6 varor som är viktigt att köpa ekologiskt
För att råvaror ska räknas som ekologiska måste de vara framställda utan kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödsel och fodret till djuren ska vara ekologiskt. Det är viktigt att välja ekologiskt för hälsans skull, för naturens och de som tillverkar maten.
Men ibland kan det kännas lite överväldigande tycker jag. Det är så mycket att tänka på och ofta är de ekologiska alternativen dyrare. Jag brukar välja ekologiskt så ofta jag kan, men vissa varor är viktigare att tänka på än andra och därför brukar jag prioritera dem. Jag tänkte därför ranka de 6 viktigaste varorna att välja ekologiskt, samt 6 varor som inte är lika viktiga. Det kan vara vettigt att veta så att man får lite hjälp på traven att välja rätt när man handlar.
De allra viktigaste varorna att välja ekologiskt (enligt Naturskyddsföreningen):
Kaffe
Bananer
Vindruvor
Mejeriprodukter
Kött
Potatis
Varor som inte är lika viktiga att välja ekologiskt:
Lök
Kokosprodukter
Avokado
Blomkål
Sötpotatis
Mango
Nästa vecka har mat.se en ekologisk vecka med massor av bra erbjudanden! Ett riktigt bra initiativ tycker jag! HÄR kan du se vilka erbjudanden som finns där du bor.
Och till den som vill ha en riktigt schysst rabatt på sin nästa veckohandling har jag en rabattkod som vanligt! Om ni anger rabattkoden EGOINAS200 får ni 200 kronor i rabatt om ni handlar för 500 kronor! Obs! Gäller endast nya kunder.
Tryck här för att komma till mat.se!
Nu ska jag sätta igång med kvällens middag! Om det blir gott kommer det ett recept imorgon : ))
45 gillar
Sandra
| #
Jag köpte alltid ekologisk mjölk förut, nu prioriterar jag att den är närproducerad istället. En vän till mig som jobbat som distriktsveterinär berättade att ekologiska mjölkkor har längre karenstid på läkemedel, inte för att de måste (karensen är ju för livsmedel även när det inte är ekologiskt), vilket gör att bönder väljer att inte behandla sjuka kor då de förlorar för mycket mjölk/pengar på det. Jättekonstigt att karensen skiljer öht men som arbetande inom djursjukvård ser jag nog av konsekvenserna vid obehandlade sjukdomar.
Tänkte bara för information, det finns en baksida även med ekologiskt ibland. Man kan såklart inte göra allt, men detta var en ögonöppnare för mig.
Svara
Isabelle
| #
Jag ser chili, räkor och pasta – jag är redan såld! Om ca en månad ska jag flytta ihop med min pojkvän! Vi har fått tag på en jättefin trea (bostadsrätt). Ska bli sååå kul (vi har vart tsm 4,5 år), men: hur ska man tänka?? Tips? Råd? Inför flytten? Under flytten? Är det bara jag som har pms som oroar mig i onödan eller är sånt här läskigt för alla? Typ superhärligt ÄNTLIGEN bo ihop men samtidigt LÄSKIGT pga TÄNK om nåt händer med oss? Vi har ju det så bra nu? Hur tänker man med saker, inredning… HJÄLP! ??
Svara
Veggis
| #
@isabelle
Bara njut. Jag hade bott ensam i tio år innan jag träffade min karl. Jag var rätt van vid att vara ensam, med andra ord. Flytta ihop är det bästa jag gjort. Vi flyttade ihop efter åtta månader och har nu bott ihop i fyra år. Det är en dröm varje dag, på riktigt!
Ha så kul!
Svara
Decdia
| #
Jag är pinsamt dåligt insatt i det här och velar mellan ekologiskt och närproducerat. Ekologisk gurka från Spanien eller svensk gurka till exempel?
Svara
Egoina
| #
Jag tänker att det beror på vad man prioriterar. Naturen eller hälsan. Men just i det fallet vet jag faktiskt inte. Vet inte hur besprutat gurka är. Men köp den närproducerade och hyvla bort skalet så får du det bästa från två världar ?
Svara
Josefine
| #
Jag som blivande miljövetare (studerar på universitetet) väljer svensk närproducerad gurka framför ekologisk. Ekologiskt i all ära, men en kommer aldrig ifrån transporter. Då anser jag att det är bättre att äta svenska, närproducerade grönsaker efter säsonger. Att äta efter säsong är svenskar generellt dåliga på 🙂
Svara
Linda
| #
Huvudregeln är att alltid välja närproducerat framför ekologiskt om man måste välja bort något av det.
Bland det värsta man kan äta ur både miljö- och hälsosynpunkt (men även djurperspektiv) är ickeekologiska, utländska kött-och mejeriprodukter.
WWF listar saker som man absolut ska undvika:
Ex.
Irländskt nötkött
Tyskt nötkött
Polskt nötkött
Sydamerikanskt nötkött
Nötkött från USA
Danskt griskött
Tyskt griskött
Nyzeeländskt lammkött
Irländskt lammkött
Kycklingkött från Danmark
Kycklingkött från övriga EU
Kycklingkött från Asien
Dansk ost
Tysk ost
Källa: WWF – http://www.wwf.se/source.php/1595845/16-2475%20K%F6ttguiden_160527_LR.pdf
Svara
Robert
| #
Smarrigt! 😉
Svara
Veggis
| #
Men VARFÖR är vissa viktigare än andra?
Svara
Egoina
| #
För att det inte är lika besprutat exempelvis. För att ta kokosnötter som ett exempel så skyddas ju innehållet av ett hårt skal = behövs inte bekämpningsmedel.
Svara
Josefine
| #
Även om kokosnötter har hårdare skal så inte konsumenten påverkas av bekämpningsmedlet, så påverkas arbetarna som ofta har bristfälliga skyddskläder samt det omgivande miljön.
Svara
Joanna
| #
Intressant med en ”motsats-lista” (sånt som inte är lika nödvändigt), dämpar det dåliga samvetet liite i alla fall
Svara
Sofiae
| #
Vill också flika in om den ekologiska mjölken, är en lååång process för att få tag i ekologiskt gödsel i Sverige så istället så fraktar man ”ekologiskt” gödsel från t ex Indien när det inte finns tillräckligt med gödsel i Sverige.
Sedan så låter man kossan vara med sin kalv längre än med icke ekologiskt, (det här är hemskt hur som helst) vilket gör att kossan och kalven skapar ett band med varandra och kan stå i veckor och skrika efter varandra. När man med icke ekologiskt mjölk istället tar kalven på en gång, och bandet knyts inte! Båda alternativen är hemska, men känns ändå bättre att kapa bandet på en gång än att de ska skrika efter varandra i panik…
Svara
Caroline
| #
Ekologiska djur behandlas inte snällt när de är sjuka då de inte kan få medicin som ett icke ekologiskt djur kan få. ?
Är man djurvän tycker jag att man borde köpa svenskt ”vanligt” kött.
Svara
Angelique
| #
Eller så skippar man kött om man är djurvän?
Svara
Hanna
| #
Hejhej! Är det verkligen en god idé att samarbeta med mat.se? Såg denna artikel i dag: https://www.sydsvenskan.se/2017-11-26/matse-sticker-ut-bland-bedragerier-inom-e-handeln
Svara
Egoina
| #
Jag kan inte läsa hela artikeln, vad står det i den? Jag är övertygad om att mat.se inte gör sånt med vilje eller ens är avsändaren? Det kanske är någon som utger sig för att vara dem? Eller så har det blivit fel någonstans. Men jag vet inte, kan inte läsa hela artikeln som sagt.
Svara
Hanna
| #
PS: du behöver inte publicera min kommentar, jag brukar aldrig kommentera, men gillar din blogg och såg den artikeln så ville uppmärksamma dig. Hoppas du har en fin söndag!
Svara
Malin
| #
Ekologiskt är bra just för besprutandet, men jag väljer själv alltid närproducerat före ekologiskt från annat land. Helst eko närproducerat men finns inte det tar jag hellre konventionellt odlat i Sverige. Vill stötta svenska bönder, och transporter över halva världen med eko produkter tar bort lite av miljövinsten,men definitivt bättre val ändå, gifterna påverkar ju även de som handskas med det.
Vin är även nått som är bra att ta ekologiskt, mycket besprutning på druvorna.
Svara
Emilia
| #
Jag som jobbat med Livsmedel i många år tycker det är tråkigt att se så många osanningar som far runt och skrämmer upp folk om att oekologiskt är dåligt.
Tar vi råvaror som odlas som exempel så har det som odlas konventionellt (alltså oekologiskt) inom EU lika lågt ställda krav på bekämpningsmedel som ekologiskt. Skillnaden är i stället att ekologiskt ställer andra krav på avstånd mellan ex planter eller träd. Detta gör att ekologisk odling kräver större yta för samma volym som konventionellt. Ekologiskt genererar även ett större svinn då det lättare utsätts för angrepp etc och har kortare hållbarhet. All bekämpningsmedel är inte farlig för människan då det är mycket som inte tas upp och det finns många andra saker vi gör som genererar mer farliga ämne i kroppen.
Just när det gäller tex banan är bekämpningsmedelnivån mätt MED skal i de studier som visar att det är farligt höga nivåer och hur ofta äter du bananskal?
En faktor som gör att jag i vissa läge väljer ekologiskt är när den odlade råvaran är från Afrika eller Sydamerika då de inte har samma krav på konventionellt som EU. Anledningen till att jag väljer det då är för arbetarnas skuld, för att de ska ha fått jobba i en bättre miljö.
Sen väljer jag att INTE ha foliehatt och handlar på stora kedjor med kontroll i alla led.
Svara
Egoina
| #
Mycket intressant det du skriver. Vill bara inflika att när det gäller banan handlar det mycket om de som arbetar på bananplantagen som behöver hantera gifter och ofta blir mycket sjuka. Men man kan ju hoppas på att det blivit bättre de senaste åren 🙂
Svara
Elena
| #
Väldigt bra skrivet!
Många tror att konventiellt odlad mat är giftig och farlig men det är en osanning som media är duktiga på att sprida.
Svara
Linnea
| #
Vart har du köpt vasen med rosorna i? Så himla fin!
Svara
Egoina
| #
På Åhléns 🙂 Tack, jag älskar den!
Svara
S
| #
Anledningen till att ekologiskt ofta är sämre än icke-ekologiskt: ”The use of genetic engineering, or genetically modified organisms (GMOs), is prohibited in organic products. This means an organic farmer can’t plant GMO seeds, an organic cow can’t eat GMO alfalfa or corn, and an organic soup producer can’t use any GMO ingredients.” Jag blir som biolog SÅ. JÄVLA. TRÖTT. på detta!
”Ekologiskt” har som mål att hålla cirkulationen av näringsämnen på stället (dvs inte som tidigare nämt importera gödsel/mat), sträva efter hållbara ekosystem och främja biologisk mångfald. Att hålla på och fjanta om att GMO är farligt/att vi inte vet vad som händer om vi äter det eller sprider nya gener är så himla, himla dumt när risken förmodligen är minimal medan vinsterna är extrema. Saker som att sänka antalet människor som är i sjukdom (googla golden rice) och hunger (mer näring i maten) eller att ha bättre odlings- och uppfödningsprocesser (här ingår alltså färre bekämpningsmedel & mindre gödsel) är tydligen inte intressant för de dårar som blockar GMO…
Igen, googla golden rice. Det finns alltså en produkt som skulle kunna hjälpa flera hundra tusen människor som blir blinda på grund av vitaminbrist varje år att inte bli det, men pga dessa dumma regler används den inte :))))))) (väldigt frustrerad smiley).
Förlåt för natt-rantet, men blir så arg att människor blir matade med DELAR av information kring vad ”ekologiskt” innebär 🙁
KRAM /S
Svara
Josefin
| #
Ekologiskt slår svenskt och närproducerat ur hälso- och miljösynpunkt alla gånger utom när det gäller kött, då Sverige har strängare lagar kring antibiotika osv. Sen är ju såklart det bästa om det både är svenskt och ekologiskt! 🙂 otroligt läskigt att se hur mycket kemikalier och gifter som oekologisk mat innehåller..både hormonstörande och cancerframlallade
Svara
Josefin
| #
Cancerframkallande*
Svara
Hannah
| #
Hej, ja som flera andra skrivit så är ekologiskt ibland sämre än konventionellt odlad mat. Finns en jättebra text skriven om detta (med källor på alla uppgifter): https://ourworldindata.org/is-organic-agriculture-better-for-the-environment
Slutsatsen är att ekologiskt ibland är ett bättre och ibland är ett sämre alternativ till konventionellt odlad mat, och att det är viktigare att tänka på vad man äter istället för hur det har odlats/framställts. Och, mycket viktigt att notera, de kemikalier man nu får i sig från konventionellt odlad mat är så små mängder att det inte finns någon risk för att bli sjuk eller vad man nu är rädd för. Ekologisk mat besprutas ju också 🙂 och förlåt att jag är jobbig, men det här är liksom mitt största intresse haha, men ekologisk mat är inte per automatik bättre för ens hälsa, både med tanke på miljögifter men också att ekologisk mat inte innehåller större mängd näring än icke-ekologisk mat (finns få undantag). Sen såklart får man tänka på de som arbetar på t.ex. bananplantagen, och för deras skull är det bra att köpa ekologiskt/inte köpa bananer alls. Så, rant över. Kram på dig 🙂
Svara
Malin
| #
Hur är det med ägg? Jag köper alltid ekologiska ägg och ser det som min viktigaste ekologiska vara eftersom jag har fått för mig att de ekologiska hönorna har det bättre. Men när jag läser kommentarerna här blir jag tveksam. Någon som vet?
Svara
Angelique
| #
Jag har läst en hel del om detta och insett att hönorna har det ganska dåligt oavsett vad produkten har för märkning och känner därför att det bästa är att avstå helt utifrån etiskt perspektiv, sen har ju alla olika åsikter om den saken. Måste man dock välja så skulle jag säga att det sämsta burhöns och det bästa är KRAV-märkt (som innefattar fler saker än bara eko)
Svara
Sara Forsman
| #
Hur länge gäller rabattkoden? 🙂
Svara
Egoina
| #
Jag har ett längre samarbete med mat.se, så jag vet inte slutdatum just nu. Fundera i lugn och ro 🙂
Svara