Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Försöka duger

Alla i min närhet har plötsligt blivit så himla nyttiga och duktiga. Ida GICK hem från jobbet idag. Vi pratar typ två timmars promenad. Så duktig! Jag fick sån ångest att jag gick hem från tåget och sen köpte jag chiafrön och nu har jag precis fixat chiapudding till imorgon. Haha. Jag får ju göra vad jag kan. Två timmars promenader har jag inte direkt tid med.

Men tänkte fråga er en sak om chiafrön, för jag läser olika överallt. Vissa menar att man inte kan tillgodogöra sig det nyttiga om man inte maler fröna, vilket betyder att min chiapudding är onödig och typ bara går rakt genom kroppen(?). Men enligt andra funkar det ändå. Jag kunde tyvärr inte mixa den (har ingen mixer) så jag har bara rört i fröna. Vad säger ni? Går det bra att göra så? Ni vet ju allt.

 

DSC03379

0

Spåra från din sida.

Kommentarer (26)

  • Patricia

    |

    Vad lyxiga muggar (muggar?)! Var köpte du dem?

    Svara

  • Joline

    |

    Jag längtar tills den dagen då jag går in på din blogg och det finns ett inlägg som stillar min nyfikenhet kring din nya käresta jobbigt nyfiken här men förstår att du vill ta det lilla lugna. En kräver ju inget men du känns ju som en vän så händer nåt sånt här och då blir man ju nyfiken hur/var/när liksom det är lite lustigt ändå. Jag önskar er lycka till iaf. Ta hand om varann

    Svara

  • Vendela

    |

    Tänker att en tuggar lite extra noga, så kommer många krossas men en del åka igenom 🙂 tips är att göra den på hälften kokosmjölk och hälften mandel/soja/havredryck vad en nu vill. Gottgott.

    Svara

  • janne

    |

    Tarahumaraene (aka ”the running people”) drikker iskiate (chiafrø, vann, honning og lime) før lange løpeturer, typ ultraløp. De maler ikke frøene, men har åpenbart store helsegevinster likevel 😉 Så tror ikke du trenger å male dem, det er nok sunt uansett, selv om du ikke skal løpe maraton.

    Svara

    • Egoina

      |

      Ahh takk! 🙂

      Svara

  • Robert

    |

    Haha, ibland skrattar jag åt dina inlägg för de är så kusligt kopplade till mina egna funderingar.

    Åt fil till kvällsmat och kom i sista stund på att jag skulle strö på lite chiafrön. Dessutom gick jag en dryg timmes promenad förut. Är dock ingen expert på chiafrön, men chiapudding kanske vore nåt att införa som frukost. 😉

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha! Vad duktigt! 🙂

      Svara

      • Robert

        |

        Dessutom steker jag allt i kokosolja numer. 😉

        Svara

  • Elin

    |

    Det är ju så du ska göra. Rör ner fröna i mjölk eller vad du nu har och ställ in i kylen över natten 🙂

    Svara

  • Christian

    |

    Har du ingen mortel du kan krossa fröna med?

    Svara

    • Egoina

      |

      Tyvärr inte. Men får skaffa det 🙂

      Svara

  • Line

    |

    Jag brukar läsa olika om ALLT, jag blir galen. Men ibland känner jag ändå att det är onödigt att chansa, så skulle jag köpa chiafrön skulle jag köpa redan krossade chiafrön som finns på coop bl.a.

    Svara

  • Maria

    |

    Jag har fattat det som att den verkliga nyttan med chiafrön (en fettsyra som kallas alpha-linolenic acid) kommer om man krossar fröna innan man äter dem, då bildas dock inte den här ”gel”-konsistensen runt fröet, så det kanske ej passar så bra om man gör chiapudding.
    Man kanske kan köra 50/50 krossade och hela? 🙂

    Svara

  • Lina

    |

    Nu bara gissar jag, men det känns ju som att det borde vara nyttigt ändå? 🙂 De bryts ju ner i magsäcken och tarmen så näringsämnena borde ju tas upp lika mycket oavsett. De kommer ju inte ut hela igen liksom.. Men är inte helt säker

    Svara

  • Amanda

    |

    Älskar chia! Du behöver inte mixa. Jag äter det med vatten varje kväll utan att mixa. Räcker med att tugga:) jag har fått många positiva effekter sen jag började äta chia regelbundet, framförallt mer energi, ork och bättre hårkvalitet

    Svara

  • Milla

    |

    Hela chiafrön väldigt bra för tarmsystemet. Om du krossar dem (i mixer eller mortel) så kan kroppen tillgodogöra sig fler mineraler, men det går lika bra att tugga fröna! Själv brukar jag använda hela, tuggar lite, men annars tänker jag att det är ju alltid bra att hjälpa magen och tarmarna i vilket fall! 🙂

    Svara

  • Svorskan

    |

    God morgon, jenta mi!

    Svara

  • Sara

    |

    det stämmer att du knappt tillgodogör dig något av näringsämnena i dem om de äts hela. Det nyttiga är bla omega-3 fettsyror men de sitter liksom inuti dem. Men de är ändå bra för magen som fibrer och ”håll igång” så att säga 😉 och chiapudding är ju GOTT!

    Svara

  • penny

    |

    Tuggar du lite så mals väl några sönder iallafall…

    Svara

  • Sabina

    |

    Om du har chiafrön i tex en smoothie tillgodogör du väldigt lite av näringsämnena, men i en pudding som du både tuggar samt att den hinner få den där geléaktigakonsistensen så tilgodogör du mer näring än då de inte blir geléiga. Det är i ”gelén” som näringen sitter. Samt då det är pudding tuggar du sönder fröerna i större mängd än vad du gör i tex en smoothie 🙂

    Svara

  • Pauline

    |

    Hej från blivande dietist! Chiafrön fungerar lite som linfrön, allt nyttigt sitter inuti och måste tuggas sönder för att vi ska kunna ta upp det! Så tänk bara på att du inte bara sväljer utan tuggar, så ska det gå bra 😀

    Kram!

    Svara

  • M

    |

    Jag vet inte men jag äter dem hela i pudding som du. På nåt sätt måste dem ju vara bra ändå, tänker jag. Har man haft dem i ”blöt” (som till en pudding) över natten så mjukas de ju upp och då borde kroppen kunna ta upp iaf en del av dem?

    Svara

  • M

    |

    Frågar du min mage så funkar det skit-bra (pun intended) att ha dem hela. De gör sitt jobb ändå!

    Svara

  • Maya

    |

    Alltså tycker det är så synd när det kommer såna här hälsotrender. Chiafrön må vara nyttiga men dem kommer ju från andra sidan jordklotet. Ingen som tänker på miljön här?

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv