Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Vad ska vi äta?

 

Jag såg What the health på Netflix igår och känner mig uppgiven och nästan…tom. Nu står det klart för mig att jag inte bara vill skära ner på min köttkonsumtion utan alla animaliska produkter. Eller vill jag äta produkter från djur överhuvudtaget? Jag vet inte. Det handlar inte bara om miljö och samvete, det handlar om hälsan också. Jag är ju inte dum, såklart har jag vetat länge att bacon, korv eller charkuterier inte är bra för oss i stora mängder. Men jag har inte tänkt att allt kött mer eller mindre är dåligt, snarare tvärtom.

Det här är så svårt alltså. Mat är en så stor del av min identitet. Det finns ingenting jag älskar mer än mat. All typ av mat. Jag har alltid varit personen som testat allt. Det går liksom inte ihop med min personlighet att vara den som ”är jobbig” när jag blir bortbjuden eller den som petar ur saker och bara äter salladsblad, den som inte smakar på saker. Kan man vara vegan på deltid? Är det ens rimligt? Kan jag få lov att göra undantag, men ha en plantbaserad bas? Jag vill vara personen som äter allt.

Fakta är i alla fall: Att dra ner på kött och även animaliska produkter är en självklarhet. Det är ingen fråga om den saken och det gäller alla. Punkt slut. Men som jag känner idag vill jag inte sluta helt och hållet. Jag känner i alla fall att det är väldigt svårt.

Till er som är veganer. Hur jobbigt är det, på riktigt? Vad äter ni? Jag vet att jag bara kan googla, men på riktigt – vad äter ni?? Kan ni inte berätta vad ni äter under en dag, ge mig inspiration. Hur ersätter man mjölk i kaffet, frukost, glass, gräddiga såser, tuggmotstånd och hur överlever man när man är bortbjuden, är ute och reser osv. Jag menar inte att provocera eller att spela dum, jag undrar på riktigt om ni känner att ni offrat något? Är det hela tiden en kamp för att hitta alternativ som smakar okej?

Jag känner mig uppgiven över mat i det stora och hela om jag ska vara ärlig. Om jag ska leva sunt och göra bra val finns det så mycket man ska undvika och tänka på. Förutom kött är det ju gluten, socker, artificiella ämnen, E-nummer, palmolja, besprutade saker, ekologiskt, närodlat för att nämna några. Seriöst. Vad ska vi äta?

Kan vi inte lägga ansvaret på de stora aktörerna istället för enskilda individer? Det är faktiskt inte rättvist egentligen och det är svårt att göra rätt på alla plan.  Tänk om de slutade sälja saker som var dåligt för oss och miljön, tänk vad lätt det vore att välja rätt då. Men det är det ju tyvärr bara våra vanor som kan förändra deras. Jag hade dock uppskattat att vi hade det synsättet. Klandra inte enskilda personer och ha inte häxjakter. Var istället ledsen för att världen ser ut som den gör. Som jag sagt så många gånger förut, det gynnar oss mer om vi fokuserar på vad andra gör rätt och inte vad de gör fel.

 

Jag kommer inte godkänna kommentarer som är över gränsen. Det är lika bra att jag säger det nu då folk tenderar att spåra när kött kommer på tal. Låt oss ha en respektfull och vettig dialog om det här.

0

Kommentarer (125)

  • Carro

    |

    Jag tycker detta är supersvårt. Vill äta veganskt men det är ju faktiskt en väldigt stor omställning att helt byta allt man äter, att man byter helt livsstil typ inte bara lagar mat utan kött. Jag har försökt att ändra en sak i taget, nu senast har jag börjat köpa iMat istället för grädde (älskar gräddiga såser) och den smakar bra! Ingen snuskig bismak eller så och dessutom håller den jättelänge så det blir inte gammalt på en gång!

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack! Vad intressant! Hade faktiskt nästan exakt samma tankar, speciellt om t.ex. fettet.

      Svara

  • Julia

    |

    Hej Egoina 🙂 Ber om ursäkt i förväg för om jag låter dryg nu, men måste få skriva av mig. Nog för att både individen och miljön kan tjäna på att minska köttkonsumtionen (av speciellt rött kött och processat kött), så är mycket av det som sägs i what the health väldigt vinklat och en del är till och med påhittat. T.ex. så har Jacob Gudiol har sammanställt vad som faktiskt sägs och vad som är sant i den dokumentären (http://traningslara.se/what-the-health/). Många dokumentärer som handlar om speciellt kost och socker är inte forskningsbaserade, exempelvis påståendet om sambandet mellan kött och cancer, där flera studier har visat att sambandet mellan fågel/fisk och cancer är obefintligt eller t.om. minskat, medans de i what the health menar att det absolut finns ett sådant samband. Detsamma gäller för påståendet att det är lika farligt att äta ägg som att röka fem cigaretter, det är helt påhittat. Förlåt om jag låter som besserwisser, men den här dokumentären är fruktansvärt dåligt gjord och jag blir så irriterad när man vänder och vrider på forskningsresultat för driva sin egen agenda som de gör i filmen.

    Svara

    • Egoina

      |

      Håller med faktiskt! Jag tog det med en nypa salt och googlade massor igår och läste bland annat texten du länkade till. Kände lite som du att forskningsresultat vreds på och att mycket liksom var överdrivet. Men kände ändå efteråt att jag fick avsmak för mejeriprodukter och såklart processat kött.

      Svara

    • Lisa

      |

      Väldigt intressant artikel i länken ovan!
      Jag kan faktiskt inte se att man ska ta något på allvar i dokumentären efter att ha läst den. Dokumentären vrider och missförstår samband (det är tex mkt farligare att röka än att äta rött kött) och verkar generellt intervjua väldigt oseriösa personer med en egen agenda. Bara det att en kiropraktor benämns som läkare och få ge tips om kost!
      Dessutom visar forskning (se i artikeln ovan) att veganer/vegetarianer inte lever längre än någon med en annan kosthållning.
      Allt som stämmer är att det är nyttigt för oss att äta MER grönsaker. Och det är väl knappast en hälsonyhet? Samt inte äta en massa skräpmat eller mycket bacon och charkuterier.
      Min slutsats är att lagom är bäst och att det inte finns någon anledning att bli vegan för hälsans skull. Vill man bli det av någon annan anledning är det såklart en helt annan sak.

      Svara

    • emblas.se

      |

      +1 Julia!
      Tyvärr görs rätt många såna här ”dokumentärer” nuförtiden och folk köper dem rakt av.
      Samma sak med Cowspiracy som påstår att köttkonsumtionen är den största miljöboven när det i själva verket är utvinningen av kol (Källa: Varenda rapport från FNs klimatpanel.)

      Det bästa vore ju om man vände sig direkt till pålitliga källor istället för att tro på vad aktivister och ”experter” häver ur sig för att tjäna pengar…

      Därmed inte sagt att det är dåligt att dra ned på sitt köttätande, det är säkert jättebra för hälsan! 🙂

      Svara

  • Andrea

    |

    Kokosgrädde är the shit när man ska baka eller vill ha kramiga såser, det finns massa bra havre-, mandel-,soja- och nötalternativ att välja på. Det är inga problem att laga mat och baka utan ägg, man måste bara vara lite klurigare 🙂 Jag trodde att jag skulle gå under efter en vecka utan animaliska produkter men 7 år senare saknar jag det inte ett dugg (ok, ost ibland) och jag är en person som tycker att mat=allt. Jag har alltid gillat listor och hatar att laga mat efter recept, men det har funkat utmärkt ändå 🙂 Just det! Pintrest har svinmånga bra alternativ.

    Svara

  • Ellen

    |

    I min värld är det självklart att man kan vara vegan på ”deltid”. Det är väl superbra! Sen kanske du väljer att vara det på heltid en vacker dag, eller kanske inte. Det ska såklart du göra som du känner själv.

    Svara

  • Jessica

    |

    Jag äter 99% veganskt hemma, resten vegetariskt. Äter dessutom knappt sojaprodukter och inget gluten. Efter att ha samlat ihop en stor mängd recept är det väldigt lätt att äta så, hemma. Ute äter jag fortfarande vegetariskt. Jag hade extrem ångest innan jag började äta veganskt, hade många av de tankarna som du beskriver i ditt inlägg. Kommer dock från paleokost (typ som lchf fast utan mjölkprodukter) och tror egentligen att vi är gjorda för att äta sådan kost, alltså glutenfri kost med kött från ”fria”/gräsbetande djur, mycket grönsaker och lite frukt. Men när jag såg på våra katter här hemma kände jag verkligen att jag måste äta veganskt pga psyket och pga djuren.

    Men jag är faktiskt trött på alla svartvita veganismuppmaningar. Håller verkligen med om sista stycket du skriver. Kan vi inte sluta ge varandra ångest och tvinga på varandra perfektionism? Det är liksom svårt nog att leva för många. Det är väl jättebra att många har flera vegetariska dagar i veckan? Alla orkar liksom inte göra stora livstilsförändringar (som köttbaserad kost -> vegansk kost faktiskt är) samtidigt som de jobbar heltid, jonglerar barn och hemmaliv och intressen och vänner och …..

    Läs det här för en mer nyanserad bild av What the health förresten: http://martinajohansson.se/recension-what-the-health/ och läs denna krönika av Cissi Wallin om du inte gjort det: https://www.metro.se/artikel/det-%C3%A4r-vi-den-stora-massan-halvmesyr-ickek%C3%B6tt%C3%A4tare-som-r%C3%A4ddar-v%C3%A4rlden 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Men heja Cissi! Hennes text fick mig att må mycket bättre. Sådär känner jag också!

      Svara

  • D

    |

    Hej! Du har verkligen vettiga och ärliga resonemang. Hoppas jag kan hjälpa dig! Jag äter inte kött sen ca 2 år tillbaka, och jag lagar bara vegansk mat hemma. Blir jag bortbjuden äter jag mejeriprodukter oftast, om personen inte vet att jag helst äter veganskt. Äter jag på restaurang brukar jag kolla om veganska alternativ, och finns det så äter jag oftast det men ibland äter jag ost eller mejeri, beroende på hur jag känner. Är mer petig med ägg pga värre industri. Jag upplever att jag mår bra av den kosten och jag tycker också att jag kan äta mejeriprodukter med rätt gott samvete de gånger jag gör det, eftersom det händer relativt sällan. Själv äcklas jag av kött numera men tycker inte det är fel att äta det ibland om man vill och ändå äter mest vegetariskt/veganskt.

    Lite substitut jag använder:
    Mjölk i kaffet: Oatly iKaffe eller Alpro i kaffe
    Grädde i mat: Oatly iMat eller Alpro cuisine (ej den röda OBS visp)
    Vispgrädde: finns massa olika, alpros eller gogreens är bra tycker jag
    Creme fraiche: Alltså kan aldrig få exakt samma smak såklart men brukar blanda Oatlys iFraiche och Alpros matyoghurt. Båda funkar bra till yoghurtsåser enligt mig.
    Smör/cream cheese: Smör finns MASSA olika. ICAs mjölkfria, Carlshamn, Flora etc. Prova dig fram. Som cream cheese brukar jag använda Oatly PåMackan eller Tofutti creamy smooth (den med garlic & herbs är mkt nice)
    Tyvärr finns ingen veganost jag gillar i form av hårdost, parmesan etc. Hoppas på amerikanska märken till Sverige snart!

    Vad gäller kött, köper sällan substitut men finns massor att prova. Jag brukar köpa anammas sojafärs och ibland sojakorv. Fry’s har bra grejer! Annars baljväxter i massor. Kikärtor, Linser, etc.

    Tips är att gå med i Vad lagar du för veganmat idag? På Facebook. Massor med inspiration! Följ instagramkonton. Köp veg kokböcker!

    Lycka till, det kommer gå snabbt att vänja sig. Du är duktig som VILL. Kram!

    Svara

    • D

      |

      Glömde nämna TOFU. Proteinrikt och gott när man lär sig tillaga det 🙂 Och juste att ersätta ägg funkar också! Kikärtsspad i bakning/majonnäs/pannkakor etc. NoEgg finns också, ett pulver man blandar ut med vatten. Chiaägg är också en variant. Googla!

      Svara

    • Egoina

      |

      Tack!! Ska anteckna alla tips 🙂

      Svara

    • Marie

      |

      Angående ost, har du testat Astrid och apornas veganska ost? Jag tycker den är god.

      Svara

  • Amanda

    |

    Hej! Jag äter inget kött måndag till fredag. Försöker även äta så veganskt som möjligt dessa dagar. Om jag blir bortbjuden äter jag det som serveras och på helger äter jag kött om jag är sugen. Tycker inte att det ska finnas några krav på att sluta äta animaliska produkter, tycker dock att kött ska betraktas som en lyxvara och något man äter när man vill unna sig något gott. Kram

    Svara

    • Lisa

      |

      Alltså can I get a freggin HALLELUJAH till denna kommentar??? Tänker exakt som du

      Svara

  • Nilla

    |

    Okej. Läskigt. Sitter och har kommit halvvägs in i dokumentären när ja läser detta…. jag håller med dig!

    Svara

  • Erika

    |

    Hej, jag är ”vegetarian” och äter helt vegetariskt hemma och så gott det går även hos vänner eller när jag äter ute, men har valt att äta ffa fisk/skaldjur och vilt för att öka mina alternativ när jag inte är hemma. Och om det krisar så äter jag även annat kött, speciellt när jag är utomlands och det kanske inte finns lika mycket alternativ. För mig har det funkat bra att lösa det på det viset, och har flera vänner som tänker lika. Så vegan på deltid är väl ett superbra sätt om du vill minska köttkonsumtionen men inte ta bort allt alltid
    Lycka till!

    Svara

  • Å

    |

    Hej

    Jag är vegetarian och har varit det i ca 15 år, fick för mig för några månader sen att jag skulle bli vegan. Men dit har jag aldrig kommit.
    Klart att man kan välja att vara deltid av något.
    Jag är den enda som äter veg i min familj (och släkt).
    Det har aldrig varit några problem, dock ljög jag för barnen när de var små och sa att jag var allergisk mot deras mat.
    För att jag ändå ville att de skulle få kött.
    Varför vet jag inte. :/
    Skulle aldrig få min sambo som själv är jägare, att sluta äta kött.
    😉
    Gör det som känns rätt för dig/er.

    Svara

  • Hanna

    |

    Ikaffe och Imat är två grejer som hjälpt mig! Båda är faktiskt godare än de animaliska alternativen och lägre fetthalt, imat är riktigt krämig och har längre hållbarhet! Ost har jag haft svårare med men köper ekologiskt smör från Flora som är helt växtbaserat, smakar ingen skillnad 🙂

    Svara

  • Victoria

    |

    Vill tipsa om iKaffe, jag och min man försökte klimatkompensera lite efter vi rest i Asien i fem veckor och åt veganskt i en månad(jag äter Lakto-Ovo i vanligafall)
    Det var den mjölken som Anton tyckte va godast, är bästa vegetabiliska mjölken att ha i kaffet enl mig. Dricker lite vanlig mjölk nu, men får jag välja vad jag ska ha i kaffet år det det jag väljer. Som andra skrev så är iMat bra i matlagning.

    Ett annat tips är att gå med i Facebookgruppen ”vad lagar du för veganmat idag?”
    Mycket inspiration att hämta där.
    Andra tips är veganska yt-konton. Gärna konton som inte är för extrema och gå-påiga, då blir man bara anti.
    Hinner inte kolla upp vad mina favoriter heter, men maila gärna om du vill ha tips på bra konton.

    Trodde det skulle vara svårt att sluta med kött(har ”fuskat” några gånger under tiden, tex smakat på egenfiskad abborre)
    Men jag började fasa ut, inte köpa hem kött och bara äta det ibland ute eller om jag blev bjuden. Tillslut ville jag inte ens ha det förutom på några väldigt få utvalda tillfällen.

    Svara

  • Karina

    |

    Jag var vegan i typ 3år och sorry men det var svintråkigt. Nu har jag gått över till att jag äter allt men äter det jag inte kunde äta då så lite som möjligt. Bara det gjorde livet extremt mycket roligare. När jag äter kött väljer jag det med omsorg. Tänk: Mandelmanm typ. (om du/ni sett programmet)

    Svara

  • Sanna

    |

    Jag har varit vegan på ”heltid” i snart två år och det är de bästa valet jag gjort. Men vegan på ”deltid” låter ju som en super idé. Kanske i alla fall till att börja med? För mig har det aldrig varit särskilt svårt då jag inte älskar kött eller animaliska produkter såsom ost från första början. Men det är klart att det är en omställning och att man måste lära sig att tänka på ett nytt sätt. Det finns sååå mycket ersättnings produkter idag. Man ska däremot inte alltid tänka att veganskt ”korv” kommer att smaka exakt som riktig korv, för i de flesta fall är det en viss skillnad. Men det betyder inte att de smakar sämre för det! Det gäller bara att hitta det man själv gillar. Sen behöver man inte alltid ersätta saker, det finns mycket goda recept som naturligt är växtbaserade. Google och youtube är din bästa vän! Vill man göra gräddiga såser finns det ett flertal olika produkter och märken i den mjölkfria kylen. Jag brukar köra på antingen plantis eller oatlys grädde. Jag upplever att man kan göra en riktig gräddig sås av dom. Men sen har jag som sagt var inte ätit riktig grädde på två år. När det gäller mjölk i kaffe så är oatlys ikaffe bäst! Min erfarenhet är att man allt eftersom tiden går inte längre ser maten som förbud, att man till exempel inte får äta den där hamburgaren, eller att man hela tiden blir tvungen till att hitta alternativ när alla andra ska äta något animaliskt. Det blir istället bara något självklart som man vill göra och som inte är något problem. Självklart finns det situationer som är svårare, men de löser man om man bara vill. Annars tycker jag att vegan på deltid låter super! 🙂 Det viktigaste är att man gör något och att man är medveten om de valen man gör. Lycka till!!

    Svara

  • Malou

    |

    For real, veganism är sjukt enkelt och så bra på exakt alla sätt och vis (låter som en väckelsekör, I know, men det är sant). Det finns väldigt mycket inspiration online, Facebook-grupper och liknande. Allt om vegansk mat! och Vad lagar du för veganmat idag? är två riktigt bra källor. (Och mitt eget instakonto @veganbymalou. Hehehe.)

    Mjölkprodukter bytes med fördel mot havre; det finns riktigt bra substitut för kaffemjölk, créme fraiche, yoghurt och matlagningsgrädde. Om du googlat äggsubstitut finns det ”kartor” med olika saker du kan byta mot i matlagning. Scrambled tofu är riktigt gott, och omelett kan göras med kikärtsmjöl!

    Du kan inte vara vegan på deltid då veganism är ett etiskt ställningstagande mer än en diet, men alla gånger du väljer bort en animalisk produkt är det en vinst för djur, natur och din egen kropp.

    Stort fett lycka till! Du kommer snart känna i hela kroppen och själen att du tagit ett bra beslut <3

    Svara

  • Frida

    |

    Ja det fungerar utmärkt att vara det på deltid! Det kallas för att vara flexitarian, jag är själv detta och för mig fungerar det perfekt. Dels för att jag känner att om jag nu skulle bli vegan, så är det för mycket ’regler’ att förhålla sig till och jag skulle till slut ge vika och sedan äta massa animaliska produkter just för att jag inte ’får’ göra det. Jämför det med tex om man ska vara *hälsosam* och ha en dag i veckan då man får äta allt – det brukar ofta spåra. Visst man är hälsosam under de dagar man ’ska’ men sen kommer den där fridagen och man äter liksom allt och hur mycket som helst… förstår du hur jag menar?

    Jag vet dock inte vad den ”korrekta” termen på mig är. Jag äter inte kött/fisk/fågel mer än två gånger i månaden, samma med ägg. Däremot äter jag halloumi säkert 3 ggr i veckan. Gör dina egna regler, det som känns bäst för dig!

    Svara

  • Frida

    |

    Jag är varken vegetarian eller vegan, men försöker tänka på att äta mindre kött. Youtubekanalerna Hot For Food och Lauren Toyota är väldigt inspirerande! De är veganer men visar att man kan äta rolig och ”vanlig” mat trots att man är vegan. Jag rekommenderar dem starkt!

    Svara

  • Anna

    |

    Jag såg också den dokumentären och fick precis samma känsla. Har under något års tid varit, vad jag kallar, en semivegan. Jag tror att det är svårt att omedelbart dra ner på alla animaliska produkter. Till en början köpte jag havremjölk istället för komjölk. Ärligt talat tyckte jag att det, till en början, smakade skit, men nu har jag vant mig och ogillar istället ”vanlig” mjölk. Något jag däremot har svårt att få bukt med är bakning och mitt konstanta sug efter ägg (tips sökes!).

    Annars finns det ju numera ett stort utbud av mjölkfria produkter från bl.a Oatly. Kolla på Floras blogg för vegoinspiration! Och mitt främsta tips är nog att tänka bort att maten alltid ska vara baserad på kött. Man måste inte äta corn eller andra köttsubstitut. Linser och böner går minst lika bra.

    Kan du inte sammanställa svaren du får? Behöver mer inspiration till mitt vegoliv!

    Kram och tack för en bra blogg!

    Svara

    • Anna Nilsson

      |

      Hej! Varför köper du inte ägg från typ en gårdsbutik? Det är väl ändå etiskt.

      Svara

    • Fru K

      |

      Substitut för ägg i pajstanning eller som äggröra: tofu kryddat med svart salt som ger den äggiga smaken (kala namak). Köps på nätet eller ex Goodstore i Sthlm (vegan heaven, passa även på att köpa Bleu cheese-dressing) – där det även finns Vegan egg som du kan göra äggröra, paj eller baka med. För bakning finns det annars massor med ersättning som man ofta har hemma, bara att googla! Kokt ägg är lite svårare; men om inte annat så kan man ju faktiskt unna sig ägg från hönor man vet mår bra. Heja dig!

      Svara

  • J

    |

    Hej,

    vad glad jag blev av att läsa detta! Du är så klok och vettig<3
    Och det finns säkert många som funderat på detta, och som blir peppade att testa att dra ner på animaliska produkter av att läsa om dina tankar.

    Jag tänkte att jag som är lacto-ovo-vegetarian som ändå oftast äter veganskt kan svara på hur jag tänker.

    Sedan jag slutade äta kött helt och hållet har jag börjat njuta av mat PÅ RIKTIGT. Innan dess hade jag svårt att ge mig hän eftersom tankarna vandrade till vad det egentligen var som låg på tallriken. (Om man verkligen börjar tänka på det så är det ju ganska absurt ändå, att äta delar av ett djur, en kropp. En kropp med organ, blod och som levt ett liv, precis jag och min kropp). Nu äter jag och njuuuter som aldrig förr. Känner ingen annan person som är en sådan matfantast som jag.

    Det här med att veganer och vegetarianer inte skulle äta god mat är bara en seglevad myt. Ingen av de veganer jag känner brukar bara äta en sallad.

    Vill man göra det lätt för sig så kan man ju börja med att byta ut sådant som inte är en sådan big deal, tex använda veganskt smör eller olja när du steker din mat. Använda växtmjölk i kaffet och i smoothien. Äta vegfärs istället för köttfärs i tacos. Och nu för tiden finns det ju massor av motsvarande vegetariska produkter. Fiskpinnar, nuggets, pulled pork, köttbullar, korv, hamburgare, schnitzel etc finns ju som vegetariska alternativ. I ärlighetens namn smakar ju inte kött särskilt mycket om du inte TILLAGAR det. Oumph! är en produkt som går att göra mycket likt djurkött tex. Det är bara att använda samma kryddor etc, konsistensen är nästan densamma (beroende på vilket kött du skulle ha ätit såklart).

    Man behöver ju inte gå all in som hardcore vegan om man inte känner sig säker och trygg med det. Man kan ju börja välja annat istället för det man alltid köper av slentrian, och se vad som händer. Vänja sig liksom. När man väl upptäcker nya rätter och roliga produkter så brukar man vilja testa mer.

    Här är mina bästa bloggar för vegetarisk mat:
    http://www.javligtgott.se/
    https://tuvessonskan.se/

    Personen som driver den översta är sjukt grym på att göra om typiska kötträtter till vegetariska. Det är BBQ, gräddiga såser, svulligt och massor av tuggmotstånd.
    Personen som driver den understa är fantastisk på att kombinera smaker och hon gör värsta festmåltiden av rester och skåpmat.

    Mitt tips är att välja nåt recept från tex den översta bloggen JävligtGott och följa det, för annars är risken att du är ovan att tillaga någon ny vegprodukt och att det blir fel/torrt/inte smakar så mycket och att du då tror att det är så det smakar.

    Kolla också in facebookgrupper!
    "Vad lagar du för veganmat idag?" är min bästa!

    Mina bästa veganglassar är:
    Sia Sorbet Hallon https://static.mathem.se/shared/images/products/large/07312690021573_c1c1.jpg
    Tofuline / (eller CB Choice som den nu verkar heta)
    http://cdn3.cdnme.se/4610779/9-3/img_4963_561bbed92a6b2260a28dbde2.jpg
    eller
    http://www.frida.se/wp-content/uploads/2017/06/glass-vegan.jpg

    Hoppas du fått med dig något tips. Kram!

    Svara

    • Zilla

      |

      Men Gud va glad ja blev av att läsa din kommentar! Och verkligen bra tips! Jag tackar jag också för de bra tipsen 😀

      Svara

  • F

    |

    Jag har varit vegetarian sen jag var 11 (är 27 idag) och helvegan periodvis. Min bas är vegansk, men jag gör undantag. Oatlys produkter är toppen och smakar bra, till skillnad från många andra substitut. Innan Oatly fanns var utbudet begränsat för mig på grund av att jag undviker soja. Bönor och baljväxter är en stor och viktig del i en vegetarisk/vegansk kost. Tofu är toppen att marinera och ha som substitut till kött. Avokado äts i massor, och kokosolja och nötsmör är supergott. Sen finns det massor av halvfabrikat förstår, dock är Quorn inte veganskt i de flesta fall.

    Man lär sig och anpassar sig med tiden. För mig har det dock aldrig varit svårt på grund av att jag knappt kommer ihåg tiden då jag åt kött.

    Lycka till! 🙂

    Svara

  • Sanna

    |

    http://traningslara.se/what-the-health/

    Kan vara bra att kolla båda sidor av saken. Jag är vegetarian men gillar inte då man kör på skrämselpropaganda för att få fler att äta vegetarisk kost. Där kör de en genomgång av filmen med en annan vetenskaplig syn.

    Svara

  • Sanna

    |

    Jag är hemma-vegan! Inget animaliskt hemmavid alltså, det är inte svårt när man vant sig. Oatleys produkter som nämnts i kommentarerna är jättebra för grädde/mjölk etc. Sen äter jag lakto-ovo (mjölk & ägg) när jag inte är hemma för att det är enklare helt enkelt. Nu har jag förvisso ätit lakto-ovo hela mitt liv så jag har aldrig behövt sluta med kött, men typ alla jag känner har gjort den övergången, från allätare till iaf lakto-ovo eller kanske fisk för några… Jag tycker att varje gång man avstår från animaliska produkter så är det bra! Man måste inte leva 100 % enligt plan hela tiden. Heja dig och ta ett steg i taget!
    Vad äter jag då? Frukost – hummusmacka med tomater, eller soygurt med bär & granola, lunch & middag- vad som helst fast veganiserat 🙂 Det enda ”krångliga” är att se till att få i sig järn och b12. Jag tar tabletter för detta och har fina värden.

    Svara

  • Madde

    |

    Jag är vegetarian och funderar på att bli vegan. Det jag ser som det största problemet med att bli vegan och är att jag har en tendens att plötsligt bli panikhungrig och hur tillgången till mat ser ut när det händer. Vad gör jag om det inte finns något veganskt? Sen tycker jag också att veganska alternativ såsom ost o mjölk är dyrare än de animaliska produkterna tyvärr ☹ vill du ha tips om veganska/vegetariska recept så finns en jättebra hemsida, https://undertian.com
    Har kompisar som är vegetarianer men som äter kött när dom blir bjudna så det kanske kan vara nått för dig? Lycka till!

    Svara

    • Egoina

      |

      Jaaa samma här! Blir ofta akuthungrig och är dessutom sämst på framförhållning. Ingen bra kombo…haha 🙂

      Svara

    • Louise

      |

      Hej hopp!
      Nu vet jag förstås inte hur pass hungriga ni blir när ni skriver ”Panikhungriga” men likväl som ni springer in på pressbyrån och köper en korv så kan ni köpa en banan eller springa in på typ McDonalds och köpa deras veganska burgare eller pommes osv

      Jag håller annars samma inställning som dig Regina, jag flexar ibland äter jag kött, ibland lakto-ovo och ibland veganskt men det har blivit mer och mer veganskt.
      Part time vegan for the win! 😀

      Svara

  • Elin

    |

    Jätteintressant! Måste se den dokumentären!

    Jag har försökt hålla paleo för att dra ner på en del ”dåligt” som mejeriprodukter och e-ämnen, socker osv. Men då är det ju massor av köttprodukter som ersätter. Känns inte helt bra. Vill helst äta paleo men utan något från djur. Men då kommer jag svälta?! Så uppdatera gärna ”hur” man ska äta 😉

    Svara

  • Maja

    |

    Soya är ju ett avd e större alternativen till animaliska produkter. För att skörda all denna soya så skövlar man regnskogen för att ge plats åt plantagen. Inte eller så bra. Jag kör närproducerat. Jag kan hälsa på kossorna jag äter innan jag äter dem i princip. Grannens höns värper ägg. Tänker börja odla de flesta grönsaker hemma. Underlättar ju om man har trädgård. Köper aldrig ICAs egna produkter då de har mjölk från Tyskland i allt utom grädden. Försöker hålla koll.

    Svara

    • Jussi

      |

      Cirka 90 % av all soja som odlas går till att utfodra djur, så det är det som leder till skövling av regnskog. Alpro (som har b la sojamjölk) köper främst in sojan från Europa, men även från Kanada, så ingen skövling där inte. 🙂

      Svara

  • Emmy

    |

    Jag såg också What the health för ett par dar sen, tyckte den var såå intressant och bra gjord!

    Jag har varit vegan i ca 1,5 år nu (är 22 år gammal). Började för 3 år sen att äta kött, efter några månader slutade jag äta vilt (många jägare i min familj o släkt) och efter ytterligare några månader slutade jag äta fisk och skaldjur. För mig var det för djurens skull jag blev vegetarian och vegan, eftersom jag alltid varit en djurvän och insåg till slut att jag inte vill utnyttja eller döda nåt djur, och vill inte heller betala nån annan för att göra det åt mig. Sen är det bara ett stort PLUS att det är bra för miljön (är också väldigt miljöintresserad och läser till miljöstrateg) och bra för hälsan. Har mått superbra sen jag slutade äta animalier, både psykiskt och fysiskt, och det enda tillskottet jag behöver ta är B12-tabletter lite då och då (dock testade jag mina värden tidigare i år och hade inte brist på nåt alls, trots att jag inte tog B12-tabletter då, men känns bra att ta det lite då och då för säkerhets skull). Äter en ganska varierad kost skulle jag säga, alltså för det mesta ”vanlig mat” och chips/godis några gånger i veckan, rawfood då och då och hämtmat ibland. Lagom av allt är bäst tror jag 🙂

    Hur som helst så var det var lite jobbigare att gå från vegetarian till vegan (än från köttis till pescetarian), inte vad gäller att laga mat till mig själv men när man ska äta hos andra. Det tog ungefär ett år för mig att bli vegan till 100%, så alltså rätt länge ”nöjde” jag mig med att själv laga veganskt men när t ex min farmor hade lagat nånting med mjölk i åt jag det och när vi var på restaurang och de inte hade nåt veganskt på menyn tog jag nåt lakto-ovo-vegetariskt, för att jag inte ville vara krånglig. Men med tiden blev jag mer och mer övertygad om att det enda rätta (för min del) var att vara vegan, och folk i min närhet blev mer medvetna om det, så det blev bara lättare och lättare.

    Idag gäller det bara att ha lite framförhållning, fråga nån släkting innan kalaset vad vi ska äta och om jag ska ta med nåt eget, söka på nätet och i t ex vegangrupper på Facebook efter bra restauranger eller ringa till matställen i förväg och fråga om de kan göra nåt veganskt. Det är faktiskt inte så svårt egentligen, eller i alla fall inte för mig. Jag har turen att inte vara särskilt kräsen utan gillar i princip all sorts mat och mina nära och kära har nog varit relativt förstående. En sak som jag tror är väldigt viktigt också, som avgör hur pass lätt det är att gå över till vegansk kost, är hur pass övertygad man är. Hur mycket man bryr sig om djuren, miljön och/eller sin hälsa. Alltså man måste verkligen vilja det för att det ska gå och kännas bra. (Vet inte om det kanske antingen är helt självklart eller om det mer lät drygt, eller om det helt enkelt bara inte hjälpte nånting, haha.)

    För att ge lite konkreta tips:
    – Oatly iKaffe i kaffet (hehe) (dricker inte själv kaffe men hört om många andra som gillar den! Finns också en annan från Alpro).
    – Glass finns det flera olika (som jag tycker är goda) från bl a GB, Oatly, Tofuline och flera olika Raw-glassar från olika märken.
    – T ex ikväll tänkte jag marinera tofu med vitlök och annat gött (tyckte inte alls om tofu för några år sen men nu tycker jag det är jättegott!) och göra typ färskpotatis och morötter i ugn, och till det ha nån slags vitlökssås och babyspenat, nom nom!
    – Gå med i ”Vad lagar du för veganmat idag?” och kanske nån lokal veg-grupp (jag är t ex med i Vego-vänner i Halmstad) och Veganer i Sverige, för att få tips och inspiration.
    – Känner att jag kan ge hur många tips som helst haha (älskar mat<3), men istället så får du gärna gå in på min blogg om du skulle vilja. Har en mat-kategori där jag har massor av förslag på frukost, lunch, middag, fika, godis, chips, pålägg, osv. 🙂 Hoppas det kan ge lite inspiration! http://emmyis.blogg.se/

    Blir jätteglad när du skriver om sånt här och att du verkar mer och mer intresserad av vego! Vi blir bara fler och fler vilket är så himla kul! Jag förstår att det känns jobbigt, och som att det inte finns nåt att äta, vilket jag också kände lite i början, men egentligen så blev det nästan tvärtom. En helt ny värld av mat öppnades! Det finns så himla många olika grönsaker, frukter, kött-substitut och allt möjligt, och spännande recept och smaker! Okej, nu har jag suttit och skrivit den här kommentaren i en timme nästan, kul om du (eller nån) orkat läsa hela, hehe…

    Hoppas verkligen du kommer känna dig taggad och våga prova! Stort lycka till 🙂 kram

    Svara

    • Egoina

      |

      Jadå, jag läser allt! Tack för engagemanget <3

      Svara

    • Krista

      |

      Vilken fin och användbar kommentar!

      Svara

  • Lisa

    |

    Jag kommer aldrig sluta äta kött på grund av att min kropp behöver det. Jag äter det inte särskilt ofta och så länge som jag äter kött från ekologiska gårdar och vet var min kost kommer ifrån så är jag nöjd. Jag lever bara en gång och tänker inte spendera hela livet med att ifrågasätta vad som är bra eller inte. Jag har min koll och det räcker.

    Svara

  • Sfj

    |

    Ja! Jag är vegetarian på deltid kan man säga. Rekommenderas. Lagar enbart vegetariskt hemma, men vill inte heller va den som är *jobbig* så äter allt jag blir bjuden på om jag typ är hemma hos nån. På restaurang / resor äter jag mest vegetariskt men gör en del undantag. Äter dock aldrig nötkött utan mest kyckling eller fisk i så fall. Så gör i alla fall jag för att äta så lite kött som möjligt, även om jag också gärna varit vegan egentligen. Nån dag kanske.

    Svara

  • Ronja

    |

    Jag tror att det kan bli svårt om man tänker ”allt eller inget”, då blir det nog mycket oftare att man struntar i det helt istället för att bara göra sitt bästa. Jag var vegetarian, är det inte längre av olika skäl, men äter fortfarande mycket vegetariskt. Men om någon sa åt mig att jag måste välja, så skulle jag faktiskt välja kött fastän jag vill äta vegetariskt. Självklart skulle allt vara bättre om alla var veganer, men tills dess tycker jag att det blir dumt att sätta massa förbud för en själv. Hellre att man äter mycket vegetariskt, än att man pressar sig för hårt och struntar i det helt. Jag kanske låter jätteflummig nu, hoppas du förstår mig! Tycker det är toppen att du tar upp såna här ämnen!

    Svara

  • Helena

    |

    Blev också fångad av dokumentären men samtidigt så är den lite vinklad. Försöker att dra ner på köttkonsumtionen och äter mest vegetariskt. Äter jag kött och mjölkprodukter så ser jag till att det jag köper är svenskt. Vår djurhållning och våra bönder har regler och är styrda på ett helt annat sätt än i USA. Vid slakt får inte djuret ha mediciner och antibiotika i kroppen osv. Vi behöver även hålla vår natur öppen och stötta de svenska bönderna. Sen respekterar jag såklart alla som är veganer/vegitarianer men det finns alternativ. Länkar till en artikel om dokumentären som ger en annan synvinkel på saken 🙂

    http://traningslara.se/what-the-health/

    Svara

  • K

    |

    Jag vill bara inflika att det här med att alla sortera kött och animaliska produkter ska vara dåligt för hälsan nog inte är helt sant. Man ska inte bara förlita sig på en sorts informationskälla för det råder i princip ”krig” i konstbranschen mellan olika aktörer så jag tror det är viktigt att läsa tex olika vetenskapliga artiklar i ämnet för att själv bilda sig en åsikt om vad som faktiskt stämmer. Sen är ju jag en sån tvivlare som inte tror på något förrän jag fått det bevisat via vetenskapen.
    Å andra sidan kan jag mycket väl förstå att man vill undvika kött och animaliska produkter pga hur djuren hanteras!
    Men det är två olika saker och det är viktigt att hålla isär. Din hälsa kommer inte ta någon skada av att du fortsätter äta dessa produkter vid vissa tillfällen som du nämner.

    Svara

    • K

      |

      Gud vad mycket felaktiga autocorrect det smög sig in, förlåt! Hatar sånt själv

      Svara

  • Sofia

    |

    Är verkligen en djungel det där vad man ska äta eller inte. Man kan liksom inte följa varenda råd som finns för då skulle vi svälta ihjäl :/

    Svara

  • elin

    |

    Jag trodde att det skulle vara skitsvårt när jag bestämde mig för ungefär 8 månader sen att sluta med kött. Eller egentligen var det bara ”jag tar bort allt i två veckor och ser hur det känns” men sen bara, fortsatte jag.

    Jag har haft tarmproblem och utreds just nu för diverse saker så för mig var det främst en hälsofråga, trots att det såklart var väldigt positivt att få alla de andra fördelarna. Man saknar det inte ens, inte ens jag vars favoritmat var råbiff och skaldjur. För mig har och är osten definitivt det svåra – så det händer att jag äter en ostbit då och då, men jag märker verkligen skillnad på min kropp de dagar jag väljer att äta något animaliskt.

    Mina bästa tips:

    Oatly iFraiche: Fantastisk att göra kalla såser på (du som jag verkar vara otroligt kär i wrap-mat, vilket är typ det enda jag äter). Kör iFraiche, vitlök, ingefära/chilisås och lite salt sen har du en mäkta god sås. Till och med min roomie som HATAR veganska substitut säger att den såsen är så mycket godare än om man gör den på ”äkta vara”.

    Hälsans kök kebab: ÅTER IGEN – wrap-matens bästa grej. Det smakar så otroligt gott och detta är det enda min extrema köttvänner verkligen älskar.

    Hälsans kök hamburgare – MAGISKA.

    Annars är det väldigt enkelt att byta ut vanliga produkter mot veganska.

    Majonäs: Lättmajo är ofta äggfri och därmed vegansk.
    Löjrom: Köp tångrom, helt fri från animalier men smakar fortfarande precis som vanlig rom.
    iMat: Utmärkt substitut för grädde
    Näringsjäst: Bästa ostsubstitutet för pastor, alla kategorier.

    Istället för vanligt potatismos: Gör sötpotatismos och ersätt smöret med lite olja och ha i färsk rosmarin, det är helt fantastiskt.

    Åh, skulle kunna go on forever men detta för mig är det som gjorde det väldigt enkelt att gå över till veg helt.

    Svara

  • Josefin

    |

    Tycker inte man behöver sätta sin kost i något speciellt fack.

    Om du vill börja äta mer vegetariskt/vegankost så rekommenderar jag dig att läsa på om hur t.ex olika växtbaserade fetter påverkar omega 3-6 balansen, hur nötter/fröer/baljväxter ska hanteras för att inte skada tarmslemhinnan på sikt, hormonpåverkan av sojaprodukter, tillsatsämnen i olika ”fejk-kött” produkter o.s.v

    Vill även säga att man inte kan dra allt kött över en kam. Vanligt, konventionellt kött har t.ex mer omega 6 (inflammatorsikt) p.g.a att de äter spannmål, stor användning av antibiotika osv medan kött från gräsätande KRAV-kossor har mer omega 3 (antiinflammatoriskt), väldigt begränsad antibiotikaanvändning osv.

    Personligen tror jag inte att mejeriprodukter är speciellt hälsosamt för de flesta av oss.

    Väljer hellre att konsumera mindre mängd kött som kommer från en mer hållbar källa samt kött av hög kvalitet för min egen hälsas skull. Detta i kombination med stort intag av grönsaker.
    Tar även vara på fler delar av djuret genom att t.ex äta mer organmat, koka buljong på benen o.s.v.

    Stötta KRAV bönderna eller andra småskaliga gårdar är definitivt ett bra alternativ till att köpa ”vanligt” kött på affären om man vill göra skillnad för miljö och hälsa 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh herregud vad allt kändes svårt helt plötsligt. Wow vad du verkar vara påläst 🙂 Men det är ju som du säger, tillsatsämnen osv är också något att tänka på. Håller med om mejeriprodukterna. Annars får man väl tänka ”allt med måtta” typ 🙂

      Svara

      • Josefin

        |

        Ja, jag är ganska påläst 🙂 Dessvärre av anledningen att både jag och min sambo fått se baksidan av vad fel kost kan ställa till med i kroppen (och då räknar jag in sådant som anses nyttigt, vi har aldrig levt på skräpmat).
        Jag har blivit mkt sjuk, givetvis många olika saker som spelat in, men kosten har verkligen otroligt stor betydelse för vår hälsa.
        Men, nu äter jag en ”läkande” kost som passar mig och min kropp utmärkt och jag mår bättre och bättre 🙂

        Alla är vi nog överens om att det utan problem går att äta sig till ohälsa, men att kunna äta sig frisk är tyvärr inget det talas lika högt om. Särskillt inom vården 🙁
        Därför känns det verkligen helt underbart att se resultaten i sin egen kropp och hälsa och inse vikten av att äta rätt saker för just sin kropp 🙂
        Vissa blir friska från sjukdom av att äta vegetarisk, vissa från att ”endast” äta kött och fett, typ.
        Det jag menar med det är att vi är alla individer med olika förutsättningar. ”Alla” kan verkligen inte vara vegetarianer. Jag är som sagt en av dem som måste äta kött för att överleva (bokstavligt talat) och kan finna det lite tröttsamt med denna ”kött-shaming” som pågår till höger och vänster.

        Kanske gled lite från ämnet, men av förklarliga skäl är detta med kost och hälsa något jag brinner för, och vill gärna att folk ska få upp ögonen för att vi alla är olika, det är inte svart eller vitt.
        Blir frustrerad (och framförallt orolig) när alla dessa processade veg-alternativ dyker upp till höger och vänster och marknadsförs som ”hälsosamt”.
        Nåja. Kan prata om detta i evighet, så jag sätter stop nu 🙂

        Svara

    • Michelle

      |

      Detta är helt korrekt ifall man utgår endast från ett miljö samt hälsoperspektiv. Men man ska inte låta sig luras att bara för det är ”svenskt och fint kött” att djuren har haft det bättre. Även om de har det möjligtvis något bättre måste de fortfarande dö för att vi ska äta en middag.

      Rekommenderar : http://djurfabriken.se

      Svara

      • Josefin

        |

        Ja, tyvärr måste djuren i slutändan dö för att jag ska få mat på tallriken, men det är så verkligheten ser ut.
        Jag är t.ex sjuk och kan inte äta typisk ”veg-mat” som baljväxter, spannmål, soja, nötter/fröer o.s.v.
        Om jag ska kunna bli frisk måste jag fokusera stenhårt på näring, näring och näring, som jag alltså inte kan få i mig på annat vis än genom kött/organmat/buljong osv.
        Jag talar f.ö inte heller om ”svenskt” kött i allmänhet som något bra, jag väljer kött från mitt närområde som enbart äter gräs och örter och som får gå ute på ängar, slaktas i närheten o.s.v 🙂

        Svara

  • Alexandra

    |

    Kör, bara kör! Det behöver inte vara komplicerat och man behöver inte vara ”krånglig” om man blir bortbjuden. Jag slutade köpa hem animalier för runt sex år sedan och kan ärligt säga att det inte är jobbigt. Jag känner inte att jag offrar något utan efter en tid slutade jag i princip se kött som människomat. Det tilltalar mig inte alls längre. Mjölkprodukter har jag aldrig saknat då det finns så bra substitut.

    Produkttips: Färs från Anamma (bättre än quornfärs om man ska göra biffar), havre/mandelmjölk istället för komjölk, iMat istället för grädde, iFraiche istället för creme fraiche, havregurt istället för yoghurt, schnizlar från Fry’s, ”falukorv” från Fry’s och så har ju Oomph en del del gott. Mjölkfritt smör har t.ex. Carlshamn och Flora och det finns goda pålägg som pastejer från Tartex och Pastejköket och Ica gott liv. Utbudet ökar hela tiden. Astrid och aporna har alternativ till ost och julskinka. Det finns många mjölkfria, goda glassar! (Jag längtar till Ben&Jerrys mjölkfria glass kommer till Sverige…)

    Jag personligen säger bara att jag undviker animalier, då slipper man kalla sig vegan eller vegetarian eller något annat. Blir jag bortbjuden så äter jag det som bjuds. Har jag ingen matlåda med mig utan måste köpa mat på jobbet så blir det oftast t.ex. filodegspaj med spenat och fetaost för det finns inget animaliefritt alternativ bland färdigmaten och det är väl inte hela världen. Man får göra sitt bästa bara, det räcker! Tänk på vilken insats du gör i det stora hela och förstora inte upp detaljer och låt ingen annan göra det åt dig heller.

    Min dag igår
    Frukost: Mannagrynsgröt gjord på havremjölk + hallon & blåbär. Rotfruktsbröd med ”påmackan” från Oatly + hårt bröd.

    Lunch: Jag hade ingen matlåda så jag köpte paj med champinjoner och kantareller. Blev lite äcklad av osten. Köpte med mig en frukt&nötbar med dadlar från ica gott liv när jag åkte hem.

    Middag: Gjord på typ fem minuter nämligen kikärtor från tetraförpackning och couscous och grönsaker och sweet chilisås och avocado.

    Kvällsmat: Samma som frukost + en halv jumbee-melon.

    Lite dåligt med frukt och grönsaker igår. Frukost och kvällsmat är samma för att jag är vanemänniska med dålig fantasi. Ikväll gör jag en smoothie bowl istället efter inspiration från dig.

    Jag blir SÅ himla glad varje gång jag ser/hör att någon drar ner på animalierna. Heja dig Regina! Jag ser fram emot alla fantastiska recept på grytor du kommer uppfinna och blogga om. Grytexpert blir man nämligen automatiskt! Kram!

    Svara

  • Agnes

    |

    Jag är helt för minskad köttkonsumtion och tycker att så många som möjligt skall se över sina vanor. Men de här dokumentärerna är inte den bästa källan.

    Läs vad Johan Gudiol på http://traningslara.se/ säger om den här dokumentärer. Som en motvikt.

    Jag äter själv till största del växtbaserad kost men jag tyckte what the health var riktigt dålig håller med om det Johan skriver.

    Svara

  • Mich

    |

    Rekommenderar dig att läsa vad http://traningslara.se/what-the-health/ har skrivit om dokumentären. Det är skrämmande hur många som har gått på allt som sägs i filmen utan kolla vidare. Du kan äta kött, gluten, socker, artificiella ämnen, E-nummer, palmolja, besprutade saker, ekologiskt, närodlat utan att du kommer bli sjuk eller dö. Bara för att är ett e-nummer är det ingen konstigt. E 948 är till exempel syre men antar att du inte har något emot att få i dig det? 😉

    Svara

    • Mich

      |

      Vill bara inte tillägga att jag har något emot veganism för det har jag inte utan äter det själv ,så handlar inte om att jag vill förespråka kött utan jag tycker det är dåligt att sprids räddsla bland folk i onödan.

      Svara

    • Egoina

      |

      Hahaha ja, det är så himla roligt när folk ifrågasätter E-ämnen som är helt naturliga. Såklart kan man äta allt det där med måtta, jag menar bara att det inte är bra att äta för mycket för hälsans och samvetets skull. Så sägs det i alla fall. Jag är ingen expert vad gäller t.ex. gluten.

      Svara

  • D

    |

    Känner precis som dig! Eller kanske du som mig? Dessa tankar landade hos mig för ca två månader sen. Har sen dess dragit ner rejält på köttkonsumtionen. Tidigare satte jag ihop en rätt eller middag runt köttet. Liksom kyckling ikväll, men stekt, ugnad, i gryta eller vad? Vilka tillbehör till? Så tänker jag inte längre.

    Orkar heller inte vara den där jobbiga och kan tycka att det kan vara värt att äta animaliska produkter om vi äter ute någon gång – det är ändå sällan vi gör det. Någon gång i månaden som vi faktiskt sitter på resturang. Men att köpa hem mat/pizza/liknande, då kan det lika gärna vara utan animaliska produkter för då försvinner ju delen av att det är en ”grej”, för vi är ju ändå inte utanför hemmet och äter maten. Och att bli bortbjuden på mat – då kommer jag äta.

    För mig ligger problemet med animaliska produkter inte i att det en gång varit ett levande, utan i vilken påverkan de har på vår miljö (efter cowspiracy). Och numera (efter what the health) också i dess påverkan på m i g.

    Har inget annat råd än att försöka hitta alternativ och göra medvetna val samt inte ge dig själv skuldkänslor för att du tycker om smakerna, texturer och liknande i animaliska råvaror. Och att inte sätta en stämpel på det så som vegetarian, vegan eller flexitarian. Det sistnämnda lät ju bra, eller hur? Jo, tills att jag googlade och även det innehöll krav jag inte ville anpassa mig till fullt ut för att få bära benämningen.

    Några tips:

    – Carlshamns ”smör”
    – Qumph! (finns en vegetarisk indisk gryta på bishop arms gjord på oumph!, smaka!!!!)
    – pröva dig fram genom frysdisken
    – blomkål är gott i grytor istället för kött
    – det finns torkad soyafärs som du kokar upp med vatten + buljong. Gjorde pannbiffar på det – godaste pnnbiffarna jag ätit.

    Ytterligare tips och önskan:

    Gör gärna ett inlägg där du testar och recenserar olika typer av vegetabilisk mjölk. Så som kokos, mandel osötad, mandel sötad, soya etc.

    Önskar bedömning i:
    – konsistens
    – färg
    – smak för att dricka (som mjölk)
    – hur det fungerar att laga mat med den, sätter den smak på maten?

    Kram!!

    Svara

  • Sofia

    |

    Jag kan ju börja med att säga att jag inte har sett dokumentären som du nämner i inlägget, men tycker ändå att din frågeställning och problematiken kring just kost är intressant, och därför bidrar jag gärna med mina åsikter (med risk för ett väldigt flummigt inlägg).

    Jag tycker det är mer än okej att vara vegan på deltid. Att gå från icke-vegan eller ens vegetarin till vegan över en natt tror jag är en svår omställning, vilket riskerar att förändringen av kosten inte blir konstant utan bara ett litet, så att säga, sidospår. Isåfall tror jag det är bättre att övergången sker stegvis, och att man börjar med det som känns tryggt och lätt för att sedan stegvis leta andra alternativ till det som känns svårare och jobbigare att lämna. Även om man inte gör en helomvändning beträffande kosten, är det ju ändå bättre tänker jag att till en viss del söka andra alternativ istället för att fortsätta som man alltid har gjort eftersom det känns som ett jobbigt alternativ med vegankost.

    Här hemma äter jag gärna mycket vegetariskt, medan min man är väldigt förtjust i sitt kött. Mycket av det köttet vi köper är närproducerat ekologiskt kött, och all fisk vi äter är sådan fisk vi fiskat själv. Någonting som inte tar bort det faktum att det är dåligt att äta kött och att det finns andra alternativ, men det känns i alla fall bättre att välja närproducerat och ekologiskt eftersom man då har haft en chans att följa köttet från åker till förpackning. Just proteinet är nog det som vi, på grund av mannens inställning, har varit dåliga på att ersätta, men idag finns det ju himla många bra alternativ som inte är animaliska.
    Beträffande mejeriprodukter använder vi oss uteslutande av vegetariska alternativ, så när som på att jag äter riktigt smör, och ost eftersom vi tyvärr inte har hittat något fullgott substitut för just ost. Vi är storkonsumenter av Oatlys iMat eftersom den funkar fantastiskt i såväl grytor som gratänger och gräddiga såser, samt även i kaffet. Vi använder mycket havremjölk, och har ersatt creme fraiche med havrefraiche och vispgrädde med Alpros soyavisp. På yoghurthyllan hittar du massvis med olika soya- och havrealternativ till yoghurt och blir man sugen på glass finns det enormt många goda alternativ.
    För min del hade ägg samt riktigt smör (eftersom margarin är så fruktansvärt processat och konstgjort) varit svårt att utesluta vid en övergång till vegansk kost. Men precis som med köttet är alla ägg vi köper närproducerade och ekologiska ägg från frigående höns.

    Så ja, en flummig maratonkommentar men jag antar att min poäng är att det går att vara vegan på deltid. Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste placera in sig i något visst fack beträffande kosten, utan jag tycker att det räcker att man är medveten om situationen och gör vad man kan för att hitta bättre alternativ där man tycker att man vill och klarar av det. Att göra någonting är trots allt bättre än att göra ingenting.

    Svara

    • Egoina

      |

      ”Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste placera in sig i något visst fack beträffande kosten, utan jag tycker att det räcker att man är medveten om situationen och gör vad man kan för att hitta bättre alternativ där man tycker att man vill och klarar av det. Att göra någonting är trots allt bättre än att göra ingenting.” SÅÅ vettigt! Tack!

      Svara

  • Emmy

    |

    Jag vet inte hur du ser på äggindustrin, eller om du tänkt sluta äta ägg också? Har dock ett svagt minne att du inte åt ägg förut? Gör du det nu?
    Svårt att komma ihåg hehe.
    Men det jag skulle komma fram till är att om du inte vill stödja den typiska äggindustrin genom att köpa från affärerna, så säljer min mammas särbo ägg. Det är från frigående höns utomhus (de vandrar omkring fritt om dagarna (kan gå ut om de vill men stängs in på natten pga räv). De har även väldigt mycket utrymme då de har flera hundra kvadratmeter att röra sig på och är ett 30-tal hönor.
    Dock bor han utanför Helsingborg, men jag åker in till stan mån-fre då jag jobbar här! Så om du är intresserad så är du välkommen att höra av dig =)

    Svara

    • Egoina

      |

      Det gör vi gärna! Jag äter sällan ägg (händer ibland på helgen), men F gör 🙂

      Svara

  • Miranda

    |

    Hej! 1 januari 2016 bestämde jag mig för att testa vegansk kost i sex veckor, dock blev sex veckor förlängt till för alltid, hehe. Jag har utvecklat mina smaklökar och haft så många smakupplevelser sedan jag blev vegan så jag kommer aldrig mer vilja äta något som kommer från ett djur. Några förslag är att börja smått och rucka lite på vanorna när du står i affären och ska handla. Börja köpa växtbaserad mjölk istället för komjölk, ha i linser och rivna morötter i ”köttfärssåsen”. Kanske köra en utmaning att testa ett nytt veganskt recept i veckan för att hitta dina favoriter. Här kommer några av mina favoriter :

    http://www.vardag.nu/quinoaburgare-rokt-chilidressing/

    http://vegoriket.se/index.php/2014/08/06/zucchinibiffar-i-pitabrod/

    https://minimalistbaker.com/bbq-jackfruit-sandwiches-with-avocado-slaw/

    https://www.ica.se/recept/rotfruktsgratang-med-svamptacke-721410/

    Mitt allra bästa tips är att kolla Youtube, sök på tex ”What i eat in a day vegan”. Ida Warg, BonnyRebecca och Trivingonplants brukar ha mycket bra vardagsmat i sina videos.

    När du ska äta ute använder du appen Happy Cow och när du blir bjuden till vänner på middag och dom tex bjuder på klyftpotatis och en köttbit så kan du antingen ta med dig egna hemmagjorda biffar som alla kan smaka på, eller så tar du med dig ingredienser så kan ni laga veganbiffar tillsammans!

    Lycka till!

    Svara

  • Camilla

    |

    Jag är helvegan sedan två år tillbaka. Jag personligen kan inte leva på ett annat sätt nu när jag vet att jag inte behöver, så då kan jag inte försvara det för mig själv. Det går emot mina principer att göra mina val utan att påverka andra, på ett sätt jag enkelt kan kontrollera. Att inte äta vissa produkter är rätt lätt för MIG.

    Men långt ifrån alla känner som mig. Och det är varken rätt eller fel. Deltidsvegan är helt klart perfekt för dig. Du är medveten om problemen och gör något åt dem. Du försöker inte bortförklara eller komma med ursäkter för varför det ska vara okej.

    Angående att tycka man är jobbig. Innan jag blev vegan så var jag också rädd för detta. Vill inte vara jobbig, jag tänker äta vegetariskt när jag blir bortbjuden eller i värsta fall fisk. Men så blev det aldrig. För jag tycker det är jobbigt att vara den jobbiga. Men varför? För att jag gör det som känns rätt för mig? Jag gör ett beslut som bara är bra för mig och alla. Jag hade önskat att jag inte behövt bli vegan. (Det låter så dumt, men när man väl har öppnat ögonen så är det svårt att blunda igen). Vi lever i ett köttkonsumerande samhälle. Det är inte så roligt att bli vegan. Som tur är blir det mer vanligt och accepterat. Sverige har verkligen följt med.

    Istället för mjölk använd havremjölk att dricka, med flingor och gröt. Sojamjölk i matlagning. iKaffe från oatly i kaffe. Prova gör dina egna ostar. Bönpastejer på smörgås. Mixar solrosfrön och soltorkade tomater eller oliver.

    Använd http://www.cronometer.com
    Det gör ätandet lite som en tävling. Om du saknar en viss vitamin för dagen så är det lättare att bestämma vad du ska äta. Det är också intressant att se vad man faktiskt får i sig under en dag.

    Mitt största problem är att få i mig tillräckligt med kalorier. Pasta, frön och nötter är mina go-to.

    Lycka till!

    Svara

  • mb

    |

    Jag tror att det underlätta att veta varför man gör det. Alltså att påminna sig själv om att det är bokstavligt talat ett dött djur, miljön lider pga. detta och i 9/10 fall äter vi endast kött för att vi är vana och inte för att det är såååå gott. Alltså om man tänker typ så, kassler jämfört med oxfilé – man äter ju inte oxfilé varje dag och kassler är liksom kassler? Så om man ska äta något som inte är så himla gott, men som gör mycket skada, så kan man ju likagärna byta det mot något annat som inte är en smaksensation.

    Jag tycker det är en jättebra start att bara börja, och ”låta” dig själv göra ”snedsteg”, för tro mig då kommer du hålla kvar vid det. Om du inte kopplar det till skuld och skam, utan bara tänker att du gör ditt bästa, så kommer det vara så mycket lättare att hålla. Jag äter i princip bara veganskt, och i början åt jag fortfarande kött/fisk om det bjöds på det och inte fanns andra alternativ. Med tiden har det liksom helt försvunnit som alternativ. Jag vill inte äta kött längre, jag tycker inte det är ”värt” det. Det har liksom blivit lättare att tänka mindre egoistiskt. Att vad spelar det för roll om min mun jublar i 5 sekunder om det samtidigt innebär att en ko fått dö på ett oschysst sätt, och vatten har slösats osv osv. Det som har varit svårare att ta bort helt är ost. För att det alltid varit min go to när jag inte orkat, att steka halloumi och äta med en sallad. Men jag märker med tiden att det blir mindre och mindre av det också. Jag har liksom inga konkreta tips förutom att ge det tid för det händer något helt per automatik. Man blir ”avtänd” liksom, känner inte suget efter kött alls, och överlag så bara smakar saker mer än de gjorde innan. Så det är kanske det, att man cravear liksom ”bra” saker nu för att kroppen har lärt sig uppskatta dem.

    Sen vad gäller socialt osv. Jag får mer reaktioner av köttätare än av veganer. Det finns ju en väldigt stereotyp bild av veganer (och de finns också, haha) men alla jag känner är med på att det är en process och att alla inte går all in över en natt. Man får många bra tips och hjälp, och det enda jobbiga är som sagt köttätare som inte förstår och som.. ja men som med allt annat: de vill inte utmana sig själva och tar det typ som kritik när man pratar om _sin_ livsstil, för de vet väl innerst inne att de kanske borde tänka lite mindre egoistiskt.

    Så mitt enda tips till dig: kör bara, klandra inte dig själv för att du inte kör 100% alltid, se till så du får i dig b12, och vänta ut det om det känns jobbigt. Försök se mat som bränsle. Och sen lovar jag att även den tråkigaste havregröten kommer smaka gott för som sagt, något händer med smaklökarna när man slutar äta skit (och då menar jag tillsatser osv). Man gör sitt bästa med de verktygen man har helt enkelt. Och mer än så kan man inte göra.

    Svara

  • Maria

    |

    Med risk för att du redan sett denna länk (orkade inte läsa alla 59 kommentarer före mig:
    http://traningslara.se/what-the-health/?utm_content=bufferc08fd&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

    Jag menar inte att dina tankar om att dra ner på köttkonsumtionen är dåliga. Sett till miljöns skull borde vi alla göra det. Men jag vill egentligen bara belysa att de kostdokumentärerna som florerar och får mkt rum i media emellanåt ska man ta med en nypa salt, för mkt av det som påstås i dem är rent skitsnack. Dolda agendor, skrämseltaktiker mm. Så att man har de kritiska glasögonen på sig och att man alltid försöker vara källkritisk. Självutnämnda experter vet inte alltid bäst.
    Kram!

    Svara

  • Alexandra

    |

    Jag måste ju också belysa hur mycket alla enskilda ”små” skillnader gör. Tänk bara att byta ut komjölk mot vegetabilisk mjölk. Hur mycket mindre komjölk säljer affären under ett år för att jag väljer ett annat alternativ? Jag och min sambo gjorde säkert slut på en liter komjölk om dagen förut. Säkert lite lågt räknat. Oboy till frukost och kvällsmat för min del (hälsosamt, haha!) och min kille drack det till alla mål. 365 liter komjölk per år.

    Nu dricker vi inte mjölk som dryck längre utan använder det mest till gröt, men det blir i alla fall över en halvliter om dagen totalt. 183 fler vegetabiliska mjölkförpackningar säljs bara av detta. Det gör skillnad! ALLA köp gör skillnad. Om butiken inte har det ni söker, fråga om de kan ta hem! Tänk vad stor skillnad det är i sortimentet nu än för bara några år sedan.

    Svara

  • Amanda

    |

    Det finns så många bra alternativ till animaliska produkter. Exempelvis är Oatly i kaffe fantastiskt! Skaka paketet lite innan du häller det i kaffet och du har en perfekt latte
    Jag äter nästan uteslutande vegetarisk mat, gärna vegansk, men om jag vill äta kött så gör jag det. För mig känns det skönt att inte ha en ”titel” som beskriver precis vad jag ska äta.

    Svara

  • Hanna

    |

    Hej!

    Kul att höra att du vill sluta ära kött!

    Att sluta med alla typer av kött har inte varit något problem för mig. Jag äcklas lite numera av kött och kan bara tänka på det stackars djuret som ligger där på tallriken. Jag skulle ju aldrig kunna döda och äta mina katter så varför skulle det vara okej att göra det med något annat djur?
    Jag slutade med alla animaliska produkter utom ost. Det var för svårt. Och jag tycker att det är tillräckligt bra ändå. 🙂
    Och att äta vegetariskt när man är bortbjuden eller på restaurang är inget problem (och jag är den enda i släkten som är vego) 🙂
    Och när jag bestämde mig för att bli vegetarian så blev min pojkvän också det! Win win! Även om han ibland för undantag på högtider.

    Tips på att äta:
    Planti Sojgurt (godaste jag vet, speciellt vanilj)!
    Falafel, linser, bönor, couscous, kokosgrädde, tomatsås, pasta, potatis, sötpotatis, rotfrukter, sallad, pumpa, bulgur, quinoa, indiska/Thai grytor, ris, soppa, sojagrädde, sojafärs, sojakorv, grönsaksbiffar, oumph, vego pizza/burgare, gelatinfritt godis, popcorn, chips osv osv! Frukt å grönt!

    Jag har också upplevet att vi äter mycket bättre mat (mer frukt å grönt) sen vi blev vego och det känns superbra!

    Heja dig!

    Svara

    • Hanna

      |

      Och vill man se hur de svenska djuren har det kan du kolla på Djurfabriken (bara att googla)…

      Svara

  • Anna

    |

    Hej! Om du vill äta veganskt så har du valt den absolut bästa tidpunkten att börja göra det. Allting du vill ha finns!

    Jag har varit vegan i 17 år och har aldrig haft så mycket att välja på som nu. Ett tips för dig som är ny är att beställa ett vegokit från Djurens Rätt, då brukar man få med en massa recept och tips. Det kostar inget. http://www.djurensratt.se/valj-vego. Jag vill också tipsa om att ta kontakt med lokalavdelningarna i Helsingborg eller Malmö (sök på Djurens Rätt Helsingborg osv på Facebook), de kan tipsa om var du hittar bästa affärerna om du vill ha några specialvaror t.ex, eller vilka stora kedjor som är bäst där du bor.

    Gå och titta i mejerihyllan, den mjölkfria delen. Allt du kan önska finns där. Yoghurt i en mängd olika varianter — du får prova vilken du gillar bäst, jag gillar t.ex. Alpro. Växtmjölk finns gjord på nästan varenda växt du kan tänka dig. I kaffet har jag alltid Oatlys ”I kaffe”, den är gjord speciellt för det. Obs om du vill använda växtmjölk till matlagning ska du välja Alpros osötade sojamjölk, annars blir det konstigt. Det finns matlagningsgrädde, crème fraiche, kvarg, margarin osv osv. Jag saknar inte en enda mejeriprodukt. Glass finns förstås också, och inte bara sorbet. Jag gillar den som är gjord på soja bäst. Ost finns förresten också, men om du vill att den ska smälta så kolla efter en som det specifikt står på att den smälter, för alla gör inte det.

    I frysen finns hur många halvfabrikat som helst. Om du hittar Tzay, prova det! Det är min favorit. Jag gillar också Oumph.

    Om du vill laga mer från grunden är tofu din bästa vän. Den kan marineras, stekas (gärna på låg värme, långsamt, så att den blir ”tuggig”), du kan ha den i sallad (om du väljer en smaksatt variant), osv. Tofu har ätits i Asien i 2000 år, så det är en gammal väl beprövad produkt! Om man vill laga ännu ännu mer från grunden så är kikärtan min favorit. Jag älskar kryddig mat och gör gärna grytor/röror med kikärtor, alla möjliga grönsaker jag har hemma, och massor av kryddor (tricket är att låta kryddorna steka med först, så att smaken hinner utvecklas).

    Så, vad äter jag en vanlig dag?

    Idag åt jag Alpro sojayoghurt med Havreringar till frukost. Och kaffe med Oatlys ”I kaffe”-mjölk.

    Till lunch en pastasallad med pasta, blandad sallad, majs, tomat, paprika, kapris, mandel-sesam-tofu (rökt), och en dressing på Oatlys ”crème fraiche”, senap, olja, vitvinsvinäger, gräslök, dill, salt och peppar.

    Till eftermiddagsfika blev det morotsmuffins (här finns t.ex. ett recept: http://www.vegokoll.se/recept/morotskaka-och-morotsmuffins).

    Ikväll vet jag inte riktigt vad vi ska äta ännu, kanske blir det något med potatis och några grönsaksbiffar.

    Hur gör man när man går ut? Till att börja med tar man reda på vilka ställen som är bäst att gå till. Det finns massor av restauranger som är bra på veganmat, och en del som är riktigt dåliga. Där får jag hänvisa dig igen till lokalavdelningarna inom Djurens Rätt, de har stenkoll på sådant. Om stället ser extremt ”svensson” ut och lockar med entrecote osv, så brukar det vara en varningsklocka för mig. Men det stämmer förstås inte alltid. Det bästa är att fråga innan man sätter sig om de kan ordna något veganskt.

    Ja det var några tips från mig. Hör av dig om du vill ha fler, jag hjälper dig gärna!

    Svara

  • Michelle

    |

    Jag är den veganen som blev det över natten, men oftast är det inte hållbart eller går till så. Börja smått! Det kan kännas väldigt överväldigande att helt plötsligt endast äta en plantbaserad kost. Börja med att ha en köttfridag i veckan, uteslut att äta ägg, uteslut produkter som innehåller ägg… osv osv. Ta små steg i taget. Har varit vegan i 1 år och för mig handlar det nu endast om att jag i affären går till en annan hylla än vad jag brukade. Istället för komjölk tar jag sojamjölken. När folk frågar vad jag brukar äta svarar jag alltid: exakt det du äter fast i vegansk variation. Tacos, ”kött”färssås, veg sushi, pastasåser, rotfrukter i ugn med veg schnitzel… det finns en hel värld!

    Det viktigaste för att hålla sig till en veg kost är att vara informerad. Läs på om fördelarna för kroppen, miljön och det som jag anser är viktigast – djuren. Ingen ska behöva lida eller dö för att jag ska kunna äta något gott!

    Lycka till!

    Svara

  • Katta

    |

    Kolla Sanna Bråding.Tycker hon har mycket bra tips

    Det finns mycket mjölkfritt som är gott-har testat själv.

    Svara

  • Christina

    |

    Regina! Med risk för ett otroligt långt svar kommer här en liten berättelse om min resa som jag hoppas kan ge lite positiv inspiration? 🙂

    Jag vill börja med att säga att alla steg bort från konsumtion av animaliska produkter är bra steg! Det ska verkligen inte kännas som om ”allt eller inget” för det är, enligt min erfarenhet, väldigt få som lyckas ställa om sig så, oavsett vad det gäller. Att ge upp något som man gör mestadels bra för att man exempelvis ätit en hamburgare är ju absurt när man tänker på det? Jag är uppväxt ”allkostare” och fullkomligt ÄLSKAR mat. Jag är en person som lätt skulle kunna planera en semester efter vad som finns att äta på en specifik plats… Med det sagt så slutade jag att äta rött kött när jag var 20 (är 30 idag), men åt fisk och skaldjur, kyckling etc. etc. Sedan blev det mindre och mindre av både fisk och fågel, men desto mer av ost och andra mejeriprodukter. Det var en naturlig övergång och jag trivdes bra med min diet – kände mig bra! Sedan läste både jag och min sambo Kinastudien (och andra studier) om de negativa effekter som animaliska produkter kan ha på framförallt hälsan. Och vi beslutade oss för att äta veganskt. Vi hittade en matkasse som levererade veganska recept (Gröna kassen) och det hjälpte oss mycket i början. Genom dem fick vi upp ögonen för nya produkter och smakkombinationer som vi aldrig tänkt på själva. Prenumererade också på Vegomagasinet – som även det hjälpt mycket med tips på enkla recept.

    Det som jag haft svårast att släppa är utan tvekan ost. Ost är så gott till i princip alla måltider (frukost, mellanmål, lunch, middag, snacks/mys you name it) och jag har inte hittat något substitut som jag tycker är tillräckligt bra. Det finns vegoostar, de flesta smakar hemskt enligt mig, med några få undantag. Jag slutade varken att äta kött, fisk eller ost pga. att jag inte gillade smaken eller konsistensen, så jag har otroligt höga krav på eventuella substitut. Det tog ungefär ett år innan saknaden försvann. Klart att jag fortfarande kan bli sugen, men det går inte att jämföra med cravings jag kunde få på typ ostkrokar eller bara enkel förbaskad hushållsost, haha.

    Jag har också blivit duktig på att vara udda och jobbig. För det är en resa. Jag kompromissade aldrig med att äta animaliska produkter för att ”vara snäll” mot den som bjudit eller så, men jag kunde finna mig i att peta bort ost/skinka/kött och äta det som var vegetariskt. Det gör jag inte längre. Jag nådde jag en punkt när jag bara bestämde mig för att bana väg. Jag mailar alltid restauranger som inte har ett vegansk mat på menyn och frågar om de kan ordna något, och det har alltid gått bra. Vänner och bekanta har även de ställt om och här är det viktigt att vara hjälpsam och förstående. Om vi grillar kött – vad kan ni äta då? Äter ni ägg? Äter ni bönor? (ja, alla frågor har ställts)

    Bäst när man reser eller är ute är att vara förberedd. Jag blir omöjlig om jag är hungrig och panikmat som är vegansk finns inte alltid. Så en godisbar/proteinbar i väskan har jag ofta, hehe.

    Bra sidor med tips för nybörjarveganer/intresserade är:
    vegokoll.se (kolla särskilt in deras lista över veganska produkter, vegolistan)
    vegomagasinet.se

    Sist men inte minst vill jag berätta att alla mina blodvärden är tipp-topp, jag mår bra och jag ÄLSKAR fortfarande mat 🙂 Sambon och jag startade som veganer av ”egoistiska” hälsoskäl, men nu skulle jag säga att miljö och djurrätt väger lika tungt. Det känns bra att inte aktivt bidra till så mycket lidande och negativ påverkan i världen. Du klarar det också! Och kom ihåg, hitta en balans som är bra och fungerar för er! Ni kanske klarar att ta bort allt utom vad vet jag, ost och kyckling, men då är det ju en bra bit påväg! Heja!

    Svara

  • Fanny

    |

    Bra inlägg 🙂

    Jag vill aldrig sätta en etikett på mig själv som köttätare/ vegan/ vegetarian/ lakto- ovo ..

    Jag äter det jag är sugen på. Villket mest är veganskt och ibland mejeriprodukter men ibland blir det kött Om jag är sugen.

    Att ha ett sund förhållande träning och en balans som många talat om gäller ju även kosten.

    Är jag sugen, bortbjuden eller på en fin restaurang ser jag inga som helst problem att äta kött. Det behöver inte vara allt eller inget. Jag tror jag äter kött kanske 3 ggr i månaden och mejeriprodukter någon gång i veckan. Förut var det mer men nu tycker jag det är så skönt att inte behöva tänka på färskvaror på samma sätt. Har ont om tid att handla. Mycket vegan mat kan man ju ha i skafferiet, så som bönor, linser, fröer, tomatkross, kokosmjölk etc. Sedan äter jag galet mycket kol (olika sorter) och rotfrukter och sånt håller sig ju i en evighet i kylen!

    Ibland blir det mer animaliska prudukter ibland mindre. Som på sommaren, hur gott är inte grillad fisk eller en köttbit ibland?! 😀

    Hoppas alla där ute hittar en sund inställning till sin köttkonsumtion och gör det som känns bäst för dom utan att känna att man måste vara antingen eller 🙂

    Svara

    • Fanny

      |

      Oj, kål ska det givet vis stå!

      En dyslektiker i farten 🙂

      Svara

  • Tove

    |

    Jag är inte vegan och tvivlar på att jag någonsin kommer att kalla mig det. Tycker inte om att sätta den stämpeln. Men om jag jämför mitt köttintag idag samt intag av alla sorters animaliska produkter med mitt intag för ett år sedan äter jag nog 1/10 kanske. Det finns huuuur mycket god vegansk mat som helst! Jag gör undantag när jag äter ute/är bortbjuden samt att det händer att jag lagar en gammal favoriträtt hemma då och då. Men om jag tänker på att jag åt kött tre gånger om dagen sju dagar i veckan förr så är jag faktiskt nöjd. För vissa personer är det säkerligen viktigt att ha stämpeln ”vegan”, men jag skippar det och trivs bra så :)!

    Svara

  • Maria

    |

    Jag äter kanske till 95% växtbaserat. Det finns havregrädde, sojagrädde, ikaffe som är ett supergott alternativ till mjölk i kaffet.

    Det blir lättare och lättare. Fler och fler ostar dyker upp. Många chips är veganska. Restauranger är oftast behjälpliga. Det finns bra grupper på facebook, bland annat ”Vad lagar du för veganmat idag?”, just den gruppen är bra för att den inte är så hälsovegan-hetsig utan visar mycket rolig, god och påhittig veganmat.

    Finns även många bra YT-kanaler, bland annat ”Cheap lazy vegan” gillar jag. Tips att börja kolla på lite veganska matdagböcker/”what I eat in a day”-videos. Lycka till hur du än gör.<3

    Svara

  • M

    |

    Förstår precis i vilket stadie du befinner dig i! Eller nästan iaf. Jag var visserligen pesciterian (stavning?) i tio år innan jag blev vegan men ändå. Jag hade verkligen aldrig planerat eller tänkt att jag skulle bli vegan. Men efter lite research så kunde jag inte bortse från alla tusentals nykläckta kycklingtuppar som dödas i Sverige varje dag bara för att de inte kan lägga ägg, eller från att alla dessa djur står uppstallade i rader bara för att tillgodose våra önskemål. När jag kör förbi en djurtransport full med små trynen och ögon som kikar ut genom springorna orkar jag nästan inte leva. När man (jag) väl bestämt sig känns det väldigt bra och självklart, fast det är ovant i början. Men kom ihåg att det är modigt och stark att utmana ett tankesätt man levt med hela livet! Bra där, Regina!
    Vad gäller att äta ute och bli bortbjuden så kan det kännas ovant i början men det brukar alltid gå bra. Ute brukar det finnas alternativ eller så kan de göra något om det inte redan finns på menyn. När man blir bortbjuden vänjer man sig vid att ta det. Jag tyckte först det var jobbigt. Men man vänjer sig snabbt vid att säga: ”Ja, tack, jag kommer gärna! Men jag är vegan/äter inte några djurprodukter. Vill du att jag ska ta med mig nån vegansk fika?/Är det något jag kan hjälpa till med att köpa till middagen?” Ofta brukar folk tänka på en och så behöver man inte göra så mycket. Men ibland tar jag med mig tofu eller nåt om svärföräldrarna ska grilla kött tex. och så brukar de ha grönsaker, potatis osv. Jag skulle råda dig till att inte göra för mycket ”undantag” när du är bortbjuden, för då förstår inte folk hur viktigt det ändå är för dig. Om man är konsekvent brukar folk förstå. Annars kan de tro framöver också att du är helt okej med att äta grädde (tex) ibland, medan chansen är stor att du själv känner ju mer tiden går att det inte känns bra att avvika från det du egentligen tycker och hur du annars lever i din vardag. Det är bara mina tankar och erfarenheter 🙂

    På frågan om vad vi äter … massa gott! Ibland lagar jag mat på bara råvaror, men jag älskar också vissa ”köttsubstitut” som pulled oumph tex. Värt att komma ihåg också är att du kan äta i princip allt som vegan, som du åt innan. Bara i lite ny version. Med sojagrädde istället för vanlig, köttfärssås på Anammas sojafärs och röda linser istället, pannkakor går utmärkt att göra utan ägg osv. Jag äter mycket husmanskost men på mitt sätt 🙂 För övrigt älskar jag rostade kikärtor, hummus, oumph, pasta med olika tomatsåser osv.

    Tips på några ”vanliga” produkter som råkar vara veganska och jättegoda:
    * Rydbergs bearnaisesås (på påse obs obs!!)
    * 3x lök – chipsen
    * Holidaydippen (jag tänker väl på rätt namn nu, jo visst är det den…)

    Rydbergs bearnisesås är jättegod att ha över pizza istället för ost 🙂

    Och kom ihåg att du kan klara det! Det sista som byttes ut för mig var mjölken i kaffet (kan rekomendera Oatlys Ikaffe eller Alpros kaffe-mjölk). Jag älskade ost, men suget försvinner till slut. (Det finns vegoost dessutom!)

    Lycka till!!! Jag tror på dig! <3

    Svara

    • M

      |

      Ps. Kom ihåg att äta tillräckligt med mat! Så du inte får en dipp med vegankosten för att du blir trött eller nåt. Vegetabilier har lägre kaloridensitet (säger man så???) än animaliska produkter, så du kan behöva äta lite mer än du gör nu 🙂

      Svara

    • Josefin

      |

      Alltså, måste bara säga, vilken go människa du verkar vara!
      Blev så peppad på att äta mer vegan-kost av din kommentar. Och älskar att du peppar och inte dömer 🙂

      Svara

        • M

          |

          <3

          Svara

      • M

        |

        <3

        Svara

  • Fredrik

    |

    Det är givetvis kul att du vill bli mer vegan, men du skall inte ta den där filmen på allvar. Den är extremt vinklad, kolla t ex på denna recension http://traningslara.se/what-the-health/

    Svara

    • Malin

      |

      Fast du kan ju inte seriöst säga att What the health inte är att ta på allvar och kontra med att länka till en RECENSION som är precis lika vinklad genom att enbart diskutera det dåliga i dokumentären?

      Det är klart att det finns både överdrivna och vinklade saker i den (den är ju amerikansk trots allt ;)) men jag tror många kan sålla. Och om inte – vad är det värsta som kan hända? Att några extra personer blir veganer på heltid? Hellre det och förbättra hälsa, miljö, plånbok samt minska lidande för slaktdjur och mjölkkor.

      Svara

  • Vendela

    |

    Jaaaa, en kan vara vegan på ”deltid”, det är det som är så bra! En kan göra vad en vill, tjihoo! 😀 Och en kan börja på ett sätt och komma fram till att det är på ett annat sätt en vill göra. Genom att göra det lite enklare för sig och inte vara så hård så tror jag faktiskt att en kommer längre också, genom att jobba med nyfikenhet ist för förbud.

    Svara

  • emma

    |

    Såg filmen ”The true cost” på Netflix och fick en liknande känsla, men när det gäller kläder och shopping…. Rekommenderas. Du kommer inte vilja shoppa nya kläder längre.

    Svara

  • Matilda

    |

    Blir så glad av att läsa att du vill börja äta en växtbaserad kost! Jag tror att det är viktigt att försöka utmana den klassiska synen på mat som kött med tillbehör och sås för att få till riktigt goda maträtter.

    I princip alla maträtter du äter idag går att göra veganska, både med hjälp av substitutprodukter gjorda på exempelvis soja men också med bönor och linser i olika former. Mjölk och andra mejeriprodukter ersätter du lättast med havre eller sojabaserade alternativ – min köttätande pojkvän föredrar pasta med svampsås gjord på havregrädde framför koversionen!

    Utöver det finns hur många goda grytor och såser som helst som du utan problem slänger ihop. Min favorit är nog linsgryta med massvis med rödcurry, ingefära, kokosmjölk och lime, alternativt färssås på antingen sojafärs (dra i en skvätt rödvin och ordentligt med kryddor så smakar den som vanlig köttfärssås!) eller svarta linser.

    Gillar du asiatiskt måste jag få tipsa om både thaigryta och nudelwok med marinerad tofu som du steker ordentligt först – så himla gott.

    Bra basicprodukter (utöver det du antagligen redan har hemma) att ha hemma som gör det lätt att improvisera vilken lunch eller middag som helst är:
    Havre/sojamjölk
    Sojafärs
    Grönsaksbuljong
    Ett par tetrapack bönor
    Röda linser

    I mataffären hittar du både margarin och vegansk ost – det smakar inte som komjölksost men funkar alldeles utmärkt till tacos och jag älskar Violifes rökta ost på mackan!

    Gå med i ”Vad äter du för veganmat idag?” På Facebook så får du orimligt bra tips och idéer om vad du kan laga! Alltifrån tisdagsmiddag på tio minuter till en hel nyårsmeny.

    Tack för världens bästa blogg!

    Svara

  • Moa

    |

    Har inte läst alla kommentarer, men ville bara tipsa om facebookgruppen ”vad lagar du för begagnat idag?”

    Svara

  • Alice

    |

    Jag är vegan hemma och när jag får välja, men när jag åker hem till folk så är jag vegetarian (alltså äter allt förutom kött och fisk) vilket jag tror underlättar för alla i min omgivning. Så det är ett tips! 🙂

    Att äta veganskt hemma är nemas problemas tycker jag. Finns jättemycket bra alternativ (Oatly-yoghurt, Naturli-smör, olika soja- och havregrädde, kött-substitut av alla sorter) och det kommer nya saker typ hela tiden. Men mitt tips är ändå, börja stegvis! Ta bort rött kött, när du är bekväm med det så kan du ta bort allt kött, sen ta bort fisk osv. Så kommer du längs vägen lära dig nya rätter som gör att nästa steg inte känns jobbigt.

    Finns faktiskt inget jag är så stolt över som att jag slutade med kött och mejerier – ångrar det inte en sekund! Och kan varmt rekommendera det 🙂

    Svara

  • Anni

    |

    Var vegetarian för många år sedan av hälsoskäl, men började sen äta kött igen. För snart två år sedan började både jag och sambon skära ner på kött, började som flexitarianer. Idag äter vi enbart fisk som kött, ytterst sällan men det är den form av kött vår dotter kommer få äta. Vi har även börjat byta ut de produkter som är lätta att byta ut, mjölk, créme fraice, grädde etc. Jag älskar ägg, men kommer nog inom simontid sluta äta de med… dock kanske fortsätta ha de i matlagning. Vi känner oss fram, helveganer kommer vi aldrig bli, men känns gott i hjärtat att dra ner på så mycket de går. Man måste liksom ingenting, men lite kan man göra!

    Svara

  • Rebecka

    |

    Jag är vegetarian men tycker om att laga behandlar också. Det finns ett par facebookgrupper som jag tycker är bra. Tror de heter ”vad lagar du för veganmat idag” och ”veganer i sverige”, de hjälper mig mycket 🙂

    Svara

  • Hanna

    |

    Vill tipsa om facebook-gruppen ”Vad lagar du för veganmat idag?”
    Superbra tips och goda recept!!

    Svara

  • Sofie

    |

    Om du vill ha inspo till vegansk mat så är facebookgruppen ”vad äter du för veganmat idag” galet bra, där finns även länkar till frågegrupper osv,

    Sen det där med att äta ute, känna sig jobbig osv, det är otroligt svårt i början, men du anpassar dig efter ett tag, samtidigt som ditt umgänge också gör detta. när FU äter ute finns det nästan alltid minst ett veggo-alternativ

    Svara

  • Felicia

    |

    jag har också kollat på (hälften iaf) ”what the health” på Netflix och kan säga att man inte behöver vara så rädd för att äta kött som dom påstår där. Det är absolut bra att minska på köttkonsumtionen och mer se det som ett tillbehör till maten än att det är maten men man behöver inte vara rädd. Det dom i princip påstår i filmen är att kött är dåligt pga skit som människan ger djuren och som sen sitter kvar när vi äter det. Men håller man sig till svenska produkter är det ingen fara då man inte ger djuren sånt. I USA ger man ständigt djuren antibiotika (många djur på liten yta så dom blir sjuka annars) samt även hormoner som dels gör att dom växer fortare men också minskar lusten för fortplantning för att man ska kunna ha tjurar och kor tillsammans. Svenskt kött och mjölkprodukter är fritt från sånt så man behöver som sagt inte vara rädd och ha ångest 🙂

    Svara

    • Josefin

      |

      Det är absolut sant att de använder otroligt mycket antibiotika i djurhållning på många andra ställen i världen. Tyvärr används det dock även i Sverige. Det är inte i närheten av samma mängder, men att säga att svenskt kött är fritt från sådant stämmer tyvärr inte.

      Svara

  • Rebecka

    |

    Hej! Vad roligt att du vill dra ner på animaliska produkter! Jag är vegan sedan bara ett halvår tillbaka, men kan dela med mig av mina erfarenheter. Jag hade aldrig något mål om att bli vegan, det bara blev så efter ett par år med mindre kött och vegetarisk kost. Det tror jag har hjälpt mig, jag har aldrig känt att jag måste någonting utan har tagit det steg för steg i den takt jag ville.

    Vad gäller vad veganer äter så ser jag att du fått många bra kommentarer och tips redan. Det är verkligen inget problem att hitta substitut till det du äter idag, eller nya recept helt enkelt. Tänkt om du bestämmer dig för att du vill äta mer indisk mat, då googlar du ju bara och lär dig några nya recept till din receptmeny.

    En sak jag stör mig på hos ickeveganer och en sak som du tog upp är att det är aktörernas fel. Javisst är de ett stort problem, men vi konsumenter styr efterfrågan. Ska vi gå runt och skylla på alla andra hela livet? Så kan vi ju inte ha det. Vem ska ta ansvar? Vi måste ju börja någonstans för tusan! ”Alla andra äter kött så då gör jag också det”. Det är väl inget argument?

    Om fler äter vego så kommer det utvecklas mer produkter, köttdiskarna i affären blir mindre och utbudet på restauranger blir bättre. Det är inte svårare än så. Det finns många påståenden som ickeveganer kommer med, googla dessa så får du en lista på bra svar och mot argument 🙂

    Till sist vill jag tillägga att jag inte varit sjuk på ett helt år, då jag varit vegetarian och vegan 50/50. Jag är övertygad om att detta är orsaken till att jag är frisk. Jag mår dessutom mycket bättre, känner mig piggare och tycker om mig själv mer som person för att jag följer det jag tror på.

    Tycker det är superbra att ni influencers tar upp köttfrågan och jag hejar gärna på! Som sagt, små steg, sätt inga etiketter och ät det du vill när du känner för det.

    Hälsningar Rebecka

    Svara

  • Kristina

    |

    Jag befinner mig i liknande situation nu. Mycket ångest på grund av att jag har vanorna att jag äter kött och animaliska produkter. Men jag har börjat ändra matvaror som jag köper så jag försöker att ta bort det animaliska produkterna. Jag har till exempel köpt veganska chicken Nuggets som är mycket godare än vanliga! Jag har ersatt min yoghurt med soyghurt.

    Jag vet att det finns massa mer jag kan ändra men samtidigt tror jag att om jag skyndar på processen kommer det bli för jobbigt och jag kommer inte orka. Därför har jag successivt valt bort vissa saker och försöker välja saker som inte är kött eller animaliska. Det känns bättre också! Jag kollar mycket på youtube efter recept och kanaler som gör videos där kan starkt rekommendera!

    Och din frukost med smoothie bowl såg ju helt fantastisk ut! Måste prova den nästa gång jag åker ner till stan! Vart ligger stället? 🙂

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh är så dålig att förklara, men samma gata som Lindex (inte gågatan) 🙂

      Svara

      • Kristina

        |

        Åh nära Waynes då Ska kolla upp det!

        Svara

  • Anilorak

    |

    Jag tror att man (missförstå mig rätt) inte ska ta sånt här på alltför stort allvar. Personligen tycker jag att allt detta med att äta nyttigt och veganskt o.s.v. har blivit så otroligt överdrivet. Vad FÅR man ens äta längre? Känns inte som någonting. Jag tycker att man ska äta det man känner för. Självklart ska det finnas gränser, ingenting är bra att äta för mycket av. Och självklart är det bra att ex. dra ner på hur mycket kött man äter och på hur mycket socker man äter. Väldigt ofta mår man bättre av det också. Men jag ogillar tanken på att man ska sluta med något HELT eller till 99% trots att man egentligen VILL äta det. Tyvärr känns det som att många idag tycker att man ska göra det, vilket gör mig ledsen. Vart tog matglädjen vägen? Klart att man ska ta hänsyn till olika saker, men mat ska ju vara en njutning. Överanalyserar man det blir det bara en börda tillslut, det blir något jobbigt, och då förlorar det sin mening.

    Sen som sagt är det ju bara bra om man tar hänsyn till vissa saker/tänker till lite mer ibland. Jag arbetar ex. på ett café och har återigen blivit påmind om hur god Oatleys mjölk är. Då väljer jag att dricka den istället för vanlig hemma, och varför inte om jag gillar det liksom.

    Sen tycker jag att det delvis är synd att människor är så fokuserade och (ibland) beroende av att sätta sig själva i fack. Jag vet inte hur många gånger jag har fått sura blickar för att jag sagt att jag ”vill prova äta veganskt ibland”. Som om man inte får äta veganskt då och då, utan måste bli vegan på heltid DIREKT och sätta sig i ett fack. Vilket är oerhört synd tycker jag, för istället för att få peppande kommentarer får man ofta negativa blickar och kommentarer. Men nej, det är absolut inte dåligt att ”bli vegan” på ”deltid”. Det är ju jättebra! Då gör man ju någonting! Jag är i den situationen nu exempelvis. Jag är övertygad om att jag aldrig kommer bli vegan på heltid, MEN, jag äter jättegärna veganskt och vegetariskt oftare och då gör jag någonting i alla fall. Om vi alla bara kan peppa varandra till att börja göra något litet, så kommer världen bli bättre och bättre!

    Vi får aldrig glömma att stötta varandra och peppa istället för att förolämpa. Dela med dig av ditt bästa veganrecept, en bra facebook-grupp för vegetariska recept o.s.v. Ju mer vi peppar och hjälper varandra, desto bättre kommer våra matvanor bli (även om man inte blir helt vegan och fortsätter äta socker VILKET ÄR OKEJ) och desto bättre kommer vi att må, i och med att vi får en mer mångsidig kost! Och kom ihåg: Glöm inte äta det du tycker är gott! Mat ska man njuta av! (Och till er som är vegetarianer/veganer och redan peppar andra: Heja er! <3 Ni är bäst som tipsar och hjälper!)

    Svara

  • Bella

    |

    Det är ju så olika för olika kroppar vad som är rimligt och funkar så det bästa är väl att prova olika och se vad man gillar/mår bra av 🙂

    Jag var vegetarian/vegan i 13 år och fick både positiva och negativa effekter på hälsan. Nu äter jag kött men även vegetarisk beroende på vad jag är sugen på 🙂 Försöker äta tex älg, ren och kravmärkt kött så mycket jag kan. Är allergisk mot mjölkprotein och alla ersättningsprodukter baserade på soya störde mitt hormonsysten bla sköldskörteln så äter inga soyaprodukter längre (men vissa tål det medan andra påverkas negativt, alla kroppar är olika så man får anpassa efter sig själv)

    Kan tipsa om willys vegan-mjölkchoklad och deras hallon-lupinghurt, sjukt god 🙂 Jag älskar kakor men bakar allt med olja/mjölkfritt smör och gör jag glasyr där det ska vara Philadelphiaost så tar jag oatlys ”på mackan”. Willys har även ett vegansmör att ha på mackor och en god mjölkfri ost 🙂 och det har kommit en glass gjord på mandel istället för soya, choice heter den.

    Jag skulle för övrigt göra vad som helst för att kunna äta ost, herreguuud vad gott det är med smält ost :p Jag tror på att inte ha mat-panik utan äta det man mår bra av och våga prova nytt och mixa stilar, vi behöver inte mer saker att stressa och få ångest över

    Svara

  • Petra

    |

    Jag drog ner på kött rejält för några år sedan. Är långt ifrån vegan men insåg förra året att hummus är en väldigt bra grej. Enkelt att göra själv om man har en bra mixer och jag äter det ofta istället för halloumi i ungefär såna wraps som du tipsade om, och på mackor 🙂

    Svara

  • Nelly

    |

    Mycket intressant läsning bland kommentarerna! 🙂

    Svara

  • Sara

    |

    Åh du är så fin som vill och jag förstår att det känns som en enda stor röra. Men det är inte så svårt att vara vegan faktiskt. Jag blev förvånad över hur lätt det är, tänk vilken utmaning det måste varit för 20 år sen typ innan alla nya produkter.
    Jag tkr dokumentären absolut har sin tveksamheter i vissa siffror men tänk vilket win-win vegan är för miljö, hälsa, djur och plånbok. för mig var det djuretiken som verkligen fick mig att kunna bli vegan på heltid, innan var jag lite som du och då blir det faktiskt svårare för då måste en hela tiden göra valet, ex ska jag ta en bit gräddtårta eller inte, nu vet alla att jag är vegan och har oftast fixat något minst lika gott till mig (och alla brukar vilja prova, nyfikenheten på veganskt ökar;) jag kände helt krasst att genom att äta ost och ägg bidrog jag fortfarande till samma hemska djurförhållande och de flesta mjölkkorna går ju också till slakt långt innan naturlig ålder att dö när de inte mjölkar effektivt nog.. Samt klimatfrågan…!

    Så vad äter jag? Imat, ikaffe har nämnts:) soygurth tkr jag är bästa alternativet vad gäller yogurth. ’Vegan bredbart’ finns på willys och smakar på riktigt bregott! Äter pasta, wok, sojafärs, bönpasta, potatis, kikärtor, röror på bönor och olja, tahini, nötsmör, bröd, burgare, tacos mm! Finns massor att äta!
    jag tror att om en vågar uttala sig vegan är det faktiskt enklare, för din omgivning vänjer sig snabbt och egentligen är de avundsjuka på att du tagit det beslutet för de har troligen ett moraliskt dilemma inom sig också. 🙂 och bröd pasta ris mm innehåller mineraler, vitaminer, protein och självklart fantastiska kolhydrater som is tha shit. (3-årig Universitetsutbildnig i kost i ryggen som är less på proteinhetsen haha) heja dig, och fråga på! Besök min insta om du vill ha matinspo: vanligvegan
    K R A M

    Svara

  • J

    |

    Mitt bästa tips är att prenumerera på tidningen VEGO som oftast innehåller stor variation av veganska recept (finns även på readly). Många enkla, vardagliga recept blandat med lite ”festligare” mat. Den är verkligen så himla bra, okomplicerad och fin. Alltid när man får hem den i brevlådan vill man typ laga allt på en gång.

    Grundaren till tidningen har även släppt flera jättebra kokböcker (Mattias Kristiansson). Det känns som att alla hans recept (eller iallafall 95% av dem) är enkla och lätta att laga, hitta grejer till osv. De två bästa böckerna tycker jag är ”Välkommen till vegoriket” och ”Vego: vegansk mat för alla tillfällen”. Finns säkert på biblioteket! På hans hemsida finns också en hel del recept vegomagasinet.se

    Svara

  • Rebecca

    |

    Jag ar vegan sen 1,5 ar tillbaka och var vegetarian i ca 4 ar innan dess. Du har fatt manga kommentarer men anda inte sådär överdrivet manga från ”heltidsveganer” (lol) som berättar vad de äter, sa har kommer min dag och gårdag:

    Igar: Frukost: Hanvregrynsgrot med banan, blabar, kanel o havremjölk
    Andrafrukost (ja jag ar en hobbit): en macka med jordnotssmor och banan
    Lunch: Hemmagjord sushi (fylld med gurka, avocado samt tofu)
    Middag: Potatismos (gjord pa havremjolk), gronsaksbiff (fryst) med ärtor och svampsås (svampsasen gör jag såhär: steker finhackad svamp , sen tillsätter jag havremjölk, grönsaksbuljong och soja. Avslutar med redning tillönskad konsistens 🙂 Jag skulle rekommendera någon plantgradde istället for mjölk + redning sa blir det ANNU godare, men jag bor utomlands och har finns inte plantgradde i vanliga matbutiker)
    Kvallsmal: Dadelbollar (gjorda i matberedare)

    Idag: Samma frukost som ovan
    Andrafrukost: Några av dadelbollarna jag gjorde igår
    Lunch: Spagetti och vegfarssas
    Middag: Daal aka linsgryta(finns sa manga bra recept, ICA har väldigt bra!) med basmatiris, ugnsbakad tofu vid sidan samt en grönsallad

    Jag tycker verkligen det ar LATT att vara vegan! Och da ar jag en ENORM foodie, jobbar heltid samt bor pa Irland dar utbudet inte pa langa vägar ar sa bra som i Sverige. Ska flytta hem senare i ar och ar saaa pepp over smörgåsbordet av substitut som kommer finnas, haha.

    Tips pa hemsidor med recept: minimalist baker, lazy cat vegan, green love stories och jävligt gott. Flora har också några bra recept.
    Tips pa youtube-kanaler: BonnyRebecca, Plant the Seed, Kalel, Tess Begg, samt Thriving on plants. Ida Warg, Ellen Farnstrom och Therese Lindgren har med ratt bra om du vill se pa svenska.

    For motivation: djurfabriken.se samt dokumentaren Earthlings.

    Grymt att du ar nyfiken pa den vegansk livsstilen, djuren och planeten tackar dig <3

    (Och slutligen, sorry for störigt tangentbord men sitter pa jobbdatorn! Schh)

    Svara

  • Martina

    |

    Men alla grönskande hagmarker som behöver betande kor! Den artrika mångfalden med orkideer och annat som inte klarar sig när det växer upp sly överallt. Ingen kan inbilla mig att kossorna som går i den där hagen inte har det bra.

    Och fåren som går i vår hage precis utanför trädgården (vi lånar ut lite mark till en granne som har får). De har det alldeles utmärkt i sin stora hage med gott gräs och skydd för sol och regn. Inte har de pumpats med antibiotika eller står i nån trång lagård utan solljus.

    Biodlingar, där bina är superviktiga pollinerare både till odlade och vilda växter! Veganer vill inte äta honung för det är att untyttja bina. Men frukt på äppelträden vill de gärna ha…

    De där dokumentärerna visar knappast på småskaliga lantbruk på den svenska landsbygden om man säger så…

    Jag vill hellre äta mat som kommer från levande gårdar än från nån fabrik.

    Svara

    • Rebecca

      |

      En otroligt, otroligt liten del av pollinerande insekter (som gör att vi får frukt) är honungsbin. Snälla, läs på och sluta sprida okunskap. Menar inte att låta otrevligt men blir så trött på folk som ska försöka ”debunka” veganism med felaktig information.

      Svara

  • Malin

    |

    Nu har jag bara skummat igenom kommentarerna och vet inte helt vilka tips du redan fått. MEN, sen jag började äta mer veganskt för ca ett år sedan har jag haft problem med vegansk yoghurt.. Alla smakar skit. Förutom den från Planti som jag hittade för bara några månader sedan. Så det är mitt tips: Plantis naturella soygurt. Jag brukar köpa eco/organic. Dyr men smakar precis som vanligt yoghurt, helt sjukt lika. Har aldrig köpt de med smak men är rätt säker på att de håller samma kvalitet. Bra initiativ och lycka till!

    Svara

  • Linnea

    |

    Läste en studie om att de som bidrog mest till hållbar utveckling är de som minskar sitt intag, att sluta tvärt är det få som klarar av (långsiktigt) och bidrar därför inte lika mycket.

    Svara

  • Malin

    |

    Jag har valt bort kött. Äter fortfarande fisk och skaldjur men i begränsade mängder. Hemma har jag bara veganska basprodukter, mjölkfritt margarin, oatlys iKaffe är krämig och god istället för ”vanlig” mjölk, deras matlagningsgrädde och creme fraîche är också superbra. Kan ta ett tag att vänja sig med ”havresmaken” men när man kommit över det tänker man inte på det längre. Planits produkter är också superbra. Gillar att äta yoghurt till frukost och helt ärligt så känner jag ingen skillnad på deras vaniljsoygurt och vanlig vaniljyoghurt.

    Inga problem med att andra äter kött men blir sjukt irriterad på människor som inte kan se problematiken i att äta kött, och då menar jag ur alla synvinklar. Miljömässigt, hälsoaspekten och den djurhållning vi har idag. Jag tycker det inte är okej att behandla djur som om de inte vore levande, tänkande individer.

    Jag tycker det är super att du tar upp detta och det är helt omöjligt att undvika protester i ämnet, men det behöver uppmärksammas! Tycker att du kan börja med att byta ut en sak i taget, skippa smör och köp margarin (och nej det är inte så ohälsosamt som alla får det att låta) och låt det gå långsamt. Tycker det är fantastiskt att du äter mycket vegetariskt redan, det gör skillnad.

    Du är grym, kämpa på!

    Svara

  • Isabell

    |

    Någon kanske redan har tipsat men annars; gå med i Facebookgruppen ”Vad lagar du för veganmat idag?”. Väldigt mycket bra inspiration kring alla typer av mål och tillfällen

    Svara

  • malin

    |

    Åh vill också se den filmen!

    För att svara på dina frågor:

    Hur jobbigt är det, på riktigt?
    Det enda som egentligen är jobbigt är okunskapen som tyvärr fortfarande är utbredd, t ex när folk kommenterar på ett nedlåtande sätt om vad jag äter. Det är rätt tröttsamt efter 12 år utan kött och 6 månader utan animalier… Eller på restaurang när de inte kan fixa veganskt!! Hallå, har ni inga grönsaker över huvud taget??? Pasta? Ris? Potatis? Tomatsås? Bröd? Sallad? VAKNA!

    Vad äter ni?
    Frukost: Havre/sojamjölk med flingor eller havregrynsgröt, mackor med mjölkfritt smör, t ex Flora, med avokado/hummus/Oatly PåMackan, Violife ost typ. Och juice!
    Lunch: Spagetti och vegfärssås. Exakt samma som köttfärssås men med vegfärs och växtbaserad grädde 🙂
    Middag: Några goda egengjorda bön/grönsaksbiffar med rotsaker i ugn och BEASÅS! Rydbergs i påse! Eller hummus 🙂

    Gräddiga såser: Oatly iFraiche eller havregrädde. Om man vill få ostsmak kan man tillsätta B-jäst som har en ostig smak i sig, eller riva i t ex Violife pizzaost som smälter! LOVE!

    Tuggmotstånd: OUMPH! Alltså livet <3

    Bortbjuden: Jag erbjuder alltid att ta med mig eget, dels för att inte vara besvärlig och dels för att jag har lite kontrollbehov och är rädd att få i mig nåt animaliskt. Oftast vill värden göra något till mig ändå eftersom hen ändå bjudit mig och även vet om vad jag äter 🙂

    Resa: En nödlösning är ju pommes, grillade grönsaker och sallad om inget annat finns. Kan dock varmt rekommendera Happycow där man kan söka på städer och se de restauranger med veg utbud! Superbra när man ska resa 🙂

    För min del tycker jag absolut inte att jag offrat något, och det är tröttsamt när folk typ "tycker synd om" mig. Det är inte alls synd om mig – jag har gjort ett informerat val och är otroligt stolt över det. För mig är det viktigt att "upprätthålla" min kosthållning eftersom djur betyder allt för mig. Min njutning är inte viktigare än någons liv, därför blir det i slutändan enkelt att låta bli animaliska produkter. En Marabou t ex är inte värt att äta för mig då jag känner att jag skulle förstöra det jag "byggt upp" då. Sen kan det absolut vara svårt ibland att hitta mat när man äter ute som faktiskt är GOD, men jag är inte så kräsen utan mest glad över att det finns något jag kan äta 😉 Kan tänka mig att det är mycket lättare i Skåne än i norr också…

    Kan även tipsa om gruppen "vad lagar du för veganmat idag?" på facebook! Massor med inspiration!!!! 😀

    Kram!

    Svara

  • Paulina

    |

    Hej!

    Du är SÅ vettig! Det har redan ramlat in så mycket bra och vettiga kommentarer här men måste bara skriva lite jag med.

    Som tidigare personer skrivit så måste du inte köra svart på vitt och gå från allätare till vegan på ett tag. Det går bra att börja smått. Det går bra att inte vara 100% vegan! Jag är just nu lakto-ovo vegetarian sen ca 4 år tillbaka. Men äter sällan ägg och dricker inte mjölk pga laktosintolerant. Ost klarar jag mig inte utan, även om det ibland ger mig dåligt samvete. Äter mkt veganskt men kallar mig inte för vegan och det är ok. För jag hade velat vara vegan för mitt eget samvete. Men jag har landat i att ingen kan gör allt men alla kan göra något. Jag blev vegetarian av anledningen att jag flyttade hemifrån, blev student och var fattig. Jag hade helt enkelt inte råd att äta kött. Sen har jag bara hittat faktorer som motiverar mitt val, allt från miljö och klimatpåverkan till djurhållning och hälsoeffekter. (Även om hälsoeffekter är något jag försöker bortse ifrån pga så ätstört samhälle i stort, du förstår säkert) Jag började helt enkelt med att laga samma mat som innan men att ersätta med vegetariskt. Ex vegfärs istället för köttfärs, ikaffe istället för mjölk, vegkorv istället för köttkorv och soygurt istället för yoghurt. Sen bah PANG blev det kul att laga mat när jag insåg att det inte var så svårt och nu lagar jag er från grunden. Tex bönbiffar, linsgrytor, panerad tofu, sushi, såser och frukostbowls.

    Tips: Ha i lite syra (tex citron) i ifraischen så smakar den mer likt animaliska mjölkprodukter.

    Måste även tipsa om alpros veganska ”kvarg”. Perfekt mellanmål när en blir sådär panikhungrig.

    Detta är mitt absoluta favoritrecept som dessutom är veganskt och inte ALLS smakar som en förväntar sig veganskt. Det är liksom väldigt mustigt och ”köttigt” haha. Perfekt bjudmat till allätare eller om en själv saknar kött en dag. (Det kan jag göra ibland).
    http://www.javligtgott.se/vegetarisk-boeuf-bourguignon/

    Pinterest är en guldgruva när det kommer till enkla men smakrika och roliga vegetariska och veganska recept. Även lifehacks i form av ersättning etc.

    Det kan verka komplicerat och tar lite tid. Men inte ens egen tid för det sköter sig självt på spisen. Tom jag som INTE kan laga mat lyckas med detta och får folk att bli FÖRBLUFFADE över hur gott det är.

    Gud så osammanhängande kommentar. Men summan av kardemumman: Följ dig själv och vad som känns rätt för dig. En dag utan animaliska produkter är bättre än noll. Och det är GOTT. Och saknar du något så ät det, det ska vara kul att äta och förhålla sig till kost. Sen är det bara ett plus om en kan tycka att det är kul och gott utan att använda sig av animaliska produkter. HEJA DIG <3

    Svara

  • Ida

    |

    Jag försöker äta gott och blandat. Jag älskar både vegansk mat och vegetarisk mat. Och äter jag kött så är det endast svenskt kött då jag vet att de djuren har det bra. Jag hade en hel del kompisar som arbetar med lantbruk och jag tycker det är viktigt att nämna att de precis som alla oss andra, bara försöker ”pay the bills” så att säga. De är underbara människor de också, och vill även de det bästa för naturen och särskilt det allra bästa för sina djur. Även om jag också förespråkar mindre köttkonsumtion hos alla oss västerlänningar (för det är vi som är det största problemet, tyvärr), så är det viktigt att se människorna bakom mjölk- och köttindustrin. Tänk er själva om någon helt plötsligt skulle komma och säga att ”allt du gör, allt du brinner för, är en skada för mänskligheten”. Folk blir upprörda. Men det är som du säger, Egoina, det är de stora aktörerna som bör ta mer ansvar när det kommer till matindustrin. Och don’t get me started om bil- och oljeindustrin…

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv