Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Helgen när vi slutade nattamma

Hade en lugn och mysig helg med fokus på en enda grej som vi skjutit på alldeles för länge: att sluta nattamma. Vi har gett det några halvhjärtade försök vid flera tillfällen och gett upp halvvägs genom natten. Men nu var vi redo!

Då kör vi! Låt oss ha en skitjobbig helg! F nattade, jag fixade fram lite fredagsmys och sen inväntade vi kaoset.

 

Soffan blev min säng. Jag ska inte ljuga, det var hemskt att försöka sova här. Mest synd var det såklart om killarna, men jag var inte beredd på hur jobbigt det skulle vara för mig. Varenda cell i min kropp ville ju trösta Henri. Dessutom har jag aldrig sovit utan honom. Kändes bara fel.

När vi försökt sluta tidigare har jag varit med, men det var tydligt att det här var bättre för honom. Han var ledsen och missnöjd, men inte alls så förtvivlad som när jag är med.

 

Inte många timmar på sömnkontot, men vi kom oss ut en sväng i lördags i alla fall.

 

Åt donut i solnedgången.

 

Kollade melodifestivalen och inväntade kaosnatt nummer två. Som aldrig kom?? Henri sov och sov och sov och sov. Och sov!

Han vaknade vid ett tillfälle, men F kunde lätt natta om honom. Jag förväntade mig verkligen inte detta. Känns som att hela grejen var jobbigare för mig. Jag låg vaken och var jätteledsen, men han sov som ingenting. Så mycket betydde jag 😂❤️

 

I söndags skulle vi på knatteskutt som jag anmält oss på. Det var alldeles för avancerat. Henri förstod inte någonting och tyckte det var roligare att göra allt annat än det han skulle.

Lite tråkigt. Hade sett fram emot att ha en aktivitet att göra tillsammans med honom. Men vi kan ju vara hemma och öppna och stänga dörrar eller något istället : ))

 

På kvällen blev det lyxig middag. F’s mamma hade med sig en köttbit som vi lagade.

Så var den helgen förbi. Och snart är det helg igen ✨ Undrar när jag kan börja sova i sängen igen? Hoppas snart.

 

211 gillar

Kommentarer (33)

  • Emeoie

    |

    Vill du berätta lite mer om hur det gått i veckan? Hur sover han? Hur nattar F? Har verkligen suttit på spänn hela veckan på uppdatering då jag snart kommer vara i liknande situation med tuttälskande son ❤️💔

    Svara

    • Egoina

      |

      Det har gått helt okej. Natt nr 4 försökte jag sova med dem i sängen, men det gick inte. Henri sov oroligt, vaknade och blev förtvivlad. Han var så ledsen och arg. Har aldrig sett honom så arg. Ville bara vara hos mig och jag lyckades vagga honom till sömns några gånger, men han sov bara några minuter och sen var det samma visa om och om igen. Jag fick lägga mig på soffan igen. Det känns tyvärr som att jag måste sluta amma helt och att han måste ”komma över det”.

      Han sover mycket bättre när jag inte är där, men han vaknar 1-2 gånger och vill äta. Har dock accepterat välling nu. Så F har en termos med välling i sovrummet. Målet är ju att han ska sluta äta på natten, men nu som en övergång vill vi erbjuda honom mat eftersom han säkert är jättehungrig. Han är ju van vid att äta hela nätterna 😅

      F nattar genom att ligga bredvid och klappa honom. Tar tid ibland, men går bra. Tror det hjälper att han börjat förskolan, han är så trött. Sen smyger han ut och går sen och lägger sig med honom några timmar senare.

      Henri är lite ledsen ibland på morgonen och så. Sover numera inte längre än till 6. Vi är inte vana vid det, han var en riktig sjusovare innan 🙈 Men i övrigt märker vi många positiva effekter. Han har börjat äta mer, på förskolan säger de att de märker stor skillnad och att han har aptit nu. Han sover också mycket bättre och längre sammanhängande. 7 timmar är rekordet nu! Innan detta sov han max 2 timmar.

      En sak som man inte pratar så mycket om är hur det är för en mamma att sluta amma. Det har varit jättejobbigt för mig. Har känt mig deprimerad och ledsen i veckan. Sovit dåligt. Men det är ju inte så konstigt, har varit van vid stora doser oxytocin hela nätterna och nu får jag knappt något. Jag sover inte ens med honom och han är på förskolan på dagen. Men jag försöker krama honom extra mycket. Bokade även en massage i veckan. Mår bättre nu, men bara så du vet att det kan kännas jobbigt psykiskt för mamman ❤️

      Svara

      • Kristin

        |

        Uppskattar verkligen att du skriver om detta. Jag ska också snart sluta nattamma och tänker mycket på hur det ska gå.

        Svara

      • Emelie

        |

        TACK snälla du för så utförligt och fint svar. Jag blev helt tårögd av bara det. Sen kom jag till biten om hur det kändes för dig att sluta amma och då brast det totalt haha. Jag kan bli helt gråtig av att tänka på det. Vår grej liksom som vi haft så länge 🥺 Det låter helt fantastiskt att han sovit 7 timmar i sträck. Wow!! Jag hoppas att det kan bli effekten för oss också, inte minst för min son, tänk vilken skillnad på sömnkvalite. Jag hoppas att det fortsätter gå bra för er och att du snart kan komma tillbaka till sängen och mysa med de andra ❤️

        Svara

        • Egoina

          |

          ❤️❤️❤️

          Svara

      • Linda

        |

        Heja dig och er!! 👏
        Men jag skulle tipsa om att du sover i sovrummet nu och tar 1-2 skrikiga nätter där Henri liksom får acceptera att du inte erbjuder mjölk på natten. Så var det med min dotter när vi slutade med nattamning, funkade bra med pappa och ett litet (stort) bakslag när jag sov i samma rum. Men det löste sig rätt fort!

        Heja, heja er!

        Svara

  • Johanna

    |

    Ni ska inte köpa en säng till och ha i Henris rum? Så kan du sova där nu och Henri senare? Så har vi löst det, pappan sov i den när jag och sonen sov i stora sängen och nu när vi slutat nattamma så sover jag i den. Och så kan det ju vara bra att ha en extrasäng om farmor ska vara barnvakt sent någon gång eller så 😊 när vi slutade nattamma så sov jag inte ens hemma de första nätterna, var ledsen nog ändå utan att höra barnskrik 😭

    Svara

    • Egoina

      |

      Vi har en gästsäng där. Planen är att börja sova där. Har bara känt att jag vill vara längre bort till att börja med (hans rum är bredvid vårt) 😢

      Svara

  • Lovisa

    |

    Hahaha jag skrattade högt åt ”Men vi kan ju vara hemma och öppna och stänga dörrar eller något istället”. Kämpa på med nattamningen och hoppas att det fortsätter gå lika bra.

    Svara

    • Egoina

      |

      Haha! Det roligaste som finns hälsar Henri. Tack <3

      Svara

  • Ebba

    |

    Mitt tips är att inte ge så mycket nattmat alls, de klarar sig. Ge när han lägger sig och när ham vaknar på morgonen. Ni ger honom bara en ny anledning att vakna på natten om ni ger välling. Om ni verkligen känner att han behöver något substitut så ge vatten. Lovar att det fungerar! Blir säkert något krångelnatt igen, men så värt det i längden.

    Svara

  • Linnea

    |

    Vi har detta framför oss i helgen och jag fasar redan för det.. Vår strategi är vartannat uppvak men får se hur det går. Han har jättesvårt för att somna utan tutte och blir sååå arg!! Hoppas på att det bara är första natten som blir katastrof. Att inte få sova på nätterna gör oss snart galna! 😰

    Svara

  • Jenny

    |

    Jag har precis gått igenom exakt samma problem som ni har nu. Likt en missbrukare har jag sagt på morgonen att jag måste sluta amma för att jag inte får någon sömn. Jag har ammat i 1,5 år. Men varje kväll har jag ångrat mig och återgått.
    Det spelar ingen roll om jag sov borta och mannen hade henne. Hon visste att bredvid honom får hon ingen mjölk, men när jag var tillbaka var det samma problem. Så det var JAG och hon som behövde gå igenom detta.

    När jag var helt bestämd så har jag förklarat och pratat även om hon inte förstår allt att mjölken är slut nu. Brösten är sönder och man behöver inte mjölk längre när man är såhär stor etc etc etc. Sen var det bara att stålsätta sig på natten.

    Jag trodde att det skulle dröja VECKOR. Men det var 1-2 nätter av att hon var usinnig. Hon var så arg och ledsen. Men jag fortsatte förklara och erbjuda vatten. Hon tar inte emot någon annan dryck, inte ens min egen bröstmjölk från flaska. Så jag erbjuder bara vatten.
    Efter nu en vecka är sömnen MYCKET bättre. Hon frågar inte längre ( vilket är helt sjukt, trodde inte hon skulle acceptera det så fort). Hon tar inte emot nån flaska med något så ser till att hon äter bra mat på kvällen och sen får vi gå upp tidigt, vid 05, för då är hon hungrig på frukost. Där hade jag gärna sett att hon kunde druckit vanlig mjölk eller nåt en stund men tyvärr inte.
    Vi sover med henne mellan oss i sängen, men hon vaknar inte längre varje kvart och vill ha bröstet så har blivit stor skillnad.
    Hoppas min text kan hjälpa något. Jag ville inte heller sluta amma. Jag ville ha kvar kväll och morgon amningen men tyvärr gick det inte för det blev svårt för henne o veta när det var ok och inte.
    Må bäst och lycka till!

    Svara

    • Sofia

      |

      Blev så glad att läsa din kommentar. Slutade amma på natten för två veckor sen och min man har sovit med barnet sen dess. För två nätter sen bestämde vi oss för att jag skulle prova sova med henne igen och oj va arg hon blir. Men med lite tur så är värsta över nu.

      Svara

  • En annan Regina

    |

    Haha vi har provat mängder med olika aktiviteter och på alla så gör de flesta barn någorlunda som ledarna säger, utom mina som är i andra änden och gör något helt annat 🙈

    Svara

  • Josse

    |

    Åh vad jag längtar dit! Förstår att amning är så mycket mer än bara mat, men är det några fellow mammor som kan säga när ni slutade med nattamning? Min lilla kille är snart 7 mån, äter små portioner mat till frukost, lunch, middag och kvällsmat, när har ni som slutat före 1 år slutat? Hur gjorde ni? Vet att amningshjälpen på Facebook finns men när det gäller att sluta amma så är det inte en stöttande grupp så jag kapar egoina och hoppas någon vänlig själ vill ge lite input 🥰

    Svara

    • Hannah

      |

      Slutade dagen min son blev sex månader (då BVC säger att de inte ”behöver” äta på natten längre). Älskade att amma, hatade att nattamma. Han fick gröt och sen amma innan han skulle sova och sen fick han inte amma förrän 06. Han sov i egen säng och somnade inte med bröstet utan med att vi sjöng och buffade honom i rumpan vilket sedan var hur jag nattade om vid uppvak. Erbjöd inget annat, inte ens vatten. För oss gick det jättebra och efter andra natten sov han hela nätter (jag gjorde det själv pga orkade inte vänta till helgen då min man skulle göra det 😅). Ammade sen sonen på morgon och kväll i 7 månader till.

      Hoppas på samma tur med lillasyster nu! Det är ju verkligen inte säkert.

      För mig hjälpte det iaf mycket att tänka att detta är en process alla barn måste gå igenom. Och att han faktiskt inte var ledsen utan arg.

      Svara

      • Josse

        |

        Tack!! Vi samsover ju men sambon får ju bara lösa att natta om helt enkelt, han kan ju natta andra tider på dygnet så! Mitt BVC har sagt att man kan sluta när han äter nog med vanlig mat på dagen, men hur vet man det? Och ger inte minskad nattamning bättre aptit på dagen dessutom? Han äter ju frukost, lunch, middag och kvällsmat men små portioner, har ingen aning hur stora man ska ge men han får till han inte vill äta längre liksom 😅 aja långt svar, ville bara säga tack! (Mvh förvirrad själ 😅)

        Svara

    • Cassi

      |

      Min dotter ammade var 3e timma på natten från att hon föddes tills hon var 2 månader. Då slutade hon helt självmant och sov hela nätterna igenom. Nu är hon 10 månader och äter fortfarande inte på nätterna och vaknar inte heller nattetid. Hon följer sin kurva (som är +2 eller nåt sånt 😂) så hon får i sig tillräckligt på dagarna helt enkelt 😊 jag tror alla barn är olika så man får nog testa sig fram 🥰

      Svara

    • Sofia

      |

      Med mitt första barn slutade jag amma kring 8 månader (på natten vid 7 och sen helt vid 8). Jag skulle börja jobba vid 8,5 månad och hon vägrade allt vad flaska hette. Var dessutom ganska liten i maten. Men det gick bra iaf. Vi gjorde så att på natten så tog pappan henne några nätter och det gick över förväntan. Sen på dagen så började jag alltid med att först ge mat sen amma lite. Sen tog vi bort en amning i taget typ. Jag provade också vara borta lite längre stunder på dagen för att pappan skulle få en chans att mata mer utan att jag var där och ”störde”.

      Upplevde det mycket lättare att sluta amma på natten när barnet var där kring 8 månader än vad det är att sluta nu när barnet är strax över året.

      Svara

    • Sofie

      |

      Finns en grupp som heter dags att sluta amma säger mamma. Den är jag med och tycker det är mycket bra tips och förståelse 🙂

      Svara

    • Josse

      |

      Tack för alla svar! I natt sov vi alla i samma säng som vanligt men sambon sov i mitten istället för att sonen gjorde det och det resulterade i 3 uppvak varav 2 ammade jag eftersom jag ville undvika mjölkstockning och inte orkade gå och mjölka ur. Så tack för tips och pepp, alla som svarat men även Reginas inlägg som inspirerade! 🥰

      Svara

    • Josse

      |

      (3 uppvak är alltså väldigt lite för oss, han vaknar annars och vill snutta mellan 10-20 gånger per natt 😅)

      Svara

  • Sara

    |

    Ni har inte funderat på att låta honom sova i sitt rum? Min lilla sov SÅ mycket bättre i sitt eget rum med ljudmaskin och totalt mörker – märkte så mycket att det faktiskt är VI som väckte honom innan. Lycka till ❤️

    Svara

  • Annika

    |

    Att han vaknar på nätterna… kan det vara så att ni stör varann liksom.
    Jag vet att du vill Samsons osv. Men han kanske behöver sova för sig själv.

    ❤️

    Svara

    • Annika

      |

      Samsova skulle det stå 😂

      Svara

  • Linn

    |

    Testa Idrottslek på Hittarp istället för knatteskutt ☺️✌🏽

    Svara

  • Stinha

    |

    Jag har gått på babysim! Det kanske kan vara något? Brasklapp för att bägge mina trollungar har varit anti ett tag tills de vant sig, men där finns kunnige alternativet att göra något annat liksom.
    Ett tips, om han nu skulle hata detta: gör det han gillar istället för övningarna. Vill han klänga på dig, låt honom och bara gå runt o vattnet och helt enkelt öva vattenvana! Superplus är att 30 min simning gör dem dödströtta! 😂

    Svara

  • K

    |

    Alla ger varandra massvis med tips och tankar här och det är såklart superbra. Men vill bara påminna alla om att bebisar kan vara så sjuuuukt olika. Så ni som läser dessa tips och tror att det finns ett facit för hur bebisar bäst slutar amma eller börjar sova bra, det finns det inte. Jag har två barn och dessa har varit totalt olika när det kommer till sömn och amning. Så känn er inte stressade eller att ”något är fel” om ni inte gör som andra eller om något tips här inte funkar på just era bebisar. Det enda som är generellt för precis alla bebisar är att ge dom massvis med kärlek, tröst och närhet🥰

    Svara

    • Egoina

      |

      ❤️

      Svara

  • M

    |

    Förstår dig helt, har två som långtidsammade och alla hanterar det svåra slutet så som känns bäst! Jag tänkte ”vi startade detta tillsammans, vi avslutar detta tillsammans!” 2-3 ledsamma och arga nätter med t-shirt på för mig och sen sov vi fint tillsammans igen. Att de blir förtvivlade är hemskt, men jag stärkte mig med att det inte är farligt att bli ledsen och förtvivlad så länge man finns där och tröstar! Så mitt mantra fick bli ”Jag finns här för dig, har alltid gjort och kommer alltid att göra!” Det gjorde att jag höll mig lugnare också, för det är en påfrestning precis som du beskriver! Bra kämpat, snart är ni i hamn med detta! ❤️

    Svara

  • Robert

    |

    Kan det vara så att den där blåa färgen (på jackan och mössan) är inne just nu? Mest det jag tänkte på, haha, men lite småintressant med modefärger om man inte är så intresserad av amningsbestyr. 😉

    Svara

  • Sandra

    |

    Tips OV:s bollförskola. Fri lek i gympasal. Började med min när hon var drygt ett år.

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv