Kalas efter kalas
Mars och april verkar vara de vanligaste månaderna att fylla år på, här på jobbet är det kalas typ varje vecka nu. Är det för att folk ligger mest i typ juni? Det är varmt, man har mindre kläder, man dricker lite vin…och sen. Jag är ju ett marsbarn, så låt oss inte följa den tankebanan. Haha. Här på jobbet skulle min kollega Maria firas och eftersom jag fyllde år senast var det min tur att styra upp minikalas.
Hade en idé om att göra marängtårtor. Ville helst göra glasstårta, men eftersom vi inte har en frys på jobbet fick det bli med annan fyllning. Jag stod länge och valde i affären för att hitta paket med hela bottnar, men de gick tydligen sönder på vägen till jobbet ändå, så det blev ett pussel av det hela. Tur att man kan täcka med grädde.
Men! Ett problem! Vi har ingen elvisp i köket och grädden fick därför vispas för hand. ”Hur ska jag hinna allt det här ensam”, tänkte jag. Men sen kom jag på att jag har ju en praktikant……heheheh. ”Nu ska du få jobba”, sa jag och satte henne i arbete. Ser framför mig hur hon kommer skriva det i sin rapport. ”Vad fick du göra på praktiken?”, ”jo, jag fick bland annat vispa grädde för hand”.
Tyvärr har vi glasdörrar och fönster in till köket vilket gör det lite svårt att överraska kollegorna. Praktikanten Lisa och Ida gjorde nytta och agerade insynsskydd. Fortsättningen på hennes rapport: ”och sen fick jag stå och täcka fönstret”. Hehe.
I tårtan hade jag chokladganache, vispad grädde blandad med hallon och banan. Men som ni ser blev det helt misslyckat 🙁 Blev så ledsen! Skulle göra chokladganache, men den blev helt flytande. Det stod i receptet att man skulle smälta choklad i grädde och låta den svalna. Jag gjorde det, men den blev aldrig fast. Vet inte om proportionerna var fel eller om jag skulle låtit den svalna under längre tid. Tråkigt hur som helst. Hatar att baka. (Om det ens kan klassas som bakning………….).
Nåja. Konsistensen var kaos, men smaken var det inget fel på.
Ida är så bäst på att göra kort alltså <3
Om inte det var nog med de misslyckade tårtorna så hade inte presenten kommit heller. Alltså så fail allting. Men vi köpte i alla fall en cool lampa i present som förhoppningsvis levereras idag.
Hon blev nöjd med sitt firande i alla fall och det är ju det viktigaste! Dessutom är lite festligheter mitt i veckan aldrig fel. Ser fram emot nästa kalas!
0
Sara
| #
Förstår att du blev ledsen men tårtan ser faktiskt god ut ändå 🙂 När man gör sådan ganache måste man se till att grädden inte kokar, att blandningen får stå länge i kylen (gärna över natten) samt att blandningen ska vispas upp sen. Typ av choklad spelar också roll och receptet bör anpassas efter det. Hoppas det går bättre nästa gång! 😀
Svara
Egoina
| #
Tack för tips, då vet jag till nästa gång. Konstigt att det inte stod i receptet dock.. 🙂
Svara
Sofie
| #
Jag tror dock inte att det kallas för ganache längre om det vispas upp, då borde det bli choklad-fluff 🙂
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ganache
http://blogg.mama.nu/bakverkochfikastunder/2013/02/15/chokladfluff-som-tartfyllning/
Svara
hanna
| #
Åh jag ska ju ha två kalas i helgen och har bara inspo för fika till ett av kalasen (hehe snacka om i-landsproblem, synd om mig som har för många som vill fira mig alltså). MEN om tårtan var god kan du inte länka receptet då (så får jag väl ge ganachen en chans)? Eller ba tipsa om nåt annat megagott?
Svara
Egoina
| #
Hittar tyvärr inte det jag använde (hade printscreenat, men hittar ej artikeln nu), men det var som detta: http://blogg.veckorevyn.com/fridasbakblogg/2016/03/29/marangtarta-pa-5-minuter/
Jag lade till bananer också 🙂
Svara
Michaela
| #
Tråkigt det där med tårtan, men tur att den blev god iaf! 🙂
Vi har ett väldigt lättgjord recept på en marängtårta som min pappas mormor brukade göra som jag tror att du kanske skulle tycka om 🙂
Man tar marängbottnar, sedan vispar man upp grädde och blandar i kaffepulver (inte snabbkaffe) efter smak. Sedan har man grädden i mittenlaget tillsammans med skivad banan, sen toppar man tårtan med resten av grädden och skivad banan och vindruvor. Sjukt gott!
Svara
Johanna
| #
Jag är bagare, och på mitt konditori så kokar vi upp grädden med glykos, som sedan hälls över chokladen, sedan mixas allt ihop och sedan in i kylen!
Svara
Ida
| #
När jag gör ganache så värmer jag grädden och häller sedan den över chokladen, fungerar varje gång ☺
Svara
Robert
| #
Smarrigt! Funderar själv på vad jag skall införskaffa för smarrigheter idag. 😉
Svara
Louise
| #
När jag gör ganache så smälter jag chokladen, sen häller jag kall grädde i och vispar tills det blir en klar smet. Toppen lätt! 😀
Svara
Milla
| #
Av egen erfarenhet så smakar mina fula bakverk ofta bäst 😉 härligt inlägg, har också nyss stått och kämpat med att vispa för hand, då skulle man haft en praktikant alltså..
Svara
Olivia
| #
Hej Egoina! Tänkte bara berätta att det faktiskt är så att par ligger mer i juni 😉 Främst under midsommarhelgen faktiskt (såklart). Läste faktiskt det i en ”studie” en gång då både jag och mitt syskon fyller år i mars och väldigt nära varandra dessutom. Känner även fyra andra som fyller år på min födelsedag så fick för mig att kolla upp det någon gång, haha. Tyckte din observation var rolig och tänkte bara bekräfta den! Kram
Svara
Egoina
| #
Haha vad kul! Där ser man 🙂
Svara
ISA
| #
haha men är det inte världskänt att i mars/april kommer midsommarliggetbebisarna? 😉
Svara
Maja
| #
Vart är den lampan från???
Svara
JUNITJEJ
| #
Så kul med en massa kalas!
I mars-april föda alla midsommar-barn! De blev tillverkade i hö´t.
Svara
Marielle
| #
Fördelen med att vara ett IVF-barn är att såvitt jag vet så kan båda mina föräldrar vara oskulder hehehe!
Svara
ochlivet
| #
men alltsåååå, jag måste skaffa nytt jobb :)))))
Svara
Katta
| #
Jag är född i mars,sonen också och dottern är född i april
Svara
Heja Emma!
| #
Här kommer världens bästa tips på att vispa grädde utan elvisp:
Ta två fryspåsar typ 5 l var eller något. Stoppa den ena i den andra så det blir dubbelt lager. Häll i vispgrädden. Knyt påsen(arna). Och skaka tills du är nöjd med konsistensen!
Tar typ 3-4 minuter sen har du färdigvispad grädde! Så enkelt och går så fort!
Bra till nästa gång (Finns video på youtube också)
Tårta på marängbotten är supergott med bara grädde, daim uppe på och så kolasås. Typ löjligt gott och tar 3 min att göra.
/mvh uppenbarligen superlat bakare
Svara
Egoina
| #
Åh tack för tips 🙂
Svara