Kola, med tre olika sorters smak
Vi kom på att vi hade ingredienser kvar från julbaket, så vi bestämde oss för att göra lakritskola – fast med nya smaksättningar. Det blev lakrits/habanero, polkagris och vanlig lakritskola.
Här är ingredienserna. Förutom sirapen. Jag vet inte varför den står med. Jag antar att jag bara antog att jag hade sirap i sist. Kul att jag fick värsta paniken efter att vi gjort kolorna. ”Vi glömde ju sirapen!!!!”. Ja….fast..den står ju inte med på receptet.
Här är smaksättningarna. Lakritspulver (som står med i originalreceptet), pepparmyntsolja, polkagrisar och habanero. Kom nu ihåg att jag inte kan ett skit om bakning. Jag YOLO:ar bara.
Här är receptet. Hittade det i Veckorevyn. Bästa tidningen (absolut ej partisk).
Vi kokade upp en batch utan lakritspulver och sedan när den var färdigkokad (viktigt med kultestet) delade vi upp den i tre delar och smaksatte den ena med pepparmyntsolja, den andra med lakritspulver och den tredje med lakritspulver och habanero. Vi funderade en del om ur vi egentligen skulle göra med habaneron, det slutade med att vi lät själva frukten (utan kärnor och det ljusa fruktköttet!!!) ligga i en liten stund medan smeten var varm. Vi rörde runt lite och sen plockade vi ut delarna igen.
Sedan fick det stelna. Av någon märklig anledning skar sig smöret lite. Vet inte varför, men som sagt, kan nada om bakning.
Jag tänkte det skulle vara trevligt med lite ”polkagrisströssel” på kolorna med polkagrissmak. Så jag fixade det oldschool = hammare + dubbla påsar.
Sedan strödde vi det på dem.
Sedan glömde jag ta bilder en stund, men såhär såg det ut när vi slagit in alla kolorna.
Vi satte H för Habanero, P för polkagris och ingenting för vanlig lakritskola.
And DONE!
Resultatet då:
Lakritskola: Gott. No surprise there.
Habanero/lakritskola: Starkt, men gott (UTMÄRKT, enligt min pojkvän). Blev faktiskt perfekt styrka tycker vi. MEN, gillar man inte stark mat ska man vara försiktig. Habanero är typ hundra gånger starkare än chili eller något sånt. Och om ni hanterar habanero, tvätta händerna en miljon gånger.
Polkagriskola: Vet inte varför, men polkagriskolorna ändrade konsistens helt och hållet efter ett tag och blev mer som typ fudge. Kan det vara på grund av pepparmyntsoljan? Eller att vi inte hade lakrits i? Jag vet inte. Som sagt, bakning är inte min starka sida. Kemi och grejer.
Jag vet inte om receptet ovan är det ultimata som ”kola-bas” (antar att det finns bättre lämpade baser), men ändå. Det är vad vi har gjort idag.
0
Lilly
| #
Så gulligt att du skriver ”batch” 😉 Lite Breaking Bad-inspirerad?
Svara
egoina
| #
Hahaha!!! Ja, det är jag nog 😉
Svara
Jenny
| #
Ser gott ut! Men min favorit är chokladkola, vi har använt samma recept hela mitt liv och dessa kolor ÄR jul för mig.
100g smör
3 msk kakao
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 msk glykos eller flytande honung
koka till det klarar kultestet eller termometern säger 125 grader
så. jävla. gott 😀
Svara
Filip
| #
En gång när jag cuttat habanero gick jag och kissade efteråt.
Som sagt, tvätta händerna en miljon gånger! 🙁
Svara
egoina
| #
Hahahaha usch fyyyyy 🙁 aj
Svara
Robert
| #
Smarrigt! 😉
Svara
isabell
| #
jag gjorde ett försök med polka-kola till jul (och brukar i vanliga fall lyckas när jag bakar;P ) och den såg jättefin ut när jag precis hällt upp den, men sen blev den som du skriver, som fudge! inte alls särskilt bra och jättekonstig konsistens etc etc. näe, den åkte i soporna för ingen ville äta upp den=(
Svara
Sanna
| #
Smakar lakritsen som sötlakrits?
Svara
Klara Svensson
| #
såg ju riktigt gott ut! blir hem och baka kola efter jobbet idag! missade ju julen hemma hos familjen så nån kola vart det aldrig i julas 🙁
Svara
Linda
| #
Habanero <3
Svara
catrin sandberg
| #
Ser as gott ut
Skulle bli super glad om du ville kolla in min blogg. Allt från outfits (PRIMEBOOTS, JUICY, HUNKYDORY OSV.) träning, tips och massa mer. Kram! 🙂
Catrinsandberg.blogg.se
Svara
Frida
| #
”hundra gånger starkare än chili” – habanero ÄR en chili. Chili är bara ett samlingsnamn för alla arter och sorter. Typ som att hund är ett samlingsnamn för alla hundraser som finns.
Så det beror ju helt på vilken chili du menar..
Svara
egoina
| #
Ja, men sorry dååå. Menar den röda avlånga som man automatiskt tänker på. Jag tänker att en som är på min nivå förstår vad jag syftar på med ordet ”chili” och att de som är chili-experter redan vet hur stark Habanero är och alltså är denna info överflödig 😉
Svara
Frida
| #
Haha, inte jag som är chiliexpert 😛 Det är min pojkvän som är en matnörd/matsnobb och för vidare allt han vet till mig. Jag menade inte att verka dryg, bara att föra vidare kunskap – eftersom jag själv gillar att lära mig saker (typ behandla andra så som jag själv vill bli behandlad eller något).
Du kanske menade en pimento – då är habanero tusen gången starkare. Ifall någon vill veta 😉
Svara
Josefine
| #
Det kan vara för att det är glykos i polkagrisar! Det ändrar konsistensen, särskilt om du smälter ner det i kolorna 🙂
Svara
Karin
| #
Anledningen till att det blir som fudge är för att man har rört för mycket i smeten. Då kommer det in luft och sockret karamelliseras. Man ska alltså röra ytterst lite i en kolasmet, helst inte alls 🙂
Svara
Jess
| #
Haha scheeisse, vid första anblicken på bilden på de inslagna godisarna trodde jag det var små gråa möss! Typ som kattleksaker. De där två till höger lurade mig totalt. Man ser bara svansen på dem ju.
Svara