Follow my blog with Bloglovin

Pepparkaksvåfflor

 

Här kommer en briljant idé från min mamma, till mig, till er:

PEPPARKAKSVÅFFLOR!

Man gör alltså vanlig våffelsmet och kryddar med pepparkakskrydda, vaniljsocker och socker. Det blev så himla gott!

Men först och främst. Här är recept på frasiga våfflor! Gjort denna våffelsmet så många gånger nu att jag kan den i huvudet:

8 frasiga våfflor

100 g smör

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

4 dl mjölk

2 krm salt

 

Gör såhär: Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop resten av ingredienserna. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Vispa ner mjölken successivt till en slät smet och tillsätt slutligen smöret. Ställ in smeten i kylskåpet i en halvtimme. Sen är det dags att grädda! Grädda inte för kort tid, låt de bli riktigt gyllene.

 

 

Mina 4 bästa tips för frasiga våfflor:

😋 Tricket för frasiga våfflor är kallt möter varmt. Se alltså till att våffelsmeten är kall och våffeljärnet är varmt.

😋 Gör alltid smeten utan ägg!

😋 Låt svalna på ett galler. Aldrig i en hög på en tallrik.

😋 För mycket våffelsmet? Spara smeten i kylen för att grädda en annan dag, eller frys in överblivna våfflor och rosta i brödrosten (utan att tina först). Förvarar du våfflorna i kylen blir de mjuka.

 

 

Pepparkaksvåfflor:

För att göra pepparkaksvåfflor tillsatte jag 2 msk strösocker, 1 1/2 msk pepparkakskrydda och 1 tsk vaniljsocker i smeten. Serverade med grädde och jordgubbssylt. Vill man ha det juligare kan man servera med lingonsylt!

 

Perfekt julfika! Ho ho ho-ppas ni gillar 🎅

 

130 gillar

Kommentarer (21)

  • Robert

    |

    Smarrigt! 😉

    Svara

  • Liv

    |

    Låter jättegott men de ser inte alls så frasiga ut.
    Tricket är recept med massa grädde i smeten och ISkallt kolsyrat vatten (gärna isbitar i)

    Svara

    • Sandra

      |

      Ehm hur vet du att de inte är frasiga? Lite märkligt att kommentera.

      Svara

  • Mikaela

    |

    Åh, jag ska verkligen prova i veckan när min matbeställning kommit med ingredienser!

    Svara

  • Anna

    |

    När jag var i Norge hos min moster fick jag våfflor med kardemumma smak, också väldigt gott (som att äta varma bullar 😋). Vet dock inte om de är typiskt norskt eller bara typsikt för min moster.

    Svara

  • R

    |

    Våffel-lifehack! Häll överbliven smet i en gammal ketchupflaska (diskad ofc). Smeten går också utmärkt att frysa i flaskan. Ställ i kylen dagen innan du ska använda den och spruta direkt från flaskan ner i järnet!

    Svara

    • Egoina

      |

      Smart!! 🙂

      Svara

  • Ellinor

    |

    Ännu ett hack om man som mig är besatt av brynt smör är att bryna smöret innan man har det i smeten. Så gott!!!!

    Svara

  • Kari

    |

    En annan riktig smarrig variant är apelsinvåfflor. Saften från apelsiner + rivet apelsinskal ersätter en del av vätskan. Blir underbart gott och antagligen blir det ännu bättre (och ännu lite mer juligt) med kanel i.🎅

    Svara

    • Egoina

      |

      Tack mamma, låter jättegott! <3

      Svara

  • Bea

    |

    Har du testat med bubbelvatten i smeten? Har hört att det ska bli såå frasigt då, men har aldrig provat själv 😊

    Svara

    • Egoina

      |

      Tycker inte det behövs, blir så frasigt ändå. Men vi har alltid det i pannkakor, så jag kan tänka mig att det funkar 😍

      Svara

    • Josse

      |

      Vispad grädde + bubbelvatten och japp det blir frasigt! 🙂

      Svara

  • Em

    |

    Till er som är veganer:

    50g (1/2 dl flytande) mjölkfritt smör
    3 dl mjöl
    2 dl havredryck
    2 dl iskallt vatten, gärna kolsyrat
    1/2 tsk salt

    Kanel och rivet apelsin skal i för jul smak.
    Vaniljpulver i för vaniljvåfflor.

    🤤🤤🤤🤤🤤

    Svara

    • Elisabeth

      |

      Tack för tipset! 😀

      Svara

  • Sara

    |

    Men så gott!!

    Svara

  • Victoria

    |

    ÅÅÅÅH vad gott! Vilket våffeljärn har du?

    Svara

  • Pia

    |

    Våfflor var det flera år sen jag åt, mums!

    Svara

  • Anneli

    |

    Saffransvåfflor är sjukt gott! Brukade alltid köpa nygräddade på en julmarknad när jag bodde i Umeå. Numera gör jag dom själv, brukar bara hälla i ett paket saffran i smeten och det blir mumma!

    Svara

  • Louise

    |

    Men vadå låt svalna? Man vill väl ha en varm våffla? Då måste man ju lägga dom i en hög på en tallrik så de inte kallnar 🙁

    Svara

Lämna en kommentar

Arkiv