Topp 10 bästa livsmedel

Jag gjorde ju ett inlägg med saker som jag helst inte äter nyligen och tänkte att jag skulle följa upp med saker som jag gillar. Först tänkte jag göra en topplista på mina favoriträtter eller mina favoritmatvaror, men alltså det blev så svårt? Må vara att jag har ett starkare band till mat än andra men jag kan verkligen inte rangordna. Det känns elakt och orättvist. Varje rätt har sin charm och det finns ju så många goda saker. Skulle jag räkna upp allt jag gillar i matväg hade ni behövt sitta här en vecka.

Men jag kan ju hylla individuella livsmedel. Så jag gör det istället! Mina kriterier är: användningsområde och hur bra det är i sin ensamhet. Här kommer nu topp 10 livsmedel som är lite bättre än alla andra:

 

1) Tomater. Det här är det bästa livsmedlet i hela världen enligt mig. Vi har alltid körsbärstomater och krossade tomater hemma. Har man det kan man alltid laga någonting. Salsa, soppa, gryta, sås, you name it. Eller bara ät körsbärstomater som snacks. Tomater är bästa grejen. Heja tomater.

 

2) Olivolja. Allt blir godare med olivolja på sig. Doppa bröd i det, häll på pastan, på salladen. Mmm olja <3

 

3) Salt. Samma anledning som ovan. Allt blir bättre med salt. Jag kan faktiskt inte komma på en enda ätbar sak som inte blir godare av en liten touch salt?

 

4) Kaffe. Jag är försöker vara försiktig med kaffe eftersom jag är känslig för koffein. Men åh. Inget slår en riktigt god latte.

 

5) Potatis. Vad kan man inte göra med potatis? Steka, koka, rosta, fritera, gratinera. Bästa kolhydraten i mitt liv.

 

6) Färska örter. Något jag tycker att man generellt borde bli bättre på är att äta mer örter. Det är ett enkelt sätt att lyfta vilken maträtt som helst. Eller bara helt enkelt ha på mackan. Man behöver inte ens göra något, bara hacka och strö över så har du plötsligt en restaurangmåltid.

 

7) Pasta. Jag är ingen pastafantast (jämför mig med F som helst av allt nog bara hade levt på det…hehe), men jag kan inte förneka att det är ett mycket användbart livsmedel. Har man pasta hemma kan man alltid svänga ihop en god maträtt. Det är bara att ta det man har i kylskåpet. Pasta passar med allt och är dessutom godast i sin enkelhet.

 

8) Vin. Gott att dricka och en underskattad smakhöjare i mat. Mer vin till folket.

 

9) Nötter. Mättande, nyttigt och gör maten roligare. Torrosta och ha på maten, gör knäckebröd, ät dem på yoghurt, karamellisera dem och ha på desserten, eller bara ät en näve.

 

10) Bladspenat. Lite krispig sallad gör alla maträtter roligare enligt mig och jag har alltid en påse med sallad i kylskåpet.

 

Livsmedel som almost made the cut: Chili, majs, lök, grädde, choklad och bacon.

 

Vilka är era bästa livsmedel?

 

89 gillar

Kommentarer (35)

 • Fanny

  |

  Pasta. Mitt liv är pasta. Går liksom att ha till allt samt att det är billigt och finns i en miljon olika former. Chili är nice också. Eller snarare hetta är nice.

  Gillar även tomater av samma anledning som du men färska däremot får jag blåsor i munnen av =(((

  Reply

 • Ribecca

  |

  På tal om olja, nu när du ändå är i Italien så måste du ju köpa med dig lite olivolja hem! Den som är gjord i Italien slår de flesta andra 😁 Jag var på samma ställe som dig för några veckor sedan och fick med mig en flaska olja, en flaska balsamvinäger och sex flaskor rödvin hem 😂

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha jäklar! Bra jobbat att få med sig det 🙂

   Reply

 • Matilda

  |

  Choklad och pasta!! Bara ljuvligt. Håller med dig om tomater och nötter också!

  Reply

 • Malin

  |

  Ägg!
  Kokt, stekt, äggröra,omelett, majonnäs, maräng, bakning, matlagning och massa mer. (Även om de inte var överförtjusta i ägg i den där dokumentären)

  Reply

 • Frugan E

  |

  Tomat, pasta och (helst tunisisk) olivolja måste det nog vara. Då kan man alltid slänga ihop nåt gott om man har det hemma som bas. 🙂

  Reply

 • Emma

  |

  Håller helt med dig om tomater, helt BESATT av att äta dem som snacks! Tycker att avokado skulle få kvala in som bubblare. Gott, nyttigt och passar till det mesta. Och vad slår en riktigt bra avokadotoast?

  Reply

 • Karinas blogg Kontantinsats

  |

  Jag fullständigt överanvänder tomater, zucchini och halloumi. Halloumi är så bra när man vill dra ner på köttet! 🙂

  Reply

 • emblas.se

  |

  Min lista skulle vara nästan identisk, fast byta ut kaffe mot té! Skulle kunna leva på bara té och mackor… ^^

  Reply

 • Bella

  |

  Vitlök!!!!!!

  Reply

 • Anneth

  |

  Saker som oftast finns i mitt kök: vitlök, ingefära, citron, salladslök, halloumi, misopasta, sesamolja, olivolja, soja och – förstås – kaffe! Med de smaksättarna kan man inte misslyckas med att göra god mat. 🙂

  Reply

  • Egoina

   |

   Håller med!! Plus chili 🙂

   Reply

 • Sara

  |

  Avokado 💜

  Reply

 • Martina

  |

  Jag säger ägg, grädde och bacon. Bra grejer, som måste finnas hemma. Men känns inte alls lika fräsch och nyttig lista som din…

  Reply

  • Egoina

   |

   Hahaha! Men håller med om att det är bra grejer 🙂

   Reply

 • Sophie

  |

  Men jag som läst din blogg så länge förstår inte att du missade att nämna chokladbollar när du pratade om kaffe?? 😮😉

  Reply

  • Egoina

   |

   Nej faktiskt. Chokladbollar borde finnas med. Det är bra till allt. Middag, frukost, dessert.. haha 🙂

   Reply

 • Isabelle

  |

  Soya!!! Både kinesisk och japansk. Sambal oelek, sriracha, havrefraiche, imat, ägg, buljongtärningar, zucchini, spenat, tomater, vitlök, lök, fetaost/halloumi!

  Reply

  • Kristin

   |

   Alltså..jag läste spya istället för soya och det tog orimligt lång tid för mig att förstå haha..

   Reply

 • Robert

  |

  Mycket svår fråga. Hade tänkt jag skulle en matlagningsnörd nångång men jag är trögstartad. 😉 Säger ägg, bacon och grädde som nån annan. Kaffe. Skulle vilja säga pasta men jag går på halvdiet och äter inte det så ofta. 😛 Ost av olika slag. Köttfärs. Säger kokosolja eftersom det är nyttigt och kan användas för att steka i. Klurar vidare…

  Reply

 • Sofia

  |

  Hej!!! Några av er har säkert sett mina tidigare länkade klipp ang mobbnig??
  Ska va öppen här lite ang detta klipp o handling.
  Känner du eller är du mobbad el ja kanske tom en mobbare??? Så skulle jag gärna vilja ni tittar på detta klippet?
  Jag vill hjälpa dela din historia om du vill??
  Hjälpa dig på alla sätt o vis jag bara kan.

  https://youtu.be/vNslbX1XJVU

  Reply

 • Filippa

  |

  Sötpotatis, kyckling, paprika, champinjoner, creme fraiche, zucchini, sambal oelek, havssalt, potatis, bladspenat! Var inte din lista lite väl praktisk? 😉 din lista dina regler men blir ju inte så mkt mat av det? 🙈Efterfrågar även typ 7 saker som alltid finns i mitt skafferi, kylskåp och frys hehe

  Reply

 • Lisa

  |

  Någon växtbaserad mjölk är ett måste hemma hos mig! känns så mycket fräschare än komjölk och man vänjer sig snabbt vid smaken. Sedan ääälskar jag morötter och paprika och det alltid hemma. Chiafrön, havregryn, ost, knäckebröd, linser, rostmackor, bananer och citroner kvalar också in på min måstehahemma lista 😀

  Reply

 • Lovisa

  |

  Jag skulle helt klart säga pasta, kaffe, spenat, tomat och kombinationen grovt bröd, bregott och ost. Pasta äter jag nästan jämt (en annan klar favorit är matvete), kaffe är livets dryck och behöver ingen närmare presentation. Jag har alltid en påse spenat i frysen som man kan ha i allt och har gärna babyspenat som sallad. Tomat äter jag både som krossade tomater i mat och i sallader och jag är inte nöjd med min frukost om jag inte får en ostmacka haha!

  Reply

 • A

  |

  Pasta, tomat, sambal oelek, avokado, bröd, svamp, mjölk, ost. Inte bara världens bästa livsmedel utan ungefär det enda jag äter? Jordgubbar och choklad är ju rätt givna också men lite för svåra att använda i vanlig matlagning för att make the cut. EXAKT såna här inlägg är varför jag älskar din blogg. Mår alltid bra här inne hos dig.

  Reply

  • Egoina

   |

   Haha <3 Kan skriva under på din lista!

   Reply

 • Mika

  |

  Rolig lista 😍
  Mat som jag alltid måste ha är:
  -Olivolja
  -Pasta
  -Yoghurt naturell
  -Basilika/oregano/spiskummin
  -Vegofärs
  -Falafel
  -Gurka/Tomat/Sallad
  -Citron
  -Te
  -Ost

  Reply

 • @inredningsdesign / Instagram

  |

  Min lista är:
  1. Mjölkchoklad
  2. Choklad med kola i
  3. Choklad med apelsin
  4. Mintchoklad
  5. Nutella
  6. Romerska bågar
  7. Kinderäggchoklad
  8. Maltesers
  9. Lysmelk
  10. All annan mjölkchoklad

  Viktigt att få i sig lite av varje… 🙌🏼

  Reply

 • Elin

  |

  Som LCHF-are måste jag nog säga grädde, bearnaise och smör! Fett, fett och fett hehe. På tal om annat, vaaad är det för fantastiskt fint mönstrat plagg du har på dig på dina senaste snaps??? Vad är det, kan du visa bättre bild(er) och vart kan jag köpa klänningen/blusen/tunikan/vaddetnuär? Kram <3

  Reply

  • Egoina

   |

   Kommer ett inlägg imorgon om jag hinner få ihop det. Men Lindex. Tack 🙂 🙂

   Reply

 • Mli

  |

  Pasta, pesto, soltorkade tomater, kikärtor ochhh… chips. Räknas det? Heh.

  Reply

 • marika

  |

  tips! skit i krossade tomater och köpa hela på burk istället! så mö bättre kvalle på tomaterna när de är hela. så kan man variera med hela körsbärstomater och plommontomater med. 😊🍅

  Reply

 • Sara

  |

  Läste nått recept idag där dom frös en tomat i några timmar å sen rev den på rivjärn. Blev som sorbe och tydligen väldigt gott. Du borde prova 😅

  Reply

  • Egoina

   |

   Skeptisk, men måste ju provas! 👌🏼

   Reply

 • Bella

  |

  Halloumi !!!!!!! Hihi

  Reply

Lämna en kommentar

Rekommenderade inlägg

Arkiv