Follow my blog with Bloglovin

Måndagssnack

Första måndagen på det nya året! Funderade på att ta ledigt några dagar till då jag knappt har några möten och många av mina kollegor är lediga. Sen kom jag på att det är ju då man ska jobba. Ingen som stör och jag kan lägga tid på sånt jag aldrig hinner. Som att vara ledig och jobba på samma gång.

 

Det blev en riktigt härlig dag. Hade walk & talk med Sofie i solen och sen beställde jag den nya säsongssalladen från Holy Greens till lunch.

 

Den var sådär helt ärligt. Beställde endast för att jag gillar citroncremen. Sörjer fortfarande att de plockade bort Mynta & melon från menyn.

Veckans tanke: Varför bor jag i Sverige? Jag varit så sugen på att flytta utomlands sistone.  Till typ Italien eller södra Frankrike. Känslan går säkert över snart, men om F hade varit på just nu hade jag gjort det utan att blinka.

Veckans utmaning: Att vända tillbaka dygnet.

Veckans mående: Bra! Fortsätter att utesluta koffein och gluten för att se om jag märker skillnad. Svårt med gluten dock. Råkar hela tiden äta det av misstag, som exempelvis panering jag inte tänker på, eller praliner med ”krisp”. Men jag ignorerar misstagen och fortsätter. Helheten borde vara viktigast? Är ju inte allergisk.

Ser fram emot denna vecka: Ja, det händer ju inte sådär jättemycket. Spela Terraforming mars kanske? De senaste gångerna har dock F fått ett kort som låter honom höja eller sänka de globala kraven (förlåt för grekiska ni som aldrig spelat haha) hela tiden vilket gör att det blir ett evighetsspel och jag inte har en chans. Har vi tolkat det kortet fel, eller ska det verkligen vara så?

106 gillar

Kommentarer (26)

 • Maja

  |

  Åh jag blir så avundsjuk på att ni har sol! Här i Stockholm är det bara grått, grått, grått. Som tur var hade vi lite fint väder (och snö!) över juldagarna men sen har det vara varit grått igen. Längtar efter blå himmel och sol!

  Svara

  • Bella

   |

   Och här uppe norr om polcirkeln har vi fortfarande polarnatt och -20 grader. Brrr… Snacka om att Sverige är ett avlångt land!

   Svara

  • Frida

   |

   Bor i södraste Skåne och här är det också bara grått, grått och lite mer grått. Så denna sol var lika efterlängtad av oss härnere 😆

   Svara

   • Maja

    |

    Härligt att äntligen få lite sol då! 🙂

    Svara

 • Sofia

  |

  Ang. Terraforming Mars! Har för mig att det inte finns något kort där man kan höja eller sänka globala krav. Det enda kortet jag minns är det som gör att man får spela ut projekt som man normalt inte hade kunnat spela ut. T.ex. om ni har 0 grader och ett projekt kräver att ni har -2 så får man spela det projektet ändå om man har det kortet. Om du förstår vad jag försöker säga, haha.

  Svara

 • Lina

  |

  När vi spelar är det de globala kraven på själva korten det gäller (exempelvis temperatur krav), inte på brädet! 🙂

  Svara

 • Ingrid

  |

  Hej! Vi spelar också! Så kul det även Vad är det för kort ni fått? Vi har fått ett kort som innebär är att man får sänka eller höja ett globalt krav för att kunna spela ett kort man ännu egentligen inte kan. Tex. om jag vill spela ett kort som kräver varmare än -10, då kan jag spela detta kort för att kunna spela det fastän temperaturen ännu inte nått den nivån (tex om temperaturen är på -12). Man höjer eller sänker alltså kraven en gång för sig själv. Inte för den andra spelaren. Kan det vara samma kort vi tänker på? Det kort vi fick spelar man endast en gång, så man kan bara höja/sänka kraven en gång för sig själv.

  Svara

  • Annie

   |

   Det finns både som blått och rött kort, dvs med det blå kortet har du möjlighet att göra det resten av spelet och med det röda gäller det bara nästföljande kort. 👍🏼

   Svara

  • Tove

   |

   Så tolkar jag också det kortet, att man får höja/sänka för sig själv för att kunna spela ett kort – inte att faktiskt flytta temp/syre-mätarna eller ta bort/lägga till hav 🙂

   Svara

 • Elin

  |

  Fota kortet så kan jag hjälpa!! 💚

  Svara

 • Lovisa

  |

  Älskar TM (om jag har spelat det så mycket den senaste veckan att jag skapat en egen förkortning? Ja.)!!!! Om ni tolkat kortet som jag tror så förstår jag att det blir ett evighetsspel 😂 jag tror det är så att om kortet man vill spela kräver t.ex. 5 % syre så kan man nu spela kortet redan vid 3 %, och samma när det gäller max 5 %fast att man då istället kan spela det upp till 7 %. Alltså att det är själva kraven för kortet som höjs eller sänks ☺️

  Svara

 • Robert

  |

  Rena franskan, istället för grekiska, när F är inblandad? 😜

  Svara

 • Annie

  |

  Det kortet du syftar på menas att han får möjlighet att sänka eller höja kraven på korten han lägger ut från handen (vilket krav ett kort har ser man längst upp i vänstra hörnet). Om ett kort exempelvis kräver att det finns tre havsbrickor utlagda så får han spela kortet även om det bara finns en. Eller exempelvis om ett krav är att det måste vara minst +2 grader för att få läggas ut så kan han lägga ut kortet när det är 0 grader. Hoppas du förstod :))

  Svara

 • Josse

  |

  Aldrig spelat och vet inte vad det är, men tänkte spontant plocka ut kortet? 😊

  Svara

 • Hanna

  |

  Funderar på om du menar det kortet med +-2 där den som har det får sänka eller höja kraven på sina egna kort. Exempelvis om det måste vara 9% syre för att lägga ett kort men så är det bara 7% syre, då har man användning av den effekten för att få lägga sitt kort. Men det ändrar inte syret till 9%. Men det kanske är ett annat kort du menar. 🙂

  Terra är så komplicerat men så kul! Fick sista expansionen i julklapp, kan säga att det tog ett bra tag innan jag och min man förstod hur den funkade. 🙂

  Svara

 • Frida

  |

  Jag tror nog att ni har tolkat det kortet fel, vi spelar en hel del Terraforming mars här hemma (verkligen det bästa spelet på 2!!) och vi har tolkat det kortet som så att man får ”låtsas” att de globala kraven är +/- 2 steg från vad ett kort kräver för att få spelas ut, inte att man får ändra de globala kraven på riktigt. Exempel: ett kort kräver 4 havsbrickor för att få spelas, om du då har spelat ”+/- 2-kortet” kan du spela ut detta andra kort redan när det finns 2 havsbrickor i spel, eftersom du får låtsas att det finns 2 till. På samma sätt kan du t.ex. spela ut ett kort som kräver max 6 % syrenivå upp till och med syrenivån 8 % eftersom du får dra av 2 steg.

  Om ni inte har testat det så tipsar jag er om att spana in Prelude-expansionen, det man får där är dels lite extra företag och kort, men framför allt får man en hög ”startkort” som man använder innan man börjar själva spelet. Dessa ger olika fördelar i början (typ höjd växtproduktion, extra kort på hand, extra pengar osv) som gör att man kommer igång lite snabbare med de roligare delarna i spelet för att man får extra resurser, samtidigt som de lägger till ytterligare en dimension i ens strategi kring val av företag och kort!😊

  Svara

 • ISA

  |

  Vill nog inte ens vet hur många gånger mellan november-mars som jag frågar mig själv varför jag bor kvar i Sverige när jag uppenbarligen mår så djävulskt dåligt av mörker och kyla?! Otroligt att jag utsätter mig för det, gnäller och sen inte gör nått åt saken ändå, haha.

  Svara

 • Julie

  |

  Vem är Robert som kommenterar allt? Är det stalkern som är igång igen? Får obehagliga vibbar.

  Svara

  • Lynn

   |

   Nej Robert har bara hängt med länge och brukar lägga lite torra och roliga kommentarer 🙂

   Svara

 • Nathalie

  |

  Jag bor i norra Italien 🙂 ni hade nog också trivts här 💋

  Svara

  • Egoina

   |

   😍

   Svara

 • Josefin

  |

  Hej! Jättebra att du testar att utesluta gluten, heja heja! 🙂 Dock fungerar det så att för varje gång du får i dig gluten så triggas den inflammatoriska processen i kroppen (som gluten orsakar) och som i sin tur kan hålla i sig i flera månader och medföra att önskat resultat uteblir. Säger det inte för att vara tråkig, men om du inte märker bättring så kan det vara bra att ha i bakhuvudet. 💚

  Svara

  • Egoina

   |

   Åh okej! Absolut, visste inte att det funkade så. Är gluten inflammatoriskt för alla? Om inte, hur kan jag veta om det är det just för mig? Eller det märker jag först om x antal månader i så fall, när/om jag märker skillnad?

   Svara

   • Josefin

    |

    Enligt de läkare jag pratat med (ej vanliga VC-läkare) så är gluten ett problem för de allra flesta, utan att man behöver ha en konstaterad allergi. Gluten stör tarmen och gör den irriterad (inflammerad) vilket bl.a kan leda till att kroppen har svårt att tillgodogöra sig näring, man kan få eksem, hormonella besvär, övervikt, ledvärk, psykiska besvär med mera. Om jag fattat det rätt så har det att göra med hur sönderprocessade våra spannmål är idag, så våra kroppar känner inte igen dessa proteiner när de kommer in i kroppen och skapar en massa oreda. Så beroende på hur känslig man är, så kan vissa klara av att äta t.ex ett surdegsbröd som är bakat på någon gammeldags mjölsort. Själv märkte jag ingen skillnad av att utesluta gluten under 6 månader, däremot när jag dessutom tog bort mjölk, ägg, nötter och andra vanliga allergener blev jag sjukt mkt bättre. Det ska dock inte tolkas som att gluten inte var ett problem, snarare var det så att min kropp var i såpass dåligt skick och väldigt inflammerad, så skillnaden märktes inte förrän kroppen fick en paus från alla dessa på en gång. (Jag var väldigt sjuk). Jag har inte heller några regelrätta allergier, utan det kallas “överkänsligheter” och den goda nyheten är att man kan bli av med dem. Men gluten/spannmål är och förblir ofta en triggande bov som man nog bör fundera över huruvida man vill konsumera eller ej.
    Sorry för uppsatsen 🙃

    Svara

   • R

    |

    Ser att du har fått ett lite “alternativa fakta”-svar på den här frågan. Kanske är värt att vända sig till riktig forskning också, t.ex. här: https://ki.se/forskning/glutenfritt-inte-nyttigt-for-alla
    Glutenfritt är sjukt trendigt och ett bra sätt för många företag att kunna sälja dyrare produkter, och då uppstår oklara “fakta” som cirkulerar. Men den där otroliga känsligheten gäller om man faktiskt har celiaki, inte om man, som du, experimenterar lite för att hitta en bra kostbalans för sig själv. (Och det är förmodligen inte faktiskt gluten du reagerar på, förmodligen är det någon del av stärkelsen i mjölet istället, så är det i alla fall för de flesta som “mår bättre av att inte äta gluten”.)

    Svara

 • Josefin

  |

  Vill även tillägga att sk “glutenfria” alternativ i regel inte är ett bra alternativ då de istället innehåller en massa annat skräp. Så ät i så fall naturligt glutenfritt, t.ex rotfrukter istället för pasta, bröd bakat på naturligt glutenfria mjöler istället för “glutenfritt” bröd osv.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv