Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Detta I-landsproblem

Ojdå. Vilket gensvar jag fick på min text. Vill bara säga att jag inte tycker att Katrin är någon hemsk människa och att jag förstår att hon bara vill gott.

 

Jag tycker dock att hennes ”försvarstext” är aningen låg då jag inte anser mig vara någon hubbabubbabrud, och inte dum heller. Jag har inte sagt att hon skadar några barn och jag har heller inte sagt att det är hennes välvilja som gör mig förbannad.

 

Det är projektet i sig som gör mig illa till mods. Att någon rik person tycker synd om mindre rika familjer för att de inte har råd att ge sina barn en, enligt dem, ”tillräckligt” fin jul.

 

För alla har faktiskt råd att ge sina barn något, och alla har chansen till att bli mätta. Jag lovar. Annars så har man inte utnyttjat sin rätt till socialbidrag, eller så har det tyvärr blivit något seriöst hål i systemet (och då är en julklapp inte det första man behöver). Så är det i Sverige.  

 

Jag fick ibland ett suddigummi, kanske en linjal och en sån där slime-burk från ”Allt kostar 10 kronor affären”. Vad gäller mat brukade mamma visserligen se till att det stod något julliknande på bordet, men man behöver ju inte en hel skinka och hela kalaset.

 

Det jag försöker säga är att det känns så fel och ytligt att lägga fokus på julen. Och det känns som att det gör glappet större mellan fattiga och rika genom att tycka synd om de som inte har lika mycket. Det är hånfullt att samhället tycker att det är så viktigt att familjer med nästan ingenting ska få en JULKLAPP när det är så mycket annat de inte har. Jag vet att man inte kan börja försörja människor, och det är inte vad jag är ute efter heller.

 

Jag hade kunnat skriva en bok om detta, men det tänker jag inte då det är för mycket känslor inblandade. Ni behöver inte tycka som jag, men jag hoppas att ni åtminstone fått ett nytt perspektiv.

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (102)

  • Ebba

    |

    Egoina jag ÄLSKAR din artikel. Du satte verkligen spiken på det, om man säger det så. Jag tycker julklappar är iår, ganska onödiga. När min familj och släkt frågar om vad jag önskar mig, vet jag ärligt talat inte. Och jag är inte ensam. Det är fruktansvärt onödig konsumtion och slöseri på naturens resurser att bara köpa presenter som man ändå inte uppskattar fullt. Det väcker även behov av något man egentligen inte behöver och man får ett allt större ”ha-begär”. Jag mår illa när jag ser en växande hög av julklappar och jag skäms. Vad kan jag behöva, som jag inte vet om? Nej fy för materiellt begär. Önskar mig hellre upplevelser med mina nära och kära

    Svara

  • Gun

    |

    Jättebra sagt Egoina, jag håller med dig, även om jag faktiskt tycker om det Katrin gör också, eftersom det känns som hon gör det med hjärtat, för barnens skull.

    Svara

  • Foofie

    |

    Jag förstår ditt resonemang Egoina. Och jag tycker att Katrins initiativ att göra det här välgörenhetsprojektet är jättefint gjort. Men jag tycker som vissa andra att det kanske hade varit bättre om folk (Katrin te.x) röstade på ett parti som bland annat vill satsa på att minska klyftorna mellan rika och fattiga, än att komma på någon månad efter valet (när man lagt sin röst på moderaterna) sånär när det börjar närma sig julen och man råkar läsa en artikel i tidningen om en massa fattiga barn i Sverige att man då ska dra igång ett välgörenhetsprojekt så att dessa barn kan få en fin jul. Som sagt, kanske vore det bättre om man röstade rätt, så då hade man gjort något fint för alla dessa fattiga barn och familjer de 364 dagarna som är kvar på året och inte bara på julafton.

    Svara

  • Kristine

    |

    Jag hör till de ”fattiga”, hela min familj är fattig och jag håller med dig helt och fullt. Fattar inte alls hur man kan tycka att en julklapp är rätt sak att ha välgörenhet för. Och ja, det märks att rika och fattiga tydligen prioriterar helt olika eftersom jag skulle lätt kunna välja bort alla julklappar mot att min familj inte skulle behöva oroa sig för att flisen (som gör att vi kan ha det varmt i huset) ska ta slut innan februari.

    Svara

  • Sofia

    |

    När jag hörde om Katrins idé tycker jag den lät bra, men så hörde jag om en fd hemlös på tv som berättade vad han önskade sig, och ändrade åsikt. Jag vill inte jämföra en hemlös med ett barn som inte firar jul som så många andra, men principen är densamma. Och det är precis som du säger; ett barn vars familj inte har råd att fira jul önskar sig förmodligen inte en julklapp. Visst är det snällt att hon skänka presenter och jag tror nog mer än ett barn kommer att le, men det är hela grejen med att hon tar åt sig äran som jag inte gillar!

    Svara

  • signe

    |

    Alltså Egoina- du har så rätt!
    U GO

    Svara

  • Mallan

    |

    Jag tycker du är king! Din artikel med för den delen!

    Svara

  • anna

    |

    jag förstår dig och håller med till viss del. vårt samhälle fokuserar ofta på mindre viktiga och ibland helt onödiga saker i första hand och visst skulle pengarna kunna gå till något viktigare. men jag tror ändå verkligen att barnen som får klapparna och maten blir jätteglada och får en jul att minnas! för visst är det kul att få unna sig något, speciellt när man inte har möjlighet att göra det ofta? jag tycker att det är en god gärning och ett bra initiativ av katrin.

    Svara

  • nelly

    |

    jag håller med dig helt. Julen är inte något viktigt.
    Man kan lika gärna få något för tio kronor,
    det spelar ingen roll. Tycker att Katrins projekt var fint i tanken. Men hon kanske kunde ha delat ut jackor istället ?.
    Eller något viktigare är saker…

    Svara

  • laurae

    |

    Jag tänkte på samma sak som dig när jag läste om Katrins ”fond”. Jag har aldrig fått jättefina presenter, jag har en gång fått en dyr julklapp och det var då en bärbar dvd-spelare. Och det var typ det, och då hade min mor och far-föräldrar lagt lite på den också.

    Svara

  • Rosanna såklart!

    |

    jaha h’är är man knappt inne på hela dagen och har missat hur mycket som helst!! hallåååå

    Svara

  • alexandraaa

    |

    jättebra skrivet!!

    Svara

  • Ellan

    |

    Hej Egoina, din artikel var ruskigt bra skriven måste jag säga.

    Det jag kommenterar är inte för att säga emot, bara för att trycka på att julen ju faktiskt inte ens handlar om klapparna, tomten, Kalle Anka, julmaten och allt det där andra mysiga. För visst är det mysigt, men som sagt inte poängen.
    Vi firar ju trots allt jul, oavsett man är troende eller inte, för att fira Jesu födelse. Det är ju ifrån det traditionen kommer.
    Det är sån hysteri med julklappar och sånt, och visst är jag en del av den också, men när det går från att vara en mysig högtid med nära och kära till att handla om att få julklappar, då tycker jag att det har gått på tok för långt.
    Gemenskap är väl det stora ordet egentligen. Få vara tillsammans och ha det trevligt. Man borde starta ett projekt som för folk samman, se till att de som inte har någon att fira jul med får det. Samla dem som inte har någonstans att vara, servera lite mat och ge dem en trevlig, minnesvärd kväll och kanske också nya vänner samtidigt!? Vad skulle vara en bättre julklapp än den?

    Svara

  • fanny

    |

    Jag tycker verkligen du har så rätt. Känns så skönt för du sätter ord på det man tänker. Självklart tycker jag det är bra med Katrins projekt, men om man verkligen vill göra något för sämre ställda människor eller vad man nu ska säga bör man satsa på något annat. Som att ge mat. Tycker man kan göra ett projekt som sträcker sig vidare i världen.

    Måste säga att jag älskar din blogg.
    Och att det är så bra att du bloggar typ hela natten.
    För jag är också nattuggla och det är så skönt att klicka sig in på din blogg och så har du alltid något nytt! 😀

    Svara

  • saaras

    |

    Jag tycker du har helt rätt! Jul firandet räcker med att man har sina nära o kära, kanske tänder man ett ljus vilket inte kostar något. Så har man firat och så är alla nöjda o glada. Inte behöver man få bilar till julklapp 🙂

    Svara

  • Cornelia

    |

    Jag tycker katrin säger emot sig själv hela tiden. Tycker också att svaret var otroligt kaxaigt och omoget, man märker ju verkligen vilken nivå hon är på när man sätter hennes svar brevid din artikel… Tycker lite synd om henne att du är mer mogen än vad hon är. :S

    Svara

  • Malin

    |

    Jag håller både med dig och inte. Å ena sidan så kan man tycka att hon lägger fokus på fel ställe, att det finns andra tillfällen än julen att skänka saker som är mer välbehövda. Precis som du säger så är det kanske inte ett gosedjur i julklapp de här barnen behöver, utan annan slags hjälp.

    Å andra sidan så är julen viktigare än man tror för många, och även om man kan tycka att julklappar gör julen till en alldeles för materiell högtid, så blir ju barnen glada. En julklapp på julafton kan betyda mycket mer än själva grejen man får egentligen gör. Dessutom är jag för att hjälpa andra människor (vilket jag är säker på att du också är, det är inte det jag säger), på vilket sätt som helst. Hellre att göra något än inget alls, kan jag väl tycka.

    Svara

  • Patrik

    |

    Det är ett seriöst hål i systemet. Jag känner flera stycken som inte passar in i bidragsnormen och får leva utan bidrag. Det är vanliga människor utan andra problem precis som du och jag.

    Svara

  • Edward

    |

    Som barn (eller ja, tonåring) till en sjukskriven morsa och arbetslös farsa mår jag dåligt när jag läser om hennes organisation. Det blir fel.
    Det handlar mer om julklapparna och leksakerna och hur glada barnen ska bli, sedan läser man vidare om hur de flesta som bett om att få vara dom som får någonting ber om mat.
    Det är ju en god gärning i handlingen det Katrin gör, men det blir så fel när det är mer som att rika ska tycka synd om dom fattiga och dom fattiga ska stå där och ta emot och förnedras över hur dom inte kan köpa vettiga julklappar till sina barn.
    Står på din ”sida”, Egoina

    Svara

  • Ronja

    |

    Fan vad skönt att du skrev den där krönikan. Känns otroligt ironiskt att Katrin som inbiten moderat ska sitta och ge bort julklappar till barn vars föräldrar inte har råd att ge dom några, när hon röstar på och öppet stödjer ett parti som gör fattiga människor fattigare. I hennes värld är det säkert fint, men om hon verkligen ville dessa barn väl så skulle hon väl fan inte rösta på moderaterna? Jävla kärring. Känns så typiskt att en rik människa med makt att påverka andra förespråkar en politik som gör henne själv rikare och fattiga fattigare, sedan ger hon julklappar till barnen som kompensation för att hon bidragit till att göra dom fattiga? FINT Katrin, verkligen. Påminner lite om när Carola besökte sitt fattiga fadderbarn och gav honom en parfym, haha. Herregud..

    Svara

  • Sara

    |

    Jag är lite kluven. Som du säger, har man det så fattigt att man inte ens kan få mat på bordet så prioriterar man givetvis inte julklappar först av allt. Samtidigt tycker jag det är en mycket fin tanke att utnyttja sitt kändisskap för att sätta lite guldkant på julafton för de barn som absolut inte förväntar sig det! Jag måste nog sova på saken för att ta ställning…

    Svara

  • ELI

    |

    Riktigt bra skrivet.

    Svara

  • Svorskan

    |

    Hahahaha! Ursäkta att jag skrattar, men Hubbabubba? Stå på dig, du har rätt att tycka vad du vill, sorgligt att Katrin inte kan bibehålla värdighet i sin argumentation även om folk inte tycker som henne. Men hon om det.

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • jannibananaz

    |

    Jätte bra sagt! Läste också igenom Katins inlägg, hon har ju inte alls lika bra synpunkter och argument som du! Hubbabubbabrud är du inte. Pepparkaksflicka kanske, men inte någon hubbabubba 😉

    Svara

  • Andrea

    |

    fast agoina, det är ganska naivt av dig att tro att alla har råd att köpa något. Du pratar ju i din krönika om de gånger du inte ville säga till mamma om utflykten pga inte råd med matsäck, eller slitna för små kläder. många bäcker små vettu och en tia här och en tjuga där blir en del i längden.
    Dessutom är inte det svenska försörjningsstödet perfekt. Det görs individuella bedömningar och människor faller genom gliporna hela tiden. Oavsett om de har barn eller inte.
    Barnfattiogdom existerar var så säker, och den ökar.

    Sen håller jag med dig och förstår vad du menar med ökad stigmatisering, när man idkar välgörenhet. Men det är ju inte påträngande välgörenhet. Familjerna själva är det väl som får maial och be om grejer? eller har jag helt missuppfattat uppläget?

    Svara

  • Lina

    |

    Välgörenhetsprojektet är ju valfritt att ansöka till från de ”fattigas” sida. Och om man nu vill försöka fira en vanlig jul, med julklappar och julmat, även fast man inte har råd så kan många familjer det nu i och med Katrins välgörenhetsprojekt.

    Om man istället inte vill så är det ju inte välgörenhetsprojektet i sig som är dåligt, det är ju i sådana fall den ”fattiga familjens” kreativa sida.

    Eller?

    Svara

  • fantasyqueen

    |

    Jag hoppade av någon anledning över att läsa din krönika när jag sett att du lagt upp den häromdagen. Men nu blev jag bara tvungen att läsa den.. Och jag håller verkligen med dig!

    Min familj har alltid varit väldigt fattiga, och julen har kanske inte alltid varit så flashig som mina vänners. Man har kanske inte samlats hela släkten och kastat runt med de dyraste presenterna till varandra, men det har liksom ändå varit jul.
    Jag brydde mig inte överdrivet mycket om att mina vänner hade det bättre. Att de kanske fick den där splitter nya cykeln med 20 växlar medans jag fick en gammal begagnad som min missbrukande pappa köpt av någon kompis..
    Men att mamma skulle behöva ta lån osv för att jag skulle få åka iväg med skolan eller liknande, det var något jag hatade. Och hatar ännu mer nu i efterhand..

    Visst är det bra det den här kvinnan gör. Det är en jätte gullig tanke. Men.. En flashig jul är ju verkligen inte allt här i världen. Det finns SÅ mycket annat som betyder SÅ mycket mer för barn i fattiga familjer. Visst, det nyaste spelet eller den nyaste leksaken är kul för stunden men vad hjälper den sen när det kommer ännu ett fattigt år? Ingenting..
    Jag tycker att vi borde försöka tänka utanför vår svenska box (att ALLA ska ha världens finaste presenter på julafton) och faktiskt förstå att man kan ha en bra jul utan alla superdyra presenter!!

    Stå för det du tycker. Det är bra! 🙂

    Svara

  • Isabel

    |

    Men grejen är ju att det inte är ”ågon rik person tycker synd om mindre rika familjer”, Katrin gjorde det här för att det stått i tidningarna att det är 340 000 som inte får någon riktig jul, utan julafton blir som vilken annan dag som helst. Det var ju inte hon som kom på det.

    Svara

  • Ellen

    |

    Grymt skrivet! Håller med till 100%!

    Svara

  • Isabel

    |

    Och det är inte grejen med flashiga julklappar heller, det är ju själva grejen att det behöver inte vara flashigt, det behöver inte vara stort. Men en känsla av jul, och det behöver inte ens vara en julklapp, utan kanske en gran, en julskinka, någonting som gör att julafton ändå blir en ljusglimt.
    Precis som att man kan inte ge ett hem till alla hemlösa, men ingen ska behöva vara ensam en dag som julafton.

    Svara

  • EMELIE RESER

    |

    jag tycker iaf att du har helt rätt i ditt tänk! 🙂

    Svara

  • Marika

    |

    Håller fortfarande med och tycker det var underbart skrivet!

    Svara

  • johanna

    |

    jo jag förstår dig men hade du inte i din barndom tyckt det varit roligt att en enda jul få det du önskar dig och inte känna några begränsningar i vad du faktiskt kan få ? 🙂 katrin har nog inte möjlighet att starta en grej som hjälper alla familjer året runt, detta är ju bättre än inget kan man tycka!

    Svara

  • MJ

    |

    Ja, du har verkligen gett mig ett nytt perspektiv. Och det är jag tacksam för. Jag har aldrig tänkt på det på det här sättet. Men usch va rätt du har!

    Svara

  • Annica

    |

    Du har rätt i det du skriver. Även om man inte har den bästa ekonomin så innebär det inte att man inte har råd att fixa någonting litet till sina barn samt att man inte har råd att fixa lite julmat..

    Stor kram till dig och tack för en supr bra blogg.

    Svara

  • Mathilda

    |

    Jag håller verkligen med dig. Du satte helt ord på mina tankar. När jag först läste vad hon skulle göra så kände jag mig kluven, man vill ju inte riktigt kritisera när någon gör något snällt. Samtidigt kändes det konstigt att det skulle samlas in leksaker och godis till dessa behövande familjer. Jag har jobbat inom handeln och där var det inte ovanligt att föräldrar kom in och köpte varsin laptop till sina barn i julklapp. Då har man liksom glömt bort meningen med julen…

    Svara

  • amanda

    |

    alltså, du har en poäng.. men i detta håller jag inte med riktigt.. de är inte säkert att de har råd att köpa en julklapp till sina barn bara för de har försörjningsstöd fån soc.. och en del kanske klarar sig någorlunda hela året och när det är jul räcker pengarna inte till julklappar, därför tkr jag det här är en bra ide… för jag tror det får barn att bli glada. och det är en bra sak. resten spelar ingen roll.. okej, en julklapp kommer kanske inte rädda hela situationen, MEN det var en speciell dag när man var liten, och det tror jag att vi som vuxna glömt bort lite.. barn tänker inte på saker såsom konsumtion, naturens resurser, materiellt osv.. och jag vet också hur dåligt mina föräldrar mått över att de inte kunnat ge oss mycket julklappar (och jag kommer aldrig glömma mammas blick när min kompis utbrast ”men va lite julklappar ni har under granen, vi har jättemkt mer hemma”), så jag tror det här lättar föräldrarnas ångest en aning med.

    Svara

  • Daria

    |

    Jag förstår dig…
    Det finns viktigare saker än julmat och julklappar…

    Svara

  • Helle

    |

    Jag förstår vad du menar men jag tycker det är väldigt onödigt att vara förbannad på Katrin. Sen tycker jag inte att julen är ytlig heller, och jag tycker ni som pratar om den här ”julklappshysterin” överdriver en del. Det handlar väl inte bara om det, men jag tror ändå att dessa barnen kommer uppskatta om de får något extra. Förstår inte varför folk måste kasta skit på Katrin för en sån här sak, helt obegripligt för mig.

    Svara

  • SUSANNAH

    |

    DU ÄR KLOK. OCH JAG GÖR INGET ANNAT ÄN HÅLLER MED DIG! fortsätt så 🙂

    Svara

  • Petra

    |

    Jag förstår både ditt och Katrins resonemang.
    Men jag kan inte se något dåligt i det Katrin gör denna gången. Hon försöker bara göra något bra för andra som kanske inte har det lika bra ställt som andra. Jag tror inte att hon är ute efter att öka klyftorna i Sverige, utan jag tror att hon vill ge barnen som har mindre något fint. Självklart finns där viktigare saker än leksaker, för de som är äldre, men för små barn är det leksaker som är något och varför ska man eller ens vill man missunna de detta när någon nu vill försöka vara/göra något generöst?

    Dessutom tvingar inte Katrin någon till att delta, utan det är helt frivilligt och då ser jag inget fel heller med det. Jag tycker att hon ska heder i att hon åtminstone försöker göra något för de mindre gynnsamma. Hon blundar inte för det faktum att det i Sverige finns ”fattiga”.

    Svara

  • Jennifer

    |

    Amen to that, du har så jävla rätt!

    Svara

  • Anna

    |

    Jag förstår inte den här krönikan, du har ju inte heller tänkt hela vägen… Jag håller varken med dig eller Katrin.
    Men Egoina, är du emot välgörenhet? Det är hemskt att familjer är fattiga i ett i-land som Sverige men om man är emot välgörenhet är det som att säga att de fattiga har sig själva att skylla, eller? Hur vill Du lösa problemet? Okej, välgörenhet kanske är egoistiskt och ytligt men utan välgörenhet och generositet blir människor ännu mer egoistiska och tänker bara på sig själva. Är det bättre?

    Svara

  • maja

    |

    jag håller med dig till 100%. och jag tycker det är synd att en människa som denna katrin inte kan försvara sig själv utan att behöva försöka klanka ner på din intelligens. sorgligt!

    Svara

  • saaben

    |

    Du har helt rätt Egoina. Det är lättare att angripa problemet med denna kortsiktiga lösning som mer hjälper än själv än individerna det är tänkt för.
    Gud förbjude men Sverige blir mer och mer likt USA. Låt Sverige istället åter vända in på allmännyttans spår så kommer inte Katrins hjältedåd behövas. Även om det är en fin tanke av Katrin.

    Svara

  • Linda

    |

    HELVETE vad bra du e!

    Svara

  • Marie

    |

    Har du aldrig hört talas om ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”?

    Svara

  • airaM

    |

    Men du skriver ju själv att alla har råd att ge sina barn mat – annars har de inte utnyttjat socialbidrag och andra möjlighete som finns. Sen följer du upp med att skriva att ”Det är hånfullt att samhället tycker att det är så viktigt att familjer med nästan ingenting ska få en JULKLAPP när det är så mycket annat de inte har.”. Du säger emot dej själv?

    Får jag lov att fråga vad du gör för att hjälpa fattiga barn eller andra behövande i världen?

    Svara

  • saaben

    |

    Du har helt rätt Egoina. Det är lättare att angripa problemet med denna kortsiktiga lösning som mer hjälper än själv än individerna det är tänkt för.
    Gud förbjude men Sverige blir mer och mer likt USA. Låt Sverige istället åter vända in på allmännyttans spår så kommer inte Katrins hjältedåd behövas. Även om det är en fin tanke av Katrin.

    Svara

  • Maja

    |

    Jag förstår ditt resonemang! Jag kan dock även förstå resonemanget med projektet. För jag tror att det upplevs olika av olika personer, du kanske inte hade känt dig väl till mods när du var liten och hade hört om det, men för andra kanske det är guld värt. Och om man ser det i ett större perspektiv, det vill säga inte individperspektiv, så tror jag även här att det finns både för- och nackdelar, långsiktigt och kortsiktigt.

    Men det är alltid bra när det tillförs olika perspektiv på saker och ting, så jag gillade att du skrev din artikel. Saker behöver alltid belysas utifrån olika håll och synsätt, även om alla inte kan hålla med om alla synsätten.

    Tänk dock på att även du kan bidra till att kränka folk. Du tycker att Katrin ”kränker” de som har de sämre ställt, t.ex. personer som har det som du hade det när var liten. Och jag är rädd för att ditt stycke:
    ”För alla har faktiskt råd att ge sina barn något, och alla har chansen till att bli mätta. Jag lovar.”
    …svider väldigt mycket i hjärtat på en del.
    För jo, det finns tyvärr de som inte har råd att äta sig mätta. Och tyvärr är samhället inte så enkelt uppbyggt att det bara handlar om att man inte har ”utnyttjat sin rätt till socialbidrag” , det finns så mycket mer som kan hända på vägen. Samhället kan vara så mycket mer komplicerat för individen. Framför allt finns det BARN som inte ens har någon som helst påverkan på vad deras föräldrars t.ex. socialbidrag går till, och där föräldrarna kanske har kraftiga psykosociala problem som gör att mat inte alltid prioriteras.

    Ja, man vill gärna tro att alla har möjlighet att äta sig mätta i Sverige, men så är det tyvärr inte i verkligheten!
    Alla utgår vi ifrån våra egna referensramar. Katrin utgår ifrån sin referensram där hon tycker att det är konstigt att man inte har råd till en ”tillräckligt bra” jul, du utgår ifrån din referensram där det för dig är naturligt att det inte behöver ligga en mängd klappar under granen, men vissa utgår ifrån sin referensram där kanske inte ens mat på bordet är något man kan förvänta sig varje dag.

    Denna kommentar är inte för att säga emot eller säga att du har fel. Utan tvärtom, jag uppskattar din artikel för vad den tillför! Därför tänkte jag också tillföra vad jag saknade i detta inlägget:)

    Keep up that good work!
    Kram!

    Svara

  • Maja

    |

    Svar till Ellan:
    Fin idé! 🙂
    Det finns delvis sådana projekt för utsatta grupper i samhället, t.ex. för hemlösa och missbrukare. Men det vore säkert många andra också som skulle uppskatta det, människor som helt enkelt bara är ensamma på julafton. De som kanske inte har någon familj/släkt kvar, eller de som bara har familjen på långt avstånd eller liknande.

    Det vore bra för den etiska aspekten att alla var välkomna, för ju mer allmänt ett projekt är, desto mindre stigmatiserande blir det.

    För en del välgörenhetsprojekt för utsatta grupper specifikt, blir just stigmatiserande. Projektet vill bara väl, men stigmatiseringen ökar, vilket kan bidra till mer skada än nytta i det långa loppet. Misstänker att det är en av poängerna som Egoina vill få fram angående Katrins projekt också! 🙂

    Men det jag ville säga till dig Ellan var väll mest att jag tycker du hade en fin & varmhjärtad tanke, och det gör alltid mig glad.

    Svara

  • jauu

    |

    Håller med din artikel, men tycker å andra sidan att man önskar väl ofta något praktiskt om man får en sån här chans, så den som fryser kan önska sig en jacka? Samtidigt så har du helt rätt i att det skapar klyftor mellan folk, och att man hällre kunde satsa på att hjälpa på mer hållbara sätt.
    Tummen upp för dig!

    Svara

  • melinda

    |

    Håller med dej, det är ju inte det materiella som räknas egentligen. folk verkar ha glömt det !

    Svara

  • Ninni

    |

    Svar till Foofie:
    Egoina, du är så bra, så bra! Var nyss inne och läste Katrins inlägg och blev mest irriterad över hennes attityd och argument. Att hon skriver som hon gör om dig visar bara vem det är som är vuxen och kan föra ett resonemang och vem som inte kan det. Du är helt enkelt jävligt bra!
    Och sen till nåt som inte rör dig utan en kommentar längre ner om moderaterna: jag tycker att man ska ta det lilla lugna med att lägga över detta på ett parti. Du kanske ska ta och läsa på lite om vad sossarna har gjort genom åren innan du kommer med sådana anklagelser. Ett exempel är när sossarna satt vid makten och röstade igenom en lag om sterilisering, som rörde handikappade, de med psykiska problem osv. Idioterna sterilisrade till och med de kvinnor som de ansåg inte skulle klara en graviditet, i förväg. Denna lag avskaffades först 1975. Så som sagt, ta det lugnt med anklagelserna.

    Svara

  • Jessica

    |

    Hej!
    Jag håller helt och hållet med dig. Jag antar att jag räknas som en av de fattiga då jag i omgångar gått på socialen, vilket beror på att jag fick barn i gymnasiet och inte kunde försörja oss.
    I vilket fall, socialbidrag är ingen stor summa. Men tillräckligt för att överleva. Allt handlar om prioriteringar. Den som går på socialbidrag kan köpa någon form av julklapp till sitt barn. Jag själv köpte en del till min son när jag gick på socialen utan problem dock fick man ju den månaden avstå från lite andra saker.
    Jag kan faktiskt inte förstå vem som inte har råd alls att inte köpa en enda julklapp till sitt barn här i Sverige?

    Svara

  • Matilda

    |

    Jag tycker nog att det är lite väl bajsnödigt att gnälla över och tycka att det är HÅNFULLT att någon vill hjälpa folk att ge sina barn nått litet i jul. Men det är jag det.

    Svara

  • Josefina

    |

    Håller helt med dig om det du säger, och det är fint att du verkar ha en sån tilltro till Sverige, att alla har chansen att bli mätta. detta får mig att tro att du inte verkar ha någon vidare inblick i hur det svenska systemet fungerar. alla har inte automatiskt rätt till socialbidrag, man måste ansöka och uppfylla vissa krav för att kunna få något bidrag. sen är oftast inte socialbidraget så stort att det täcker alla kostnader, det täcker en del. därför har vi faktiskt människor i Sverige som går hungriga, inte så många som i andra länder, men de finns.

    Svara

  • Asali

    |

    Katrin kan i alla fall glädja sig åt att hon aldrig kommer ruttna så långt ifrån mogen som hon är.

    Bara ignorera hennes infantila argumentationtalanger, Egoina!

    Svara

  • Ina

    |

    Jag tycker krönikan var hur bra som helst! Håller med om att det finns andra problem som är större, så att säga, även om Katrin säkert inte menar något illa.

    Svara

  • nina

    |

    håller med dig! när vi hade dåligt med pengar när jag var yngre ville jag hellre att mamma och pappa skulle kunna betala räkningarna så att dom inte skulle vara stressade och må dåligt under julen. Julen handlar ju faktiskt inte om presenter utan om gemenskap. En julklapp tröttnar man på men familjen har man för alltid!

    Svara

  • Anna

    |

    Det där borde ha varit din krönika istället! Nu förstod jag mycket mer vad du menade. Och nu kan jag hålla med mycket mer.

    Svara

  • Madde

    |

    Det du gör är bra och om du så bara öppnar en procent av dina läsares ögon så har du gjort en skillnad. Jag uppskattar att du använder din krönika och din blogg till att ta upp viktiga ämnen. Keep it up! Kram!

    Svara

  • my

    |

    på ”senaste tiden” har jag inte hållt med i dina åsikter, men denna håller jag med 100 % så himla sant! 🙂

    Svara

  • Alva

    |

    för första gången någonsin då jag läser din blogg tycker jag att du har fel. en liten julklapp kan hjälpa i längden, att ge barnen en jacka eller en byxa eller varför inte en nalle, som dom aldrig annars skulle ha fått, kan göra deras jul. jag tycker verkligen att katrin gör en bra grej här.

    Svara

  • belon

    |

    Jag själv blev ganska bortskämd som liten. Jag har alltid tagit för givet att det ska ligga en fet hög med presenter till mig under granen på julafton.

    Men nu när jag är lite äldre får jag ärligt talat dåligt samvete när jag ser hur mamma stressar för att göra oss nöjda. Hon köper julklappar så det ryker om det och plånboken ekar tom.

    För det första skall det stå mat på bordet ,för det andra skall barnet ha kläder. När det är avbockat kan man köpa en julklapp. Men när man börjar ge barnen allt för mycket mer än vad de behöver ,DÅ skadar man dem.

    Svara

  • JB - Julia Bazinga

    |

    Jag vill bara säga att din artikel var något av det bästa jag läst. Under min uppväxt var inte julklapparna det jobbigaste, utan att mamma sa ”Tyvärr, vi kan nog inte gå till badhuset i helgen för mina pengar är slut…”

    Svara

  • Karin

    |

    Åh, vad bra att du tar upp det här!
    Jag tycker i och för sig att Katrin inte gör fel, när hon ordnar julklapppar, för många blir säkert glada.
    Men det att du tar upp det här med hysterin kring julen.- Det är verkligen galet hur det är.
    Som fattig mamma blir jag extra glad att läsa att det kanske inte är julklapparna som är det viktigaste i alla fall.
    Här har ekonomin varit både uppåt och nedåt, så jularna har sett väldigt olika ut, men inte ens när ekonomin har varit bra har jag lagt allt krut på klapparna.
    Visst har jag alltid fått höra att andra fick mycket mer paket, men frågan är ju om de är lyckligare för det?
    Tack för att du finns, och för att du skriver så bra!
    Hoppas din jul blir en helg av frid och trivsamhet! – Precis så som julen ska vara, men så sällan är för många på grund av all denna hysteri kring klapparna.

    Svara

  • Rebecca

    |

    Svar till Ninni:
    Vad har sterilisering av handikappade att göra med ökade klyftor. Hemskt absolut! Men vem vet, om moderaterna suttit i makten vid det tillfället skulle dom kanske valt något ännu grövre ”straff”. Så att dra upp saker som beslutades för väldigt länge sen har väl ingenting att göra med dom ökade klyftor som faktiskt sker idag. Så håll dig till ämnet, är det en diskussion om fattigdom så är det väl det de ska handla om.

    Svara

  • Fatima

    |

    Du har så RÄTT!!!

    Svara

  • elin

    |

    jag har verkligen fått ett helt nytt perspektiv på det hela och jag förstår hur du tänker. skit bra skrivet! jag avgudar dig.

    Svara

  • Becca

    |

    Jag tycker att Karin gör något snällt, men hennes nedsättande, idiotiska svar visar helt hennes brist på intelligens…

    Svara

  • angelica

    |

    ni är så jävla sjuka alltså, ursäkta mej men hur orkar man ens kritisera någon som gör detta för svenska barns skull?? faan gnäll på något annat istället! sjukt dåligt att hon gör något bra för någon annan och får skit för det?? va fan res på arslet och gör något bra du med då egoina, bli så less asså!!

    Svara

  • angelica

    |

    Svar till Matilda:
    håller med, gnäll på något annat än folk som vill hjälpa!

    Svara

  • Mia

    |

    Jag håller fullständigt med dig! Ah, det finns så mycket jag skulle kunna säga kring det här, hur mycket jag ogillar dryga rika personers äckliga attityd, usch. Men jag låter det vara. You rock girl!

    Svara

  • Dåligt!

    |

    ”För alla har faktiskt råd att ge sina barn något, och alla har chansen till att bli mätta. Jag lovar.”

    IN MY AS!

    En av mina vänner får inte julklappar eller födelsedagspresenter. Hennes mamma skulle väll kunna köpa en sak för 10 kr, men det gör hon inte eftersom hon tycker inte att man bara ska slösa pengar sådär hit och dit… Men om nu hennes familj skulle få ett sånt här bidrag, såklart skulle hon ge sina barn julklappar!
    +och så lätt kan hon inte bidra till mat heller, men det funkar sån tur är. Men alla ger inte sina barn mat.

    Du kan inte säga att något sån här är fel, för det finns så många anledningar till varför barn inte får julklappar. Och du vet inte allt! Alla beter sig annorlunda.

    Tänk efter innan du gör sånt här inlägg på din blogg som har så många besökare, för du har så jäkla fel!

    Svara

  • Sara

    |

    Jag är helt på Katrins sida. Gör du själv något annat (bättre) för barnen? Nej. Klanka inte ner på de som i alla fall försöker.

    Svara

  • Madeleine

    |

    Svar till Maja:
    Helt rätt!

    Svara

  • Evelina

    |

    Jag förstår ditt resonemang, och jag håller med till viss del.
    Men jag anser att det inte är julklappen i sig som är grejen.
    Utan att barnen får något som kan glädja dom, något som kan få dom att bara vara ett barn. Alla ungar borde få en chans att kunna få vara barn, därför är just denna ”julklapp” något som dom kanske förtjänar. Jag håller med att det finns andra välgörenhet att lägga pengarna på. Men det är inte fel att ge ett barn något att glädjas över!

    Svara

  • Lisa

    |

    Och alltid är det något som är fel..

    Svara

  • Linn

    |

    Jag har bara så svårt att förstå att vissa har det såhär, eftersom jag alltid fått många julklappar. Det har alltid varit så att man önskat sig en ”dyr sak” tex mobil, kamera, ipod, dator, tv och sen lite små saker som presentkort osv. Och att det finns folk som knappt får nånting alls går inte riktigt i min hjärna tror jag, det känns sjukt egoistiskt men jag kan inte tänka mig in i det. Bättre blir det inte direkt av att jag iår inte önskade mig en enda sak till en början (sen var jag ”tvungen” att komma på lite..) eftersom jag redan har ”alla stora sakerna” (och delvis är jag halvt depp och ser inget kul i hela grejen), men att jag redan har ALLA såna saker som tv data m.m. känns faktiskt lite skrämmande nu…

    Svara

  • Sara

    |

    hahahaha du kan väl åka och sno julklapparna från dom fattiga barnen då? verkligen hemskt av katrin att vilja ge dom julklappar. snälla, katrin startar detta projekt för att göra barn glada på julafton. hur kan man sitta och leta fel i det? lägg din energi på att göra rätt du då, du som vet.

    Svara

  • Mimmi

    |

    Jag växte upp som ett fattigt barn i Sverige och visst finns det andra problem än julen. Men just julen är ett verkligt prov för fattiga familjer och betyder mer för många barn än du kan ana. Är inte helt glad i Katrins alla grodor men detta projektet tycker jag är hedersamt!

    Svara

  • steff

    |

    Jag tycker att du har rätt egoina!

    Svara

  • Emmie

    |

    missförstå mig inte nu, men jag håller absolut inte med dig.. inte någonstans, jag har en vän som lever i detta, med små barn, små barn som inte förstår meningen av att det inte finns några pengar, små barn som vet att tomten kommer, men varför kommer den inte till oss, vad har vi gjort för fel?? När du vet att mamman som är din vän gör allt för att hålla i varenda krona, för att få mat på bordet, Socialbidrag funkar inte, det systemet fungerar inte så bra som man vill tro. Barnens pappa sitter i fängelse. Mamman har inte mkt annat till familj, jag har köpt varsin julklapp till barnen och jag vet att mamman kommer att sitta där och gråta på julafton när barnen öppnar paketen och blir så glada, för officiellt så kommer paketet från mamma, tomten har inte glömt dem. Varför ska små barn bli bekanta med allt det onda i världen när dem är 2 & 3 år gamla?? Jag förstår verkligen inte ditt resonemang här.. Förklara gärna om jag missförstått. Jag lämnar min mejl för jag står för vad jag skriver, du förstår inte hur tacksamma och glada dessa barn blir för ett paket.. Kärlek får dem.. Allt mamman önskar sig i julklapp är glada och lyckliga barn och eftersom barn tar julen som en stor sak och framförallt tomten och paket, eftersom det är det som dem hör på dagis. Ett paket eller två var, det gör hela deras år!!!

    Svara

  • peone

    |

    jag förstår precis hur du tänker.

    Svara

  • nani

    |

    Håller inte alls med varken dig eller de flesta som har kommenterat här. Visst är inte en julklapp den högsta prioriteten för en fattig familj, men jag ser ändå inget dåligt med att någon anstränger sig för att skänka en present eller lite mat till någon som har det sämre ställt. Det är ju inga lyxklappar och onödig konsumtion det handlar om för de flesta får ju bra saker som presentkort på ICA en, ny overall eller andra saker som faktiskt behövs. Det är väl bättre att Katrin engagerar sig och att dessa barn får något än att ingen gör någonting. Jag ser inte att du har lagt ner en massa pengar, tid eller energi till att hjälpa dessa barn på något sätt. Jag tycker folk ska sluta klaga och inse att genom sitt projeklt har Katrin faktiskt gjort julen lite gladare och mindre ångestfylld för en hel del föräldrar som kämpar för att göra livet en aning bättre för sina barn, även om det inte löser deras ekonomiska problem så kan de väl ändå så få något att glädjas över åtminstone en dag om året.

    Svara

  • Anna

    |

    Du är pinsamt naiv! Du skriver att alla har råd att ge sina barn något. Jag kan bara upplysa dig om att det inte är så. Alla kan äta sig mätta skriver du. Jag undrar vad du har fått det ifrån?

    Har du tex hört talas om de nya sjukreglerna som trasat sönder människors liv och ekonomi? Många har hamnat i kläm pga ogenomtänkta regler. Jag blev utförsäkrad och tvingades delta i arbetsförmedlingens program i 3 månader. Jg fick 3000 kr i månaden att leva på. Kan du förklara hur jag skulle kunna betala hyra mat och räkningar SAMT julklappar för de pengarna?

    Man ska inte uttala sig så säkert om saker man inte har en aning om!

    Svara

  • Elin

    |

    Nej Egoina, nu förstår jag verkligen inte hur du tänker. Jag kan inte se något fel alls i Katrins projekt, då det är så uppenbart att hon gör det här i all välmening, eftersom hon kan. Om fler som hade det såpass gott ställt skulle göra något liknande så skulle det inte behöva finnas några barn i Sverige som inte får någon julklapp. Att Sverige är väldigt ytligt land, speciellt vid högtider, det håller jag med om, men det är som det är och skulle inte bli bättre för att färre barn fick julklappar. Var glad för barnens skull istället, och för föräldrarnas som nu har en sak mindre att oroa sig för!

    Svara

  • D A G A K AR L S S O N // foto

    |

    Men alltså den människan verkar helt konstig. Är du korkad för att du inte är lika ytlig som hon är eller? Freak.

    Svara

  • Isabella ♥

    |

    Men å andra sidan, hur jobbigt ’är det inte för dessa barn när alla tjatar om sina julklappar efter nyår? nu kan dem ju också berätta vad dem fått 🙂

    Svara

  • stiina

    |

    På nåt sätt tycker jag att ditt sätt att uttrycka det hela känns egoistiskt. Kan itne förklara hur eller varför men de e så det känns som.
    Om din mamma hade möjlighet att önska sig en julklapp av katrin som du skulle få så e jag ganska säker på att hon hade önskat en ny vinterjacka till dig så du skulle slippa frysa.
    Känns oerhört otacksamt att prata illa om de hela när de finns nån som lägger ner tid på att faktiskt försöka hjälpa andra.

    E de kanske stoltheten som kommer iväg som gör att de finns dom som tycker att de e ”fel” av katrin att göra de här?

    alla e olika och alla har olika sätt att se på julen, för många av oss så e de maten som e viktig, de e den vi längtar efter, för andra e de stämningen och samhörigheten med familj och släkt, för andra e de kanske julklapparna. De e olika för alla och för dig va då inte klapparna eller maten de vitkiga.
    Så om de skulle va så att klapparna eller maten är de som e de viktiga med julen för katrin och hon vill hjälpa andra att få de till julen så e de helt otroligt starkt av henne att orka ordna med ett sånt projekt.

    Tycker du att de e så ”fel” av henne så orna ihop nåt eget och satsa på de du tycker är det viktiga istället för att prata illa om andra som faktiskt gör nåt för att försöka hjälpa till!

    Svara

  • Johanna

    |

    Hej egoina! jag förstår PRECIS hur du har haft det, för jag och min mamma har haft det likadant. En liten/stor julklapp gör en kanske glad, men det har egentligen inte något med julen att göra när man är fattig. Att bara få veta att man får mat hela månaden är något som är såååå mycket mer värt. Att inte behöva gå i gammla kläder, ha ett par gympadojjor eller att kunna hänga med när skolan gör något som kostar pengar är mycket mer värt än ett paket. Tycker iofs att det är en okej grej katrin gör, men hon sjönk verkligen i mina ögon när hon uttalade sig så dumt efter det du skrivit, som var jävligt bra skrivet, med ett ful ord användt.
    Bara för att man har en stor hög med julklappar under granen gör inte att man har en bra och lycklig familj. Att däremot kunna hålla ihop även fast det är tufft som bara den och ändå göra det bästa av det kan faktiskt vara mycket värt det också.

    Svara

  • Jenny

    |

    Jag tycker du borde kunna se från båda perspektiven. För det finns garanterat massor med små barn som får höra att tomten bara kommer till snälla barn. Då är det en fin tanke att ”tomten” kommer med iaf ETT litet symboliskt paket. Även om man såklart har större problem, men man måste ju börja någonstans.
    Är det fel med alla som skickar julklappar till estland t.ex?

    Svara

  • Nicole

    |

    du steg i mina ögon när jag läste detta och det andra inlägget. respekt. kramar

    Svara

  • Milo

    |

    Jag började nästan gråta av ilska när jag läste det du skrev egoina.
    Det finns någon som vill hjälpa barnen, och du gräver dig ner i det och letar problem.
    Man måste ju inte delta som förälder som man inte vill. Det är helt frivilligt.
    Berätta gärna vad du har gjort för barnen som är så mycket bättre

    Svara

  • rebecca_asman

    |

    Du skrev ju inte att hon skadar barnen, som hon skrev. Du sa ju bara att det finns viktigare saker än att få julklappar och äta julmat. Det är ju inte så att på julen DÅ vill man må bra och ha det bra. I så fall ska man göra någon skillnad hela tiden. Inte komma på det pga alla inte får julklappar.
    Jag menar.. Jehovas vittne, de firar ju inte ens jul, väl? Så du har helt rätt.

    Svara

  • helena

    |

    Svar till Milo:
    håller fullt med. jag har växt upp fattigt. riktigt fattigt. jag förstår egoinas resonemang MEN! det är en insikt man får som vuxen. och barn kan vara grymma och världen är grym. det vore ju superfint om saker inte betydde någonting men så funkar det tyvärr inte och det är inget man kan ändra över en natt. om katrin kan bespara några barn den ångesten jag kände när jag kom tillbaka från jullovet så ska hon göra det!!

    att inte få julklapp enligt mig värre än att missa en utflykt, det kunde man alltid ha en ursäkt till. födelsadagar gick att mörka, men alla barn får julklappar hur sjuka eller stukade fötter dom än har.
    barn vill bara vara som alla andra. för dom förstår inte difusa begrepp som ”tanken bakom” osv.

    majblomman skänker pengar varje år till fattiga familjer som får välja mellan att betala hyra eller köpa mat. är det fel på dom med?! om du öppnar ögonen lite så borde du fatta att det inte är så enkelt som att bara gå på soc för att få en dräglig tillvara.

    det vore fint och idealiskt om kärlek räcker hela vägen men det gör inte det! inte i detta samhälle och det ska fan inte gå ut över våra barn!!

    du må ha varit glad i din fattiga tillvaro men utgå fan inte ifrån att alla fattiga barn är det!

    Svara

  • Frida

    |

    mycket bra skrivet, du är klok och tänker steget längre än många andra. skulle jag få bestämma så skulle vi avskaffa julen helt och hållet, den för bara med sig en massa ångest och annat skit.. jag har firat mååånga klassiska jular med gran, tomte, kalle anka, julklappar m.m. och jag ser helt ärligt inte vad som är så jäkla speciellt med det, jag får snarare nästan lite sekt-känslor över hela julfenomenet..

    Svara

  • linda

    |

    knappast fått något nytt perspektiv, du upprepar ju bara det du skrev förra gången så att du skulle kunna skriva en bok om det är inte troligt. hon gör ju nåt iaf. många barn får julmat o klappar som dom inte skulle fått o julafton kan bli ett lyckligt minne. dina korta roliga inlägg är roliga men men sånt här blaj vill jag inte läsa, så nu förlorar du en läsare. solong.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv