Några frågor som trillat in
Vad är det du pluggar egentligen?
– Strategisk kommunikation heter mitt program. Kan inte förstå hur jag missat att berätta det, haha.
Jag funderar på att köpa de Tigi-schampon och balsam du visar på bilden. Men de är rätt dyra, tycker du att de är bra? Vilket är bäst, hur luktar de? Kram
– De är ganska dyra, men man får ju ändå rätt mycket. Så faktiskt tycker jag inte att det blir dyrare då de räcker i flera månader och dessutom använder jag en mindre mängd än med ”vanligt” shampoo och balsam. Jag vet inte hur bra de är eller vilken som är bäst, jag köper dem mest för doftens skull 😉
Hejsan!
Jag har också nyss börjat på högskola och allt är så nytt. Vi ska ha en tenta om 3 veckor, vilket innebär att jag måste lära mig en bok på 500 sidor på 2 veckor. När jag väl sätter mig ner för att läsa förstår jag ingenting, det är bara en massa ord utan innebörd. Så min fråga till dig är har du något knep för att lättare lära sig?
– Jag tog med denna fråga mest för att se om mina smarta läsare har något tips? Jag känner nämligen som du. Är man ny med akademiskt språkbruk och fackliga termer är det svårt att ta in vad som står. Tips någon??
gode gud vad pastan såg god ut ! kan du inte lägga ut recept ?!
– Jag minns inte exakt. Men jag stekte kassler, lök och soltorkade tomater. Hällde i matlagningsgrädde i stekpannan och spagettin också (jag låter den liksom koka klart i grädden, det blir godare då). Och kryddor såklart! Tror även jag slängde i lite buljong och sambal olek om jag inte minns fel. Precis innan jag åt rörde jag i ruccola.
Var tittar du på serier?
– Jag streamar. Fick massor med tips på bra sidor under DETTA inlägg.
0
Charlotte
| #
Det finns olika böcker att köpa som i princip är ordböcker. Det är som fackspråk-lexikon. Jag tror att det finns olika beroende på vilken utbildning man går, men sök upp dem! De är superbra!
Svara
erica
| #
hahah, jag hade problem bara med ”akademiskt språkbruk och fackliga termer”, fick läsa det två gånger för att fatta. Kanske inte är den bästa personen att svara på detta inägg…
Svara
egoina
| #
Hahaha 🙂
Svara
Fredrika
| #
Mitt tips till plugg är att först läsa sammanfattningen av kapitlet så man har en aning om vad det berör. Kolla sedan in huvudrubrikerna och bilderna (om det finns). Sen efter du bekantat dig med kapitlet så kan du börja läsa. Ta pauser och försök att reflektera över det du läser och skriva upp några frågor och stödord. Ett tips är att läsa lite varje dag och inte allt på en gång!
Lycka till! 🙂
Svara
Anna
| #
Pluggtips! 1. bläddra igenom boken snabbt. Läs rubriker, underrubriker och titta på illustrationer.
2. Jobba dig igenom kapitel för kapitel. Läs, anteckna ord du märker återkommer och är centrala i kapitlet. När du läst klart kapitlet, tänk efter vad kapitlet handlar om och skriv ner en sammanfattning.
3. Om det är något man inte förstår, googla! Läs så många olika formuleringar som möjligt. Det ökar förståelsen istället för att trycka in fakta.
4. Vad är centralt på föreläsningarna? Jämför litteraturen med det föreläsarna tar upp.
Lycka till! Plugga är asroligt, men samtidigt ett helvete 😉
Svara
Helle
| #
gå på föreläsningarna och anteckna så mycket ni bara kan, lärarna brukar ta upp allt som behövs för G på tentorna. efter hand kommer ni säkert in i alla akademiska termer osv.
Svara
Anna
| #
Har nog tyvärr inga tips mer än att jag kuggade tre av mina fyra första tentor men lyckades efter några försök och mer vana i vad som krävs på universitetet klara allihop och ta ut min examen. Så mitt tips var väl i princip, kämpa på så löser det sig?
Svara
jenny
| #
Nu kan jag inte svara för alla program, men jag har gått 2 år på högskolan nu, och är det en bok på 500sidor betyder det sällan att man ska KUNNA hela boken. Men det beror väl såklart lite på vad det är för ämne också. Det viktigaste är att förstå själva tankegångarna, förstå vad som menas. GÅ PÅ ALLA FÖRELÄSNINGAR! Jag kan säga att jag till 90% klarat alla mina salstentor pga föreläsningsanteckningar, INTE böckerna. Se till att kunna allt som tas upp på föreläsningarna, och ha böckerna som en bakgrund, ett stöd för att förstå ännu djupare. Ibland hinner jag inte alls med att ens läsa all litteratur 1 gång. Men leta upp det som tas upp under föreläsningarna i boken, och koncentrera dig på det!
En normal lärare förväntar inte sig att du ska kunna detaljer från boken som aldrig nämnts på föreläsningar. Men alla är olika, det bästa är helt enkelt att prata med kursansvarig om man är osäker, fråga hur de tänker om vad som är viktigast. Dom är inte hemska människor som vill att man ska misslyckas, tvärtom. Ofta bruka våra kursansvariga ge oss ett par gamla tentor att öva på, då ser man också hur tentorna brukar se ut. Så om de inte redan gjort det, fråga om det!
Svara
M
| #
Skumläs ett stycke, sen läser du det igen fast långsamt. När du har fått en översikt så kan du googla ämnet. Använd dock bara källor som är betrodda som NE till exempel. Engelska Wikipedia börjar också bli skapligt bra nu med en del bra artiklar.
Jag googlar nästan allting, men man måste läsa böckerna också såklart. Men genom att googla så hittar man förklaringar med andra ord och det gör stor skillnad för man snöar in sig på böckernas språk annars.
Detta funkar alltid för mig, kan utan att överdriva säga att jag är en toppstudent trots att jag har ganska svårt för akademiskt språkbruk.
Låt hjärnan vila mellan varje stycke också, läs och bearbeta ett stycke till du fattar. Sen kan du göra någonting annat i en kvart, jag brukar läsa enkla böcker för att slå bort alla svåra ord en stund. Då hinner hjärnan med och kan ”lagra” infon 🙂
Lycka till! 🙂
Svara
Ingrid
| #
Wikipedia kan aldrig någonsin användas som en källa när man studerar på den här nivån, det är ett stort ”no-no”. Däremot håller jag med om att det kan användas till att kolla upp lite information om det är något man inte förstår helt och hållet i och med att saker ofta förklaras på ett mer vardagligt språk, men var ALLTID kritisk när du läser saker på wiki.
Svara
Everlasting
| #
Det enda tipset jag kan ge är tyvärr att ge det lite tid. När man läst tillräckligt mycket så blir facktermerna ”normala” och det blir lättare att ta in informationen. Men det tar mig fortfarande en hel dag att läsa och förstå allt i en fjortonsidors vetenskapsjournalartikel (vilket ord va?) och jag har ändå doktorerat inom ämnet. Men läroböcker är lättare att ta in än en sådan artikel; efter ett par veckor kommer det att gå bättre, oroa dig inte.
Svara
Cecilia
| #
Prata med andra! Plugga tillsammans. Du kanske kan något som någon annan inte kan, och tillsammans lär ni er massa saker. Och ni kan diskutera ord och begrepp ni inte riktigt förstår, och komma fram till saker man inte skulle ha kommit fram till helt ensam. Och när man inser att alla andra känner likadant inför den där 15 poängstentan så blir pluggandet inte lika panikartat, utan man kan slappna av lite mer. Och det är oftast då man faktiskt lär sig något. Det är mitt tips! Man kommer in i akademikersvängen till slut! 🙂
Svara
Ingrid
| #
Angående att hitta en bra studieteknik. Jag har pluggat tre år på universitetet och hade tentor på böcker som bestod av närmare 700-1000 sidor varje månad. Mitt tips #1 är att hitta en studiekamrat eller två, då man kan läsa kapitlen hemma för sig själv först och sedan träffas och diskutera/ställa frågor och förklara för varandra etc. Tips #2 häng inte upp dig på enstaka svåra meningar, stycken eller detaljer, oftast handlar det om att kunna helheten och inte varje lite enstaka detalj som står i boken: jag minns att i mina böcker kunde man ibland läsa fyra-fem sidor och sammanfatta det viktigaste i bara ett par meningar. det kan vara svår i början, men man lär sig avgöra vad som är viktigt i texten och vad som endast är extra information runtomkring. #3 är det alldeles för svårt, fokusera först och främst på sammanfattningarna av varje kapitel och vad som sägs på föreläsningarna. Visst kan det vara så att föreläsaren hoppar över att ta upp någonting som kan vara viktigt, men är det väldigt väldigt viktigt så tas det upp, dvs. den viktigaste informationen du behöver veta sägs på föreläsningarna och i sammanfattningarna.
Svara
Ingrid
| #
#4 En sist sak jag kom på är att om det är alldeles för mycket, så hitta ett par kamrater där ni delar upp alla kapitel mellan er. Så istället för att läsa 500 sidor, så läser ni kanske 100-200 sidor var. Skriver ner det viktigaste i små sammanfattningar och skickar runt till varandra. Det fungerar hur bra som helst.
Svara
Elle
| #
Mitt tips är att INTE läsa hela böckerna. Jag har pluggat sex år på universitet och fått högsta betyg på det mesta utan att ha läst så många böcker haha. Hemligheten är att fokusera på föreläsningsinnehållet och sedan komplettera dessa anteckningar med sådant från böckerna som tangerar det innehållet. T ex, om en lärare har en föreläsning om en specifik bok och utelämnar tre kapitel ur sin föreläsning så hade jag struntat i att läsa dessa. En lärare undervisar helt klart om det som är viktigt att kunna. Två gånger under dessa sex år har jag fått frågor som inte har tagits upp under föreläsningar innan men då kunde jag tentorna väl ändå med tanke på att övriga frågor var från föreläsningarna som sagt. Jag är dessutom lärare själv nu och brukar fokusera innehållet på det jag tycker är viktigt = det jag har undervisat om hehe. Så! Se till att anteckna febrilt under föreläsningarna och kolla sedan i uppslaget i böckerna vad läraren har tagit det ifrån. Läs sedan dessa kapitel och komplettera dina anteckningar med sådant som hör till. En tjej jag umgicks med under universitetstiden läste alltid från pärm till pärm och hade väldigt svårt under tentorna med tanke på att så mycket tid gick åt att läsa läsa läsa. Bättre enligt mig att läsa en kortare text (anteckningar) om och om och om igen istället för att läsa alla böcker en gång (vilket gör att man glömmer om man inte återupprepar). Hoppas att detta hjälper nån iaf haha. Ha det så gott alla kvinnor män! Lycka till med studierna 🙂 Och skyll för guds skull inte på mig om det går illa när ni använder min teknik 🙂
Svara
Anna
| #
Jag började med att läsa på halvfart, dvs 15 hp per termin (eller för att vara helt ärlig var det här på forntiden när man läste 10p per termin, men det är en parantes). Det passade mig för då hann jag läsa allt och om det behövdes till och med läsa igen. Dessutom hann man träna upp tekniken så efter två år fortsatte jag på helfart utan större problem. Sen höjde jag till 150% men det var lite överdrivet.
Gå absolut inte på blundern ”om jag läser den första halvan av boken kan du läsa den andra, så ses vi en kvart innan föreläsningen och berättar vad det handlade om”.
kolla med biblioteket, kåren eller studebthälsan om de har kurser i studieteknik!
Lycka till
Svara
Nomaden
| #
Mitt tips är att försöka skumläsa så mycket så möjligt och när man märker att något verkar extra intressant så läser man det stycket noggrannare och antecknar. Efter varje kapitel kan man skriva en sammanfattning så att när man är klar men boken har man egna sammanfattningar över allt. Det är ju olika hur man lär sig, men jag lär mig jättebra om jag själv får skriva ner vad läser.
Svara
Mathilda
| #
Jag har pluggat i typ fem år och de tips jag kan ge är: lär dig hur du lär dig bäst, genom att höra, läsa, göra? Jag funkar bäst när jag lyssnar, sedan skumläser och sedan praktiserar. Tyvärr får man inte alltid praktisera på universitet… Ett annat tips om man måste och vill ta sig igenom massor med sidor är att läsa en sida och sedan fundera på vad man egentligen läst. Eventuellt anteckna lite stödord. Hoppas det hjälpte lite =)
Svara
Robert
| #
Gillar det tipset! Kommer man på HUR man lär sig är mycket vunnet. 🙂
Svara
Sara Olsson
| #
Kan tipsa om DreamFilm.se där du kan streama film/tv-serier. 🙂
Svara
Rebecca
| #
Jag läser filosofi vilket innebär att man läser många tunga böcker med svåra ord och formuleringar. De flesta böckerna har dessutom inte en sammanfattning så stöter ni på sådana böcker är mitt tips att utgå efter föreläsningarna. Fokusera på vad han/hon tar upp, kolla upp begrepp och fråga om läraren kan göra instuderingsfrågor åt er (om det inte redan finns). Då räcker det med att sitta och slå i böckerna. Många författare till kurslitteratur har dessutom en tendens att väva in en förklaring eller liknande i ytterst krångliga meningar, vilket gör att det tar ännu längre tid att läsa och förstå…
Svara
Anna
| #
Jag är verkligen inte bra på det själv, men jag brukar läsa högt för mig själv och tycker det går bättre. 🙂
Svara
Victoria
| #
Jag är något yngre än du (haha) men i skolan fick vi tips på studietekniker.
1. Läs igenom allting.
2. Kolla på rubriker, mellanrubriker och möjligen bildtexter.
3. Läs noga igenom allting.
4. Återupprepa och repetera ;).
Själv fastnar saker ganska snabbt i mitt huvud är bra på att plugga i sista minut med.
Svara
Emelie
| #
Efter fyra år på universitet har jag lärt mig att det enda som funkar är att gå på ALLA föreläsningar! Är det något du inte förstår så läs om det i böckerna och diskutera med kursare. Tas det inte upp på föreläsning så är det inte relevant.
Svara
LINDAVIOLA!
| #
Oftast behöver man ju inte kunna allt i böckerna som är till tentan, välj ut det väsentliga och lär dig det. Skumma igenom resten. Anteckna under tiden du läser och läs sedan på anteckningarna fram till tentan. Jag brukar även göra tankekartor. Lär mig genom att skriva och det sättet brukar funka bra för mig :).
Om det är många nya och svåra ord så ha ett lexikon till hjälp, men försök förstå av sammanhanget för det är jätte jobbigt att slå upp varje ord.
Svara
Fotograf MissJeni
| #
Jag har också pluggat strategisk kommunikation när jag läste info & PR 🙂
Svara
Anna
| #
om man skall ha salstenta får man oftast ta kladdpapper, detta rekomenderar jag stort till alla, där skriver du ner viktiga personer, årtal och viktiga händelse, grammatik om du nu har det. Absolut innan du öppnar själva tentan och sen när du har skrivit ner allt an du öppna tentan, skriv på alla frågor du kan sen går du på de svåra, kanske kan du koppla ihop något du har skrivit på kladdpappret till tentan och ta det lugnt man kan göra om salstentor, jag har gjort om en 4 gånger, ta det lugnt ands och ha vatten med dig 🙂
Svara
Sandra, nyligen utexaminerad
| #
Föreläsningarna räddar hela er akademiska karriär, aldrig att ni hinner läsa hela böcker. Sammanfattningar i slutet av kapitlena är också bra, sen slår man upp de begrepp man verkligen inte förstår och läser mer om dem, ta er inte vatten över huvudet och läs hela böckerna, gamla sammanfattningar brukar också finnas att få tag på.
Svara
Jennifer
| #
Jag har pluggat 5 år tidigare på universitet och har pluggar nu medicin. Det mesta jag har pluggat har varit natur/vård/medicin-relaterat, så jag kan mest svara på hur jag har pluggat inom dessa ämnen. Första tipset om man aldrig har pluggat är att gå på en lektion i studieteknik som brukar hållas i början av terminen, det kan vara till hjälp för att komma igång. Mitt andra tips är att gå på föreläsningarna. Där får man en indikation på vad som är viktigt och så har man ett hum om vad det handlar om, innan man ens har öppnat boken – var inte rädd att ställa frågor om det något du inte förstår! Många undrar säkert samma sak. Tredje: Det brukar finnas något sorts underlag på VAD det är man ska kunna, vet inte om det är så överallt, men på alla kurser/utbildningar jag har varit på så har det funnits ett underlag som kan hämtas på nätet om exakt vad som förväntas att studenten ska kunna efter kursen – kan vara bra att läsa så man inte har pluggat in fel saker. Fjärde: Ta en dag i taget! Läs lite varje dag, så du inte sitter sista veckan dygnet runt, det fastnar inte lika lätt då. Femte: Om du har köpt boken, skriv i marginalen och stryk över nyckelord – blir lättare att se det viktiga då. Sjätte: x-tentor! Det ger en bra indikation på om man har missat något och du ser vad som är viktigt. Mitt sista tips är att inte stressa över allt som man måste göra, se till att vara lite ledig också. Kan man inte koppla av så kan man heller inte koncentrera sig. Ät bra, umgås med människor, sov ordentligt och se till att ta en promenad då och då. Lycka till med studierna!
Svara
Anna
| #
Jag läser ungefär 20% av allt man ska. Se till att gå på alla föreläsningar, anteckna, använd powerpointsen och läs bara det som du missat! Det håller inte att läsa 7 miljoner sidor, allt bara flyter ihop för mig också sp då får man hitta vägar runt det:)
Svara
Erika
| #
Mycket har redan sagts men här är mina tips:
1. Gå på alla föreläsningar (det är där de olika termerna brukar förklaras) – anteckna och var inte rädd för att fråga när du inte förstår. Föreläsarna är där för att du ska lära dig – var inte rädd för dem =)
2. Har du fått läsanvisningar följ dem – läs aldrig mer än du behöver 😉 Kolla efter sammanfattningar, rubriker m.m. för att kunna sammanfatta innehållet. Läs INTE allt! Fokusera på det som sagts under föreläsningarna och fördjupa dig i det.
3. Skaffa en studiekamrat. Det gör mycket att kunna diskutera materialet.
4. Ta hjälp av universitetet! Här (Linnéuniversitetet) har vi tillgång till olika hjälpmedel: Vi kan få genomläsningar och rättningar av våra texter, hjälp med vår studieteknik och stresshantering. Slutligen finns ”studiehälsan” dit vi kan vända oss för att prata när vi behöver det (t.ex. vid stress).
5. Få inte panik! Det finns ingen skam att göra omtentor och på vårt uni har vi rätt till minst fem försök 😉
Svara
Tina
| #
Hej!
Du skrev att du ville ha lite tips på hur man kan plugga smartare på högskolan då allt verkar bla bla bla.. (haha)
Det smartaste är att egentligen bara sätta sig ner och läsa lugnt och sakta och skriva om allt viktigt till dina egna ord, sen när du läser de igen fattar du allt! PLUS, något väldigt viktigt är att lärarna lägger ut gamla tentor till er som ni kan plugga på, kan ni dom så klarar ni av tentan!
Lycka till! 😉
Svara
Matilda
| #
Mitt bästa tips är att INTE läsa hela boken/böckerna från pärm till pärm. Gå på alla föreläsningar istället, lyssna och anteckna allt därifrån och utgå ifrån det. Det man inte förstår kan man slå upp i böckerna, och om man fortfarande inte fattar är Google ofta till stor hjälp. Sedan hämtar man ut gamla tentor och gör hemma/med pluggkompisar. Då får man ett hum om hur frågorna ser ut och vad lärarna är ute efter. Lycka till! 🙂
Svara
Sandra
| #
Ang pluggandet. Vanligt nybörjarmisstag är att man gärna tror att man måste läsa all böcker som står i kursbeskrivningen, och alla sidor i dessa böcker. Med tiden inser man att detta inte stämmer.
Oftast finns sammanfattningar för varje kapitel. Börja med att ögna igenom kapitlet och läs sedan sammanfattningen mer noggrant. Är det något där du inte hänger med på, gå tillbaka till det avsnittet i kapitlet och läs på lite närmre. Och det där med fackliga termer och akademiskt språk, man måste inte förstå varenda ord i boken. Oftast räcker det att man förstår sammanhanget. Men markera gärna med sån där märk-penna om det verkar som att vissa termer, begrepp och avsnitt verkar återkomma eller känns lite viktigare. Kanske har det t ex kommit upp på en föreläsning. Sen kan man gå tillbaka och läsa på det man markerat 🙂
Det bästa tipset jag har inför tentaplugg är dock: Gamla tentor! När jag pluggade på uni fanns det nästan alltid gamla tentor för samma kurs tidigare terminer tillgängliga någonstans. Om man pluggar på dessa (helst flera stycken, då märker man var fokuset ligger) och även ögnar igenom kurslitteraturen några gånger så brukar det gå bra. Plugga gärna på de gamla tentorna i grupp, det tyckte jag funkade jättebra 🙂
Svara
ida
| #
Kände samma när jag började för några år sedan, men ett bra tips är att kolla upp gamla tentor, så får man ett hum om vilka frågor och lite lättare att förstå vad man ska lägga energi på, inte ofta man behöver alla femhundra sidor 😉
Svara
ida
| #
Kolla upp gamla tentor, för då får man se ungefär vad frågorna kan vara och vet vad man behöver läsa. Oftast behöver man inte läsa hela böckerna, tips är att anteckna mycket på föreläsningarna med då de oftast är till grund för tentan, så är de bara att fördjupa sig i de delarna i boken 🙂
Svara
Louise
| #
wohoo tack för receptet !! och kul att du tog med min fråga 😀
Svara
Sara
| #
Jag har ett tips som fungerar rätt bra i alla fall för mig – man lyssnar på texten! Antingen ber man någon med mycket tålamod och kärlek att läsa upp texthelvetet, eller så spelar man bara helt sonika in sig själv när man läser upp den. Och sen lyssnar man. Igen och igen och igen. Tills man fattar. För det gör man, en vacker dag.
Svara
Sanna
| #
Tänkte ge tips om hur jag gjorde första året på universitetet när jag försökte lära mig akademiskt språk. Det känns som fullständig rapajalja i början men blir (tro det eller ej) begripligt med tiden.
Jag kollade upp synonymer för orden ibland och fortsatte helt enkelt läsa. Att haka upp sig i texten på enstaka ord gör att sammanhanget försvinner i texten. Till slut blir själva boken begriplig och du kanske blivit några ord rikare i vokabuläret.
Ibland kommer man långt på att läsa förord/baksidan på boken också (det är så jag klarat mig igenom många litteraturseminarium) och kolla alltid om det finns någon form av sammanfattning i slutet av kapitel/boken.
Svara
emelie
| #
börja med att läsa igenom alla rubriker och sammanfattningar så att du får en liten överblick först 🙂
Svara
Karin
| #
Jag pluggade en utbildning på 5,5 år på universitet, och tror inte jag öppnade en bok de sista 2 eller tre åren, böcker är omständliga, föreläsningar och sammanfattningar från äldrekursare så mycket bättre.
Svara
Veronica
| #
Det tar tid att lära sig plugga, och man hittar till slut ”sitt bästa sätt”. Alla lär vi olika (vilket jag tjatar på eleverna om varje dag!) men det som fungerade under mina 5 år var:
* Biblioteket, lugnet och harmonin fick mig faktiskt att förstå saker bättre än hemma i soffan.
* Plugga ihop med studiekompisar, för mig fungerade det bäst i ett grupprum för då var det kaffepaus när man gick därifrån.. men det finns ju flera som hellre pluggar på caféer.
* Ta pauser, repetera det du har läst. Skriv anteckningar som du kan läsa på dagarna innan tentan istället för att slå i hela boken.
* Det absolut nödvändigaste är att våga slå upp ord eller begrepp som man inte förstår, eller fråga läraren. Det är dags att bli fröken frågvis!
Lycka till!
Svara
Jessika
| #
Ett tips om man har jätte-jätte-jättemycket att läsa in på kort tid är att bara läsa första stycket i varje kapitel. Ja, det låter jättekonstigt, jag vet. Och det beror kanske lite på vad det är för ämne men en doktorand tipsade oss om det inför en monster-kurs i kostvetenskap. Det fungerade! Det SKA nämligen vara upplagt så att första stycket är en sammanfattning av resten av texten. Men det funkar ju inte om det är en ”smal” tenta om något specifikt, men om det är det så brukar man ju oftast veta vad man bör lägga krutet på. 🙂
Ett annat tips är förstås att be om att få se gamla tentor. Då får man ett hum om hur frågorna är utformade och ungefär och stor bredd det brukar vara på hur mycket som kommer med. 🙂
Svara
Ida
| #
Jag läser psykologi och förra året fick vi lära oss vad forskning kommit fram till hur man lär sig på bästa sätt… Jag gör inte på någon av sätten kan tiläggas så vet inte hur bra det fungerar… men vad jag minns så var en punkt att efter varje sida man läst skulle tänka tillbaka på det man läst och se vad man kom ihåg och skriva ner det (jag har alldeles för lite tålamod för det). Det är bra att ”hänga upp” det man läst på egna erfarenehter eller något eget exempel.
En grej min klass brukar göra inför en tenta är att skapa ett googledoc där vi lägger upp alla övningstenta frågor så hjälps vi åt att svara på frågorna och ger hänvisningar till var vi läst det. Super bra!
Svara
Lisa Adolfsson
| #
Jag tror att det bästa tipset faktiskt är, om man pluggar på heltid, att se det som ett jobb. Att man faktiskt har valt detta och då ska man sköta det. Det handlar ju faktiskt om vad man ska jobba med i framtiden, så att t.ex. plugga i sista minuter är inte så smart. Se det som ett heltids jobb! dvs ca 8h/dag!
Svara
Sarah
| #
*TIPZ*
Hårvårdsprodukter från Tigi är inte särskilt dyra – om man beställer produkterna från England.
Jag beställde nämligen volymshampot från Beautybay.com för ynka 90 spänn inklusive frakt.
Svara
Emelie
| #
Bra tips! Kul att det är en sida som ”funkar”. Man blir ju lite osäker annars.
Svara
Moa L
| #
Tänkte bara slänga in att du säkert lär dig en massa språk om du kör med skumma subtitles.. Ta ett språk i taget kanske, haha! 🙂 Kanske borde jag lyssna på mitt eget tips..
Svara
Petra
| #
Har exakt samma problem när det gäller pluggandet. Men jag har hittat vad som fungerar för mig. Sen finns det massvis medböcker på biblioteket där man kan få ghälp, lättlästa givetvis!
1. Läsa ett visst antal sidor eller ett visst antal minuter och pausa sen i ett visst antal minuter. Ex läs 10 min, pausa 6 min. Och då gör du något helt annat.
2. Lägg upp mål om hur många sidor du behöver läsa per dag, trist men effektivt.
3. Läs aktuella grejer inför föreläsningar, lättare att hänga med.
Fackspråket är en vanesak och allt eftersom kommer du fatta mer. För så kände jag också i början, men nu, ett år senare är det inget problem. Slå upp ord du inte förstår! Lycka till 🙂
Svara
Lovisa
| #
Hej! Jag läser andra terminen på juristprogrammet i Uppsala, vi har bara en tenta varje termin vilken innebär några tusen sidor att läsa. Det som har hjälpt mig mycket är att använda neonpennor, olika färger till att markera olika saker. Jag gör även gigantiska röda utropstecken när jag läser något som sticker ut, eller är särskilt superviktigt. Att använda plastflikar och sätta in i böckerna för att snabbt kunna hitta i böckerna är också bra. Ett till tips är att diskutera med era kursare när man har läst själv. Då får man andra perspektiv på innehållet. Jag läser nästan bara på biblioteket, då blir det lite mer som att gå till jobbet och kunna vara lite ledig när man kommer hem. 🙂 Lycka till!
Svara
Sandra
| #
ALLTSÅ VA NEEEEEJJJJ……
jag kom in på strategisk kommunikation i Lund men tackade nej!!! 🙁 åååhhh.. hade jag tackat ja hade jag alltså gått samma program som dig… Nu blir jag riktigt sur på mig själv.
Överväger att söka samma program nästa år igen. Kan du inte berätta lite om det intryck du fått än så länge? Är så osäker på vad jag vill..
Svara
egoina
| #
Har bara gått några dagar, så det är nog bäst att jag återkomma med det där 🙂
Svara
emma
| #
Fran en som pluggat 4 ar och tog examen med hogsta betyg: Las INTE bockerna.
Las sammanfattningar, ga pa forelasningarna och anteckna, fraga kurskamrater och forelasaren. Om det finns tillgang: Plugga pa gamla tentor, det ar det basta man kan gora.
Svara
Sofia
| #
Jag har precis gjort ett blogginlägg om en jättebra studieteknik när det gäller att läsa en bok pärm till pärm – den kanske fungerar för fler?
http://missphotowriter.blogspot.se/2012/09/lastips.html
Svara
Emelie
| #
Jag har pluggat i 3 år på universitet. Har bara en gång läst genom en hel bok. Aldrig annars. Den boken jag läste genom var bara på ca 120 sidor. Det är INTE meningen att man ska läsa precis HELA heller. Det gäller att kunna ta ut det viktiga, ögna genom och förstå helheten. Det är inte faktakunskaper som är det viktiga längre, utan att se sammanhang, förstå teorier och tillämpa dem. Har inte failat på en enda tenta, så jag tror jag kan tala bra för mig själv. Hehe.
Svara
carolina
| #
När jag måste läsa böcker som jag har svårt att förstå läser jag dom paragrafsvis. Efter varje paragraf frågar jag mig själv vad som rgentligen menas med den genom att tänka ut nyckelord/stödmenigar. Om det finns ord du inte kan kolla upp dem i en synonymordbok eller liknande. Nyckelord/betydelser brukar jag skriva upp i marginalerna:) lycka till
Svara
Emma
| #
Har pluggat nu i 1,5 år. Och du behöver inte läsa hela boken och lära den utantill. Läraren kommer förklara vilka kapitel som är viktiga. Och anteckningar från lektionerna är super viktiga, de som läraren tar upp på lektionen är de som kommer. Titta även på gamla tentor, de hjälper verkligen. De kommer nästa alltid liknande frågor. De brukar nästa alltid vara så nästa hälften av frågorna är samma. Så glöm ej kolla gamla tentor. Sitt och plugga tillsammans, de hjälper jätte mkt att kunna sitta och diskutera fram vad de tror kommer på provet.
Svara