Follow my blog with Bloglovin

Gravid vecka 35

Jag märker att jag inte klarar av att leva på som vanligt längre. Denna vecka har jag varit på kontoret tre dagar och har haft aktiviteter efter jobbet varje dag.

Jag har så gärna velat att jag ignorerat att kroppen egentligen sagt nej. Har haft så ont i ryggen varje kväll och känt mig bakis när jag vaknat dagen efter. I torsdags och fredags var jag helt slut. Det tog hela helgen att återhämta mig, så från och med nu drar jag ner på tempot.

 

Min kropp

Mensvärken har ökat något enormt. Eller det är ju inte mensvärk såklart, men känns så. Vaknar av det ibland på natten och har ont till och från hela dagen. Ibland gör det så ont att jag måste pausa det jag gör.

Trodde först det var sammandragningar, men hade en sammandragning när jag var hos barnmorskan samtidigt som hon kände på magen och då kände jag inget. Så jag vet i tusan? Kanske bara är livmodern som övar sig eller något. Men blir faktiskt orolig. Hur mesig livmoder har jag? Om jag har så ont redan nu, hur ska jag överleva förlossningen och när värkarna sätter igång på riktigt då…

Ibland värker det i magen på andra sätt också. Men svårt att säga om det är bebisen som rör sig så mycket att det gör ont, eller om det är min egen kropp som håller på.

Något som hundra procent är bebisen är när han tar sats och pressar ner sitt huvud allt vad han kan. Det är en ilande, nästan elektrisk smärta. Mycket skönt : ))

Som jag tidigare nämnt har måttet på min mage inte ökat de senaste två besöken hos barnmorskan. Jag ska dit igen imorgon och hoppas att det hänt något då. Men tack snälla för era lugnande kommentarer. Jag känner inte mig orolig längre <3

 

Veckans tanke

Har funderat en del på hur jag ska göra med norskan. Vår bebis är ju faktiskt 50% norsk. Jag vill i alla fall att språket förekommer i vår vardag, exempelvis genom att introducera böcker och filmer som jag tyckte om när jag var liten och att sporadiskt översätta ord på saker under dagen.

Men vad gäller att lära ut språket, exempelvis att jag endast skulle prata norska med honom, jag vet inte om det känns…lönt? Det ”tråkiga” med norska är ju att det är så likt svenska. Det skulle dessutom inte kännas naturligt för mig tror jag. Men jag vill inte att han ska känna sig utanför när vi är i Norge och jag vill såklart att han ska relatera till sina norska släktingar och förstå vad de säger. Men det kanske löser sig?

 

Bilder tagna av Johanna Hammarlund.

 

135 gillar

Kommentarer (37)

 • Linn

  |

  Det löser sig med norskan!
  Jag är svensk och bor i norge, alltså motsatt den dig. Har två barn och den äldsta kan prata lite svenska och fattar allt som sägs trots att jag pratar norska (eller en blandning 😅). Läser mycket svenska böcker och pratar i telefon med familj och släkt. Små barn är så duktiga på att lära sig språk så det hade jag inte varit orolig för.

  Svara

  • Egoina

   |

   ❤️

   Svara

  • Chrisma

   |

   Skulle säga precis det samma, bara att jag är 50/50 som dig och bor i Norge. Jag pratar svenska med barnen när vi är med min svenska släkt, är i Sverige osv – men annars pratar jag norska. Bägge förstår 100% vad som sägs ändå. Dem är 3 och 5 år <3

   Svara

 • Emma

  |

  Har haft turen att aldrig ha mensvärk så vet inte var det (eller värkar för den delen) ska kännas 😅 men känner att det “drar” i typ ljumskarna med vissa rörelser jag gör. Fick det en del tidigare i graviditeten och tror att det har varit ligamentsmärtor för mig. Men kan ju vara förvärkar du har? Har hört att man kan få det nu och att det är helt normalt. Har dock inte känt något mer än sammandragningar som inte gjort ont men som tagit luften ur mig lite, min pojke har inte fixerat sig än utan ligger väldigt högt upp så känns som han mosas in i lungorna när det händer.🙈
  När det kommer till språket så tror jag det är något som kommer lösa sig rätt så bra. Har hört att barn är jättebra på att lära sig språk tidigt. Pappan är finsk här så blir finska och svenska för vårt barn! 👍 Och jag hoppas lära mig lite med 😁
  Lycka till hos BM! 💕

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh låter inte skönt att mosas in mot lungorna. Hoppas han fixerar sig snart! Kul med finska!! Det är min förhoppning också, att lära mig lite franska nu. Haha. Tack <3

   Svara

 • Natalia

  |

  Kanske att F kan lära barnet franska? Jag tycker mycket om att vara tvåspråkig (polska och svenska) och har haft stor nytta av det.

  Svara

  • Egoina

   |

   Det är tanken! Men tyvärr är hans franska inte så avancerad eller flytande. Men franska på något sätt blir det. Bättre lite än inget 🙂

   Svara

 • Linnea

  |

  Det löser sig med språket – jag är halvnorsk och halvsvensk och lärde mig inte norska förrän mamma började prata norska med mig vid 10 års ålder 🙂 Och det gick galant det med! Vi flyttade sedan till Norge och jag kunde lätt ta till mig språket och kände mig aldrig utanför. Klem <3

  Svara

 • Caroline

  |

  Nu är det ju lååångt dit, men mina halvnorska syskonbarn har haft möjlighet att ha hemspråksundervisning i skolan. Förutom att öva norska går de igenom typ seder, politik och historia.

  Svara

  • Egoina

   |

   Va! Så häftigt! Visste inte det fanns.

   Svara

 • Josse

  |

  Din livmoder är inte mesig, den är ju HUR GRYM SOM HELST som förbereder sig och tränar inför bebis ankomst:) all smärta du känner är ju på något vis förberedelser inför vad som komma skall, så försök vända på det och tänk att allt som händer nu gör att kroppen är mer redo när det är dags❤️

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh nu fick jag dåligt samvete som skrev så taskigt om min livmoder <3

   Svara

 • Natali

  |

  Mamma pratade ALDRIG makedonska med mig som barn, inte nu heller för den delen haha, jag e helt självlärd genom alla gånger jag hälsat på hos mormor och pratar flytande makedonska nu 🙂 (är ju inte det minsta likt svenska, så går det så kommer norskan gå galant haha)

  Svara

 • Nina

  |

  Det löser sig absolut med norskan! Tänker att du väl också pratar norska mycket (bara?) med din mamma så där kommer han ju få med sig det den vägen tänker jag

  Svara

 • Madeléne

  |

  Oroa dig inte för “mensvärken”, det är förvärkar. Det är livmodern som tränar sig inför förlossningen, så ju mer förvärkar desto bättre tränad livmoder och därmed förhoppningsvis en lättare förlossning!! Kramar från en 3-barnsmamma

  Svara

 • Helena

  |

  Min sambo är norsk. Han pratar svorska och jag blandar också in norska ord ibland. Bebis är 4 månader så vi får se vad han lär sig.

  Svara

 • Ida

  |

  ❤️
  Det låter som förvärkar. Ta det lugnt och vila så mycket du kan. Förstår att det är jobbigt att inte kunna leva som innan så det är bra att du drar ner på tempot. Ta hand om dig! Det är det viktigaste just nu. Allt annat kan vänta ❤️

  Svara

 • Nina

  |

  Som flera har skrivit så löser sig norskan. =) Men jag tror, precis som du skriver, att böcker, tidningar å film är viktigt också. Själv så förstår jag norskan i både tal och skrift men grammatiken är lite svårare. Sen pratar jag sällan norska även om jag kan. Jag byter bara automatiskt ut orden som skiljer sig mest. Jag avskyr nämligen när norskar, eller svenskar ska låtsas prata det andra språket och göra narr av det, så jag håller mig till en förnorskad svenska. 😉

  Svara

 • Dolores

  |

  Min man är dansk, fast född och uppvuxen i Sverige. När vi bestämde att vi skulle flytta till Grönland, där danska är ett av språken som talas, tänkte han börja prata danska hemma så vår dotter på två år skulle lära sig lättare. Det hände dock aldrig…. Antagligen för att det är lättare att bara köra på med svenska som vi brukar! Men nu när vi bor här sen 6 år är min dotter, och även jag faktiskt, i det närmaste helt flytande på danska.
  Min man (som växte upp i Landskrona 😊) pratade inte danska hemma när han var liten, men det var dansk radio och tv, samt mycket kontakt med danska släktingar. Och hans danska är helt perfekt! Så det kommer att gå fint med norskan!

  Svara

 • Mila

  |

  Vila! Din kropp kanske säger åt dig att ta det lugnt? Mina förvärkar blev värre ju mer jag höll på och blev väldigt snälla om jag tog det lugnt. Dom kanske alltid är lika aktiva men gör mer ont pga att man sliter på kroppen och gör dom ömma? ❤️

  Svara

 • Katharina

  |

  Förlåt frågan men har trott att du är 50% svensk och 50% norsk men har kanske tänkt fel?☺️

  I alla fall, prata norska med bebisen och ta hemspråk.
  Jag är halvdansk och lite arg på mina föräldrar att vi aldrig fick hemspråksundervisning i skolan.

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja precis, jag är 100% 🙂

   Svara

   • Katharina

    |

    Där ser man 🤩

    Svara

 • Jenny

  |

  Jag växte upp i Sverige med norsk mamma, men vi pratade aldrig norska hemma. Åkte till släkten i Norge varannan sommar och hade noll problem med att leka med kusinerna och blev flytande efter att jag flyttade till Norge efter gymnasiet. Kan såklart bara referera till min egen erfarenhet, men språken är så lika och barn är så duktiga på att anpassa sig 🙂

  Svara

 • Caroline

  |

  Vi skulle köra att jag pratade svenska och pappan engelska (australienska) men han tyckte det kändes så onaturligt att det rann ut i sanden.
  Nu när dottern är 4 så är hon jätteintresserad av engelska dock och pratar låtsasengelska. Så ibland pratar vi om vad olika saker heter osv. Men hon kommer inte kunna mer än nån annan jämårig tror jag.

  Dock har vi ett “problem”. Hur gör man med uttal.. kommer hon få rätt i skolan om hon uttalar orden australienskt?! För det drar åt det hållet naturligt just nu iaf.

  Svara

  • Jenny

   |

   Jag är inte helt hundra men idag ska engelska läras ut i skolan, vilken “dialekt” ska inte ha någon betydelse. Pratar ert barn engelska med australiensk “dialekt” ska inte ge någon nackdel i skolan.

   Svara

   • Caroline

    |

    Ja jag hoppas det är så. Kan ju vara rätt stor skillnad på uttal, jag fattade knappt ett ord av australienska förr.
    Å andra sidan hade lärarna olika uttal också. Allra mest svengelska. 😄

    Svara

  • J

   |

   Min sambo är latinamerikan och jag hoppas (och tror hehe) att det inte är med dialekter som på vår tid (född slutet på 80talet) för han fick IG i spanska trots att han kan det flytande för att han vägrade läspa på S som man gör i spanien, men inte gör därifrån han är. Haha.

   Svara

   • Caroline

    |

    Nämen herregud! Så att han kunde det perfekt annars kvittade alltså.. fy.

    Svara

  • Mila

   |

   Jag läste en avancerad engelskakurs på gymnasiet och min duktiga lärare noterade att jag blandade brittiska och amerikanska. Hon sa att jag skulle “pick one and stick to it!”, särskilt vad gäller stavning. 🙂 Så länge man är konsekvent är det alltså inget fel med att ha en dialekt.

   Svara

 • Sarah

  |

  Om det onda i ryggen kommer och går skulle jag också gissa på förvärkar. Om det dock är ett konstant molande kanske det är något annat, vet inte vad men kroppen utsätts ju för en hel del påfrestningar just nu så inte konstigt om man får ont. ❤️
  Mina sammandragningar gör inte heller ont. Bara magen som bli spänd och att jag ”tappar andan” lite. Förvärkarna gör ont i både mage och rygg för mig.
  Låter klokt med mer vila! ❤️🥰

  Svara

 • Evelina

  |

  Åh vilka vackra bilder! Helt magiska.

  Jag har en ganska random fråga, och detta kanske inte är helt rätt forum, men jag tänkte ändå fråga dig! Vart i Helsingborg ska man bo enligt dig? Finns det områden man bör undvika exempelvis? Min sambo och jag är lite inne på att flytta dit. Från vad jag sett i dina kanaler verkar det som en otroligt mysig stad!

  Kram! <3

  Svara

 • Leni

  |

  Gällande språket så har jag en idé – barnprogram på norska! Jag flyttade till Grekland som 5-åring och gick på svensk skola där med endast svenska kompisar men lärde mig ändå flytande grekiska genom att titta på TV. Barn är ju som svampar och snappar upp allt! Tipsade min kompis och hennes barn tittar bara på barnprogram på engelska och det går jättebra för dem. Barnen tror nu att all TV är på engelska så det stör de heller inte det minsta. Enkelt och effektivt!

  Svara

 • Rebecka Nyström

  |

  Jag fick mensvärksliknande känsla några dagar innan det var dags 🙂

  Svara

 • Jossan

  |

  Har ett tips! Min kollega är norsk och pratar norska med barnen medan pappan pratar svenska, barnen får också norska som modersmål (heter det så?) i skolan. Det kanske kan vara något?

  Svara

 • Jessica

  |

  Norskan löser sig! Min mamma är norska, och vi pratade alltid norska när vi var i Norge när vi var små, små barn snappar upp språk så snabbt! Jag har tyvärr tappat det mesta i vuxen ålder, MEN som du säger, språken är så lika att det inte är ett bekymmer ❤

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv