Follow my blog with Bloglovin
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se
Headerbild för Egoinas blogg på egoinas.se

Gravid vecka 21

En sen graviduppdatering denna gång. Gick in i vecka 22 i torsdags. Här kommer en uppdatering om vecka 21!

 

Min kropp

→ De första veckorna av graviditeten hade jag mensvärk nästan hela tiden. Det gjorde ju inte oron bättre och jag kollade efter blod konstant. Sen försvann det, men nu är mensvärken tillbaka igen. Men utan oro som tur är då jag ju känner honom röra sig i magen. Ibland är det som att hela livmodern krampar/drar ihop sig och det kan hålla i sig ett tag. Någon form av mini-sammandragning?

→ Som jag nämnde i ett annat inlägg har jag fått bristningar på brösten. Nu är de randiga av både blodkärl och röda streck. Ser lite knäppt ut, haha. Köpte olja att smörja in mig med för att hjälpa huden att bli mer elastisk. Men precis som ni skriver är det ofta hormonellt och går inte att göra något åt. Då får jag vara randig 🐅 Men hoppas stackars brösten slutar klia i alla fall.

→ Det känns som att magen stannat av lite, eller så har jag bara vant mig vid den. Tycker den sett likadan ut i några veckor nu. Kul grej är att när jag vaknar på morgonen och lägger mig från sida på rygg och tittar på min mage är den jättespetsig, den sticker liksom upp i mitten. Men det ändrar sig fort. Det är som att han lägger sig på något speciellt sätt när jag ligger på sidan.

 

Mitt mående

Känner mig tom på energi. Inte egentligen så trött kanske. Jag är vaken, jag fungerar, men har liksom inte så mycket power. I övrigt är det bra. Känner mig stressad över allt vi behöver göra, men försöker tänka att det löser sig och löser det inte sig löser det sig ändå.

 

 

Veckans tanke

Vi har skrivit upp allt vi behöver köpa till bebisen och jag trodde det skulle kännas kul när det var dags för det, men jag tycker det är så tråkigt. Det kanske ändras, men just nu önskar jag bara det fanns ett färdigt paket man kunde köpa. Har ingen lust eller ork att sätta mig in i alla tusen grejer man behöver och vad som är bäst. Jag kan dessutom inte bry mig mindre om märken på saker, fina kläder eller färg på vagnen. ”Vilken färg ska hans rum vara”, frågade F mig och jag tänkte vadå rum??? Han ska väl vara med oss? Bara vi lyckas hålla honom vid liv och han mår bra är jag nöjd. Där lägger jag min ribba, haha. Som sagt, det kanske ändras och antagligen är jag överväldigad just nu. Men trodde jag skulle tycka det var roligare.

 

Något som är störigt

Har en ny dygnsrytm numera. Jag vaknar klockan 5, ligger vaken en timme och har svårt att somna om och när jag väl somnat och vaknar vid 8 (när jag egentligen ska gå upp) är jag svintrött. Tusen gånger mer trött än om jag bara hade gått upp klockan fem tror jag. Men tänker inte ge upp och bli en person som går upp klockan 5 ändå. Somnar sällan innan midnatt och 5 timmars sömn är ju för lite. Men men, kroppen/bebisen/urinblåsan verkar vilja starta dagen klockan 5 i alla fall.

 

134 gillar

Kommentarer (45)

  • Lisa

    |

    Jag trodde också att det skulle vara roligare att köpa bebisgrejer, men det var liksom för mycket för att det skulle vara kul. På Hyber kan man hyra barnvagn och allt möjligt annars, kanske är lättare när man inte har lika mycket att välja på? 🙂 plus för miljövänlighet också!

    Svara

  • Anna

    |

    Att magen ser spetsig ut kan kanske bero på att dina magmuskler delat sig nu. Det brukar ska runt vecka 20 om jag inte minns fel…

    Svara

  • Carro

    |

    Ett tips ifall det känns opeppt med alla bebisinköp är att vänta! Man behöver på riktigt typ ingenting i början. Lite kläder, blöjor och ett babyskydd om ni ska åka bil hem från bb. Kanske vagn också. Resten går att ordna sen. Det är så sjukt lätt att köpa massor onödigt för att andra lovordar olika prylar, men man märker när man har fått ungen vad som behövs just hos er.

    Svara

    • My

      |

      Håller med om detta till 100 %!! Blöjor, kläder (sparkdräkter är smidigast! Och bodys som knäpps omlott, inte dras över huvudet, det är mycket bökigare) och babyskydd är allt ni behöver i början. Babynest kan kännas tryggt också när man behöver lägga ifrån sig knytet, och i början när de är så små kan man bada dem i diskhon istället för badbalja, det gjorde vi haha.
      Vi körde också bärsjal istället för vagn vilket vi tycker är mysigare och smidigare, och typ 10 000 kronor billigare :p
      Vänta och känn efter vilka behov just ni har som familj när ni har lärt känna ert lilla knyte lite mer, det är bättre att komplettera med det ni verkligen behöver än att förbereda med massa prylar som det sen visar sig att ni inte har nån nytta av.

      Svara

    • Magdalena

      |

      Hehe, kommer vara lite jobbig nu och säga att jag tyckte det var jätteskönt att inte ha för många måste-köp att göra när bebis väl var ute. Det var tillräckligt jobbigt att vänja sig vid att ta hand om en nyfödd bebis utan att behöva läsa in sig på en massa saker även efter att bebisen kom.
      Före bebis köpte vi vagn, babyskydd, babygym, babysitter, bärsele, spjälsäng, lite möbler till bebisens rum (typ ett kit från Jollyroom med tre barnmöbler i), skötbord, kläder i lite olika storlekar, lite Apoteksgrejer, badbalja… Efter ett halvår var det dags att fundera på by barnstol till bilen, stol för bebis att sitta i, grind till trappen och annan barnsäkerhet. Man köper kanske lite färre saker i onödan om man väntar men jag tyckte det var rätt stressande att köpa sånt vi hade missat som amningskudde, mobil till spjälsängen, massa kläder och så de där första veckorna när allt känns omtumlande.

      Svara

  • Amanda

    |

    Hej,
    Har en son på 1 år och känner såååå igen mig när du beskriver om allt som behöver köpas… trodde också jag skulle vilja jämföra priser/ säkerhet etc etc men orken till det var NOLL. Som tur var gick det bra ändå 😍jag var som du, tillslut satte jag mig på en hemsida och typ beställde hem allt online! Vissa saker kändes så övermäktiga att lösa och då sa jag till min man ”detta stressar mig och jag har ingen energi jag skulle vilja att du löser detta, berätta när du är klar”. Allt gott till dig och grattis till graviditeten!

    Svara

  • Emma

    |

    Stämmer in med vad de andra skrivit, man behöver typ inget 🙂 babyskydd på sin höjd! Och lite kläder. Färdig i frysen är ett tips!

    Svara

  • Lisa

    |

    Jag tyckte också det kändes överväldigande och såååå jobbigt att allt skulle beställas eller inhandlas på olika ställen till bebisen. Så jag åkte för första gången till Gekås Ullared. Där fanns allt!! Så köpte typ allt förutom barnvagn & babyskydd där. Så smidigt!

    Svara

  • Hannah

    |

    Japp, det är så kallade braxton hicks-sammandragningar. Kroppen övar inför vad som komma skall 🙂

    Precis som Lisa ovan så köpte vi nästan allt på Gekås. Skitsmidigt och vi upplevde att det var väldigt bra kvalitet på kläderna vi köpte där. Men ärligt, vad använde vi första månaden egentligen… vagn, babynest, kläder, blöjor och små kräkhanddukar från ikea typ. Vagn och babyskydd köpte vi på Baby V i Ängelholm och jag rekommenderar dem varmt. Superbutik!

    Svara

  • Mia

    |

    Vagn skulle jag titta på först. Sedan kläder och blöjor. Det ordnar sig säkert. Hoppas du mår bra för nu är dej ju så varmt. 😊

    Svara

  • Robert

    |

    Lite scary med en kropp som lever sitt eget liv sådär (+med ytterligare ett liv som lever sitt eget liv). Jag har förresten gått in i vecka 27 nu. På almanackan alltså. 😉

    Svara

  • Sofie

    |

    Köp alla bebisgrejer på Gekås (Ullared). Där finns ALLT i alla vanliga märken men till en tredjedel av priset 🤷🏼‍♀️

    Svara

  • Gabriella

    |

    Angående färg på rummet, vi målade rummet vitt och bestämde oss för att inreda med lite färg istället. Det kan kanske vara ett alternativ. 😊 Tänker att det är lättare sen att byta ut inredning än att måla om man/barnet sen skulle tröttna.

    Svara

  • Maria

    |

    Om jag någon gång får ett tredje barn kommer jag knappt köpa någonting innan. Det är mycket roligare att köpa när de kommit ut och man vet vem man handlar till. Vagn, babyskydd, lite kläder och en bärsjal är guld. Bärsjal hade jag med till förlossningen med nr 2 och det var jag väldigt glad för då man inte fick någon säng till bebis, min säng hade heller inga kanter så hade aldrig vågat sova annars (?) är det långt att gå mellan kontroller mm är det också skönt med sjal. Vad behöver man annars, en skötväska kanske. Men resten av alla saker kan man ta sen. Registrera dig på babybox.se så får du gratis boxar att hämta ut, dom brukar innehålla massor av bra saker. Skötsaker, salvor, napp, flaska mm och en del rabattkuponger

    Svara

  • M

    |

    Måste tipsa om secondhand för babykläder. Det bästa. Många nya föräldrar köper på sig alldeles för mycket och när bebisen växt ur kläderna är dom knappt använda. Finns ofta paket på blocket och tradera så slipper man tänka så mycket. Bra för plånbok och miljö 🤗
    Jag går in i vecka 39 imorgon, vill verkligen bara att hon ska komma ut nu 🍓

    Svara

    • Ellen

      |

      Håller med! Finns hur mycket secondhandkläder och bebisprylar som helst på tradera och sellpy och blocket och i secondjandbutiker. Vi har en snart sex månaders bebis och har i princip köpt allt på secondhand hittills och fått ärva en hel del också! Hon har en del nya kläder också men det har hon fått som present. Också en grej att ha med sig förresten, ni kommer troligen få en del grejor som presenter när bebben är ute så köp inte alltför mycket och köp i lite större storlekar också för de har bara en storlek i ca två månader i början 🙂

      Svara

  • Nadja

    |

    Tips att köpa så mycket som möjligt begagnat (ni kanske redan har tänkt det) men typ som skötbord, spjälsäng, kläder osv. Jag började leta/köpa typ från vecka 20 så man slapp stressköpa sen. Det ”enda” vi köpte nytt var egentligen barnvagnspaket och babynest, vilket leder mig in på nästa tips – babynest med handtag!! Alltså såå bra tycker jag! Vi köpte en från Liewood och är så nöjd. Sen en helt annan sak som inte har med babysaker att göra, men det är att investera i mörkläggningagardiner. Kanske inget ni behöver fixa på en gång i den svenska hösten/vintern, men sen till våren! Lycka till!

    Svara

  • Andrea

    |

    Jag kände precis likadant att det blev liksom övermäktigt med allt som skulle köpas och framförallt vagnen (hittade ett paket med duovagn plus babyskydd, vilket har varit toppen). Kan varmt rekommendera som andra har skrivit att ta en dag på Ullared och köp de mesta där. Sedan är det ju som sagt inte mycket de behöver i början, men kan också tipsa om att köpa ett ex antal Lindexpyjamaser med Twowayzip Köpte både begagnat och nytt och bebisen fick ha det som vardagskläder med och inte bara som pyjamas, mycket smidigt plagg 😁

    Svara

  • Tina

    |

    Skulle tipsa om att prata med din barnmorska om sömn! Jag har haft problem med att sova en hel natt sedan dag ett av graviditeten och har vaknat vanligtvis mellan 2-5 på morgonen och känner mig klarvaken, men långt ifrån utvilad. Efter några veckor så höll jag på att bli galen, och kontaktade barnmorskan. Fick då utskrivet antihistamin som jag tar på kvällen som gör att jag enklare somnar om när jag vaknar på natten och är säkert för bebisen.

    Svara

    • Caroline

      |

      Alltså, stort tack för detta tipset!!
      Jag är i v35 och har sovit fruktansvärt dåligt hela graviditeten. Jag är så försiktig vad gäller läkemedel men jag läste din kommentar igår, läste på om lergigan och jag har tur som har min svärmor som barnmorska och svärfar till läkare så jag kunde få det utskrivet direkt. Jag har bara provat nu en natt men har redan sovit bättre. Lättare att somna om på natten utan att ligga och oroa sig med en dunkande puls. TACK!

      Svara

  • Marie

    |

    Håller med om det folk har skrivit. Det enda vi använde i början var: skötbord, omlottbodies, pyjamas, gallerfilt, kräkhanddukar, babynest, bärsjal och babysitter. Såg inte om någon hade nämnt det men älskade babysittern när jag var ensam och behövde gå på toa. Så smidigt att sätta bebisen i den då. 😊

    Svara

    • Gabriella

      |

      Oh yes, babysittern när man är ensam med bebisen och behöver gå på toaletten eller duscha. Det är guld värt. 😊

      Svara

      • Gabriella

        |

        Och då ta med den i badrummet, of course 😂

        Svara

        • Marie

          |

          Ja exakt, får vänja sig med lite publik på toaletten 😂

          Svara

          • Ulrika

            |

            Detta är verkligen en grej jag inte riktigt fattar.. Alltså det tar ju typ 1 minut att gå på toa? Så klarar inte bebisen av att ligga på golvet, eller i ett babynest eller vad som helst, i den minuten? Okej om det gråter lite, man är ju tillbaka hur snabbt som helst? Fattar om man tex duschar, det tar ju kanske 10 minuter, det är lite väl länge att låta ungen skrika om den verkligen blir supermissnöjd.

  • Åsa

    |

    Ni kommer att få ett så supergulligt barn 😍
    Många har redan skrivit ser jag men det är ingen panik med olika inköp. Baby – och barnindustrin är extrem. Om man inte tycker att det är jättekul att shoppa allt såklart! Era anhöriga och kompisar kan hjälpa till att köpa grejer 🙂 Babyskyddet/bilbarnstol för minibebisar behövs för att komma hem från BB och lite kläder , filtar salvor och blöjor såklart. Mamman behöver också lite grejer hemma, jag tyckte amningsnapp, bröstvårtssalva var lifesavers. Bindor nödvändigt ont . Mycket mat i frysen och jag bad ofta släktingar ta med mat när de kom på besök första tiden
    Barnvagn är det väl bra att kolla några modeller i förväg, om den måste beställas etc. Vi var tvungen att prova vissa modeller eftersom min sambo är 2 meter lång så vi båda kunde köra 😅

    Svara

  • Lene

    |

    Barn är otroligt olika så man har ingen aning vad bebis kommer att uppskatta. Vår första älskade sin babysitter från babybjörn. Tvåan hatade den. Vår första älskade att åka vagn. Tvåan hatade den. Vår första sov i egen säng tidigt utan problem utan verkade supernöjd med det. Tvåan samsover fortfarande vid 3-års ålder. Mycket nytta av den spjälsängen/juniorsängen 😉 Dyra i inköp, men står nu och irriterar och tar plats. Vår första älskade att bli buren i bärsjal och bärsele. Tvåan började traska omkring själv vid 10 månader och tyckte världen var fantastisk att upptäcka. Vår första sov flera gånger per dag som bebis. Tvåan vägrade – men sov tack och lov å andra sidan hela nätter. Första sov under bilfärderna och den andra gallskrek. Men med det sagt så kan kan det vara väldigt skönt att ha ett litet kit hemma till bebis. Blöjor (många blöjbyten väntas), omlottbodys, byxor och jag måste slå ett slag för Polarn o. Pyret och Newbies onesies. Mjuka, sköna och enkla att ta på. En trikåsjal att bära barnet i till en början och ett babynest för att ha i sängen. Om man planerar att amma så köp produkter från multi-mam. Deras balm och kompressorer räddade ömma bröstvårtor här. Väljer man ersättning (eller kanske inte har något alternativ utan det är det enda alternativet för en att ge ens barn föda) så köp hem kanske 2-3 olika varianter för att se vilken som passar för ert barn. Förlossningen kan gå fantastiskt smidigt och man kan må bra direkt efter, men om man istället får det åt andra hållet så känner man sig väldigt osugen på att springa i affärer den första tiden när man kanske befinner sig i en känslomässig storm och behöver något akut. Att köpa sånt småplock på Gekås kan vara kul om man vill ha en utflykt för det är billigt på mycket – om man vet vad man vill ha så man inte kommer hem med onödigt ”bra-att-ha”-grejer. Men i övrigt, köp begagnat! Familjen i Helsingborg har vi lämnat in massor till och de har mycket fint. Men den där spjälsängen, babysittern och ett antal vagnar får jag nog slänga upp på blocket/marketplace och hoppas att någon nappar.

    Svara

  • Alexandra

    |

    Försök att inte stressa. Bebisar behöver mat och närhet, inget annat. De vill ha föräldrar som mår bra, tid tillsammans och en planet att bo på i framtiden. Barn behöver inte konsumtion och separation även om det så ofta låter som det från omvärlden.

    Svara

  • Emelie

    |

    Gravid i v.30 och vaknar också vid fem vaaarje dag. Tror på något vis det är kroppens sätt att vänja en med mindre sömn inför kommande bebis tid🤔

    Svara

  • Cecilia

    |

    Stressen av alla ”du behöver inte så mycket, bara [en miljon saker]”-kommentarer 😅 Jag är själv gravid med första och har känt som du, det är så himla mycket att köpa 🤯 Men jag brukar lugna mig med att folk har fått barn i alla tider utan vare sig babysitter eller kräkhanddukar.

    Svara

  • Sofia

    |

    Som många sagt, man behöver inte en miljon saker! Sen är vagn, babyskydd och typ lite kläder, filtar, blöjor och typ krämer/olja skönt att ha hemma. Helt ärligt, mitt bästa tips är att inte köpa saker i massa olika färger gällande kläder, filtar, åkpåse, skötväska, mössa osv, utan försöka hålla sig till några färger. Förenklar tvätten något enormt! Och det stressar iaf mig när inget matchar och det är olika nyanser av allt?! Bebis låg i vagnen som var en färg, mössan en annan, filten skar sig mot mössans färg osv osv. Haha. Lite konstigt kanske men det har gjort min hjärna lite lugnare när man är mosig som det är med en bebis och allt som ska hållas koll på. Och så enkelt att slänga in allt som ex är vitt i en tvätt, osv. Lycka till, kommer gå toppen! Och som någon annan sa, be din kille läsa på och lösa vissa saker, och så kan han säga till när det är klart!

    Svara

    • Ulrika

      |

      De flesta kläder och tvättmedel gör att man inte behöver sortera så mycket efter färg! Även om det var något vi alla lärde oss som barn hehe. Dvs endast vitt för sig, sen kan i stort sett alla färger vara i en runda (undantag för t.ex finkläder, helt nya jeans eller andra nya kläder som har speciell färgning).

      Svara

  • Sabina

    |

    Det enda jag kan säga är köp mycket kläder som är lätta att byta om på bebisen så att man slipper tvätta så mycket haha, vi hade alldeles för lite sånt insåg vi dag 2 hemma från BB.

    Svara

  • Carolina

    |

    Försök att njuta av er sista semester utan barn! 😉 Planera in en liten baby-moon resa och bara rå om varann och er själva! Sov på dagen ät gott och njut av sommaren! ❤️

    Svara

  • Josefine

    |

    Håller med de som skrivit att man inte behöver vara så förberedd. Bebisen behöver ha nåt att äta, så ska du inte amma är det väl bra att ha ersättning hemma. Lite kläder, blöjor. Vi köpte första bästa vagn begagnad som dök upp på marketplace 😅 orka hålla på och kolla upp saker.. om man gillar sånt är det ju bara att gå all in, men om du inte orkar, skit i det. Det kommer lösa sig. 🙂 Jag har två barn nu, och min äldsta som är 3,5 har inget eget rum ännu. Kul att greja med barnrum om ni vill och tycker att det känns mysigt, men inget måste om det bara stressar.

    Svara

  • E

    |

    Läser kommentarerna här och tänker hur skönt det är i Finland där vi får mammalåda 😅 så kommer det hem ett ”starter-kit” och man klara sig med att typ köpa vagn, babyskydd och blöjor.

    Svara

    • Egoina

      |

      Dröm!! 😍

      Svara

    • Ulrika

      |

      Man får liknande saker gratis i Sverige från tex Libero eller andra företag, tips!

      Svara

  • Ida

    |

    Hej! Håller med många övriga. Man behöver inte mycket de första tre månaderna. Saker jag rekommenderar till dig är mampads för bröstvårtor som kan bli ömma/såriga av amningen i början. Finns på apoteket. Bekväma kläder till fjärde trimetern och rejäla trosor plus typ 3 amningsbehåar.
    Till bebis typ fem ombyten pyjamas/body, mössa, vantar, tunnare overall. Napp om ni vill ha plus bärsjal/vagn.
    Men framför allt, det löser sig! ❤️

    Svara

  • Caroline

    |

    Som jag läste en annan tipsade om bland kommentarerna. babybox.se, jag var och hämtade ut gratis boxar igår och det var väldigt bra saker i. Även gratis startpaket på liberoappen. Vi har hur mycket blöjor som helst hemma nu för alla gratisgrejer och rabattkuponger man kunnat hämta ut. Det står att man bara får hämta en per hushåll men vi registrerade både mig och min man och har hämtat ut dubbelt på allt. Såna är vi! Hehe, lycka till med allt! ❤️

    Svara

  • Petra

    |

    Jag är gravid i samma vecka som du och har vaknat kl 5-6 i ett par veckor i sträck nu! Ofta pga kissnödig, men inte alltid, så störigt, då det inte alltid är jag lyckas somna om och ibland måste gå upp den tiden och härda ut dagen trött haha 😴 skönt att höra en till som gör det i samma vecka! På Google verkar det mest vara i slutet av graviditeten personer känner så. Känner även igen mig i kramperna du beskrev, tror det ibland är min kissblåsa som kommer i kläm pga hur bebisen ligger. För två veckor var jag på ultraljud pga så kraftig molvärk, och det visade sig att bebisen låg på kissblåsan och blockerade ledaren från njuren, gjorde sjukt ont! Som tur är gick det över efter ett par dagar, antar att bebisen ändrade ställning i magen 😅 hoppas dina krämpor går över! <3

    Svara

    • Egoina

      |

      Åh grattis!! <3 Skönt att höra att jag inte är ensam. Nej usch lät inte skönt det där med njuren... Men lyx att få ett till ultraljud <3

      Svara

  • Evelina

    |

    Har en bebis på fem månader och störde mig så mycket på att folk sa att man behövde så lite saker. Tyckte att vi bara köpte det allra nödvändigaste, men blev ju en hel del saker. Vi köpte allt begagnat vilket tar lite extra tid, men gör att du inte förlorar speciellt mycket om det inte blir använt och säljer vidare. Vi köpte skötbord, skötbädd, skötväska, grejer för blöjbyte, badbalja, spjälsäng, babynest, filt, kläder, overall, åkpåsen, barnvagn, babyskydd, adaptrar till vagnen för att sätta dit babyskyddet, bärsele, bärsjal, bröstpump, amningskudde och amningslinnen/bh. Har använt alla saker flitigt och kompletterat med sådant vi behövt eftersom, tex nappar, flaska etc. Behövdes mer kläder än jag trodde, såg att någon skrev fem ombyten men det kan ju gå åt på en dag om bebis kräks ofta. Så tips är att köpa begagnat och några saker i taget så att allt inte behöver inhandlas på en gång 😊

    Svara

  • K

    |

    Håller med, supertrist att ägna sig åt. Tips: appen Preggers checklista över saker man behöver köpa och fixa funkade bra för oss. Finns under rubriken artiklar/verktyg i appen.

    Svara

  • V

    |

    Tack för en så bra blogg❣️Följer dig dagligen! Kan du inte göra en Helsingborg-guide om det inte redan finns? Har tänkt besöka staden i sommar och det vore toppen med tips på restauranger, caféer (var finns den där saltkolapucken du brukar äta? 😋) och saker man kan göra/uppleva i staden! 😀😀

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv