Follow my blog with Bloglovin

Helgen i 6 bilder

Målet var att dokumentera liiiite mer än jag faktiskt gjorde i helgen. Men mår inte kalasbra och känner mig inte sådär megakreativ. Så det blev vad det blev. Men häng med på det som blev!

 

I lördags bjöd Viktoria hem ett gäng tjejer på häng och tilltugg. Hon bor på en liten herrgård : O Här satt vi och drack bubbel och catchade upp om allt möjligt. Så himla mysigt!

 

Sen hem för lördagskväll med F. Lagade sista rätten i matkassen som var schnitzel med asiatisk touch. Fick total hjärnsläpp och glömde att man ju ska platta ut en schnitzel. Blev snarare panerade kotletter. Jaja. Blev gott ändå.

 

Sen hängde jag här resten av kvällen då jag höll på att bryta ihop av ryggont. Fick plötsligt för mig att det var dags att börja förbereda mig inför förlossningen och letade upp en förlossningskurs på youtube som jag tittade på.

Blev så förvånad när jag började störtgråta några minuter in! Och jag kunde inte sluta gråta. Grät floder och kände mig så liten och ledsen. Blev så förvånad över min reaktion. Vad är det som händer? Hade ingen aning att jag ens kände något inför förlossningen. Är jag orolig? Rädd? Vad händer med mig???

Grät hela natten i princip och när känslorna landat på morgonen kom jag fram till att jag tror att det handlar om att jag känner mig oförberedd och ensam. Det känns inte som att vi har tid med min graviditet och att föda barn just nu och jag känner mig väldigt själv i det. Det är inte såhär jag föreställde mig att det skulle vara när jag blev gravid. Jag trodde vi skulle ha all världens tid till graviditeten. Köra runt och kolla på grejer, köpa bebiskläder, läsa på om avnavling, gå kurser och sitta tillsammans varje kväll och känna sparkarna. Istället är F iväg varje ledig stund för att fixa med lägenheten och kvar sitter jag själv med allt bebisrelaterat.

Pratade med F om det och kände mig så elak för jag vet ju att han gör det för vår skull. Han anstränger ihjäl sig för att få allt klart till bebisen kommer och är så stressad. Han menar ju bara väl. Vi kom i alla fall fram till att vissa dagar i veckan ska vara bebis-dagar från och med nu. Vi får helt enkelt ta att det eventuellt tar längre tid med lägenheten. Det är viktigt att jag känner mig trygg och inte ensam.

 

På tal om lägenheten fick vi finbesök i söndags av mamma, Greta och mammas sambo. Greta tyckte antagligen att det var den tråkigaste lägenheten hon varit i eftersom hon blev buren!!! hela tiden och inte fick springa runt som hon ville. Aldrig sett henne så förnärmad.

 

“Jag har sparat det här till dig, Frédéric sa att du nog ville ta bild”, sa F’s mamma. Hon hade hittat sakerna bakom golvlisterna. Så spännande med saker från tidigt 1900-tal. Undrar hur man lyckas tappa en kam bakom en golvlist dock? Men men.

 

På kvällen såg jag om förlossningskursen tillsammans med F. Utan att gråta denna gång, haha. Vet nu allt om de olika faserna och smärtlindring exempelvis. Det känns bra. Känner mig hundra gånger mer trygg i att ha kunskap och att F är insatt också. Om ni har tips på bra förlossningsförberedande grejer så tipsa gärna! Profylaxkurs kanske?

🤗

181 gillar

Kommentarer (71)

 • Sara

  |

  Boken Att föda utan rädsla var den enda förberedelsen jag gjorde och den var otrolig. Tips!

  Svara

  • Josse

   |

   Den är super! Håller med, ska man göra något så är denna bok jättebra.

   Svara

   • Vanessa

    |

    Håller med, den är grym! Sen gick jag på aurorasamtal, förberedande samtal på förlossningen. Det hjälpte mig väldigt mycket!

    Svara

  • Sara

   |

   +1 på den. Den boken är så bra och har mycket konkreta tips som man kan tänka på under förlossningen. Den hjälpte mig enormt mycket! 🙏🏼

   Svara

   • Helena

    |

    Jag har den boken hemma – så om något preggo här vill ha så skickar jag gärna (gratis såklart)!

    Svara

  • Alma

   |

   Ja! Bästa boken! Läs den! Helst två gånger! Partner bör också läsa! Finns avsnitt som är specifikt till medföljande

   Svara

 • Hanna

  |

  Jag älskade föda utan rädslas gravidyoga som är väldigt förlossningsförberedande. Även deras profylaxkurs var grym! Jag gick allt digitalt och det fungerade toppen ☺️ Även om jag inte använde alla verktyg under förlossningen så som jag föreställt mig var det tryggt att veta att jag HADE verktyg och inte var ett blankt blad.

  Svara

  • Hanna

   |

   Glömde! Hade också svår bäckensmärta och gravidyogan anpassades så det alltid fanns övningar för dem med bäckensmärta/foglossning.

   Svara

 • Hanna

  |

  Gick på Annas profylax och tyckte den var KANON. Hade väldigt mycket nytta av andningsövningarna under min förlossning (som pågick ungefär 1 dygn så hann öva en hel del innan det var klart 🙂 ).

  Svara

 • Annika

  |

  Föda utan rädsla! Superbra. Såg den med 3e barnet, önskar sätt jag hade sett den men första 🙂

  Svara

 • Edith

  |

  Kolla serien Barnmorskorna på SVT! Så mysig (men informativ), man blir verkligen peppad på att föda.

  Svara

  • Linn

   |

   +1 på denna! Jag tycker denna serie var realistisk och visade att alla förlossningar är olika 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Profylaxkurs var verkligen toppen för oss i förra graviditeten! Hjälpte mig och min partner att känna oss som ett team och vara mer förberedda med lite verktyg inför förlossningen 🙏
  Vi hade turen att kunna gå i fysisk form före corona men finns säkert bra onlinevarianter också 🙂

  (Ps. Är också i tredje trimestern nu och gråter också floder till det mesta som har förlossning att göra, är inte förlossningsrädd utan verkar bara väcka en himla massa känslor, säkert ett sätt för kroppen att förbereda sig mentalt inför tänker jag)

  Svara

 • Therese

  |

  Boken “Föda utan rädsla” kan jag starkt rekommendera! SÅ bra bok. Jag var ganska kaxig inför min första förlossning, sen chockade smärtan mig och de blev inte bra. Läste “Föda utan rädsla” inför min andra förlossning och det gjorde sån otrolig skillnad både för min rädsla inför förlossningen och för att hitta lugn och tilltro under förlossningen när det sedan var dags ☺️

  Svara

 • Robert

  |

  Gillar att det först kommer grejer från “ett tidigt 1900-tal” och sen på nästa bild en platt-TV. 😉

  Svara

 • Sofia

  |

  Underbar du. Blir så röd över hur du delar med dig av din graviditet. Det är så mycket känslor som man går igenom och uppskattar så mycket att du delar med dig om det. Ni ser ut att vara ett sånt fint team och jag tror att ni tillsammans kommer klara det galant.

  Inget direkt tips om förlossningen men Agnes Wolds bok ”praktika för nyblivna föräldrar” är så bra. Den gjorde mig mycket mer avslappnad och medveten om vad som bara är myter och vad det faktiskt finns forskning som stödjer.

  Svara

 • Isa

  |

  Hoppas att det känns bättre framöver ❤ med barn 1 blev vi erbjudna en kurs baserad på boken Föda utan rädsla. Grym kurs tyckte vi, den gjorde att jag slapp vara rädd trots att förlossningen inte var så lätt. Också jättemycket bra grejer för min sambo som kunde underlätta för mig på en massa sätt. Jag vet att en variant av
  kursen finns online, tips!

  Kan också tipsa om att skriva två förlossningsbrev, jag skrev ett till personalen och ett till min man. Min man uppskattade det extremt mycket att få bättre koll på vad jag behövde från honom och kunde hjälpa till på ett sätt han kanske inte hade kunnat annars.

  Svara

 • Josefine

  |

  Mitt tips är att läsa på mer om tiden efter förlossningen. Under förlossningen upplevde jag att jag hade massor av stöd av kunniga barnmorskor etc, men tiden efteråt var sjukt tuff med första barnet. Amningen var kämpig, massor med hormoner, det var en chock att ha ett barn på sig 24/7 etc. Och då var man helt ensam. Jag önskar att jag läst på mer om amning, anknytning, hud mot hud, hormonerna som kommer efteråt, avslaget, knipövningarna etc. Det är mycket fokus på just förlossningen, men den upplevde jag som den enkla biten (trots traumatisk och utdragen förlossning), tiden efter var den jag fick kämpa med.

  Svara

  • Anna

   |

   Håller med om detta. Första tiden med bebis är ofta kämpig med mjölkstas, hormoner överallt och baby blues. Tycker babybaby har väldigt bra och realistiska inlägg om allt på sin blogg. ❤️

   Svara

  • Lina

   |

   Exakt!! Jag har en två månaders hemma nu och alltså visst var det bra att man läst “Föda utan rädsla” och “Att föda” plus lite andningsövningar.
   Men! Glöm inte att läsa på om amning och allt som händer efter.
   Jag var inte beredd på att man skulle ha så ont så länge och att amning inte bara var att bebisen börjar suga på tutten.. Och att man inte har någon aning om varför bebis bara gråter, gråter och gråter 😅
   Om du ska amma så rekommenderar jag att du går med i Amningshjälpens slutna grupp redan nu på Facebook.

   Och mycket klokt att bara ha bebisdagar, ni kommer inte bara vara ni sen på väldigt länge. Det är verkligen ett före och efter.

   Svara

 • Maija

  |

  Gick en superbra profylaxkurs med min sambo, fick massa tips hur han skulle hjälpa till med massage mm mellan värkarna. Klipp till födseln, blev igångsatt och hade stormvärkar ett dygn, dvs ingen jäkla vila emellan värkarna, kände mig så “lurad” på min massage haha!

  Svara

 • Stinha

  |

  Föda utan rädsla! Så bra kurs, finns också bok att läsa! Jag har gått den nu inför bebis nr 2 och känner mig tusen gånger mer förberedd än vad jag gjorde med ettan ❤️

  Svara

 • Stinha

  |

  Föda utan rädsla! Så bra kurs, finns också bok att läsa! Jag har gått den nu inför bebis nr 2 och känner mig tusen gånger mer förberedd än vad jag gjorde med ettan ❤️

  Svara

 • M

  |

  ”Föda utan rädsla boken”. Den var lite för flummig för mig men hjälpte en hel del ändå vid förlossningen. Bra tips på hur man ska tänka kring smärtan och så.

  Svara

 • Felicia

  |

  Kram till dig! Boken ”Föda utan rädsla” tyckte jag var jättebra. Den tar upp vad som händer i kroppen under en förlossning (det gav mig känsla av kontroll och att vara mer förberedd) och också tips för att hantera värkar så man inte lägger onödig energi och kraft på fel andning och ”röst”. Hehe, om du läser så blir det tydligare vad jag menar. 😉 Bra för F att läsa också så har ni samma förkunskaper.

  Svara

 • Olivia

  |

  Kan rekommendera barnmorskorna på SVT play! Den tyckte jag var bra att se innan min förlossning. Mysig serie som ändå ger en bild av hur förlossningar kan gå till 🙂 kram ♥️

  Svara

 • Greta

  |

  ”Föda utan rädsla”-kursen, alla dagar! Gick den med min man, gick den med min syster (som inte har ngn partner, så jag var med på förlossningen 🥰), gav den till min bästis. Bästa bästa!

  Svara

 • Julia

  |

  Åh blir så varm av ditt inlägg ändå. Inte av att du känner dig ensam utan att ni har en sån fin relation. Jag skulle tipsa rakt av att ni letar upp en par-kurs på zoom eller liknande, där ni får vara med virtuellt för jag tror nog kanske att F behöver få vara med i gravideten lika mycket som du behöver att han är det. Det och en profylaxkurs 👍 sen behöver man typ inget utav allt det galna man köper på sig under nesting perioden (på största allvar) så ta det lugnt med dig själv. Skaffa det viktigaste (åkskydd, vagn, bröstpump, flaskor osv.) och sen kan jag veeeerkligen tipsa om världens bästa pick-me-up för deppiga graviditetsdagar; att köpa presenter till framtiden. Typ köpa grejer till första riktiga badet efter förlossningen (pamper-kit hallå?). Outfit/filt/present till bebisens namngivning/dop. F’s första Fars Dag. Ett fint vin/bubbel att skåla med när bebis är färdigbakad. Fint nagellack tills när du kan nudda tårna igen. Ja, du fattar grejen. Jag ger denna metod 5/5 i Retail Therapy 😂

  Svara

 • Martina

  |

  Jag gick en profylaxkurs och är SÅ tacksam för det. Andningen hjälpte mig genom allt under förlossningen, verkligen guld värt att kunna andas rätt!!! Tipsar också om serien Barnmorskorna på SVT👍🏻👍🏻

  Svara

 • Johanna

  |

  Åh men fina du! Gör ju ont att läsa det du skriver. <3 Men tipsar om lite instakonton: asabea, fodamedstod, instamorskan och akutbarnmorskestod. Tror alla dessa har förlossningsförberedande sparade storys, och det är vettiga fina fina barnmorskor som delar med sig av massa bra grejer. OCH! Akutbarnmorskestod (Sepideh) erbjuder förlossningsförberedande videosamtal som man kan boka in! Det ska jag GARRA göra när/om jag blir gravid, hon är underbar och det är verkligen en investering tänker jag. Stort tips om det. Lycka till och hoppas ryggen blir bättre snart!! Stor kram

  Svara

 • Amanda

  |

  Jag gick på en fantastisk gravid-yoga på ABF, så bra grej som innehåller en massa kring andning och tankar som är bra att ha med sig. Sen ang förlossningsbrev så bad jag min sambo skriva det, jag ville se om han hade förstått vad jag ville och dessutom är det ju faktiskt han som har störst erfarenhet att “hantera” mig i olika situationer 😂 det hade han! Och det var bra, när vi kom till förlossningen var jag 6 cm öppen och väskorna hann inte ens öppnas för att ta fram brevet. MEN det blev jättebra ändå, tror att det handlar mycket om ens egen förberedelse att skriva det där brevet.

  Svara

 • Emma

  |

  Jag beslutade mig halvvägs in i min graviditet för att jag inte behövde gå profylaxkurs, tänkte att jag säkerligen skulle klara mig utan. Men ju närmre förlossning jag kom, desto mer rädd blev jag. Rädd för jag inte visste vad för smärta som väntade. Så i panik låg jag i v. 38 och googlade onlinekurser kl. 00.00 på natten, och beslutade mig för att jag skulle köpa en kurs morgonen därpå och plöja igenom under dagen. Somnade 01.00. Vaknade 02.00 av värkar. Livets ironi 😅. Ut kom vår son i raketfart kl. 11 på förmiddagen. Jag klarade mig fint utan profylax, så kan tyvärr inte tipsa om den, men det hade kanske stillat min rädsla lite innan haha.

  Svara

 • Camilla

  |

  Såå kul att alla rekommenderar Föda utan rädsla, jag hatade den😂 finns säkert bra grejer i den men jag tyckte den var såå flummig och typ bara gjorde reklam för vilken fantastisk doula hon författaren…… det som fungerade för mig var att vara förberedd/informerad utan att försöka planera för mycket, vara beredd på att ”go with the flow”!

  Svara

  • Lina

   |

   Tyckte inte heller om Föda utan rädsla. Fattar inte varför alla tycker den är så bra 🙄

   Svara

 • Emma

  |

  Som några andra skrivit så tipsar jag om att gå Föda utan rädsla tillsammans. Ifall det finns någon som ger såna kurser nära er eller kanske distans 🙂
  Jag gick på gravidyoga också fram till det var 1 månad kvar. Det var liksom egentid för mig och bebisen och då tränade jag på att fokusera och hitta avslappning även när det kändes obekvämt. Tycker båda dessa saker hjälpte mig mkt under förlossningen sedan.

  Svara

 • Maja

  |

  Jag tycker till skillnad från många att föda utan rädsla var sådär, men läste bara boken. Hade svårt att ta till mig den. Däremot hade jag exakt samma reaktion som du när jag såg barnmorskorna på SVT play. Började störtgråta och kunde inte se klart. Tror jag blev stressad och inte var riktigt redo vid den tidpunkten att se något kring vad jag själv skulle vara med om.

  I Malmö blev jag tipsad av min barnmorska att söka på ”Ann melbe och Sofia Wallin” på youtube och kolla in deras föreläsning. De är två barnmorskor som på ett lättsamt sätt beskriver hur förlossningen går till och vad det är som partnern ska hjälpa till med. Första minuten känns kanske lökig, men både jag och min kille tyckte den var jättebra. Kollade både typ i v. 30 och sen i vecka 40. I v. 40 när det var mycket närmre förlossningen upplevde jag också att jag tog in information om förlossningen på ett helt annat sätt. Blev nästan besatt av att läsa olika förlossningshistorier för att kunna förbereda mig på allt.

  Önskar lite såhär i efterhand att jag gått en profylaxkurs. Hade jättesvårt att få till en bra andning och inte bara spänna mig. Hoppas du hittar någon info/kurs som passar dig och F.

  Svara

 • Sara

  |

  Hade också stor nytta av att ha läst ”Föda utan rädsla” ☺️ Som någon kommenterat tidigare kan den upplevas lite flummig men jag la krut på avsnitten kring andning och avslappning 🧡
  Väldigt användbart och gav en känsla av kontroll och närvaro ☺️🧡

  Svara

 • Elin

  |

  Jag födde barn 2012 (herregud så avlägset det känns) och jag plöjde svenska versionen av ”En unge i minuten”. Det gav mig insyn i hur alla faser ser ut, hur akut kejsarsnitt går till osv. Kände mig väldigt trygg i med det, då visste jag! Bonus var att det spelades in på Västerås förlossning, vilket var där jag skulle föda. Kändes ännu tryggare då. 😍 Men det är tipset, läs på! Skaffa kunskap i hur olika förlossningar ser ut. Då har du det i bakhuvudet när det väl är dags, för mig innebär det en trygghet.

  Svara

 • U

  |

  Som många andra tipsar om boken Föda utan rädsla tyckte jag hjälpte jättemycket, gick också en fysisk profylaxkurs som också var superbra 🙂

  Svara

 • Hanna

  |

  Jag läste boken Föda barn med stöd, den är fantastisk! Min man läste också en bok om hur man är en bra partner, guld värt för honom att ha en “egen” bok riktad till honom. Utifrån vad vi läst kunde vi sedan ta upp och prata igenom olika scenarion, vilket gjorde att jag kände mig väldigt lugn och taggad inför förlossningen!

  Svara

 • E

  |

  Jag läste Förlossningshandboken som faktabaserat går igenom hur en förlossning går till och olika smärtlindringar. Den fick mig också att inse vad jag var orolig för och det lugnade då jag kunde berätta för personalen på förlossningen vad jag var rädd för.
  Oavsett vad du läser så sku jag tipsa om avslappnings/andningsövningar för de kroppen tar inte lika starkt emot smärtsignaler ifall du är avslappnad.
  Sen tror jag att det är bra att du tänkt om kring hur länge du tänkt jobba just för att ge dig själv tid för graviditeten och att mentalt förbereda dig för bebis.
  Hoppas du hittar någonting som passar dig!

  Svara

 • Sara

  |

  Lyssnade på ljudboken Att föda, hjälpte mig mycket i att känna lugn, dels går hon igenom alla faser och hur kroppen fungerar. Mentalt hjälpte det mycket att veta att efter varje värk kommer vila. Förlossning två visste jag vad jag ville ha ut för hjälp av min make också. Han masserade mig i flera timmar mellan värkarna, men vid värk fick han absolut inte röra mig. Konstigt ändå, hade varit övertygad om att det skulle vara tvärt om 😅

  Svara

 • S

  |

  Alla rekommenderar föda utan rädsla men jag kunde inte ta till mig den boken så läste istället ”Nu ska vi föda barn” som jag upplevde som en mer lättläst variant av föda utan rädsla med illustrationer (något min gravidhjärna uppskattade). Min man gillade den boken också!

  Sen stämmer jag in i att läsa på om tiden efter graviditeten. Ägnade mitt barns första 9 veckor att vara förbannad på att ingen hade sagt ett ord till mig om amning innan förlossningen (förutom att BM frågade om jag ville amma). Jag insåg inte riktigt vad jag signade upp för. Skulle välja amning igen, men nu vet jag åtminstone vad det innebär och att det inte är något som ”alla” kan naturligt.

  Svara

 • Lina

  |

  Vill tipsa om instagramkontot @forlossningen_ostra där man får följa en förlossningsavdelning/BB i Göteborg. Finns så mycket information och informativa bilder/filmer på födslar. Superbra att få se hur det går till inne på förlossningsrummet för det hade jag så svårt att föreställa mig 🙂

  Svara

 • Jennifer

  |

  Ingen direkt kurs, men det finns ett instagramkonto som drivs av en barnmorska, instamorskan heter kontot. Hon har med jämna mellanrum live undervisningar inför förlossningen. Jag och min sambo tyckte denna var ganska givande, samt att man kan ställa frågor i chatten under tiden.
  Det finns även en massa sparade stories på hennes konto där man kan titta på olika “ämnen”. Typ kejsarsnitt, klipp, amningspositioner, förlossningsrädsla m.m.

  Svara

 • Ellen

  |

  Tyckte verkligen det var bra att gå på en profylaxkurs med min man, upplevde att kursen framförallt var till för stödpersoner mer än den som ska föda, för att stödpersonen inte bara ska stå handfallen bredvid när det väl är dags utan kunna vara delaktiga. Även om min förlossning inte alls blev den där utdragna värkarbetsförlossningen som kursen mest fokuserade på utan ett snabbt kejsarsnitt var det ändå väldigt skönt att gå på kursen ihop. Kände som du att det blev mindre ensamt och min man kände sig mer inkluderad inför förlossningen. Vi gick en privatkurs hos en doula i Gbg, men finns säkert på plats i Helsingborg också. Så det är mitt tips!

  Svara

 • Marie

  |

  Håller med de andra om boken Föda utan rädsla. Gravidvattengympa gillade jag också för att kunna slappna av.

  Svara

 • Julia L

  |

  Jag läste massor av förlossningsberättelser, tidningen Mama har många på sin hemsida, eller hade i alla fall förr. De har många olika, inte bara ”perfekta” förlossningar, utan även till exempel störtförlossningar, planerade snitt, akuta/urakuta snitt, långa förlossningar och så vidare. Kan inte minnas att det fanns en enda som inte slutade bra, tänker att man ändå inte kan förbereda sig för det scenariot, så det är ingen mening att läsa under graviditeten.
  Jag kände i alla fall att jag hade koll på att man inte riktigt kan planera hur det ska bli, jag var förberedd på många olika scenarion.
  Vi skulle gått en profylaxkurs under första graviditeten men min sambo fick njursten precis innan, så vi struntade i det. De andra graviditeterna kände vi att äh, vi klarade ju oss utan första gången så vi struntar i det. Tror dock absolut att det är bra att gå en kurs om man vill. Det var stor skillnad på när jag klarade att andas igenom värkarna och om jag tappade andningen en stund.

  Svara

 • Dalle

  |

  Hej, så fint allt du delar med dig av. Tack för det. Jag kan rekommendera Asabea Britton blogg och insta. Heja dig!

  Svara

 • Julia L

  |

  Att prata med min sambo om vad han kunde göra under förlossningen var också viktigt för mig. Han visste till exempel att jag absolut inte ville bli masserad, så när barnmorskan föreslog massage så visste han att jag inte ville det.
  Det är ju såklart svårt att veta hur man vill ha det under förlossningen om man aldrig har fött barn innan, men vissa saker vet man ju ändå. Jag avskyr när folk rör mig när jag har ont, så då förstod jag ju att jag skulle känna så under förlossningen också.

  Svara

 • Susanne

  |

  Jättebra att du begär tid och stöd för att inte känna dig ensam! Det är verkligen värt det att förbereda sig så är chansen större för en positiv upplevelse på BB!
  Jag rekommenderar boken Föda utan rädsla och bok och DVD Innan du föder av Anna Wilsby. DVDn var mycket tydlig, konkret och toppen! Finns kanske att låna på biblioteket 🙂
  Kram♥️

  Svara

 • Marie

  |

  Profylaxkursen vi gick innan första barnet har hjälpt mig med andningen genom alla tre förlossningar, men den grymma Förlossningspodden kan jag verkligen rekommendera! Att lyssna på ett gäng förlossningsberättelser gör att jag kände mig redo på typ vad som helst som kunde hända under en förlossning. Det senaste året finns den bakom Patreon-vägg men innan dess finns massa avsnitt att lyssna på gratis.

  Kan speciellt rekommendera avsnitt 90 som handlar om amning och det som händer precis efter att bebisen fötts. Lyssna dels nu innan men framför allt en gång till efter ett par veckor efter att barnet kommit för att ta in det en gång till.

  Svara

 • Annica

  |

  Föda utan rädsla rekommenderas här också! Hjälpte mig ända in till att bebisen kom 🙂 jättebra att den även riktar sig till partner. Jag gillade Praktika för nyblivna föräldrar, då får du bra info om tiden efter att bäbisen kommit. Som några kommenterat tidigare är det bra att läsa på om tiden efter också. Den boken är bra för den slår hål på myter och skit som man tyvärr får höra av andra. Man blir bra på att sålla ut vad som är bullshit och vad forskning faktiskt säger 🙂

  Svara

 • S

  |

  Styrkekramar till dig!
  Något som hjälpt mig med förberedande, förlossning samt tiden efter är faktiskt att inte lyssna för mycket på andra. På så sätt blir irritationen över ”att det inte blev som jag föreställde mig” också mindre.
  Med min första dotter var jag ensam, både på förlossning och efteråt. Förlossningen tog 19 minuter på sjukhuset så blev minst sagt chockad av hela grejen! Då hade jag som förstföderska försökt ta in alla råd från barnmorskor, vänner, familj och övriga och det blev ju inte alls som alla sa.. Jag har nu 10 år senare gått i terapi och försökt förstå vilken situation jag var i. Hela det första året med bebis kände jag mig stuvad på. Det skulle ju vara härligt, romantiskt, fint och kärleksfullt med bebis. Jag kände inte något av det, pga olika anledningar såklart.
  Med bebis nummer två hade jag en make vid min sida. Hade förberett mig lite grann, lyssnat lite på folk, på familj, på mvc och läst på över nätet osv. Ute på sjukhusets parkering gick vattnet och där och då tittade jag och min man på varandra och lovade att ha kul under förlossningen! Det var verkligen det viktigaste för mig. Mellan varje värk skrattade vi och allt kändes så fint (trots bristningar och övriga kämpiga saker som händer).
  Med bebis nummer tre (en sladdis🧡) så lyssnade jag inte över huvudtaget på någon, läste inte på, gjorde inga andningsövningar etc. Jag gick in på förlossningen med tanken att detta är min kropp, och det är jag som ska föda! Jag lyssnade väldigt noga på kroppens signaler och klarade förlossningen helt själv utan barnmorskor som sa vad jag skulle göra (min man var i bilen på parkeringen pga Corona och hann va med när jag krystade ut bebis). Det kändes väldigt befriande att mäkta med en sådan sak, som att bestiga ett berg!
  Jag menar inte att alla mår bra av att ha det så, eller ens kan få det så pga olika orsaker. Och givetvis lär man sig både med ålder och ju fler barn man får… Men jag tror det är viktigt att lyssna inåt! Vad behöver Du? Du och F!
  Jag tror jag hade blivit mer hjälpt av ren fakta (t.ex. hur länge blöder jag efteråt, hur får man ut moderkakan, varför får man mjölkstockning, var på magen blir man snittad etc.). Önskar jag lyssnat mindre på ”du kommer älska bebis oändligt”, köp det här, det här och det här”, ”när du har fött kommer du må SÅ mycket bättre”, ”att amma är det mest underbara man kan göra” osv.
  Livet är upp och ner, en graviditet, en förlossning och en bebis betyder inte endast lycka, utan det går också i vågor. Jag har blivit hjälpt av att bara acceptera bergen och dalarna istället för att försöka ha det så bra hela tiden.. Önskar dig all styrka till era förberedelser, förlossningen och tiden efter ❤️

  Svara

 • Sofia

  |

  Med risk för att vara tjatig då, men boken “Föda utan rädsla” gav mig verktyg att hantera smärtan utan att skrämmas av den. Hade en toppenförlossning! Finns ofta som e-bok på biblioteket (alltså att låna online), så du behöver inte ens gå ut och köpa den.
  Tips två, som för mig har varit det viktigaste: Podden Förlossningspodden! Plöjde alla avsnitt. Hålls av doulan Emma där vanliga kvinnor får berätta om sin förlossning. Det är varmt och känslofyllt. Vissa berättar såklart jobbiga historier, vilket kan vara jobbigt om man är rädd/orolig, men allt är så fint berättat. Och det gav mig så mycket att ha hört så många berättelser, att höra så många olika kvinnor berätta om hur de upplevde värkar, krystfasen och den första tiden. Podden gav mig information, styrka och en känsla av gemenskap!

  Svara

 • Marie

  |

  Något som hjälpte mig inför första förlossningen var att inte sätta upp en specifik målbild eller ha en förlossningsplan som jag ville följa. Jag gick in med inställningen att vad som passar just mig, vilken smärtlindring jag vill ha, om jag vill ha, litar jag på att personalen hjälper mig där och då. Jag lyssnade och litade på personalen helt och hållet, samt på min kropp! Klart jag var nervös men kände att vi klarar det tillsammans.
  Andra förlossningen fanns det knappt personal, jag och min man var själva i flera timmar i ett vanligt rum pga fullt på förlossningen. Vattnet gick och 30 minuter senare kom hon ut, utan en endaste smärtlindring. En okänd barnmorska slängde in mig i ett nystädat rum som fortfarande var blött på golvet🙈 men jag var aldrig stressad, utan det blev som det blev 😊

  Svara

 • Sara

  |

  Hej!
  Jag fick mitt första barn för två månader sedan. Jag var rätt lugn inför förlossningen men det jag förberedde mig med var att kolla förlossningsvideor på Karolinskas hemsida. Jag och min man såg alla ihop och jag tycker den infon var bra. Sedan fick jag boken ”föda utan rädsla” av min kompis och den läste både jag och min man. Tyckte dock den var lite flummig och repetitiv men det som var väldigt bra var att den beskrev hur jag skulle andas vid värkarna och det funkade väldigt bra. 🙂

  Jag följe någon lista online med grejer att köpa. Bra att ha hemma är allt för att byta blöja för det blir det mycket av. Glöm inte salva mot röd rumpa. Nagelfil är också bra för naglarna växer galet mycket.
  Bra grejer som funkar med min bebis:
  -bedside crib (tog ett par veckor innan vi fick in rutin att han sov där)
  -najell babynest (nest som man kan bära bebis i, så smart om bebis sover på dagen så kan man ta med till det rum man är i så man har koll. Får även plats i liggvagnen så behöver inte väcka bebis när man ska i och ur vagnen).
  -adapter till babyskyddet som passar din vagn så du kan klicka på babyskyddet
  -tripp trapp stol med newborn set. (Guld när man ska vara i köket och äta så är iaf min bebis oftast nöjd att sitta i den och vara med och nära. Denna stol kan man sedan ha när bebis äter själv samt när barnet är större)

  Jag är medveten om att alla bebisar är olika men detta har varit guld 🙂

  Spännande tid ni har framför er! 🙂

  Svara

 • Allis

  |

  Jag läste inget och för mig hade det ändå inte varit till någon nytta. Kroppen körde igång på autopilot och det gick inte att bromsa, driva på eller styra alls – på ett bra sätt. Det var verkligen som att något uråldrigt kickade in och såg till att det som behövde göras blev gjort. Jag hade inte kunnat andas på något annat sätt än jag gjorde, inte kunnat krysta vare sig mer eller mindre – att “go with the flow” är inte något egentligt val, det bara blir så – och det är bra. Det är som att man bara vet hur man gör trots att man aldrig gjort det förut!

  Svara

  • Kari

   |

   Precis så. Jag litade på naturens gång och det fungerade väldigt bra.

   Och med den här metoden får man extra fina barn.😘

   Svara

 • Katharina

  |

  Det är så många känslor som är i omlopp.
  Fint att ni kunde prata och komma till ett beslut💕💕💕
  Lägenheten är inte viktigare än dig.

  Packlista
  Förlossningsbrev
  Det är mina rekommendationer

  Svara

 • Sara Hjalmarsson

  |

  Läs på om att föda i vatten! Det var riktigt ”skönt” (om en förlossning nu kan vara skön)
  Min syster är barnmorska och har vidareutbildat sig inom vattenfödsel! Finns massor med fördelar! Skriv till mig på instagram om du vill att jag ska skicka mer info och häftet kring forskningen om det!

  saraj1988

  Svara

 • Sara Hjalmarsson

  |

  Läs på om att föda i vatten! Det var riktigt ”skönt” (om en förlossning nu kan vara skön)
  Min syster är barnmorska och har vidareutbildat sig inom vattenfödsel! Finns massor med fördelar! Skriv till mig på instagram om du vill att jag ska skicka mer info och häftet kring forskningen om det!
  saraj1988

  Svara

 • Hanna

  |

  Ser att många rekommenderat föda utan rädsla och jag håller med!! Den finns som webbkurs som jag och min man gick, det var verkligen det enda jag behövde!

  Svara

 • Jessica

  |

  Jag och min sambo kikade på ”förlossningskliniken Norge” på SVT-play ihop! vi fick många bra samtal med varandra utifrån de förlossningar vi såg 🙂
  Heja er och stort lycka till när det är dags ❤️

  Svara

 • Linnea

  |

  Förlossningspodden!! Älskade att få höra andra berätta om sina förlossningsupplevelser. Insåg att ingen förlossning är den andra lik och kunde verkligen gå in med öppet sinne pga av det. Trots en ganska traumatisk förlossning kände jag mig liksom trygg hela tiden då jag kände igen mycket från vad jag hört i podden.

  Svara

 • Ida

  |

  Jag går motströms, jag tyckte alla böcker och kurser ju gick var det som gav mig allra minst under förlossningen. Däremot hade jag lyssnat på nästan alla poddar om förlossning och det hjälpte mig allra mest i form av att förstå att alla förlossningar är väldigt olika och att mycket kan hända. Det gav mig också insikt i vad som med största sannolikhet kommer hända i olika lägen vilket gjorde att jag kände mig förberedd när förlossningen inte blev ”som den skulle”. Och när det kom in flera läkare, barnmorskor osv och rummet var fullt av folk så blev inte en läskig upplevelse utan det fanns förståelse redan innan känslokaoset som gjorde att jag inte fick panik. Så det är mitt bästa tips, lyssna, lyssna, lyssna ❤️

  Svara

 • Pau

  |

  Vill tipsa om Bridget Teyler på Youtube. Mycket bra informativa videos om allt som rör graviditet, förlossning etc. Gjorde hennes övningar på pilatesboll sista trimestern och mådde fint! Trots att allt jag inte ville skulle hända under förlossningen hände, kunde jag hålla mig lugn eftersom jag var förberedd efter hennes videos. Gjorde destressor breath under graviditeten och lyssnade på graviditetsmeditationer, kändes bra. Hoppas allt går bra!

  Svara

 • Sandra

  |

  Förberedde inte alls mig förutom att jag tänkte att jag ville bada och föda på pall. Varken badade eller födde på pall 😂

  Svara

 • Michelle Haag

  |

  Kika in @asabea på insta. Så mycket kunskap där. Åh blir varm i kroppen och sörjer lite att vi är mer än nöjda med två barn. Skulle gärna vara med om en förlossning till ❤️

  Svara

 • Malin

  |

  Jag skulle bara vilja ge tipset att när det väl är dags så lita på dig själv. Lita på vad du känner och vad du tror är dags att göra. Många säger att man ska låta värkarna skölja över en som en våg, funkade inte att tänka så för mig, men däremot att veta att de är väldigt tidsbegränsade och jag tänkte ”neråt neråt neråt” som ett mantra och försökte visualisera hur mina söner åkte neråt och utåt.
  Fan vad det är härligt att föda! Ja det gör för jävla ont, eller det bränner snarare tycker jag. Jag valde lustgas, tyckte det räckte fint för jag ville känna värkarna och allt som skedde. Men stor skillnad andra förlossningen när BM visade hur jag skulle andas in den. När värken rullar in, så ta ett stort djupt andetag och åk med, sen pusta ut…

  Jag hade Doula, det tyckte jag var fantastiskt! Både träffarna innan där hon kunde förbereda mig och min man på vad som skulle komma, och hon kunde supporta oss båda under förlossningen. Vi var ett fint team och så glad att ha delat detta med henne!

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv