Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

När jag skulle göra en cheesecake

 

Låt mig dela med mig av händelseförloppet igår när jag skulle göra en cheesecake:

 

1) Kommer halvvägs och inser att jag glömt köpa gelatinblad. Eller det hade jag visst gjort, men jag glömde tydligen att lägga ner paketet jag köpt i min påse. Så jag har alltså köpt gelatinblad, men bara helt enkelt lämnat dem vid kassan.

2) F kommer hem och jag frågar om han snälla-snälla-snälla kan gå och köpa gelatin.

3): Denna konversation äger rum:

Frédéric: Var hittar man det?

Jag: Det finns bland baksaker. Antingen gelatinblad i en ljusblå påse, som ser ut som en sån där påse man har kryddor i. Eller så finns det som pulver tror jag, men det går bra med gelatinblad. Köp det.

Frédéric: Heter det gelaNtin? Eller gelatin?

Jag: Gelatin tror jag.

Frédéric: Varför säger du gelantin då?

Jag: MEN JAG VET INTE. Gå nu.

 

4) F kommer tillbaka igen med gelatinblad.

5) Jag ska värma en kopp med mjölk men råkar välta koppen så att det är mjölk i hela micron och på golvet.

6) Börjar städa och F skrattar och frågar om han ska fota till bloggen. DET ÄR INTE ALLS KUL meddelar jag.

7) Jag värmer mjölken old school style istället eftersom jag + micro inte är en bra kombination.

8) Jag ska lägga gelatinbladen i den uppvärmda mjölken med upptäcker då att att F lagt smutsiga bestick från middagen i skålen med vatten där jag blötlagt bladen (i tron om att det var disk).

9) Jaha.

10) Jag börjar om igen då.

11) Jag lyckas få klart allt utan fler motgångar och ska hälla på smeten på den färdiga cheesecakebottnen och inser att det är ALLDELES för lite smet. Smeten täcker alltså knappt bottnen.

12) Ångrar mig att jag var lat och inte omvandlade de engelska måttet till svenska.

13) Inser att det är här ingen cheesecake. Det är en väldigt tjock pannkaka.

14) Får ett litet sammanbrott och säger till F att ”allt jag ville var ju bara att göra en kaka till dig”.

15) (Eller till mig själv kanske). (Men låter ju bättre så).

16) Väntar på att cheesecaken ska stelna och smakar sedan den färdiga kakan och inser att den blev god ändå. Tur det.

17) Slutet gott allting gott.

 

Här får ni några bilder på min alldeles för låga men ändå goda dulche de leche banana cheesecake:

 

Längst ner är en digestivebotten, ovanpå det är det skivad banan, sedan kommer ett lager av cream cheese och sist med inte minst karamelliserad mjölk på toppen .

 

 

Receptet hittade jag här (det är det sista av recepten i videon). Jag ska finslipa receptet (ehh göra betydligt mer smet) och försöka göra den vita fyllningen lite bättre, just nu blir den väldigt sträv av all cream cheese. Lyckas jag ska jag dela med mig. Cheesecake + banan + dulce de leche är liksom en oslagbar kombination. Men ja. Det kommer nog dröja innan jag ger mig på ett bakningsexperiment igen. Tro’t eller ej.

 

0

Kommentarer (29)

  • Marie

    |

    Tips om du använder recept med cup är att köpa amerikanska mått på Clas Ohlson. Matsked och tesked är nästan samma så där brukar jag använda mina vanliga mått 🙂 den såg sjukt god ut, måste nog prova

    Svara

  • Nathalie

    |

    Den ser väldigt fin ut och tur det blev bra till slut! Det brukar ju fan alltid vara så att blir en sak fel blir allt fel sen. Märkligt det där 😛 KRAM

    Svara

  • Karin

    |

    Varför tycker jag att detta inlägget är superkul?? Jag känner mig sååå taskig 🙁 Kakan ser god ut och nästa gång klarar du det säkert galant 🙂

    Svara

  • Lisa

    |

    Du, en helt annan sak; jag läste att om man dricker björksav kan man bli bättre/fri från sin pollenallergi. Har ingen aning om det verkligen funkar, men skadar ju inte att prova? Jag är själv inte pollenallergiker men tänkte på dig (obs ej stalker) (även om jag kommenterat två gånger idag)

    Svara

    • Egoina

      |

      Har hört talas om detta, men vet inte om det bara är en myt? Borde kanske testa 🙂

      Svara

  • Emma

    |

    Mitt bästa cheesecakerecept: blanda lika delar cream cheese, creme fraiche och mascarpone med citronzest och vanilj (pulver eller flytande) och smaka av med florsocker. Bred ut på klassisk cheesecakebotten och ställ in i kylen. Koka ihop lite frysta bär och sockra, låt svalna innan du häller på kakan. Alternativt kör på färska bär/frukt (tex mango ;D). Ät!

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh tack! Stelnar det då? Eller behövs gelatin? 🙂

      Svara

      • Emma

        |

        Det stelnar av sig självt i kylen, den behöver stå där ca två timmar. Blanda med en gaffel eller nåt bara, en gång körde jag med elvisp och då vart det så flytande att jag fick göra frozen cheesecake istället. Du kan köra gelatin i bären om du inte orkar koka ner så länge 🙂

        Svara

  • Marias bokhylla

    |

    Kaka är kaka och går i stort sett alltid att äta (och är gott) ändå. 😉

    Kanske inte om du hade tagit gelatinet från diskvattnet iofs, det hade nog kunnat förstöra det mesta. :’D

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh vad enkelt! Låter gott också 🙂

      Svara

    • Sofia

      |

      Letade efter detta recept i kommentarerna, haha! Egoina, du måste testa. Godaste och enklaste efterrätten som finns. Hittade receptet i coops medlemstidning. Rekommenderar!!

      Svara

  • Linda

    |

    Haha punkt 13 om tjock pannkaka gjorde min kväll!! #tröttochlättroad

    Svara

  • Robert

    |

    Så otroligt smarrigt det såg ut. Mmmm… 😉

    Svara

  • ISA

    |

    and thaaat’s the reason att man KÖPER fika 😉

    Svara

  • Camilla

    |

    Hej, jag tänkte bara säga att när du glömmer något i kassan så kan du alltid säga till personalen och visa kvittot för vi (jag jobbar själv i kassan i en matbutik) ska alltid skriva upp varor som är glömde och på så sätt slipper du betala för dina saker två gånger 🙂

    Din kaka ser jätte god ut!

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack för tips! Man ska bara våga göra det också 😉 och måste börja ta kvittot!

      Svara

    • Egoina

      |

      Taaack cheesecake är världens bästa grej!

      Svara

  • Frida

    |

    Åh, trodde jag var inne på Spiderchicks blogg!! Haha.

    Jag har aldrig förstått mig på cheesecake, har provat flera varianter och också bakat några själv men alltså näe… det är ju inte gott? Eller alltså, det är ju inte äckligt, inte så jag menar men skulle nog välja alla andra bakverk framför cheesecake. Men så är jag ju en sån som gillar sockerkaka, så kanske det som är felet 😉 😛

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha ja, hon har också en kärlek till listor av dessa slag 🙂 Whaat? Cheesecake är ju Guds gåva!! 🙂

      Svara

  • Andrea

    |

    Asså jag läser din blogg alldeles för sällan. <3

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha men gulle <3

      Svara

  • Lina Å

    |

    Men, alltså! Jag är ledsen men du måste faktiskt förfina det här receptet ganska snart. Jag ska ha födelsedagskalas den 12:e juli och då MÅSTE jag bjuda på det här, för det kan vara typ det godaste jag kan tänka mig <3

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv