Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Tisdagssnack

Hej hallå.

Skriver till er halvförkyld och med megahuvudvärk. Trodde först det var en reaktion för att jag slutat med min allergimedicin, men tror det är Henri som smittat mig. Han var lite sjuk förra veckan. Men det är okej, kan knappt ens minnas sist vi var sjuka. Eller jo, det kan jag. Det var när jag precis blivit uppsagd och blev magsjuk. Haha, snacka om rock bottom.

Fattar inte varför Henri har så bra immunförsvar. Kanske för att jag ammade så länge? Tre knack i bordet för snart får jag väl äta upp det. Men gudarna ska veta att vi haft andra utmaningar : )))

 

Tre bra saker just nu:

→ Att få frysa. Låter kanske som ett minus, men det är något speciellt med att få värma sig. Finns det en mysigare känsla liksom?

→ På lördag ska F få sin (andra) 35 års present. Vi ska ut på restaurang! Ska till ett ställe som vi pratat om läääänge. Megapepp!

→ Att Henri tittar ut genom fönstret klockan 18.00, blir bekymrad och säger att det är ju natt. Vi måste lägga oss.

 

 

143 gillar

Kommentarer (11)

  • Mila

    |

    Amning ger endast förbättrat immunförsvar under tiden som barnet ammar, när man har slutat så är barnets immunförsvar likvärdigt med ett barn som aldrig har fått bröstmjölk. Förlåt, så besserwissrig kommentar, men finns så mycket myter kring amning så kliar i fingrarna ibland… Håller tummarna ni slipper baciller även framöver, det är för jäkla trist när de är sjuka och ynkliga!

    Jag håller HELT med om mysigheten i att få värma sig! 😀 Det är aldrig någon som fattar vad jag menar med det haha! Men tycker det är så mysigt att ta fram en filt och tjocka strumpor, tända värmeljus, och dricka varma drycker medan näsan fortfarande känns lite kall mmmm….

    Svara

    • Egoina

      |

      Då har vi bara haft tur! Ääään så länge haha. Åh eller hur! Riktigt myskänsla <3

      Svara

    • Ulrika

      |

      Mila, din kommentar stämmer tyvärr inte 🙂 Det finns forskning som pekar på att bebisen/barnet får bättre immunförsvar / är skyddad mot infektioner även lång tid efter avslutad amning, tex DOI: 10.1542/peds.2014-0646D (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258846/ ). Dessutom pekar forskningen på att amning hjälper till att utveckla ett välfungerande tarmmikrobiom som också stimulerar och tränar immunförsvaret.

      Svara

      • Mila

        |

        Fast relativt svag studie då den lutar sig på vad föräldrar rapporterar om barnets sjukdom? Och tarmfloran vet man så lite om ännu att det inte heller visat entydiga svar vad som påverkar den och hur. Kanske framgår annat i framtiden men allt jag läst i ämnet visar att det finns många positiva myter om amning som inte kunnat bevisas på ett vetenskapligt hållbart sätt. Men många lockas väl att tro på det för det känns bra att göra något som ”skyddar mot allt” när det gäller ens barn.

        Svara

        • Ulrika

          |

          Jag har en PhD och forskar om tarmfloran, speciellt i små barn, så jag är väldigt ”inne” i litteraturen så att säga.

          Är verkligen överraskad över att du tycker en studie gjord på över 1500 barn är svag. Det är praktiskt nästan helt omöjligt att ha doktor diagnosticerad sjukdom på så många barn i en studie över så många år. Det finns väldigt liten risk för bias om det är konsekventa frågeformulär över så lång tid.

          Det finns otroligt tydlig forskning på många faktorer som påverkar tarmfloran, speciellt i det tidliga livet, då tarmfloran är mycket mindre komplex så tidigt. Tex amning är en väldigt tydlig och stark effekt på tarmfloran, utöver kejsarsnitt så är det nog den tydligaste och starkaste effekten. Man vet även många av de molekylära mekanismerna och exakta strains av bakterier som påverkas av t.ex amning, och vilka komponenter i bröstmjölk som påverkar tarmfloran på olika sätt.

          Här får du lite studier om du är intresserad! Men förstår såklart att det är svårt att läsa forskningsartiklar, mycket lättare att se sammandrag eller TV program eller annan populärvetenskap. DOI: 10.1038/s41564-021-00970-4, 10.3389/fped.2019.00047 och 10.1053/j.gastro.2020.01.024.

          Svara

    • Sara

      |

      Som någon annan kommenterat stämmer din kommentar inte riktigt. Finns forskning som visar samband mellan amning och stärkt immunförsvar även långt efter avslutad amning. Sedan är det såklart varje enskild mammas val att amma eller inte och ibland går det inte heller att amma för vissa kvinnor. Det kan såklart vara jättejobbigt för någon som vill amma och inte kan eller för någon som valt att inte amma att höra att det finns fördelar med amning jämfört med ersättning och att ersättning hur bra den än är inte kan jämföras med amningen. Men det är ingen anledning att ignorera den forskning och det fakta som finns kring att amning är det bästa för barnet av många anledningar, tex för immunförsvaret för barnet både under och efter avslutad amning. Detta måste man kunna påtala utan att det är mom-shaming.

      Svara

      • Mila

        |

        Men visa en bra studie då? Handlar inte om att det skulle vara någon mom-shaming, bara att WHO gått på så hårt med sin pro-breastfeeding kampanj att myter utmålas som fakta. ”Åh bröstmjölk är så speciellt att ingen vet vad det innehåller!” har jag hört (trams ju), eller att barn som ammas inte kan få allergier, och massor av annat… Amning är jättebra på flera sätt men det behöver inte utmålas som det magiska botemedlet mot allt ont. Även barn som ammats kan bli sjuka, allergiska, ha npf, vara korta och allt däremellan. Jag föredrar fakta framför sagor gällande detta. Uppskattar att Agnes Wold avlivade flera av myterna i sin bok för nyblivna föräldrar. Rekommenderas! 🙂

        Svara

  • Polly

    |

    Jag har en fråga gällande henri och hans sömn. Hoppas det känns okej annars får du gärna ta bort kommentaren 😊

    Jag tycker du och F är så jäkla coola som trots strul med sömnen åkt iväg, övernattar etc. Min son är 10 mån och kan BARA sova med mig, även dagtid plus extremt rutinbebis och är vi iväg efter kl 18 eller när det närmar sig tupplur så blir det kaooos 🥲
    Hur gjorde du och F när ni hade det som värst med H?
    Jag trodde naivt innan man fick barn att dom somna när dom var trötta oavsett plats. Men icke 😂🥲

    Svara

    • Egoina

      |

      Innan jag slutade amma gick det ändå bra. Visst, han har alltid sen han föddes sovit väldigt lite, minst ett sovplats mindre än han ”skulle” och varit svår att få att somna. Helt hopplös i perioder.

      Men det var när jag slutade amma som mardrömmen började, med skrik i timmar varje natt. Han vaknade flera gånger per natt när han ammade också, men då hade jag iaf ett sätt att få honom att somna om. Enda gångerna jag kan minnas att vi varit iväg är när vi varit i Norge eller när vi var på Teneriffa. Teneriffa ångrar jag 😂 Men generellt var det aldrig så att det funkade bättre när vi var hemma. Var lika dåligt oavsett 😂 Innan vi fick melatonin somnade han sällan för natten innan 22, oftast midnatt oavsett vad vi gjorde… men han var ”glad” så det var väl lugn på så sätt 😅

      Håll ut!!! Det blir bra ❤️ ditt liv kommer inte vara såhär för alltid!

      Svara

  • Emma

    |

    Är det konstigt att säga att man typ älskar att frysa och kan gosa in sig i en riktigt varm filt? 😄 Hellre det än att svettas och behöva slänga av sig täcket 🤷‍♀️
    På tal om det ”nya mörkret” för säsongen, vår son vill titta på gatlamporna som tänts innan han går och lägger sig nu 🤭 och stort plus för att han iallafall FÖRSÖKER somna om, när han kryper upp i vår säng på morgonen, för att det inte är fullt dagsljus ute längre. Stort minus de morgnar man måste ta sig till jobb tidigt för det känns som man går ut mitt i natten 😭

    Skönt att ni haft sån tur med sjukorna! Vi fick känna att vi levde förra året. Trodde vi hade bra immunförsvar för innan barn var vi aldrig sjuka, men det visade sig bara att vi var bra på att undvika sjuka barn 😂

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha åh söt han är!! Omg samma här med magsjukor iaf. Usch!!

      Svara

Lämna en kommentar

Arkiv