Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Kvinnor gråter och män är sakliga

Lektionen jag hade idag var den minst givande på mycket länge. Läraren ritade en cirkel på tavlan och påstod sedan att det var en böjd linje. Fast det var inte det jag skulle ta upp.

 

Vi pratade om konflikter. Jag kan lova att hälften av bloggvärlden hade flugit i taket om de varit där. Det pratades genus. Min lärare sa att kvinnor känner, medan män ser och hör. Det vanliga snacket. Min lärare sa också att vi tjejer skulle ”låta bli att gråta”.

 

Nu är min lärare en väldigt skön typ och jag vet att han inte menar något illa. Men undrar lite hur han vågade säga sådär.

 

Jag har hållt mig ganska mycket utanför genussnacket och vågar knappt uttala mig då det uppenbarligen är ett väldigt känsligt ämne. Men när jag skrev en krönika för ett tag sedan (om något helt annat) kom jag på mig själv att skriva ”kvinnlig läkare” istället för bara ”läkare”. Då hajjade jag till och rättade till det väldigt fort. Jag menar, jag hade aldrig specificerat om det var en man jag syftade på.

 

Det är bra att vi är medvetna. Men varför tror ni att den här debatten är så stor just nu och upprör så många? Skriv vad ni tycker. Det är ett intressant ämne.

 

 

 

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (64)

  • belle

    |

    jag pallar inte diskutera : ( jag skriver alltid en roman fast jag egentligen bara tänkt skriva två meningar haha. Men läser gärna andras kommentarer sen. Dum lärare förresten 😉

    peace

    Svara

  • lisa

    |

    om man vill gråta så ska man få gråta. spelar ingen roll vilket kön. det enda jag stör mig på är att män kommer så sjukt lätt undan saker (visst tjejer kommer undan med gratis drinkar och dylikt). men det är ofta tjejen som får skiten, oavsett situationen. okej har bara sjutton års erfarenhet och vet inte om det blir värre med åldern men det jag upplever och har upplevt är att om jag och en kille gör samma sak är det jag som får skiten. synd men sant. om jag säger ifrån heter det ”att jag skyller ifrån mig och är oansvarig”. hatar det.

    Svara

  • Emelie

    |

    Om det är en manlig sjuksköterska blir det automatiskt ”Syster Leif” HAHA 🙂

    Svara

  • Annica

    |

    Sens jag började studera genus på högskolan så har jag tyckt det är så otroligt intressant. Och viktigt!

    I allmänhet tror jag folk inte vågar erkänna att de är offer för könsroller. Jag tror heller inte folk i allmänhet vågar bryta dom, för man behöver ta så många fajter då.

    Jag tror också folk är rädda för att framstå som en oresonlig feminist. Jag rekommenderar Lady Dahmers blogg, en sån vettig kvinna stöter man sällan på! Hon kan det där med genus och hon är inte rädd för debatten. Förebild!

    Svara

  • tild

    |

    Oj.
    Alltså det här med genus är en av mina hjärtefrågor men det är fan svårt att övertyga. Men feminism/genus är verkligen skitkänsligt just nu.
    Men folk ändrar sina åsikter, vågar pröva på genustänket och det känns underbart!
    Orkar bara verkligen inte debattera om det nu…

    Svara

  • fanny

    |

    jag gick barn och fritid i gymnasiet och var väldigt intresserad av genus och satte mig in i det medans vissa andra i klassen knappt visste vad det var när vi tog studenten. Kan ju säga att mina lärare gillade mig en del för det 😉 hehe

    Men tycker det är intressant för det är så svårt att ha genusglasögonen på och göra allt rätt när kvinnor och män faktiskt är så olika och när jag själv gråter för varenda liten sak medans min pojkvän aldrig gör det, när jag älskar att städa och min pojkvän inte är lika städgalen (känner ibland att jag borde sluta med att städa bara för att vara en genus medveten kvinna haha)

    Komplicerad kommentar…

    Svara

  • Hannah

    |

    Intressant.. Jag är 19 år och har precis lärt mig att gråta och att ens prata om tunga saker med folk och jag är ändå tjej. Det var min POJKvän som tvingade mig att börja prata om saker och visa känslor och tacka fan för det… Tjejer behöver inte gråta mindre, det manliga könet kan ibland behöva lära sig att gråta mer…

    Svara

  • Rebecca - den egensinniga

    |

    Jag tror många har en felbild av vad genus är. Nu är inte jag världens största fan av allt det där med genus för jag tycker tänket är lite väl radikalt, än, men att det kommer. Dock tänker jag lite mer ”radikalt” än min familj, till exempel.

    Många människor känner trygghet i sin roll som kvinna eller man, med sina typiska kvinnliga eller manliga attributer. De har ett ideal att sträva mot och alltså ett mål att uppnå. Det finns redan en undermedveten idé om hur saker ska fungera, och det är strukturerat. Att riva upp det skulle innebär kaos, för många, och inte alla är bekväma med kaos.

    Det många som är emot genus missar ibland är också det att de tror man förnekar det biologiska könet, och det normala skillnader mellan dem. Man gör inte barn könlösa, utan genus-neutrala.

    Det är en skillnad mellan det biologiska könet och det sociala könet. Många som är emot genus tror inte heller att det finns något som ett ”socialt påverkat kön”, dvs att de tror beteende som blivit betingat manligt eller kvinnligt för att det beteendet är medfött, istället för att beteendet blivit uppmuntrat vid uppväxten pga deras kön.

    Själv anser jag att de som gör detta, och är väldigt genus-medvetna och försöker ta bort dessa könsrolls indelningarna är några man bör se upp till. Själv skulle jag nog inte göra det som de gör. Jag tror att det är något som måste ske över generationer.

    Svara

  • Nina

    |

    Detta påminner mig om min flickväns lärare som under en lektion om adoptionsrätt hävde ur sig att homosexuella inte borde få adoptera/skaffa barn.

    Lärare ska hålla sig opartiska i alla ämnen tycker jag, sen kan de få ha åsikter vid sidan av sitt jobb.

    Gällande genus, jag motsätter mig att folk anser vissa saker vara mer kvinnliga än andra. Det är tråkigt att man värderas utifrån sitt kön, det ska inte vara så. Därför läser jag Lady Dahmers blogg och inspireras varje dag av hennes kämparlust! Hon är underbar!

    Svara

  • Hannah

    |

    (din lärare kan förresten behöva veta att självmord är vanligare bland män för att de stänger inne sina känslor istället för att hantera dem och prata om dem som kvinnor)

    Svara

    • Ayla

      |

      Precis

      Svara

  • Linnea

    |

    Jag gråter nästan aldrig. Inte till sorgliga filmer eller i ”verkligheten”

    För jag känner mig svag då. Jag vill aldrig att någon ska säga att jag är ”typisk tjej” för jag ser inte det som något positivt?

    Jag gillar att vara tjej. Jag gillar kläder och smink också.. Jag vill i och för sig inte att folk ska tycka att jag är som en kille heller..

    Alltså jag vill inte vara något. Jag vill bara vara som jag är, Linnea. Utan att jag ska behöva oroa mig för vad folk tycker om mig och hurvida jag är tjejig eller inte.

    DOCK tycker jag hela det här ”kalla barnet för den istället för honom eller henne” eller ”klä akka barn i samma färg och tvinga alla att leka med samma leksak” handlar inte så mycket om det. Tror jag.

    Svara

  • gl

    |

    mer genustänk åt folket!! 😛 fy för läraren, någon borde sagt till.

    Svara

  • Jessica

    |

    Jag tror de är ett så känsligt ämne bara för att de är sant, och alla vet de!
    Nu råkar de vara så att för ca 100 år sen så var det tex bara män som va läkare och kvinnor sjuksköterskor osv..
    sen tror jag vi kvinnor känner mer också än vad män gör. ja menar visst vi alla är människor men vi är även 2 olika kön där av är vi inte bara olika till utseendet utan även till hjärnan. jag tycker inte alls att de är så konstigt faktiskt.. hehe hoppas ni förstår vart ja vill komma, är väl inte direkt den bästa på att förklara saker och ting 😛

    Svara

  • Linnea

    |

    Jag rekommenderar också Lady Dahmers blogg!

    Svara

  • Lise

    |

    Men det er jo sant, det han sier?
    Kvinner og menn ER ikke like i forhandlinger, vi ER ikke like ledere. Det har det da vært utallige undersøkelser på.
    Synes dette genus-pratet tar HELT av i Sverige…
    Kan man virkelig ikke påpeke åpenbare forskjeller mellom kjønnene? Dette ser man jo tydelig på skolen: gutter er fysiske og jenter baksnakker, ergo føler.

    Svara

    • Emelie

      |

      Du måste tänka lite utanför boxen; du tror inte många handlar utifrån vad de förväntas? Män förväntas vara mer stränga, sitta på chefspositioner medan kvinnorna är mer demokratiska och vara alla till lags.
      Det går ju heller inte att göra en rättvis bedömning av köns ledaregenskaper då de är ledare i olika positioner. Kvinnor är inte ofta ledare i stora företag till exempel. Ett stort företag kräver så klart en annan ledartyp än den som kanske finns på ett äldreboende, att vara chef där.
      Klart det finns skillnader mellan kvinnor och män, framför allt fysiska. Killar förväntas att slåss upp om saken, så är det på film. Tjejer förväntas snacka skit, för så gör alla andra. Skulle en tjej slå en annan tjej så skulle det bli ett jävla helvete medan killar som slåss avfärdar man som grabbigt och naturligt.
      Alla är vi individer.

      Svara

  • Ida

    |

    Jag bryr mig inte så mycket om det där, tycker bara att kvinnor behandlas väldigt fel vissa gånger då man hör människor som säger att vi kvinnor är det ”svagare” könet, men jag kan inte se någon skillnad, eller jag vill inte se någon skillnad..

    Vi snackade oxå om Genus-perspektiv på skolan idag eftersom att det snart är dags för gymnasium, för lärarna sa att tjejer inte valde ”kill” gymnasium och tvärtom, så dom tog den här diskussionen för att dom ville se en förändring, men jag tror inte att det har med det att göra jag tror att det har att göra med vilka intressen man har, men det är vad jag tror 🙂

    Svara

  • Svorskan

    |

    Jag är uppenbarligen okvinnlig. Jag gråter inte (särskilt ofta) och är saklig. Konstigt att jag känner mig så mycket kvinna då. Allt handlar om självkänsla. Man tar upp ämnen och debatterar det man själv behöver bearbeta av någon orsak. Man bryr sig inte så mycket om man har landat i sig själv.

    Svara

  • Lise

    |

    Og det var vel ikke foreleseren som forespråket sine personlige meninger? Han fortalte hvordan det ER.
    Jeg liker ærlige lærere, ikke de som vrir seg etter hva som er politisk korrekt (genusdebatten).
    Og bare en liten kommentar ang Lady Dahmer: hun er hjemmeværende? Hadde all permisjon med barna mens mannen jobbet? Hvor er feminismen i alt dette? Barna ser at MAMMA er hjemme og vasker og lager mat, PAPPA jobber og tjener penger. Back to the 50’s? Likestillingen og feminismen forsvinner, barn gjør som de ser foreldrene gjør. Joda, mulig hun er god på genus, men jeg takler dårlig den dobbeltheten. Sorry; WAY off topic….

    Svara

    • Emelie

      |

      Hon är väl ensamstående? Eller?

      Svara

  • Linn

    |

    Finns väldigt mycket forskning om kvinnor, men när det heter genusforskning så forskar man endast på män.

    Svara

  • isabel

    |

    Bra skrivet

    Kolla gärna min blogg!

    Svara

  • Louise

    |

    Jag älskar att folk börjar inse att man inte behöver har hår på hela kroppen och bete sig ”traditionellt feministiskt” för att tycka att kvinnor och män ska ha samma rättigheter.

    Jag är feminist för jag tycker det inte ska spela någon roll vilket kön vi har för att behandlas på samma sätt. Tyvärr är det väldigt svårt att ändra grundnormen i vårt samhälle men vi ligger ändå väldigt bra till jämfört med andra länder. sådana här diskussioner håller debatten igång. Keep up the good work!
    Kram

    Svara

  • Sofie The Man

    |

    Helt ärligt så bryr jag mig verkligen inte om denna debatt och jag tycker hela grejen är så sjukt onödig, haha.
    Tjejer och killar är inte helt lika, och det kommer alltid – ALLTID – finnas skillnader mellan oss.
    Om en kvinna vill bli hemmafru så låt henne vara det istället för att svimma av upprördhet över att hon blivit påverkad av vår grymma verklighet. Man är liksom olika som personer. Man ska våga vara precis den man är. Så om man är kvinna och vill göra allt det där som anses ”manligt” så är det heller ingen som borde bli upprörd över det heller.

    Var den ni är och var stolt över det!

    Svara

  • Caroline

    |

    Jag tror att många människor som försöker avvika från ett beteendemönster blir upprörda när man generaliserar. Det intressanta med att följa språkliga mönster mellan genus är att man kan hitta ett beteende mönster att följa upp.
    Men om det hade varit 100 procentigt så hade det inte ens kallats för en undersökning, då hade det ju varit självklart. Därför måste man ju också förstå den grova generaliseringen som man gör när man uttalar sig som din lärare till exempel gjorde. ”Kvinnor känner, män ser och hör” är egentligen bara en luddig undersökning som är baserad på vad man har följt upp på vadå, 100 personer?

    Men ack så intressant detta är!

    Svara

  • emma

    |

    På nått sätt tror jag att män och kvinnor ändå ska vara olika. Vi har ju trots allt olika kön? Men betyder det att vi tänker, känner och handlar annorlunda? Det vet jag inte. Men nånstans så måste vi få vara olika varandra.

    Dock menar jag inte att män ska få högre lön eller liknande. För sådant säger sig självt. Vi är ju människor trots kön också, det får man inte glömma.

    Svara

  • Ida

    |

    Kvinnor och män är olika, precis som lejoninnan och lejonet är olika. Men det betyder inte att den ena är viktigare än den andre. Vi är olika, men samtidigt en och samma ras. Vi är beroende av varandra, och kan därför inte leva utan den andre. Jag tror kvinnor måste acceptera att de är olika männen, samtidigt som männen behöver banka ur den konstiga synen att kvinnan är det svagare könet. Samhället skulle rasa samman utan kvinnan, men det skulle även rasa samman utan mannen.

    Svara

    • Ida

      |

      Precis! Det är vad jag själv skulle vilja säga.

      Svara

  • Adina

    |

    Hej Egoina, jag ska skriva en krönika i skolan, men jag kan VERKLIGEN inte komma på nåt bra ämne att skriva om. Jag vill så gärna få till den där rätta tonen i den, så som du alltid gör så himla bra. Men det är så svårt!
    Snälla du, kan du komma med något skrivtips för att liksom komma igång?

    Svara

    • egoina

      |

      Ta ett ämne, vilket som helst och sedan kommer du på en twist. Något som man inte tänkt på. Våga uppröra lite. 🙂 You can do it!

      Svara

  • Lenore

    |

    Det där med den böjda linjen håller jag med om! Resten – not so much…

    Svara

  • Jhs

    |

    Hur många mammor misshandlar sina män? Hur många mammor struntar i och gå till jobbet för att de inte mår bra, hur många pappor gör allt de kan för att de alltid ska bli så bra som möjligt, hur många pappor tar sig tid att verkligen lyssna på sina barn när de för 1000 gången på en vecka klagar på att skolan är jobbig, hur många mammor köper en dyr ”leksak” när de krisar, hur många mammor krisar överhuvudtaget öppet? just wonder?

    Svara

    • Ida

      |

      Jag förstår inte riktigt vad du försöker komma fram till? Kul om du utveckla!

      Svara

  • Jåi

    |

    Jag personligen finner att genus är oerhört viktigt, inte minst nu, eftersom att i stort sett allt vi ser omkring oss påverkas av kön. Vi lever i en värld där t.o.m barnkäderna påverkas av vilket kön vi har! Jag är lite för berusad för att ta en ordentlig diskussion just nu, men ja. Här är liiiiite utav min syn på saken!

    Svara

  • Sofia

    |

    Med tanke på att jag gått i en klass med enbart killar,.. och jargongen genast blev ”hej grabbar, och sofia” är jag rätt trött på genus… Orka klassificera efter vad man har mellan benen,.. Det är väl var och ens ensak,…
    Varför kan man bara inte se allt utifrån individer,.. För i gruppkonstellationer har man nästan uteslutande något gemensamt,.. Ett intresse, ett språk, en etnicitet, eller något liknande,.. Men varför måste alltalltalltallt delas in i fack? Homo sapiens, som homo sapiens, right?

    Svara

    • Maria

      |

      men Sofia, då är det ju precis genus du inte är trött på? <_<
      det handlar ju om att man INTE ska dela upp efter vad man har mellan benen, inte tvärt om.

      Svara

  • snigelpickan

    |

    Någr tankar:Jag tror att den här debatten är stor för att den är en del av en samhällsförändring som ska leda till att vi såsmåningom blir mer jämställda, och det är ju positivt att det är vad många människor vill och strävar efter. Det finns dock så delade meningar om hur vi ska nå dit att det blir väldigt ”eldiga” debatter. Könsrollerna är också väldigt djupt rotade i oss och eftersom vi generellt reagerar så starkt på förändringar, så gäller det kanske extra mkt när manligt och kvinnligt ifrågasätts…

    Kram till dig!

    Svara

  • frida

    |

    Lite kul,

    jag pratade med min pappa om genus. Han var skitförbannad över att killarna i min systers klass hade fått datorer först för att dom behövde det mest för att de var så stökiga (vilket såklart är rent skitsnack. klart man blir stökig om det förväntas av en som kille och speciellt om man då får en dator)

    Han snackade på om vuxenvärlden och dess påverkan på barnen och hur dumma vi alla var som levde efter alla dessa förväntningar.

    då kommer hans sambo in och säger:
    Jaha, så du tycker inte att det finns särskilda sätt som en karl ska vara på?

    Pappa: Nej.

    Sambon: Ja, men vad bra. Då sitter du bak på motorcykeln i cruisingen imorron.

    Pappa blev bara jävligt snopen. Men det är nyttigt att tänka utanför lådan även med sig själv.

    Svara

    • Annalunda

      |

      Den här historien gillar jag! Den visar hur lätt det är att sitta inne med svaren när det gäller andra. Jag kan också vara så emellanåt, men det är härligt att komma på sig själv och faktiskt kunna rätta till sitt eget beteende.

      Jag tycker din pappa verkar vara en skön snubbe, och nu är jag nyfiken hur det gick på cruisingen? 🙂

      Svara

  • Ayla

    |

    Jag är totally in love med Ladydahmer och hennes genustänk, hon är helt UNDERBAR!! Hon liksom vågar prata, vågar uttala sig och provocera om genus och normer. Jag tycker det e skitgrymt för man börjar tänka likadant som henne och ändrar sin uppfattning helt om det om man inte hade samma som henne innan. Det är fan respekt!
    Så till alla som är intresserade av genus, läs Ladydahmers blogg!!

    Svara

  • Luxxie

    |

    Jag tror att det blir en sådan het debatt för att folk känner sig påhoppade. De stämmer in i normen och könsrollerna, så när de kritiseras tar de det som personlig kritik. Där slutar vissa kunna se utanför sig själva, och det är då konflikter uppstår. För att kunna diskutera genus och könsroller måste man se utanför sig själv och sin närmsta umgängeskrets och förstå konceptet att generalisera..
    Jag tycker genus är viktigt, dock så tycker jag det mesta är en självklarhet och jag förstår inte varför folk har invändningar. Men jag ser ju att vissa inte gillar det och vissa inte förstår, därför är det viktigt att fortsätta prata om det 🙂

    Svara

  • Emelie

    |

    Skickade nyss en kommentar men vet ej om den kom fram… i vilket fall som helst så bor jag i England för tillfället där könsroller är tydligare än i Sverige. Ändå så gråter jag och min Engelska pojkvän lika ofta (beroende på hur vi mår förståss). Han städar oftare än mig och gillar att har prydligt omkring sig medans jag inte bryr mig om lite stök. Han kan också prata känslor lättare än mig. Det här är ju våra personligheter. Jag tycker helt enkelt att vissa kvinnor är känsligare än andra kvinnor och vissa män är känsligare än andra kvinnor och tvärt om.

    Därimot så vill min pojkvän alltid betala när vi är ute och äter etc eftersom han är man. Han tycker inte heller om när kvinnor fiser eller spottar på gatan. Det irreterar mig ibland men det är ju på det sättet han har vuxit upp på !

    Svara

  • Mella

    |

    Anledningen till att genus diskuteras så mycket i bloggvärlden tror jag beror på att Lady Dahmers blogg har blivit allt större. Hon har ”upplyst” många, inklusive mig.

    Anledningen till att det upprör… Ja, jag kan bara tala för mig själv, men nu när jag är genusmedveten så blir jag otroligt provocerad när folk häver ur sig att män är si och kvinnor ska vara så. Jag kan inte låta folk säga så utan att börja argumentera emot, för det leder ofta på sikt till att folk öppnar ögonen och vidgar sina vyer lite. Förändringar sker inte över en natt, men man sår ett litet frö hos folk.
    Att de genusomedvetna blir provocerade beror förmodligen på att könsrollerna är trygga och bekväma. Det är jobbigt att behöva ta till sig helt nya tankesätt och inse att vi påverkas enormt mycket av vårt kön från den stund vi föds.
    Och jag klandrar dem inte, det tar ett tag innan man kan ta det till dig. När jag först hörde talas om genus var jag själv väldigt anti. Men när man sedan förstått vad det innebär är det det enda rätta.

    Svara

  • Maria

    |

    åh, jag har alltid varit så nyfiken på vad du tycker om detta, och nu när du väl tar upp det är jag mitt i ett lan och är småfull. fan.

    kort och gott kan jag säga att för mig är genus jätteviktigt. jag är verkligen en inbiten feminist. det problem jag ser, och det som egentligen gör mig mest upprörd, är att så många har ett så starkt hat eller åtminstone känner sig extremt skeptiska mot feminism och genus på helt fel grunder. det enda feminism handlar om är ju att man är för jämställdhet och tycker att det är viktigt att kvinnor och män behandlas lika, och det enda genus handlar om är de roller vi tilldelas som män eller kvinnor. kort och gott är det det som upprör mig, för jag tror verkligen att vi skulle komma så mycket längre så mycket fortare om allt trashtalk om feminister som ”manshatare” eller folk som är för ett matriarkat osv bara kunde sluta. sedan om man verkligen tycker att kvinnor ska laga maten och ta hand om barnen och männen ska jobba så får man ju tycka det, men det är en helt annan fråga. som sagt, det som upprör mig mest är alla de människor som lägger ner tid och energi bara för att förvirra och sprida rykten om vad en rörelse vill för att motarbeta den, istället för att komma fram med vettiga argument och låta debatten utgå från det.

    Svara

  • Louise - Lokes mamma

    |

    Äsch… Jag tar lätt på dedär. Män och kvinnor klarar olika saker olika bra helt enkelt. Och vi kommer aldrig att bli likadana, så.. Jag har iaf accepterar att vi har så olika roller här i livet och i världen. Tjejer ska va rosa killar ska va blå! Haha

    Svara

  • Christel

    |

    Nu hoppar jag in i debatten lite sent här, men jag tror att det finns en viss poäng i det föreläsaren säger.
    Jag tror att tjejer ofta är mer känslosamma än killar. Killar är sakliga och baserar gräl på fakta medans tjejer ofta kan basera ett helt gräl på en känsla som de har. Ofta är det också en känsla som kan vara tagen helt ur luften.
    Och det där med att tjejer borde gråta mindre; ja det var kanske dumt sagt. Men å andra sidan skulle förmodligen många missförstånd kunna undvikas om vi som tjejer försökte att se mer sakligt på saker. Känna lite mindre, liksom. Lätt att säga, jag vet, man fasen ingen piece of cake.
    Jag förstår föreläsarens tanke, även om den kanske inte var jättebra uttryckt.

    Svara

  • Jessika

    |

    Jag tror man har börjat öppna ögnen allt mer för de stereotypa könsrollerna. Och de är ju så felaktiga, så jag antar att man vill bryta dem, men att det kanske går till överdrift ibland och man blir kallad en skrikig feministhora som vill att kvinnor ska ha det bättre än män, när man egentligen bara vill ha rättvis jämställdhet. Varken mer eller mindre.
    Att gråta är något alla borde göra, många oftare än de gör. Det är viktigt att oavsett kön få ”lätta på trycket” lite och låta känslorna komma. Att hålla allt inne leder bara till stress och oro på olika vis.
    Vi behöver ta upp ämnet ännu mer och lära oss se människor som individer, inte kvinnor och män, i många fall. Att visa känslor bör vara mänskligt och att ”se och höra” saker är väl minst lika viktigt för kvinnor som för män? Men inte ska man sluta känna för det. 🙂

    Svara

  • Moa

    |

    Svårt ämne det där! Är alldeles för trött för att plita ner vad jag tycker och tänker om det, men jag gillar att du tar upp det.

    Svara

  • Sanna

    |

    För första så missförstår alla allting. De tror att vi försöker radera ut alla kön. Det kan vi inte, vi har ju snippa och snopp. Det är meningen. Det vi vill förändra är förväntningarna man har på sig p.g.a om man har snippa eller snopp. Bara för att du har snopp ska du inte tjäna mer än en kvinna. Och bara för att jag har snippa så ska inte kvinnor ses som att de är den föräldrer som är bäst för barnet… typ så xD

    Svara

  • sara

    |

    åh! Den lektionen hade jag gärna varit med på! Superduper intressant! 😀

    Jag tror det är så känsligt för att många känner igen sig i steriotyperna men på samma gång känner att det är ”fel”.

    Svara

  • matilda

    |

    I dagens samhälle så är vi ju ofta väldigt uppmärksamma på just det här med genus, vi vill verkligen förändra oss, kolla bara på hur många bloggar och andra sociala medier som tar upp ämnet för att kunna förändra. Tycker dock att det läskigaste är det ”dolda genustänket” som vi har idag, exempelvis så frågade min syster om strumpor till sin 2 åriga son, då svarade kvinnan i affären att strumporna var slut, när min syster påpekade att det hängde bra många strumpor bakom ”disken” svarade kvinnan att det var tjejstrumpor! LIKSOM VA, pojken är 2 år, ofta han eller nån på dagis bryr sig om han har röda/rosa/gula strumpor eller svarta/blåa/gråa? Sånt där kan jag bli så jävla upprörd över, att man redan från tidig ålder delar in och delar ut könsroller till barn, uppfostrar killar så att de ska vara kaxiga, hårda och slåss osv, det gamla vanliga som vi gång på gång diskuterar i skolan och i de sociala medierna. Förstår på ett sätt din lärare, om han menade det som ett konstaterande, för tyvärr ser ju större delen av samhället ut så idag. Men menade han att kvinnor SKA gråta osv, då blir jag fan förbannad. mvh novellskriverskan

    Svara

  • hanna

    |

    för bla när det kommer till jämnställdhet så letar folk efter fl stället för att fixa dee uppenbara felen. Tex så klagaar de på att det bara är tjejer i reklamer för sängar, när det faktiskt bara är en tjej i bakgrunden och detinte på något sätt syftar på kön eller genus. det hnde p en föreläsningför ett tag sen på min skola. folk ser på det från fel håll, därfö alla blir så upprörda

    Svara

  • Sara - wild ting

    |

    Jag tror att genus är ett känsligt ämne just för att många inte vet vad det handlar om. Många tror att det handlar om att vi ska göra något slags upp-och-ner-värld där pojkar ska bli flickor och flickor pojkar. Det handlar egentligen ingenting om det. Det handlar om att vidga vyer och göra det okej att gå ifrån ideal och normer och könsroller. Att inte dela upp efter kön, utan utefter vad man tycker om att göra. De som vill hoppa hopprep gör det, och de som vill spela fotboll gör det. Det din lärare sa är ju inte riktigt sant heller. Tjejer FÖRVÄNTAS att gråta, medan män förväntas att se och höra. Pluggar till sjuksköterska, och under en kurs fick vi läsa om hur jämställdheten ser ut i vården. Patienter som är män blir bedömda organiskt. Har de ont i magen utgår man ifrån att det är något fel i magen. Kvinnor blir bedömda emotionellt. Har en kvinna ont i magen kanske hon är deprimerad? Nu är det sant att kvinnor har större benägenhet att bli deprimerade, men man kanske borde undersöka saken djupare än att bara anta att det ligger i vår natur? Dessutom får kvinnor råd om egenvård, medan män får undersökningar och behandling på plats. Män får dyra läkemedel, kvinnor får billiga.

    Svara

  • Emelie

    |

    Jag är tjej och jag har otroligt lätt för att gråta. Men vad kan jag göra åt saken? Hur mycket jag än försöker rinner tårarna. Ska jag operera tårkanalen kanske?

    Jag tycker jag själv är löjlig som har gråtit, och gråter, åt så fjantiga saker. Jag har gråtit när jag inte kunnat ett mattetal på matteprovet. Prestationsångest kan förklara en del men faktiskt inte allt.

    Svara

  • felicia

    |

    Tycker det är självklart att ex. killar och tjejer ska ha lika lön om de gör samma arbete osv.
    Men någonstans får man faktiskt accepetera att män och kvinnor är av två olika kön och fungerar inte likadant.
    Därav tror jag inte på att man ska tvinga tjejer att leka med bilar och killar med dockor. För vi är olika, lättast är att man får göra som man vill (även om det inte fungerar så många gånger).
    Däremot så är det alltid kvinnan det är synd om. Men jag tycker det är så otroligt fel att t en tjej kan smälla till en kille (både hårt och många gånger) och i de flesta fall händer det absolut INGENTING medan om en kille ens skulle vara lite hårdhänt mot en kvinna så är man kvinnomisshandlare osv och bemöts oftast med ”du är man, du hade kunnat försvara dig” om en tjej dängt till dig rejält.
    För det mesta tycker jag folk är alldeles för överfeministiska och endast fokuserar på alla saker som är fel för kvinnor, men om sedan en man skulle påpeka att kvinnor har de bättre i något fall så är man en kvinnohatare.
    Såotroligt fel och korkat och i många feministiska frågor står jag på killarnas sida. Tjejer och killar är olika, är byggda för olika sorters arbete och tänker olika, och det kan ingen ändra på. (och JA jag är tjej)
    Nu blev det en hel bibel här men vad fan.

    Svara

  • Victoria

    |

    Jag tror att den största anledningen att folk tyvärr viftar bort genus som ett ämne att inte bry sig om är för att man tror att på här sättet har det alltid varit och kommer alltid att va. När jag träffar sådana människor tar jag alltid exemplet med svarta och vita. Alla människor är ju likadana på insidan, men bara för att vissa har en annan hudfärg tyckte folk för bara 50 år sedan att svarta var lägre stående, de hade inte samma intelligens som vita har, de saknar känslor och kan därför behandlas som djur. De slutsatserna drog man alltså enbart på yttre olikheter. Man började dock prata om det och idag är det självklart att inga yttre egenskaper ska spela någon roll, som hudfärg, hårfärg, ögonfärg m.m. Men vi har missat ett område. Vad ska det spela för roll om man har en snopp eller snippa, ska det få bestämma vad man får/inte får göra. Nu tänker jag främst barn, men det påverkar såklart alla senare i vuxen ålder också. Det är fler män som misshandlar än kvinnor, men när de växer upp med förebilder som Batman, spiderman, och Stålmannen så är det väl inte så konstigt. Att självmordstatistiken är mycket högre hos män beror ju endast på att pojkar på dagis och i skolan lär sig att prata är för mesar, istället så ska man slåss och springa. Kvinnor däremot får tidigt lära sig att alltid vara försiktig och låta männen gå före, och sen undar man varför det är så få kvinnliga chefer?? Om man bara pratar, informerar och diskuterar om det så kanske det, förhoppningsvis inom 50 år, är lika självklart det här med att det inte är någon skillnad på män och kvinnor, som att det inte är någon skillnad på svarta eller vita!

    Svara

  • Matilda

    |

    För mig handlar det om att se och behandla folk som individer och inte förvänta sig att de ska bete sig på något speciellt sätt beroende på kön. Vissa kvinnor är typisk feminina av sig; vissa mer maskulina; vissa ’neutrala’ och samma sak med män och de ska man tillåta. För mig handlar det hela om valet, inte om att kvinnor ska börja bete sig typiskt manlig och män typiskt kvinnligt; utan att de ska bete sig enligt sin personlighet och preferenser. Och att vi ska acceptera detta.

    Svara

  • Mikis

    |

    Gråter jämt.

    Svara

  • elin

    |

    Hej, jag stör mej på hela genus diskutionen för jag upplever att den hävdar det det feminina, med ett önska om at vara maskulina, sen rackar ned på det maskulina,maskulina känslo mönstret är för kallt i hemmet men det feminina är för känsligt i yrkesvärlden,varför det stör mej är för att vi kvinnor tror och tycker at vi har monopol på känslor därmed stampar på män och tvingar dom at tänka som ”oss”,istället för at acceptera at människor är olika, några gråter, andra blir arga, vissa skrattar vid kriser och sorg. men man måste vara varlig och hand om och stötta varje individ i sin process, har varit med om at kvinner har forsökt at få min sambo at gråta vid at provocera honom, ta upp olika sorliga scenarier, sen sätta honnom upp mot väggen for at han inte ville gråta över dom.
    Missforstå mej inte jag är feminist, men inte på premissene at forstöra någon annan, jag tror mera på individet, alla måste välja hur man hanterar saker, bra at genus är frågan är öppen, men vem vet vad som är svaret. Varför är det ”maskuline” svaret fel och det ”feminine fel”?? vad är rätt.Tycker nästan lite synd om män just nu,feminism i all ära män glöm inte män är människor dom med:-)

    Svara

  • ida

    |

    Mitt tips är att läsa LadyDahmers blogg om genus, om man inte är så insatt:)

    Svara

  • Robert

    |

    Det var väldiga generaliseringar där, tycker känslige Robert. 😛

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv