Tjejer klär sig för tjejer

Jag glömde helt och hållet bort gårdagens krönika. Det var den jag skrev i sista minuten och frågade er efter ämnen, if you remember. Nu ska jag ut i solen!

 

Publicerad i Landskrona City.

 

 

Jag köpte en ny jeansjacka på rea häromdagen. En ganska liten sådan som slutar i midjehöjd med trekvartsärmar. Skitsnygg, trendig med knappar, detaljer, nitar och grejer.  Sedan gick jag till jobbet i mitt fynd och väntade in komplimangerna. Mycket riktigt. Min kvinnliga kollega sa ”fin jacka” innan ”god morgon” och det är ett ganska bra betyg. Men min manliga kollega satt inne med sin kommentar och först när jag frågade vad han tyckte sa han något. ”Är den inte lite liten?”, frågade han. ”Den ska vara så”, sa jag och han tittade på mig som om jag vore dum i huvudet. ”Men den går ju inte ner över magen”, insisterade han. ”Nej, precis”, sa jag. ”Och den är ju för kort i armarna”, fortsatte han. Oavsett hur mycket jag förklarade kunde han inte alls förstå hur jag kunde betala pengar för en jacka som ju uppenbart var för liten.

 

 Det var då jag förstod att killar inte har någon koll. Om inte de är bögar såklart eller inte vet om att de är bögar ännu. Plötsligt insåg jag också att min sambos skämt om att mina korta leggings (eller cykelbyxor som vi kallade dem in the good old days) med spets såg ut som mamelucker menades på allvar och att han faktiskt tycker att jag ser ut som en bebis i min body. Efter att ha konfronterat honom med detta fick jag även veta att jag tydligen ser ut som en kassler i mina nätstrumpor och att den där tuperade frisyren får mig att likna en tupp. Mina svinhöga kilklackskor är tydligen konstiga. Det röda läppstiftet är horigt. För att inte tala om mina ögonskuggor som, enligt sambon, en clown burit bättre.

 

Det roliga är ju att jag går runt i fantasin om att jag klär upp mig för min pojkvän. Sluta med feminismtrams nu. Det är väl klart att jag måste få klä upp mig för en man. För att jag vill. Bara det att det gör jag ju inte. Ju mer vi försöker, desto konstigare tycker de tydligen att vi ser ut. Killar klär sig för oss. Men vi tjejer. Vi klär oss bara för varandra.

 

 

• Ja till att jag kan svära på att det är en man som gjort mitt wordprogram då både ”leggings”, ”kilklackskor” och ”body” står som felstavade.

 

• Nej till sandaler med strumpor. Det är det fulaste en kille kan bära.

 

0

Trackback from your site.

Comments (71)

 • Pia

  |

  Om inte den strumpförsedda sandalbärande killen har nagelsvamp, för då är det fulare utan strumpor.

  Reply

 • Leia

  |

  Det är faktiskt otroligt sant, jag konfronterade min kille med det för ett tag sedan.. Han säger väl mer eller mindre att jag ska sluta försöka så mycket och bara vara istället :p
  När jag sen någon gång försöker få nåt råd säger han typ att det inte spelar någon roll, vilket som funkar och ber mig fråga Pete (en kompis som är bög) istället. ack så illa :p

  Reply

 • Alma

  |

  eller hur… killar förstår sig inte på mode eller någonting.

  Reply

  • Ming

   |

   Jodå, det kan dom visst göra. Jag har träffat många killar som förstår sig på mode, bögar eller icke spelar ingen roll.

   Reply

 • LISA

  |

  Det där är nog rätt sant, delvis. Fast själv tycker jag att jag får mer komplimanger av killar IRL än vad jag får av tjejer. Kanske för att dom inte kan bli avundsjuka på det jag har på mig som faktiskt tjejer blir?

  Ja jag vet inte alltså, mysterium det där. Men jag tycker vi ska fortsätta klä oss som vi vill, precis som killarna får! 😉

  Reply

 • Lesthi

  |

  Haha det är ju faktiskt sant men för det mesta brukar min kille faktiskt gilla mina kläder 😀
  men det kanske är för att vi båda klär oss åt det “gothiska” hållet och har därför liknande kläder xD

  Reply

 • Marie

  |

  Så sant på din “nej”. Värsta är om dom har shorts på köpet.

  Reply

 • Viks

  |

  Egoina, det här känns ju väldigt enkelspårigt och pinsamt… Snacka om att heteronormalisera världen. “bögar och icke-bögar”. :/.

  Reply

 • Emma Elfstrand - hästblogg

  |

  grym krönika! men “leggings” stavas leggins och “kilklackskor” stavas kilklacksskor så det kan va därför de blev felstavade 🙂

  Reply

  • Alma

   |

   Jag skriver leggings och kilklackskor 😉

   Reply

 • malin

  |

  haha strumpor och sandaler är sååå fult!

  Reply

 • amanda

  |

  Sluta va så fruktansvärt grym på att skriva!

  Reply

 • hannah

  |

  helt rätt! har tänkt på det där mycket faktiskt, det är ju så 🙂 min kille brukar också säga det. knäppa vi är, vi tjejer 😛

  Reply

 • Anna T

  |

  Jag håller helt med dig! Är fullt övertygad att tjejer ofta omedvetet klär upp sig för tjejer. Speciellt under skoltiden också! Då man ville köpa coola kläder för att imponera på andra tjejer och bli en del av gänget. Tror också det är samma med just de extremt smala dieterna, det är ju inte många killar som gillar riktigt penn smala tjejer, de flesta vill ha former.
  För killar är det samma med muskler. De tränar tillsammans, vill helt klart imponera på varandra när de flexar sina muskler då de också är sagt att de flesta tjejerna in gillar muskelberg utan mer vanligt byggda killar. Många föredrar till och med smala killar före muskelberg (naturligt smala).

  Reply

 • ida

  |

  Eww, ja. Helt enig i det med sandaler og strømper! ^^
  – Ida / couturexx.blogspot.com

  Reply

 • Lotta

  |

  Mycket bra skrivet och jag känner verkligen igen mig! Min kille gillar inte mina toppmoderna skinnboots och han avskyr verkligen byxor med för högmidja.. :p

  Reply

 • Elin

  |

  BUUUUUUUU! På riktigt buuuuuuu!

  Är det inte sjuuuukt uttjatat att snacka om skillandet mellan könen och befästa gamla könsroller? “Tjejer är si och killar är så och vi är varandras raka motsatser och kan aldrig förstå varann.. bla bla bla”. Känns inte det lite… eh… 1990? Det är inte nytt, roligt och fräscht utan bara sunkigt. Dessutom är det ju inte sant. Det kanske var sant för en herrans massa år sedan (då menar jag inte att vår genmassa har förändrats och utvecklats radikalt, utan snarare att kulturella normer kring kön var hårdare).

  Och HALLÅ, vad var det där om bögar?! Ja, jag veeeet “läs det med en nypa salt”. Du, jag får nog tömma hela Sveriges samlade saltlager för att förstå mig på det där.

  Igen: buuuuuuuuuuuu!!!!!! På riktigt, buuuuu!

  Reply

  • airaM

   |

   Okej, jag tror att Egoina got the message.
   Du verkar dock vara tämligen ensam i din åsikt. 🙂
   Lev väl!

   Reply

   • malin

    |

    inte direkt, men i vissa fall förfasas man i tystnad.

    Reply

  • Emma

   |

   Haha… är så kul när folk blir så upprörda. Anser dock inte att detta besfäster några gamla könsroller… Tjejer är löjligt fixerade vid mode och tycks på sig va fan som helst bara någon sagt att det är trendigt, och killarna säger som det är.. tjejer ser ut som fan när de gör det i många lägen. Nätstrumpor får en att se ut som en kassler, bara det att tjejer intalat sig något annat.
   Att tjejer klär upp sig för andra tjejer i någon slags konkurrenssyfte är väl heller inget nytt och ganska naturligt om man tänker efter, men rätt töntigt.

   Reply

 • Joss

  |

  Helt sant!! Tyvärr är det så men aa helt sant!! Dock ett bra tips på nått som killar gillar (fick bra betyg av pojken själv) 😉 Kort röd sidenklänning (ej nattlinne) som du kan bära utan bh, den åker av snabbare än vad den kommer på!! 😉 haha

  Reply

 • Svorskan

  |

  Jag har redan kommenterat den.. 😀

  Reply

 • Emma :D

  |

  Jag testade också ett par nätstrumpbyxor, och min pappa sa att jag såg ut som en kassler haha! xd .. jag köpte dom inte efter det .. 😉 xD

  Reply

 • JENNY ♥

  |

  Åh så sant som det är sagt. Jag har faktiskt redan insett att jag klär mig för andra tjejer, rätt sjukt? Men därför blir man extra positivt överraskad när ens killpolare ger en komplimanger för hår eller klädsel, haha! 🙂 Man bara, va? Tycker DU det?? Haha Och så vitt jag vet så är de inte bögar….haha 🙂

  Reply

  • JENNY ♥

   |

   Alltså ja jag tänkte också…när jag bara ska hänga med grabbarna, klär jag gärna “ner” mig, inte så fancy smancy liksom, men är där en tjej med då kan man helt plötsligt krydda till det…varför??

   Reply

   • M

    |

    För att tjejer har en i princip tvångstanke att prestera bättre än andra tjejer. Svårare än så är det väl inte. Går inte att förneka heller.

    Reply

    • JENNY ♥

     |

     Ja jo det är sant förstås. Ville väl förneka det..haha. Men också för att man “vet” att tjejer uppskattar det mer än killarna? Jag klär ju upp mig också för att JAG känner mig fin, inte enbart för andras skull. Men hur kommer det sig att jag hellre väljer att ta något väldigt casual när jag umgås med grabbarna då? Nästan så att jag tycker att det är pinsamt att vara “för uppklädd” …

     Reply

 • Louise

  |

  Nej, nej och åter nej. Det är 2011 det där snacket känns passé.

  Reply

  • Emma

   |

   Världen har nog inte förändrats så mycket som du önskar tyvärr

   Reply

 • Inez

  |

  ååh, jag stör mig så mycket när folk missbrukar ordet feminist. En feminist är en person som anser att kvinnor är underordnade män, och som anser att detta bör ändras. Inget annat. En feminist skiter väl i om du klär dig för att se snygg ut för din pojkvän

  Reply

 • sofie

  |

  Vi klär på oss för tjejer och klär av oss för killar…

  Reply

  • Linnea

   |

   Hade inte kunnat säga det bättre själv.

   Reply

 • Lisettes.se

  |

  Haha helt rätt! Jag vet inte hur många ggr jag fått förklara för min sambo när jag köpt något som är trendigt att “Det ska faktiskt vara så!”

  Reply

 • Elle

  |

  Kanske för att det heter kilklacksskor! Hehe…

  Reply

 • Susanna

  |

  haha! så sant! Jag köpte en jättefin klänning till midsommar, en vit med blåa blommor på, lite volanger och sånt. Jag var hur nöjd som helst med mitt köp; min pojkvän tyckte att klänningen såg ut som ett natlinne.

  Reply

 • MrArboc

  |

  Varför tycker så många (tjejer) att sandaler och strumpor är fult?

  Reply

 • Erika

  |

  Klockrent! Läste den i City, Satt och småflina för mig själv. Bra skrivet/ Erika

  Reply

 • Nicole

  |

  Vad duktig du är på att skriva!! Och det där stämmer så himla bra, klockrent verkligen! 🙂

  Reply

 • Elsa

  |

  Jag sitter här och läser din krönika och sedan kommentarerna och blir ganska chockad. Först och främst, är det inte så att man klär sig för sin egen skull? Att man själv ska känna sig fin och må bra med sig själv? Att andra sedan ger uppskattande kommentarer och dylikt är ju sedan något som sedan ökar den känslan. Sen tycker jag faktiskt inte att det där om bögar var okej, även med en nypa salt. Det är en generalisering av både homosexuella män och straighta. Tack för att jag fick säga mitt, Adjö.

  Reply

 • Sanna

  |

  Vilken bra krönika! So true 🙂

  Reply

 • Eveline

  |

  Du borde nog alltid skriva när du är stressade, hehe, riktigt bra!

  Reply

 • krulli

  |

  Idag har du lyckats över förväntan! Grymt bra kolimn!
  För övrigt kul att du också har såna “mammelucker” som jag har, som jag för övrigt visade för hela världen då när jag nästan svimmade av att hitta din kvarlämnade drink…) 😉

  Reply

 • Ida

  |

  “Girls doesn’t dress to impress boys, they dress to out-dress other girls”
  Klokt citat ^^

  Reply

 • L I L I J A . C O M

  |

  Hehe, det är verkligen så. “Alla” tjejer älskar shorts/byxor med hög midja medan “alla” killar tycker att det är det fulaste som finns.

  Reply

 • Evelina

  |

  Grym krönika!

  Reply

 • Anna

  |

  Fattar inte varför folk blir så chockade? Det är ju bara sant. Haha, inget mer med det. Klockren krönika! 😀

  Reply

 • Jeanette

  |

  Usch ja, för strumpor i sandaler! Ryser bara jag tänker på det, och inte är det av välbehag 😛

  Reply

 • airaM

  |

  WOOOORD! Och pressen många tjejer känner över hur man ska och inte ska se ut kommer oftare från andra tjejer än från killar. Men när jag säger det tycker folk att jag är ignorant och dum i huvudet, för de vill tycka att “killar är svin” utan att jag kommer och stör deras värld.

  Reply

 • Ming

  |

  Håller med om allt förutom en grej,
  klart att killar kan ha koll även om de inte är bögar, det är ju olika vad man har lärt sig om olka saker. Vissa killar är intresserade, andra inte. Varför dela upp det i bögar och icke-bögar?
  Men jag förstår ändå din poäng, ville bara påpeka det.
  Din blogg är grym 🙂

  Reply

 • 123

  |

  Det här stämmer ju knappast. Kanske ute på landet 🙂

  Reply

 • Emma

  |

  Haha.. vad jag känner igen det där. Varje gång jag tar på mig en bolero och frågar maken om den passar ihop med resten av outfiten så får jag svaret “Men den är ju för liten”… När jag säger att den skall vara så, så kan han verkligen inte acceptera detta utan säger bara “jaha.. men den ser i alla fall för liten ut”

  Reply

 • Isabell

  |

  Men kom igen, det här var bara så könsstereotypt som det kunde bli..

  Reply

 • Anna

  |

  Lika bra och träffsäkert som alltid! Du är bäst Egoina!

  Reply

 • maja

  |

  oooj, “nej till feminismtrams”? trodde inte att du var en sådan! trodde faktiskt att du klädde dig för att vara snygg för att du ville, inte för att behaga en kille!? hahha min åsikt om dig har HELT ändrats..!

  Reply

 • elina

  |

  Haha, det där med att vi tjejer tror att vi klär oss för killarnas skull men egentligen klär upp oss för varann är så JÄVLA sant! ;D

  Reply

 • Mickis

  |

  Tack för ännu en klockren krönika. Älskar att läsa dem. Fortsätt så 😀

  Reply

 • Cosette

  |

  Jag tycker verkligen om allt du skriver; men den här krönikan är otroligt diskriminerande och jag kan inte finna faktorn till det roliga (och jag hoppas för guds skull inte att du är allvarlig).

  Jag som brud tycker också att man ser ut som en baby i en body (det gör väl alla?!), brudar som fallit in i sin könsroll i dagens samhälle (där allt är tajt och litet)har en helt tvärt hållhake vad gäller mäns stereotypa kläder (som redan finns i affärer när barnen är små) där kläder är luftiga, stora och mer praktiska. Det är väl klart som fan att män ifrågasätter kvinnomode när det är så ofantligt opraktiskt och annorlunda, precis som jag ifrågasätter män jag träffar som har pösiga byxor -då jag gillar spinkiga ben, tighta brallor-. Är jag då lebb för att jag kritiserar mäns stereotypa kläder?

  Som sagt, allt du skriver är så otroligt vettigt, men jag blir bokstavligt talat illamående av det här. Skärpning!

  Reply

 • Everlasting

  |

  Oj, folk verkar bli illa berörda. Jag förstår inte riktigt vad det här har med könsroller att göra. Tjejer klär sig för tjejer, det är väl tvärtemot könsroller där kvinnan förväntas vara vacker för mannen? Eller?

  Här är det minsann min man som har koll och som informerar mig om Lady Gagas senaste påhitt. Jag hoppas hans garderob är tom.

  Reply

 • sofie

  |

  så sant!! min kille hatar långa naglar, nagellack och “smink som syns” han tycker det är tantigt, haha 🙂 skönt att man förstår att killar är ganska normala ändå och det är vi tjejer som är knäppa för det mesta. Bra krönika! Kram

  Reply

 • Anna

  |

  Jag tror du har rätt, nu gäller ju detta inte alla killar, och inte alla tjejer bryr sig heller. Men mina killkompisar säger t.ex. att de föredrar jeans och en enkel fräsch tröja, istället för massa konstiga glitterklänningar, som de úttryckte sig.

  Onödig kommentar om bögar dock. Jag förstår att du inte är superseriös, men när homosexuella kämpar för att bli accepterade som just homosexuella, utan att behöva bli någon jäkla mall, då känns det onödigt att stärka dennna mall.

  Reply

 • sarah

  |

  eller så har mode ingenting med sexualitet att göra…

  Reply

 • Elinor

  |

  haha den var riktigt bra! Jag har aldrig tänkt på detta förut, men du har så rätt!

  Reply

 • Marie

  |

  yey! Äntligen en tjej som har sett samma som mig, vi tjejer klär oss och sminkar oss och allt det för andra tjejer då killar inte är så brydd. Wihoo 😛 (kanske lite överdrivet lycklig…) Haha

  Reply

 • KYM

  |

  Började läsa en krönika. Slutade med att jag har suttit hela dagen och läst alla. Keep up the good work! / ny bloggläsare

  Reply

Leave a comment

Arkiv