Follow my blog with Bloglovin

Kroppen under graviditeten & kläder när man är gravid

Inlägget innehåller annonslänkar.

 

Jag försöker göra allt jag kan för att inte känna något negativt kring min kropp nu när jag är gravid. Att min kropp kommer förändras är oundvikligt och prio är att barnet mår bra. Men det där är ju lättare tänkt än känt ibland. Tänkte dela med mig av 4 saker jag gjort för att underlätta för mig själv:

 

Gravidvänlig garderob.

Redan i vecka 8 rensade jag hela min garderob och tog bort alla kläder som snart skulle bli för små. Jag vet alltså inte när mina vanliga kläder slutade passa. Klart det är kul att magen börjar synas, men jag ville ändå skona mig från upplevelsen att inte kunna dra på mig mina byxor och så.

Alla stretchiga och oversize kläder fick stanna kvar och snällt nog fick jag två stora kassar med gravidkläder av min vän Louise. Fick allt ifrån klänningar till t-shirts och bälte man kan använda när man har foglossning. Jag är så rörd över hur snälla och givmilda folk är. Jag ska komma ihåg att göra samma sak för någon annan gravid när jag inte har behov av sakerna längre.

 

Fick exempelvis denna gravid-klänning från H&M som är mitt absoluta favoritplagg. Den är nog snart för liten, så jag passar på att använda den nu.

Jag började alltså använda “gravid-plagg” ganska tidigt vilket nog gjorde att jag upplevde att jag hade en gravidmage tidigare än vad jag gjort annars då sådana plagg ju framhäver den. Men det var lugnt då jag jobbar hemifrån och bekvämt framför allt. Tights som går hela vägen upp till brösten är livets grej : ))

De tips jag läst om kläder när man är gravid handlar oftast om att börja med gravidkläder så sent som möjligt och försöka tweaka sin befintliga garderob så länge det går. Jag tycker tvärtom. Satsa på att vara bekväm!

 

 

Inte jämföra mig med andra.

När F sa “nu börjar det synas” i vecka 10 fick jag panik och började googla bilder på andra i vecka 10. Inte ska det väl synas såhär tidigt?? Men min mage skiter ju i vad den “ska”. Jag känner flera som är gravida ungefär samtidigt som mig och har förbjudit mig själv att jämföra och bedöma mig själv utifrån hur andra ser ut. Min algoritm på sociala medier snappade upp att jag var gravid superfort och det var tur att jag hade detta i åtanke för jag har nog aldrig blivit så matad med ASSNYGGA gravida kvinnor med perfekta magar och kroppar någonsin i mitt liv.

En annan sak jag gjort är att dölja inlägg från konton som gör att jag börjar tänka dåliga tankar. Det är helt okej, man får göra så.

 

Kläder ska vara kul.

Jag har unnat mig en del kläder. Ja det är kanske onödigt, men jag förtjänar att känna mig fin har jag bestämt. Jag vill att det hela tiden ska finnas något i garderoben som passar och som jag vill ha på mig. Jag har inte köpt så mycket kläder senaste året då jag tänkte att jag “snart skulle bli gravid”. Men det har jag tagit igen nu kan man ju lugnt säga. Haha.

Har fått en del frågor om kläder som gravid, här kommer mina bästa tips:

→ Mina första köp var långärmade tröjor och tights. Köpte 3 långärmade tröjor i olika färger, ett par träningstights och ett par vanliga bomullstights. Exakt samma kläder som jag alltid har på mig när jag jobbar hemifrån, men putmagevänligare. Bodde i dessa kläder de första veckorna. Behövde inte heller tänka på att gömma mig i något tältigt när jag var utomhus eftersom våren ju aldrig kom och jag använde vinterjacka.

→ Tidigt i graviditeten köpte jag också nya trosor i två storlekar större än vanligt. Bra gjort, Regina. Att ha obekväma trosor är det sista jag vill nu.

→ Klänning. Mitt bästa plagg är klänningar. Jag har gravid-jeans som jag fått av Louise, men klänning är ändå mest bekvämt.

→ Stretch! Allt i trikå är guld. Jag har en del gamla klänningar från Indiska som jag använder flitigt. Omlottklänningar är generellt också bra. Typiska bra plagg att satsa på om man vill kunna använda efter graviditeten också.

Och nu några konkreta tips på plagg jag gillar! På sistone har jag beställt några fin-plagg, till när man ska träffa folk och sådär. Blev förvånad över hur många fina gravidplagg det faktiskt finns. Trodde jag skulle bli deprimerad av att ens klicka mig in på kategorin, men det var inte alls så tråkigt som jag föreställt mig.

 

Beige omlottklänning // svart omlottklänning // lila klänning med puffärm

Den i mitten, fast i blå, är klänningen jag hade på mig när jag “avslöjade graviditeten” och den längst till höger är en favorit under varma dagar. Har på mig den om du scrollar upp.

Klänningarna nedan fick jag hem igår och har inte hunnit använda än, men alla var jättefina på.

 

Rödblommig med knytning // vit skjortklänning // prickig skjortklänning

Jag köpte även denna trikåkjol (sjukt användbar och prisvärd!) med hög midja som jag tänker ha till olika toppar. Smart sätt att kunna fortsätta använda toppar jag redan har. Och snyggt till croppat. Kanske någon av dessa?

Gul, ribbad topp // vit t-shirt med knytning // grön topp med puffärmar

 

Det är okej att bara finnas.

Sist men inte minst och kanske viktigast – det är okej att inte känna sig så himla fin. Jag har en frikkin bebis i min mage och inget annat spelar någon roll än att den (och jag) mår bra. Mitt syfte just nu, och aldrig någonsin för den delen, är inte att vara fin. Det finns ingen press på att se bra ut, ta snygga bilder och ha “gravidglow”. Skit i det bara. Är det någon gång man kan få slappna av och bara finnas utan att tänka på hur man ser ut så är det nu ♥

 

202 gillar

Kommentarer (25)

 • Vera

  |

  Åh så glad jag blev av detta inlägg! Och då är jag många många år ifrån att själv blir gravid, men när det väl gäller då ska jag tänka såhär! Tycker hela din inställning är så sund, och du reflekterar över allt på ett så himla fint sätt! Heja dig!! (Och vill också säga att du är DÖSNYGG!)

  Svara

 • Maria

  |

  Måste tipsa om gravid och amningskläder från Boob. Så.jäkla.sköna. Lite dyra, men så värt. Fick mina amningsbehåar därifrån av min man, när jag tog på mig ena så grät jag nästan så sköna de var. (Ajajaj, när mjölken rinner till) klippte sönder mina andra från H&M då. 🤣 hej, hej, hormonell 🙈. Kände mig som Lotta på Bråkmakargatan 😅

  Svara

  • Maja

   |

   Instämmer – riktigt bra kläder från Boob. Jag köpte några t-shirts och linne, även begagnat. Inte helt billigt men för mig som ammat länge om nätterna har de funkat fint att sova i. Hållit i tre år trots många tvättar!

   Svara

   • Marie

    |

    Jag håller med! Önskar jag upptäckt dem när jag var gravid. Köpte grejer därifrån först när jag började amma. Älskar deras t-shirts 😍

    Svara

 • Carro

  |

  Saknar att vara gravid när jag läser det här inlägget 🙈 har aldrig känt mig så bekväm i min kropp som när jag var gravid, plötsligt behövde jag inte gå och hålla in magen eller tänka på om jag ”såg tjock ut”. Försöker verkligen vara kroppspositiv och inte tänka dumma tankar om min kropp, men det är tyvärr inte lika enkelt nu som när jag var gravid.

  Svara

  • Egoina

   |

   Så sant! Magen är äntligen helt fri!! Haha <3

   Svara

  • Maja

   |

   Jag kände likadant – det var så härligt att klä sig som gravid och ”kunna” visa upp hela kroppen. Jag försöker också vara snäll mot mig själv och min kropp, men efter att så många gånger fått frågan om jag är gravid när jag inte är det så drar jag mig för kläder som får magen att puta…

   Men som gravid hade jag så mycket tighta trikåklänningar. Det var över hösten och vintern så behövde ju inte bry mig om värmen. Hade aldrig mer än ett år byxor (eller åtminstone bara ett år åt gången, kunde inte ha samma byxor hela graviditeten). Jag blev rätt stor till slut men kände mig alltid fin!

   Svara

 • Elin w

  |

  Ett tips är också att köpa amningsvänliga gravidkläder. Magen försvinner oftast inte bara poff efter att bebisen är ute och då är det skönt med sköna kläder som dessutom går bra att amma i. Jag älskade faktiskt gravidjeans från hm! Jag var dock gravid på vintern båda gångerna.

  Sen vill jag tillägga att jag har alltid haft komplex för min kropp. MEN som gravid kände jag mig bara såå vacker! Jag njöt av att det inte var ”min” kropp liksom. Det var bebisens hem, och jag njöt så av min mage. Den saknar jag verkligen! Aldrig behöva känna att jag måste ”suga in” magen, utan magen fick puta bäst den ville 🥰

  Svara

 • Liv

  |

  Började använda gravidkläder typ v 30, kunde ha mina vanliga fram till dess 😅
  Sedan levde jag i leggings från H&M sista veckorna och första veckorna efteråt- så sköna!
  Omlottklänningar är också fantastiskt (särskilt om man ammar)

  Svara

 • Liv

  |

  Använde mina vanliga kläder till v 30 typ 😅 Kände mig snuvad på halva graviditeten när inte magen syntes!
  Levde sedan i gravidleggings från H&M sista veckorna som är fantastiskt sköna 😊
  Omlottklänningar är också bra särskilt om man ammar

  Svara

 • Mia

  |

  Livet är för kort för obekväma kläder 😅

  Svara

 • Sofia

  |

  Åh vad jag önskar att jag hade läst det här inlägget när jag var gravid med första. Tyckte det var rätt jobbigt där i början när magen blev så svullen och kändes ”stor” i vecka 12. Tror jag hade mått mycket bättre av att göra som du och faktiskt unna mig bra gravidkläder tidigt.

  Svara

 • Emma

  |

  Det här med att inte jämföra sig med andra kan vara svårt men SÅ nyttigt! Jag gjorde likadant som dig, googlade på olika gravidmagar i olika veckor och tänkte, “VARFÖR syns det såhär mycket redan!?”.
  Var även med i en gravidgrupp som jag lämnade för medlemmarna där var extremt bra på att jämföra sig med varandra, “vem har känt bebisen?” “hur ser era magar ut?” etc. Mår mycket bättre i min graviditet nu sen jag lämnade gruppen och slutade googla

  Svara

 • Frida

  |

  Oj vad jag önskar att jag tänkte som dig i början av graviditeten. Nu i v.33 så kan jag skrota de sinnessjukt obekväma gravidjeansen jag köpte på mig. Allt jag vill gå i ska vara luftigt och rymligt. Inga BHar får sitta åt på något sätt, då kvävs jag! Vill någon ha ett budgettips är det Lager 157! De har sååå mycket bomullsklänningar och luftiga klänningar som kostar typ ingenting. Perfekt att töja ut utan att paja sina vanliga klänningar. Jag har snålat något otroligt när det kommer till gravidkläder.. har varit så sjukt opepp på kläder när man mår skit typ. Hade helst av allt gått runt näck 🙈

  Svara

 • Robert

  |

  Gillar färgkombinationen i sista raden. Grön, vit och gul. Mvh /Relevant kommentar för inläggets tema

  Svara

 • Jessica

  |

  Även jag håller med om att du tänker helt rätt 😊 min första graviditet använde jag vanliga kläder för att det var “onödigt” att köpa gravidkläder. Alla tröjor var sedan förstörda och gick inte att använda efteråt ändå eftersom de var helt uttöjda över magen 🙄

  Senaste graviditeten bestämde jag att det borde vara självklart att jag skulle ha kläder med bra passform och komfort och köpte både vardagskläder och finkläder för gravida. Så bra gjort! Det var så skönt att känna att jag hade kläder som passade både min kropp och olika tillfällen. Var t.ex. på bröllop och fyllde själv jämnt under graviditeten. Så värt att slippa hålla på med nödlösning och faktiskt få känna sig fin!

  Jag kände mig oftast lugn i min kropp och jobbade på att inte jämföra mig med andra. Perfekta, snygga gravida kvinnor poppade upp överallt även i mitt flöde. Jag var dessutom gravid samtidigt som Kenza 🙄😂 vissa dagar var det svårare men som du är inne på så får man påminna sig om att absolut ingenting i ens värde hänger på hur man ser ut 🙏

  Svara

 • S

  |

  Vill också slå ett slag för Boob, väldigt bra graviditets- och amningskläder. Lite dyra men har bra andrahandsvärde! Jag har köpt alla kläder från tradera förutom något amningslinne och amningsbh, tyckte det var svårt att få rätt stolek utan att testa.

  Svara

  • Egoina

   |

   Kul att alla rekommenderar samma. Ska spana in 😍

   Svara

 • Tres

  |

  Finaste du <3
  Tack för att du delar med dig!

  Om det kan hjälpa lite med sinnebilden, så är detta faktiskt din andra graviditet. Kroppen bryr sig noll och inget om föregående graviditet var fullgången eller ej, den reagerar tidigare för varje gång (syns tidigare osv). Tack för,det liksom… mvh abort vid 19 och mamma vid 32.

  Du är super!

  Svara

 • Jennie

  |

  Så vettigt tänk! Är så svårt att låta bli att jämföra. Framförallt när folk tycker sig ha rätten att kommentera hur man ser ut så fort man blir gravid. Var gravid samtidigt som en kollega (som dessutom väntade tvillingar, det gjorde inte jag) och en annan kollega kommer fram och säger till henne att sååååå fin du är varpå hon vände sig mot mig och säger oj, vad du är stor.. Alltså håll käften kände man då!

  Svara

 • Malin

  |

  Älskade att vara gravid! Äntligen slippa hålla in magen! Helt sjukt att man gått och gjort det förut. Nu var det snart tre månader sedan jag födde. Försöker vara snällare mot min kropp nu även om det är svårt.

  Ser att fler tipsar om det, men om du vill amma så rekommenderar jag amningsbh från Boob design. Så sköna (och dyra). Ångrar nu att jag inte köpte gravidtights där när jag var gravid. Hade nog ändå blivit billigare än alla jag köpt på kedjorna som blivit noppriga/genomskinliga/tappat resår och fått slängas.

  Svara

 • Frida

  |

  Vill inte själv ha barn men vill säga TACK FÖR ETT SUPERINLÄGG! Blev helt lugn inom mig av din fantastiska inställning och dina ord. Fan vad du är bra alltså. Aldrig någon som helst hets på denna blogg och därför är det som en frizon. TACK 🙏❤

  Svara

  • Egoina

   |

   <3

   Svara

 • S

  |

  Jag vill slå ett slag för sambons garderob, är bara på hans sida och rotar nu 😅 Är visserligen i v.40 men har funkat länge. Mest överdelar såklart, t-shirtar i herrmodell är guld! Och skjortor är nice att använda uppknäppta med ett tajt linne under! Tröjorna passar perfekt med😋 Många andra gillar kallingarna men det har jag inte testat ännu….

  Svara

  • Egoina

   |

   Är större än Frederic, i alla fall just nu, så det går inte 😂 Men det vore ju guld annars!

   Svara

Lämna en kommentar

Arkiv