar till Invisible Children osv. Tanken är bara att vi ska få upp ögonen för alla hemskheter och visa på att vi faktiskt kan göra något åt det. Sen alla anklagelser hit och dit, Invisible Children har här skrivit lite svar på tal. LÄS innan ni hatar. Och ja, självklart ska man alltid vara lite kritisk när det kommer till såna här saker. Jag till exempel kommer inte skänka några pengar, men jag tänker ändå visa mitt stöd för vad de kämpar för!

    http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/critiques.html

    Svara

    • Sofia

      |

      Det är deras egna svar som är problemet ju.

      Fakta från IC egna hemsida som de själv har lagt upp och hävdar att de står för. Inget som någon annan har sagt eller skrivit om dem:
      1.
      ”vi stödjer ugandas armé” D.v.s att det städjer en diktatur som anser att homosexualitet bör straffas med döden och en armé som mördar och våldtar. Detta är information från FN, Amnesty och andra oberoende källor.
      2.
      ”vi stödjer en militär intervention”
      De vill alltså sjuta på Konys armé, en armé som består av fångade och utnyttjade barnsoldater.
      Jag studerar utvecklingsfrågor och krig och konflikts frågor på universitetsnivå, nästan all literatur pekar på att en sådan aktion inte förbättrar situatione.

      Svara

  • Anna

    |

    Kom ihåg att också vara kritisk mot kritiken!

    Svara

  • Michaela

    |

    …inte du också.

    Svara

  • Kajza

    |

    Bra att du delar med dig av den här videon! Hoppas bara andra bloggare gör det samma och inte tänker ”å nej, nån annan hann före så nu e det inte lika coolt om jag gör de” Det här ska vi kämpa för hela året och spelar ingen roll vem som ”va först” det viktiga e att vi alla engagerar oss!

    Svara

  • Julia

    |

    Roligt att den 30 minuters Youtube-film kan få folk att donera 10000 kronor åt en organisation de aldrig hört talas om. Tycker folk borde Googla upp de där ”Invisible Children” innan ni delar med er av det klippet. Någon vet vad KRITISK GRANSKNING är? IC vill t.ex att USA ska få marschera fritt in i Uganda hur dom vill och såklart finns det olja där. Suspicious? Dessutom så går bara 30% av alla donationer till Uganda o.s.v och 70% går till löner och utrustning (ni såg ju själva hur bra filmen var gjord). IC vill säkert väl men fortfarande, kolla upp saker innan ni delar filmen eller donerar. SKÄRP ER!

    Svara

  • elli

    |

    Vikten av research.

    Svara

  • Jessika

    |

    Jag blir så arg på detta! För att de är så ohederliga! Usch! Skrämmande!
    Och nästan alla bloggar jag följer har lagt upp denna videon…och nästan alla mina vänner på facebook…. det är skrämmande! 🙁

    Svara

  • Ronja

    |

    Blir irriterad över all ignorans i kommentarerna, vill man läsa det negativa om Invisible Children på tumblr borde man även ta sig tid att läsa deras svar på http://s3.amazonaws.com/www.invisiblechildren.com/critiques.html

    Tanken med filmen är ju att den ska delas, det är ju främst det dom ber om också. Inte pengar. Det är ju för att folk ska veta vem han är och reagera om ingenting händer, få honom i rampljuset. Sedan är det inte ovanligt att endast lite går till ”direct services”, runt 30% är gränsen i Sverige för en organisation. Sedan går inte pengarna till armen eller ledarna i landet, som jag håller med om också är elaka elaka människor, det är inte så hjälporganisationer fungerar.

    Svara

    • lotta

      |

      Nej,för att en organisation i sverige ska bli godkänd måste MAX 25% gå till administrativa kostnader(som flygbiljetter och löner exempelvis). De stora organisationerna överskrider oftas inte ens 15%(ofta inkluderat opinionsarbete också då). Så nej 30% är på tok för lite för att kunna räknas en seriös organisation, bland de stora organistionerna går mellan 75-88% till det direkta arbetet!

      Svara

  • Mad

    |

    Kul att vissa skriker ”KÄLLKRITIK!!!” och vill att andra ska vara kritiska mot källor när de själva hänvisar till tumblr, DET är ju verkligen att vara källkritisk….

    Svara

    • Lisa

      |

      mer lustigt är det att just denna sida som hänvisas som Källkritik under mitt inlägget även har hänvisat till den sidan jag delade med mig av.
      sen att man tar reddit som källa känns ju inte direkt kritiskt. 🙂

      Svara

  • emmah

    |

    varför skriver folk att det inte är sant? det är så jävla sant som de kan bli!

    Svara

  • Lisa

    |

    Googla: kritik röd korset/unicef/rädda barnen etc.

    Ska vi granska IC in på skinnet borde vi även gör det med organisationer som vi ger mycket mer pengar till och sedan väldigt lång tid.

    Hur som, den film har fått folk att engagera sig. För eller emot IC. man har börjat skriva och diskutera Kony och Uganda. Alltså har den ju gjort en nytta hittills. Även om inte Kony inte fångats har den här filmen öppnat världens ögon för allt som är fel i Uganda. Jag frågade Hanna Friden förut varför hon inte skrivit om det här tidigare eftersom hon verkar vara väl informerad. Jo för att hon inte skriver om de här problem (ingen alls kritik till Hanna). Men där ser ni, ett problem och ett land som lidit väldigt länge och varit bortglömt/inte sedd från världen är plötsligt i allas munnar.

    Jag uppmanar ingen att skänka pengar om man inte vill och om man inte är övertygad (jag har inte heller gjort det) MEN spridd denna information och spridd gärna debatterna som uppstår runt om. För det får oss människor att se vad som händer och inte titta bort.

    Svara

  • Rebecca - den egensinniga

    |

    Men suck. Att folk inte fattar att det har att göra med mer saker än var deras pengar går. Det är där de fastnar. Det har med var IC står för, vad de själva sagt att de står för.

    Svara

  • Helen

    |

    sprid inte vidare videos som ni inte vet är sanna. Läs på innan ni naivt tror på något som detta. Bara för att det är en välgjord film betyder det inte att den är att lita på. Kanske den är sann, kanske inte, men var alltid kritiska vad gäller internet!

    Svara

  • Emilia

    |

    Har haft så sjukt i magen över detta. Efter att ha sett filmen så vill man ju hjälpa på nåt sätt. Men vart man än vänder sig så får man bara höra att Invisible Children är skit och lögn..
    Därför har jag försökt få folk att fokusera på filmen och dess budskap istället. För mej handlar inte filmen om att dra in pengar eller om skaparna bakom filmen. Den handlar om att visa världen vem Joseph Kony är och ja.. göra honom känd. Sedan får folk avgöra vad dom tycker de vill göra – skänka pengar eller inte. Det viktigaste är ändå att dela videon för att sprida infon något av det värsta som pågår här i världen just nu….

    Svara

  • Malin

    |

    Oavsett vad man tycker om IC så kan man ju inte förneka att kampanjen har nått ut till många människor. Synd dock att de flesta ger pengar och länkar filmen utan att vara ordentligt pålästa!

    Sen måste jag säga att det är så himla synd att vissa kategorier av välgörenhet får så mycket mer uppmärksamhet än andra som är minst lika viktiga; t ex i media läser man om cancerfonder, svält, krig, mänskliga rättigheter men aldrig om saker som regnskogsskävling, hot mot Arktis, hajfensfiske osv osv. Vilket är synd med tanke på hur mycket detta påverkar vår planet. Inte för att bagatellisera det Kony gör, men kan ju säga att t ex utrotning av hajen (vilket kommer ske om ca 20 år om inget ändras) kommer påverka planeten betydligt mer än om vad han någonsin kunde göra. Så glöm inte att det finns betydligt fler problem än de man läser om i tidningar!!

    Svara

  • evelina

    |

    Kolla videon. BULLSHIT!

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv