Follow my blog with Bloglovin

DIY: stänkmåla porslin

Ni kanske minns för hundra år sedan när jag skrev att jag skulle testa på att måla porslin? Nu har jag äntligen gjort det och oj vad bra det blev! Jag är supernöjd!

 

Jag var på loppis en dag, såg massa vitt porslin för 2 kronor styck och tänkte att nej men om man inte ska testa att stänkmåla porslin? Hur svårt kan det vara liksom? Min inspiration var Spruzzi vivente och Poppi från Olsson & Jensen.

 

Man behöver:

→ Porslin eller glas (glöm inte att rengöra det noga först)

→ Något att täcka bordet med (det stänker mycket!)

→ Porslinsfärg

→ Saker att måla, droppa eller stänka med, t.ex. penslar, svamp eller en pipett

 

Jag tog fram alla loppisfynd, samt annat vitt porslin jag hade hemma.

 

Köpte två olika blå färger, samt denna dova gröna och svart porslinsfärg från Panduro. Jag köpte även en ”uttunnare” som var till för att tunna ut annan porslinsfärg med. Jag läste att vissa använder vatten, men jag vågade inte chansa.

Sen är det bara att måla, stänka, droppa, badda – vad man känner för. När man är klar låter man det torka och sedan gräddar (haha eller vad det nu heter i detta syfte) man i ugn enligt anvisning på färgen.

Så här blev mitt resultat:

 

Så nöjd med detta svartprickiga!

 

Var skeptisk till muggarna först, men jag tror jag gillar dem! Jag droppade med pipett och smetade ut med fingrarna där det blev för stora droppar. Tyckte det blev rätt snyggt, så jag fortsatte så. Var alltså inget uttänkt tillvägagångssätt från början. Haha.

 

Men hallå detta gröna då?

 

Är verkligen supernöjd! Använde mig av pipett för att droppa och sedan toalettpapper för att ”badda”.

 

Dessa tallrikar är de första jag gjorde. Färgen blev alldeles för tjock vilket bildade klumpar, luftbubblor och stora ojämnheter. Tyvärr gräddade jag dom innan jag insåg det. Kanske kan ställa växter på dem, eller använda till att lägga smycken på.

 

Några lärdomar längs vägen:

→ Som sagt blir det bubbligt när färgen är för tjock. Det löser man genom att inte droppa/stänk/måla för tjockt och att tunna ut färgen.

→ Jag trodde jag skulle få till snyggt stänk genom att använda penslar, men det blev inte alls bra och var svårt att få till. Det slutade med att jag endast använde pipetten. Men har läst i efterhand att det finns särskilda stänkpenslar. Tips!

En fråga till den som vet. Det står att färgen ska hålla och tåla disk efter att man bränt färgen i ugnen, men kan man göra något för att få det ännu mer hållbart? Kanske lacka? Ytan är dessutom ganska matt och lite skrovlig nu, det kanske bli bättre om man lackar? Vad ska man använda i så fall?

Så roligt med porslin man gjort ”själv”! Kan verkligen rekommendera att köpa billigt porslin på loppis (eller på Ikea) och att vara lite kreativ. Känner mig så himla stolt, haha.

✨

170 gillar

Kommentarer (26)

 • Tess

  |

  Såå så himla fint!

  Svara

  • Egoina

   |

   Tack 😍

   Svara

 • Jonna

  |

  Jaaa, har längtat efter det här inlägget sedan jag såg dina stories på instagram! Det blev verkligen så fint!! *klickar hem porslinsfärg*

  Svara

  • Egoina

   |

   Yaaj! Lycka till 🙂

   Svara

 • Caroline

  |

  Den gröna färgen var så fin! Var det den du sa att var den finaste färgen för ett tag sedan?

  Svara

  • Egoina

   |

   Ja, jag gillar den mest. Så fin 🙂

   Svara

 • Emma

  |

  Så snyggt! Vill också göra egna tallrikar men på varenda porslinfärg jag hittar så står det att färgen inte får komma i kontakt med mat eller dryck. Inte ens efter att det bränts. 🙁

  Svara

 • Amanda

  |

  Men guuu vad snyggt! Måste testa 😀

  Svara

 • Jennie A

  |

  Jättefina! Min favorit är den gröna, har målat ljuslyktor med den färgen ☺️
  Men en liten fråga bara, har du sett att den här färgen inte ska komma i kontakt med mat dryck?

  Svara

  • Egoina

   |

   Även efter att det härdat i ugn? Den detaljen missade jag i så fall… Så fail. Kan man inte typ lacka/glasera då? 🙂

   Svara

   • Nina

    |

    Det här är taget från panduros hemsida, det är den färgen du har:
    Om produkten

    Porcelaine 150 porslinsfärg, är en vattenburen färg för dekorationsmålning på porslin, keramik, lergods, glas och metall – allt som tål härdning i 150 °C värme. Det är mycket viktigt att du rengör ytan noga (den som ska målas). Använd ett fettlösande medel. Ta inte på ytan som ska målas efter rengöring. Den målade produkten ska först torka i 24 timmar och därefter härdas i vanlig ugn i 150 °C under 30 minuter. Obs! Nyanserna kan förändras en aning efter härdning. Det är mycket viktigt att ugnen har rätt temperatur. Efter härdning blir färgen mycket slitstark och tål maskindisk i 55–60°. Färgen ska dock inte komma i kontakt med mat eller dryck, ej heller härdningen. Låt ej det målade och härdade föremålet ligga i blöt en längre tid.

    Svara

    • Emma

     |

     Men nej, vilken sjuk bummer om man inte kan använda tallrikarna till att äta på nu? Dom blev så fina ju! :'(

     Svara

 • Sofia

  |

  Wow så snyggt! Blev väldigt sugen på att göra det själv 😄

  Svara

 • Anonym

  |

  Om man ”knäpper” på penselns skaft brukar man kunna få till bra stänk, men du kanske provade det? 😊

  Svara

  • Egoina

   |

   Jag precis. Jag provade även att ”dra längs stråna”. Blev inte bra. Men finns nog bättre penslar till ändamålet 🙂

   Svara

   • Caroline

    |

    Diskborste funkade väldigt bra för mig i ett annat stänk-sammanhang 🙂 blev små fina prickar och ganska jämt.

    Svara

 • Alexandra

  |

  Fantastiskt resultat – jättefint!!

  Svara

 • Stina

  |

  Resultatet ser lite ut som terrazzo som är väldigt ”inne” just nu-superfint!

  Svara

 • Robert

  |

  Blev verkligen jättesnyggt! 😉

  Svara

 • Ellen

  |

  Jättesnyggt! Men jag tycker nog de blåa tallrikarna ändå var allra finast, hoppas du kan använda dem till något så att de får synas 🙂

  Svara

 • Jennie

  |

  Åh snygglo, men jag skulle få panik över att inte veta ifall någon av prickarna är en bananfluga typ.

  Svara

  • Egoina

   |

   Haha ☺️

   Svara

 • Mathilda

  |

  Så snyggt, ska prova detta! Jag trooor att det kan bli snyggt att göra det med sugrör också, doppa sugröret i färgen och sen blåsa ut hårt :):)

  Svara

 • Katarina

  |

  Hur snyggt? favoriterna är helt klart de gröna 😍

  Svara

 • kjn

  |

  Nää vad mycket ful reklam idag! Förstår att du vill tjäna pengar men tänkte ändå påpeka mitt perspektiv.

  Svara

Lämna en kommentar

Arkiv