Follow my blog with Bloglovin

Ett fredagshej

Gah! Stressigaste dagen på jobbet på hela året avklarad. Nu är allt redo inför Black week. Hoppas jag : )) Har köpt en flaska rött och ikväll blir det oxfilé, bea och pommes.

Det har varit en jobbig vecka hemma också, så nu känner jag verkligen att jag lever. Henri har varit sjuk och vägrat sova annat än i min famn med bröstet HELA natten.

Igår var det 1 års kontroll och som väntat tycker de att jag ska trappa ner amningen. Jag vet att jag måste det, oavsett vad jag känner. Han äter inte. Ibland är jag så snabb med att skriva ut att något funkar för att det har hänt 1 gång. Det här med maten är alltså fortfarande ett problem. Vissa dagar spelar det inte ens någon roll att jag inte är hemma. Han vägrar äta ändå. Antagligen för att han bulkar på nätterna. Haha.

Först och främst måste jag sluta amma på natten och sen vore drömmen om jag kunde amma 1-2 gånger om dagen.

Nu är F också sjuk, så vi väntar med att ta tag i det tills han är frisk, men sen tänker vi att jag sover på soffan i några nätter.

Några sluta-amma-tips? Går det ens att bara amma 1 gång om dagen när ens barn är ett tuttfreak?

 

133 gillar

Kommentarer (60)

 • Sigg

  |

  Biter han dig aldrig när han ammar? Det var verkligen stark motivation för mig att sluta😄 nu är det väl visserligen mest Henri som behöver motivation🤔

  Svara

  • Egoina

   |

   Jo 🥲

   Svara

 • Hanna

  |

  För oss gick det! Min dotter har alltid älskat att amma och jag slutade amma på nätterna när hon var typ 14 månader. Minskade på dagarna vid 10 månader då jag började jobba. Nu är hon snart 18 månader och vi ammar 1-2 gånger om dagen, ibland mer, ibland mindre. Mer en mysig stund! Hon frågar oftare om tutten (framförallt när hon är hungrig) men då säger jag att den vilar om det är för nära inpå planerad måltid eller om jag inte har lust.

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh ❤️

   Svara

 • Helena

  |

  Jag hades sån ångest när mitt barn var 1 och åt typ ingenting. Ammade två gånger om dagen och flera på natten ville ju inte att hon skulle svälta. :,) men sen slutade vi att amma på dagen och jag försökte tänka att hon kommer äta och så länge hon är pigg och glad får hon i sig det hon behöver. Nu är hon 1,5 och äter jättebra (för det mesta) och vi slutade nattamma för typ 2 månader sen. (Ammade på natten mest för att hon skulle somna om snabbt)
  Alla barn är olika, det kommer att gå jättebra så småningom! Men det är så frustrerande när dom bara kastar maten. ❤️

  Svara

  • Julia L

   |

   Jag hade ungefär samma! Slutade amma på dagen när jag började jobba när sonen var 1 år, sen ammade jag på nätterna i två månader till och sen slutade jag helt. Vi körde inte någon sova på soffan-metod, jag fortsatte att sova med honom och erbjöd en flaska med vatten när han vaknade. Det var absolut lite tufft, men inte så farligt som jag hade tänkt mig. Sen tror jag att det hade varit lättare om vi hade kört sova på soffan-metod, men nu blev det bra ändå.
   Min son tog inte flaska med något annat än vatten, men när jag slutade amma så började han med välling.

   Och, det är HELT OKEJ att fortsätta amma om det är det du vill. Gör det som funkar bäst för dig och för Henri. Bara för att BVC säger en sak så måste du inte göra exakt så. Heja dig!

   Svara

 • Helena

  |

  Slutade nattamma när sonen var strax över året. Stängde in tuttarna och gav napp istället. Vi ammar numera morgon och kväll. Så ja det går, men allas resa är såklart olika. En del försvinner helt från sovrummet på nätterna och tycker det funkar. Vad som var grunden för oss var att han var riktigt mätt innan läggdags.

  Svara

 • Sandra

  |

  Åh, är i precis samma sits… min son blir 1 den 12/12. Han äter inte heller. Totalt vägrar. Gillar att smaka av min mat men inte mer än så. Har svårt för många konsistenser… gaaah vad jobbigt. Bävar att sluta nattamma/amma till sömns. Han kommer bli så ledsen och arg. 😔 och vi kommer få så lite sömn. 🤪

  Heja er! ❤️ Och heja oss! /Sandra.

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh ja, exakt samma! Vet inte hur jag ska få honom att somna om. Inget annat funkar och han tar inte napp. Men vi kanske hittar något 😢

   Svara

   • Frida

    |

    Min unge åt inte heller vid 12 mån, fick tänder, hade en liten svacka i vikt, fick till mig att jag behövde sluta amma för att det skulle ske en förändring… gjorde noll skillnad själv, ungen äter mycket vissa dagar och lite andra dagar, ammar lite på natten och nån gång på dagen.. funkade för oss att bara göra ingenting. Nu går hon upp i vikt som hon ska.

    Men det är då om man vill fortsätta amma, vill du sluta amma ska du såklart sluta amma. ❤

    Lycka till oavsett vad du väljer! ❤

    Svara

   • Jennifer

    |

    Min son vägrade napp till han slutade amma, först då fick den väll ett syfte 🤷‍♀️😅

    Svara

 • Sanna

  |

  ”Food before one is just for fun”. Vissa barn är superintresserade av mat, andra inte alls, men alla kommer förr eller senare att börja äta vanlig mat. Bvc är generellt inte lika pro-amning som mvc, men WHOs rekommenderar att amma fram till två. Så stressa inte för att yttre faktorer pressar på. Vill du för din egen och ditt barns skull trappa ner eller sluta så följ den känslan , men inte för att någon annan säger det ❤️

  När vi slutade nattamma sov vi i olika sovrum, och erbjöd flaska med vatten istället för att amma. Men det gäller ju att hålla ut och gå emot sin egen instinkt när barnet vill något annat 😅 skickar en massa pepp!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack ❤️ Problemet är att han inte följer sin kurva och borde gått upp mer i vikt än vad han har. Om det inte vore för det hade jag inte brytt mig och bara tänkt att det skulle lösa sig ☺️

   Svara

 • Sanna

  |

  Min bebis VÄGRADE flaska (trots x antal försök osv) men när jag var iväg en natt så lossnade det helt, efter en riktigt tuff natt för min partner tog hon till slut flaskan, antagligen för att hon förstod att det var det enda som bjöds haha. Efter det gick det enklare att sluta, hon började då gilla flaskan mer och mer. Slutade helt ca en lånad efter det. Heja heja kämpa på, plötsligt lossnar det bara och man fattar ingenting 😅

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • Erika

   |

   Samma här. Min dotter vägrade annat än amning och BVC tryckte på. Jag hade en resa bokad och åkte iväg två nätter. Kändes ganska skönt att inte veta vad som hände hemma. Då tog hon ersättning! Vägrade välling så det började vi aldrig med. Kom i alla fall hem och ammade en gång sen kände jag att nej, jag vill inte fastna igen i amma hela nätterna (var en levande napp) och då tog hon helt plötsligt vanlig napp i stället. Livräddande 😄 Ersättningen var dock fortsatt godare än mat men till slut släppte det. 😄 går säkert att fortsätta amma någon gång ibland men jag vågade inte.

   Svara

 • Sabina

  |

  Min unge var ju som Henri med matvägrandet, så det var sannerligen en kamp att dra ner på dagamning också, hon försökte klä av mig oavsett var vi befann oss så rekommenderar ej urringade kläder när ni ska dra ner på det 😂

  Svara

  • Egoina

   |

   Hahah Henri gör samma 😂❤️

   Svara

 • Emilia

  |

  Men om amning är det enda han äter, är det ju knasigt råd från BVC att ta bort just det?
  Mvh morsa med selektivt mathatande barn som skulle döda för att ha ett säkert kort att erbjuda😅

  OBS tycker givetvis du som mamma får sluta amma precis när fan du vill, det är BVC jag ifrågasätter!!
  Mitt tips för att sluta amma är faktiskt inte att ligga på soffan. Då blir fighten två gånger i stället. Bestäm dig och stå på dig. Kramas och klappa pannan. Både du och bebis överlever❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Håller med ❤️ Min magkänsla är att natt-amningen är roten till allting. Jag tror att allt löser sig själv när han inte vaknar proppmätt. Kommer såklart aldrig låta honom gå hungrig! ❤️

   Svara

 • Tina

  |

  En grej jag glömde skriva som jag gärna vill lägga till, om det är så att nattamningen gör honom mätt, då kanske det hade varit tufft med frukostmålet. Men lunch och middag? Bröstmjölk är väldigt lättsmält, han är inte mätt hela dagen på nattamningen, så det kanske inte bara är det som orsakar matvägran?

  Svara

  • Amanda

   |

   Vi ammade dygnet runt till 2,5. Slutade då tvärt pga ett missfall (amningen gjorde ont, och jag klarade inte fysisk smärta och psykisk smärta samtidigt) och det gick hur bra som helst. Jag sa att brösten blivit sjuka och att det inte gick att amma, tröstade min dotter när hon var ledsen men hon verkade förstå. Sov aldrig utan henne.

   Jag tror som några andra att ni borde satsa på mättande saker inför natten. Vi matade vårt barn med havregrynsgröt medans hon lekte på kvällen. Hon åt 2 skedar om hon satt vid bordet men hela tallriken när vi matade henne medans hon gjorde sitt. Det gjorde att timmarna mellan somna och första amning ökade successivt. Resten av dygnet har vi låtit henne äta själv och den mängden hon vill, men på kvällen matade och trugade vi.

   Henri låter som ett piggt barn, och viktkurvan är generell. Ser han ut att må dåligt? Känns han slö och efter i annan utveckling? Om inte, låt inte amningen vara boven ❤️ sluta om du vill, sluta om han vill, men bara då.

   Svara

 • feffan

  |

  Plåster på bröstvårtorna och så somnar du han på ett sätt som är bekvämt för dig.. det går nog inte utan att han gråter mkt tyvärr men de tar ca 3 dagar.

  Svara

 • Elin

  |

  jag slutade nattamma innan jag skulle börja jobba igen, så dottern var 8 månader ungefär. det tog 3 nätter. hon fick amma mycket innan läggdags + vi erbjöd en skål gröt. sen under natten så var jag benhård (svårt!) och hennes pappa tog henne i sele/gav henne vatten/napp. första natten va jobbigast, sen natt 4 sov hon hela natten utan uppvak. hon tar ju dock napp!

  nu sen jag började jobba så ammar jag på morgonen innan jag drar till jobb, sen när jag kommer hem på eftermiddagen och sen ett par tre gånger till. innan läggdags får hon så mycket ”bopps” som hon vill ha och en skål gröt.

  nu är hon snart 1 år och jag vill amma henne i minst ett till, om inte mer. bröstmjölk är ju superbra för dom! hoppas det går bra att sluta nattamma för er och att Henri blir mer intresserad av mat ju äldre han blir❤️

  Svara

 • Emma

  |

  Jag har haft 3 tuttgalna barn 😉 Den yngsta är 19 mån. Va inte så längesen jag slutade amma. Nattamningen minns jag inte när vi slutade med men fick nog tillslut. Sov i gästrummet ett par nätter (jag sov asdåligt såklart). Tog ett par nätter sen tror jag hon fattade galoppen. Va runt året. Har försökt trappa ner amningen nu under hösten när jag börjat jobba. Dock har dottern ätit väldigt bra.. Helt plötsligt så hade det gått en dag utan att jag ammade och sen gick det några till och sen en hel vecka. Men ta bort nattammingen så kommer det säkert bli bättre med ätandet!

  Svara

 • Linda

  |

  Jag har en dotter på 11 månader. Hon använder inte napp och vi samsover. Ville nu sluta på natten men trodde det var omöjligt. Valde en metod där man väljer 7h på natten då man inte ammar. Jag valde 22-05. Ammade tills hon somnade, i sängen, som är vår vanliga rutin. Sedan la jag mig i ett annat rum. Pappan klappade på henne när hon vaknade till. Första natten fick han vagga lite och erbjöd vatten. Sedan har det räckt att han klappat på henne och somnar om. I natt sov hon 21:30-05:30 utan att amma. Inget ledsen eller vaknande. Somnade om till 7:20 när jag ammat. Den här metoden går att göra i etapper och börja försiktigare. Föreslår boken ”somna utan gråt” som utgår från nära föräldraskap. Där står även tips på att sluta amma barnet för att somna. Det blir nästa steg för mig. Dottern äter mer nu på dagarna, även om hon väljer med omsorg vad hon vill ha. Lycka till! ❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh tack snälla! Det ska vi testa 🙏🏻❤️ Nästan jag som tycker det här är jobbigast, haha. Låter så bra om man kan trappa upp det och ingen behöver vara ledsen.

   Svara

   • Sara

    |

    Det här var vår plan meeeen det fungerade inte för vårt bestämda barn. Han undrade ju varför vi plötsligt inte förstod vad han ville 🥵 det gick heller inte att jag sov i ett annat rum utan jag fick vara den som sa nej. Efter ca 3-4 nätter vände det och han accepterade välling som substitut! Vi fortsatte amma dagtid då och då tills jag började jobba heltid och då fasade amningen ut sig själv.
    Det kommer va skitjobbigt och sen vända! Stort lycka till!

    Svara

 • Emelie

  |

  Inte sluta amma tyvärr, har en dotter lika gammal som Henri som också ammar halva nätterna 😅 men mat-tips om du vill ha? Men ni har säkert testat allt…

  Svara

 • Em

  |

  Hej! Mina barn började äta mkt bättre när jag slutade nattamma. Annars rekommenderar jag verkligen solidstarts på instagram varmt om du inte redan följer dom. Forskingsbaserade tips som verkligen har gjort skillnad för vår familj iaf!

  Svara

 • Jasmine

  |

  Har samma problem, har dietist inblandad också pga mjölkallergi. De rekommenderar mig sluta nattamma så han äter ordentligt på dagarna. Tar ej napp eller flaska. Han gillar dock puré mat, finns 2 bra från Hipp som vi varvar med. Han avskyr ”bitar” i sås, så macka kan gå sakta ner men oftast klöks han mest.. gillar dock gröt med päronpure till då det antagligen bara är att svälja som han gör vid amning. Kämpa på!! ♥️ vet ej hur han ska sova utan bröstet.. börjar acceptera sova i vagnen om jag går med andra eller pratar samtidigt. Barn och deras viljor 😅 du är inte ensam iaf!! Vet inte vad du testat för mat men puré mat kanske går ner hos Henri också då det är lätt att svälja och inget att ”jobba” med ♥️

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh! Hur gammal är han? ❤️ tvärtom för Henri. Avskyr allt som är flytande. Vill gärna tugga. Men tar alltid bara max tre tuggor och sen är det tvärstopp. Haha alla barn är verkligen olika!

   Svara

   • Jasmine

    |

    Han är 11 månader, fyller 1 den 19/12. Min dietist berättade för mig att man kan försöka dela upp flytande mat och bitar. Vissa barn vill ha det rinniga för sig och bitarna för sig dvs så funkar inte spagetti och köttfärsås typ för då är pastabitarna i såsen.. så mycket man inte förstår med de små och vad de vill ha. Ni kommer hitta något som funkar och stormen varar inte för evigt. Förstår dock din oro kring maten, är ett jobbigt ämnen speciellt när de går så ”lätt” för andra ♥️

    Svara

 • Frida

  |

  Och! Läste att många börjar äta strax efter 1 år (14 månader typ), så jag hade is i magen för jag ville inte ”göra en grej” och tvinga ungen att sluta amma i onödan.. funkade. 😊

  Svara

 • Therese

  |

  Flytta hemifrån (om möjligt) 3 nätter typ.
  Ammade min till hon var 1.5 år. Så destruktivt i slutet. Efter tre dygn med pappan tog hon flaska, sov i egen säng. Obs ej lämnat något skrikande barn eller dylikt. När jag kom hem så grät hon en skvätt sen flaska sen dess.

  Svara

 • Linda

  |

  Tror att metod för att sluta nattamma inte spelar så stor roll, det handlar mer om att bestämma sig. Barnet kommer ifrågasätta såklart, han är ju van vid att amma på nätterna. Men ha med dig att det kommer fort gå över och lättare och lättare hela tiden.
  Med mitt första barn sov jag på soffan några nätter, pappan gav napp och höll om, det gick bra. Med andra barnet sov jag i samma säng, men med sport-bh och T-shirt, pappan fick ta honom när han vaknade, napp och höll om, sen fick han amma på morgonen. Var en avvänjningsperiod på några dagar sen sov han hela nätter i princip.
  Du har säkert koll på konton som typ knatteplock, värt att kolla annars 🙂 lycka till!

  Svara

 • Linnea

  |

  Kan det inte vara lättare tvärtom? Att dra ner på dagarna och låta nätterna vara. Att ta den kampen på natten är ju ganska tufft ❤️
  Skitsamma om han bara äter banan eller ”desserter” men bara han hittar något han äter 😂 Min son har varken napp eller snutte och vägrar flaska så tutte är det enda som funkar på natten.

  Svara

 • Mathilda

  |

  När jag slutade nattamma och samsova gjorde vi så att vi började trösta i spjälsängen istället. Bara klappade och kramade medans hon fick vara kvar i den. Erbjöd inget annat att äta för ville inte ersätta ammandet med något annat beteende, heller ingen napp.

  Märkte rätt fort att hungern inte var problemet iallafall och funkade bättre än vi trodde även om hon fortfarande vaknar ett antal gånger varje natt. Men vissa barn sover ju sämre än andra helt enkelt.

  Väldigt skönt att kunna turas om med nätterna nu iallafall.

  Lycka till när det är dags

  Svara

 • Maria

  |

  Jag har en 7, 5 månaders där jag också försöker dra ner på amningen. Vi vande honom med flaska på dagen, tog någon vecka och ger nu välling 1 gång på natten och en amning, innan det var det amning varann timme och jag var helt slut. Vi provade att min sambo fick natta om honom på natten men det gick sällan, tror han är hungrig helt enkelt. Vi har även köpt en stor pilatesboll där vi nattar och nattar om honom istället för att amma till sömns då jag har ett barn som gillar att bli buren och skumpad. Jag tänker att det kan vara ett alternativ till somna i bärsele, vilken man inte orkar ta av och på hela nätterna. Jag har också hört att man ska sova i olika rum och att det brukar vara 3 jobbiga nätter tills barnet förstår att det inte är amning på natten längre. Lycka till!

  Svara

 • Veronica

  |

  Min son var HELT galen i att amma. Men när jag (som är ensam förälder till honom) kände att amningen blev något jobbigt istället för något fint bestämde jag mig för att sluta helt att nattamma när han var 11,5 månad. Det gick så kvar förväntan. 2-3 jobbiga nätter med sport-bh, tight t-shirt och en del tårar men sedan natt 4 sov han hela nätter varje natt (och nu är han 5 år). Första veckorna ammade jag inte alls i sängen utan ammade sista gången för kvällen och första gången för morgonen i soffan. Men ganska snart gick jag tillbaka till att amma till sömns på natten och amma första gången på morgonen i sängen och det gjorde jag tills han var 2,5 år. Världens mysigaste och jag saknar det fortfarande! Sen ju alla barn individer men det kan gå väldigt snabbt att bryta vanor. När vi sen slutade amma helt efter 2,5 år tog det typ 3 nätter tills han helt hade glömt bort amningen och jag blev nästan lite stött av hur snabbt han kunde glömma bort något som varit så viktigt för oss 😊🥰

  Svara

 • blåmesen

  |

  När vi skulle fasa ut nattamningen följde jag tips i en sovbok jag fått (och refererar till hela tiden, haha, måste vara enormt störigt. Precious Little Sleep av Dubief i alla fall). Det gick ut på att ta ett amningstillfälle i taget och gradvis minska ner, typ en eller två minuter om dagen. Sen när det första förhoppningsvis är borta gå vidare till nästa. Men då måste man ju ha koll/skriva upp när barnet äter och se till att avsluta i tid och så. Kanske inte så smidigt om man liggammar och så (har aldrig lyckats bli riktigt bekväm med det). Och så skriver hon också att man får tänka på att barnmat generellt är kalorifattig så man får se över den biten också etc. Som många andra skriver vill du säkert inte ha några tips om vanlig mat (har dessutom inga) men jaja.

  Jag själv behövde bara jobba bort första två amningarna, sen slutade barnet amma helt, men då åt han bra på dagen (vilket inte hindrade honom från att amma var 90:e minut nätterna igenom, och ett par gånger på dagen).

  Känns som ett kasst tips då våra barn betedde sig så olika, men som nån sorts motpol/grej att testa istället för att sluta tvärt, liksom.

  Svara

  • blåmesen

   |

   Eller motpol och motpol. Ett alternativ!

   Svara

 • Emma

  |

  Har ett lite konstigt tips som funkade för mig. Min lille tog förvisso både napp och flaska men somnade inte eller somnade om med annat än amning. Jag avslutade amning väldigt gradvis och tror det kändes bra för både mamma och bebis 😊
  Först natta med jättekort amning. Så fort han somnat så bytte jag ut bröstet mot en napp. Tog några försök i början. Sen övergick jag till att natta genom att ligga i amningsposition fortfarande men liksom ha bröstet mot kinden och napp i munnen. Sen samma sak men med tunn tröja på och tillslut bara ligga bredvid. Kanske värt ett försök för att slippa några skriknätter på soffan?

  Svara

 • Elin

  |

  Jag har det omvända problemet. Slutade amma helt för ett par dagar sedan trots att jag egentligen skulle vilja amma längre. Min son är 8 månader. Efter att vi började med riktig mat tappade han intresset för amning och till slut fanns det inget utrymme för amning eftersom han åt så mycket mat. Försökte fortsätta amma i alla fall en gång per dag för att hålla produktionen igång men amningen var till slut mest bökig och stökig. På slutet tog han något enstaka sugtag, sen släppte han och ville bara titta runt på allt annat i rummet och bökade runt. Han brukade också nypa bröstet med sina händer och efter att han fått tänder brukade han bita vilket gjorde extremt ont. Det var inte varje gång han bet men jag fick alltid stålsätta mig för att göra mig beredd på när han skulle bita. Till slut kände jag mest ångest och motvilja inför varje amning på grund av allt detta (trots att jag egentligen ville fortsätta amma). För tre dagar sedan gav jag upp helt och slutade amma och nu sinar mjölken bort såklart. Det känns väldigt jobbigt och ledsamt. Så mitt ”problem” är det omvända från ditt 🙂

  Svara

 • Linn

  |

  Ett tips som verkligen hjälpte oss var att smörja in bröstvårtorna med hudkräm som smakar äckligt. Gossebarnet här hemma slutat snabbt försöka när det smakade illa 😛 använde nån niveakräm och hade den på nattduksbordet för att snabbt kunna kleta på. Blev typ som ”stopp och väx” lacket man har på naglarna för att sluta bita på dem. Lycka till och styrkekram! ❤️

  Svara

 • Linda

  |

  Ett tips är faktiskt att du åker bort några dagar så Henri får bli hungrig och ”tvingas” att mat.
  Men annars är det klassiska tipset för att sluta nattamma att sova utan barnet i 3-5 nätter.
  Låta partnern ta allt men försök mata Henri full på kvällen bara! Lycka till!

  Svara

 • Petra

  |

  Min son är 11,5 månader och jag håller på att trappa ner amningen sedan 2 dagar..såg att någon kommenterade om inte Henri biter under amningen -min bebis har haft 8 tänder sen 7:e månaden och bitit mig hejvilt men har fortsatt ändå 😂 sjukt vad man ändå kör på och inte ger upp som mamma haha 💪🏽

  Jag bestämde mig för att sluta amma på dagtid till och börja med och har ingen koll vad jag gör riktigt haha, men kände bara att nu får det räcka, så ammar bara morgon och kväll och på dagtid försöker jag hålla honom sysselsatt och gå ut och gå mycket så han inte ska vilja amma. Han äter ganska bra tackolov, typ gröt, nån barnmatsburk om dagen och lite mellis däremellan. Några tips som funkat bra för oss när han vägrat äta är att: sätta på musik & dansa typ medan vi matar honom 😂, ge han ett litet smakprov snabbt av skeden så han får smak för det och vill ha mer, typ ge sånt han verkar gilla mest, tex banan och jordnötsmör gillar han och ibland gör jag smoothie med banan, mango och avokado tex. Kan rekommendera! Eller smaksätta gröten med fruktpuré eller äppelmos tex. Men min son vägrar massa mat också, tex ägg m.m. Och vi matar honom för det mesta men då o då får han äta själv.

  Angående amningen, jag läste på nätet om att ett tips när man trappar ner är att bära sport-bh. Hade låga förhoppningar om det gjorde skillnad men jag tror det funkar!! Burit sport-bh och supertajt tröja nu de dagarna jag försöker sluta amma och jag tror inte min bebis känner av mjölken lika mycket som förut. Han verkar mer obrydd och han är i vanliga fall amnings-tokig. Så det är ett tips att prova, Henri kanske blir mer hungrig på vanlig mat om han inte blir ”distraherad” av mjölkdoften typ.
  Natt-amningen blir nästa projekt dock.. ingen aning hur det kommer gå 🤯😂
  Lycka till med allting 🥰❤️ kommer gå kanon!

  Svara

 • Lisa

  |

  Åh jag har samma dilemma med min andra dotter. Jag ammande min första i 9 månader men hon väckte mig var 40:e minut från födseln till hon var 9 månader då höll jag på att bli knäpp av sömnbrist så fick sluta rätt tvärt. Jag sov borta första natten för jag visste att jag ALDRIG skulle kunna stå emot när hon var ledsen – för ledsen var hon. Sen sov jag i vårt gästhus i 3-4 nätter till. Så jag tipsar om att sova borta (om möjligt) för det är svårt att stå emot skriken!

  Nu är min andra dotter 9 månader och vill inte äta på dagarna utan ammar och ammar på nätterna. Hon börjar plana på kurvan men jag är inte alls redo att sluta, förmodligen min sista bebis så navelsträngen är kort!

  Svara

 • Johanna

  |

  Det finns inga studier som stöder att ta valet nattamning ökar matintag på dagen. Skillnad om det hade varit ex välling som tar längre tid att ta upp för kroppen men bröstmjölk är väldigt lätt för kroppen att ta upp. Att han ammar på natten kommer inte påverka hur mycket han äter till lunch. Kanske mindre frukost för att frukosten var just bröstmjölk men är du inte hemma och han ändå åter dåligt så är det ju knappast amningen. Men amningen är väldigt lätt att skylla på såklart.

  Snarare tvärt om, att ta bort det enda barnet äter är inte rätt väg att gå. Kolla istället in amninghjälpen osv.

  Svara

 • Louise

  |

  Hej!
  Min dotter är 14 mån och vi har EXAKT samma problem. Eller hade kanske… hon har dalat i vikt och vi har fått gå på extrakontroller på BVC och de har visat kurvan gång på gång och hon ligger under den… och har inte velat äta någonting. Så stressande!!! Ammandet har varit det enda jag kunnat använda och ta till… Till slut skickades remiss till Barnmedicin och efter kontakt med dietist känns det bättre. Jag ammar fortfarande nattetid och för att söva, så hon äter typ ingen frukost, men får i sig lite bättre på dagarna. Ger henne av vår mat. Det vi tyckte hjälpte var att hon tidigare var hård i magen och det kan påverka aptiten.. och att vi har låtit henne gegga med mat utan att försöka lägga oss i att det ska hamna i munnen. Sen matar jag mycket med sked ändå men vi kör lite både och.
  Vill inte ge några oombedda tips utan bara säga att ni är inte ensamma med 1åring som vill amma och inte följer kurvor och hit o dit😂 vår lilla är precis likadan❤️❤️

  Svara

 • Emelie

  |

  Allt går! Och barn är så himla anpassningsbara ❤️
  Mitt första barn åt bra från första sekund han fick fast föda och mitt andra barn är tvärtom, åt jättedåligt med mat (knappt alls) förrän han var 14-16mån. Var mest ersättning och klämmisar som gick hem. Nu är han snart 2 och äter absolut inte bra men mycket bättre. Idag åt han 1 leverpastejmacka och 1 banan till frukost vilket är FANTASTISKT för att vara han. Men jag är inte orolig. Han är pigg och glad mestadels av tiden och följer sin kurva någorlunda.

  Svara

 • Robert

  |

  Hej, hej! Dessvärre ingen expert på amning. 😉

  Svara

 • Josefine

  |

  Har också en amningsgalning hemma som nu är två år och fortfarande äter väldigt lite i perioder. När hon var runt ett åt hon typ inget alls. Slutade nattamma henne runt 1,5 för jag höll på att bli tokig på nätterna. För oss funkade det tyvärr inte att min man tog nätterna för direkt hon kom tillbaka till mig skrek hon efter tutte. Så till slut bestämde jag mig att det gick vara nog, ställde in mig på fruktansvärda skrik och pratade med henne om att på natten ska tutten sova. På natten när hon vaknade var hon ledsen många gånger, dock inte alla. Ibland somnade hon om med lite kramar, sitta i famnen i sängen osv och ibland grät hon hjärtskärande och jag ville ge upp. Men gjorde det inte. För då är risken att man får börja om igen (vis av erfarenhet från barn nr 1 😅). Satt med henne och kramade, viskade att mamma är här, och ibland var hon ju så arg att hon bara kastade sig runt i sängen. Men efter kanske 3-4 nätter stillade det sig och hon började sova hela nätterna. Hade sån ångest att ”utsätta” henne för detta, att ta ifrån henne en av de saker hon älskar mest av allt. Men jag tänkte också att jag finns ju där för henne, och att jag försökte lära henne ett nytt sätt att få tröst/närhet. Förstår att det är svårt för er för amning är så mycket. Hoppas ni hittar ett sätt som blir bra för er om du vill avsluta.

  Svara

 • fanny s

  |

  Vi gjorde precis som ni planerar: jag sov på soffan i ca 3 nätter. Min man fick ta allt de nätterna. Efter 3 kämpiga nätter vände det. Värt att prova! Problemet är att man ska orka också 😅 Det är en mental och fysisk kraftansträngning.

  Svara

 • Elli

  |

  Vi började trappa ner vid 15 månader, med förhoppning om att öka aptiten. Vi har tagit bort en eller ett par amningsstunder i taget, och låter henne hålla i bröstet och få nappen istället. Har inte sovit borta eller så, utan bara tröstat och bekräftat att hon saknar amningen. För oss har verkligen gått över förväntan! Nu ammar vi två gånger om dagen, när jag kommer hem från jobbet och innan hon somnar. Tror att det varit hjälpsamt att det är tydligt när vi ammar och när vi inte gör det. Nu vet hon att vi inte ammar på förmiddagen eller på natten till exempel, och inte när vi är ute. Någon stor skillnad på aptiten har vi dock inte märkt – men hon är glad och verkar må kanon trots att hon inte är så stor i maten! Vår BVC har sagt att det är vanligt att barn planar i vikt runt 1-1,5 år när de börjar röra sig mer så vi litar på det.
  Lycka till hur ni än gör!

  Svara

 • Elin

  |

  Hej! Så kämpigt ni har det! Som många skriver, vår dotter ville inte äta förrän jag slutade nattamma.. vi hade tre jobbiga nätter men nu går det bra och hon älskar mat. Men hon var nog aldrig lika tuttig som du beskriver. Lycka till! 🧡

  Svara

 • Tre barns mamman

  |

  Amma på så länge han vill och så länge du orkar. Funkar amningen på natten och du kan somna om, kör på. Gå på DIN magkänsla och lyssna inte på alla ”goda råd”. Du känner din bebis bäst och vet vad han behöver. Min yngsta har aldrig tagit napp eller flaska, det är lite kämpigare men allt går! Lycka till❤️

  Svara

 • H

  |

  Jag har haft ett barn som i flera perioder, både med amning och vanlig mat, som dalat i kurvorna och alltid legat under, När han bara ammade skylldes det ju på det. Men sådana perioder har kommit även senare, även att han äter bra. Som ex åt han ett tag en portionhavregrynsgröt, två mackor och ibland 1-2 äggvitor + frukt. Då var han typ 2 år – fattar inte hur det fick plats, men låg en hel SD under.

  Nu är han skolbarn och ligger fortfarande över på längden, under på vikten. Aptiten är lite sämre – men äter alltid mycket frukost (ofta två mackor, yougurt och müsli hemma och ytterligare två mackor på fritids). Jag tror också att en del barn är lite smalare.

  Du gör så gott du kan och det kommer lossna. Heja dig. ❤️

  Svara

 • Anni

  |

  Jag var tvungen att sluta från en dag till en annan., pga medicin. Hon var 14 månader då. Men hon åt på dagen, men hon var väldigt hungrig på natten. Vi fick lösa det med klämmisgröt och sen fick vi istället ta den kampen senare 🥹🙈 Men nej, inga tips! Ibland kanske bara bättre att bryta helt

  Svara

 • Marina

  |

  Hade samma problem i den åldern. Hon började ära bättre när hon började på förskolan för där gör dom som gruppen gör. Men det är nog bra att han inte är med dig på dagarna och sen googla Jay Gordon metoden och påbörja minskningen på natten. När min dotter var typ 15 månader kunde jag sova min första hela natt (22-06) Halleluja, det finns ljus i mörkret jag lovar om du sover med sport-bh och bestämmer dig 🙂

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv