Follow my blog with Bloglovin

En pipande paj och 3 tankar om Paradise hotel

Två helt olika saker tänkte jag fylla detta onsdagsinlägg med. En pipande bakelse och ett ifrågasatt tv-program. Som det kan bli.

Har gått och blivit en fika-person på sistone och är särskilt besatt av citronmarängpaj. Vill ni veta en sjuk grej? Efter att jag köpt en paj på bageriet häromdagen skulle jag in i en annan affär och handla en grej. Hittade inte det jag skulle ha och gick ut. När jag gick ut genom öppningen aktiverades larmet. Pajen pep! Jag vet att det var just pajen för jag gick fram och tillbaka några gånger och sedan provade jag sticka ut bara den och då pep det. Märkligaste någonsin.

 

Ett stycke pip-paj.

Jag följer ju såklart dramat med Paradise Hotel. Jag lyckades hinna se avsnittet igår, kanske en kvart innan hela säsongen plockades bort. Känner mig så förvirrad kring hela grejen. Låt mig klottra ner mina tankar i punkter:

• Är det inte sjukt att de bygger ett helt program kring ett övergrepp och douchig kille? Som spännande handling. Om bra tv är lika med det behöver vi verkligen rannsaka oss själva, shit alltså.

• Jag gillar inte hur första halvan av programmet fokuserar på hur “alla är så intresserade av Toby”. Även om det framgick vad som hände sen spelade det honom rakt i händerna och förstärker hela victimblaiming-grejen. Kändes nästan som ett försök till neutral berättelseteknik där man ska “förstå båda sidor”.

• Jag är så kluven till att de lät det sändas. En del av mig tycker det är bra att de inte bara mörkade och klippte bort och att Toby fick skämmas och stå till svars för sin svinighet. Men samtidigt är det så märkligt att man inte gjorde mer där och då? Kanske avbröt inspelningen, såg över rutiner och gjorde en anmälan exempelvis. Istället har man bara lalat på som ingenting sedan det hände, vad det verkar. Också så nyfiken på hur man resonerade och drog gränser när man klippte programmet. Uppenbarligen har man haft en viss ambition att vara transparent och visa vad som hände, men man har också haft respekt för involverade personer och valt att inte visa upp de mest känsliga situationerna (såklart). Men det där går ju inte ihop, det blir inte rätt förminska vad som hände genom att snälla till det.

Vad tänker ni?

88 gillar

Kommentarer (34)

 • ida

  |

  Vad vi tänker?
  Jag tänker vad babblar du om?
  Kan du berätta mer om detta i paradise hotel och något övergrepp???
  Alla tittar inte på paradise hotel.

  Svara

  • M

   |

   Det har stått om det i varenda tidning också 🙂 Samt att det går att googla om man läser nåt i en blogg man inte hört om.

   Svara

  • mariam

   |

   Vad är det för TON ida hahahahaha

   Svara

  • Evelina

   |

   Haha ja va fan Ida! Jag kollar inte heller på PH men har ju läst en tidning eller två de senaste dagarna så känner jag har koll på detta ändå. Jag tänker nog mest vad babblar du om? Om du inte vet vad det handlar om så är det väl bara att surfa vidare.

   Svara

  • Ida

   |

   Säger man A får man säga B. Man brukar inte börja med att anta att alla har samma intressen som en själv. Därav “kan du berätta mer”…

   Jag läser en rikstäckande dagstidning varje dag och inte på någon sida har man nämnt någonting om Paradise Hotel.

   Vid det här laget torde alla veta att ton när det gäller det skrivna ordet är en tolkningsfråga.

   Svara

 • M

  |

  Förstod först inte vad du menade med att pajen pep (om den typ läckte ut luft eller nåt?) men sen förstod jag att du menade att nåt sånt stöldlarm gick 😅

  Svara

  • Marie

   |

   AHA!!! Jag trodde hela tiden att pajen pep. NU är jag med. Tack.

   Svara

 • Mo

  |

  Jag tittar aldrig på PH, men har sett klippen om dessa händelser, och känner mig hemsk som kvinna men jag kan inte riktigt se hur det är övergrepp? Det första handlar om att han pratar med en tjej och försöker få henne till att ligga, hon säger nej då hon har lovat sig själv att inte göra sådant inför en kamera. Jag tycker det verkar som att de båda är tända på varandra men hon vill hålla fast vid sitt löfte att inte göra något på TV (varför i hela fridens namn är man då sugen på att vara med i ligg-program nr 1? jaja…). Så att han är lite på att de ändå ska ligga, tja, det är alltid otrevligt att tjata om sådant men övergrepp hmm? I den andra situationen kommer en tjej in till honom, sätter sig PÅ honom i underkläder och börjar prata om något. Då drar han i hennes BH och hon säger “sluta!” och han slutar då…? Känns som om han missbedömer en situation då tjejen sitter gränsle över honom i string. Och då är jag feminist sedan decennier men just dessa händelser känner jag mig som ett stort frågetecken kring? Att jag måste ha missat någon detalj?

  Svara

  • P

   |

   En viktig detalj du missat är att med den första tjejen så stoppade han upp sina fingrar i henne trots att hon sagt nej och flyttat bort hans hand flera gånger. Det ska räcka med att hon säger nej en gång och då ska han sluta försöka gå längre sexuellt, punkt.

   Och med den andra tjejen var det ju 0 sexuell stämning dem emellan när han tog sig friheten att bestämma att hon skulle visa en intim kroppsdel för honom, mot hennes vilja. Och efter hon sagt nej säger han en stund senare ”och så blir du sur när han gör såhär *visar hur han drog ner hennes bh*”. Plus att det spelar ingen som helst roll att hon går runt i underkläder (vilket alla gör i paradiset hotel pga extrem värme), han har inte rätt att ta sig friheter över hennes kropp.

   Svara

   • Mo

    |

    Okej, hade ingen aning om detta med att han tagit på henne på det viset. Det ändrar så klart situationen!

    Svara

  • Sessan

   |

   Förlåt men då har du också en keff syn på allt som heter samtycke, könsroller, övergrepp, victimblaming, osv.
   Hon ska fan få gå runt spritt språngande naken utan att bli tafsad på mot sin vilja. Hon ska få vara med i, vad du kallar ligg-TV, utan att någon ska förvänta sig att hon ska ligga. Eller ska jag bli tafsad på för att jag har kort kjol och måste knulla på toaletten för att jag dansar intimt med en kille?
   Check yo values, please!

   Dessutom står det ÖVERALLT att de klippte bort det värsta som de sedan gått ut med och sagt är att han, MOT HENNES VILJA, stoppar fingrarna i henne underliv. Ofrivillig penetrering är våldtäkt och ofrivillig beröring (både på privata, men även oprivata områden) är övergrepp/trakasserier. Vi har en samtyckeslag i Sverige sen 2018 om du inte visste det.

   Svara

   • Cecilia

    |

    Sessan 👏👏👏

    Svara

   • Mo

    |

    Nja, det kan du inte bedöma på några meningar jag skrivit i en kommentar men ok vet att folk hugger som ormar i detta kommentarsfält. 😉
    Men ja, absolut att det ändrar hela situationen om han stoppade upp sina fingrar i henne utan samtycke, absolut, det är jämställt med våldtäkt. Hade ingen aning då jag bara sett tidningar skriva vagt om händelserna (vilket kan vara rätt då alla sexualbrottsoffer inte vill ha ut detaljer om händelserna) samt små klipp på nätet.
    Och nej, jag menar inte att en tjej i kort kjol eller underkläder förtjänar att bli antastad på något vis. Det jag menar är att jag kan förstå killens uppfattning om att det var flirtig stämning när tjejen kom in och satte sig PÅ honom i underkläder. Enligt mig kan det absolut förstås som en slags sexuell situation där det inte vore ovanligt att killen då tar nästa steg. Eller brukar ni andra göra detta lite hur som helst? Gå in till en kollega, sätta er gränsle över hans knä och fråga hur arbetsdagen går?
    Det går inte att förneka att PH är ett program som är väldigt sexuellt laddat. Det är mycket alkohol, fest, unga människor som flirtar och sover i nya sängar nästan varje natt. Då är det inte förvånande att det uppstår situationer när kommunikation och kroppsspråk missförstås.

    Svara

    • Caroline

     |

     Mo, jag hade själv kunnat skriva din första kommentar, Håller helt med. Men jag förstår också vad ni andra skriver. Jag har inte sett allting själv. Men det lilla klippet jag såg, att hon sitter gränsle och gnider sig över honom hade jag själv uppfattat som inbjudan till något mer än om de bara stått allmänt och pratat. Jag tycker det är väldigt överdrivet men självklart är jag med på samtycke och allt sådant etc etc.

     Svara

  • Susanna

   |

   Jag tänker också att vi inte får se allt. Det är ju inte en oklippt version som sändes. Bara för att vi inte ser det, betyder inte att mer saker hände.

   Svara

  • Martina

   |

   Ärligt talat, om jag sett avsnittet innan det skrevs om detta hade jag nog inte reagerat. Men det är så stört att jag inte skulle ha gjort det! Vi är vana vid att killar håller på så där helt enkelt. Men det är inte ok, vi måste lyfta sånt här och ändra på hur vi ser på sånt beteende!
   Man kan inte dra av någon kläderna och sedan tycka att allt är ok för att man slutade när tjejen sa stopp. Så otroligt respektlöst. Vilken tjej hade på riktigt uppskattat att nån drog ner bh:n på det sättet mitt i ett samtal, oavsett vilken relation man har ens? det sket väl han i, han ville bara se bröst. (För om det var ett förförelseknep så behöver han verkligen lära sig ett och annat.)

   Svara

 • Sofia

  |

  Jättebra att han kastades ut ur programmet dagen efter! Så något gjorde dom ju. Däremot att dom inte polisanmälde där och då, och att dom sände avsnittet, och att dom har försökt tysta tjejerna? Gör om gör rätt

  Svara

 • Namn

  |

  Det är samma sak varje gång på PH, gränslöst beteende = brottslighet. Frågan är hur PH inte försvunnit för länge sedan. Men det har hela tiden klassats som ’underhållning’.

  Svara

 • Jessica

  |

  Jag förstår att denna typ av program kan tyckas underhållande, men programmet och liknande föder ett visst beteende tyvärr. För att stoppa normaliseringen av denna situation och liknande som programmen gör måste alla sluta kolla på dem! Att de ens sänder avsnittet, oavsett om de klippt bort de värsta är riktigt pinsamt.

  Svara

  • Mila

   |

   Håller med dig Jessica. Dessa program går liksom ut på så mycket skit. Folk uppmanas till sex, alkohol, lögner, att spela ut varandras känslor osv… Tycker det är obehagligt och är inte ett dugg förvånad över att övergrepp sker under inspelning. 🙁

   Svara

 • Elin

  |

  Jag tycker också att diskussionen blir ena aning skev när det blir störst fokus kring beteenden och specifika omständigheter. Det är ju inte bara ett snedsteg rent moraliskt utan ett brott mot svensk lag och jag tror att det är viktigt att det är i det, speciellt i media, diskussionen tar avstamp. Vad jag förstått har det väl skett en anmälan nu, men att det inte gjordes mer direkt har jag svårt att förstå.

  Svara

 • Maja

  |

  Jag hade inte samma känsla av avsnittet som du utan tyckte mer att det skildrade hur Toby hade för mkt luft/var en douchebag snarare än att alla tjejer faktiskt var efter honom.

  Men är också väldigt kluven till avsnittet, jag blev väldigt illa berörd då jag kände igen mig i tjejernas reaktioner så mycket. Men samtidigt tyckte jag det var intressant (i brist på ett bättre ord) att se hur sånt här faktiskt händer – hur man kan reagera på ett sätt i stunden när det sker och sedan bli ledsen efter. Och känslorna/skulden tjejerna kände efter som givetvis är helt fel (vilket också sades tydligt i programmet) men också SÅ vanlig att känna som offer.

  Men det finns säkert mkt bakom kulisserna som vi inte vet och det är så dåligt av produktionen att först sända det och sedan vidta massa åtgärder/anmälningar så pass länge efter att det spelades in. Så det är ändå en dålig känsla allmänt.

  Slutligen: har läst många kommentarer om att ph måste sluta trivialisera övergrepp/hur sjukt det är att de använder övergrepp som underhållning och det håller jag inte alls med om att de gjort! Tyckte avsnittet var väldigt allvarligt och inte alls trivialiserade det. Det var liksom inte en vanligt ph-avsnitt. Tror att de som skrivit sådana kommentarer inte sett det?

  Svara

  • Caroline

   |

   Toby och Niclas är verkligen sjukt lika med det att de båda tror att alla tjejer vill ha dem.

   Svara

 • Robert

  |

  Så smarrigt med paj! 😉 Kollar inte på PH vilket kanske är lika bra. 🤪

  Svara

 • Caroline

  |

  Också några tankar:
  1. När Jennifer grät och sa att hon ville hem började nästan jag också gråta. Hon kanske förstod att för många skulle det se ut som att hon sände signaler till Toby och dessutom att han tog sig friheten att göra det. Jag backar Jennifer till 100%.
  2. Jag tycker det var onödigt att börja säsongen alls, det kändes som att produktionen ville visa att de är “good guys” och plockade bort Toby på det sättet de gjorde med att visa hur det gick till bakom kameran. Det hade varit bättre om de hade sagt till Nicole att gå upp och slänga ut Toby. Nu ville producenten bara framstå som god, enligt mig.
  3. Kritiken som riktas mot Nicole som programledare och att hon borde ha haft ett större ansvar förstår jag inte alls? Hon hade ingen del i det här, hon är inte ansvarig på något sätt.
  4. Tycker allmänt bara synd om Annie och speciellt Jennifer som blir så misstrodd av anonyma på internet (extrem victimblaming på gång). Det syntes att Jennifer var helt klart full (enda gången det argumentet funkar, han utnyttjade det) och i en underlägsen situation. Det var ingen sexuell stämning mellan henne och Toby.

  Svara

 • Julia

  |

  Usch jag kräks på situationen! Ena sekunden överöser han Annie med komplimanger osv och när hon är tydlig att hon inte vill ha sex switschar han och blir sur och kall.. som att hon ska få dåligt samvete och gå med på det?! Fyyyy fan, vidrig människa

  Svara

  • Malin

   |

   Håller helt med dig, jag grät faktiskt också pga har varit med om samma sak och det har påverkat mig så mycket. Jag tycker på ett sätt att det faktiskt är bra ATT det sändes, för det är få gånger man så tydligt kan se hur det här med tjatsex faktiskt är. Tjejerna säger nej och han blir skitsur, sen är det tjejerna som sitter och gråter och har ångest som att de har gjort fel för att de skapade dålig stämning eller “det blev en grej”. Jag hoppas verkligen att killar ser detta och får sig en tankeställare för att killar tjatar till sig sex händer SÅÅÅ ofta och sen i efterhand så säger de “jag visste inte att hon inte ville” eller “jag har aldrig gjort något mot någons vilja” men 9 nej och ja doesn’t make a yes lixom.

   Svara

 • Hanna

  |

  Jag känner spontant att jag är så less på män. Senaste dagarna/veckorna har nyheterna varit fyllda med mäns våld mot kvinnor på olika sätt. Det är så vidrigt. Kommer detta någonsin sluta? Jag blir så ledsen över att världen är så här. 😥

  Svara

 • Hilda

  |

  Var är pajen från? 😍

  Svara

  • Egoina

   |

   Fahlmans! Sååå god!

   Svara

 • Sara

  |

  Vad gött med citronmarängpaj!

  Är jag den enda som inte fattar vad det är för ”spel” man ska spela i PH? Nu tittar jag ju typ aldrig på det, men jag begriper inget om spelat och den där kulan.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv