Projekt chokladfondant
Jag ska lägga upp ett inlägg med bilder på vad vi åt igår, men känner att desserten förtjänar ett eget inlägg. Som jag har kämpat och som vi har ätit misslyckade chokladfondanter här hemma. Vill aldrig äta det igen, så trött är jag på det.
Problemet var att eftersom jag styrde upp tre rätter så var jag tvungen att förbereda så mycket som det gick, annars hade det tagit hela natten för oss att genomföra middagen. Så jag var tvungen att göra smeten i förväg och sätta in formarna i kylen. Det har varit helt omöjligt att avgöra hur länge fondaterna ska gräddas efter att ha varit i kylskåpet och det har blivit fel varje gång. Antingen så har de blivit helt torra (alltså inte flytande inuti) eller så har de bara runnit ut när jag försökt vända formarna. Det var inga problem när jag skickade in fondanterna i ugnen direkt efter att jag gjort smeten, då blev de perfekta. Men efter att ha haft dem i kylskåpet så lyckas jag aldrig. Inte ens om jag tog ut dem från kylskåpet ett bra tag innan så att de inte var kalla längre.
Jaja. Det blev bra ändå och jag fick helt enkelt servera chokladfondanterna i formarna istället för att ”ploppa ut dem”. Smaken var det inget fel på. Det var jättegott, men var ändå lite besviken.
Några av mina övningsförsök:
Som vi har ätit smet, haha.
Det skiljer en minut på de här två. Fattar inte. Jag kanske har en väldigt ojämn ugn?
0
Robert
| #
Smarrigt ändå!? 😉
Svara
Christian
| #
Kanske onödigt tips nu (om du inte kommer göra det fler gånger) men jag tror att på Masterchef (brittiska Masterchef) så tipsade de att man skulle frysa dem, på så sätt så håller sig mitten rinnande men ”skalet” utanpå blir fast, men sen är det ju det där med hur många minuter de ska bakas.
Svara
Egoina
| #
Aha! Då vet jag till en annan gång 🙂
Svara
moa
| #
Men du vet väl att du kan grädda dom från början och sen värma på i mikron snabbt innan servering? Tänkte om du ville ha dom varma och därför gjorde dom a la minute :p
Svara
Amanda
| #
Men egoina äger ju ingen micro! 😀
Svara
Lina
| #
Ett tips är att göra chokladblandningen i förväg, men att inte göra äggvitafluffet förens direkt innan. Då det är luften i äggvitefluffet som gör att den reser sig och blir fluffig (som den till vänster) men samtidigt kladdig inuti. Och sen kan minsta fel göra dem misslyckade dessvärre. T.ex att du blandat för hårt, inte hårt nog, att du råkar stöta till spisen när de är i ugnen osv. Men eftersom du lyckades när de inte stod i kylskåpet misstänker ja att det bara varit för lite luft kvar i smeten när de ska in 🙂 Lycka till! (Om du nu får lusten att göra dem igen 😉 )
Svara
Johanna
| #
Om jag inte har helt fel so skall man väl sätta dem i en djup plåt och fylla på med vatten (utanför skålarna och i plåten såklart) upp till hälften av skålarna ungefär. Detta ger en jämn värmefördelning och de tillagas med jämnt.
Men vad vet jag! 🙂
Svara
Sara
| #
Det är sufflé man gör så med.
Svara
ISA
| #
haha smet är väl gott det med <3
Svara
Ida Johansson
| #
Har du testat detta recept? Ja har enbart gjort chokladfondant efter det receptet och aldrig misslyckats.
http://kryddburken.se/2010/08/17/choklad-fondant-med-varm-hallonsas/
Svara
Jämtlandshanna
| #
Men shit vilken skillnad. Att det skulle vara sån skillnad på att komma från kylskåp till att åka in i ugn direkt! Tur att smaken var rätt i alla fall!
Kramar
Svara
kajsa
| #
Haha, jag visste att det var chokladfondant!! Har aldrig vågat göra själv..
Svara
Charlie
| #
Jag brukar göra klart fondanterna och vända upp dem, ställa de klara fondanterna i kylskåpet och bara värma på dem i ugnen sen innan servering. Chokladfondant med gröna äpplensorbe och lönnsirap är himmelskt!
Svara
Elin
| #
Kunde du inte bara ta ut smeten ur kylen i förväg och låta den bli rumstempererad innan du ställde den i ugnen? 🙂
Svara
Egoina
| #
Jag gjorde så, men funkade inte heller :/
Svara
Sara
| #
Luften i det uppvispade ägget försvinner om smeten står för länge utan att gräddas och fondanten kollapsar 😉 herregud jag läser för mycket bakböcker 😉
Svara
Linn
| #
Du skulle testat frysen, tror det hade funkat bättre 😛
Svara
Lizette
| #
Hej!
När jag gör chokladfondant så misslyckas jag alltid med dessa formar som du har! Tror de kommer ifrån ikea! Men när jag gör de i créme brulee formar så blir de perfekta! Har kanske något med höjden att göra?
Lycka till när du känner för att äta dessa igen! 🙂
Svara
Linda
| #
Ett tips till nästa bjudning, gör dem i de lite hårdare muffinsformarna som finns på typ ica och grädda dem i förväg och värm dem vid servering typ 15 sekunder i mikro. funkar perfekt varje gång!
kram!
Svara
Jess
| #
Du kunde ju förberett allt innan förutom just chokladsmeten? 😮
Svara
Egoina
| #
Finns ju bara det att förbereda 😉
Svara
Jess
| #
Jag menade förbereda det som behöver förberedas för förrätten och huvudrätten, och sen desserten gör du från grunden i samband med att gästerna är där 😀 men du kanske ändå inte skulle hinna? Aja bättre lycka nästa gång
Svara
Sandra
| #
Hej Regina, mitt tips är att frysa fondanterna några timmar innan gräddning. Då tillagas och tinas de gradvis utifrån och inn så när ytan är klar så är det lagom rinnigt i mitten. De är klara när det precis börjat spricka lite på ovansidan. Det är även lätt att förbereda.
Jag vill även passa på att tipsa dig om den här skålen. Jag har för mig att jag läst ett inlägg där du skrev att du inte gillar att blanda flingorna i mjölken för att de blir mjuka.
http://www.coolstuff.se/Just-Crunch—Tvadelad-Tallrik
Lycka till med nästa fondant!
Svara
Anna
| #
Ett tips kan vara att göra en extra och provbaka. Så ser du om du behöver ha inne de andra längre eller kortare 🙂
Svara
Egoina
| #
Gjorde ju precis så 🙂
Svara
Lillaglitter
| #
Lagade också chokladfondant i helgen. Blev ganska rinnig, men inte gjorde det någonting haha ^^ Underbar efterrätt! Tråkigt att det inte blev exakt som du tänkt dig, men tycker det är fint att servera i formarna också 🙂
http://www.lillaglitter.blogg.se
Svara
Sara
| #
fondant och sufflé är det svåraste man kan göra i dessertväg så var inte för hård emot dig själv. Det är extremt känsliga desserter och varje sekund i ugnen måste räknas. Smeten får absolut inte vara i kylen som du kanske märkte utan skall göras direkt.
Som sagt, det är svårt. Dont beat your self up, ok? 😉
Svara
Sara
| #
Sista tipset innan jag spammar sönder din blogg: gör fondanten klar. Smeten, grädda kakan, sen in i kylen och micra innan servering. Det är lättare att förbereda så.
Luften försvinner ur smeten när den står för länge utan att gräddas så då blir kakan helt kaos.
Hoppas det hjälper någon.
Med vänlig hälsning
Svara
Egoina
| #
Får göra så en annan gång. Måste bara skaffa en micro 🙂
Svara
Frida
| #
Det går ju att värma i ugnen också! 🙂
Svara
sofie
| #
Älskar att alla läsare engagerat sig så mycket. Huvudsaken det smakar gott säger jag 🙂
Svara
Anna
| #
Nu vet jag ju inte vilket recept du använde, men jag använder alltid ett från tidningen Buffé utan en massa äggfluff till höger och vänster! Fungerar varje gång, även direkt från kylen 🙂
Svara