Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Det svarta guldet

I lördags sa jag hejdå till mina killar och gav mig ut i höstsolen.

 

Invigde min nya höstklänning från Lindex som jag sett fram emot att bära. Men fick panik på den. Den var så elektrisk. Nej men alltså det finns nog inget som stör mig mer än när det händer och kläderna klistras mot kroppen. Det värsta var att det blev så först när jag gått och jag kunde inte byta om.

Har någon ett tips på hur man slipper detta? Ett tips som FUNKAR. Jag skrev ett helt blogginlägg om det en gång, haha, men det är ju inget som funkar.

Ja okej, nog om det.

 

Jag skulle på event! Lakritsfabriken bjöd in till matlagningskurs med tema lakrits.

Jag älskar lakrits! Skulle jag välja ett enda godis för resten av livet vore det saltlakrits. Lätt. Men lakrits i matlagning har jag inte koll på.

Här får vi veta att det tydligen växer lakritsbuskar lite överallt i Helsingborg. ”Det är bara att dra upp och tugga på rötterna” : O

 

   

Eventet var på Baricca och ägaren Emma delade ut uppgifter till alla och sen satte vi igång och lagade mat.

 

Förrätten stod Heat för. Ceviche med grillad bläckfisk och lakritsgranulat på toppen. Hjälp vad gott det här var! Lakritssmaken kom liksom efteråt och lade sig som ett lent täcke på tungan.

 

Ett tips jag tar med mig. Skära kryss i lök och baka i ugnen. Åt dem med en klick smör med black garlic och lakrits. Supergott!

 

Även kyckling och fisk kryddades med lakrits.

 

Dags att äta!

Det är intressant ändå, hur vi bestämt att saker ska vara på ett visst sätt. Jag hörde en gång att när avokadon kom till Sverige visste man först inte vad man skulle göra med den och till en början var det något man ansåg tillhörde efterrätts-kategorin. Kanske är det så med lakrits, att den får nytt liv i mat-kategorin nu?

 

Efterrätt var pannacotta. Med smak av lakrits såklart.

 

Efter eventet mötte jag upp killarna och vi gick och handlade. H sparkade av sig sina filtar varannan minut och vägrar mössa. Kommer bli en kul vinter.

 

Det blev kväll och vi dukade fram lite plock. Bland annat ölkorv med smak av. Ja exakt, lakrits! Fick med den i en goodiebag. Oväntat gott.

Denna vecka är det Helsingborg med smak av lakrits för tredje året i rad. På lördag är det smakrunda på sex olika restauranger. Vi ska gå! Är så pepp! Läs mer om det här.

 

138 gillar

Kommentarer (24)

 • Anna Månsson

  |

  En stålgalge fungerar jättebra mot elektriska kläder men! går du ut kommer det igen. Det har med det kyligare vädret har jag upptäckt, ska jag på fest har jag med stålgalgen och drar precis när jag kommit ha ha.
  Älskar oxå lakrits!

  Svara

 • Rebecka

  |

  Tips mot elastiskakläder är ett spray som heter Spray-stärk. Du sprayar på det och sen strycker du plagget och så är det klart! 😃

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag köper alltid stärkelse som finns i sprayburk bland tvätt sakerna i affären. Så sprayar jag på insidan av klänningen/kjolen/vad jag ska ha på mig. Vänder hela plagget ut och in och sprayar hela insidan (brukar ha det hängandes på en galge mot en dörr) Och ska jag ha strumpyxor eller liknande under så sprayar jag även på dem (det brukar jag dock göra när jag har på mig dem). Låter ”torka” och sen brukar jag inte ha problem med det. Jag brukar göra det inför varje användning av det som är elektriskt/statiskt.

  Svara

 • Jasmine

  |

  Sköljmedel utblandat i vatten, spraya över plagget. Med elektriskt hår kan man spraya med balsamvatten istället

  Svara

 • Johanna

  |

  Använt detta i typ 10 år nu mot elektriska kläder: https://www.megafynd.se/verda-spraystark-435-ml?gclid=Cj0KCQjwj7CZBhDHARIsAPPWv3fd369TCR4cpwe2gmWTrRwf94XvJuBzzf7P2x44OY7JGm7v5GcHx5caAoerEALw_wcB

  Aldrig haft problem! Däremot hade jag en gång en gul satinklänning och påväg hem regnade det vilket skapade enorma fläckar av sprayet, alltså ”blöt-fläckar”. Det gick ju dock bort direkt i tvätten eller när jag blötlade, men bra att veta om det råkar regna när man är påväg ut 🙂

  Svara

 • Sara

  |

  Ang de avsparkade filtarna: åkpåse! Köp en tunnare sommaråkpåse så kan han ha den redan nu innan det blir kyligare.

  Svara

 • Anna

  |

  Jag tycker att statisk elektricitet är så jobbigt att jag undviker syntetmaterial. Polyester i festligare kläder går bra och lite blandat, men kläder som känns plastiga går bort. Använder du hållbart producerad bomull eller second-hand-bomull så slipper du det mesta av den jobbiga statiska elektriciteten!

  Angående mössan: hjälmmössa är åtminstone inte lika lätt att ta av sig! Om du gör det till en lek att båda har mössa på så kanske det går lättare också 🤷🏽‍♀️ (Speglar och selfie-kameran och ”oooojj vad vi är fina i mössa” lite hela tiden 😉)

  Svara

 • Mila

  |

  Kan gilla någon bit saltlakrits i godispåsen men annars… Njä… Just glass med lakritssmak är något av det äckligaste jag vet. Vet inte varför just glassformen gör mina smaklökar upprörda. 😮

  Svara

 • Elin

  |

  Min lille Ville HATAR mössa. Sliter av sig den så fort han fått den på sig så har fått rota fram varenda mössa med knyt som fanns hemma 😂

  Svara

 • Sara

  |

  Mmm lakrits! Kul att använda det i mat, måste jag testa!

  Svara

 • Maria

  |

  När jag har tvättat klänningen så låter jag den ligga i en hink med kallt vatten och sköljmedel sen låter jag den hängtorka dyblöt. Det enda som funkar för mig dock inte helt miljövänligt. Men använder i princip aldrig sköljmedel förutom just till dessa klänningar som klibbar sig 😅

  Svara

 • Ida

  |

  Googla efter antistatisk sprej, jag har en som jag köpte på zizzi av alla ställen. Fungerar superbra på mina polyesterklänningar! 😀

  Svara

 • Pernilla

  |

  Detta kan låta lite konstigt men funkar fakriskt. När plagget blivit statiskt, ta av dig det, veckla ihop/ eller vik det och slå det hårt mot en vägg ett par gånger. Plagget blir därefter som vanligt.

  Förslagsvis göra detta på en toalett eller liknande, kanske inte alla som uppskattar att man klär av sig framför dem xD

  Svara

 • Anna

  |

  Köp inte polyester, problem solved. Plastkläder är gjorda av olja, och släpper ut mikroplaster i vattnet när de tvättas. Förstår inte varför folk köper sån skit 🙁 Tänk på alla stackars djur som får i sig plasten.

  Svara

 • Marias bokhylla

  |

  Kommer ihåg första vintern med sonen, när han vägrade vantar och tog av sig dem varje meter. En tant stannade mig och påpekade att det vore nog bra om han hade vantar för det var kallt. Jag tyckte att det skulle vara mindre kallt om vi gick snabbt de 100 meterna till ica på en gång istället för att stanna varje meter. Då blev hon tyst. 😅

  Svara

 • Lisa

  |

  Kjol eller byxor som klistrar sig längs benen avhjälps här med bodylotion. På benen alltså. 🙂 Smörj in ordentligt och vips!

  Svara

 • Linnea

  |

  Jag höll på att bli tokig på en långkjol som efter en kort promenad började slicka sig efter benen. Hade den på mig till kyrkan och efteråt klagade jag lite till en äldre kvinna jag mötte. Jag har likt dig provat allt och denna hade t.o.m. hängt på ett gammalt element och torkat för att bli av med den statiska elektriciteten. Då kläcker hon ur sig ”smörj benen med HANDkräm, det funkar alltid”
  När jag kom till bilen sen hade jag en tub handkräm liggandes där så jag provade. Och mycket riktigt slutade den slicka sig efter benen DIREKT och höll sig så hela resten av dagen. Har provat det varje gång nu och det funkar ju jämt! Genialiskt! Och varför har ingen tipsat mig om det förut? Dock funka det så bra med krämen jag hade att jag inte ens vågar provat något annat märke. Detta var inecto coconut.
  Testa och dela gärna med dig om det funkar för dig med. Vore ju så häftigt om det är så enkelt men ingen pratat om det?!

  Svara

  • Egoina

   |

   What! Ska testa!! Har provat med bodylotion, men det fungerade inte.

   Svara

 • Anne

  |

  Underklänning av bra kvalitet är det enda som fungerar i längden för mig.

  Svara

 • Ella

  |

  Att ha underklänning hjälper ju! Har alltid underklänning för snyggare fall + skönt.

  Svara

 • Johanna

  |

  För att slippa filtar körde vi åkpåse hela hela tiden förra vintern. Han lekte ännu inte ute så köpte en dunjacka på marketplace som han fick ha på sig sen drog jag upp åkpåsen till midjan på honom när vi skulle ut. Så kunde han sitta och titta runt utan att vara instängd men slapp filtar. Körde också på knytmössa eller rånarluva/balaklava för att få de att sitta kvar på huvudet 😂

  Svara

 • Robert

  |

  Har inget minne av att jag skulle ha ätit lakrits i mat. Får man testa. 😉 Mvh /Borde det inte stavas lakris. Har aldrig brytt mig om t:et.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv