Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Måndagssnack

Första dagen på jobbet avklarad! Jag har inte jobbat på ett år, men ändå kändes det knappt som jag varit borta. Det var som semester när killarna gick ut och jag lämnades ensam med min dator. Imorgon ska jag till kontoret. Har lite ångest över det faktiskt, mest för mina brösts skull : ))

Det är ju det tråkigaste ever när föräldrar skriver om sina barns sömn. Men alltså jag håller på att bli tokig. Han sover aldrig? Det var så roligt när BVC frågade om han börjat sova två stunder på dagen istället för tre. TRE?! Han har aldrig sovit tre gånger. Jag har varit glad om han sovit två. Oftast bara en gång.

På sistone har han sovit max en timme på dagarna. Dessutom är han helt omöjlig att somna på kvällen. Det går inte oavsett hur jag gör. Det slutar med att jag ger upp så får han sitta och leka tills vi går och lägger oss vid 00. Sen sover han med typ 4 uppvak och sen går vi upp vid 08.00. Förstår inte varför han inte sover mer. Men han verkar ju må bra, så det kanske inte gör något? Tipsa inte om någon sömnapp. Det finns inget som stressat mig mer som förälder än dessa jäkla sovscheman. Det enda jag gjorde var ju att desperat försöka somna en bebis som stenvägrade. Hela dagarna var sömnjakter.

Jaja, nog om det. Första dagen på kontoret imorgon alltså. Jag tror faktiskt det är bra för allas skull att jag inte är hemma. De behöver vara lite själva också <3 Min utmaning just nu är att sluta vara projektledare och överlåta det ansvaret till F. Inte packa skötväska och påminna om grejer exempelvis. Det löser han ju.

201 gillar

Kommentarer (36)

 • M

  |

  Minns min lilla som är ganska stor nu. Han sov 19-22, en timme vid 3-4 och en timme på dagen från han var halvåret till han blev 3. Helt galet! Men han var pigg, glad och frisk. Det var ju viktigast ändå. Men man förstår ju verkligen inte hur det går till! Han åt inte heller, men där var det bökigare eftersom han började gå ner i vikt vid 8 månader utan att ha blivit rörligare.

  Vilken utläggning du fick om mitt liv. Du behöver såklart inte läsa. Lycka till med allt💜

  Svara

  • Egoina

   |

   Låter helt fruktansvärt 😮❤️

   Svara

 • Caroline

  |

  Det blir bra till slut. ❤️ Ni känner Henry bäst och han är väl helt enkelt bara en person med mindre behov av sömn om han är nöjd i övrigt.

  Från egen erfarenhet blev det bättre (med nattsömnen) när vi slutade med nattamningen (och kvällsamningen). Hon blev inte mätt inför läggdags vilket märktes när hon fick mer gröt/välling istället för brösten och plötsligt började sova jättebra. Behovet av att snutta på natten försvann med efter att jag sov i annat rum i två nätter. Det var tufft för mig att inse att hon inte var ett spädbarn längre utan började bli en större bebis med behov av annan mat, nya läggningsrutiner och tydligare besked från oss som föräldrar.

  Svara

  • Egoina

   |

   Yes, vi måste ta tag i det nu är F är pappaledig! Men ammar inte lika ofta iaf. Försöker vagga/ge nappen på natten istället. Men det blir 1-2 gånger ändå 🙈

   Svara

 • Helena

  |

  Jag tror du kommer ha det så gott på jobbet. Hade också ett barn som aldrig sov. Folk som har barn som sover normalmycket kan aldrig fatta.
  Vårt barn sov max 20-30 min 2 eller tre ggr per dag…

  Vi hade mellan 5 och 13 uppvak nattetid också fram till att han var 17 månader. Men sen vände det helt plötsligt. Vi gjorde inget annorlunda. Det blev intensivt sämre precis innan han började sova hela nätter bara. Då började han också kunna sova bättre dagtid.

  Tror stenhårt på stå ut och inte jämföra sig. Lycka till.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • H

  |

  Kan också tillägga att han är åtta snart och fortfarande sover bra, men ohyggligt morgonpigg. 😉 Så det är den nya kampen… men alla avbrott av sömnen. Jag lider med dig.

  Svara

 • Sarah

  |

  Åå, förstår precis det där med sömnen. Vår första dotter var/är precis likadan. Aldrig gillat att varken sova eller äta. Slutade i princip sova på dagen när hon var runt ett år, aldrig sovit på vilan på förskolan osv. Gick inte att följa någon app med henne.
  Nu med vår andra är det så stor skillnad. Vår dotter nu, som är född dagen efter Henri 😍, sover verkligen enligt appen. Man ser att hon blir trött exakt dom tider hon ”ska” sova och är inte särskilt svår att natta heller.

  Kan bara konstatera att barn är extremt olika, även när dom kommer från samma familj (gener, miljö osv). Ni gör helt rätt i att bara köra enligt vad som funkar för Henri. Om han verkar må bra så mår han bra 🥰

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Cassandra

  |

  Gu va skönt att höra att jag inte är ensam i ”sömnjakten” med min 5-månaders. Håller på att bli tokig. Tar 3 timmar att få henne att somna i 35 MINUTER på eftermiddagen. Annnars blir det ju gnäll delux. Nää fy det är verkligen den tuffaste delen med bebis för oss. Skriv gärna mer om detta 🤣

  Svara

  • Egoina

   |

   😫❤️

   Svara

 • Sara

  |

  En del barn verkar inte behöva sova speciellt mycket på dagen. 😬 Har haft en sån. Tyckte att när de blev äldre – mer energi förbrukades så förstod de själv att det var gött med en napp. Men båda mina barn slutade sova på dagen vid 1,5-2 år (till föris glädje 🙃). När det gäller sömn på kvällen har det för oss (obs! Oss!) funkat bäst att stänga ner/släcka ner/varva ner en timme innan och sen körde vi varann kväll (på grund av ej bli galna) nattning. Det känns ju som att det inte går men till slut går det. Och det blir mikroskopiskt bättre och bättre. Kan ju fortfarande få flashbacks till den tiden och känna kvällsångesten. Stor igenkänning på det du skriver och hoppas ni hittar det som funkar för er!

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Erica

  |

  Det är jobbigt när babyn inte sover. Du vet det redan, men det är viktigt att ändå komma ihåg att det inte beror på föräldrarna, olika barn har olika sömnbehov. Vi sömnskolade vid 6 månader (modified ferber), men jag vet att det inte är för alla. Det hjälpte oss (jag höll på att bli knäpp av sömnbrist) men var ju ändå ingen quick fix, vi har vid olika skeden skolat om honom då han igen börjat sova dåligt (han är nu 2,5 år). Alla gör det som känns bäst, hoppas Henri småningom inser hur sköööönt det är att sova 😅

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Emma

  |

  Verkar han må bra så är det ingen som helst stress med sömnen. Han behöver väl helt enkelt inte så mycket för att klara sig. Förstår frustrationen dock. ❤ Blev också stressad av sömnappar! Och då har jag en bebis som ändå sover på dagarna😬 men den ville ju alltid att han skulle sova när han inte var trött. Nej jag tror stenhårt på att låta bebisen bestämma själv. Iallafall sålänge någon är hemma med barnet och det inte behövs specifika rutiner för att passa in förskola och annat.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

 • Sandra

  |

  Inget tips eller hjälp, bara lite pepp. Vår son har sovit bra på dagarna och somnat bra på kvällen, MEN varit så morgonpigg. Från bara ett par månaders ålder började han vakna kl. 6 och sedan blev det tidigare och tidigare. När han var 2 år vaknade han mellan 4 och 5 varje morgon och vägrade att somna om. Vi föräldrar höll på att bli galna, men vår son var pigg och glad. Vi turades om att gå upp med honom varannan morgon (vi båda jobbade då) och lade oss i soffan och slumrade medan han kollade på tv. Jag har tänkt att det är en fas, det kommer gå över. Det har tagit tid, men nu när han är 3 år så kan han vakna 6-6.30 (halleluja, det är sovmorgon!!). Försök avlasta varandra och tänk att det är en fas som går över. Jag vet inte hur många gånger jag sagt ”när han är tonåring kommer han sova hela dagarna och jag kommer ”sakna” när han vaknade kl. 4″ ;P. Kämpa på!

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha så sant 😅 Henri har alltid varit relativt morgontrött. Så glad över det i alla fall 😂❤️

   Svara

 • Sofie

  |

  Sonen född -19 sov också extremt lite som bebis! Alla andras bebisar sov TIMLÅNGA vilor medans min sov max 35 min 🤷🏼‍♀️ Också mycket uppvak på nätterna med amning osv. Nu är han dock 3,5 år och sover hela nätter utan uppvak 🙏🏼🙏🏼
  Nu med minsta sonen så är sömnen på dagen superbra men nätterna är katastrof 😂 Vi håller också på att försöka sluta amma på natten.. men när man fått sova typ 1 timme på hela natten så är man nära på att ge upp 🙈 Med det sagt, kämpa på och gör det som passar och funkar för er ❤️

  Svara

 • Matilda

  |

  Heja er! Brukar aldrig kommentera men blev så nyfiken på uttrycket ”att somna ett barn”, aldrig hört innan! Säger man så? Tack för en favoritblogg!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tror man säger söva, men jag tycker det låter fel så jag säger somna. Är säkert fel, haha. Tack <3

   Svara

 • Sofia

  |

  Alltså, sömn är ett så svårt och känsligt ämne. Vår tjej ville inte sova, var en ständig kamp med nattningar på kvällen med ständiga uppvak. Att sova på dagen var inte aktuellt. Vi fick så mycket råd och tips av förståsigpåare som berättade hur vi skulle göra men vår älskade flicka skrek sig igenom nätterna men var glad och superpigg på dagarna. Tidig i alla utvecklingssteg och ett friskt barn. Men vi föräldrar var så trasiga, minns tiden med en sådan fasa. Vid 4.5 år började hon äntligen sova hela nätter – halleluja! Lillebror är annorlunda, så håller med om att det är helt olika från ett barn till ett annat och att man som förälder ska få hitta bästa vägen fram. Förståsigpåare gör sig icke besvär! 😅

  Svara

 • Emelie

  |

  Jag har också en son som har ett extremt litet sömnbehov. Han är 1,5 år nu och jag har i perioder varit konstant orolig, läst varenda sida på internet om sömn och stressat ihjäl mig av 1177 rekommendationer 14-17 TIMMAR!? sömn per natt. Han vaknar fortfarande runt 5-10 gånger varje natt, tar morgon 04 och sover en timme på dagen. MEN han är pigg och glad och utvecklas som han ska. Så jag antar att han bara är sån ❤️ Men ändå, stressen att samhällets normer är att bebisar och små barn sover så himla himla mycket, överallt och hela tiden. Jo tjena har jag tänkt från hans andra vecka i livet 😅

  Svara

  • Emelie

   |

   14-17 timmar per DYGN skulle det ju såklart stå. Men sak samma ändå haha, hade lika gärna kunnat stå per natt där 😅

   Svara

 • Jenny

  |

  Känner så väl igen mig! Mitt andra barn vägrade sova… Sov ingenting! Vill bara ge tröst, som så många andra – det kommer bli bättre!

  Jag är en förespråkare för långtidsamning, men när tvåan var 14 månader var jag så slut att jag höll på att krascha. Så min man beordrade mig (snällt, ska tilläggas) att testa sluta amma. UNGEN SOV HELA NATTEN!

  Som jag grät. Det kändes som att det var mitt fel att hon hade sovit så dåligt! Jag hade hållit henne vaken med amning 😭 Nu med lite perspektiv vet jag att det såklart inte stämde, men det kändes så just då.

  Som så många andra har sagt – det kommer bli bättre ❤️

  Svara

 • Ah

  |

  Ja gud bebissömn!! Hatar när ”välmenande” människor (oftast äldre generation) frågar om bebis sover hela natten än. Grrr.

  Hur som helst, jag gick med i en facebook grupp som heter The Beyonce Sleep Training Project, den har hjälp jättemycket! Inte med bebisens sömn men att förstå hur bebissömn funkar, vad som är biologiskt normalt och att få känna lite solidaritet. Vissa bebisar behöver inte så mycket sömn helt enkelt! Här är deras hemsida: https://thebeyondsleeptrainingproject.com/tbstp-faqs

  Svara

  • Egoina

   |

   Beyonce!! Haha. Nej, men tack snälla!

   Svara

   • Ah

    |

    Haha hoppsan! Damn you autocorrect, det ska ju stå ”beyond” 😂

    Svara

 • Enanna

  |

  Åh suck, jag känner med dig! Ett av mina barn vaknade mellan 5 och 15 gånger per natt tills hon var tre år gammal. Samtidigt fick jag ha väckning ofta på nätterna pga storasysterns kroniska sjukdom. Så ett par jobb, heltidsstudier och en man som var på jobb mera än hemma (veckor borta).
  Idag har jag varit sjukskriven flera år och klarar inte mera än en jobbig natt åt gången, sen kraschar både kropp och knopp. Sömnen är så otroligt viktig för oss vuxna!!!
  Barnen brukar(!) få den sömn de behöver.

  Svara

 • Mikaela

  |

  Säger som alla andra, barn är så extremt olika! Vår dotter sov varje natt 20-08 utan uppvak, vi fick väcka henne för att blöjan pallade inte mer 🙈 Och sonen helt tvärt om. Kvällstrött, men som bebis vaken tusen gånger per natt, och alltid morgonpigg.

  Blir dock lite förundrar över att så många anser att det är tortyr med uppstigning mellan 04-06?! 😂 Jag kliver upp runt 04.30 varje veckodag, och har alltid tänkt att det är en relativt normal tid. Helgerna drar jag mig åtminstone till 06. Men det är troligtvis mig det är fel på inser jag nu 🤪

  Svara

 • L

  |

  Min mamma har berättat att jag sov max fem minuter i taget från att jag föddes tills att jag var typ två. Kuuuul att vara förälder till en sån unge, men jag blev ganska normal ändå.

  Svara

 • Jenny

  |

  Lider med er, måste vara jobbigt när sömnen strular. Men tänker spontant att om Henri är mättare vid nattning så borde det funka bättre oavsett vad han är mätt på men fattar att det är lättare sagt än gjort.

  Svara

 • Erika

  |

  Min dotter sov aldrig heller från typ 7 månader och framåt. Höll på bli galen av sömnbrist, jag har insett att jag är en människa som behöver mycket sömn😆 lider med dig! Min dotter är nu 6 år och har fortfarande svårt att somna (mycket tankar osv, tar flera timmar) men är i alla fall numera en riktig sömntuta på morgonen, där hon längtar till helgerna så att hon får sova, och kanske till och med vakna ”och tro att hon ska till skolan men sen kan somna om igen” 😄. Håller tummarna att det blir bättre med sömnen för er snart!

  Svara

 • Anna

  |

  Hmm.. dumt av mig att läsa alla dessa kommentarer.. väntar barn nummer två om 8 dagar🤣

  Svara

 • Agnes

  |

  Är född på 80-talet så råd och tips var nog annorlunda då. Mina föräldrar tog mig till doktorn när jag var liten för att jag aldrig sov. Bara om någon av dem bar på mig och knappt då. Läkaren sa ”vissa har bara mindre sömnbehov än andra. Jag sover fortfarande 5-6 timmar per natt och kan vara vaken 2-3 dygn. Otaliga sömnutredningar senare och allt har resulterat i samma sak: jag har ett mindre sömnbehov. Sen kom min lillebror och han sova hela tiden utan att mina föräldrar gjorde något annorlunda. Människor är olika bara 🤗

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv