Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Hur man skriver en krönika

Jag får mail nästan dagligen av er där ni undrar hur man skriver en krönika. Några av er ska skriva en krönika i skolan, andra är sugna på att försöka skicka in sina texter till en tidning. (HÄR har jag skrivit kort om hur man kan gå tillväga för att bli krönikör).


Jag vill påpeka att jag faktiskt inte vet hur en krönika ska skrivas, egentligen. Alltså hur ”reglerna” ser ut. Jag har heller ingen journalistisk utbildning. Så att ni vet det. Ta inte mina tips som skrivna i sten.

 

Hur man skriver en krönika:

 

Ett aktuellt ämne. Hitta ett aktuellt ämne att skriva om, eller skriv om en situation eller upplevelse. En krönika är ingen faktatext om Franska revolutionen till exempel.

 

Eget språk. Använd gärna ett eget språk. Man borde dock känna till reglerna för att bryta dem. Jag tycker att talspråk är att föredra, det gör texten mer levande.

 

Rubrik. Vissa tidningar vill sätta rubrik själva. Annars ska rubriken tydligt visa vad krönikan handlar om, eller kanske ge en ny dimension till texten.

 

Roa läsaren. En krönika ska vara lättläst. Den kan vara underhållande, provocerande eller intressant. Var inte rädd för att ha åsikter.

 

Var personlig. Använd dig av personliga erfarenheter och bjud på dig själv.

 

 

En typisk mall för en krönika:

 

Inledning
En liten bakgrund till ämnet, ett citat, eller kanske bara börja pangbom, ex: ”Jag står i kön till kassan på Ica”.

 

Brödtext

Krönikans största del. Själva texten.

 

Avslutning
Sammanfattning av krönikans innehåll och/eller gärna en slutsats som knyter ihop inledningen.

 

 

Jag har skrivit krönikor i snart tre år och skriver just nu för City och Veckorevyn. Det är inte alltid kul, det är svårt att komma på ett ämne bara sådär och man är inte alltid inspirerad inför sina deadlines. Men av erfarenhet är det då bäst att skriva om en liten sak och göra det personligt än att ta sig alldeles för mycket vatten över huvudet. Man blir inte alltid skitnöjd med sin text, men så är det när man ständigt tvingas vara kreativ.

 

Ibland blir man missförstådd, och ibland blir man hatad. Det hör till. Men glöm inte: en krönika som väcker känslor, åsikter och reaktioner är en bra krönika.

 

Lycka till! Kör hårt!

 

 

84 gillar

Spåra från din sida.

Kommentarer (51)

 • Lisa

  |

  Åh, jag älskar dig. Sitter just nu och kortar ner en krönika till en tävling, tänkte ”men Egoina skriver ju krönikor, går in och ser om hon kan ge något tips”, anger adressen och möts av detta! 😀

  Men ja, mitt lilla problem består. Försöker hitta kortare synonymer. C:

  Svara

  • egoina

   |

   Haha! Vilken tur du har! Ibland när jag ska korta ner min text kan jag ofta ta bort ett helt stycke. Man inser liksom att det är överflödigt och egentligen inte tillför något. Texten kanske till och med får mer djup utan. Lycka till 😀

   Svara

 • Ellinor

  |

  Men tack, tack! Har precis skrivit en krönika på svenska nationella. När jag kommer hem ser jag denna. Du kunde inte lagt ut den lite tidigare? 😉

  Svara

 • Sara

  |

  Jättebra tips! Som svensklärare är sådant kul att se. Måste dock poängtera att talspråk inte är att föredra i någon skriven text egentligen, förutom i vissa citat, och du använder definitivt inte talspråk i dina krönikor. Du kanske menar att man ska använda ett språkbruk som inte är så formellt och högtravande?

  Svara

  • egoina

   |

   Absolut funkar ett språkbruk som inte är formellt och högtravande. Men jo, jag menar talspråk. Att man skriver som man pratar, och till exempel uppfinner nya ord som egentligen inte finns. Jag skriver ofta ”talspråkigt”. Uttryck som ”asså”, ”liksom”, slang, punkt och bindestreck lite varsomhelst osv. Jag tycker absolut att talspråk är att föredra i krönikor, kanske inte överdrivet dock. Men alla tycker vi olika!

   Svara

   • Sara

    |

    Jag förstår vad du menar, men det du beskriver är mer inslag av talspråk. Om man ska vara noga är talspråk när man skriver precis som man talar, vilket skulle inkludera bland annat ofullständiga meningar och ofta knasig ordföljd. Sen om vi skulle stava som vi pratar skulle till exempel skånska vara oförståeligt för många svenskar idag. I dina krönikor följer du till större delen vedertagna normer för det svenska skriftspråket, men med språkliga drag som är personliga och med inslag av informellt språk. Men precis som du sa, alla tycker vi olika och tur är ju det 🙂

    Svara

    • egoina

     |

     Okej, inslag av talspråk då 🙂

     Svara

    • Skrrr

     |

     Om du kanske skulle ta argumenten från ett annat perspektiv och inte bara helt enkelt klanka ner så skulle nog din ma åsikter bli mer gillade!?

     Svara

    • Skrrr

     |

     Maaaaaster gengu!

     Svara

    • Skrrr

     |

     Nej men helt formelt skrivet så får man ta live från en odetaljerad planritning. Livet kommer inte på som Buffé förutom om man då är Edward Blom! Det är som om blodets koagulation inte skulle existera, det är som burgerman utan godis alltså de gillade åsikter påverkar våra barn och vår framtid så att den kosmetiska sidan inte bryter normerna. Ta Gua Java som exempel han hade en tro som vägledde honom genom hams depressioner och än idag är han den fantastiska ledaren för Gua Gua-klanen.

     Svara

 • millan

  |

  Har faktiskt precis skrivit en krönika till skolan, du kan väl gå in på min blogg och kolla in den om du har tid? La precis ut den 😀 du är bäst!

  Svara

 • ida

  |

  skrev en krönika idag på ett nationellt prov och fick riktigt mycket hjälp och inspiration från dina tidigare krönikor, dom är så himla bra!! så tack för det!

  Svara

 • Mathilda

  |

  Vi skrev krönikor i skolan, riktigt kul att inte behöva vara dödsseriös 🙂 Jag och två kompisar skrev om mensskydd! Haha, vår lärare har visat den för alla lärare och den är riktigt underhållande hahah 😀

  Svara

 • Isabelle

  |

  Bra tips! Många ville nog veta eftersom att alla nior hade uppsatsdelen i nationella idag, men ingen av uppgifterna var en krönika… Hade hoppats på att kunna få skriva en! Skrev ett brev istället.

  Svara

 • Mia

  |

  Bra tips. Särskilt det där sista om att det kanske inte alltid är kul, och att man inte alltid är jättenöjd. Har man i bakhuvudet att det är ok att känna så så minskar prestationsångesten. För jag har ofta svårt att komma igång för jag vill för mycket och vet inte hur jag ska få till det.

  Svara

  • egoina

   |

   Så kände jag i början också. Men sen insåg jag att man kan ju faktiskt inte alltid vara bäst 🙂

   Svara

 • Agnes

  |

  Riktigt bra tips! Jag känner alltid igen mig i dina krönikor! Superbra 🙂

  Svara

 • Förvirrade Morsan

  |

  det är sjukt roligt att skriva, iallafall så länge man är inspirerad! krönikor är roliga, eftersom man inte behöver vara så formell ^_^*

  Svara

 • Erika

  |

  Jag har lärt mig av min textlärare att man måste ha med lite fakta i en krönika. Annars är det ingen krönika, då är det något annat. Man blir lite skadad av att gå media, då man måste följa reglerna ganska exakt. Jag tror inte att alla skriver krönikor på det sättet..

  Svara

  • egoina

   |

   Det är möjligt att det är en regel. Men jag har sällan fakta i mina krönikor. Ibland har jag dock. I lite ”viktigare krönikor” skriver man om djupa saker och då måste man ha faktabakgrund för att läsaren ska hänga med antar jag 🙂

   Svara

 • Jessica

  |

  Åhhh…världen är grym. Jag hade nationella prov i svenska idag och ett alternativ var att skulle skriva en KRÖNIKA. Jag hade läst alla dina krönikor och hoppades att du hade en walkthrough på krönikor. Jag litar inte så mycket på internet.Om provet bara var idag…

  Svara

 • cajsa

  |

  Hoppas du får en toppen kväll!

  Svara

 • Emma

  |

  hade also nationella idag 😉

  Svara

 • Anna T

  |

  Ååååh super!
  Alltid bra att veta, ska försöka skriva lite krönikor till tidningarna i min hemstad ^^

  Svara

 • issa

  |

  hej, tack 🙂 har skrivit klart den nu men hade missat avslutningen så det ska jag fixa.. Tack 🙂

  Svara

 • Lisa

  |

  Måste säga att dina krönikor och du har funnits i mitt bakhuvud nu när jag har skrivit min krönika till Svenska C. Tänker på hur du brukar skriva och så där. Så tack för det Egoinis!

  Svara

  • egoina

   |

   Yeeej 😀

   Svara

 • Bunny

  |

  Du är en duktig krönikör! 😀

  Svara

 • Lotta

  |

  Bra tips!! 🙂

  Svara

 • Malin

  |

  Suveräna tips! Jag skriver krönikor i den lokala tidningen och dina tips stämmer överrens med hur jag tänker när jag skriver 🙂

  Svara

 • Andrea

  |

  Jag tycker att det är intressant att de bästa skribenterna är de som får texterna att kännas så lättlästa… För det är ju faktiskt en konst att ta något komplicerat ämne och få det att låta enkelt, man måste nästan tänka lite pedagogiskt för att lyckas med vissa texter och tal. Sen är såklart alla ämnen inte komplicerade, men principen är iallafall att det oftast ligger en handfull av pedagogik bakom lättlästa texter med ett bra flyt 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Jag håller med!

   Svara

 • Svorskan

  |

  God morgon, jenta mi!

  Svara

 • Astri - campusfjortis

  |

  jag minns att jag skrev krönikor i skolan med mycket bra beröm.
  Varför blev jag inte journalist eller kulturvetare??? VARFÖR SOCIONOM??

  Svara

 • Dunkebogreven

  |

  Värt att nämna är även att texten skall vara skriven i kronologisk ordning! 🙂

  Svara

 • Johanna [tvillingbloggen]

  |

  Egoina, jag måste bara säga det här.
  Du är så jävla grym, och den bästa bloggerskan ever. Du är en av få som inte enbart skriver om bantning, event och skitdyra kläder.
  Du är så himla skön och din blogg kommer alltid att vara den bästa.
  <3 EGOINA <3

  Svara

 • Tina

  |

  Åhh tack Egoina! Jag mejlade dig igår ^^

  Svara

 • Hanna - Utanlikhet

  |

  Jag skriver krönikor för en lokaltidning här i närheten (eller egentligen gör jag lite av varje då jag jobbar på ungdomsredaktionen) och det är så SVÅRT att förklara HUR man gör en krönika; man bara gör den!

  För övrigt älskar jag hur du skriver! 🙂

  Svara

 • Patricia

  |

  Och detta skriver du EFTER nationella i svenska 🙁 haahah

  Svara

 • Rebecca Persson

  |

  ska skriva en krönika nu, som har med språk att göra, funderar på att skriva hur vi i olika generationer pratar eller hur mkt ungdomar använder sina slangord, men hur gör man det roligt/intressant??

  Svara

 • Jennifer Nilsson

  |

  Tack för tipset 🙂 Men på tal om något helt annat… Hur blev du anställd krönikör hos både City och VeckoRevyn? Jag är nämligen själv intresserad av att börja skriva hos någon tidning, men hur gör man egentligen för att ta det klivet? Hör man bara av sig till tidningen och frågar? Tacksam för svar! 🙂

  Svara

 • Hanna

  |

  Tack för all inspiration du har gett mig genom åren! För några veckor sedan valde jag att ta steget och söka ett jobb på en lokaltidning, och jag fick det! Jag är femton år och du är min största inspirationskälla. 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Åh vad roligt! 😀 Tack själv!

   Svara

 • Hanna :))

  |

  Hej!
  Jag går i nian och har precis skrivit en krönika om gymnasievalet. det finns dock en sak jag funderar över, kan man använda ordet ”bullshit” i en krönika eller inte? kommer det accepteras av läraren tro?…
  skulle uppskatta ett svar så snabbt som möjligt hehe.. för övrigt så gillar jag din blogg väldigt mycket. 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Kommer nog inte uppskattas av läraren, men jo det kan man 🙂

   Svara

 • Frida

  |

  Hej!
  Fick en riktig superkick att skriva krönika. Tack så mycket för inspirationen 🙂

  Svara

  • egoina

   |

   Woho 🙂 Heja!

   Svara

 • Mario

  |

  Så enkelt när man bryter ner det i små steg 🙂 Snyggt!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv