Follow my blog with Bloglovin

Listan om sömn

I annonssamarbete med Sängjätten

Vi köpte ju en ny säng för tre år sedan och det är vår bästa investering någonsin. Jag är så glad att vi tog oss tiden att hitta rätt säng för oss och att vi värderade att sova bra, trots att prislappen var lite saftig. Det är så värt det! Man spenderar trots allt en tredjedel av sitt liv i sängen, om inte mer. Jag tänker på hur skön vår säng är varje dag och sover så bra i den.

Denna helg öppnar Sängjätten på Väla! Jag fick en smygtitt häromdagen och fick möjlighet att prova olika typer av sängar och fick en påminnelse i hur viktigt det är att kroppen får rätt stöd när man sover.

 

Denna säng från Sköön är kanske den mest bekväma säng jag någonsin provat.

 

Låt oss prata sömn! Här kommer listan om sömn:

Hur länge sover du?

Så länge jag kan. Jag har nog ett väldigt stort sömnbehov. Sover minst 8 timmar på vardagar och längre på helgen. Ibland undrar jag hur länge jag hade kunnat sova om jag inte skulle bli väckt av något. Kanske aldrig hade vaknat?

 

När går du och lägger dig?

Jag en nattuggla som gärna är uppe så sent som det bara går och sen lite till. Försöker lägga mig vid 22.00 på vardagar, men oftast blir det vid 00.00.

 

Rutin innan sovdags?

Tiktok. Skäms inte ens. Säga vad man vill om att man inte ska scrolla telefonen innan läggdags, men hur kan det vara en dålig sak att somna efter att ha fått skratta en stund. Sen brukar jag ta på handkräm och fotkräm vid behov. Hatar att känna mig kladdig, så gör det bara precis innan jag ska sova. Och säga godnatt till F såklart.

 

 

Sovklädsel?

Naken. Den som följt mig länge vet att jag tidigare inte kunde sova utan kläder för att jag var rädd att det skulle brinna och jag skulle behöva springa ut utan kläder. Rimlig oro ändå, men idag känner jag att det att springa ut utan kläder vore mitt minsta problem i en sådan situation. Så obekvämt att sova med något på sig ju?

 

Hur sover du?

På sidan, med ena benet högt upp och händerna under kudden. Ibland blir jag skedad om jag har tur. När det är helg får jag sova på F’s bröst ibland. Han drar mig till sig någon timme innan vi ska upp. Han vet att jag älskar att sova så, men han själv sover så dåligt i den positionen. Så han ligger där halvt vaken och lider i någon timme för min skull haha <333

 

 

Är du lättväckt?

Haha nej. Jag sover tungt och det kan hända i princip vad som helst i rummet utan att jag vaknar. Jag svarar dock ibland när F sömnpratar, men minns inte det. Förr när jag hade exakt tid att passa på morgonen (eftersom jag pendlade) fick jag lägga telefonen i ett annat rum för att vara säker på att komma upp på morgonen. Stängde av larmet i sömnen.

 

Är det svårt att väcka dig?

Tror ändå inte det, men däremot är det svårt att få mig att vakna om ni hänger med på skillnaden.

 

 

Hur vill du vakna?

Vill vakna sakta och lugnt. Inget högt ljud eller skarpt ljus. Och absolut ingen stress.

 

Vad gör du innan du går upp?

Kollar notiser, läser bloggar, svarar på jobbmeddelande och allt jag kan komma på för att slippa gå upp direkt.

 

Jag kan varmt rekommendera att gå till Sängjätten om du vill förbättra din sömn eller lära dig mer om sängar och sömn! Personalen i butiken är kompetent och kan svara på alla frågor. Sängjätten följer självklart alla restriktioner, men om man inte vill gå i butik på grund av rådande situation kan man boka en tid på hemsidan HÄR och få butiken helt för sig själv tillsammans med någon från personalen.

Följ @sangjatten på Instagram för intressant sömnfakta, tips och råd kring sömn och hur man kan sova bättre 😴

 

Hur ser era sömnvanor ut? Berätta gärna!

 

92 gillar

Kommentarer (43)

 • Julia

  |

  Vart hittar man de ombre påslakanet eller vad det är som går från mörkt till ljust? 😍

  Svara

  • Egoina

   |

   De säljs i butik, men kan inte hitta dem på hemsidan. Ska kolla! Återkommer 🙂

   Svara

   • Julia

    |

    Ja tack, gärna!

    Svara

  • Egoina

   |

   Fick svar nu. De är från Aya of Sweden och finns bara i butik 😊

   Svara

 • Anna

  |

  Sjuk grej men jag tycker att det är kul att du har lite samarbeten igen, för de är alltid så himla genomtänkta och välgjorda och läsvärda. Du är bäst!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack snälla, så gulligt sagt <3

   Svara

 • Fanny

  |

  Jag har också stort sömnbehov. Behöver minst 8h för att fungera någorlunda vettigt dagen efter, men helst mer. På helgen drar jag oftast till med 10h 😅

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha samma här! Skulle lätt kunna sova 10 timmar varje natt om jag hade tid med det 😂 Frederic behöver bara 7 timmar och vaknar superpigg när exakt sju timmar gått. Tycker det är så märkligt, haha.

   Svara

 • Julia

  |

  Du har alltid så välarbetade samarbeten, även om det tydligt är reklam så gör du det till din grej, som en sömnlista. Gjorde allt mycket roligare än att läsa ”hej gå till sömkätten och köp en säng. De är bra”

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack, vad kul att höra 🤗

   Svara

  • Sabina

   |

   Jag håller med! Dina samarbeten är alltid så välgjorda!

   Svara

   • Egoina

    |

    ❤️

    Svara

 • Jos

  |

  Jag har en fråga/tanke som jag skulle bli tacksam att få höra din feedback på..

  I kontakt med min chef och HR så kom vi in på att jag hade haft intensiva veckor på jobbet då jag haft flera viktiga presentationer under samma period. Det hade lett till för hög stress som gjorde att jag fick ett bakslag i min hälsa (håller på att komma tillbaka efter en sjukskrivning). När jag pratade om att det såklart blir en större press att ha flera viktiga presentationer under kort tid möttes jag av noll respons. De började istället prata om att det kunde vara ett problem om jag blev stressad att presentera eftersom det var en del av min roll. Som du nämner i din berättelse så är det väl helt självklart att det är en press och anspänning att hålla viktiga presentationer? Det tänkte jag iallafall och trodde att det var någorlunda allmänt erkänt.. Jag tycker det är roligt att presentera men måste ladda varje gång eftersom jag vill göra bra ifrån mig! Och om det blir flera efter varandra kan det bli svårt med återhämtningen. Kände mig lite gaslightad av HR och min chef när de låtsades som att det inte alls var normalt att fungera på det sättet. Skulle vara värdefullt att höra din syn på det här för känns som jag tappat referensramarna när något jag tänkt är självklart bemöts med en reaktion som att jag säger något konstigt 😓 Känner att jag behöver bli lite stärkt i det här..

  Svara

  • BB

   |

   Åh känner igen detta 🙁 Har ett jobb där jag ofta är sjuk pga högt tempo och för lite återhämtning. Har haft samtal med chef och HR och allt handlar om hur ofta jag är sjuk och vad de kan vara för “fel” på mig. Men jag har aldrig varit så sjuk innan och var nyligen tjänstledig för studier och hade då både studier och extrajobb och var aldrig sjuk men ändå verkar de helt omöjligt att min hälsa skulle bero på jobbet!

   Svara

  • M

   |

   Prata med ditt skyddsombud på din arbetsplats!

   Svara

 • Dolores

  |

  Jag älskar också att sova och behöver minst 8 timmar. Får jag sova ostört blir det 10-12 timmar. Tog ett bra tag innan jag accepterade att jag behövde så mycket sömn, när man var yngre var det liksom coolt att vara uppe sent och jag blev utskrattad när det kom fram att jag gick och la mig halv tio! Men jag skulle ju upp jättetidigt för att ta bussen till skolan, så för mig var det helt logiskt. Dock började jag vara uppe längre bara för att vara mer som alla andra! 🙃 Så dumt, men nu är jag vuxen och går och lägger mig när jag vill! 😁

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha! Jag är tyvärr en nattuggla och vill vara uppe sent. Tur för mig att jag inte behöver gå upp så tidigt 😄

   Svara

 • Cecilia

  |

  Kul samarbete! Jag har också ett enormt sömnbehov, sover lätt 9 h per natt. Känner mig riktigt dum i huvudet på allt under 7 h, nu vill jag ju lyckligtvis inte ha barn, men förstår på riktigt inte hur jag överlevt med barn heller.

  Svara

  • Egoina

   |

   Har tänkt på det också. Antar att mitt enorma sömnbehov får lida då. Men förhoppningsvis är det värt det 😂

   Svara

   • Get

    |

    Naturen är så smart att amningshormoner gör att sömnbehovet minskar, och att man sover mer effektivt 🙂 Sen är det säkert massor av individuella faktorer med så klart.

    Jag har funderat mycket på sömnvanor och biologiska klockor. Själv har jag nog ett ganska litet sömnbehov men tillbringar nog en ganska mycket tid i sängen ändå. Svårt att somna, vaknar ofta. Så visst, en bebis var kanske inte världens omställning för mig på den punkten. Största skillnaden är att jag har en lite annan dygnsrytm. Innan barn: somna 00-01, gå upp 09-10. Efter barn: somna 22-23, gå upp 06:30-07:30.

    Svara

    • Egoina

     |

     Skönt att höra 😂

     Svara

     • Anna Maja

      |

      Här kan jag säga att Du kommer uppskatta att F inte har samma sömnbehov som dig. Amningshormonerna slutar fungera när du inte längre ammar, barnet vaknar ändå tidigt. Men min sambo är mycket mer morgonpigg än mig och tar därför det första på morgonen när vi blir väckta. Så kan jag ligga och dra mig den halvtimmen jag behöver för att kunna gå upp utan att vara en hemsk människa. När jag har väckarklocka ställer jag den alltid ca 30 min innan jag behöver gå upp för att få min uppvakningsperiod. 😉

 • Nadja

  |

  Säger som en bekant sa – konstigt att folk kan lägga flera hundra tusen på en bil som de sitter i typ en halvtimme/timme varje dag utan att de tänker så mycket på priset, men tycker att det är sviiiindyrt att köpa en säng för 20-30 tusen som man ligger i flera timmar/dygn! 😅

  Svara

 • Isabelle

  |

  Intressant att det är så olika! Jag mår som bäst på 6,5h sömn och vaknar till 99% utvilad när jag sovit så länge. Detta är dock något av en nackdel ibland – typ om jag råkar somna tidigt i soffan kvällen innan och vaknar 04.30 dagen efter utan att kunna somna om 🙃 Sover jag mer än mina 6,5h mår jag inte bra. Blir ”groggy”, har hjärndimma och allmän seghet i kroppen hela dagen! Alltså verkligen HELA dagen! Föga förvånande kanske så är jag också en morgonmänniska! Brukar vakna mellan 6-7 beroende på när jag lagt mig. Om jag ska sova till 8 eller längre krävs det att jag har höööög feber 😅😅 Min morgonpigga sida låter mig inte sova längre även om jag sovit ”för få” timmar. Kan lägga mig 04 och ändå vakna senast 07. Därför är det extremt ovärt att lägga sig för sent (tycker jag)….

  Svara

  • Egoina

   |

   Så sjukt 😂

   Svara

 • Emma

  |

  Hur får du det att funka med ditt sömnbehov, tänker på vardagar då, om du sover minst 8 tim o samtidigt är en nattuggla med jobb? Har du supermkt flex?

  Svara

  • Egoina

   |

   Är inga problem nu när jag jobbar hemifrån. Kan sova till 8 🤷🏼‍♀️ Min morgonrutin är väldigt kort nu i Corona-tider 😂 Men ja, jag har mycket flex (eller har inga direkta arbetstider rättare sagt) och har sällan möten innan 09.00. Får skärpa mig sen när vi ska tillbaka till kontoret igen, haha.

   Svara

 • Anna

  |

  Jag brukar somna runt 22 på kvällarna och har jag tur får jag sova till ca 06-06.30. Ibland vaknar barnet till på natten och jag får gå och hämta in honom till mig.
  Ibland kommer katten och krafsar och ska in under mitt täcke..
  Ingen sovmorgon på helgen utan ungen vaknar runt 06-07 då med, livet med barn🤣❤️

  Svara

 • Amanda

  |

  Hade ett enormt sömnbehov och var en riktig nattuggla när jag var yngre men det är som att det har växt bort? Sover oftast 6 eller 7 h på vardagar nu och när jag får sova så länge jag vill blir det sällan mer än 8 h ändå. Släcker ALLTID lampan vid 23 på vardagar och oftast även helger nu för tiden, haha. Stänger av mobilen helt 30-60 min innan och stretchar och sen läser en stund. Superhärlig rutin! ^^

  Svara

  • Egoina

   |

   Låter väldigt mysigt faktiskt 😍

   Svara

 • Marie

  |

  Älskar våran säng från Sängjätten, bästa köpet! 😍 Däremot har jag en liten 8 månaders bebis som bestämmer så sömnen blir lite lidande. Hade också ett stort sömmbehov innan och undrade verkligen hur det skulle gå men man vänjer sig konstigt nog. Nu samsover vi så jag får ganska mycket sömn ändå.

  Svara

  • Egoina

   |

   🥰

   Svara

 • Karin

  |

  Somnar runt 22:30 tiden (på tok för sent egentligen, men men) Klockan ringer 6:30. Där emellan vaknar lilla barnet, på sistone har det varit kanske runt 23:30- absolut värst att bli väckt när man just somnat. Går och plockar upp, går ner och lägger oss i vår andra dubbelsäng för att få bra med plats. Man vänjer sig vid sömnbristen. Och vaknar svintidigt även när man är
  barnfri. Sjukt störigt…

  Svara

 • Robert

  |

  Har svårt för att lägga mig före tolv om man inte är trött förstås. Gillar att gå upp tidigt ändå, haha, eftersom jag gillar tidiga mornar och sena kvällar. Allt bygger förstås på att man är hyfsat pigg. Inte säker på att jag förstår logiken själv där. Sover alltid naken om det inte är kallt för då kan det vara skönt att ha nåt på överkroppen. Brukar fundera på diverse “dumma saker som kräver koncentration” för att somna, typ hur många städer kan jag i Sverige, typ. 😉 Mvh /Aldrig funderat på just det

  Svara

 • Trött

  |

  Jag har så himla svårt att sova. Tar superlång tid att somna, vaknar ofta, kan inte somna om, drömmer mardrömmar etc. Vidrigt.
  Enligt min fitbit får jag ungefär 10 minuters djupsömn per natt.
  Jag har superskön säng, tyngdtäcke, tränar mycket och äter både sömntabletter och lugnande, men inget hjälper. Att konstant ha dålig sömn är inte toppen för hälsa och humör, tyvärr.
  Vill också sova 10 timmar!

  Svara

  • Egoina

   |

   Usch låter så jobbigt! Tycker du borde kolla upp det, måste finnas något att göra. Hoppas det iaf <3

   Svara

  • Ulrika

   |

   Förlåt för oombett råd.. Vet att du säkerligen har prövat allt du kan!

   Ville dock påpeka att “tränar mycket” på inget sätt är säkert att det skulle hjälpa sömnen. Beroende på vad man tränar (högintenstivt, löpning, gruppträning och liknande) kan det vara väldigt dåligt för sömnen. Det ökar stressnivåerna i kroppen medans man tränar och några timmar efter, samt metabolismen. Så man ska vara väldigt försiktig med vad man tränar och när! Vissa sömnforskare menar på att man ska undvika koffein och träning efter kl 14 tex! “Säkrare” träningsformer kan vara avslappnande yoga samt lugnare promenader (inte powerwalks hehe), kan vara värt att prova att byta ut några av träningstillfällena till detta för att se hur det känns!

   Detsamma gäller för stress. Jo, träning hör ihop med mindre stress (i studier gjorda på stora grupper människor), men det är inte alltid anledningen, utan det kan vara korrelation! Alltså om man generellt känner sig mindre stressad eller tex att man sover bra, så har man mer energi och tid till tex träning! Det betyder inte att träning är orsaken till att man har mindre stress eller sover bra. Det kan vara svårt i forskning att nysta ut vad som egentligen orsakar vad 🙂 Det är synd att man generellt säger “Du borde träna mer!” till folk som tex sover dåligt eller är väldigt stressade. Det kan definitivt öka stressnivåer, metabolism och därmed också mer stress eller dålig sömn. Vi hade en rådgivare på vårt jobb för att ge en dags workshop i utbrändhet, vår CTO hade precis blivit utbränd. Hon sa väldigt tydligt, se upp med träningen!!! Om du känner dig stressad har du troligtvis väldigt mycket stresshormoner, en löprunda gör det ännu värre!

   Svara

   • Egoina

    |

    Så intressant!

    Svara

  • Hanna

   |

   Här kommer fler råd som inte är efterfrågade! Propovan brukar ju vara bra för att inte vakna under natten, men man mår inte bra dagen efter. Har du testat melatonin? Och mindfulness (kroppsscaning)? Finns mängder med appar/ljudböcker kring just sömnen. Ge inte upp för snabbt, det kan tid att lära sig/ta till sig mindfulness/avslappning.

   Svara

   • Egoina

    |

    Och magnesium kanske?

    Svara

 • J

  |

  När jag levde med mitt ex (i över 10 år) sov jag alltid naken, för att han typ ville det? jättekonstigt. Var också uppe och kissade flera gånger om natten, sov oroligt liksom. när jag lämnat honom så började jag fundera på hur jag ville vara klädd när jag sover, och köpte olika pyjamaser osv, haha. när jag träffade min kille så landade jag i att jag vill sova i någon av hans stora tshirts, och trosor. dessutom har jag börjat snarka? antar att jag känner mig trygg numera <3

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha åh så fint! <3

   Svara

 • Elvira

  |

  Drömsamarbete! Ligger också med telefonen innan jag ska sova och direkt på morgonen. Jag har inte riktigt kommit igång med tiktok, det skulle vara roligt om du ville skriva ett inlägg om vilka du följer! KRAM

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv